Mötet dag 1

Dagen har bestått i präst- och diakonmöte i Strängnäs stift. Mötet kommer hållas i dagarna tre och jag kommer vara med på det mesta. Mötet såg i programmet ut att bli extremt mastodont, men för mig som bröt dagen vid middagen har dagen varit lagom.

Vi började dagen med mässa, fortsatte med föreläsningar och några pauser för lunch och fika.

(null)
Detalj på domkyrkan 

(null)
Strängnäs domkyrka 

(null)
Jag tror det kan vara st Eskil och st Botvid på vepan? (Edit: det är st Petrus och st Paulus, skyddspatroner för Strängnäs stift)

(null)
Biskop Johan 

Vi fick höra en del ur Romarbrevet på swahili och nattvarden var utspridd på fem håll, kyrkan var knökafull av präster och diakoner. 

Efter lunch i ett tält utanför domkyrkan fick vi ett inledande samtal kring vigningslöftena och efter fikat en föreläsning om … ja… vet inte hur jag ska förkorta det. Kyrkosyn kanske ligger närmast till hands. Därefter fanns det fyra olika "avkopplingar" och eftersom jag befann mig i Djäknehallen valde jag att gå upp i Roggeborgen tvärs över planen …

(null)

(null)

(null)

(null)

… och sen biskopens hus på andra sidan den lilla parken. 

(null)

(null)

(null)
Biskopen bjöd på chips, russin, choklad och vatten

(null)

(null)
På biskopens balkong

När de flesta gick upp till tältet för att äta middag åkte jag via UM och köpte wok till maken och mig. Jag har avsagt mig middag och hotell eftersom maken fick ta en jour. Efter det har vi tagit det allmänt lugnt. Bävar inför morgondagen som blir hattefnattig och hit och dit i skitvädret. Men det tar jag imorgon!

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃




Heldag i storstan

Heldag med egenvård

Lena fötter, tjusigt hår

Möter framtiden ny


Lämnade in hundarna på dagis vid nio och brände upp till kungliga huvudstaden. Hade nästan glömt hur eländig trafiksituationen kan vara men blev brutalt påmind i höjd med Skärholmen. Från stillastående till 8 km/h till jag kunde svänga av och köra bakvägar till Tallkrogen och bästa fotvården! Tre minuter försent, borde ha varit där tjugo i!

(null)
Bästa!

(null)
Underbart!

Fortsatte med gott om tid mot Kungsholmen, poliser överallt, antagligen pga klimatmötet, och så fick jag leta parkering i 40 minuter, så jag blev 5 min sen till frissan oxå. Tur att jag är en jäkel på att fickparkera, fick en liten ruta så när jag krånglat mig in hade jag bara ett par decimeter fritt fram och bak. Sen blev det tre härliga timmar hos bästa frissan.

(null)

(null)

(null)

(null)

Nu är jag redo för präst/diakonmöte!

(null)
Den här stylingen kommer ju ha falnat till imorgon, men jag älskar färgen! 

Köpte kruk-fat på Hornbach i Fittja, hämtade hundarna på dagis i Södertälje och handlade i Strängnäs, kom hem halv sju 🕡 gick ut med hundarna och lagade köttfärssås. Maken kom hem efter åtta 🕗 Har inte rört mig på hela kvällen 😁




Konfa och Mors Dag

Idag har jag varit på konfirmation. Mitt äldsta barnbarn konfirmerades i Hillsong church, Märsta.

(null)
Mormor och konfirmanden Ängla ❤️

(null)

(null)
Det var inte en sån där konfirmation jag var van vid. De fick hämta ett diplom på scenen under applåder. 

Medryckande lovsång och alla kvinnor/flickor fick en ros eftersom det var Mors Dag. Jag reagerade ändå lite på att barn och ungdomar inte har nån plats i gudstjänsten… och jag var inte alls överens med predikantens utvikning om hur att det var mycket viktigare att ge än att tänka på sig själv. Visst är generositet viktigt, men varför skulle omtanke om sig själv vara mot Guds vilja? Varför skulle ett ekonomiskt tänkande kring sin privatekonomi förhindra spridandet av Guds rike och hindra människor att komma till tro? Jo, för man ska ge även om man inget har, när man ger kommer pengarna till dig "and you prosper". Och varför i hela friden är nostalgi farligt? Jo för det hindrar en att se framåt… bullshit! Det kändes som han predikade framgångsteologi för en rik och självgod medelklass som kan betala för nästa "campus". Sen duger det inte att böja huvudet och be, du måste sträcka upp dina händer och visa Gud med din kropp, för först då blir det på riktigt. Allt detta på temat Miracle May. Han skulle säkert anklaga mig för att vara förstockad eller nåt om vi kommit till tals, men det hela gav mig känslan av amerikansk show där människor utspridda i publiken skrattade, hummade medhåll och applåderade på rätt ställen. När jag var där på Änglas dop var känslan en helt annan, men då predikade en svensk pastor. 

(null)
Casey Treat från Seattle 

Vi fikade och tog kort vid en vägg där de fixat för fotografering för Mothers Day, sen åkte vi hem var och en till sitt.
 
(null)
Tre generationer kvinnor på Mors Dag

Satt i solen en stund och ringde min egen mamma. Blev gratulerad av alla mina barn och svärdotter. Värmde rester och pratade med maken en stund innan jag gav mig av till vårens sista knyppling. Satt kvar en halvtimme extra så en elev blev klar med sin bildknyppling hon jobbat med hela terminen. Hon var glad och jag kände mig så himla nöjd! Det är härligt att se hur mina fina elever utvecklar sin knyppling 📍

Och så blev klockan gör mycket igen 🕚 Dax för en djupdykning i sänghalmen! Och träningsvärk har jag i varenda gevärhållarmuskel! Och blåmärke efter kolven. Vart ska detta landa?

