Tahandommigsjälvfredag

Jag har redan tidigare i veckan tagit vissa mått och steg mot ett influensafritt liv, i läkarintyget stod gråblek hud och insjunkna ögon, så i förrgår gick jag in på apoteket och köpte hudvård med hyaluronsyra och tvättar, skrubbar, smörjer fejset numera slaviskt! Härmed ska vi (jag) inte beskrivas som grå!

Började denna dag med en längre vovvenad i frisk luft och åkte sen på kompletterande provtagning på VC. Fortsatte sen till AniCuras parkering och gick en extra vovvenad förbi Gorsingelund.

(null)
En mycket speciell skärm över himlen. Läckert! Flera grågäss som flög, landade och betade på åkern 🦆 Är så glad över jägarkursen!

(null)

Lämnade hundarna på dagis och kl 12.00 🕛 satt jag i fotbad…  

(null)

fotvård på det 👣

(null)… Känslan att gå därifrån 1/2kg lättare 😅

Jag hade gott om tid till nästa begivenhet så jag körde in på Skogskyrkogården som låg på vägen. Hälsade på hos syrran, mormor, morfar, morbror, moster, farmor och farfar.

(null)

(null)

Sen for jag vidare till förvandlingen. Från trista urblekta blågröna slingor till fräscht blåsvart 💙🖤

(null)

(null)

(null)
… tonfiskwraps 🐟 

Tv ikväll 📺

❄️❄️❄️

Allmänt pissig dag som lysts upp av bästa kollegor på lunch och i samtal…

(null)
Rostbiff med senapsdressing på levain 🥪 

… och fjärilskurs 🦋

(null)
Påfågelspinnare 

🥪 Godnatt världen 🦋


Trött på snön

Trött öht 🥱 Började dagen med att kolla mail och sociala medier vilket var lagom uppmuntrande…

(null)

Bestämde mig för att gå upp halv åtta 🕢 Har  börjat vända på dygnet nu när jag inte längre sover 10-12 timmar om dygnet = tillfrisknandetecken. Redan vid tiotiden åkte jag in till stan och hämtade ut ett paket på en avi jag hämtade i brevlådan igårkväll. Jag hade inte beställt nåt så jag var nyfiken. Det var en klimatsmart kokbok från Naturskyddsföreningen. Sen började jag veta av dagens lista.

(null)

I förrgår fick jag ett brev från läkaren som ville ta kompletterande prover, nu är tid bokat för det. Ringde kranskärlsmottagningen och de hade inte fått nån remiss. Kollade 1177 och den skulle ha skickats 1 februari så jag ringde VC och de behövde kolla upp det i sin tur. De ringde upp efter en stund och beklagade att den inhyrda läkaren inte visste att remisser till Mälarsjukhuset behövde gå via post så de skulle skicka den nu. 2 månader senare 🙄

(null)
Det blev en liten påse som ska återlämnas till apoteket 

Makens arbetskamrater hade tackat så hemskt mycket för det goda bananbrödet så jag bakade ett nytt, sen kollade jag handledarkurser för övningskörning.

(null)
Mys, tycker Rambo 

(null)
Hatar is 😡 men is i den här formen är ok 👌 

Maken ringde att han var sen så vi möttes i dörren. Jag känner att jag behöver komma igång lite och bli social igen så jag åkte iväg på naturskyddsföreningens årsmöte, vilket blev kort och koncist med efterföljande föreläsning om fjärilar.

(null)

Var hemma igen strax efter 21.00 och tog sistanaden.

(null)
Mars lyser klart ikväll 🌟 

(null)

Det var den onsdan. Det har snöat massor idag ❄️ Hoppas vi slipper mer imorgon!

❄️ Godnatt världen 🌟




Spår i snön

Haren letar frö
under fågelbordet
i mörker och snö

Drömmar är märkliga. Om man inte skriver ner dem eller upprepar dem övertydligt för sig själv då försvinner de. De är ju inga verkliga minnen, men bearbetningar av sånt som hänt, inte hänt, känslor, tankar och funderingar. Kanske är de så flyktiga just för att de inte är riktiga minnen? 

