Meståget i Järna

Vaknade efter åtta timmars god sömn i husbilen på makens jobb och insåg att jag sovit i nio. Det blev vintertid inatt och vi fick en timmes extra sömn. Jag var inte medveten om att makens telefon larmat så han hade varit i kontrollrummet när klockan slog om inatt. 

(null)

Tack vare den extra timmen hade vi inte bråttom nånstans och jag delgav honom en sån där tankekedja jag haft på morgonen och som man kan få ibland. Vi åt fläskfilé Oscar igår och det åt jag med väninnan i måndags oxå och den var mycket godare än den igårkväll... så tänkte jag att det kan bero på olika kockar, antal gäster (=stress) eller på att i lunchhungern efter dopet svängde vi förbi McD och köpte chicken nuggets och där var de otrevliga, men nuggetsen var jättegoda så jag var inte jättehungrig när vi skulle äta middag så jag lämnade det mesta av pommes friten som inte alls var lika fräsch och krispig som i måndags... så gick tankarna vidare på matsvinn och att McD lagar maten efter ordern är lagd för att minska matsvinnet och det är ju bra, för vad gjorde de av maten tidigare? Då började jag tänka på skolbespisningen och de där påsarna man skrapade i matresterna i och det sas att dessa rester gick till grisarna… och när jag tänkte på skolbespisningen mindes jag den goda mandelfisken de serverade på Adolf Fredrik. Summan av denna kardemumma blev att jag lagade mandelfisk till middag ikväll 😃🥜🐠

Vid klockan åtta vintertid klev vi upp, maken gick in och fixade frukost och jag gick ut med hundarna. På vägen tillbaka hamnade vi mitt i ett meståg. Medan Bamse förrättade sitt tarv försökte jag identifiera de fåglar som tjattrade ovanför oss. Blåmes, talgoxe och ett vimmel av den otroligt söta stjärtmesen 😍 Meståget är ett fenomen man kan se på vinterhalvåret när småfåglarna går ihop i större grupper och söker föda tillsammans 🕊

(null)
Stjärtmesar. Bild från 4 november förra året

Efter frukost gick maken ut och började tvätta och polera min bil. Han avbröt sig, tog hundarna och följde med mig upp till centrum. Han gick tillbaka medan jag fortsatte till Överjärna kyrka för att delta i gudstjänsten. Det var överraskande nog den förra Hovsjö-prästen som höll i gudstjänst och en person som jag varit handledare för var gudstjänstvärd. Kyrkans värld är liten.

(null)

Överjärna kyrka var liten men historiskt naggande god. Med anor från 1100-talet har den troligen både varit ett försvarsvärn och hyst pilgrimer på vinden där den legat strategiskt nära farleden mellan Mälaren och saltsjön. Först på 1800-talet genomgick den en renovering som var rätt tuff.

(null)

(null)

(null)
Den urgamla madonnan bakom den fantastiska ljusbäraren "Tryggheten"

(null)

Efter gudstjänsten gick jag tillbaka till makens jobb och en skinande ren bil. Vi fikade och sen åkte jag hem. 

(null)

Gick ut med hundarna och lagade mandelfisk, diskade och åkte till knypplingen.

(null)

Knypplingen var lika kul som vanligt, jag har så otroligt härliga elever. Jag tog med knyppelpinnar till en elev som fått slut på sina och hade använt fantasin för att kunna fortsätta knyppla.

(null)
Ätpinnar, hårspännen, smörknivar och kvistar. Man tager vad man haver 😃

Kvällen tillbringar jag vid Tvn med en godishink 😋 Maken blev kvar på jobbet 😢

(null)





Lördag med dop

Maken har beredskap, fick larm imorse och var tvungen att åka till jobbet. Jag fick bråttom att packa, fixa och rasta hundar, men jag hann. Vid 12 hämtade jag upp maken och lämnade djuren i husbilen som står på hans jobb, sen for vi tillsammans upp till Huddinge kyrka..

(null)

Det var gott att återse min gamla arbetsplats, arbetskamrater och släkt på makens sida. Vi umgicks mycket förr när barnen var små och vi hade huset på Åland tillsammans 🇦🇽 Det var makens brors sonson som döptes och jag vet inte hur många år sen det var jag träffade min fd svägerska men det var fantastiskt roligt! Vi ska försöka ta husbilen till henne och hennes man i januari ❤️

Det blev en fint och familjärt dop.

(null)

(null)

(null)

(null)

Efter dop och fika fick jag åka en sväng med vår cab som sonen just nu mekar lite med. Även detta var ett kärt återseende 🚗 Längtar till varmare väder 🏝 

(null)

Vi åkte tillbaka till makens jobb där vi sover i husbilen inatt. Vi har ätit middag på Järna Kök&Bar …

(null)

..,och jag har letat garner till en tröja jag vill sticka 🧶 

(null)
Kan mörk burgunder passa mig? Eller mörkgrönt? Vill inte ha grått eller blått. Funderade på svart… men det blir så … svart 😳

(null)
Grönt tycker Ragnar, svart tycker Rambo. Tur att man har bra smakråd 🦜🐕‍🦺

Nu har vi gått sista kissenaden. Maken sover och jag lyssnar på alla spännande ljud: tågen som far förbi, en och annan bil samt värmeverkspannornas suckande 😃 Små vardagsäventyr 🥰

🕯 Godnatt världen 💨






TGIF

Over all en bra dag. Fniss och skratt med en kollega imorse, uteblivet besök men bra samtal med kollegor istället. Tidig lunch och gott samtal med ännu en kollega innan ett spännande hembesök. Kort vilopaus i Hovsjö kyrka innan jag åkte med en annan kollega på ett besök hos en textilkonstnär som nu lägger ner sin verksamhet och sålde material billigt till vår stundande hantverksgrupp. 

Lax i ugn och tunnbad fick avsluta en fin fredag.

