Frälsning med LCHF?

Ordlista:
Frälsning = Kommer från ordet "frihalsa" som syftar på när en slav fick sin halsboja avtagen och blev fri. Ordet är förknippat med kristendomens Frälsare - Jesus - men ordets ursprung har inget med religion att göra.
LCHF = Low Carb High Fat - en diet, eller livsstil, där man drar ner på kolhydraterna till en mycket liten del av kostintaget, men äter desto mer protein och framförallt fett. Detta ska göra att kroppen börjar förbränna fettreserverna då den inte längre blir försörjd med kolhydrater och ombildar detta till fett, ett fett som kroppen i första hand använder som energikälla och vilket gör att fettreserverna ökar. Lite förenklad Guggelutt-version.
 
                              
                                   Tallriksmodellen enligt LCHF
 
Inatt drömde jag en märklig dröm. Jag var tillbaka till ett av mina första jobb, på ett värmeverk. Men i drömmen var jag inte receptionist/kontorist som jag var då i verkligheten, utan nån sorts lagerarbetare... ja, nåt som inte finns på ett värmeverk i alla fall. Och jag var i drömmen lika gammal som jag är nu i verkligheten. Flera av mina dåtida arbetskamrater fanns med i drömmen, men en av cheferna, en som jag inte alls hade nåt otalt med utan kom bra överens med då, fick på grund av sitt uppträdande i drömmen utstå mitt hat . Drömmar är ju bearbetning av sådant som händer oss och vi funderar på, så ja... Hjälp mig gärna att bena ut det här för jag har funderat hela morgonen på vad drömmen försöker säga mig:
 
                                                                      
 
Det var min första arbetsdag och jag skulle packa rör och skicka iväg, inte fjärrvärmerör utan nån sorts avloppsrör... men det fanns inte tillräckligt många. Jag frågade en arbetskompis som gick förbi om han visste vem jag skulle fråga var det fanns fler, eller vem som kunde beställa, men han sa att det inte var hans sak. Jag ringde in till kontrollrummet och fick samma svar. Jag gick in till kontrollrummet och försökte klargöra att jag inte begärde att de skulle göra någonting, bara upplysa om vem jag kunde fråga om fler rör. Då kom den ovan nämnda chefen in och tyckte jag var totalt värdelös som inte kunde ta reda på det själv... Jag blev så paff att jag bara stirrade för jag minns att jag tyckte att han var snäll och trevlig så utbrottet stämde inte. När han gick vidare ut i pannhallen så väste jag: Jag hatar dig! Jag provade att ringa upp till driften och fick samma svar i samma andemening: Sköt ditt jobb och stör inte oss! Jag gick dit men blev inte insläppt...så jag övermannades av en känsla av otillräcklighet, att jag var en fullkomlig idiot som inte kunde mitt jobb, panik... men sen blev jag arg och stegade efter chefen som försvunnit ut ur pannhallen och skrek åt honom att: Jag hatar dig, din j-vel, och kan inte nån berätta vart och hur jag kan få tag i fler rör så... Då tog han fram en märkpenna och ritade ett kryss över hela mitt ansikte och väste: Håll käften! Eftersom jag fick märkpenna i munnen också spottade jag på hans skjorta och då tog han tag i mitt ansikte och kysste mig!!! Då vaknade så häftigt att jag satte mig upp för jag tappade andan av all ilskenhet och hat.
 
                               
 
Finns det nån drömtydare därute som kan hjälpa mig? Själv drar jag två paralleller. Dels det ganska uppenbara i att det är svårt att göra sitt jobb bra när man inte har rätt verktyg. Jag menar att en rörmokare kan inte jobba effektivt med penslar och att folk börjar undra om en präst kommer för att hålla en begravningen i blåbyxor. Men för att koppla ihop bloggen till LCHF och min undran om den kan vara en räddare, en hälsofrälsare, som kommer här bakgrunden till drömtydningsvariant två:
 
                               
 