(null)


Mörkret
sänker sig sent om kvällen 
i maj

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃




En regnig lördag ☔️

Sov före kl 22.00 igår men hade ingen som helst lust att kliva upp när väckarklockan ringde kl 8.00 ⏰  … men det gjorde jag. Strax efter klockan tio rullade jag in på jaktskytteklubben 🕙 Vår lärare är väldigt mån om oss elever och ville att jag skulle ringa när jag var på plats, det gjorde jag och han kom som ett skott (…haha) Jag köpte några biljetter och så tog vi oss till lerduveskyttet.

(null)
Cooool … 😎

Först fick jag en ingående instruktion av hagelgeväret. Det var tyngre än jag förväntat mig och han var extremt noggrann att kolven låg rätt mot axeln och att kinden låg dikt mot kolven. Att skjuta lerduvorna på marken gick rätt bra. Sex av åtta tog jag iallafall. De flygande var svårare, men den första av fyra knep jag iallafall. Ser fram emot nästa gång!

I vårrusket

fick jag min första lektion

i lerduveskytte 


Sen var det dags för viltmål. Det gick jättebra! Lättare bössa med kikarsikte och så fick jag använda käpp som stöd. Åtta av tio hamnade i femman, en på gränsen mellan fyran/femman och en kula försvann. Han trodde jag skjutit två skott i samma hål 😁 Snällt sagt 🤗

(null)

(null)

Rörligt viltmål var svårare, förstås, men jag satte åtta av tio i älgen iallafall, varav två godkända i måltavlan.

(null)
Jag fick lära mig ladda och osäkra geväret. Det är mycket säkerhet runtomkring. Det som ser ut som två feta rovfåglar är fyra älghuvuden vända från varandra, två uppe och två nere. Jag skulle sätta tio kulor i de två översta, fem i var. Uppskattningsvis 30 meter?

Egentligen ville jag skjuta mer för det var så kul, men jag får sprida gracerna över tid. Nu gick det jättebra idag för att vara första gången. Jag får vara beredd på att det inte kommer gå lika bra nästa gång, men jag kör på med 12 hagel och 20 kulor på stillastående och rörligt viltmål några gånger så får vi se. Jag tror jag vet vad jag gjort för "fel" så det ska bli kul att prova om jag nu tänker rätt. Vid hagelskyttet behöver jag nog lyfta axeln för att få upp geväret och därmed borde jag få bättre sikte och stöd… och när jag såg tavlan efter det rörliga viltmålet insåg jag att jag inte gjort det läraren sa, nämligen att sikta lite framför tavlan, jag siktade som vid stillastående, alltså mot själva tavlan.

Hämtade upp ett paket hos en kollega och tog en hamburgare på vägen hem 🍔 Maken och jag slappade i varsin fåtölj tills jag började slumrade till. Gick ut för att titta-tömma-skaka-skära. Titta på våra blommor, tömma badvattnet ur tunnan, skaka fågelmataren så sädesärlan och talgoxen skulle sluta slåss om fröna på marken och till sist - skörda den första rabarbern 🌱

(null)

(null)

(null)

(null)
Kejsarpion

(null)
Gulsippor 

(null)
Det blev rabarberkräm 😋

Slö kväll med stickningen, nu i sällskap med maken och Chief Inspector Barnaby 👮‍♂️ 

(null)

Doften!

- När liljekonvaljer 

blommar


🍃🌸🍃Godnatt världen 🍃🌸🍃




Ibland gör man fel…

… och det gjorde jag igår. Iallafall ur ett perspektiv. Jag satt kvar vid Tvn, fast jag nickade till stup i kvarten, men jag ville verkligen se upplösningen av den konstiga filmen med jätteräkorna/utomjordingarna i District 9. Var det bara en fiction/action eller ville den säga nåt? Har inget svar där, den var bara konstig… Sen drog jag filten över mig och sov kvar i fåtöljen. 

Jag har snarkat duktigt de senaste nätterna och det väcker maken. Tänkte att eftersom jag var ledig och oplanerad idag kunde han väl få sova ostört de 3,5 timme som var kvar till han skulle upp. Summan av denna kardemumma då? Jo, mitt oansvariga jag glor på tv till halv två och sover kvar i fåtöljen. Tanken bakom var: jag är ledig och maken får sova. Inget ont i detta. Resultatet för min egen del blev en dödstrött morgon och ont i kroppen. Var det värt det? Nej inte filmen! Men jag fick känna mig lite god mot maken, även om hans goda jag tyckte det var dumt gjort av mig att sova i fåtöljen! 

(null)

Jag har inte gjort så många knop idag. Mycket tid har spenderats på att bara vara. Har lite återhämtning att ta igen. Jag har städat och sorterat lite framåt eftermiddagen och det känns skönt att det blev lite gjort iallafall.

(null)

(null)

Jag tog fram stickorna på kvällen 🧶 

(null)

Nu ska jag gå och lägga mig i sängen!!!

(null)


Kristi himmelsfärdsdag

(null)

Två fina gudstjänster idag på Kristihimmelsfärdsdag. En mässa på äldreboendet och sen en gudstjänst i Hovsjö kyrka. 

(null)

Två samtal och en halväcklig lunch. Maken sa att det hade han kunnat upplysa mig om då de har leverantörer på jobbet som äter lunch lite överallt och grillen i Hovsjö är ingen favorit. 

(null)

Det blev grillat till middag och kvällen har spenderats vid Tvn. Har påbörjat ett par nya sockor och har, efter Sjätte Sinnet, fastnat vid District 9. Sjätte Sinnet såg jag för länge sen men District 9 har jag inte sett. Sjuk film. Tvivlar på att jag orkar se klart den ✅ 

Doften, ljudet,

känslan mot huden

Sommarregn



Minä rakastan sinua

Oj, så håret står
åt alla håll när man lagt sig
med blött hår

Låt sorgens fåglar flyga över ditt huvud, men inte bygga bo i ditt hår säger ett kinesiskt ordspråk. Imorse när jag gick ut med hundarna fastnade mängder av mygg i mitt nyduschade rufs, då tänkte jag på om det gäller myggen oxå, fast de bygger ju inte bo förstås. Dock är det ganska obehagligt när det surrar i hela huvudet av fastnade mygg. Det gäller ju att gå och skaka på skallen hela tiden och försöka fokusera på nåt annat så man inte blir galen, fast samtidigt fattar man att det ser helgalet ut. Ett gott fokus imorse var lövträdens ny-gröna i kontrast mot den regntunga luften tex, de färgerna är fantastiska och sällsynta, man upplever dem bara i maj, typ.

