Nyårskrönika 2022

Min fjortonde nyårskrönika. Så kul ju!

Januari började på bästa sätt. Två av våra barn med respektive samt barn hade firat in nyåret med oss och var kvar hela den första dagen på 2022. I övrigt var det en lugn månad arbetsmässigt i motsats till december. Jag började den 1 januari med AIP - det autoimmuna protokollet i ännu ett försök att få ordning på magen och vikten. 

(null)
Färgglatt 😍

Den 8:e tog jag tredje dosen covidvaccin, jag stickade sockor och i slutet av månaden deltog jag i en digital föreläsning om haiku. Visserligen hade jag readan skrivit en haiku nästan varje dag sen jul, men nu var det upptakten till  en haikuutmaning jag anmält mig till under…

(null)
Rauma-tröjan blev klar, sockor i mängd stickades och det började knypplas mer och mer i hantverksgruppen i Hovsjö.

februari, som började fantastiskt! Ella föddes 20220202.

(null)

Förutom några besök till hos Ella under månaden tog vi en husbilshelg i Västerås plus att vi, eller jag själv, gjorde flera utflykter till olika kyrkor och fornminnen och jag deltog i årets första haiku-utmaning.

(null)
Även mina föräldrar hängde med på utflykt, här vid Tullgarns slott

(null)
Räddade livet på en grönsiska. Ett spännande möte

I mars fortsatte utflykterna till olika kyrkor och fornlämningar, men det är oxå en födelsedagstät månad. Båda mina äldsta döttrar, ett barnbarn och Bamse fyller år inom loppet av 11 dagar. 

(null)
Två av födelsedagsbarnen, min äldsta och hennes nästäldsta.

(null)
Fyra generationer ❤️

April blrjade med en husbilshelg i Strömsholm och sen fortsatte jag mina utflykter till kyrkor, slott och fornlämningar, men även för att få se back- och mosippor vilket var första gången för mig. Det blev flera besök på olika ställen på Kjulaåsen och Selaön.

(null)
Mosippa

(null)
Backsippor 

(null)
Den extremt ovanliga hybriden mellan mo- och backsippa

Påsken vill jag nämna. Den firade jag i Tveta och Hovsjö kyrkor och det var fantastiskt fint. Vi avslutade påskfirandet med en Emmausvandring mellan Hovsjö och Tveta i strålande sol. Vi hade oxå en kvinna på hantverksgruppen som visade hur man pyntar ägg i öst …

(null)

… plus att vi fick prova på kreativ bibelläsning en söndag.

(null)
Mitt bidrag var kanske inte det mest kreativa, men man måste ju börja nånstans!

(null)
Tre gånger hann jag besöka grodorna i Ormkärrsdammen

(null)
Lextorpskyrkan var så vacker!

I slutet av månaden var jag på konferens i Trollhättan med "Framtiden bor hos oss".

Sköna maj välkommen 🎶 Äntligen vår på riktigt. Magnolian blommade vackrare än nånsin och födelsedagarna duggade tätt, pappa och tre av mina barnbarn plus Rambo. 

(null)

Jag började jägarutbildning, antog maj månads haikuutmaning och så fick vi prova på luffarslöjd på hantverksgruppen.


Efter regnet 

jublar björken 

i skiraste grönt


Vi ordnade även en intensivkurs i ikonmålning, Ängla konfirmerades, jag påbörjade skyttet i jägarutbildningen…

(null)
Jag målade St Ragnhild och biskop Cerula, samt en äggkopp i luffarslöjden

(null)

… båten kom i sjön och mina knyppelelever kom hem till mig med en avslutningsblomma 🌸

Juni var en intensiv månad som började med präst- och diakonmöte i Strängnäs stift, jag la ner mycket tid på att plugga till jägarexamensprovet och försökte öva skytte så mycket som möjligt. Vi tog årets första dopp i 14 kalla grader och jag var med och knypplade på nationaldagen vid Görväln, första offentliga evenemanget i Knyppelpinnarna sen covid.

(null)

Midsommar firade vi i husbilen på Årsunda camping och dessförinnan fick jag vara med min barndomsvän och fölvaka. Fick inte se nån av fölningarna men väl de små nyfödda 💞

(null)

Efter midsommar åkte jag på knyppelkurser i Vadstena som fortsatte in i …

… juli, en veckokurs i bottenteknik och en helgkurs i bandknyppling. 

(null)

Jag jobbade en vecka till innan maken och jag hade fyra veckors härlig semester. Fyra sköna veckor varav två spenderades på Strömsholms kanal upp till Smedjebacken och tillbaka med de två yngsta barnen och deras familjer. Dottern med pojkvän upp och son med familj ner.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

När vi släppt av barna tog vi husbilen och åkte till västkusten. Läckö slott, akvedukten i Håverud och Vitlycke stod på agendan, men vi besökte oxå en väninna vid Mjörn innan vi körde över till ostsidan och Öland.

(null)
(null)     
(null)
Svinö skans och Ölandsbron 

I Augusti började en ny haikuutmaning, semestern tog slut och jag avslutade min ledighet men en heldagskurs i kulning på Björnlunda hembygdsgård. Jobbet flöt på, vi åkte ut med båten på helgerna och badade och så var det val!

(null)
Knypplade jägarloggan 

(null)
Färgade håret grönt

(null)

September skördade vi plommon, jag tog fjärde covidvaccinet, knyppelkursen i Strängnäs  startade för 8:e året (med undantag för pandemin), vi hade första Knyppelpinneträffen i Hagsätra kyrka och vi åkte ut med båten sista gången för året…

(null)

(null)

… men jag och svärmor hängde även med på Huddinges församlingsresa till Västergötland. Jag var med och planerade/rekade den före pandemin och jag sa upp mig, så det var roligt i dubbel bemärkelse att få hänga med.

(null)
Rörstrand och Läckö slott stod på utflyktsagendan

Även oktober blev en händelserik månad. Vi fick äpplen och gjorde äppelmos, plockade svamp… 

(null)
(null)

… hade fest för volontärerna på jobbet samma kväll som en av alla skjutningar i Södertälje under hösten, vi tog upp båten, besökte barn och barnbarn, jag var med på min första jakt och sjöng på dop…

(null)

… firade mamma som fyllde 85 år och äldsta barnbarnet som blev 15. 

(null)

Och så träffade jag bästa fd kollegorna från Huddinge en helg i Mariefred.

(null)

November började intensivt med uppstarten av LT-klappen …

(null)
Sista bilden i kollaget är från knyppelavslutningen och på den fina blomgruppen jag fick 🌺🍃

… och avslutades i Thailand där vi ägnade två lata och varma veckor för att fira vår 30-åriga bröllopsdag 💍 Under månaden pågick oxå årets sista haikuutmaning.

(null)

(null)

(null)

Första veckan i december befann vi oss fortfarande i ett varmt och soligt Thailand…

(null)

… så det blev stor skillnad att komma hem. Tempen var nere i -20 grader, LT-klappen nådde sin kulmen och det var mycket jobb över huvudtaget.

(null)

Julen firade vi med uppesittarkväll hos yngsta dottern, julafton jobbade både maken och jag,  juldagen tillbringade vi hemma själva och mellandagarna har varit vanliga arbetsdagar. 

Vi önskar oss fred på jorden och ett gott 2023 💝

Ett nytt år nalkas

Förväntningar i luften

och doften av krut 🧨


❄️⛄️ 🌿🌷🌼🌞😎🛥️💦🚎💨🍁🍄🍏⛄️❄️



Fem minuter…

… 1 minut och 17 sekunder mer dagsljus sen igår! Det tar sig 😎 

(null)
Färgglad omelett imorse med gurkmeja, lite vitlökskryddat fläskkött från igår, cocktailtomater och riven basilikaost från Falbygdens osteria 🌱 

Vi åkte till Eskilstuna på fm för att handla. På vägen dit såg vi flikar av blå himmel och solen bröt igenom några minuter. Jag tror inte riktigt maken förstått min vånda över att handla kläder, men idag blev det dessvärre extremt. Hade panikångesten precis runt knuten. Det hjälpte att ha maken med. Jag rusade in och högg första tjej som hade en Kappahlskylt på bröstet - Var är XLNT? - Maken gillar ju att gå och bläddra bland plagg, men jag dök på det svarta omgående. Här ska inte bläddras. Hittade en kavaj som inte såg klok ut i provrummet, hängde tillbaka, hittade mina favvo-byxor, samma sort jag haft i 15 år, 46 var för litet och 50 för stort. Maken hade zoomat in en kavaj och den satt som en smäck. Tog brallor och kavaj och gick till kassan för att köpa kavajen och fråga om byxorna. Jag kallsvettades medan maken tappert bar min jacka. Min byxstorlek fanns på lagret och efter att ha betalat skyndade jag lättad ut. Det är HEMSKT att handla kläder! Men jag gick in på Din Sko och skor är lättare… kom därifrån med två par skor och ett par kängor. Nu borde jag slippa handla på länge. Skulle behöva en jacka för dragkedjan håller på att ge sig på den jag köpte för några år sen, men jag har sparat en efter morbror som funkar. Härmed lovar jag mig själv att alltid handla i god tid och helst inte på vintern!