För 2,5 år sen fick jag höra talas om LCHF första gången. Först hörde jag talas om det via människor som gått ner i vikt, blivit värkfria och fått energin tillbaka. Sen fick jag tips om en bok som jag läste och som gett mig otroligt mycket: Matrevolutionen. Den sommaren provade jag en slarvig LCHF-variant utan att vara särskilt insatt, men faktum är att på ett par veckor försvann i princip all min värk. Men inom ett par månader var jag tillbaka i gamla hjulspår, vanemänniska som man är. Men erfarenheten finns ju kvar i mitt minne... liksom andemeningen i boken, nämligen den att våga ifrågasätta! Varför skulle vitt mjöl och socker vara mindre farligt än naturliga fetter? Det konstgjorda margarinet är ju läskigt! För att inte tala om alla konserveringmedel och färgämnen vi får i oss. Mat ska se fräsch ut, om den sen är fullproppad av kemikalier för att den ska se fräsch ut får vi inte reda på om vi inte är kunniga i alla kemiska termer man kan läsa på förpackningarna. Min stora behållning av boken var just detta med ifrågasättande. Till exempel så fick diabetiker under andra världskriget byta sina sockerkuponger mot ister... det var så man behandlade diabetes då.
 
 
Varför är det så här? Boken "Matrevolutionen" fick en rullgardin att smälla upp framför mina ögon. Det handlar ju förstås om pengar. Pengar och pengar och pengar. Hela samhällets styrs av pengar. Det är inte politiker som styr, det är marknaden. Jag är inte dummare än att jag förstår att hela svenska folket kan inte börja äta äggochbacon till frukost varje morgon för vi kan inte producera så mycket naturligt ägg och bacon. Var ska vi ha alla hönor? Och hur ska grisarna växa upp? Men att olika företag som säljer frukostflingor får oss att tro att just deras flingor är så himla nyttiga och att vi kan hålla vikten med hjälp av dessa, när en person som kan läsa innehållsförteckningar på riktigt påpekar att Willys havrekuddar innehåller mindre socker och har ett lägre GI än Kellogs all bran.... Ja, vad säger det om marknadsföring?
 
Nå, mina tämligen osorterade tankar kring detta har nu fått flöda en stund... Precis innan vi flyttade, och igårkväll, läste jag de ganska långa förorden till två olika LCHF-receptböcker som jag köpte för ett år sen när jag bett om att få gå ner lite i arbetstid för att kunna göra en hälsosatsning då sköldkörtelhormonet återigen sjönk och blodtrycket steg. Nu är jag villig att prova LCHF på riktigt i några veckor för att se vad som händer.
 

Drömtydningsvariant två av drömmen skulle kunna vara just denna, att efter mina 40 helt friska år så har hälsoproblemen jagat mig, först i och med hypothyreosen och viktuppgången. Och det är banne mig inget någon vettig människa tycker är kul att prata om eller höra andra prata om, men hur ska man få tips, råd och hjälp om man inte pratar, frågar, söker kunskap???. Vart jag än hamnat inom sjukvården, oavsett om det varit gyn som inte kan söva mig pga min övervikt eller ryggkliniken, så har jag fått kommentarer i stil med att "du borde tänka på din vikt", "du borde tappa några kilon" (bara uttrycket "tappa kilon" får mig rasande, vadå tappa? Om man kunde tappa sina överflödskilon skulle väl ingen människa banta?)... Maktlösheten... vad tror "de" att jag gör? Jag har stavgått, simmat, ätit sunt (vad är sunt? Light-produkter? Fett? Amfetamin?)... och vikten har pendlat ändå. Jag har blivit förbjuden att gå pga hälseneinflammationen och bör avstå simning och långa promenader vintertid pga astma... MAKTLÖSHETEN... Jo, nog är det samma känsla som i drömmen...
 
Så nu får det bli ännu ett test. Vi har flyttat till landet och kortisolet - stresshormonet - kommer förhoppningsvis sjunka, om inte Arbetsförmedling och andra samhällsystem tänker kräva det omöjliga förstås. Långsamma diagonala rörelser är en god kortisolsänkarhjälp enligt viss vetenskap och det har jag lärt mig massor av under hösten. LCHF kräver ingen motion så kan jag tappa några kilon utan att belasta överbelastade kroppsdelar så kommer kanske kroppen igång bättre framåt våren. Hjälper jag dessutom de antiinflammatoriska och antibakteriella processerna med t.ex ingefära och obehandlat kokosfett samt stimulera upptaget av T3 och T4 (sköldkörtelhormon) med paranötter som innehåller selen så torde jag kunna skutta som en kråka framåt sommaren....
 
En dröm? Javisst.....
 
                                             

Men försöka duger till att börja med!
 
Och du som provat och/eller lever efter LCHF. Ge mig gärna tips och råd under mina prövoveckor!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0