Strax efter halv åtta var jag på jobbet och klockan åtta hade jag ännu ett intressant möte med Council of Grandmothers 🕗 Det är mindre än en månad till de ska ha sin öppningsceremoni hos oss. Jag tog på mig att försöka lösa en del praktiskt. Halv tio andakt och sen mottagning på Gåvorna. Det sista samtalet drog över en halvtimme så jag fick kasta i mig lunchen för att hinna till nästa grej. Sen avbokade nästa besök då hen blivit sjuk och det gjorde att jag hann skicka alla Mail och ställa alla frågor jag skulle inför öppningsceremonin samt ringa utlovade samtal vilket var jätteskönt …

… OCH  jag kunde ta ett samtal från ett av mina barnbarn. Hon är sju år och de hade sett regnbågen. Då ville hon ringa mormor för mormor kan ju allt! 
1. Hur blir det en regnbåge 🌈 
2. Varför växer gräset bättre i kornas bajs 💩 
3. Hur växer salt 🧂 
När jag svarat på hennes frågor och tipsat hur man kan göra en egen regnbåge och själv utvinna lite salt ur havet avslutade hon med att lära mig säga: "Minä rakastan sinua" (jag älskar dig på finska), sen fick min dotter luren medan det mindre barnbarnet ropade "jag älskar dig, mormor" i bakgrunden. Dottern berättade att barnen enats om att mormor visst kan allt 👵🏻 Det är för härligt att prata med ungar och det livade upp min aningens stressade dag.

Kom från jobbet vid fem, köpte en hamburgare på vägen och åkte till jaktskyttebanan för tredje kurstillfället 🍔 Lärorik korvstoppning 🌭 

(null)
Lite älvdans efter regnet på hemvägen genom Nykvarns skogar




11-timmarstisdag…

… är väl ingenting! Dygnet har ju 24‼️ 

Magnolian

blommade på bar kvist

Nu är den bladfylld 


(null)
Sista rycket, nu tar bladen över. Den är fortfarande otroligt vacker 🍃🌸🍃

Gick upp halv sex och var på jobbet halv åtta 🕢 Möte, admin och sen åkte jag på lunch hos en kollega. Vi gick i samma klass i gymnasiet och har inte setts sen dess. Vi fann varandra på Facebook för några år sen genom en gemensam vän, sen sågs vi som hastigast på ett konvent i våras, men idag hade vi bokat in en lunchdate! 40 år efter att vi gick ut gymnasiet… och vi frågade oss: "är vi ens så gamla?" Vi hann inte catcha up på långa vägar så vi ska ses igen!

(null)
Indisk buffé  🥘 

Eftermiddagen bjöd på vårens sista hantverksgrupp, besök och ett samtal i luren på vägen hem. Hen fick stå ut med att jag smaskade på en hamburgare på McDonalds parkering under tiden, en får ’la va lite effektiv mellan varven 🍔 Fortsatte med lite administration efter vovvenaden innan jag satte mig med jägar-läxan till imorgon. 

Nu har jag tvättat håret, gått ut sistanaden och reflekterat en stund över dagen och livet oxå.

🍃🌸🍃 Sleep tight, friends 🍃🌸🍃



Ledig måndag

Sovmorgon‼️ Lämnade hundarna till dagis efter klockan elva 🕚 och åkte upp till bästisen. Zonterapi, härligt snack och tacos 🌮 …

(null)

… 🌮 innan jag for vidare till bästa massösen för 1,5 timme helkropps- och ansiktsmassage. Köpte yakiniku på hemvägen och sen blev det tunnbad. Ser fram emot en god natts sömn efter en osedvanligt god dag 💞

I gläntan

lyser kvällssolen guld

från horisonten 


Målar-söndag

Sista dagen i denna intensiva ikonmålarhelg. Det har varit fantastiskt roligt och jag är helt uppfylld av hur bra allt blev, men jag är samtidigt kolossalt trött. 

Vi började dagen med ordinarie härlig högmässa och fortsatte måla efter kyrkkaffet.

Äntligen 
kunde vi ses
St Ragnhild och jag
 
(null)
Sankt Ragnhild 

(null)
Biskop Cerula

Klockan fyra hade vi plockat undan och var klara för vesper med ikonvälsignelse 🕓 Även den blev stämningsfull och så bra. Jag är så glad över hur väl jag och min kollega matchar varandra 💞

(null)

(null)

(null)

Som sagt, ikväll är jag både glad och trött. Glad över att Wallenbergarna räckte till både mig och maken ikväll oxå. Nu har han åkt till jobbet för att meka bil medan jag njutit kvällssolen och fåglarnas kvitter på altanen. Vi får se om jag orkar slå på Tvn, påbörja en ny stickning eller om jag bara sitter här och reflekterar en stund till… 🧶 

(null)
St Ragnhild och biskop Cerula (i luffarslöjds-äggkoppen) får bo mellan St Göran och den nyförlösta jungfru Maria tills vidare. St Ragnhild kommer förmodligen få bo hos mig på jobbet så småningom.