(null)






Full snurr

Jag somnade i fåtöljen igår så maken skickade mig i säng halv nio, ändå var gårdagen inte särskilt tuff. Mottagning, några telefonsamtal och medarbetarsamtal med chefen. Trots att jag ännu känner mig så där lagom nybörjar-förvirrad ibland får jag uppskattning för mina insatser vilket gör mig så glad 😃 

(null)     

Idag satt jag och väntade ett tag på ett besök medan jag pysslade med lite annat. Besöket uteblev och nästa arbetsuppgift blev gudstjänst med mässa på äldreboendet i Hovsjö. Jättefint! Åter i Hovsjö kyrka åt vi lunch och jag hastade vidare till nästa begivenhet - planering av Världsböndagen i Equmeniakyrkan. 

(null)
Equmeniakyrkan 

(null)
Altarväggen i Equmeniakyrkan var fantastiskt!

Till sist hälsade jag på hos ikonmålarna, beundrade deras verk, fikade med dem och kollade om läraren, samma som jag hade i Huddinge, kunde tänka sig att ha kurs i Hovsjö oxå. Det kunde hon så nu går jag vidare med det spåret. Jobbade administrativt till 17.00, hämtade hundarna och åkte hem och lagade kållåda på spetskål.

Jag har fastnat vid Tvn… men nu ska jag ta mig i kragen‼️

🍃🌺🍃 Söta drömmar 🍃🌺🍃


Vimse

Från att dela upp ett storpack köttfärs kl 6.00 imorse till att landa i tv-soffan med en låda uppvärmd kållåda under hakan kl.19.15… 

Möte i Hovsjö, samtal, uteblivet samtal vilket medförde tidig lunch och mässa i Södertälje istället, samtal, samtal och till sist möte i Brunnsäng.

Kom hem kl 18.15, gick ut med hundarna och drog ut soptunnan, gav hundarna mat och gjorde ren Ragnars bur, duschade och tvättade håret, fyllde upp diskbaljan medan kållådan snurrade i micron. 

Belönat mig själv med chokladpudding 🥰

(null)

Av handarbetsplanerna blev intet. Ork int! Väntar på att klockan ska bli 21.00 så jag får se sista avsnittet av "Över Atlanten" så vi kan gå sistanaden och stupa i säng.

🎵Tack för en underbar vanlig dag 🎶



Dax att reflekteras

Jodå, jag tänker både på reflexer, att synas när man är ute i höstmörkret… men oxå hur viktigt det är att stanna upp och reflektera över det som händer i nutid.

Så smärtsamt det är

att stanna upp och

reflektera


(null)

Det förvånade mig igår under slutvinjetten på Bond att folk satt och snyftade. Det kanske var sorgligt, jag vet inte… det är ju film 🎥 Är jag okänslig eller vad?

Jag har däremot tagit illa vid mig på flera plan av Einárs våldsamma bortgång. Jag har under de senaste dagarna lyssnat på, och läst, flera gangstarap-texter och försökt förstå på djupet vad som händer. Texterna beskriver ett hårt klimat, en subkultur som vi inte vet om eller väljer att blunda för, den är för jobbig att ta in men samtidigt har vi svaren där. Minns boken "två soldater" av Hellström och Roslund som handlar om liknande så jag tänker att kunskapen finns. Fenomenet med stökiga ungdomar är i sig är inget nytt, men formerna ändras från generation till generation. Det känns oxå hårt att det blir ett sånt pådrag när en vit kille skjuts i en välbärgad stadsdel medan de färgade killarna i förorten inte fått samma uppmärksamhet, men jag hoppas att ringarna på vattnet kommer hjälpa situationen i hela Sverige. Jag försöker intala mig att uppmärksamheten hänger ihop med hans kändisskap, men hm… Jag tror på vettiga vuxna i skolorna som kan fånga upp dem som inte passar in i vårt fyrkantiga skolsystem, utökade befogenheter hos polis och myndigheter där det inte handlar om billigaste placeringen utan vård och framförallt kunskap och omsorg. Att göra några voltor på kåken är meriterande snarare än avskräckande så vi borde inte spela med i det spelet.

Jag la upp en plan på morgonen för arbetsdagen, men den sprack. Jag hade tänkt ägna en del av dagen till att läsa in mig lite på Södertäljes olika kyrkofamiljer, men två samtal fick hela planeringen på fall. Kom sent omsider iväg och åt lunch med en väninna vilket var väldigt skönt. Behövde prata av mig. Senare pratade jag även med min chef om telefonpolicy, förväntningar och ansvar vilket gjorde att jag kunde släppa de känslor och den förvirring förmiddagen bjudit på. 

Det blev Heta Räkor idag igen. "Kanaler, båtar och kärlek" har följts av "Rönnäsfallet" och "Insats Torsk"… jag tror jag behöver mer kärlek för att väga upp skiten, även om de två senare programmen gav hopp med alla människor som kämpar för rätt och rättvisa 💓 

Nu blir det sistanaden och sängen. Imorgon måste planeringen och navigeringen hålla 🧩






Söndag med variation

Började dagen med värsta misstaget. 
Väckarklockan ringde sju, inte sex som jag trodde jag ställt den på. Det gick undan och det gick bra, kom till jobbet i tid‼️

(null)

(null)

Fin mässa, härligt kyrkkaffe.

