Sista tisdan i maj

Hade mycket ont inatt och sömnen blev därefter. Fördelen är att jag inte snarkar eftersom jag är mer eller mindre vaken vilket gör att maken sover desto bättre. Låg i halvdvala in på förmiddagen och vaknade på riktigt av att sonen ringde… HALV TIO 🕤 Pallrade mig upp. Lite yrslig igen. Hoppas min doktor är frisk imorgon så jag får prata om värk och yrsel. 

Morgonpromenaden blev sen och fin. Vi har flera gökar som koko-ar runt om oss. I norr har vi två som koko-ar ganska synkroniserat nu så de har kanske fått ihop det. Norregök är sorgegök säger bondepraktikan, men jag antar att det handlar om den första göken man hör om våren. Göken i väster, bästergöken, har inte fått nått napp än men det hörs en i öster ibland. Kanske får bästergöken ihop det med tröstergöken så småningom? Nån gök i söder har jag inte hört än och det är nog lika bra det eftersom södergök är dödergök.

(null)

Jag hade lovat sonen att åka till en gård en bit mot Eskilstuna för att köpa en påse Duplo tågbana han hittat på nån köp/sälj-site. Tog med mig hundarna för jag tänkte att vi skulle gå en sväng på Sofiebergsåsen efteråt. Väl där såg jag att de släppt in korna på bete så tji fick vi. Visst fick man ta med sig kopplade hundar men att riskera nåt galenpanneskäll från mina pitbull-wannabes hoppar jag helst över. Vi gick dock in och en liten bit upp på åsen för jag ville se hur backsipporna tog sig.

(null)

(null)
Backsipporna var överblommade

(null)
Korna höll sig på avstånd 

Hundarna såg så besvikna ut när vi vände mot bilen. Jag hade ju lovat dem en utflykt! Jag åkte hem med Duplo-påsen och körde sen ut till Vårfruberga Kloster. Där finns ruinerna efter det gamla klostret, men oxå resterna av en fornborg samt en kungsgård. Kungsgården är bebodd så den struntade jag i, men resten gick vi runt och  tittade på.

(null)

(null)
Resterna av fornborgen som var i bruk ända fram till klostret stod klart år 1280

(null)
Långt därborta ser man Strängnäsbron och domkyrkan 

(null)

(null)
Badplatsen

Bilder från klostret:

(null)

(null)
Akleja

(null)

(null)
Svingelgräsfjäril 

(null)

(null)

(null)

(null)
Här hålls sommargudstjänster

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Kungsgården i bakgrunden 

Det var tredje eller fjärde gången jag var där och tycker det är lika häftigt varje gång. Nu har jag dessutom läst Gula Rosornas Stad och en av huvudpersonerna, cistercienser-nunnan Anna, levde här på 1480-talet. 

Vi avslutade rundturen med att hämta vattenflaskan och hundskålen ur bilen och gå ner till badplatsen igen. Vi drack och vilade en liten stund i skuggan. Då ser jag två stora fåglar ute på sjön. Jag hade redan sett gröngölingen och hägern på land, nu funderade jag på om det kunde vara rördrommen därute…

(null)

… sen fattade jag. Det var två rådjur som simmade från Tosterön över till fastlandet! När jag sprang ut på bryggan för att se bättre vände den ena, men en stund senare bestämde den sig för att vända igen. Det är långt att simma över en gång, att simma över två gånger i det kalla vattnet är dumdristigt.

(null)

(null)

(null)

På vägen hem gjorde jag två fotostopp. Ett vid Fogdö kyrka där ett tidigare kloster låg.

(null)

Sen vid Vansö kyrka som fått ett nytt koppartak på tornet som glänste i solen 🌞 

(null)

(null)

Både Fogdö och Vansö kyrkors äldsta delar är 1100-tal.

Det var länge sen jag hade så ont i kroppen som jag hade när jag kom hem. Vad sjutton är det frågan om? Jag tog värktabletter och vilade en stund. Lagade torsk när maken kom hem och sen bjöd han på jordgubbar till kvällen.

Solen var på väg ner under sistanaden och den lös som guld genom björkarnas skira lövverk. Myggen var galna, men jag har lättare att stå ut med dem sen jag sett blåmesens mygg-fulla näbb när den matar sina ungar i holken utanför vårt sovrum 🦟

⛪️ Godnatt världen 🦟



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0