🎨 Godnatt världen 🖌


Målar-lördag

Intensiv ikonmålardag i Hovsjö. Förutom att en målare fick p-böter på slutet känns detta evenemang som en succé 🏆 

(null)

(null)

Jag har haft lite svårt med koncentrationen eftersom jag har haft våra deltagare och deras förplägnad i fokus, plus att vi haft två externa gäster som velat se målandet. Det har varit roligt men jag ser att St Ragnhild blivit sne och håller på att tappa kronan. Förlagan finns bland målningarna i valven på Enångers gamla kyrka och tillskrivs Alfabetsmålaren, vars identitet är okänd. Biskop Cerula är lite kladdig och jag har lyckats få henne att se gravid ut… vilket kanske inte är så konstigt med tanke på ägg-formen 🤭 Förlagan till den målningen finns i en av Neapels katakomber.

Lager på lager,
och hennes ansikte
växer fram

(null)

(null)     

Men allt detta ingår i lärandet och det skulle vara väldigt roligt med en fortsättning.

Plockade undan, tog hand om disk, sopade, skurade dass och några golvytor innan jag tog ut soporna och åkte hem. Lagade Wallenbergare och maken överraskade med en varm badtunna.

Nu ska här sovas sju kvart i timmen. En intensiv målardag till 🎨  🖌 

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃



Målar-fredag

När kvällen nu är här har jag svårt att föreställa mig att vi vaknade i husbilen på en gårdsplan i ett regnigt Norberg. Maken släpade ut ovilliga hundar medan jag bäddade och fixade frukost. Sen åkte vi längs vackra Dalvägar via Västmanland hemåt. 

Hemma raskade jag på för att snabbt komma iväg till jobbet där jag lastade in mdf-skivor som maken sågat till pannåer med rätt mått för ikonmålarkursen, fortsatte sen ner till Royal India och åt lunch med kollegan. Det blev nio deltagare som kom på kursen. Ett par uteblev, nån oanmäld kom och dessa tre första timmar av helgens intensivkurs blev väldigt väldigt bra. Ser fram emot morgondagen.

Kontur på pannå

Målar äggtemperafärger

ovanpå


(null)St Ragnhild to be. Förlagan är en takmålning från Enångers gamla kyrka  så det kan nog inte kallas äkta ikon, men ikonbild? Ska kolla med läraren imorgon.


(null)Påbörjar min ägg-idé med biskop Cerula på engelskt rött


🥱 Trött 💤






Firmafest 🥳

Ledig torsdag. Vi vaknade utan väckarklocka och började dagen i lugn och ro. Fram på förmiddagen tuffade vi iväg till Norberg för att gå på firmafest 🥳

(null)
Energipåfyllning på resvägen

(null)
Tillsammans hade vi sju hundar som kom himla bra överens 

(null)
Några badankor

(null)
En filosof (nåja…han höll koll på skräddarna i poolen)

(null)
Medelhavstema 

(null)
43 med nyponsoppa och grädde 

Sov i husbilen. Eftermiddagens vackra väder byttes ut mot ösregn som smattrade hemtrevligt mot husbilens tak. Nu är jag hemma igen. Strax på väg till jobbet 🤗

På fest vid insjön

Skratt och trevligt sällskap

i solnedgång 



Bättre onsdag

Räven jagar sork
Koltrasten drar upp en mask
Livets kretslopp 


Även om jag ff låter illa mår jag mycket bättre. Ställde ingen klocka imorse utan gick upp när jag vaknade. Har mest jobbat med helg-kursen och budgeten, men även lite annat dök på. Det blev ingen heldag vilket var skönt.

Kurs ikväll. Intensivt och intressant 🤗

(null)
Inget går upp emot paprikakärnor, sa Ragnar 🦜

Hängig tisdag

En klagande ton
Domherren friar
i moll


Har inga intentioner att klaga. Har kunnat sitta ute i solen och kunnat njuta djur och natur även idag. Räven jagade sork på gärdet, grönsnabbvingen vilade på de spirande liljekonvaljerna, domherren satt på fågelmataren och friade medan jag nu med egna ögon sett vem som vandaliserar vårt bi-hus i plommonträdet - föga förvånande var det hackspetten.

(null)

(null)

Har mest suttit och/eller sovit i solstolen. Så skönt med värmen, dock med lärdomen från i förrgår - med solskyddsfaktor. Borde ha pluggat lite gnagare och klövvilt men … ägnade mig åt vila och nån halvtimme åt makramé istället.

(null)
De bidde en fjäril 🦋 

Maken och jag listade ut hur vi kan titta på serier och film ikväll. Vi har ju haft fiber ett tag men inte brytt oss om hur det funkar. Somnade när tredje (?) avsnittet av en av mina favoriter, "Big Bang Theory" började💥 Lite snopen vaknade jag vid midnatt 🕛, tror när fjärde avsnittet började, men nu är hundarna kvällsrastade iaf 🐕🐕‍🦺


Hängig måndag

Tranan och göken -
Sällsamma inslag i
vårens ljudbild 

Förkylningen segar på. Är inte jättesjuk men jättesnorig och har ingen direkt ork till någonting. Måtte det ge med sig snart. Är väl lite otålig för jag kollade min blogg bakåt och jag sjuknade ju in först i fredags, det är bara fyra dagar, inte fjorton som det känns!

(null)

Har gjort i huvudsak två saker idag. Suttit i solen och hållt mig varm (med solskyddsfaktor till skillnad från igår) och pluggat rovdjur. Förstås gått med hundarna men i övrigt inte orkat nåt i övrigt. Varit glad åt matlådor och glass. 

(null)
Covidtestet negativt!

Sovit framför Tvn en stund. Godnatt 😴 

Hängig söndag

Sov länge. Ställde in knyppelkursen ikväll och sjukade mig till jobbet måndag och förmodligen tisdag oxå. 

