Knyppelfestival i Tönder

Först vill jag tacka alla trogna läsare! Trots att jag inte publicerat några nya inlägg på nästan två veckor klickar ni in här troget varje dag! Tack!
 
Det har varit extremt mycket ett tag och jag har varit tvungen att göra mina prioriteringar. Bloggen ska vara rolig att skriva och inte ett krav, så den har fått vila lite. Nu lugnar det ner sig något succesivt...
 
Efter den otroliga upplevelsen att få vara med om ett barnbarns födelse åkte jag på Knyppelfestival i Tönder. Vart tredje år arrangeras den i danska Tönder, en stad som på sätt och vis påminner om Vadstena med sin knyppeltradition... och ändå inte. Jag blev hämtad kl 22.00 på onsagkvällen av en annan deltagare och vid midnatt lämnade bussen Bålsta.
 
Här ligger Tönder
 
 
Några stopp blev det på vägen ner. Chafförsbyte, kiss- och  matpauser samt några stopp för att hämta upp folk på vägen.
 
Över gränsen till Danmark
 
Vid fyratiden kom vi ner, fick våra rum och innan vi åt middag på vandrarhemmet orienterade sig jag och mina rumskamrater i närområdet. Vi bodde ett stenkast från festivalområdet och tio minuters promenad från Tönders centrum.
 
Denna fastnade jag för förstås, nybliven mormor som jag är...
 
Första dagen hann vi med en liten del av den första av två fullsmockade festivalhallar. Sen gick vi och åt lunch i stan samt gick in på Dröhses hus och tittade på utställningen där. Sen fortsatte vi i festivalhallarna och såg på modeshow.
 
Knyppling i glas, klart jag köpte!
 
Svalkande pauser måste man ha!
 
Det fanns hårkonst ifrån Dalarna också...
 
Till och  med restaurangerna lockade med knyppling. Klänningen är iof virkad, men hättan och duken är knypplade.
 
 
På kvällen fick vi underhållning i form av harpospel av en otroligt begåvad 17-åring och kaffebord.
 
 
Lördagen fortsatte i samma spår. Då hann vi dessutom med en workshop i frivoliteter. Det är evigheter sen jag slog frivoliteter så det var jättekul att komma in på banan igen. Jag köpte en bok och garn för att göra julhjärtan att hänga i granen!
 
 
Vi hann också med Tönders museum där det fanns en utställning med nordrysk knyppling och Visemöllan där de knypplat i pilbark.
 
Nordrysk knyppling
 
Knypplad pilbark
 
Kvällen avslutades med festivalmiddag och underhållning av Basix, sex killar som sjöng alla möjliga låtar a capella. Lite barberhsop, men ändå inte. Fantastiskt bra var det i alla fall.
 
På söndagen gick vi  på gudstjänst. Och altarduken var givetvis knypplad!
 
Läcker, enkel och fantastisk vackert infälld knypplad spets.
 
                                                                          Tönder Kristkirke
 
Därefter handlade det vi det vi skrivit upp på våra önskelistor medan vi gått runt på festivalen innan vi landade på torget, åt lunch, drack kaffe och blev sittande medan staden långsamt tömdes på folk. Det var Danmarks nationaldag och affärerna stängde tidigt.
 
Måndag blev en lång resedag hem, men allt gick bra. Kom hem lite efter midnatt och åkte till jobbet på tisdagen. Därefter flöt veckan på och fre-sön har jag och maken tillbringat utanför Oslo. Mer om det en annan gång... Nu har en ny arbetsvecka dragit igång. Jag var smart nog att boka in dagen för hemarbete. En hel del telefon och skrivjobb har det blivit. Friskvården hann jag inte med. Slutade lite tidigare eftersom både onsdag och fredag blir långa dagar...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0