(null)

Vi åkte vidare till Willys och handlade lite gotta till imorgon. Höll på att tuppa av så när vi kom ut köpte jag vatten som jag började hälla i mig innan jag kommit fram till kassan. Kassörskan sa inget, tror hon uppmärksammat mitt bleka svettiga fejs … 

När vi kom hem och jag fått vila lite röjde jag vardagsrumsbordet och sen köksbordet så det ser hyfsat ut. Lagade torsk till middag och till kvällen blev det ett efterlängtat bad i tunnan💦 

👖 Life is good 🥾

4 minuter…

… så mycket skiljer det sig i dagsljus sen onsdag förra veckan här i Strängnäs. Inte mycket än, men för varje vecka kommer det gå fortare och fortare. Om nån månad kanske det är någorlunda ljust när jag åker till jobbet och bara skymning när jag åker hem. Längtar 🤩 Varför jag tjatar om ljuset beror på att jag är så ljusberoende. Denna årstid är hopplös för mig och jag vaknar knappt de dagar solen inte skiner. 

Ett bevis på att jag inte funkar 💯 när dagarna är korta och grå är denna morgon. Jag åker till mitt arbetsrum i Ragnhildsgården och packar upp. Sen plockar jag fram brevet om körkortsförnyelse och dubbelcheckar kartan på Eniro. Tur 🍀 Jag kollade den igår och imorse, men det räckte uppenbarligen inte 🙄 Min förmiddagsplan var att gå till Trafikverket som skulle ligga helt nära pendeltåget, sen promenera genom Södertälje. Dels för att jag inte gjort det än och är dåligt orienterad bland alla fik, hus och backar folk pratar om när de ska beskriva vägen, men oxå för att se om jag kunde hitta byxor/kjol, kavaj och kanske tillochmed skor till diakonvigningen i januari. Jag upptäckte att Trafikverket inte alls låg vid Södertäljes pendelstation utan vid Södertälje hamns pendelstation 😬 Det är några km skillnad vilka skulle kännas extra träliga i dagens regn ☔️ 

(null)

Eftersom körkortet går ut 4/1 och diakonvigningen sker 22/1 packade jag ner mina saker igen, körde till Trafikverket och fixade det som skulle fixas bland nervösa personer som skulle köra upp/skriva teori… sen körde jag upp till Hovsjö istället.


(null)

Det blev en fin dag i Hovsjö. Hann prata lite med vaktis och dessförinnan fixa lite admin. Skitnervös inför gtj, men även om den inte kunde mäta sig med kollegans, plus att jag inte fick några kommentarer, så tänker jag att den blev ok ändå. Fikat efteråt blev bra iaf.

(null)

Hämtade hundar och åkte hem, gick ut med hundarna och lagade fläskfilé provencale.

Vi har tittat lite på tv och maken, som tog ut hundarna igår och fick åka till jobbet inatt, skickade jag i säng tidigt. Nu har jag sovit en stund vid Tvn och gått ut med hundarna så det är dax att jag följer efter… 🥱





Bra onsdag

Började med möte på morgonen och fortsatte med hembesök. Löste av vaktis en stund i kyrkan och fortsatte sen med två besök. 

Lagar en AIP-variant av mangokyckling ikväll och hoppas maken slipper utryckning. Han har lovat att ta sistanaden för jag är sååå trött 🥱 

(null)     



Om man skulle få nåt gjort då…

Visserligen var jag trött inatt, men det var samtidigt så otroligt skönt att få vara "ansvarslös" och bara sitta med broderiet 🪡 Tvn var på men den var mer som ett bakgrundssällskap. Tankarna släpps på något sätt fria när jag koncentrerar mig på annat och det var gott för själ och knopp att umgås med mig själv ett tag 💭 Jag hamnar ofta i ett mood av självreflektion så här års och det är väl inte så konstigt. Vi är mitt i midvintern, året går mot sitt slut, kyrkoåret är nytt och vi har firat Kristi födelse för fullt ❄️ Nu är det på riktigt mellandagar innan vi firar in det nya året 🎉 I nya almanackan har jag ännu skrivit läsligt och jag kan flina åt det upprepade gånger under året: att det syns vad jag skrev in när almanackan var ny, senare är det mest kladd och krumelutter ✍️ 

Låg och drog mig imorse men slängde fötterna över sängkanten vid tio och gick in i duschen 🕙🚿 Djuren, frukost, promenad, disk, rensade frysen och gick igenom förrådet av glasburkar, sen satte jag mig att jobba. Skulle visserligen vara ledig idag, men jag behövde få klar torsdagens gudstjänst. Ringde mamma på em och fick hjälp med justeringar. Den kommer att handla om Staffan Stalledräng, st Stefan, den förste diakonen som stenades till döds under överinseende av Saul, senare Paulus efter att han blivit kristen.

(null)
St Stefans attribut är bla tre stenar

(null)
Halv fyra på em … 🕞 

(null)
❤️

Förra våren gick jag ner 8 kg men under hösten har jag lagt på mig 10 nya kg plus att både mage och leder är svullna. Hälsan var en av de saker jag tänkte på inatt. Att det ska vara så svårt att hålla sig till de bra grejerna! Jag vet ju vad jag inte tål, men efter sommaren fick det bli "high chaparral". Tog fram torsk och broccoli ur frysen och lagade en rest-variant av torsk i ugn 🥦 Det var ju inte så svårt. Allt annat är ju egentligen bara självskadebeteende. Maken blir borta inatt oxå så hans portion blir matlåda till imorgon. 

(null)

Trött kväll vid Tvn, utan broderi.

(null)
Några härliga härochnu-stunder att minnas. Fler kan de bli 🌸

🌸 Godnatt världen 🌸


Stilla Annandag

Vilken skön dag! Jag har bara broderat och tittat på tv. 

(null)

(null)
Råbocken har börjat besöka oss igen

(null)
Intressanta diskussioner 

Maken fick åka till jobbet framåt kvällen. Själv har jag "passat på" och suttit uppe sent. Mamma och jag bestämde att jag inte åker dit imorgon heller. För mycket smittor helt enkelt.

(null)
Några hundra stygn har det nog blivit 🪡 
 
🪡 Sov gott 🪡

När juldagsmorgon glimmar

Alltså! Jag hade en väldigt annorlunda julafton, men jag är inte på nåt sätt missnöjd. Tvärtom. Uppesittarkvällen hos yngsta var toppen, även om maken var på jobbet under halva kvällen. Det jag inte berättade i fredags var att när jag kom upp till dottern upptäckte jag att jag glömt byta byxor i hasten, så till min glittriga topp bar jag mjukisbyxor kvällen till ära. Jag hade inte brytt mig så mycket om inte svärsonens mamma varit där, det var bara andra gången jag träffade henne så lite snygg hade jag velat vara, men hon menade att byxorna inte syntes när vi satt vid bordet och att mina byxor var bekvämare än hennes i tv-soffan… hon hade skinnbrallor! Alltså, jag kan ju inte hjälpa att jag är den jag är.

(null)

På morgonens mässa hade jag iallafall klätt mig snyggt. Kom tillochmed ihåg att ta med mig inneskor! 

(null)

Dessa kom jag ihåg även på midnattsmässan, men jag kom dit utan min svarta kofta. Hade jag varit smart hade jag hämtat mina liturgiska kläder från Hovsjö, julnatten är ju en stor natt, men det kom jag på försent. Nu stod jag där i min vida röda topp och kände mig som ett juläpple bredvid min mycket stilmedvetna chef i sin liturgiska klädsel 🍎 Förutom min tunghäfta är mitt totala ointresse för kläder ett problem i mitt jobb. Jag hoppas att jag har andra kvaliteter som uppväger detta.