Majsolen brände 
mitt ansikte rött, som en
augustikräfta 🦞

Somnade gott, trots en god natts sömn, i solstolen som maken dragit fram åt mig efter frukost. Knallröd i fejset. Satt en stund och studerade en åkersork. De bor i ett gräs- och mossbeväxt röse bakom Ragnars utevoljär och vi vet att de är uppe och tar sig ett mellanmål ur voljären då och då. Idag har den besökt oss flera gånger och när Bamse ser den jagar han efter den. Idag har jag sett hur den ställde sig på bakbenen på en sten och kikade in på altan, förmodligen för att se var Bamse höll hus. Men så tror jag att Bamse förstod att om han satt och bevakade den alltför nära så kom den inte upp. Till sist låg han flera meter från voljären och hade stenkoll på sorken, men när jag avledde Bamses uppmärksamhet så vips var sorken där igen. Jättespännande 🐀 

Ungefär vid samma tid som knyppelkursen skulle börjat kom två av mina elever med en jättevacker bägarranka. Jag försöker givetvis boka om kursen till om två veckor, men rankan var inköpt och de ville att jag skulle få njuta av den. Goa fina människor 💞

(null)

När de åkt körde grannen, som lånat traktor för vår skull, iväg med båten medan maken och jag körde efter i varsin bil. Vi lämnade min bil i båtklubben och fortsatte till båtrampen på andra sidan Strängnäs. Där fick vi i båten utan problem.

(null)
Nu åker vi hemifrån 🚜🛥 

(null)
Ut på stora vägen 

(null)
Över Strängnäsbron

(null)

(null)
Ner i vattnet 

(null)
Klart ✅ 

(null)
På väg från rampen till klubben

(null)
I vår båtklubb 💞

Det räckte för mig. Ipren, näsdroppar och en kväll i tv-fåtöljen har fått avrunda ✔️

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃

Hängig lördag

Efter regnet 
jublar björken 
i skiraste grönt

Hoppas ha genomgått kulmen på denna förkylning. Alltså, snuvan kan man underlätta med näsdroppar men öron- och ledvärken…

Maken har fått jobba idag medan jag hållit mig lugn. Promenerat hundarna ja, annars hängt i soffan och glott ut eller pluggat klöv- och hardjur samt gnagare. Sen eftermiddag började det regna och det var skönt. Det tog bort lite av de allergiska besvären.

(null)
Den är sååå vacker 🤩 

Tittat på History Chanel 2. Spännande utbud 👽 

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃

Fredagen den 13:e

Tog sovmorgon imorse och sprang ff runt i trosor och linne när hundarna började skälla och fågeln ge hals. Dörren stod öppen och jag hade tagit ut en puff till hundarna. En svart skåpbil hade stannat bakom min bil och ut klev sex stora killar i olika färger och med olika skägglängd och vällde in över gräsmattan. Jag snubblade i brallorna och fick en tunika över huvudet illa kvickt. De skulle äntligen gräva in fiber, sa de. Det blev en trevlig pratstund med fyra av killarna medan arbetsledaren gick runt på gräsmattan och den sjätte och mörkaste killen stod tyst. De var mäkta imponerade av Ragnar som njöt av uppmärksamheten, blev fotad och de ville veta allt om honom. Arbetsledaren kom tillbaka och sa att det såg ut som nån redan grävt i vår gräsmatta, sen kollade han dosan och konstaterade att allt redan var ingrävt och kopplat. När de klämt in sig i den svarta skåpbilen och åkt igen kunde min arbetsdag börja.

(null)

(null)

(null)

(null)
Den är sjukt vacker, vår magnolia 💖

Förutom att det känns som min allergi övergått i en förkylning har dagen varit okej. Hann med det jag föresatt mig i arbetsväg och kunde lägga sista handen vid föreningstidningen. Nu är det bara ett datum och ett namn som saknas, sen kan jag skicka in den för tryck. 

När maken kom hem gjorde jag en jätteful men god västerbottenostpaj. Kvällens underhållning har bestått i att titta på vår nya granne som fällt träd. Två monsterträd som skymt mycket sol för oss, men oxå mindre träd runt om hela hans tomt 🌲🪵 

(null)

Har preppat näsan med spray och tagit febernedsättande. Det blir nog ingen sejour på skjutbanan för mig imorgon 😫


Trettonde dagen

denna månad är fredag

och jag blev förkyld 


PK

Började skriva om att vara "politiskt korrekt" men tog bort det. Tankarna håller jag för mig själv ett tag till. Har valt bort nyhetsrapporteringen de senaste veckorna av flera skäl, bland annat för att jag inget kan göra åt Putin, men oxå för att journalistiken inte är oberoende utan, liksom vård, omsorg och annat, är vinstdrivande. Man får ett ensidigt populistiskt perspektiv helt enkelt. För mig blir det viktigare att hålla helt enkelt, trots att jag blir lite världsfrånvänd. Har inte haft energin att sortera. Dessutom har jag haft galet ont i min höft.

Började dagen med möte i Hovsjö. En del admin innan jag tog lunch på Royal India. En lagom kryddig curry med räkor 🌶🌶

(null)

(null)

Efter gtj, samtal och sen ytterligare admin innan jag åkte hem. Lagade vietnamesiskt - Banh Xeo - som vi åt ute och sen somnade jag i soffan.

🍃🌸🍃 Life is a beach, and then you dive 🍃🌸🍃

Nya utmaningar

Ännu en intensiv dag! Arbetsdagen började med möte, fortsatte med andakt och mottagning. Gick över till kyrkan för lunchmässa och fick hjälpa till vid nattvardsutdelandet, det kändes fint 🏆 

(null)

Efter lunch hann jag med ett besök och ett hembesök innan jag åkte iväg på kurs på Nykvarns skyttebana. Kommer drömma sött om gyltor och cervinahorn inatt 😄

(null)

På jakt

efter ny kunskap

Jägarexamen?


🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃



Luffarslöjd ✂️

Tuff men rolig dag. Först besök och sen ett väldigt intressant möte. Council of european grandmothers har bett att få ha inledningen av sitt möte hos oss i kyrkan och jag har fått uppgiften att sy ihop det från vår sida. Det lät som en jättespännande grupp med ett jättespännande uppdrag! 

Sen bar det av på lunch med en kollega från en annan församling, tillika vän.