När jag kom hem åt vi lite lunch och plockade lite på varsitt håll… sen åkte vi på bio 🎥 

(null)
"No time to die" med dubbla 007 på Strängnäs bio 

Jag hade förvarnat mina knyppelelever att jag skulle bli ett par minuter sen då bion började kl 15 och slutade 17.45, samtidigt som kursen börjar. När kom tre minuter försent hade alla bänkat sig och vi körde igång med bokmaskar, udd och stad, bokmärken, löv, dukar och tomtar. Energikick de lux 🍁 

(null)

Kom hem kvart över åtta och har tillbringat kvällen med riskakor, "Över Atlanten" och "Morden i Sandhamn"…

Då va de lödda

Idag har jag varit på konsert där mina barnbarn deltagit. På ett sätt är det trist, men på ett annat sätt så bra, att de i början av konserten säger att vi gärna få fota, men inte publicera på sociala medier. Det är viktigt att respektera detta då anledningarna kan vara flera. Det kan vara så enkelt att en del föräldrar inte vill att barnen ska florera på sociala medier, men det kan oxå vara värre än så - barn som lever gömda undan dödshot eller hot om kidnappning. Det få tänker på är att dessa barn inte kan delta i konserter, på skolfoton, luciatåg och annat då risken finns att vuxna ändå publicerar bilder på andras barn och på det sättet exponerar en familj för risk. Jag fotade och filmade förstås massor, men jag kommer inte publicera en enda bild. 

Istället publicerar jag en bild på kvällens rensbord och den andra 2/3-delen av gårdagens svamp 🍄 

(null)

(null)

(null)

Efter ljuv musik 🎶 och ett kantarelldoftande kök tänker jag njuta en stund i en varm badtunna. Efter svampplockningens hetta upptäcker man (jag) en massa underliga småmuskler att få träningsvärk i 😂

Lycka i en korg
Gula, bruna, aningen grå
Trattkantareller 


Tröttare än vanligt?

Min chef skrev i ett mail för ett par dagar sen (och mailet handlade om nåt helt annat) att flera berättade att de var tröttare än vanligt i oktober och hon ville att vi skulle vara rädda om oss. Det var verkligen en tröst för mig som nästan blivit orolig över min extrema trötthet. Jag menar, maken sover normalt mellan kl 21-05 och jag mellan 22-06… och samtidigt som jag skriver detta inser jag att jag faktiskt slarvar! Men att somna vid Tvn redan före kl 20.00 ett par gånger i veckan är läskigt när jag bara för ett halvår sen kunde sitta uppe till 02.00  och handarbeta, men då kunde jag å andra sidan sova till 11.00 utan problem. 

(null)

Nu ska jag försöka att inte dra några högre växlar på detta, utan stillsamt inse att det är höst, det är mestadels grått ute, jag har börjat jobba heltid på en ny arbetsplats efter ett års ledighet och vi växlar upp efter pandemin.  Jag är oftast pigg på jobbet, men efter middagen är det svårt att hålla ögonen öppna. 

Idag valde jag att jobba halvdag hemifrån. Jag jobbar på söndag och det brukar bara bli 4-5 timmar. Det betyder att jag behöver jobba över ett par timmar i veckorna för att få ihop mina 40 timmar och det känns tufft just nu. Jag tänker prova om det blir lättare att jobba fyra hel- och två halvdagar de veckor jag jobbar på söndagen istället för 8,5-9 timmar på vardagarna. Idag blev det iallafall väldigt bra för jag fick även tid för reflektion kring både detta med arbetstid, trötthet och de gruppverksamheter jag/vi nu har i pipeline. 

Strax före 12 stängde jag av telefonen för helgen och åkte till tandläkaren 🦷 Fick godkänt och lite tandsten bortslipat 🦷 Fick oxå valet att ta bort en visdomstand nu… eller sen… Funderade lite och bokade tid för detta hemska 🦷 för blir det inte nu så kommer det snart nog ändå… Lika bra att få det gjort. Bokade in en fredag om ett par veckor så jag kan grina illa över den helgen 🤪

(null)

När jag kom hem messade jag grannen och vi bestämde att gå ut och plocka svamp efter lunch.

(null)

Vi hittade svamp, både bak hennes hus och lite senare tog vi bilen ner till sandtaget där jag hittade svamp tidigare, i september. Med fulla korgar tog vi oss hem. Hon skulle göra soppa och jag kållåda.

(null)

(null)

(null)

Jag rensade en tredjedel av svampen och ställde ut resten. En tredjedel rensad svamp åkte ner i kållådan och resten förvälldes. Jag brukar torka all min svamp, men vardagsrummet är nyligen städat och kompostgaller samt myggnät (= vår svamptork) bortplockat så även resten av svampen förvälls nog och hamnar nog i frysen. Omväxling förnöjer‼️Och jag trodde svampsäsongen var slut.

(null)

(null)

(null)
Märklig stock…

När vi ätit var badvattnet klart så maken och jag kröp i nån dryg timme. Nu har hundarna varit ute sistanaden, maken drar timmerstockar och jag… bör göra honom sällskap 🪵 
🍄 Godnatt världen 🪵

I sällskap av fullmånen

Inatt var det fullmåne 🌕 Hade det i bakhuvudet men blev överraskad när jag gick upp och trodde att nån lös mot vårt hus med  pannlampa 🔦 Vinkeln var förstås helt fel, men är man nyvaken har inte hela gärnan kickat igång liksom.

(null)

(null)

(null)

Förövrigt blev det en bra dag i Hovsjö. Administration på fm och gudstjänst på em. Efter jobbet åkte jag och köpte regnkläder till grabbarna - en i reflextyg åt Bamse och en knallrosa åt Rambo. Bild kommer en annan dag. 

Lagade heta räkor till middag och somnade vid Tvn. Återigen skickad i säng av maken 😴 

Mittiveckan

Väckning kl 6.00 och på jobbet kl 8.00. Möte 8.30, andakt 9.40, mottagning 10-12, sen blev dagen som den blev, oplanerad och intensiv. 12 blev det ett spontant möte, sen lunch… ytterligare två spontana möten och några telefonsamtal senare blev det bestämt att vi startar en hantverksgrupp i Hovsjö i november och kanske en annan grupp till våren. Vi får se och vi hoppas 🙏 

(null)
Köpte snyggaste väskan på Världsbutiken.

Avslutade arbetsdagen med att skriva en text till novemberbladet om den kommande hantverksgruppen och lite bubbel med min rumskompis som jag träffade för första gången idag. Kom från jobbet vid fem.