(null)

I båda mässorna hängde jag med i överstämman i Psalm 122s fjärde vers. En av kvinnorna i kören tog överstämman i Hovsjös mässa, så när hon kom till Tveta var jag beredd. Vi drillade så ljust vi nånsin kunde och det var en härlig känsla att få ta i från tårna till orgelkompet och församlingens melodistämma. Efter midnattsmässan fick jag chans att prata lite med kollegorna som jobbade. Det blev både musik- och lite jaktsnack men oxå textil, mögel och Ersta diakoni. 

(null)

Vi sov gott i husbilen även inatt. Slocknade vid 2 och vaknade vid 10. Då hade maken redan varit ute med hundarna och väntat på att jag skulle slå upp mina blå en stund 👀  Vi gick upp i personalrummet och åt frukost, sen åkte jag hemåt medan maken ronderade. 

Min känsla idag har varit renaste julefrid. Solen sken, några minusgrader … jamen såklart skippade jag motorvägen och körde hem gamla riks-1:an. Vackert så det gör ont och inte mer än 70km/h nånstans 😍

(null)

(null)

(null)

Det var dags för vovvenad när jag skulle komma hem, men inspirerad av nyårskrönikan jag håller på att skriva och där jag skrivit om vårens utflykter svängde jag av vid Gorsingelund istället. Jag har sett bilder på SOKs Facebooksida från fågelmatningen där och var lite nyfiken. Jag har varit där några gånger om våren och då har för varigt frodigt och grönt, så när jag kom dit blev jag lite förvånad över att det fanns så fina historiska, biologiska promenadstråk i området. Dessa har jag helt missat, men nu när marken är bar syntes de tydligt 😅 

(null)

(null)

(null)
Fågelmatningen

(null)
Potatiskällaren 

(null)
Gamla vägen till Gorsinge by. Gorsinge by skänktes till Strängnäs stad av drottning Kristina år 1649

(null)
En av husgrunderna

(null)
Bikupor 🐝😍

Nu hade jag en julblomma i bilen från yngsta dottern som vi fick på uppesittarkvällen, så jag gick tillbaka till bilen efter 25 minuter, men dit åker jag ju igen och går vovvenad, området är inte färdigupptäckt! 

Maken kom hem en stund efter och han hade handlat. Grillen åkte fram och ugnen på. Vi grillade kött och gjorde smashed potatoes med champinjonsås 😋 och så blev det avocado med skagenröra till förrätt. Maken fick åka till jobbet igen… men framåt kvällen vispade jag ihop risalamalta med konserverade mandariner 🍊 vilket vi smaskade i oss när han kom tillbaka.’

(null)

Jösses vad trött jag är…


Julafton


(null)
Här sover vi så gott. Järna panncentralscamping

Jag Vaknade efter alltför få sköna timmar i husbilen 🚎  Kom till Hovsjö kyrka vid 9 och klockan 10 hade vi en fin mässa vid krubban. Fler än jag trott kom och mina kollegor levererade, fin predikan och juligt fikabröd 💚

(null)

(null)
Jesus är född och ligger lindad i krubban

(null)     

Vid 12 åkte jag hem. Maken hade åkt en sväng till sin mamma men fick larm och fick åka tillbaka till jobbet. Jag skrev nyårskrönika, pratade med mina barn på Messenger …

(null)

… och vid halv fyra åkte jag via McDonalds, köpte middag och åkte tillbaka till husbilen på makens jobb. Vi firar ju inte traditionell jul längre, utan tar det som det kommer. Tanken var väl kanske inte att vi skulle sitta i husbilen på maken jobb och äta hamburgare, men nu blev det så och ingen skada skedd 😄

(null)

Efter maten la vi oss i våra sängar, lyssnade på konstig dansbandsmusik maken fått på en USB-sticka, pratade semesterminnen och jag läste lite gamla husbils-bloggar för honom 🚎 Vid de tillfällen han fått gå in och jobba har jag haft tid att tänka. Som på varför jag fick tunghäfta när jag skulle hälsa församlingen välkommen till mässan imorse och bara kunde  mumla "godmorgon, god jul och välkommen till gudstjänst (vilket inte ens var rätt)" samt varför jag är så arg på vissa sjuka människor men inte andra. Det har nog mer med förhållningssättet att göra kom jag fram till. Att gå och jobba med feber och vifta bort ansvaret, eller fnissande betätta att man haft kräksjukan men struntar i de 48 timmarnas karens som om det vore lustigt… DET går jag igång på. Tunghäftan är ju mitt eviga problem som jag konstant jobbar med. Ibland går det bra men inte idag. 
Jag slumrade till när maken tog kvällspromenaden med hundarna och fick brått iväg, vilket resulterade i att jag var på plats en kvart för tidigt. Midnattsmässan i Tveta blev stämningsfull 🕯️

(null)

(null)

(null)

Kom tillbaka till makens jobb 01.30.

🕯️ Kristus är född 🕯️ Over and out 🕯️



Uppesittarkväll

Sov länge imorse och det var så skönt, men efter ett samtal med mamma bestämde vi att jag inte skulle åka dit idag. Jag har varit utsatt för så pass mycket smitta under veckan att vi bestämde att göra en rokad 🦠 Jag åker dit på tisdag istället, så jobbade jag hemifrån idag. Om jag fortfarande är frisk på tisdag borde jag ha klarat mig för stunden. Det blev en del telefonsamtal, mail och en grund till gudstjänsten på torsdag. Betraktelsen spårade ur och blev nåt helt annat än ursprungstanken, vi får se var slutprodukten hamnar. 

När jag sen skulle köra iväg var bilen fullständigt nerfryst och gick knappt att komma in i, inklusive tanklocket när jag väl kommit så långt som till macken, så jag blev sen till uppesittarkvällen hos yngsta. Väl där fick vi en jättetrevlig kväll med jättegod mat. En vinst blev det oxå, dotterns svärmor vann en Sverigelott 🇸🇪 

(null)

(null)

(null)
Kvällspromenad på tomma gator

Nu har vi anlänt husbilen. Här sover vi inatt så jag sparar en halvtimme både inatt och imorgonbitti.

💤 Zov gott 💤 


Näst sista torsdan i år

Satt och kisade ut genom fönstret på morgonen. Nattsvart när klockan var 07.30. Gryningen inföll 07.53. Årets kortaste dag var igår och den längsta natten dessförinnan. Nu i början handlar det om sekunder som dagarna blir längre, och det känns så bra att det äntligen går åt rätt håll, även om det inte kommer märkas än på länge.

Jobbet idag i stort har bestått i mässa på äldreboende…

(null)

… och vardagsgudstjänst i Hovsjö.

(null)
Vi väntar på Jesusbarnet 

(null)

Efter mässan på äldreboendet hade jag fått ett meddelande från Länstidningen att de önskade ett tack för insamlade medel till LTs läsare från oss och Pingstkyrkan, så jag mötte upp dem i St Ragnhilds kyrka kl 16.00. Jag och pingstpastorn gjorde en liten inspelning.

(null)

Sen åkte jag via dagis och McDonalds raka vägen hem. Fick i mig några nuggets, men var ff mätt efter den goda skinkmackan på kyrkkaffet. Har bara legat under en filt vid Tvn och tänker gå en sväng med hundarna strax. Trots att jag kämpar mot sömnen vill jag gärna se Södertäljepolisen…






Årets kortaste dag

… eller nja, ljusmässigt kanske. Annars är väl livet som vanligt? Men för mig är denna dag en viktig dag för det betyder att "NU vänder det!". Jag är så ljusberoende att denna årstid är plågsam.

Plockade upp skänkta kläder innan jag anlände jobbet. Mottagning med få besökare men desto mer annat. Då flera hostade och var sjuka men ändå rörde sig i korridorerna valde jag att åka hem och jobba efter lunch. Just nu går covid, säsongsinfluensan och vinterkräksjukan på jobbet och ska arbetsplatsen vara ett ställe för sjuka personer åker jag hellre hem och försöker hålla mig frisk. Jag trodde faktiskt att covid skulle lära oss att stanna hemma vid sjukdom, men icke 🦠 Att komma till jobbet med feber och hosta är tydligen överordnat hänsyn.