(null)

Drog snabbt iväg till Hovsjö och fixade med andakt och fika till Hantverksgruppen. En av deltagarna kom med muffins, en deltagare vill sjunga en särskild psalm och så kom det två nya kvinnor, och av en händelse berättade den ena att hon brukar sjunga Fader Vår på arabiska i sin kyrka. Jag frågade om hon ville sjunga för oss på andakten och det gjorde hon. Det blev spontan verkstadsandakt typ. Ivriga händer hade redan börjat med dagens utlovade happening - Luffarslöjd - så vi återgick till det efter andakten. Jag och en kollega köpte upp lite av Eva Melins lager när hon skulle pensionera sig och flytta och i det ingick luffarslöjd. Hon lovade att komma och visa och det hade vi bokat in till idag. Vi blev ganska många, inklusive tre nya, och roligt hade vi!

(null)

(null)

(null)

(null)
Jag gjorde en krok och en äggkopp i fyra färger

Efter att ha plockat iordning efter oss åkte jag ner till Ragnhildsgården igen för kvällsmöte med anställda och församlingsrådet. 

Kom hem vid nio och nu ska det bli skönt att få sova.

(null)
Lilla Nova har blivit stor, hela 7 år idag 🍃🌸🍃 



Nu är det klippt ✂️

Bjussar på gårdagens och morgonens haiku:

Det är en särskild klang

när knyppelpinnar

krockar med varann 



I morgongröten 

blandar jag frysta salmbär

Längtar till Gotland 


Har tagit ledigt även idag och hade bokat in rakning av Bamse och klippning och slipning av Ragnar på förmiddagen.

(null)
Nu blommar magnolian

Jag lämnade Rambo hemma med förkylda maken och tog Ragnar och Bamse i bilen. Bamse var inte glad att bli lämnad men desto gladare när vi kom tillbaka.

(null)
Vi hamnade på Hundtrims Facebook-sida

(null)
Trodde först det var en orre, men det var ju en fasantupp!

Ragnar hämtade sig snabbt efter att ha fått klor och vingar klippta, sen åkte jag och handlade innan jag hämtade upp min "nya" hund.

(null)

(null)

Eftermiddagen tillbringades i solstolen och vid spisen. Restfesten är i full gång och idag blev det fiskgryta med saffran och rabarberkräm. 

Min högerhöft är inte rolig just nu, så maken drog igång badtunnan åt mig och här ligger jag nu. Jag ska kravla mig upp nu för jag har saker att göra - föreningstidningen och så har jag fått läxa inför kursstart på onsdag 😇

(null)

(null)
Vi fick besök av en aurora-fjäril i paviljongen, en hona. Har nog aldrig sett en tjej förut. Hanarna är vita och oranga.

(null)
När hon kommit ut flög hon ner till magnolian och vilade sig. Så fantastiskt vackert 🍃🌸🍃

(null)

(null)

I nuet

får jag

vila



Knyppelsöndag

Typ bara knyppling… eller volontär verksamhet.

Började med styrelse- och medlemsmöte i föreningen Knyppelpinnarna idag. Medlemmarnas köp/sälj, och vi hade nästan dubbelt så många besökare sen efter pandemin. Kändes jätteroligt! Jag köpte en ask nålar, en knyppelgumma och en mönsterbok. Nog fanns där massor man vill ha, men jag måste få ordning i Ugglebo innan jag anskaffar mer pyssel. En tanke om ordning börjar ta form, mycket mindre pretentiös än min tidigare som aldrig blir av 🤔

(null)
Vet inte vilket material, kanske nån sorts lera? Men söt är hon!

Efter medlemsmötet åkte jag hem och stekte fiskpanetter åt mig och förkylda maken, sen åkte jag på knyppelkurs. Näst sista tillfället, fyra elever kom ikväll och det var trevligt som alltid.

Stickade klart ännu en disktrasa timm Morden i Midsomer ✅ Nu är tre klara och väntar på motiv som än bara finns i mitt huvud. 

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃

Återhämtning

Var ut en sväng tidigt imorse med Bamse, sen sov jag ta mig sjutton till klockan tio 🕙 Både maken och jag slumrade i badtunnan igår och jag minns knappt att jag kom in. Imorse vaknade jag av att Rambo for upp i sängen och studsade på mig… "mamma mamma mamma mamma vi har varit ute med pappaaaa" 🐶 Kravlade mig upp och efter frukost satt maken och jag i varsin fåtölj och njöt av regnet. Nu försvinner lite pollen och björkarna slår ut.

Regntunga moln

samlas på himlen

Vill vattna våren

 

(null)
Jag tror det är samma gäng som väntar på tabletten man kan klistra på fönstret

(null)
Puss 💋 

(null)
Nom-nom-nom

Fixade med tvätt och disk, rensade kylen och sorterade i frysen, sen satte jag mig med ett onödigt projekt. Superhärligt! Har sett en knyppelkompis på Facebook som "lekt med trådar" och nu testade jag samma sak. En trollslända 😍

(null)
Makramé 

Jag fick en idé till och hämtade en floristpinne, hittade ett par missfärgade plastpärlor och lite metalltråd. Det blev en blompinne!

(null)

Vi grillade karré till middag och fortsatte vår restfest med potatisar och morötter som börjar gro. Sen blev det tunnbad och ett par avsnitt av Morden i Midsomer 🪓 

(null)
🫢

Fridag

Sov till jag vaknade imorse och det var skönt. Visserligen vaknade jag före sex som vanligt men kunde somna om igen. 

(null)
Blåsippan ute i backarna står

Morgonpromenaden bjöd på en livräddning. En kopparödla var full av myror men jag tyckte den så levande ut så jag borstade bort myrorna. Den rörde sig inte till att börja med, men sen började den kränga. Vet inte om myrsyran bedövar den? Jag bar iallafall iväg den ett stycke för att komma ifrån myrstacken som låg ett par meter från räddningsaktionen. 

(null)
Så vacker 🦎

(null)
Citronfjäriln försvann nästan 

När jag kom hem skurade jag ur badtunnan, fyllde den med vatten, diskade och låg i solen en stund. Sen gick jag en promenad till innan vi, jag och hundarna, satte oss i bilen och åkte till nästäldsta dottern.

