Chichen Itza

I förrgár kväll var vi alltsá pá Viva Wyndham Azteka och át Mayansk mat. Jag valde Salbuks (kycklingfyllda friterade majstortillas med tomat och avocadosallad), Sak Bak (Räkfyllda kycklingbröst med pepparsás och ris) och til eftrrätt Xil-Ha ( jordnötsglass pá brownie). Xil betyder kall pá Maya, fick jag lära mig :) Jag tror inte menyn härstammar frán Maya-folkets storhetstid för nágra tusen ár sen, den kändes mycket modern. Och sá fantastiskt god Det är synd att vi inte är här längre med tanke pá dessa fantastiska middagar!
 
Igár gick vi upp lite tidigare än vi brukar. En buss hämtade oss halv 8 och efter ett bussbyte och ett par timmars färd med en mycket informativ och duktig guide stannade vi vid cenoten Zuytun och badade. En cenote är en underjordisk vattenfylld grotta och de finns lite här och där i denna del av Mexico. De flesta pá privat mark men de har ofta öppet för allmänheten. Det var en helt otrolig upplevelse att gá ner för de branta trapporna i underjorden och kliva ner i det svaveldoftande vattnet och simma med svarta smá malar och andra turister. Taket var fullt av stalakiter (eller heter det stalagmiter? Jag blandar ihop dem) som jag njöt av flytande liggandes pá rygg. Magiskt. Finns inget annat ord! Efter ombyte blev det en liten paus inna vi for vidare. Dá passade jag pá att mata páfáglar som fanns vid ingángen. Det har jag aldrig varit med om faktiskt, att páfáglar är sá orädda för människor att de äter direkt ur handen pá en. Tur att jag tagit med mig en croisssant frán frukostbordet pá morgonen :D
 
Sen fortsatte vi till en Maya-by där vi fick lunch. Byn ság vi inte mycket av utan det var som et litet centrum dár vi fick gá och titta pá deras grejor en halvtimme före maten. Hur mycket grejor som helst. Men det var sá de fick ihop till skolor, sjukvárd mm eftersom Mayafolket är en diskrimiminerad minoritet i Mexico. Vi beställde en málning pá vár bröllopsdag.... jag kan inte förklara det pá nágot annat sätt. 25 november 1992 ser väldigt avancerat ut pá Mayafolkets sätt att skriva det.
 
Sen fortsatte vi till höjdpunkten. Ett av världens sju underverk - Chichen Itza. Vi fick en otrolig guidad tur pá engelska av José. Han hade studerat Chichen Itza i flera ár och berättade oerhört intressant om dess historia, att den byggdes pá sex ár, att det följde solens kretslopp och var en kalender samtidigt som den vissa dagar pá áret gav ljusfenomen som liknade en ringlande orm av eld. Och klappande man i händerna framför pyramiden svarade den med ett fágelläte... typ ett eko. Ja, det var oxá magiskt! Jag ville inte áka därifrán... men det máste vi ju.
 
Ett stopp i mörkret i en stad som jag tror heter Vallodidad (nát liknande) där kyrkan byggts upp av stenarna fr´n en hoprasad pyramid för mánga ár sen, vi var hemma halv tio... dá var det gott med middag!
 
Idag har det regnat. Janne och jag försökte gá in till Playa del Carmen men vi fick ge upp och ta en taxi pá vägen. Jag har köpt penicillin och már bättre efter första tabletten. Locket för öronen börjar ge sig och hostan har lättat nágot. Ser fram emot nästa tablett. De verkar starkare än penicillinet i Sverige och ändá köper man det i vilken drugstore som helst. Lite annat smágrejs blev det väl oxá innan vi tog en taxi hem. Nu har vi slappat en stund pá rummet. Ikväll ska vi äta pá Miramare här pá hotellet, men det är nágra timmar kvar. Jag ska se om jag kan lura ner Janne till havet för ett dopp. Han har slappat pá sängen för länge nu tycker jag ;O)
 
Imorgon blir det nya äventyr! Det lovar jag :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0