För nån månad sen undersökte jag möjligheten att åka till Stora Karlsö på kurs under Kristi himmelsfärdshelgen. Har i många år velat se ön och sillgrisslorna, ända sen jag läste en av Mari Jungsteds deckare som delvis utspelar sig på Stora Karlsö … men jag tyckte att 1. Jag har för mycket på jobbet 2. Jag har redan bett om ledighet i april och i september, förutom sommaren. Jag hoppas att möjligheten återkommer nästa år! 

För kanske två veckor sen  drömde jag om Stora Karlsö. Jag drömde att vi var ett gäng som skulle ut till ön på kurs. På vägen dit blev jag stoppad av olika människor, jag skulle packa konstiga saker och plötsligt såg jag mina kursare gå i samlad tropp ner till båten. Jag blev lite besviken att ingen sagt till mig att vi skulle samlas men skyndade på med min packning och att ta hand om alla människor på vägen. Så såg jag båten på håll över vattnet. De åkte utan mig. Jag var ju jättesen så jag var inte förvånad, bara ledsen. Jag gjorde ett nytt försök att komma ut till ön dagen efter men samma sak hände. Människor ville olika saker och jag skulle packa konstiga grejer. Tolkningen av den drömmen är väl inte så svår, eller hur? Inatt drömde jag igen, när jag vaknade försökte jag att repetera drömmen men nu minns jag bar drömmen om Stora Karlsö. Det handlade inte om nån kurs, drömmarna var relaterade till varandra men nattens dröm hade inte nån tråkig upplösning. Vilket antiklimax att inte minnas 🥵

(null)

Idag har jag inte jobbat efter listan helt och hållet. Jag har övat medveten närvaro genom att promenera mer och studera spår i snön. 

(null)
Förmodligen sork från bosättningen bakom vårt hus

(null)
Hundar i traktorspår 🚜 

(null)
Skogsmus? Eller sork igen. Vi har ju åtminstone sork, mindre och större skogsmus härute 🐀 

(null)

(null)
Måste vara skata?

Och istället för att röja medicinskåpet och göra klart doptavlorna la jag mig i solen 😎 I uppgiften med prioriteringslistorna ingår även möjligheten att omprioritera och imorgon lovar min väderapp molnigt väder och mer snö, så varför inte passa på tillfället?

(null)

(null)

Maken blir kvar på jobbet inatt och jag tänker snart gå sistanaden så jag kan krypa ner i bingen 🥱

👣 Godnatt världen 🐾




Värderad riktning

Huvudet är hyfsat med… förutom de där känslorna av att vara "slut som artist", en simultant, att ha noll koll, lida av minnesförlust, inte kunna någonting och på det stora hela vara allmänt värdelös. 
Och så är det kroppen… hostan är värst, men tröttheten är en god tvåa, värk här och där en svullen mage är som grädde på moset.

(null)

Idag är det måndag! En bra dag att göra lite förändringar på, tänkte jag. Jag började med att ta en titt på mina värderingar. Som jag skrev igår har vissa saker fått ta över medan andra delar är helt obefintliga. 

(null)  
Med den insikten utgick jag från stresskolans råd att skriva ett dagsschema med prioriteringsordning. Viktigt är att varva tråkiga och roligare uppgifter med tid för återhämtning. Det blir en bra träning i hur jag ska lägga upp livet och prioritera enligt min värderade riktning i framtiden. Listor skriver jag ibland ändå för att komma ihåg, men det blev en stor skillnad i att skriva en lista utifrån vad jag orkar med i det hostiga trötta tillstånd jag befinner mig i, OCH acceptera att det är så. Det visade sig att det var hur enkelt som helst att göra en lista och få en vettig balans över dagen om man bara tänker på hur mycket som är vettigt att hinna 😄 Jag la direkt över lite på morgondagen och tänk! Listan höll! 