(null)
Bamse hade stenkoll på Stampe 🐇

(null)
Fråga mig inte vad Rambo håller på med. Jag gapskrattade när jag såg fotot 😂

Egentligen skulle jag åka dit för att fira hennes tre yngsta barn, jag jobbade när de hade kalas i söndags… men alla fyra barnen hade fått annat för sig så vi skippade kalasande och jag åkte dit ändå för kvalitetstid med min dotter. Det var mysigt. Vi beställde thai som hennes man hämtade på hemvägen från jobbet, sen gick vi en promenad med hundarna innan jag åkte hem.

När jag kom hem hade maken oxå gjort det. Han har varit borta på jobb sen i söndags kväll och det var skönt att se honom igen. Han har eldat tunna och nu är den snart uppe i 38 grader, så jag tänker gå sistanaden och sen krypa ner i tunnan en stund 💦 


Körsbärsblommorna i Hovsjö

Ibland behöver man gnälla och det gjorde jag igår. Tack för tålamodet och omtanken jag fått idag ❤️

Vaknade efter 9 timmar och petade i mig allergimedicin för att motverka onödigt svullna ögon 👀 När jag lämnat hundarna åkte jag direkt upp till Alla Helgons kyrka och jobbade i bilen tills det var dax att gå in på möte.

(null)

(null)

(null)
Alla Helgons kyrka i betong från 1962  har en virkad altarspets. Så snyggt till den grå stenen 👌

När vi var klara åkte jag vidare till Hovsjö för gudstjänst. Bra predikan som fastnade - den gode herden vs akta dig för vargen! Den gode herden är den som stannar med hjorden oavsett medan den lejde inte tar samma ansvar. Tar med mig mycket ur den. Likaså kyrkkaffet som vi intog under körsbärsblommrna i Hovsjö 🌸 Makalöst 🌸 Gott fika, blå himmel och vårvindar som fick blombladen att snöa över oss 🌸

(null)

(null)

(null)

(null)
Det blev ingen selfie med körsbärsblommor i Kungsan i år heller, men det här var nästan bättre 🌸👌

(null)
Maskros i betongen 🌼

(null)
Kyrkan på gräsrotsnivå 🌼

(null)
Vi har fått fasadflagga!

Inget mer att orda om, tror jag. Det har varit en bra dag. Slappar vid Tvn … ska kanske ta fram stickorna en stund 🧶 

🌸 Godnatt världen 🌼






May the 4th be with you

Ikväll är jag gråtfärdig. Benen är svullna, höfterna värker galet vid varje steg, allergin som var på återtåg kom tillbaka så högerögat är svullet och kliar, jag är trött trött trött‼️ Jag måste skärpa upp mig, men det är fasiken inte kul att hela tiden se upp! Ikväll har jag varit dum i hela huvet men det får jag stå för alldeles själv!

Åkte hemifrån tidigt för att hinna jobba lite före mötet halv nio. Mottagningen idag blev rörig med både telefonsamtal och besök, varav det sista kom precis före stängning och satt kvar en halvtimme. Jag fixade klart administrationen och gick på lunch vid ett, vilket blev en trevlig lunch då det kom fler sena lunchare, men under eftermiddagen började jag nästan gråta. 

Gårdagens möte gjorde ont i kroppen. Stolarna liksom trycker på baksidan av låret och stryper blodcirkulationen. Att stå är inget bra alternativ för mig för då svullnar fötterna. Denna eftermiddags hembesök på en hård pinnstol gjorde att jag tillslut inte kunde hänga med alls utan satt bara och nickade och försökte stå ut med smärtan. När jag sen körde upp till dagis körde jag in i en skylt. Jag såg skylten, ändå körde jag in i kanten på den. Den vek sig och inga skador uppstod men jag insåg att mitt blytunga huvud påberkade både reaktioner och fattningsförmågan. 

Och vad gör jag då? Jo jag åker och köper en pizza! Jag vet ju att den tilltagande värken hänger ihop med att jag provat att äta vitt mjöl i mindre mängd en tid, varför kan jag inte bara sluta då? Det är som om jag vill äta allt det där goda en gång till innan jag slutar igen? Det är ju bara att sluta! Men det blir ett missbruksbeteende istället 😰 Jag får skylla mig själv, men det värker ändå trots en kombo av ibuprofen och Alvedon.

Försökte jobba lite med föreningstidningen men fick ge upp. Må kraften och envisheten återvinnas.

👽🪐🛸 May the 4th be with me 🛸🪐👽

(null)


3 maj

Dagen blev lång och lite tröttsam. Ett dagslångt möte där vi vred och vände på ord. Jobbade ett par timmar på rummet oxå innan jag åkte hem. 

Igår fyllde mitt nästäldsta barnbarn tonåring = 13 år och jag ringde och grattade förstås. Ska dit på fredag och gratta henne och hennes småsyskon som fyller 9 och 6 år snart. Idag ringde jag pappa som fyllde år. Maj är en födelsedagsrik månad.