Fläsk och blomkålstuvning till middag. Läste senaste numret av Stadkanten som kom idag. Rackarns vilken fin tidning vi gör i föreningen Knyppelpinnarna.

(null)

Nu har jag sovit i fåtöljen en stund så jag är kommenderad i säng av maken.

❤️ Godnatt världen ❤️




Lite kaosigt

Dagen har varit var bra men arbetsdagen började och slutade lite kaosigt. Min vana trogen sen tidigare arbeten kollar jag arbetsmail till frukost. Det gör att jag får koll på om nåt hänt som jag behöver veta tidigt, som återbud och sjukdom tex. Väl på jobbet brukar allt bara rulla och ibland hinner man inte kolla mailen förrän innan hemgång. Jag hade gott om tid imorse, alldeles för gott om tid för plötsligt var jag sen!
 
(null)

(null)
Tveta kyrka

Kom tre minuter försent till mötet i Tveta men sen flöt dagen på i bra. Efter mötet —> schemagenomgång med min praktikant och sen avfärd mot St. Ragnhild. Där kollade jag upp lite småsaker och åt lunch före lunchmässan.

(null)

(null)
Två av kyrkfönstren i St Ragnhild - ett klassiskt och ett modernt 

Fin lunchmässa - note to self: planera in dessa oftare! Admin, möte, mer admin och innan hemgång blev det nyckelpanik 🔑 Nyckeln till min hurts var spårlöst borta och i den låsta hurtsen låg bla bilnycklarna. Sprang ner till expeditionen och fick låna ett gäng hurtsnycklar men ingen passade. När en av tjejerna kom upp berättade jag förloppet och var jag letat, la handen på hyllplanet ovanför där jag brukar förvara nyckeln… vad dum jag fick känna mig! Jag har letat i hissen, på dass, i korridoren, trappen, i väskan, bland alla soffkuddar… så låg den på samma ställe där den brukar ligga, bara 4dm högre upp 🙄 

(null)

Kom hem vid sex och gjorde supergod torsk till middag. Stillsam kväll vid Tvn och sistanaden före pannlampsgänget.

💤 Godnatt världen 💤 





18 oktober

Vaknade tidigt imorse. Inget konstigt med tanke på hur lite jag gjort under helgen. Konstaterade att Bamse kissat på badrumsmattan igen. Det är tydligt att han inte har lust/orkar gå ut på natten längre eftersom han inte säger till. Alltså, efter operationen av urinstenarna i somras har han blivit så pigg igen vilket vi är så glada för… men han står på specialfoder som gör att han dricker mycket för att spä ut urinen så nya stenar inte ska bildas. Förut sa han till när han behövde gå ut på natten, men det verkar som han tycker att han kan göra som oss nu - när vi människor behöver gå på natten går vi in i badrummet, det gör Bamse oxå. Jag tänker inte göra nån stor sak av det utan rigga med trasor därinne nattetid. Det känns onödigt att tvätta badrumsmattan flera ggr i veckan. Dessutom slipper maken eller jag klä på oss och gå ut mitt i natten när hunden löser det på sitt sätt… Man får se till fördelarna 👍

Jag försökte somna om, men det gick inte. Maken klev upp vid fem och åkte till jobbet kvart i sex, det gick ff inte att somna om. Gick upp och satte på tvättmaskinen och kröp ner igen, tänkte på syrran som skulle fyllt 56 år idag, hon gick bort för 39 år sen i leukemi. Vad skulle hon gjort idag? Hade hon haft barn, kanske barnbarn? Skulle vi haft fest idag, efter pandemin och allt?

Du skulle ha fyllt
femtiosex år idag, men…
det blev inte så

(null)
Apollofjärilen som landade hos oss på syrrans födelsedag för fyra år sen 🦋 

Masade mig upp vid halv sju och började dagen 🕡 Skrev en lista på saker som skulle göras. Jobbade flitigt och hann med allt jobbrelaterat. Efter jobbet röjde jag upp i vardagsrummet, packade upp djurfoder som blivit stående i sina kartonger alldeles för länge och bar ner mina bokkartonger i Ugglebo tillsammans med lite garn och mönster som inte behöver ligga uppe i vårt trånga hus 🧶 

Lagade fläskfilé nuggets till middag och sen badade vi en stund i tunnan. Lyxade till kvällen med chokladpudding och hallon från våra egna buskar.

(null)

Ingen yrsel idag, men lite typ overklighetskänslor. Ombokade blodcentralen för att slippa köra bil, men tog i med kartongerna och gick raska vovvenader för att vara säker på att yrseln är borta. Hoppas vara helt återställd imorgon för då kommer en praktikant jag har huvudansvaret för. Det ska bli så kul!

Nej! Nu sistanaden och sen sängen 💤 

Ryslig söndag

Autokorrekt 🙄 … jamen det kan väl få stå så i rubriken då. Yrslig är väl synonymt med ryslig?

Yrslig söndag

förpassas med glädje till

runda arkivet 🙄


Vaknade tidigt imorse av att rummet snurrade. Började fundera på hur mycket jag drack igår men vi var fyra som delade på en Cava och tre på en flaska vitt vin. Den berusningen hade släppt innan vi badade tunna. Jag somnade om på höger sida, vaknade av yrsel igen och då låg jag på vänster sida.  Fenomenet upprepade sig ännu en gång. Och en gång till…


Framåt sju började jag fundera på om jag inte gjorde bort mig i badtunnan igårkväll. Normalt sätter jag upp håret så det inte ska bli blött, i synnerhet när det är kallt ute, men igårkväll vaknade häxan i mig 🧙 Jag släppte ut håret, kröp ner i vattnet så bara ansiktet var över vattenytan. Där låg jag och flöt på fläsket precis under vattenytan och tittade upp mot den stjärnklara himlen. Det finns bara ett ord som beskriver känslan —> Magiskt!


