Toscakaka

Recept från Recepten.se. Supergod och enkel att göra.
 
Du behöver en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter ... och gärna en elvisp också.
 
Tänk på att du kommer behöva glasyren när kakan stått i ugnen 20-25 minuter så du planerar för det om du t.ex skållar och hackar mandel själv.
 
Kakan tar ca 1 timme att göra.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader 
 
Kakan
100 gr smör
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
 
ströbröd
smör att smörja formen med
 
Smöra och bröa formen.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker med elvisp, vispa i bakpulvret.
Tillsätt mjöl, mjölk och smör. Om smöret fortfarande är varmt så ställ in kakan i ugnen på en gång då bakpulvret börjar verka omgående.
Ställ på galler nere i ugnen
 
Börja med glasyren på en gång
 
Glasyr
100 gr mandelspån eller hackad mandel
100gr smör
1 dl strösocker
2 msk mjöl
2 msk mjölk eller vispgrädde
 
Rör ihop ingredienserna på svag värme. När smeten tjocknat och börjat bubbla med stora bubblor från botten börjar den bli klar. Var försiktig så smeten inte bränns vid!
Om den blir klar före kakan stått inne i 20-25 minuter så dra ner värmen och håll den varm.
 
När kakan varit i ugnen 20-25 minuter tas den ut och glasyren bres på. Flytta upp gallret ett hack och ställ in kakan igen. Ta ut efter ca 20 minuter när kakan fått gyllene färg. Vänta ett par minuter med att lossa formen och låt den sen svalna på galler, lägg gärna över formen igen och bakduk ovanpå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0