(null)
Thyra 13 och pappa 87 år

Igårkväll ringde min sonson, 3 år gammal, via FaceTime. Han ville säga godnatt till farmor och berätta att han inte fick bada. Han visade ett jätteplåster över hela magen. Han hade fått en kopp hett vatten över sig och fått åka till doktorn. Blir rörd över att få ta del av hans liv, att det är viktigt att få berätta för farmor att han inte får bada, vilket han älskar ❤️ 

Hade tänkt att sy ännu ett skedfodral ikväll men efter en söm hamnade framför Tvn med en ny disktrasa… så kan det oxå bli. Håller på med ett litet handarbetsrace med sånt jag lovat göra men som inte blivit av. Jag är liksom periodare. Ibland kan jag inte vara utan nåt i händerna och ibland sitter jag helst och glor, men nu ska jag snart hälsa på äldsta dottern och jag har lovat hennes kille att sy skedfodral till honom och hans fyra barn. De har fått varsin uppsättning silverskedar och behöver nåt att förvara dem i. Det tar varken nån lång tid eller är särskilt svårt, man ska bara komma till skott. Ikväll gjorde jag inte det, men jag har hjälpt min yngsta dotter att skriva ett bröllopstal vilket var roligt 👰‍♀️  

(null)
Ikväll njöt jag Estelles frestelse från gårdagens utflykt till Kakslottet 😋

Nu är jag ren, hundarna kissade och sängen lockande så godnatt på er 😘 





Kakslottet

Kilar kvickt 

med bara fötter

över kalla golv 


Kall morgon. Vi har ofta luftvärmepumpen avstängd nu och jag sover så bra när det är svalt i huset. Värre är det att tassa in i duschen på morgonen … och ännu värre att tassa ur duschen. Men jag överlevde det idag oxå 😅


Hade mottagningen på morgonen och den var lugn så jag passade på att göra annat. Bland annat tog jag en ny kontakt med Kularkraft i hopp om att få till ett gäng från jobbet som vill testa kulning som friskvård vid nåt tillfälle strax efter sommaren. Kollar oxå upp möjligheten till turridning men ska nog hejda mig sen. Har lite för lätt att "go bananas" och jag vill ha fokus på haikuutmaningen i maj plus kursen jag anmält mig till 🍌 


(null) 

(null) Ny kyrkvy för mig, vaktmästarbåset. Det blir fler gånger 😃


Efter mottagningen gick jag över till kyrkan och lunchavlöste vaktmästaren. Det kom några besökare men en man kom och satte sig hos mig och vi hade en fantastisk pratstund om kyrkan, helgon och annat spännande (typ gravsköldar). Helt lyrisk gick jag ett varv och tittade på gravsköldarna innan jag traskade upp i lunchrummet. Jag var så pass sen att när jag var klar kom kafferastarna. Jääättetrevligt att sitta och prata med arbetskamrater en stund‼️


Efter jobbet hämtade jag hundarna och åkte på utflykt till Taxinge kyrka…

(null)
Taxinge kyrka uppfördes på 1600-talen med byggdes om i mitten av 1800-talet. Stilen kallas gotisk och tornet är inspirerat av Riddarholmskyrkans torn i Stockholm. Både Riddarholmskyrkans torn och Taxinge kyrkas torn är gjutna i Åkerstyckebruk.

… och Taxinge slott, även kallat kakslottet. Vovvarna och jag gick runt i omgivningarna även om vädret inte var det bästa.

(null)
Ägorna, Näsby gård, nämns första gången på 1200-talet och ägarna har varit många. Nu är det Nykvarns kommun som äger Näsby gård/ Taxinge slott.

(null)

(null)
Olika von Wahrenorff  ägde godset från 1700-talet förvärvade även Åkerstyckebruk. Detta är en världsberömd bakladdare gjuten på bruket.

(null)
"Templet" var bara en prydnad

(null)
"Barkhuset" likaså 

(null)

(null)
Så även "grottan"

(null)

(null)

(null)

(null)
Det fanns en hel del roliga detaljer i omgivningarna  

Till sist band jag fast hundarna utanför slottet och gick in och tittade på kakbuffén‼️

(null)

(null)
Ett litet gäng fick följa med hem 🍪 

(null)
Mango/passionbiskvi, Estelles frestelse, schacksnurra, jitterbuggare och lakrits- samt hallonlakritsbiskvi. 

Godsakerna kommer räcka hela min vecka som gräsänka!

🏰 Godnatt världen 🍰 




1 maj

Det blev en jobbig natt. Bamse hade klåda och att ha en hund som kliar sig i sängen är svårt att somna med. Det slutade med att jag gav honom en kli-massage över hela kroppen och han njöt i fulla drag, vred sig och fixade så jag skulle komma åt överallt. Trots att han är nerklippt har hans underull tovat sig som små ullbollar i fuktiga lovikka-vantar, men så hittade jag oxå en fästing som satt fram på bröstet . Han fick sin fästingtablett som ska räcka i tre månader igår, så den har väl inte hunnit ge genomslag än. Sen drömde jag att jag borstade honom med en nagelborste och plockade bort älgflugor i mängd från honom. Kul 😫


Jag gick upp halv sju, gjorde mig iordning för jobbet och antog vårens haiku-utmaning:

Morgonen är kall

Blåmesen letar föda 

till sina ungar


(null)Hovsjö kyrka i morgonsolen 


Två högmässor med samtal däremellan.


(null)Tveta kyrka i eftermiddagssolen 


Lärde mig lite nytt om Tveta kyrka som är dokumenterad sen 1200-talet, men är förmodligen äldre än så. Träskulpturerna föreställer jungfru Maria och St Eskil som stelnades i Strängnäs runt år 1080 och gav förnamnet Eskil åt Tuna = Eskilstuna.


(null)

Jungfru Maria från 1300-tal och jungfru Maria samt st Eskil från 1400-tal


(null)
Hittade ett oblatjärn i sakristian 

(null)
Det finns en runsten i taket precis innanför dörren. Fattar inte att jag inte sett det förut! Korset har inspirerat till Tvetakorset och stenen restes ursprungligen av Ingald och Torsten efter sin far Arnfast, men är nu inmurad som taksten vid ingången till kyrkan.

(null)
Riktiga timglas! Nästa gång kanske jag kollar om det är 15, 30, 45 och 60 minuter  för två av dem rann lääänge 😃


Halv fem var jag på väg hem. Vinkade av maken som åkte iväg på jobb, planterade om mina två paradisträd med blomjord blandat med pimpstenen vi köpte igår. Grannen kom förbi och hon fick med sig skott på paradisträd, penning- och porslinsblomma. Spenatsoppa och slö kväll vid Tvn, men disktrasorna blev färdiga iallafall.

(null)


🌸 Godnatt världen 🍄


RSS 2.0