Efter jobbet jobbade jag en stund med föreningstidningen innan tredjenaden. Tärnade julskinkan och åt snuttarna med rödbetssalladen innan jag slog på Tvn. Uppskattade programmet om Prince Charles. Fick en helt ny bild av honom.

(null)

Skrattade gott åt Mauris "Vad hände sen", framförallt Kalle som är frontfiguren i Kalles kaviar. Vilket roligt program!

(null)

Maken blir kvar på jobbet och i nuläget har jag inga förhoppningar att se honom nåt nämnvärt i jul. Det verkar ha skitit sig rejält. Tur att vi inte har planerat nåt storslaget 😅

Ska väl snart ta mig ut på fjärdenaden så vi (jag och hundarna) kommer i säng 😴 

Finalen dag 2

Tre tuffa samtal på morgonen innan vi körde två timmar till med utdelande av Julkassen och LT-klappen. Rörigt men tacksamt.

Kom ner till Ragnhildsgården igen kvart i ett och gick på lunch med en kollega. Kom ett par minuter efter två till hantverksgruppen som var i full färd med andakt. Det var då skönt att bara få sjunka ner och delta. Min fina kollega hade med sig pepparkakshjärtan och kristyr samt struvjärnet, så vi bakade struvor och dekorerade pepparkakor. Det blev en perfekt avslutning på en tuff dag.

(null)

(null)
Sååå kul 🤩 

(null)

(null)
Yum yum

(null)
Det var inte så lätt att kristyra som jag trodde. Det skulle stå "God Jul" med en gran, en stjärna och ett hjärta 😅

(null)
Vi hade desto duktigare deltagare. Tack för din fina bild, Essa!

(null)
Det händer saker i julgranen, precis som vid våra fikabord dyker det upp grejer från besökarna. De röda kulorna har fått sällskap och tjockt glitter och en liten röd fågel, nu hamnade pepparkakshjärtana där oxå 😅🎄Snacka om levande kyrka  ⛪️

Vi hjälptes åt att städa upp innan vi åkte hem. Satt fast en halvtimme strax före Strängnäs-avfarten då en liten lastbil halkat av vägen.

(null)

Sååå trött ikväll. Men nöjd!

Godnatt 


Finalen dag 1

Vaknade med en grym värk i nacke och axlar vid fem 🕔 Beslöt att gå upp trots att väckarklockan inte skulle ringa förrän sex 🕕 Preppade mig med värktabletter och gjorde mig klar ✅  

Halvåtta satt jag och räknade barn igen på våra listor. Fick hjälp av en kollega vid åtta, sen gick vi och drack kaffe innan vi gick upp till pingstkyrkan för att börja dela ut Julkassen och LT-klappen.

(null)
Kön ringlade lång och en del fick vänta i 1,5 timme

Det blev en tuff dag med mycket folk, långa köer och listor som inte helt stämde, men det gick ändå förvånansvärt bra. De allra flesta var glada över den hjälp de fick - två kassar julmat och presentkort till barnen. Vi stängde kl 14.00, men de som fortfarande stod i kö fick komma in. Halv fyra lämnade vi ut sista kassen och plockade undan. Några enstaka fick vi visa ut i oförättat ärende då de antingen inte registrerat sig eller försökte få ut dubbelt.

Ganska precis fyra kom jag och en kollega till ett hembesök och fem gick vi därifrån. Hemresan och lite till ägnades åt telefonsamtal och när jag kom hem gick jag igenom mailen.

Jag är sååå trött. Sitter bara och hänger…



Fjärde advent 🕯️🕯️🕯️🕯️

Vaknade strax efter fem och tänkte att det är lika bra att kliva upp och göra mig klar att åka till jobbet. Jag skulle förbi Ragnhildsgården och kolla upp presentkort och listor innan mässan i Hovsjö.

Åkte in i en poliskontroll på vägen till jobbet. Förutom körkorts- och nykterhetskontroll ville de veta vart jag skulle. - Jobbet, sa jag. - Jaha, och vad jobbar du med? Det kan man ju undra strax efter sju en söndagmorgon…

(null)
Blink blink 🚨

(null)
Jag fick plocka bort plaströret själv med hänvisning till smittrisken…

Jobbade 1,5 timme med listorna och kontrollräknade. Fick hjälp av en kollega över telefon. Fick det inte att stämma riktigt så jag tog med mig listorna till Hovsjö. 

(null)

Fin adventsmässa med jungfru Maria i fokus.

(null)

(null)

(null)
Kollegan hade bakat struvor 😋

Fortsatte kontrollräkna och fick det bara inte att stämma. Ringde kollegan igen och vi hade verkligen tappat bort 20 stycken.

Fortsatte till Tveta för musikgudstjänst. Fint som snus.

(null)

(null)
Nybakta lussebullar 

Åkte tillbaka till Ragnhildsgården och nu såg listorna ut att stämma. Min kollega hade jobbat med dem medan jag jobbat i gudstjänsten. Klockan var över 18.00 så jag spar kontrollräkningen av barn till imorgon.

Maken hade grillat baconlindad kyckling och nu har han diskat oxå. Ska släpa mig ut med hundarna nu så jag kan komma i säng…


🕯️🕯️ Godnatt världen 🕯️🕯️



Värmebölja

Nja, inte riktigt, men plötsligt kändes -3 som riktigt varmt och skönt. Vi har fått upp tempen inomhus till drygt 18 grader oxå så det är riktigt njutbart. 

(null)

(null)
Det var fantastiskt vackert när solen lös i trädtopparna 
 
Jag har inte varit fysiskt aktiv idag men fått massor gjort. Har suttit under en filt och jobbat med föreningsarbete - årsmöteshandlingarna samt föreningstidningen. Det har tagit merparten av dagen att skriva verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, kallelser och dagordning samt jaga artikelförfattare och räkna sidor ✍️Känns skönt att ha grunden gjord. Får se när jag hinner göra nästa ryck. 

(null)

Vårt wifi ligger nere sen vi kom hem från Thailand. Maken och Open Infra har försökt få tag i boxleverantören men de svarar varken på telefon eller mail. Ikväll provade vi med internetdelning från makens telefon och det gick bra. Vi såg en jättekonstig film: "Black Adam". 

Men nu har jag krupit ner. Det har varit en tuff vecka, det blir en lång dag imorgon och sen ännu en tuff vecka innan julefriden (förhoppningsvis) infinner sig ❤️



Kylslaget

(null)
Det var kallt imorse och snöröken låg över Tosterön 

… eller kanske snarare högt blodtryck 🩸

(null)
Väderappen envisades med -10!

Det rök lite ur öronen, kan vi säga, på arbetsmorgonen när man blivit förespeglad att samtliga är med på tåget, men sen visar det att så är inte fallet. Men det löste sig med utomstående aktörer på fm till "förmån" för att mina kollegor fick jobba med det jag tänkt hinna med. Jag fick efter ansträngning ut LT-klappens presentkort men andra fick packa dem. Nu hoppas jag, efter mailväxling, att vi kan få presentera vad vi håller på med så vi kan hitta en bättre lösning. 

Efter lunch åkte jag på friskvård - fotvård och massage… med fina arbetskamraters godkännande. 

(null)

(null)

Det var U N D E R B A R T 💝 Åkte hemåt med ett flertal telefonsamtal i luren. 

(null)
Fixade "grisfötter" till middag och tänkte på mormor (1903-1999)

Lugn kväll vid Tvn.

(null)
"Sensuella Isabella"



Torsdag i Hovsjö

Gick upp och duschade vid fem och kröp sen ner i sängen igen. Så skönt! Skitkallt ute idag och huden fnasar sönder 🥶 Man vill inte gå ut med blött hår då 💦 

(null)

På jobbet började vi med husmöte i Hovsjö och fortsatte med mässa på ett av Hovsjös äldreboende 🎶

(null)

Vi åt lunch tillsammans på VWs lunchrestaurang och sen firade vi gudstjänst i Hovsjö kyrka. Det blev lite knyppling och en deltagare har gjort en ny julgransstjärna åt oss istället för den sladdriga sneda glitterstjärnan. Vi har verkligen gått loss på luffarslöjd i Hovsjö 😄

(null)
(null)

Efter samtal och admin kring LT-klappen åkte jag hem. Maken hade lagat heta räkor. Nu ligger han och snarkar i sin fåtölj och jag tänker nog gå ut med hundarna strax så vi kommer i säng. Vi är frusna och trötta 🥱

(null)
 och tempen sjunker ännu 🥶





Andra onsdan i december

Tinade upp under natten, men drömde mardrömmar. Rambo försvann under en eftermiddagspromenad och vi hittade honom inte. När kvällen kom skulle vi hämta pannlampor och fortsätta leta, men vi blev avrådda då det fanns både varg och lo i området och "han var förmodligen redan borta". Vi vaknade av ett brak i husbilstaket runt fyra imorse. Vattenblandad is hade lossnat från expansionskärlet vilket landade på vårt tak, men Rambo låg och sov tryggt i värmen under makens filt 💝 Det är andra gången jag drömmer att Rambo försvinner och varg är inblandad.

