VĂ€ttern runt 🚌

Återigen... en fantastisk Kulturresa, min fjĂ€rde i Huddinge, denna gĂ„ng en reda runt VĂ€ttern!
 
Dag 1
Vi lÀmnade Huddinge vid 8 pÄ morgonen, fikade vid RÄbyhed och hade vÄrt första riktiga stopp i Askersunds KlockargÄrden som pÄminde om ett micro-Skansen. DÀr Ät vi lunch.
 
 
Vi fortsatte till Karlborgs fÀstning och fick en guidad bussvisning kring omrÄdet. Vi fick lÀra oss att Sveriges lÀngsta bebodda byggnad ligger hÀr, 678 m lÄng, och att lampkronan i kyrkan pryds av en krona som symboliserar kungamakten, 276 bajonetter och kedjor som symboliserar de soldater och fÄngar som byggde fÀstningen.
 
 
Sista utflyktsmÄl för dagen blev fantastiska Habo kyrka!
 
 
VĂ€ggmĂ„lningarnas ursprungliga syfte var att lĂ€ra folket tio Guds bud och Luthers lilla katekes... och dessa mĂ„lningar tog fullstĂ€ndigt andan ur mig đŸ€­Â 
 
Till sist kom vi till Jönköping, Ät gott pÄ Hemma och somnade ovaggade!
 
VĂ€ttern
 
Dag 2
Efter art ha deltagit i Kristinakyrkans morgonbön fortsatte vĂ„r fĂ€rd, nu norrut och första anhalt var GrĂ€nna. DĂ€r tittade vi pĂ„ polkagristillverkning och handlade sötsaker, sjöng ”en sockerbagare” och for vidare.
 
 
Vi stannade en stund i centrala GrÀnna för vi hade gott om tid. De flesta flanerade lÀngs gatan och tittade in i affÀrerna, men frÄn bussfönstret hann jag se en staty av vÄr första polkagrisbagare, Amalia Eriksson, sÄ jag gick dit för att ta en selfie, men satt Àven en stund vid den vackra kyrkan och njöt.
 
 
Alvastra kloster var nÀsta stopp. SuperspÀnnande historia berÀttad av en riktigt bra guide! Jag visste inte att Omberg och VÀttern Àr en förkastningsspricka, men nu vet jag det. Det Àr oxÄ dÀrför VÀttern Àr en orolig sjö dÄ vÄgorna inte har nÄgonstans att plana ut. OmrÄdet runt klostret var sen lÄngt innan klistret byggdes en andlig hotspot och gravfynden Àr mÄnga vilket visar att man gÀrna ville begravas vid foten av Omberg.
 
 
I klosterruinerna ligger Ulf Gudmundson begravd. Han var gift med heliga Birgitta och de fick 8 barn. NÀr han dog sÀger legenden att Birgitta slÀppte ner sin vigselring i graven och sa att nu nÀr hennes jordiske make var borta skulle hon Àgna sitt ÄterstÄende liv Ät Kristis. Och faktiskt har man hittat en guldring vid utgrÀvningarna av ruinen. Guiden hade en kopia.
 
 
PÄ vÀgen mot Vadstena stannade vi till vid Ellen Keys Strand. Vi hade försökt fÄ en visning dÀr men det var fullbokat, men mÄnga av oss var nyfikna och gick iallafall ner för slÀnten för att fÄ se det berömda huset!
 
 
Sista stoppet blev i Vadstena. DÀr fick vi Ànnu en guidad tur kring klosteromrÄdet och BjÀlboÀtten palats som Àven varit nunnekloster, krigsmanshus och hospital. Nu Àr det ett museum.
 
 
De flesta firade dÀrefter mÀssa pÄ MariagÄrden, men nÄgra av oss stannade i Klosterkyrkan och smÀlte intryck. Sen hade jag ett kort föredrag om Vadstenaspetsar och visade lite olika saker jag gjort i lin, metall, kasettband och sladd.
 
 
Sen blev det en fantastisk VÀtternröding pÄ RÄdhuskÀllaren innan vi Äkte till Motala för att sova!
 
Dag 3
Halv tio satt vi pĂ„ bussen med siktet instĂ€llt pĂ„ von Heidenstam och Övralid. Vilket fantastiskt hus pĂ„ ett fantastiskt stĂ€lle. Utsikten över VĂ€ttern tog fullstĂ€ndigt andan ur en!
 
 
Vi Äkte vidare till Medevi Brunn dÀr gick runt i omgivningarna och Ät en god lunch.
 
 
Förutom en glasspaus pÄ en mack blev Reijmyre glasbruk sista anhalten. Jag hade nog lite för stora förvÀntningar pÄ sortimentet, var helt instÀlld pÄ att köpa typ glastallrikar eller nÄt, men det var mest vinglas, snapsglas och skÄlar i andrasortering. Det blev en present till dem vi ska till pÄ Gotland nÀsta vecka, och dÄ fick jag en glashÀst av min svÀrmor och hennes syster som var med pÄ resan. Kul att ha en souvernir frÄn glasbruket!
 
Dessa var galet roliga tycker jag. Men priset var liiite för högt för min plĂ„nbok đŸ˜„
 
Körde hem en man samt svĂ€rmor och hennes syster innan jag landade i lyan. Janne var dĂ€r med alla grabbarna och Ă„terseendet blev glatt = alla leksaker ska visas upp och mattorna ligger som korvar i hörnen av allt glĂ€djefnatt. Janne och jag Ă„kte upp till centrum och Ă„t pĂ„ Axels grill, sem Ă„kte han hem via bĂ„ten. De hade ringt frĂ„n bĂ„tklubben att vandaler gĂ„tt fram i motorbĂ„tarna... och vĂ„r bĂ„t var inget undantag.  Inga stora skador dock, men stĂ€dning behövs đŸ€Ź JĂ€kla ungar!!! 
 
Summa summarum - Livet Àr gott!

Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0