På nattsvart himmel

ritar stjärnfall vita streck

i Vintergatan


Frågan är om jag fått in vatten i innerörat eller skakat loss nån sån där kristall 💎 

(null)

Dagen har tillbringats liggande i makens fåtölj, det mesta i rörelseväg har framkallat yrsel. Flera gånger har jag försökt spola öronen, i synnerhet det högra som prasslar, och vartefter dagen gått har yrseln avtagit något. På eftermiddagen lyckades jag släpa ut en solstol i längtan efter frisk luft. Vädret har ju varit kanonfint och grannen och jag hade bestämt kantarellplockning vid 11-tiden. Det var förstås inte att tänka på. Inte heller knyppelkursen som jag fick avboka. Att gå ut i skogen eller köra bil har varit otänkbart. Surt!

De gula löven

i aspens topp

liknar guldpengar


(null)

Maken har vinterkonserverat båten medan jag legat och tittat på himlen och de glesnande lövverket samtidigt som jag långsamt vridit huvudet i olika positioner. Jag lyckades vispa ihop Ekströms våfflor år maken till middag och äggröra med bacon till mig 🧇 🍳 🥓 

Vi beslöt att bada tunna ikväll igen och han fick hålla i mig när vi gick över gräsmattan, men i övrigt var det riktigt skönt att "göra" något. Och ikväll har jag kunnat titta på tv 👀 Det funkade inte tidigare idag.

Med önskan om en bättre morgondag;

❤️ Godnatt världen ❤️

En riktig mysdag

I tillståndet 

mellan sömnen och vaken

vill jag stanna


Vaknade efter 11 timmars sömn igen och börjar känna mig mänsklig 😃 Jag ska inte alls  skylla på något annat än att jag inte ser till att sova som jag ska. Har en enastående förmåga att slukas upp av det jag har för händer.  Jobbar jag så jobbar jag, knypplar jag så knypplar jag, plockar jag svamp så plockar jag svamp… osv‼️

(null)
Vår kurs nämdes i boken. Ville bara skriva det✍️ 

Idag läste jag ut boken som min knyppelelev skrivit om flyktingen Ali från Afghanistan. Jag skulle önska att alla kunde läsa den. Den är så välskriven, ett nedslag i vårt land idag. Skrev ett långt blogginlägg om samhällets orättvisor men det får ligga kvar opublicerat och mogna ett tag. Livet är inte rättvist och Sverige är inte en rättstat. Önskar att mycket mer var som en bok, som har en början och ett slut… 📕

(null)

På eftermiddagen hade vi middagsbesök av grannarna. En jättemysig kväll i paviljongen med gasolvärmaren på. Makens special - Grillad lax i tidningspapper och folie, min potatismos och chokladpudding till efterrätt.

(null)

(null)

När de gått hem kröp vi ner i baljan. Två timmar senare kravlade vi oss upp. Nu har vovvarna varit ute och maken drar timmerstockar 🪵 Även morgondagen är en ledig dag … 

💞🙏💞






En riktig slödag

På ett sätt känns det som en bortslösad dag för jag har inte orkat göra nåt av min lediga fredag, på ett annat sätt som en bra dag för återhämtning. Jag klev inte upp förrän klockan passerat tio, då förberedde jag frukost och gick ut med hundarna. 

Genom fönstret ser

jag vinden leka tafatt

med löven

 
Efter frukost blev jag sittande i fåtöljen, ovillig att ta mig någonstans överhuvudtaget. Ringde ett par samtal, skrev några mail och började läsa en bok som en av mina knyppelelever skrivit 📕 Den handlar om en afghansk flykting som hon hade inneboende hos sig under några år, som förlorade kampen mot Migrationsverket och idag åter befinner sig i Afghanistan. Hon har bara kunnat ha lite kontakt med honom sen han utvisades då telefon-förbindelserna är så dåliga och nu är det flera veckor sen hon hörde nåt. Läget är ju oroligt därborta… Kan rekommendera boken, det är ett välskrivet tidsdokument.

(null)

Efter andranaden gick jag inte in utan gick och skurade ur och fyllde badtunnan istället. Då kändes det bättre… Jag funderade över det där med bortkastad tid och insåg hur fel jag resonerar. All tid ska tas tillvara och den där viktiga tiden när man bara umgås med sig själv och reflekterar liksom försvinner då. Att läsa en bok samtidigt som man gosar med sina husdjur är väl väldigt väl spenderad tid? Jag har flera böcker som ligger framme och som jag vill läsa men tar mig aldrig tid.

(null)

Igår la jag ärtor i blöt och idag kokade jag ärtsoppa. Mumsfilibabba. När maken kom hem satte han fyr på badtunnan. Jag ska spola på några knyppelpinnar, sen är det nog läge att krypa ner i vattnet 😃
💦💦💦💦





Slutet på en lång vecka

Arbetsvecka alltså. Förutom att jag var ledig i fredags har jag jobbat sen förra måndagen. Det har varit spännande, lärorikt och tröttande så inatt sov jag 11 timmar, förutom en kort kissenad vid 2-tiden då Bamse behövde "gå ett ärende".  

Le Grand Finale blev vardagsgudstjänsten igår som jag ansvarade för och dessutom predikade om Rut. Det var kul, men när jag åkte hem vid fyratiden var jag trött.
  (null)
På morgonen var fräscha blommor fastsatta vid korset på dörren. Södertäljes befolkning är övervägande kristna.

