Knyppling på Skansen

Ja, jag lovade i söndagens blogg att berätta mer om Knypplingen på Skansen... Nu ska jag berätta det lilla jag vet. Sen många år sitter medlemmar i föreningen Knyppelpinnarna under Skansens Lin- och ulldagar och knypplar. Vi knypplar på egna dynor, berättar om hantverket och låter folk prova på. Jag vet inte hur många år föreningen hållit på med detta, det är rätt år många vid det här laget. Jag var med en dag förra året och två dagar i år, men föreningen bemannar dynorna under hela evenemanget, i fyra dagar varje år.
 
Jag borde banta...! Min kropp börjar likna en paddas! Men jag ser ju oförskämt lycklig ut!
 
Jag hade turen att bevista Orsakullen på lördagen och måndagen. Strålande sol båda dagarna. På söndagen, när jag jobbade, hade det regnat och idag vet jag inte hur det varit för dem som satt, men jag tror det var sol och fint. Kanske till och med varmare än lördagen och måndagen?
 
I lördags gick jag upp kl 6.00, gjorde morgonsysslorna och åkte till Monica m. familj med hundarna.
 
 
Efter en snabb promenad lämnade jag dem i hast och for mot Högdalen, där jag parkerade bilen och fortsatte sedan med tunnelbana till Odenplan och buss 67 till Skansen. Målet var inte snabbaste vägen utan att behöva gå så lite som möjligt med knyppeldyna och knyppelbord.
 
 
Jag kom fram halv tio och var inte först. U, som är kontaktperson och fixar det praktiska var där, samt flera andra. Vi fick hjälp av personal från Skansen att få rätt antal stolar mm. Sen satte vi igång!

(Nu publicerar jag bilder på personer utan tillåtelse, men vi diskuterade det där, några av oss, det är ju ett offentligt arrangemang och då torde det vara ok? Det är ju svårt att "göra reklam" för vår verksamhet annars!)
 
 

På lördagen var vi ett fantastiskt tvärsnitt av våra medlemmar med yngre och äldre, män och kvinnor, som knypplade. Prova på- dynorna användes av både barn och vuxna.
 
Natten mellan lördag och söndag sov jag hos Monica m. familj eftersom jag skulle tidigt till gudstjänsten. Monica ville gärna komma till Skansen och se vad vi gjorde, och det gjorde hon och Nova på måndagen. Då gick hundarna på dagis. Det var fullt ös vid prova på-dynorna och jag kunde inte umgås så mycket med dem, men lunch åt vi tillsammans, och vid fikat kikade vi på Hälsinge-knypplingen i Hälsingegården och provade hemkokt tvål! Och för första gången agerade jag lärare vid prova på-dynorna. Tre gymnasie-elever vid en textil linje samt en engelsktalande kvinna med asiatiskt utseende, fick jag förmånen att leda in i linets väg på knyppeldynan. Det gav mersmak!
 
Knyppling från Hälsingland. Mönstren i näver fascinerade mig, det såg verkligen genuint ut!
 
Här sitter vi på rad i solen...
 
När vi packade ihop en stund efter tre tog Monica, Nova och jag Djurgårdsfärjan till Slussen (jag kunde ha dyna och bord på vagnen), där skildes vi åt. De åkte hem och jag hämtade hundar. Längtar redan efter nästa år... tänk om jag får till TRE dagar då?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0