Hej pappa!

Nuförtiden skriver jag inga vykort längre... men jag skriver blogg och jag vet att du brukar läsa så jag tänkte skriva blogg till dig ikväll.

Hur mår du? Jag mår bra! Så började jag alltid mina brev till alla miljoner brevvänner jag hade som barn/ung. Och jag mår bra. Vadstena och Vättern är fantastiskt vackert och detta är ju både den Heliga Birgittas stad och knypplingens fäste i Sverige, så kan det bli bättre?

Idag har jag haft kul igen. Jag har inte knypplat så mycket, men jag har fortsatt jobba med monteringen av min lååånga uddoch stad-spets. Jag har halva kvar och vet inte riktigt vad jag ska göra med den... kanske blir det att jag monterar den på Jannes ljusglas han får varje gång han lämnar blod på Södertappen.



Idag fortsatte jag med hålsöm på insidan av spetsen. Det blir skitsnyggt, tycker jag. Tänk vad mycket arbete kvinnor lagt ner på dukar och bonader genom århundradena! Nu är jag iof inte så van, men det tar ändå tid att sy hålsöm och fästa en spets på linneduk.

                 

En stor del av dagen har jag dock ägnat åt att göra klart mönstret prespanet, det har tagit tid vill jag lova. Häromdagen höll jag på att rita av mönstret:


Sen skulle det stickas upp för nålarna man använder när man knypplar:
                  

Idag har jag skrivit klart på själva prespanet som man knypplar på... så nästa steg är att knyppla på den, men det tänker jag inte göra på denna kurs. Jag har redan knypplat den spetsen och det räcker för att godkännas på kursen:
                                

Två muséer har jag besökt idag. Vadstena museum skulle ha fått in lite gamla lakans-spetsar, men de fanns inte utställda än. Jag gick igenom muséet på 20 minuter, litet och intressant, men jag var hungrig och gick raskt hem för att äta lunch innan jag fortsatte till eftermiddags-lektionerna. Jag knypplade över fikarasten och gick sen till Spetsmuséet som hade utställning av kyrkotextilier av Anna-Karin Bylund. Det var spännande. Det var inga gamla historiska föremål utan helt nygjorda grejer:

                  
                    Vadstena Spetsmuseum


Pallan med spetsen "korsdans"

              
                Hela nattvards-kitet


Mässhake                                                   Spets på röklinet


Röklin med stola                                                Spets på röklinet

Skjortor för ämbetsvigda                                   "Korsdans", spets på ärmen

Förstås tittade jag till min knyppellärares Tutiluren som växer så fint i rabatten på muséet:

           
            Design och utförande: Sam Jacobsson

Efter min sent tagna fikarast, som jag tillbringade på spetsmuséet, ägnade jag kvällen åt att knyppla på "korallen". Jag har valt att spara resten av hålsömmen till imorgon då vi kommer ha "öppet hus" på kurserna med anledning av "stora knyppeldagen". Kommer det mycket folk är det bra att ha nåt lite enklare som inte fordrar alltför stor koncentration. Det är ju kul att berätta för folk vad man gör och så, göra lite reklam för knypplingen! Jag har ställt upp Linnéas brudkrona på bordet som faktiskt flera kursare frågat efter idag. Tydligen har det pratats i nybörjar-fortsättningskurserrna om den och att jag började med den redan i nybörjar-fortsättnings-kursen. Känns hur kul och bekräftande som helst!



Men nu är klockan mycket och jag ska gå och lägga mig. Sköt om dig, pappa. Hoppas att foten är mycket bättre! Och hälsa mamma så gott. Vi hörs!

Kram från dotra!


Fyra rapporter* kvar, sen är "korallen" klar!

                                 * Rapport är det återkommande mönstret i varje spets.
                                   I korallen knypplas rapporten 22 ggr, sen är cirkeln sluten.


Kommentarer
Postat av: Maia Höög

Kul att läsa om ditt knyppelintresse. Varför inte pröva halsband och armband? Man kan göra hur många som helst och välja nytt för varje dag och till varje plagg.

Säkert har du mönstret till Vitsippan. Jag har flera färgförslag på min hemsida. Välkommen dit!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0