Allhelgona vs Halloween ✝️👻

Först och främst, jag har inget emot halloween som företeelse. Jag tycker inte att det är nåt direkt fel i att importera en festlighet i vårt murriga höstmörker... MEN jag tycker det är SÅ olyckligt att vår svenska allhelgona-tradition får stå tillbaka. Bara i vårt senaste reklamblad stod det endast om att ladda upp med godis, men ändå hålla avstånd under halloween och undvika "trick or treat", inget om att köpa ljus och vår gravtradition.  Vår svenska tradition att hedra våra helgon på allhelgona-lördagen och alla själar på söndagen är en svensk tradition som härstammar från medeltiden. Genom åren har vi kommit att sätta ljus och kransar på nära och käras gravar under lördagen men helgen har varit "helig" och förankrad i en stark tradition. 
 
 
Halloween är en importerad tradition. Kanske och troligtvis av en hugad svensk marknad som sett en inkomstpotential. Halloween har sitt ursprung i kelternas Irland, och irländska immigranter tog med sig traditionen till USA där den blivit stor. Alltså, även detta en stark tradition med gamla anor, men inte "svensk". Vi var i Florida i oktober för 4 år sen och såg förberedelserna inför den, helhäftigt! 

Min kusin och jag på Walmart i Florida nån vecka före Halloween 2016
 
Jag tycker att det är så olyckligt att Allhelgona och Halloween ligger så nära varandra och ibland sammanfaller. Halloween firas 31 oktober och Allhelgonahelgen firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, som förgjort att blanda ihop. I år tex är det samma dag. Så synd! Jag skulle verkligen önska att vi firade halloween lördagen före eller efter allhelgona! Ska vi fira halloween kan vi väl göra det till vår halloween och inte förminska eller ta bort vår traditionsrika och värdefulla Allhelgona, eller???
 
 
I 6 år har jag haft förmånen att arbeta på Allhelgona i Huddinge kyrka... men de två senaste åren inträffade det "obehagliga" - sammanblandningen. För två år sen skred en ung Dracula in, men spetsiga öron, mantel och blod i mungiporna🩸och tände ett ljus framme i koret. Jag höll ögonen på honom men fann ingen som helst anledning att ingripa då allt gick fridfullt och hedervärt (förutom den udda munderingen) tillväga. Förra året kom en tregenerationers-familj in i full Halloween-kostymering... de båda yngre generationerna tror jag snabbt uppfattade det något olämpliga i stämningen medan den äldsta, en person jag väl väl kände till, skuttade runt i kyrkgången i sin halloween-mundering och hojtade "buuuuhh" till höger och vänster. Utan att hänga ut hen så kan jag förstå beteendet men det är faktiskt inte särskilt lämpligt. Jag pratade lite med familjen ifråga vilka som fångade in den äldre, tände sina ljus i ljusbäraren vid dörren och gav sig av. De vet nog nu att det inte är läge att iförda maskeradkostymer vare sig försöka skrämma eller muntra upp besökare i kyrkan under allhelgona.
 
 
Igår efter frukost gav sig min barndomsvän iväg till stallet. Maken fick åka till jobbet (han har beredskap) och jag gjorde så lite som möjligt. Akvariet blev rent iallafall och blommorna vattnade med akvarievattnet. Har haft jätteont i höften i flera dagar och efter eftermiddagspromenaden satte jag mig att storgråta. I ca 20 minuter tillät jag tårarna att spruta och tycka jättesynd om mig själv. Sen hällde jag upp ett glas vin och började förbereda middagen. Somnade när maken gick ut kvällspromenaden. Det tar faktiskt på krafterna att ha så ont hela tiden. 

En ny dag har börjat. Bamse väckte mig i gryningen och var nödig så vi gick ut en kort sväng. Han är dålig i magen igen. Rambo gjorde på sig i sovrummet en timme efter morgonpromenaden. Undrar vad de fått i sig 🤔 Tar dan som den kommer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0