Det blev lax i ugn till middag. Tyvärr lyckades jag salta den för mycket… hoppas jag lyckas bättre med ärtsoppan idag. Hursomhelst väckte maken mig när jag började dra timmerstockar framför Tvn och då var klockan inte ens nio 🪵 Han tog sistanaden och, förutom 600 steg inatt, sov jag till åtta imorse. Hundarna snusar än, men klockan är tio så jag tänker kravla mig upp nu och njuta av en ledig fredag. Suktar efter KAFFE och ägg 🥚☕️🥚 

(null)



Långdag

Jag gick upp med maken imorse, dvs kvart i fem. Att vara på jobbet kl 8 är väl inget större problem, men helt plötsligt kändes det som att jag behövde vakna till ordentligt inför det externa mötet kl 8.00. Att möta samarbetspartners vid den tiden kräver lite mer än att släntra in på jobbet och slå på datorn… Jag fick min belöning när jag gick ut och satte på motorvärmaren halv sex - stjärnklart och kall krispig luft… 🕠 Lite skillnad mot att gå ut i grådasket runt sju ☁️ 

(null)
På väg…

Kvart över sju var jag på jobbet och kvart i åtta mötte jag upp en kollega, så vandrade vi iväg till pingstkyrkan på möte. Det blev ett bra möte med dem och länstidningen om ett julevenemang som Södertälje-borna känner till som LT-klappen. Det ska bli kul att vara med om.

(null)
Uppe med tuppen 🐓 Ansgar i förgrunden 😇

20 i 10 hade jag morgonbön på Gåvorna och mellan 10-12 mottagning med lite efterarbete. Snabblunch och besök kl 13 och 14.30. Spontanbesök om världsböndagen därefter så  klockan hann bli halv fem innan jag kom upp på rummet och kunde avrunda dagen. 

Knyppelpinnarna startar en kurs på Medborgarskolan i Sthlm imorgon så på hemvägen fick jag ringa ett par samtal kring det…

(null)

Sprang ut en kortis med hundarna i skogen och hann bara hem så kom grannen över med trattisar 😋 Gjorde kållåda till middag och efter middagen blev det renseri.

(null)

(null)
Nu ligger de på tork på myggnätet 🦟 

Somnade vid "Vem tror du att du är", men har nu gått sista kissenaden.

💤 





60-års-kris?

Näh‼️ Levnadsglad‼️ Måhända är makens och min levnadsålder typ 60 år i genomsnitt men när man gått och suktat på en cab några år … och sen hittar den rätte … ja då slår man till! Firman fick fixa några grejer innan vi köpte den och det gjorde de. 

(null)

(null)
Vi firade med varsitt glas vitt vin i våra sneda glas 🤩

Arbetsdagen började i Hovsjö med möte och lite praktiskt fix med en hylla. Därefter schemafix till praktikanten som kommer på måndag och besök mm. En bra dag, helt enkelt.

När jag kom hem såg jag bilen. Vi la handpenning på den för två veckor sen och firman hade lovat fixa några saker. Efter det har make och son varit tillbaka, inte varit nöjda medan jag bara gått och väntat. Nu sa maken ingenting och så stod bilen bara där. Nu hoppas jag på en solig dag så vi, eller jag, kan ut och cruisa. Så kul!

Vi firade med vin till maten och ett dopp i tunnan 🥳

🚘 Godnatt världen 🚗


Fix och trix-måndag

Imorse skrev jag en lista på allt jag måste göra, och det jag skulle behöva göra. Först och främst behövde jag skriva en predikan och göra gudstjänsten klar till på torsdag, så jag valde att jobba hemifrån. Jag fick hjälp av mamma som kunde läsa upp en av sina gamla predikningar för mig, det blev en predikan på den gammeltestamentliga texten om Rut. Sen kunde jag göra gudstjänstordning, välja psalmer och skriva förbön utefter den. Det tog i princip hela arbetsdagen eftersom jag inte har nån vana att göra sånt här, men inte desto mindre roligt att få fördjupa dig i en bibeltext. 

(null)

När gudstjänsten var klar fortsatte jag med ordförande-rutan till föreningstidningen, gick igenom tidningen och gav synpunkter.

(null)
Såklart fick grabbarna komma ut mellan varven 🐶🐶🦜

Sen satte jag fart i köket. Jag gjorde kantarellsalt och plockade av alla svarta tomater. De har inte velat mogna så jag tänkte göra krossade tomater och frysa in. Några la jag i fönstret i hopp om att de ska mogna 🍅 

(null)

Men det blev mycket jobb för ingenting. Jag skållade tomaterna och försökte dra skinnet av dem men det var nästan omöjligt. Då bet jag i en och den var inte god, det är ju fortfarande kart‼️ Visheten fick bedra snålheten så innan jag la ner mer tid på en besk variant av krossade tomatkart så hivade jag alltihopa…

För att roa mig skapade jag istället en jättedisk genom att steka köttfärs och blanda med ris och de få medgörliga tomaterna i skörden. Jag kokade potatis åt maken och ris till mig samt svampsås på svart trumpetsvamp åt oss båda. Köttfärsen tryckte jag ner i några vissnande paprikor och skickade in i ugnen 🫑 Detta toppades av några stekta shimeji som blivit kvar efter helgen. Det blev faktiskt en riktigt god middag 🍽 

(null)

Efter den maffiga disken satte jag mig i fåtöljen och skissade om fjällskivlingen samt började skissa på trumpetsvamp och kantareller. Det sista bokmärket tror jag inte blir bra, så vi får se om jag kasserar idén på att knyppla våra, i mitt tycke, godaste matsvampar eller om jag gör om alternativt chansar på att knypplingen blir bättre än skissen. 

… och nej, jag hann inte klart morgonens långa att-göra-lista 😅

(null)

💤 Säng, säng, säng 💤





Tacksägelse

Lite mosig var jag allt när jag kom till jobbet. Gårdagen blev ju både lång och sen… men dagens tacksägelsemässa blev jättefin och bordet med hygienartiklar till hemlösa (vi har dusch på Gåvorna) fylldes på ytterligare. Jag bidrog med schampo och tandborstar för jag trodde det skulle bli minst av detta, men jag hade helt fel 😅 

(null)

(null)

(null)

(null)
Förra vaktmästaren hade bakat fyra sorters tårtor 😋

När jag kom hem igen fortsatte jag med lite eget tacksägelse-pyssel. Första omgången svamp la jag i burkar för ett tag sen, men de har fått stått kvar framför luftvärmepumpen utan lock. De fick nu locken påskruvade och åkte upp i skåpet. Omgång två fick flytta från myggnätet till burkar. Jag kokade äppelmos på äpplen vi fått av grannarna och jag bakade ett bananbröd till maken (jag äter ju själv inte mjöl på säd).

