Husbilslogg dag 3 - Drottning Öda, Öland

Jo ni, inatt bor vi i drottning Ödas by - Össby. Öda levde på 600-talet, var dotter till Ivar Vidfamne och sökte skydd på Öland vid en storm och Ödas by byggdes upp. Hon var då på flykt från ett krig som två själländska bröder, Rörek och Helge, startat pga henne. Hon var gift med Rörek men sonen hon födde liknade Helge... ja se svartsjuka karlar har alltid funnits! När bröderna tagit kål på varandra tog hennes makthungrige far Ivar hand om Själland, han var inte dum han... Själv fortsatte hon till Ryssland och gifte sig med ryska kungen.
 
Men innan vi slog läger här handlade vi förnödenheter i Färjestaden och besökte Långe Jan i Ottenby på Ölands södra udde.
 
Jag glufsade i mig en hel Lufsa på restsurang Fågel Blå. Det är Ölands landskapsrätt jämte kroppkakorna och är gjord på råriven potatis som serveras med stekt fläsk och rårörda lingon 😋
 
Långe Jan är nästan 42 m hög och inrymmer 197 trappsteg
 
Det blåste friska vindar på Öland idag, i synnerhet uppe på Långe Jan. Det var som att gå in i en vägg när man rundade  krönet mot fastlandssidan.
 
Vi stannade även till vid St Johannes kapell som var flitigt besökt från 1200-talet och fram till reformationen på 1500-talet. Vid 1700-talets mitt användes kyrkans stenar vid bygget av fyren Långe Jan som lär ha fått sitt namn efter kapellet.
 
 
Efter att ha fikat och vilat (läs virkat) en stund promenerade vi ner till havet.
 
 
Jag tror inte det kommer hända så mycket mer ikväll. Virka så länge ljuset tillåter och sen blir det väl bingen...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0