Kort om eftervĂ„ld 👊


IgĂ„r var jag hos min Ă€ldsta dotter för att hĂ€mta hem min papegoja Ragnar som de haft hos sig nĂ„gra veckor 🩜 Vi fick en fin dag tillsammans. Först Ă„kte vi och Ă„t lunch, sen besökte vi kyrkan och nĂ„gra andra historiska platser. Till sist hĂ€mtade vi barnen frĂ„n skola/förskola och Ă„kte och fikade ☕ 

(null)

(null)

Jag vet inte om ni reflekterat över det, men nĂ€r jag skriver om om min Ă€ldsta dotter hennes familj Ă€r det alltid i förfluten tid eller sĂ„ Ă€r bilderna beskurna. Varför? Jo, hon och hennes döttrar lever med skyddad identitet. Att leva med skyddad id betyder inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt att allt Ă€r frid och fröjd.

MĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor rĂ€knas i fem kategorier: fysiskt vĂ„ld, psykiskt vĂ„ld, sexuellt vĂ„ld, materiellt vĂ„ld och ekonomiskt vĂ„ld. En kvinna (nu handlar detta om mĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor och inget annat) kan vara utsatt för vĂ„ld i en av dessa kategorier, men oftast Ă€r det flera. Att inte vĂ„ga lĂ€mna pga hot om att döda katten, spola ner akvariefiskarna eller göra illa nĂ„n nĂ€ra slĂ€kting Ă€r mer en regel Ă€n ett undantag och hör till kategorin psykiskt vĂ„ld.

För ganska precis tre Ă„r sen blev min dotter och barnen satta i en taxi av "enheten för vĂ„ld i nĂ€ra relationer" och placerades pĂ„ kvinnojour. Det rĂ€cker med att jag skriver att det fanns goda skĂ€l för det. Det vi inte hade en aning om var hur denna enda man i Ă„ratal ska komma att pĂ„verka en hel slĂ€kt och förkrympt vĂ€nkrets. Hur vi alltid mĂ„ste vakta vĂ„r tunga och noga tĂ€nka vilka bilder vi lĂ€gger ut alternativt nĂ€r vi gör det. Alla i vĂ„r slĂ€kt vet inte var min dotter bor och vĂ€nner försvann för  "han Ă€r ju sĂ„ treeevlig sĂ„ det dĂ€r kan ju inte vara sant". Att tingsrĂ€tten tilldömde min dotter ensam vĂ„rdnad, skyddad id och att han inte fick umgĂ€ngesrĂ€tt borde tala sitt tydliga sprĂ„k. ÄndĂ„ finns oĂ€ndligt mycket kvar att önska av skydd. 

Med den erfarenhet jag har idag har jag svĂ„rt att acceptera samhĂ€llets bristande skyddsnĂ€t för denna stora utsatta grupp. Visste du till exempel att efter 6 mĂ„nader pĂ„ kvinnojour ska du klara dig sjĂ€lv? Efter Ă„r av vĂ„ld (se kategorierna ovan) Ă€r det mer en regel Ă€n ett undantag att kvinnans tilltro till sig sjĂ€lv Ă€r pĂ„ botten. Ofta har hon stora skulder oxĂ„ dĂ„ mannen kontrollerat ekonomin pĂ„ olika sĂ€tt. Med skyddad id och skulder Ă€r det i princip omöjligt att fĂ„ lĂ„n till en lĂ€genhet eller ens möjlighet att hyra en. Har du försökt söka jobb med skyddad id? Och skola/dagis dĂ„, hur kontrollerar du att bilder frĂ„n luciatĂ„get och skolavslutningen inte sprids i sociala medier? SamhĂ€llets eftervĂ„ld Ă€r ganska kompakt. 

Detta Àr skrivet av mig och godkÀnt av min dotter. Jag kommer sÀkerligen Äterkomma i Àmnet.

â˜źïž Peace ✌






Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0