(null)
 
Till kvällen åkte jag iväg på knyppelkursen. Lika roligt som vanligt 📍 Det knypplas bokmaskar, en duk och blommor. Så kul!

När jag kom hem badade vi en timme innan maken kröp i koj. Jag hade inte tänkt bli så sen, men jag trasslade in mig i mina knyppeltrådar och tiden gick. Men jag blev klar med fjällskivling/musseron-bokmärket 😃 Det blev inte så illa som jag först tyckte, men jag ser fram emot att få göra om det och fixa med skavankerna.

(null)
Stolt fjällskivling och blåmusseron. Design och utförande: Moi 😁

Hundarna har fått en midnattspromenad och nu ger jag mig 💤 




Ideell lördag

Jamen lite seventy - thirty då. Förmiddagen var bra med korta inputs av olika föreläsare. Eftermiddagen paneldebatter, oxå helt ok i mitt tycke… men sen är vi olika. Jag har svårare för påtvingat deltagande i olika "bikupor" och värderingsövningar men fine, så länge andra har behållning så givetvis‼️ Men improvisationsteatern idag begrep jag mycket lite av. Andra skrattade så jag tänker kort och gott att vi är olika. Denna dag bjöd på något gott och något mindre gott för alla.

(null)

Mässan på kvällen var stark. Nattvard, förbön och solosång av klass.

(null)

Grillat och tunnbad fick avrunda…

Fridag

Idag har både maken och jag varit lediga och vi har spenderat hos min nästäldsta dotter. Maken har satt in ett fönster i äldsta barnbarnets nya rum i garaget. Det kommer bli jättefint.

(null)

(null)

(null)

Själv gjorde jag inte många knop. Satt i solen, pratade med dottern när hon hade tid…

(null)
Vovvegos i solen 🌞

(null)

…följde med och hämtade tredje barnet från skolan och blev serverad kycklingwok.

(null)
Meija visar sin mormor konster i studsmattan 🤸

Vi gjorde det enkelt och åt rester när vi kom hem. Det fanns både kållåda, ärtsoppa och Wallenbergare kvar. Valet föll på det sista så ärtsoppan får väl hänga med till lunch imorgon. Den som spar, hon har.

🐶 Godnatt världen 🐶


Den vackra döden 🍁

Nej, döden är väl i sig inte så vacker, men hösten kan vara det … orden dök upp på vägen till jobbet imorse när jag körde genom den färgsprakande hösten 🍁🍂 Inte blev känslan kring livets förgänglighet mildare när vi fick veta att en kollegas fru mitt i livet blivit allt allvarligt sjuk vilket självklart kommer ge "så kallade" ringar på vattnet.

Den vackra döden

Höstens färger och dofter

ger mig ångest 😳


(null)

(null)

Förmiddagen i stora drag bjöd på ett kontraktskonvent som bjöd på förändringens fyra rum och en god laxluch 🐟 

(null)
I modellen ryms vi som poppar på en gång… och vi som aldrig poppar‼️

Eftermiddagen i Hovsjö med gudstjänst och givande samtal före och efter.

Trött kväll. Godnatt världen 🌍

Impulser klingar av

Jag höll på att glömma mötet imorse men jag hann i tid. Det enda jag hade i huvudet var en digital utbildning om självmordsprevention som började kl 9.00 och tänkte inte på att jag skulle på ett möte dessförinnan, inte förrän jag satt och åt frukost och då blev det fart på tant Guggelutt. Utbildningen var jättebra. Vi var tre arbetskamrater som satt i samma rum och det var oxå jättebra, både detta att slippa trängas med en massa människor och att slippa sitta ensam.

(null)

(null)

Av allt bra som sades fastnade jag vid att "impulser klingar av". I självmordspreventivt syfte menade föreläsaren att om man bara kan hindra självmordsförsöket en liten stund kan impulsen klinga av och personen välja att avbryta. Tex var det tidigare Västerbron i Stockholm en vanlig plats att hoppa ifrån, men så satte man upp hinder på broräcket och det blev svårt att komma över kanten. Det kan få en person att låta bli sitt självmordsförsök då impulsen hinner klinga av innan hen kommit till Liljeholmsbron. Och att kasta sig framför en buss på vägen istället är tydligen inget alternativ om man tänkt sig att hoppa från en bro. Och jag som trodde att de där stora fula plastskydden handlade om att det inte skulle falla ner grejer på passerande båtar 😅

… men just det där att få ord på och tänka på att impulser klingar av är ju användbart i en väldig massa olika situationer. Det är ju användbart i allt från självmordsprevention till att ta en kaka till eller peka finger åt idiotier i trafiken. Det tänker jag ta med mig i andra situationer både i jobbet och privat. 

Lite efterjobb, sen hem och plocka fram de nyfångade kräftorna vi köpte på Ica i Gusum i helgen 🦞😋

(null)

(null)


Haiku

Som ni säkert sett har jag skrivit haiku i högerkanten mellan varven. Det är ett litet tag sen nu men jag tänker ändå haiku i vardagen. Googla haiku om du är nyfiken. Det är lite allt möjligt i ett - dikt, meditation, Carpe diem, mindfulness 😃 

Imorse när jag gick morgonpromenaden lyfte ormvråken från sin stolpe ute på gärdet. Den jagar på morgnarna och det är så fint att se den. 

I morgondis 
lyfter ormvråken
ljudlöst

I september nån gång anmälde jag mig till en kurs i haiku på Sensus som började 1 oktober och det är lite som Joint Academys ryggskola… bra vanor att komma in i ❤️

(null)

(null)

Arbetsdagen bjöd på morgonbön i St Ragnhild, tre timmars arbetslagsmöte, mässa, snabblunch och en kaosigt klientbesök  då skrivaren inte funkade. Det redde upp sig genom att jag skrev ut på annan skrivare men det blev mycket trappspring. 