(null)

Nu kan jag inte få ett definitivt svar från Mikaelikyrkan förrän i april nångång, men eftersom Stadkanten behöver komma ut nu med annan info så anser jag att min del är klar ✅  Att släppa ansvaret till medlemmarna genom att skriva att datumen är preliminära och att de får läsa kallelsen vi skickar i höst, där kan jag släppa mitt ansvar och inte behöva känna press över att inte kunna lämna ifrån mig en detaljplan för nästa halvår.

(null)
Check på den ✅ 

Huset skulle verkligen behöva vårstädas men jag är inte pigg och vädret är helt fel för att slänga ut mattor och möbler. Jag tog det närmaste och viktigaste. Borden. Fräsch och överskådligt.

(null)

(null)
Före och efter-bilder är alltid kul 😄 Döskallepåsen innehåller stickningarna. Ska hitta en bättre korg för detta, men det får duga för nu 🧺 

Nu återstår att se hur morgondagen blir. 

(null)
Vi har haft gott om rödbröstade herrar på fågelmatningen idag. Ett tjugotal bofinkar (de övervintrar i Nordafrika och hanarna kom för ett par dar sen), två domherrar och rödhaken (som brukar övervintra i Västeuropa) såg jag för första gången. 

Maken kom hem sent. Mycket på jobbet och hala moddiga vägar ❄️ De två första vovvenaderna var helt ok, men sen kom snöfallet även till vårt hörn och ikväll var det snudd på snöstorm när jag gick sista svängen ❄️ 

(null)

(null)

❄️ Over änd out ❄️


❄️

Lugn söndag. Efter frukost la vi oss på sängen och pratade fram och tillbaka. Härlig kvalitetstid 💞 Jag beslöt att avboka kvällens knyppelkurs. Det blev varken möte i Knyppelpinnarna eller våfflor med födelsedags-dottern igår. Att själv gå på kurs funkar utmärkt för jag har inget ansvar och kan gå hem när jag vill, men att själv hålla kurs kändes för mycket. Min mormor kallade det tillstånd jag befinner mig i för att vara "klen", när man är på väg att återhämta sig men fortfarande har sjukdomskänsla. Det här är definitivt bland de segaste förkylningar jag nånsin haft 🤧

När maken gick ut med hundarna igen låg jag kvar på sängen och repeterade ytterligare två moduler av stresskolan samt började med modul fem, den näst sista. Denna bild blev talande ⤵️

(null)
Det finns vissa delar som är obefintliga i mitt liv medan andra tagit över 🤔

Maken köpte 40 bananer för 20 kr häromdagen 🍌 När jag ändå gjorde lax i ugn till middag vevade jag ihop ett bananbröd som maken kan ta med till jobbet imorgon. Finns inte en chans att vi kan sätta i oss 40 ekologiska bananer så en del ska jag skiva och frysa in 🍌

Segat vid Tvn ikväll. Orkar ff inte handarbeta men tror att en del av motståndet mot stickorna är ullgarnet 🧶 Jag tror att det retar igång hostan 🤧 

Nu har vovvsen och jag varit ute och halkat runt i mörkret. Maken och Rambo sover, så nu tänkte jag ta Bamse under armen och krypa ner jag med 🥱 

(null)







Oväntat väntat

(null)

Nog för att vi sett det i våra appar och väderleksprognoser, snöfallet var väntat. Ändå säger man (jag) att "vad i hela friden är detta!" Ena dagen skogsödlor och citronfjärilar, nästa en halv dec snö ❄️ Hjärnan fattar men känslan vill inte hänga med. 

Men det är absolut inget att göra nåt åt. Så här är det varje år. Jag ägnade fm åt att gå igenom stresskolan från början som repetion.

Insikt: Jag känner en stress att bli bra och en irritation över hostan istället för att på riktigt återhämta mig.