(null)

Arbetsdagen började med möte i pingstkyrkan, fortsatte med mottagning och lunch med en härlig kollega.

(null)

Efter lunch hämtade jag en ikon i Hovsjö och åkte på hemvälsignelse med en annan härlig kollega. För 18 år sen blev jag inbjuden på house warming party i Quezon city, Filippinerna. Där användes vigvatten och grejer, men idag använde vi textläsning och bön. Det kändes jättefint. Om jag flyttar en gång till ska jag absolut använda mig av möjligheten till hemvälsignelse.

Det blev ett par telefonsamtal innan jag kom iväg hem. Fick en varning om köer på E20 men jag var inte ensam om att åka bakvägar så det tog tid det oxå. Tog en hamburgare i drivethrough då klockan började bli mycket och maken är på julbord med sina kollegor 🍔

(null)
Torget i Södertälje imorse

Träffade en av mina favoritkatter på em och har fått en allergisk reaktion. Jag kallar det vaccination, men hoppas att mina ögon läkt imorgon. Nu har jag sovit en stund vid Tvn och en spännande torsdag väntar… 

🌍 Godnatt världen 🌏


Lucia 🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️

Imorse vaknade jag halv sex 🕠 Lite undrar jag om det fortfarande är jetlag eller om det är en begynnande stress? Jag är ju inne i årets (för mig) två mest stressiga veckor, och även om jag fortfarande är avslappnad i kroppen sitter nog en hel del i huvudet - Glöm inte det, och det, det och det.

Arbetsdagen blev lång. Förutom admin här och där packade vi godis och jag hade samtal på fm i Ragnhildsgården.

(null)

Lunch på indiska med kollegan och hantverksgrupp i Hovsjö.

(null) 

(null)

Sen tillbaka till Ragnhildsgården och rullade ut vagnen för att sälja glögg, kakor och luffarslöjd till förmån för LT-klappen på torget.

(null)

(null)

Vi skulle stått till 19.00 men gav upp strax efter sex 🕕 Det var -11 och väldigt lite folk ute. 

(null)
Vi har fått en fantastiskt fin isskulptur på torget

Halv sju satte jag mig i bilen och åkte till makens jobb. Jag hade köpt med mig en kanna överbliven glögg som vi drack av i kontrollrummet i ett försök att få upp värmen. Trots långkalsonger och raggsockor var jag fortfarande så djupfryst att jag hade svårt att komma uppför trappor, men jag tog ut hundarna på promenad eftersom maken är fast vid pannorna. Nu ligger jag nerbäddad i en varm husbil och hoppas att jag tinat upp när jag vaknar imorgonbitti 😝

🕯️ Godnatt Södertälje med omnejd 🕯️


I rampljuset

Innan vi åkte till Thailand fick jag några frågor om jag kunde ställa upp på olika intervjuer. Då tyckte jag det var kul att få berätta, roligt att det jag och vi gör blir uppmärksammat, men nu när jag ser resultaten vill jag bara smyga ut i kulisserna igen. Vad hade jag i rampljuset att göra? Det är verkligen inte min grej. LT-klappen är vad den är. Jag skulle önska mig en annan typ av samarbete med både Pingstkyrkan och kollegor, men det är ändå bättre i år mot förra året. En annan intervju jag ställde upp på hade jag tydligen missuppfattat. Där gick min chef in i min frånvaro och styrde upp det till en bra annons/artikel. Jag ville bjuda in till kyrkans verksamheter men fokus skulle mer ligga på det kristna budskapet och målgrupp. I mina citat står "väldigt förknippad" och "viktigt tomrum". Så skulle jag aldrig uttrycka mig i skrift. En viktig lärdom för mig hur jag utrycker mig i tal, men bekräftar oxå för mig att jag ska inte prata, det är verkligen inte mitt skrå! Stiftstidningen låg i lådan när vi kom hem och den intervjun blev väl inte bättre den. Försöker tänka att det är en mix av vad jag säger och vill förmedla med det skribenten hör och vill ha. 
 
 
Just nu längtar jag bara till mellandagarna och att allt detta ska vara över!
 
Hursomhelst gick jag upp med maken klockan fem 🕔 Han är så mycket bättre nu och vi åt frukost tillsammans. Sen åkte han till jobbet och jag satte mig att jobba. Eftersom jag gick upp tidigt tog jag lunch tidigt. Jag åkte och köpte mig ett par nu vinterskor eftersom de skor jag använt spruckit. Jag avskyr verkligen att köpa kläder men jag fick bra hjälp av en ung kille som nog visste vad han pratade om. Kom därifrån med ett par dyra Ecco goretex två nummer för stora. Tydligen behövs luft vid tårna för att kunna hålla värmen OCH få plats med raggsockor 🧦 Förutom den utflykten och tre vovvenader jobbade jag i stort sett nonstop 06.15-17.00.
 
Maken blir kvar på jobbet. Jag sitter bara och gäspar 🥱 Lika bra att försöka komma i säng....


Tredje advent 🕯️🕯️🕯️

Vi vaknade båda två i ottan. Strax efter fem gav vi upp försöken att somna om och gick upp och åt frukost. Klockan nio hade vi röjt vardagsrummet och hunnit med en massa annat oxå. Det började kännas som eftermiddag.

Min bakgrundsbild på mobilen 🤣
 
På eftermiddagen kom son med kompis och sonson på en kort visit. Han skulle hämta upp en bil och kom förbi med ett nytt batteri till min bil. Nu kommer bilen nog rulla utan problem i åtta år till. Batteriet är inte bytt sen jag köpte den. Kändes som det var dax efter äventyret natten mot torsdag.
 
Rambo ville väldigt gärna smaka, men han fick städa upp i soffan istället 
 
Det blev en pömsig eftermiddag, men jag har kämpat. Det blir väl bra att vakna vid sex-tiden, men inte före fyra på morgnarna. Igår sommade jag typ halvåtta, ikväll tänkte jag inte lägga mig förrän tidigast nio 🕘 Wifi har gett upp men vi har fått igång Tvn via antennen. Tittar på "så mycket bättre" så länge vi orkar 🥱
 
Grå Gåsen i Burgsvik, Gotland, augusti 3021

Tack och lov för dalahästen i Avesta!

Dagen har varit en åka-bil-dag 🚙💨 Klockan ringde halv sju 🕡 och klockan åtta satt jag i bilen 🕗 Jag åkte till äldsta dottern och hämtade Ragnar. Det blev en snabb visit för de var på väg till annat, men jag fick hjälp av hennes sambo att få på buren på släpvagnen och att koppla på släpvagnen på bilen. Jag har aldrig kört bil själv med släpkärra och tyckte det skulle bli spännande, men sanningen är att jag glömde bort att den hängde därbak.
 
 
Uppenbarligen är jag fortfarande rätt jetlaggad för bäst som jag satt där och filosoferade så dök dalahästen i Avesta upp. Den skulle jag inte passera! Jag blev rätt så full i skratt för GPSen var på, men för att köra rätt behöver man ju titta på den oxå! Vem vet hur mycket längre åt fanders jag hamnat om inte nån placerat kusen där. Jag körde in för en bild på jättehästen🐴 sen vände jag och körde rätt.
 
 
Maken är fortfarande sjuk, men ser lite piggare ut. Hoppas vi lyckats vända på kuttingen nu, annars blir det doktorn på måndag. Hursomhelst så gör vi en lugn kväll med hälften av Thailandspackningen fortfarande utspridd i vardagsrummet fortfarande. Vi har inte bråttom...

