Gemensam Jul i Folkets Hus

                             

Det blev en riktigt bra julafton för min del. Efter att ha gått en långpromenad med Bamse åkte jag till Folkets Hus i Rågsved för ett arbetspass. Mellan 11.30 - 13.30 blev det mingel och småprat med bekanta och nya bekantskaper. Kl 13.30 hade jag, kollegan en musiker och en solist andakt och jag hade fått äran att få läsa julevangeliet (se nedan). Jag tycker det är så underbart, där finns hela julens kärna! I barndomen läste alltid farfar julevangeliet och sen han gått bort och vi fortfarande firade alla syskon med föräldrarna var det pappa som läste det. Nu fick jag göra det och det var fantastiskt. Numera har ju "julen kidnappats av kommersen" (som vår kyrkoherde sa i en predikan, vilket jag tyckte sammanfattade exakt vad jag känner inför julhysterin som blir värre varje år). Efter andakten slog jag mig till ro med julmat och en äldre herre jag haft i sorgegrupp för flera år sen. Efter maten och efter att ha fått ta del av en absurd historia om personrån för en tid sen, där rånaren satte sig bredvid sitt rånoffer och åt jullunch som inget hänt, valde jag att ha koll på rånaren så inget skulle hända på festen. Man vet ju inte om personen i fråga satt och kollade in nya offer... så när dörrvärdarna behövde gå tidigare intog jag platsen vid dörren med full utkik över matsalen och caféhallen. Rånaren kan ha fått en känsla av att jag höll koll så denne stack efter en stund. Lite dåligt samvete fick jag för man vet ju inte vad som får en människa att begå såna handlingar, men samtidigt så har jag ett behov att att skydda andra så långt det är möjligt. Uppskattningsvis kom nog runt 400 gäster. Först äldrecentrum, sen ännu ett matinsläpp där alla andra fick komma, även om många från äldrecentrum blev kvar till slutet av festen. Det var verkligen blandade gäster... några muslimska barn i 8-14 årsåldern, hemlösa, onyktra, ensamma hemmaboende äldre, medelålders personer med äldre föräldrar och så vidare... för att inte tala om alla dessa fantastiska volontärer! Ett 50-tal hade ställt upp på allt möjligt, från planering och matlagning till bordsvärdar och rollatorparkeringsvakter. Det var underhållning på scenen och flera var uppe och dansade oxå, det var verkligen jättelyckat!

                 

Men allt har ett slut, även denna rolig fest, jag skjutsade hem en av de frivilliga och styrde kosan ut mot Nacka för att hämta Bamse. Jens hade tagit hand om Bamse över dagen och de hade firat hos Sandras föräldrar. Bamse hade fått både prinskorv och julskinka så han var mätt och belåten. Kvällen tillbringade jag med en halvsovande Bekki vid TV:n virkandes på Jennifers filt. Halv nio gick jag en långpromenad med Bamse och stöp sen i säng.

Nu har jag sovit 10 sköna timmar, tänker äta frukost och gå ut med Bamse innan dagens äventyr
                                  --> UPPSATSEN!

Julevangeliet

Luk 2:1-20

Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivs. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls, när Kvirinius var landshövding över Syrien. Då färdades alla var och en till sin stad, för att låta skattskriva sig. Så gjorde också Josef. Och eftersom han var av Davids hus och släkt, for han från staden Nasaret i Galileen upp till Davids stad, som heter Betlehem, i Judeen, för att låta skattskriva sig jämte Maria, sin trolovade, som var havande.

Medan de var där, hände sig att tiden var inne, då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, ty det fanns inte rum för dem i härbärget.

I samma nejd var då några herdar ute på marken och höll vakt om natten över sin hjord. Då stod en Herrens ängel framför dem, och Herrens härlighet kringstrålade dem. Och de blev mycket förskräckta. Men ängeln sade till dem: "Var inte förskräckta. Se, jag bådar er en stor glädje, som skall vederfaras allt folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren. Och detta skall för er vara tecknet: Ni skall finna ett nyfött barn, som ligger lindat i en krubba."

I detsamma sågs där jämte ängeln en stor hop av den himmelska härskaran, och de lovade Gud och sade: "Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden, bland människor till vilka han har behag!"

När så änglarna hade farit från herdarna upp i himmelen, sade dessa till varandra: "Låt oss nu gå till Betlehem och se det som där har skett, och som Herren har kungjort för oss." Och de skyndade iväg dit och fann Maria och Josef, och barnet som låg i krubban. Och när de hade sett det, berättade de vad som hade blivit sagt till dem om detta barn.

Och alla som hörde det förundrade sig över vad herdarna berättade för dem. Men Maria gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för allt vad de hade fått höra och se, alldeles såsom det hade blivit dem sagt.

                                       


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0