Stressbeteenden: Leva i framtiden och inte i nuet. Att inte göra färdigt. Det gäller både handarbeten och arbetsuppgifter. Jag lämnar alltid en liten del, som att fästa trådar eller utvärderingen av utfört arbete. Jag utför alltid själva jobbet, men tappar slutet för då är jag redan i nästa moment 🤪

(null)
(null)
Skratta gärna, detta är urtypen av undertecknad. Hillarious!  Jag har knypplat nåt hyfsat avancerat och släpper det på upploppet…

Kvällen har spenderats vid Tvn… förutom räkor och vin till middag 🦐🥂 

(null)

F Ö och en av de viktigaste dagarna i mitt liv. Dagen då jag blev mamma för andra gången.

(null)
Grattis hjärtat ❤️


Jag är så glad…

… att jag satt ute i solen så många timmar igår. Idag var det molnigt på morgonen och vi kunde knata på en bit, men mittpådagenaden blev blöt 🌧️

(null)
Vi vill inte gå i den här skiten, matte

Jag är oxå glad att jag gick ut en kort sväng igårkväll när regnet upphört. Man kunde ana norrskenet i molntäckets sprickor. Det var tydligen häftigt där det kunde ses utan moln 🌧️  

(null)

(null)Norrskenet hade varit synligt ända ner till norra Tyskland 

Jag är glad att jag mådde så bra igår för idag har jag inte mått bra alls och inte orkat någonting. Har hostat värre idag, det känns som det sitter fast något under stämbanden. Bakslag är aldrig roliga men jag biter mig fast i att om jag kunde må så pass bra igår så kan jag göra det igen‼️

Ikväll beslutade jag mig för att inte åka på Knyppelpinnarnas möte imorgon. Ringde upp den styrelsemedlem som suttit längst i styrelsen och bad henne ta styrelsemötet och ansvaret för medlemsmötet. Det var inga problem. Jag är inte oumbärlig 😅

💤 







Vårtecken

På morgonpromenaden imorse såg jag (för mig) årets första fjäril 🦋 Det var kul för igår tänkte jag att "bara solen kommer fram så gör nog fjärilarna det oxå". Idag kom solen fram. Jag gick några hundra meter längre för att öka på konditionen (jag har ff en j🤬vlig hosta, men hostattackerna är inte lika frekventa längre). På vägen hem mötte jag grannen och jag gick en bit till med honom och Bamses pappa. Mitt i samtalet hojtade jag till, för rätt över våra huvuden vimsade nässelfjärilen runt och försvann, kom tillbaks, vimsade lite till och försvann in i skogen. Äntligen är fjärilssäsongen här! 

När allt var klart inomhus släpade jag ut solstolen och satte mig vid boden. Skickade några bilder till fjärilsläraren för att fråga. Parning kan se lite olika ut. Han tyckte om bilderna och frågade om han fick använda dem. Jag blev så hedrad 🤩

(null)

Jag fick oxå veta att det finns olika arter av monarkfjäril så den jag fotade i Thailand är en monark, men nordafrikansk, alltså inte den kända som övervintrar i stora klungor i Mexico och sen flyger upp över hela nordamerikanska kontinenten 🌎 

(null)

Bäst som jag låg där i solen läste jag ett meddelande på Facebook att en annan granne sett citronfjärilen, så jag reste mig och gick ett 20-tal meter bort till tussilago-slänten. Är det nånstans man borde se fjärilar är det väl där tänkte jag 🦋

(null)

Men där såg jag inga fjärilar, däremot flaxade en runt bortåt skogen så jag följde efter, och faktiskt så fick jag en bild…

(null)

… men då såg jag vad som låg bakom fjärilen och tappade intresset för den🦎🦋 Hur mycket tur kan man ha?

Vid ett-tiden gick jag ut med hundarna igen. Först till stället för citronfjärilen visat mig skogsödlan🦎 Den var tillbaka och låg och solade 😎

(null)

Jag såg både citronfjärilar och en nässelfjäril men kom inte tillräckligt nära för en bild. Upptäckte ett fågelbo i ett träd, säkerligen fjolårets men nu syntes det eftersom löven inte kommit än 🪹 

(null)

Studerade gröngölingens härjningar i myrstacken och upptäckte att myrorna vaknat och börjat reparera.