Jetlaggad

Vaknade halv fyra imorse och kunde inte somna om 🕞 Vi har sovit mycket i Thailand plus att jetlagen givetvis ännu sitter i. Vi kom ju hem igårmorse, även om det känns som vi varit hemma längre. Kvart i fem gick jag iallafall upp, maken grymtade lite och det visade sig att han hade feber. Jag gick ut och sopade ren bilen från snön som fallit inatt, fixade frulle åt mig och delade en tablett antibiotika vi köpte i Thailand. Han fick ta sin halva med ett stort glas blåbärssoppa och nu delar vi på sexdagarskuren så vi blir bra nångång 🫐 Så här kan vi ju inte hålla på och harva!
 

Strax efter sju var jag och hundarna på rull mot bilbesiktningen.
 
 
 
Blev jätteimponerad av kvinnan med långa rödmålade naglar som jobbade med min bil. Ser fram emot den dagen jag inte ens reagerar på långa rödmålade naglar i bilmek-sammanhang 💅 Opraktiskt ja, omöjligt nej 😁
 

Bilen gick igenom utan problem och vi fortsatte vår färd till dagis och jobb. På mitt skrivbord låg en julklapp 🎁 Ett pussel och en gåva man kan välja. Jag tror jag kommer att välja nån välgörenhet.
 

Pratade lite med en kollega och jobbade administrativt till 10.30 då jag kilade in i kyrkan. Sista säljtillfället av kakor och luffarsnöjd till förmån för LT-klappen. Det blev ett par hundra kr iallafall.
 

Det var väldigt lite folk i kyrkan så jag gick på middagsbönen i sidokapellet.
 

Har inte sett utsmyckningen i kapellets fönsternischer förut. Blev lite mållös faktiskt...
 

Skulle så gärna vilja veta vad det symboliserar!
 
Lunch med en kollega och lite snack med en annan, sen besök. Jag hade beställt en kattstjärna med öron av hen till förmån för ett katthem hen sponsrar, men hen hade med sig en julklapp oxå, jag hade jättesvårt att välja när jag beställde, så nu har jag två kattstjärnor. Jag älskar dessa pärlarbeten 💚
 

Lite admin och hemfärd med själavård i luren. Handlade mjölk och blåbärssoppa, köpte chicken nuggets på donken och hämtade ut min sköldkörtelmedicin på apoteket. Rådgjorde med farmaceuten om makens mage och kom hem med tabletter och vätskeersättning. Micrade havregrynsgröt och blandade med blåbärssoppa så han skulle ha nåt i magen innan han fick antibiotikan. Nu hoppas jag att det vänder. Igen. Det har ju gått fram och tillbaka för oss båda.
 
Nu ska jag ta sistanaden och krypa i koj. Måste upp tidigt imorgon...

Äntligen hemma

Lite försenade kom vi iväg igårkväll vid halv åtta 🕢 (svensk tid halv två på em 🕜) Vi fick veta att den kraftiga förseningen berodde på krånglande bromsar som bytts ut och att de sen fått vänta med att starta då Phukets flygplats inte är öppen på natten 🤔 Jag fick inte riktigt ihop det, men var glad över de nya bromsarna! Vi startade i blixt och dunder vilket var jättejobbigt tyckte jag, men snart var vi ovan molnen och allt gick bra. Enda smolket är väl andra passagerare, som vanligt, som gubben som påstod sig ha ett köttsår i ändalykten efter ett fall i en trappa och behövde sitta mjukt i premium-klass. Det fick han inte, men han fick den lediga stolen bredvid oss med extra benutrymme. Det stör inte mig i sak att vi betalar extra och inte han för har man ramlat och har ont kan man gott få lite omsorg, men att han inte hade några som helst problem med sitt arsel när han skulle sätta sig, inte ens när han gick ner på huk för att stretcha för då måste han ju ha stretchat även det påstådda köttsåret, men inte minsta grimas av obehag, DET störde mig. Han skulle bara gama till sig en bättre plats. Sen satt han där med sina långa skånkor rätt ut och lät folk snubbla bäst de ville där han bredde ut sig strax framför toaletterna. Barn stör mig inte heller nämnvärt men när jag precis lyckas somna och nån j-vel börjar klia mig med sitt pekfinger i mitt huvud för att påpeka att jag måste ha stolen upprätt gör han har faktiskt baaaarn i knät, då hade jag mest lust att visa vad mitt långfinger kan göra 🖕 Man kan faktiskt 1. Be vänligt 2. Be vänligt INNAN jag somnat till. Normalt är jag hur medgörlig som helst. Men det är som det är. Jag slåss inte med idioter. Jag tackade för den storslagna vyn över Dubai istället.
 
Palmön
 
 
Klockan halv tre inatt landade vi iallafall 🕝 Vi fick gå genom hela flygplatsen för att komma till vår transfer, så lång allt väl för det var skönt att gå lite efter den långa resan, men att sen slåss med folk som trängs för att komma före dem som köat en stund i kylan 🤮 Jag gissar att alla är trötta och vill komma hem 🙃 Dessutom bet de 12 minusgraderna i skinnet som vid det här laget vant sig vid 30 plusgrader i skuggan.
 
Strax före fyra kom vi äntligen till en bil som inte alls var medgörlig. När maken satte nyckeln i låset började vindrutetorkarna att veva, lysena lös och den gnydde till och blev tyst. Vindrutetorkarna däremot vevade hysteriskt på. Jag försökte hålla mig för skratt, lastade in grejerna i bilen och började gno på rutorna med en isskrapa för att inte börja tokgarva medan maken jagade personal. Det kom en kille med extrabatteri och strax hoppade motorn igång. Puh!
 
 
Kvar över fem imorse rullade vi in på vår uppfart. Upp och in med väskor, mot en varm dusch och den hägrande sängen. Vår första reaktion på kylan var att det kändes som att komma in i hotellrummets aircondition, men när vi tittade på termometern var det TOLV GRADER! Nej, nån dusch blev det inte! Maken hade satt luftvärmepumpen på 17 grader medan vi var borta, men med damm i filtret orkade den inte producera mer än 12 grader. Han dammsög rent filtret och satte upp tempen till 20 grader medan jag började spola i kranarna. Det gick bra tills jag ville tvätta händerna i varmvatten, då vrålade det ett avgrundsvrål. Rören i varmvattenberedaren var tydligen boven och maken skruvade lite rör, sen blev det tyst. Jag hämtade extra filt från vardagsrummet och kröp ner halvt påklädd. Klockan var nästan sex och jag hade fått nog av äventyr!
 
Vi gick upp vid nio, då var det fortfarande inte mer än 15 grader i huset. Maken åkte till Ljusterö och hämtade hundar. Jag har jobbat hemifrån och eldat värmeljus hela dagen. Nu har vi gosiga 20 grader inne och råheten är borta. Maken som kört bil hela dagen har tagit sig en tupplur... men jag ska nog gå ut sistanaden med hundarna och ta den där duschen innan jag kryper ner. Imorgonbitti ska bilen besiktigas för döm om min förvåning när jag mottog ett sms från transportstyrelsen när vi var i Thailand, att min bil fått körförbud pga utebliven besiktning...
 
What could possibly go wrong???

Sicken luring

Igårkväll när jag nästan somnat surrade det till i maken mobil. Tänkte be honom stänga av men orkade inte. När jag var upp en sväng vid tvåtiden inatt sa han att jag kunde stänga av väckarklockan, flyget var försenat till kl 19.00 ikväll 😨 Vi skulle flyga 10.30 och bli upphämtade 7.00 ✈️ Hade lite svårt att somna om, men vad kan man göra åt saken? Vi låg iallafall skönt i våra sängar på ett hotellrum och satt inte i nån överfull terminal.
 
Jag hade lite tid att jaga fjärilen på lunchen 🦋 
 
Efter frukost gick vi upp och frågade hur länge vi fick ha rummet kvar och hon ändrade från klockan tolv till klockan två vilket vi var mycket tacksamma för 🕑 Sen gick vi ner på rummet, kontaktade jobb och bilbesiktningen 💦 Ingen av oss var poolsugna alls idag, så vi bäddade ner oss en stund i rummets svalka, sen plockade jag fram broderiet och vi satte oss på balkongen. 

 
Halv två checkade vi ut och gick ner på stranden för lunch. De blev förvånade att se oss och när vi gick sa jag att now we make a new try 👋 Taxin hämtade oss strax före kl 16.00.
 