(null)

Fortsatte jobba från rummet och kom från jobbet vid halv sex 🕠 

Gick vovvenad när jag kom hem, lagade kållåda till middag, maken kom hem vid åtta och då åt vi tillsammans… och jag har inte plockat fram knypplingen i förhoppningen att jag somnar direkt efter "över Atlanten"

❤️ Goodnight folks ❤️


Full måndag

Det var inte så jobbigt att gå upp imorse som jag trott… det blev ju alldeles för lite sömn efter datorstrulet igår på privata datorn.. 

Arbetsdagen blev lång och intensiv. Jag fick hjälp av IT på morgonen med lite datastrul i bla mailen men sen kunde jag jobba på. Praktikantschema stod i fokus men även annat blev gjort. På em möte kring ett julevenemang vi ska hålla i och till sist fick jag ihop även ett utbildningstillfälle jag ska gå på redan på onsdag. Kom från jobbet vid fem.

Jag hann precis in på apoteket för att hämta ut min licens-medicin och jag fick även med mig en mus-skrika från posten som maken beställt 🐀 Vi har tyckt att mössen utanför Ragnars voljär varit så söta, men efter att jag sett dem springa uppför tegelväggen och maken hittat alldeles för mycket mus-skit under huset tänkte vi försöka få dem att flytta 🐁 Han ville skaffa en sån där smackadam men jag tror inte på massmord av möss, det blir bara smetigt och kletigt och en never ending story 🐀 Jag övertalade honom till en sån där grej med högfrekvens-ljud som ska få kolonin att flytta helt enkelt. 

Sent omsider blev ärtsoppan klar. Himlans gott när man gör den själv. Ikväll har jag försökt knyppla en blåmusseron på snedden vilket gått sådär… och så har klockan blivit aaalldeles för mycket igen 🙄

❤️ Godnatt ❤️

(null)
Det ska bli kul att göra om den stolta fjällskivlingen. Denna blev inte vacker men nästa kommer bli bättre… och så ska det bli spännande att se om vävbotten på snedden i blåmusseron funkar, och om jag får den effekt jag tror 😃


På besök i Valdemarsvik

Bamse väckte oss vid sjutiden på lördagsmorgonen och då ville bägge hundarna gå på promenad, maken gick.När de kom in igen kunde jag inte somna om, så jag satte mig i förarsätet och började jobba med artiklarna som ska in i nästa nr av föreningstidningen Stadkanten.

(null)

Ragnar hjälpte till förstås och utanför kunde vi beskåda hur folk anlände sina mastlösa båtar och puttrade iväg i dem. Dax för båtupptagning, förmodar jag.

Det blev typ en dag i husbilen med promenader runt i Valdemarsvik.

(null)

(null)
En laxtrappa, tror vi. Eller fisk-trappa 🐠 

(null)

I kvarnen som byggdes för tvåhundra år sen håller numera hembygdsföreningen till. En kvarn och en såg har funnits där ännu tidigare, från 1600-talet. 

Framåt kvällen åt vi thairesterna från i fredags och delade en flaska vin. Kvällen spenderade jag i framsätet med knyppeldynan medan regnet smattrade mot taket 😍

(null)

Den stolta fjällskivlingen blev inte som jag tänkt, men precis som med första bokmärket så vet jag nu hur jag ska göra nästa. Det är på felen man lär sig. Jag tror jag ska göra hatten vit och foten grå nästa gång…

(null)

(null)
I förra bokmärket såg jag att flugsvampen måste ha vita pärlor i hatten, Karl Johan fick en bulligare hatt och blodriskan en plattare.

Idag sov vi länge innan vi packade ihop oss efter frukost och sa adjö till ett regnigt Valdemarsvik.

(null)

(null)

Det blev en snabb middag på korv och ägg innan jag åkte iväg till knyppelkursen. Oj, så kul det är! Från en helt nybörjare till de som knypplar avancerade spetsar. 

Ikväll har jag fått slagits med datorn. Efter 45 minuter startade jag om den och efter 1,5 timme hade den tuggat igenom en massa uppdateringar, sen kunde jag skriva klart mina artiklar och skicka iväg dem. Jösses vad trött jag är!

Zzz 💤 zZz 💤 zzZ



På väg söderut

Imorse sov vi till vi vaknade, sen gick maken ut med hundarna medan jag packade och fixade. Vid halv 11-tiden var vi på vägen. Söderöver bestämde vi, där finns bästa chansen för bra väder i helgen.

(null)
Knyppeldynan är med 😃

Första stopp blev Söderköping. Där handlade vi, gick ut med hundarna och fikade.

(null)
Lite öde i hamnen…

(null)
Rabbit’s crossing 🐇

(null) 

(null)

Vi åkte vidare ner till Västervik där maken handlade hållare till hängrännorna medan jag promenerade grabbarna. Slutmålet blev Valdemarsvik på ställplatsen precis vid bryggan där vi låg i somras. Vi började med att hungrigt glufsa i oss thaimat från Vikens Thai och det var lika gott som i somras.

(null)

(null)
Utsikt från husbilsfönstret. Vi låg hitom båten med blått kapell för knappt två månader sen.

Så mycket av Valdemarsvik har inte hunnits med. Vi har gjort stan i mörker och köpt glass på Ica, typ.

(null)

(null)
Nils Liedholm, Valdemarsviks fotbollslegendar

(null)

(null)

(null)
Fullt hus ikväll! Åtta bilar på åtta platser 
🚐🚎🚌🚐🚎🚌🚐🚌

Efter promenad och glass har jag knypplat lite. Dessvärre glömde jag min skiss hemma… men jag fotade den igår så jag har den på mobilen 😅

(null)

Kvällskissen är gjord. Godnatt världen 🌍





RSS 2.0