Diakonins dag

Idag är det diakonins dag och inledningen av diakonins månad. Det är inte ofta jag är schemalagd på gudstjänster, men desto angenämare när jag är det. Jag får väl skamset erkänna att jag är för bekväm för att åka 20 mil för att bevista gudstjänsterna i Huddinge, det krävs faktiskt att jag är schemalagd, men när det är så härligt som idag tänker jag att det kanske är värt det. I alla fall nån gång ibland? Det var verkligen en urhärlig gudstjänst och vid kyrkkaffet utspanns samtal med ett tvärsnitt av människor från olika grupper jag är i.

 

Jag hade hand om välkomnandet och förbönen. Att berätta vad diakoni är kan vara svårt för det spänner över så stora områden och ser olika ut i olika församlingar beroende på det omgivande samhället. Men i dagens välkomnande försökte jag så här: "diakoni är kyrkans sociala stöd till människor i behov. Det kan handla om samtal, gemenskap, en matkasse eller stöd i kontakter med samhällets instanser. Men diakoni är också ett förhållningssätt som genomsyrar allt och alla som är verksamma inom kyrkan och kyrkans alla verksamheter. Att se medmänniskan. Diakonins månad är ett ekumeniskt samarbete mellan kyrkor och organisationer. I år uppmärksammas ungas psykiska ohälsa på olika sätt".... en något förkortad version.

 

Huddinge kyrka                                                          Liturgisk klädsel
 
Idag var jag är liturgiskt klädd och det är jag väldigt sällan. Om jag är med i gudstjänst och har hand om t.ex bara förbönen, då känner jag mig mest utklädd. Men om jag har altartjänst också, dvs att vara med vid nattvardsutdelandet, då känns det bra. Jag vet inte om jag tänker fel, men så känns det iallafall. Att vara liturgiskt klädd för en diakon är att hen har det vita linnet som kallas röklin eller alba. På bilden har jag ett röklin. Alban är försedd med krage och då har man också ett band runt midjan. Stolan, det gröna bandet, är på diakonen lagd över vänster axel, över hjärtat. Prästen har stolan lagd över axlarna ändarna hänger fram över bröstet, men på högmässan bär prästen en mässhake.
 
Efteråt åkte jag hem till Monica och hämtade upp henne. Vi åkte till Skärholmen för att titta på en bilbarnstol. Sen åkte jag hem, umgicks med Janne en liten stund innan han åkte till nattpasset...
 
...och fixade sen till ett fel i min knyppling. Igår och imorgon sitter jag på Skansens lin- och ulldagar och knypplar tillsammans med Knyppelpinnarna. Mer om det samt bilder kommer senare....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0