Vi fick åka en guldtaxi till flygplatsen 🤩
 
Nu sitter vi på flygplatsen. Vi har köpt vatten och nötter samt växlat tillbaka våra baht till svenska kronor. Det ser ut som vi kommer iväg i tid 👋 Den nya tiden alltså.
 
 

Allt har sin tid

Detta är ett av mina favoritställen i Bibeln. Lika mycket för att den är "tjatig" som den är innehållsrik och ger tröst: Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för död, en tid att plantera, en tid att rycka upp, en tid att dräpa, en tid att läka, en tid att riva ner, en tid att bygga upp, en tid att gråta, en tid att le, en tid att sörja, en tid att dansa, en tid att kasta stenar, en tid att samla stenar, en tid att ta i famn, en tid att avstå från famntag, en tid att skaffa, en tid att mista, en tid att spara, en tid att kasta, en tid att riva sönder, en tid att sy ihop, en tid att tiga, en tid att tala, en tid att älska, en tid att hata, en tid för krig, en tid för fred. (Predikaren 3:1-8)
 
Vår semester är snart slut och så även vår tid här i "paradiset". Allt har sin tid. Jag är tacksam. Tacksam för dessa två veckor vi fått var här och tacksam för att få återvända till mitt vardagsliv med nära och kära 💞 Jag längtar hem på riktigt och det är en härlig känsla, att ha något kärt att återvända till, eller som talesättet säger: man saknar inte kon förrän båset är tomt 🐄😄❤️
 
Idag har vi egentligen bara legat vid poolen. Jag har läst ut den andra boken jag hade med mig, och så har jag bränt mig igen. Solskyddsfaktor 10 räckte uppenbarligen inte. Men vad gör det? Detta är sista gången vi kan sola i år 😎
 
 
Vid lunch gick vi iväg till det bortre stället. Det var där vi var på fest igår. Dels ville vi betala för oss och dels ville vi säga hejdå, men vi fick inte betala för BBQ, bara för läsken vi druckit. Vi var ju bjudna 🙏 Jösses så rart 😍 Vi gav lite dricks istället 🥤 
 
Shrimpcakes, hur goda som helst 😋
 
Till middan gick vi till första stället och sa hejdå.
 

Vi satt kvar ganska länge och pratade, tittade på krabborna som rörde sig fram och tillbaka på stranden, lyssnade till vågorna i tidvattnet som var på väg upp och flygplanen som landade på Phuket International Airport. 

Nu är vi packade och klara för avfärd imorgonbitti ✈️ 
 
Sista solnedgången 
 
Hejdå beachen
 
Hejdå snigeln
 

Holländar’n

(null)

Efter vad jag förstod av samtalet med det svenska paret igårkväll är holländar’n något av ett unikum härnere. Han är otroligt sällskaplig och trevlig och har kommit och pratat med oss ett par gånger under vår vistelse här, men vad han jobbar med har jag inte blivit klok på. Han har berättat att han levererat till Luleå, att Öresundsbron är fantastisk och att han bor på Phuket med sin thailändska fru sen 25 år tillbaka. Nån månad om året åker han till Holland och jobbar, ibland med och ibland utan fru, sen kommer han tillbaka. Det vi fick veta igår är att han utför leveranser åt nåt företag när de vill leverera sitt gods säkert och han idag fyller 81 år! Igår blev vi bjudna till festen och idag gick vi dit.

(null)

Vi fick sitta i den lilla kupén/holken idag igen. Det regnade och restaurangägaren var nog inte helt på det klara med att hans fru bjudit oss till festen så han log och visade upp oss på "VIP", men vi tänkte att vi tar det som det kommer. Strax kom frun med grillade korvar, spett, kyckling satay och vårrullar. 

(null)

När vi ätit oss klotrunda frågade hon if we want to join och det ville vi. Kändes lite fånigt att sitte uppe i "holken" och titta på. 

(null)

(null)

Vi gick ner till bordet där holländar’n satt, men även belgare och thailändare. Vi grattade honom och blev kvar nån dryg timme. Det pratades mest holländska och thai, men det var en trevlig samvaro ändå. Sen kom nytt folk så vi tackade för oss och överlät våra platser till de nya gästerna, lovade att komma tillbaka imorgon och betala, sen gick vi hem till balkongen.

I övrigt idag har vi bara legat vid poolen och badat, läst och "solat". Det har varit molnigt så det har varit behagliga temperaturer.

(null)
Vattengympa 💦 Jag höll takten med fötterna 👣 

(null)

Som vanligt avslutar vi även denna dag med att spana från balkongen. Det har firats Fathers Day på restaurangen och personalen är lite underligt klädda. Rutiga skjortor i massor av färger och fyrfärgade byxor med två olika färger på vardera ben bak och två andra färger på vardera ben fram. Endast den söta tjejen med adamsäpple och basröst är iklädd en liten klänning med vid kjol och har blommor i håret. Det kastas pil, tutas i tutor och är allmänt uppsluppet därnere medan vi smälter BBQn häruppe.

🌏 Godnatt Moder Jord 🌍



Andra advent 🕯️🕯️

En fin dag. Molnigt men varmt, ändå tyckte vi poolen var ovanligt sval idag med sina ca 25 grader och "bara" 27 grader i luften. Otroligt att kroppen vänjer sig så snabbt ändå 🥵 Alldeles snart är det dax att vänja sig tillbaka 🥶 

(null)
Plumeria, frangipani eller tempelblomma härstammar från de tropiska delar av amerika och det finns sju arter av den. Den växer som en buske eller litet träd. Den är lätt att odla och finns numera överallt i varma länder.

När vi tröttnat på pool-livet gick vi på promenad. Vi gick längs stranden till den i princip tog slut och gick upp på vägen…

(null)

(null)

… strosade in på nån sidogata och hälsade till höger och vänster, "Sawadee Kaa, Sawadee Kaa, hello, No thank you, No thanks, Kap Kun Kaa".

(null)
Måste vara nån sorts ticka?

Så gled vi in på en restaurang där vi såg att det fanns glass och köpte varsin liten bägare. Det såg ut att vara inhemsk glass, och god var den!

(null)

(null)
Såna krukväxter skulle man ha 😍 Orchide dendrobium ❣️

Vi släntrade över vägen och köpte en pancake med banan och nutella 🥞 🍌 🌰 som vi intog vid ett bord på stranden.

(null)

(null)

(null)

Vi fortsatte en bit till och köpte oss varsin frappe🥤Strax innan vi skulle gå reste sig paret på stolarna framför oss och frågade om det var vi som var från Strängnäs. Det var det svenska par vi träffade i förra veckan på restaurangen längst bort från hotellet. Vi pratade några minuter innan han skulle hem och packa. Hon blir kvar tio dar till.

(null)

Resten av vägen hem gick vi på stranden.

(null)
Förmodligen används korset till fiskeredskap av något slag, men jag har aldrig sett konstruktionen förut

(null)
Ebb idag. I förrgår blev jag blöt ända upp i röven, idag inte ens till knäna 😄

(null)
Vårt hotell i mitten. De till höger i bild är under uppbyggnad 

Vi kom hem vid halv fem, skippade doppet i poolen vi pratat om och satte oss på balkongen istället 🕟 

Vid sju gick vi till stället längst bort och åt middag. Vi fick sällskap av det svenska paret som visade sig vara från Uppsala. Vi fick en jättetrevlig kväll och vandrade hem i kanten av det högsta tidvatten vi hittills haft. 

Imorgon har vi blivit bjudna på fest 🎉 





Phuket runt på sex timmar

Idag har vi haft en händelserik dag och ikväll är vi trötta. Magmedicin ska man köpa i Thailand för idag var maken bra igen, så efter frukost frågade han om vi inte skulle ta den där rundturen vi pratat om. Sagt och gjort, vi gick upp till receptionen och beställde en taxi, 10 minuter senare var vi iväg. Äntligen lite action 😄

 
(null)

Vi bad att få åka kustvägen ner till Phukets sydligaste udde och sen hemåt via Big Buddha och Big Temple. Vi stannade först på Nai Thon Beach och sen på Layan Beach, men där insåg vi att om han skulle stanna på varenda beach skulle vi få hålla på lääänge.

(null)

(null)
Nai Thon beach

(null)

(null)
Layan beach 

Vi bad honom stanna nästa gång på Kamala beach och sen Patong.

