Båtlogg dag 3 - Landsort, Öja

Vissa dagar känns längre och mer innehållsrika än andra. Kanske för att man snavar över det oväntade?
 
Idag blev en sån dag. Vi lämnade Skanssundet kvart i 10 imorse och tog sikte på Landsort. 
 
Fyren Landsort på Öja
 
Jag har inte varit på Öja öht och för maken var det många år sen. Havet var lite bråkigt på överfarten så ryggen tog lite stryk, men vi fick god hjälp av en man vid förtöjningen och två Alvedon och en stunds vila senare var den redo för äventyr. Vi gick de 3,5 km till fyren och på vägen fanns en spännande historia att ta till sig.
 
 
Här finns en labyrint som ligger vid ett fiskeläge som är känt sen 1454 då Trosa skärborgare fick rätt att fiska bland annat på Öja. Vi passerade en pestkyrkogård från 1710 och Albert Holmströms ristning, en överlots som för hundra år sen var mycket engagerad i Öja och bland annat arbetade för att göra en väg från öns norra betesmarker till Storhamn och fyren på södra udden, den väg vi nu gick på.
 
 
Området bjöd även på fantastisk natur, konst och annat smått och gott. Vid fyren fanns oxå gott om lämningar från andra världskriget.
 
 
Vi kom tillbaka från vår långpromenad precis när regnet började falla. Nu sitter jag och stickar sockor till barnbarnet Edwin, Ragnar håller mig sällskap medan make och hundar tar sig en lur i ruffen. Tror inte det kommer hända så mycket mer idag, det ska fortsätta regna liksom...
 
Over and out!
 
Skanssundet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0