Annandag på Rådmansö

 
Igår på Annandag Jul åkte jag upp till föräldrarna på Rådmansö. De stod för gudstjänsten i Rådmansö kyrka. Mamma är pastor och även om hon inte är vigd till tjänst i Svenska Kyrkan så har hon får hon många uppdrag i Rådmansö-Frötuna församling. Hon är uppskattad både som predikant och många önskar sig henne vid begravningar. Pappa har spelat i kyrkor i hela sitt liv, så även om han aldrig varit anställd som kantor är han en av de bästa tycker jag. Han spelar både piano och orgel som få... Igår var mamma officiant och pappa kantor vid högmässan i Rådmansö kyrka och jag valde att åka dit. Och så hade jag hade en julgrupp som jag inte kunnat överlämna tidigare.
 
 
Det var en jättefin gudstjänst. En "spillra" av Rådmansö kyrkokör hade kommit för att sjunga julpsalmer vilket de gjorde á cappella och med bravur, kyrkvärden läste de svåra texterna med inlevelse, pappa spelade fantastiskt och mamma predikade över texterna som gav många trådar till eftertanke. Annandag Jul är den helige Stefanos dag och temat är "martyrerna". Texterna är svåra.
 
Evangeliet lyder: "Jesus sade till lärjungarna: ”Var och en som känns vid mig inför människorna, honom skall jag kännas vid inför min fader i himlen. Men den som förnekar mig inför människorna, honom skall jag förneka inför min fader i himlen.
 
Tro inte att jag har kommit med fred till jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd. Ty jag har kommit för att ställa en man mot hans far, en dotter mot hennes mor, en sonhustru mot hennes svärmor, och mannens husfolk skall bli hans fiender.
 
Den som älskar far eller mor mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig, och den som älskar son eller dotter mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig. Den som inte tar sitt kors och följer efter mig är inte värd att tillhöra mig. Den som finner sitt liv skall mista det, och den som mister sitt liv för min skull, han skall finna det.” (Matt 10:32-39)
 
Ja, det kan låta som riktigt tuffa krav som Jesus ställer på oss. Men när mamma la ut texten som att vi måste följa det vi i hjärtat känner är rätt, då blev texten mer levande. Det handlar inte om att vi ska anklaga Gud för världens elände, det handlar om vår möjlighet att agera mot det. Det handlar inte om att man ska gå emot sin far, sin mor eller svärmor hursomhelst, men att våga stå upp mot dem när dessa handlar orätt. Ta som exempel misshandel, lögn, förtal. Att stå upp för det rätta, oavsett om det är din chef, din mor, din make eller granne, det är det texten handlar om.
 
 
Efter gudstjänsten gick pappa och jag ut till gravarna medan mamma räknade kollekt och sånt. Ellen Lagercrantz förestod ett hälsohem på Lågarö och farfar köpte en del av den marken när hon gick bort. Där har vi sen tillbringat alla barndomens somrar.
 
                                                                       Affärsföreståndaren i min barndom
 
Till höger ser man grunden av gamla kyrkan. I denna "ruin" har man begravt en kyrkoherde samt satt upp nedanstående minnesmärken:
 
Fortfarande tänder man ljus här!
 
"Åt minnet av dem som icke återkom från skären och havet"
 
Mamma och pappa bjöd på pizza vid Vreta Handel innan vi hämtade deras hundar som varit på Angskärs hundpensionat under julhelgen.
 
 
Till sist blev det fika hemma hos dem innan jag vände kosan hemåt. Jag skulle ju passa taxin som skulle komma med Jannes resväska som varit på vift sen vi kom hem i fredags och koka risalamalta. Men när jag kom hem hade Bekki redan tagit emot väskan så jag gick ut med Bamse och började med risalamaltan.
 
Idag är Bamse på dagis och jag ska börja packa igen. Ska vara försiktig med att bära alltför mycket i trappan för knäna bråkar rejält, bättre att ta lite i taget och gå flera gånger istället!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0