(null)

(null)

(null)
Tsunamimonumentet vid Kamala beach 

På Patong gick det inte att stanna. Trafiken var helt sjuk och vi stod i köer överallt. Vi bad honom skippa att stanna, så vi åkte och tankade bilen och lättade våra blåsor, sen fortsatte vi mot Laem Phrom Thep, Phukets sydligaste udde. 

(null)
Men va???

På vägen dit hojtade både maken och jag till för vi körde förbi  Phuket Palace, hotellet vi bodde på för 20 år sen. Då låg det som sista byggnad söderut på Patong, nu hade mängder av olika byggnadskomplex ploppat upp runt om.

Efter all trafikstockning var det skönt att få gå en stund på Phrom Thep.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Så vände vi norrut igen, först Big Buddha, en jätte-Buddha de byggt på ett berg nära Phuket Town.

(null)

(null)

(null)

(null)
Den började byggas 2004 och de bygger på den än

(null)
Vi måste pussas lite, det är ju vår pärlbröllopsresa! Buddha tittar på 👀 

(null)
Det är Phukets högsta "byggnad" och den syns på långt håll

Nästa och sista anhalt blev Wat Chalong, stora templet. Det var flera tempel så först fattade vi inte vilket det var. Jag gick in i det första och upp i klocktornet.

(null)

(null)

(null)

När jag kom ner igen såg vi det stora templet i tre våningar. 

(null)

(null)
Lotusen högst upp i templet

(null)

(null)
Big Buddha syns uppe på berget ungefär mitt i bild

(null)
Krama inte the Buddha‼️

(null)
Hallåååå, titta på mig 🙋‍♀️ 

Klockan var nästan halv fem när vi kom ut igen och vi var mätta på intryck, nu ville vi hem. Mycket trafik men vi kom hem tillslut, bytte snabbt om till badkläder och tog ett dopp i poolen men fortsatte ut på beachen och gick ut i det salta långgrunda Andaman Sea. De höll på att fira för ett bröllop på stranden och vi fnissade lite åt att få vara med på bröllopsfotot iförda våra badkläder 😅 Vi duschade av oss saltvattnet och plaskade en stund till i poolen. Efter en riktig dusch gick vi iväg och åt på stranden och nu lite balkonghäng. Vi kommer nog att somna ovaggade 🥱

(null)
Vovvsingen har hittat en bra plats  


Hemlängtan?

Jamen både och. Det är härligt med semester och Thailand är fantastiskt, men imorse var jag less på både värmen och turister. Vaknade tidigt, vi har ändå sovit minst 10 timmar varje natt, och när jag inte kunde somna om gick jag ut på balkongen. Det var mäktigt. Helt tomt på människor, men svalor i mängd. Dels fångade de insekter, dels drack de ur poolen i flykten. Ett flertal Common Myna, eller thailändsk skata som jag kallat den, spatserade runt och sjöng sina serenader och från djungeln hördes andra fåglar. När personalen började röra sig runt poolen med sopborstar och annat lugnade fåglarna ner sig. Jag tog fram boken och klockan sju kom de första turisterna simmandes från en av poolens "armar" som sträcker sig runt hotellområdet 🕖  Men hur paradislikt det än må vara så finns minst en vakt på stranden dygnet runt. Tror de är fler på natten. Allt är öppet så en hugad tjuv kan bara promenera rätt in om så skulle vara 🥷 Människor här är så vänliga och gästfria att man helt sänker garden, men vi upptäckte igår att det finns kameror på varje våningsplan, en precis utanför vår dörr. Nån av de första kvällarna när vi lagt oss var det någon som bankade på vår dörr men innan jag hunnit få på mig en klänning och öppnat dörren hörde jag personen springa därifrån. Jag har tänkt att det var en granne som ville nåt och jag inte var tillräckligt snabb, men vad vet man?

(null)

Maken kom upp strax före åtta, då gick vi till frukosten och sen poolen 💦 Först var det mysigt men framåt eftermiddagen var jag spy-less. Det började kännas så tradigt att ligga vid poolen och glo på turister. Började störa mig på skitsaker som den äldre damen som envisas med att plaskande simma ryggsim precis nedanför min solstol så det stänker på min bok, men värst är alla dessa kvinnor som bara har en liten trekant i ryggslutet och springer med hela röven bar. Nå, så länge dessa nakna skinkor dallrar runt är det väl en sak, men när de sätter sig på stolar och poolkanter 🤮

(null)
Sååå lååånngsssaaaammmmtttt  🐌 

Maken förbarmade sig över sin surpuppa så gick vi promenad. Han är fortfarande inte bra så vi törs inte ta oss iväg på utflykt, men nu gick vi över flodfåran och in till byn med sikte på apoteket. Thailändarna brukar ha bra grejer och vi kom hem med både magmedicin och antibiotika. En långvarig magåkomma kan bli bakteriell. 

(null)
Påminner om amaryllis 

Vi gick under träden in till byn men hemåt gick vi på stranden. Värmen blev tryckande och det blev alldeles för mycket med alla dofter längs vägen - bensin, seafood, pancakes, frukt och både med tanke på hans mage och ovädret som var på ingång ville jag över vattnet igen innan det brakade löst och när vi vadat över kändes som ett bra beslut.

(null)
Crab-, paw- and footprints

(null)
Maken i horisonten

(null)
Förberedda på flod

(null)
Vadstället. Tidvattnet var som högst och var muff-högt på mig… men vad gör det? Man fryser inte på Phuket och man torkar fort.

Vi slog oss ner på stället invid flodfåran och såg hur ovädret närmade sig.

(null)

(null)

(null)

Strax fick vi gå upp i baren och sätta oss för vinden kom och ösregnet strax efter. Baren är en båt som han byggt in under tak. Öht är hela stället fullt av fantasi - båtbaren och den lilla hyttan vi satt i i förrgår när det regnade. 

(null)

(null)
Fried rice i pineapple with shrimp 🦐

(null)
Stir-fry cashewnut with shrimp 🦐

Jag satt och pratade med en holländare som bott på Phuket i 25 år med sin thailändska fru. Så småningom kom ägaren upp oxå i ösregnet och så kom ägarinnan med den 1-årige sonen. Han ville inte till pappa utan skulle sitta hos holländaren. Men när regnet upphört hade vi oxå ätit klart, klättrade ner, betalade och gick hem.

Ikväll har det kommit ytterligare en skur men blixt och dunder om än inte lika kraftig som den första. Vi har oxå sett ett par killar som jonglerat med eld på stranden. Vi satt kvar på balkongen så jag skippade fotandet eftersom det var en bit bort. 

Jamen det blev ju nåt bra av den här dagen oxå, hälsar hon med lyxproblem 😄








1 december

Det är egentligen emot mina principer att åka så här långt, vara borta så här länge och bara ligga vid poolen, men som maken och jag kommit överens om så är det uppenbarligen detta våra kroppar behöver. Inget att ha dåligt samvete över.

Det blev ännu en dag vid poolen. Jag mår bra igen men inte maken riktigt än så vi ville inte göra nåt äventyrligare. Jag brände mig igår så idag blev det 50+ och skugga under parasollet. Mitt på dagen gick jag upp och hämtade en bok. Två bra påbörjade böcker och ett broderi har jag med mig men har inte rört någotdera. Nu kände jag efter… broderiet är ingen bra kombo med svett, fukt och solkräm, böckerna blev ole dole doff. Båda är signerade av författarna. Det blev historieboken 📖 

(null)

Det mulnade på under eftermiddagen men det gjorde inget. Maken slumrade och jag läste, helt utan rädsla att bränna mig mer. Vid halv fem gick vi upp på rummet och gjorde oss klara för middag 🕟 Lunch hoppade vi över idag igen och till middag tog vi schnitzel och pommes med läsk. Tänkte att vi kanske behövde nåt europeiskt för våra magar 🤪

(null)
Krabbspåren ser ut som traktorspår i miniformat 🚜     

Efter middan gick vi och satte oss vid stranden och tittade på molnen som bildats under eftermiddagen och nu mörknat ordentligt.

(null)

(null)
Hotellet hade ordnat en liten grill och marshmallows på stranden 🔥 

Nu sitter vi på balkongen och tittar på ovädret som drar över oss. Blixt och dunder ⚡️ Åskguden Tor är uppenbarligen verksam även på denna sidan jordklotet 🌏 

🌏 Godnatt världen 💦


RSS 2.0