Till Helsingborg med knyppling för ögonen

För ett tag sen fick jag mail från en knyppel-bekant i Helsingborg. Det var en inbjudan till Knyppelgillet i Skånes årsmöte vilket inkluderade en föreläsning av Lotta Rehn om Knypplingsakademin i Vadstena och till sist ett praktiskt moment - vi skulle knyppla ett örhänge. När dagen närmade sig så såg det ut som att jag skulle kunna åka. Jag hade från början anmält dagen som att jag skulle jobba hemma, men jag har lediga dagar att ta ut så... det gick att göra om till en ledig dag istället. Det blev ett jättetrevligt dygn som kom att fylla flera funktioner - jag fick lära känna flera knyppelmänniskor, jag fick se hur andra föreningar gör kring sina årsmöten, jag fick idéer och inspiration och jag fick se Helsingborg!
 
                          
 
Fredagen började väl inte så jättelyckat. Först small ryggen när jag skulle plocka upp min packning och sen gjorde ett signalfel i Flemingsberg att tågen var flera timmar försenade. Trots allt hade jag tur i oturen. När ryggen small gjorde jag visst allt rätt. För det första var det inte den värsta sortens smäll så jag kunde räta upp mig och gå långsamt fram och tillbaka medan värktabletten började verka, "ullrumpan" åkte på och så kunde jag lägga mig på golvet och "dra in" diskbråcket igen, till sist åkte jag med full sätesvärme i bilen till tåget. Kryckan fick följa med och Janne bar mina väskor upp till tågperrongen i Södertälje. Tågen var rejält sena men jag fick följa med ett tidigare tåg som var 2,5 timme sent och kom 20 minuter efter att mitt tåg skulle ha gått. När mitt tåg gick brydde jag mig inte om då jag fick sittplats på det tidigare tåget och hann med mitt anslutningståg i Hässleholm! Sen blev allt bara bättre!
 
Kerstin mötte mig på perrongen och hjälpte mig med väskorna. De var inte så jättetunga, men min knyppelpärm ville jag ju ha med och såklart min lilla resedyna! Det blev ett par kilon i alla fall. Kerstin och hennes man började med att ge mig en liten sightseeing i bil runt Helsingborg. Vid två ställen fick vi ur bilen för jag ville fotografera.
 
När piren som gick ut till Parapeten revs och man byggde en ny infart till småbåtshamnen byggdes Kvickbron. Kärlekspar började nästan genast att sätta fast hänglås på den nya bron eftersom man gör så i t.ex. Paris. Men hänglåsen fick inte sitta på bron för de rostade och belastade den nya bron så att den kunde skadas så istället gjordes detta hjärta att sätta låsen på. ”Kärlekshjärtat”  introducerades till alla hjärtans dag. Knyppelnördar som vi är, fastnade ögat förstås på ett hänglås med spets!
 
Henke ställde upp för fotografering... men han sa inte så mycket...
 
Efter rundturen blev det fika hos Kerstin och hennes man. Jag fick se hennes pärm från Knypplingsakademin. Jag har stått som sökande i två terminer, men kursen har inte blivit av pga för få anmälda. Det var fantastiska arbeten hon gjort, allt kan jag förstås inte visa upp, men jag blev särskilt förstjust i dessa:
 
En övning var att göra något från sitt eget landskap. Kerstin knypplade Kärnan med prästkragar vid foten. Prästkragarna är flera knypplade mandlar som sammanfogats till blommor. Det andra är ett hjärta som tillverkats i ostvax, dekorerat med "udd och stad" i guld samt ett knypplat kors med pärlor och ankare som Kerstin själv designat.
 
Annat skoj Kerstin gjort... Tigern bara älskar jag!
 
Har man ett spetsintresse så har man!
 
Sen åkte vi och avnjöt en mycket god middag på Via 95 till solnedgången över Danmark.
 
                                                                       Torsk med potatispuré och syltad lök. Jättegott!
 
På kvällen bänkade vi oss till Let´s Dance och i långa pausen visade jag mina ynka alster jag presterat under åren. Jag börjar fundera på om jag ska ta paus från kurs och knyppla lite mer fritt utifrån det jag vill. Min knyppling består mycket i att gå kurs och göra kursmoment. Det är jättekul för jag lär mig jättemycket hela tiden, men jag använder inget att det jag gör. Det är Linnéas brudkrona och Monicas brudslöja, typ.
 
 
 
Och så några ljusglas...
 
Jag har en gardin, Vätternsipan, som jag längtar efter att bli klar med, den är knappt påbörjad...
 
Vätternsnipan från utställningen på Rödtornet 2012.
 
Kvällen led och halv tolv kröp vi i säng.
 
 
Efter frukost gav vi oss av till Knyppelgillet i Skånes lokaler. På vägen hämtade vi upp föreläsaren för dagen, Lotta Rehn. Efter årsmöte och fika fick vi lyssna på Lotta när hon berättade om Knypplingsakademin i Vadstena. Nu hoppas jag två saker:
 
1. Att fler anmäler sig så det blir en grupp till HT15-VT16 ...
2. Att jag själv har möjlighet att gå den!
 
På Knyppelgillet fanns lite rolig knyppling utställd som jag givetvis fotograferade:
 
Knypplade blommor på alla bord
 
Midsommar ....                                               .... och påsk
 
Det fanns möjlighet att handla lite garn och grejor, jag gick lös bland glittergarnerna som dagen till ära var på extrapris. 10 kronor styck, det blev ett par stycken. Sen blev det dags att knyppla örhänget:
 
 
Garnet hade jag spolat på redan i torsdagskväll. Nu fick vi välja pärlor och rutat papper, sen var det bara att titta på förlagan och köra igång. Jag började om ett par gånger för den blev för smal, för bred och nålavstånden blev fel, tillslut blev jag nöjd. Jag hann knyppla det ena, nu återstår det andra plus montering på hänge, men det får jag ta hemmavid.
 
Jag och föreläsare Lotta fick skjuts till tåget, hon hjälpte mig med väskorna och vi hade sällskap på Pågatåget ända till Hässleholm. Det var jättetrevligt! Sen åkte vi olika vagnar från Hässleholm och resan hem blev väldigt dryg. Nu kom tröttheten efter alla intryck. Men tack och lov inte en enda minuts försening. Janne kom upp på perrongen och hämtade mina väskor, vi åkte hem och det blev inte mycket till nattsudd. Jag var trött och han också efter sina långa arbetspass.
 
Idag är det ett riktigt skitväder. Janne har tagit ut Bamse åt mig medan jag har badat och borstat honom efter promenaderna. Ryggen känns men är mycket bättre. Vi latar oss, tittar på TV och gör inte  många knop medan tvättmaskinen snurrar....
 
Tack för en fantastisk helg!
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack för ett trevligt besök.

2015-04-06 @ 19:05:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0