Carpe Diem

"Hursomhelst ser jag fram emot en ledig helg utan något inbokat. En förfrågan om jag kan fortsätta provknyppla spindlar... och jatack, gärna! ... vilket innebär någon halvtimmes jobb med att spola på tråd innan tisdagen. Typ. Endast det. Inget annat. TGIF. Peace. Over and Out." ... så avslutade jag gårdagens blogg. Och jag kan säga att idag har jag fullt ut levt enligt principen "seize the day", "fånga dagen" eller "carpe diem". Och spola på garn till spindlarna får jag göra imorgon!
 
 
Sov till 10.00. Bamse fick jag ut kvart i 12 efter att ha jagat honom en stund under säng och bakom soffa, han är ju så morgontrött, den lille. Jag tänkte att jag skulle gå så länge jag hade lust för vädret var kanonfint, men när jag kom bort mot kalhygget där vi ofta gick i våras innan gräset blev för högt, så vek jag av där och gick ut i "trollskogen". För några år sen hittade Janne och jag svamp där och jag fick för mig att jag skulle kolla om jag hade nån svamp-tur. Det hade jag. En halv hundbajspåse med gula kantareller och trattisar hittade jag.
 
Energiskogen har också vuxit upp.
 
Fingersvamp och taggsvamp fanns det gott om, men här plockas det bara kantareller!
 
 
I min ungdom gick jag flera svampkurser och plockade en hel del svamp, men efter en svamp-excursion med en av svampkurserna blev jag jättesjuk och låg en hel helg med svåra magkramper. Att jag skulle åka in till sjukhus tänkte jag aldrig på utan var bara otroligt tacksam att exmaken hade hämtat barnen från dagis för det var hans helg men det var inte alltid han hämtade dem för det. När barnen kom hem på söndagskvällen hade kramperna släppt men jag var rätt medtagen. Om det var en svampförgiftning eller om det var någon sort jag inte tålde (alla tål inte kremlor t.ex, de har något enzym som liknar kräftornas och alla tål ju inte kräftor) har jag aldrig tagit reda på. Efter det dröjde det 25 år innan jag plockade svamp igen och då i sällskap med folk som kunde sina kantareller. Samma år hittade Janne och jag lite kantareller i den skog jag nu hittade fynden ovan. Dock, jag gick in till grannen som fick inspektera dem och jag fick "med beröm godkänt".
 
När jag kom hem från svampskogen hade jag som plan att kratta gräsmattan från eklöv, men det hade Janne redan gjort. När jag skällde på honom sa han att han inte ville stå inne i boden och jobba när det nu var så fint väder. Imorgon har "de" lovat regn och är det då inte slöseri med vackert väder? Han hade lust att åka ut på sjön nån timme, nästa helg är det ju båtupptagning. Jag tycket det var en mer än strålande idé, sagt och gjort, vi åkte ut på sjön! Vi blev medlemmar i båtklubben i våras, men har aldrig varit ute på båtklubbens klubbholme så vi styrde kosan dit. Inte en båt i hamnen och inte en människa på ön. Vi släppte lös Bamse och började utforska ön.
 
 
Ganska snart hittade jag trattkantareller... svampögonen har uppenbarligen börjat tränas, för rätt var det var hittade jag ett kluster invid stigen och fler och fler blev det. Janne gick tillbaka till båten och hämtade Bamses bajspåsar för nåt annat hade vi inte med oss för att plocka i. Det är inte dumt att ha hund och vara utrustad med dessa påsar i svamptider! Efter att ha fyllt två påsar hittade Janne en gul kantarell och snart hade vi en halv påse gulingar också.
 
 
På hemvägen svängde vi in till Strängnäs och kollade in hamnen. Andra helgen i oktober är det Strängnäs marknad och den är välbesökt. Ett stort tivoli var uppbyggt samt en helikopter som flög med folk i fem-minuters rundor över Strängnäs och Mälaren... och i hamnen brukar det ligga stora lyxbåtar, så även i år!
 

Där är Janne och jag lika, vi håller oss undan stora jippon och folksamlingar när vi kan!

Vi hade tänkte var ute nån timme, men vi kom hem efter fyra! Hungriga som små gnuer satte Janne igång grillen medan grannen satt vid vårt ute-bord och kollade igenom vår svampskörd. Jag rensade vartefter och efter att ha godkänt hela skörden fick hon med sig en halv bajspåse rensade trattisar som tack för hjälpen. Hon har varit dålig i höst och inte själv kommit ut i svampskogen. Förra året fick vi flera bajspåsar kantareller av henne när hennes frys var full. Och bajspåsar hit och dit... jag kan i alla fall berätta att jag matchar hösten med att ha införskaffat oranga påsar att plocka hundskit och kantareller i!
 
Två bajspåsar höstkantareller och en halv med gula!
 
 
Efter middagen duschade jag Bamse och sen satt Janne och jag och tittade på "Hitta Nemo". Jag älskar den! Den är helt underbar!
 
                                     
 
Hela dagen har varit helt underbar! Snacka om att tanka positiv energi!
 
 
                                      Sov gott nu, kära ni!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0