Förbi Fjuckby! (eller bussutfärd till Lövstabruk)

Vilken härlig dag! Strax efter kl. 8.00 var jag på jobbet och kollade att allt var med, dvs deltagarlistor, frukt och dricka, sen kom bussen och folk fick gå på i regnet så gick jag sen runt i bussen och prickade av folk, vi blev nästan full buss. 

                              

Sen rullade vi iväg mot Tierps kommun och Lövstabruk. Fjuckby åkte vi aldrig igenom, men det var nog årets mest speciella ortsnamn jag stött på hittils. Jag funderar alltid över hur namn kommer till liksom. Vi åkte förbi Lena och Lena kyrka oxå... är det en kvinna som gett  namn till orten eller vad?

Före Uppsala gick jag och prästen runt med frukt och dricka vilket nog var bra, för vi fick lunch först kl 13.00 och det kändes lite långt. När vi kom upp fick en en guidad tur, först runt i kyrkan som och sen herrgården som tillhört släkten De Geer. I kykran finns den världsberömda Cahmanorgeln, som jag tidigare inte hört talas om, men den var magnifik!


                        

En historia från den guidade visningen på herrgården kommer jag nog inte glömma i första taget och det var den om tavlan med älgen!

                 
                     Herrgården

På 1600-talet var en av överklassens stora nöjen jakt... och älgar var ett rätt sällsynt djur i Uppland, men en av baronerna lyckades skjuta en. Det fanns ju inga kameror på 1600-talet så han bad att få sin trofé avmålad och sände huvudet och ett ben till en konstnär de brukade anlita... men denne hade aldrig sett en älg! Han gjorde så gott han kunde, han tog proportionenra från hästen (se jägaren i vänstra hörnet!!!)... och resultatet blev kanske inte vad baronen tänkt. Baronen skickade konstnären att måla av älgar i ett älghägn under ett halvår, sen blev han åter tagen till nåder och fick måla en tavla som baronen blev nöjd med.

                  
Köket

Efter lunchen hade vi lite fri tid och det fanns några bodar och utställningar att kika in på. Glasutställningen tyckte jag var fantastisk. Efter en bussfika (pulverkaffe och bulle) rullade vi sen hemåt och landade vid kyrkan halv 7. Alla verkade mycket nöjda och glada trots regnet som följt oss under hela dagen.

Från glasutställningen:
           


På hemvägen från jobbet hämtade jag in en granne för lite ost, kex och vin, det blev middag för mig. Bekki skulle ut med kompisar men jag hoppas få höra om hennes Turkiet-resa ikväll.

Nu ska jag till jobbet, har tagit ut lite komptid nu på morgonen för även om det var jättekul så blir man trött. Idag, nya äventyr!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0