(null)

(null)

När vi kom tillbaka satte vi oss (jag, hundar och fågel) vid boden i solen. Helt underbart 😎 Råbocken kom och hälsade på, men vågade sig inte ner till fågelmataren för Bamse fick tokspel. Han stod och tittade på oss en stund, sen lommade han iväg igen 🦌 

(null)

(null)

Passade på att experimentera lite med iPhone-kameran. Är så nöjd!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Fjärilskurs ikväll. Har redan fått 12 beställningar på min bokrea. De flesta kommer jag träffa, men fyra böcker gick med posten innan kursen. Inte klokt att frakten blir nästan lika dyr som boken 😡

På kursen gick vi igenom bilder och läraren sa att han fått så fina bilder av mig som han skulle använda. Jag blev glad men kommentaren väckte tydligen ont blod hos en av kvinnorna. Jag tror baske mig att det finns "en" i varje grupp 🤮

(null)

Gick ut med hundarna direkt när jag kom hem och har varit ute och kikat efter norrsken, men det är nog för molnigt ☹️ Jag är fortfarande lyrisk över det jag fick uppleva förra veckan.

🦋 Godnatt 🦎

(null)
15-16 mars 2023



Haiku

Faktiskt! Idag har jag inte varit fullt så galet trött som på sistone! Nu hoppas jag att det inte blir några bakslag för jag vill gärna börja gå längre promenader och återfå ett uns kondition så  inte årets Emmausvandring blir så ansträngande. Den är bara några km, men efter denna influensa kan det kännas nog så ansträngande.


Strunta i ålder 

Bry dig ej om år som går

Njut bara nuet


Gick upp och duschade, tvättade håret och bytte sängkläder. La mig i fosterställning och hamnade som i dvala. Det var skönt. Gick upp och fixade morgonsysslorna och tog morgonaden med hundarna och goja.


I tillståndet 

mellan sömn och vaken

vill jag vila


(null)
(null)

Min papegoja 

ropar "heeej" till svanarna

i fylking 


När jag diskat gav jag mig själv en belöning, en tallrik chokladglass. Chokladsuget börjar minska och jag tar det som ännu ett friskhetstecken. 


Redan vid tanken

den lockar, frestar och förför

Glassen med choklad


Idag har jag utfört visst arbete, minimalt men nödvändigt. I övrigt har jag fört över alla haiku jag sparat i mobilen till datorn. De är ca 240-250 plus att det blir 31 till när mars månads haikuutmaning (Sensus) är slut. De ligger nu på 25st A4 och jag ska gå igenom dem alla. Några är riktigt dåliga, men en del tycker jag väldigt mycket om. Andra är intressanta för de har varit favoriter och nu gillar jag dem inte samtidigt som vissa jag inte gillade förut är riktigt bra. Det har funnits med mig länge som en tanke att ge ut favoriterna i bokform. Tanken föranledde mig att kolla upp hur det gått för min första bok. Det gick fort och bra i början men nu är det stiltje. Jag bestämde mig för att rea boken så jag får in lite på bokkontot så jag har åtminstone en del pengar där om jag ska ge ut nya boken själv. Det var kul att se gensvaret 📕 

(null)
Nedsatt till 80kr tillsvidare 

Förutom ett par vovvenader och fokus på haiku marinerade jag kyckling så det bara var att slänga in i ugnen när maken kom hem. Och nu är det bara hopp i bingen kvar 🛌











Cravings

(null)
Rocka sockorna 👣 Det är Downs syndromdagen idag

Nej, jag är normalt ingen sockerråtta, men ibland får jag lixom attacker. Under den här influensan har jag har galna cravings efter choklad. Jag är så fruktansvärt trött, kroppen har uppenbart tagit stryk av denna influensa. Jag tror att jag sover på nätterna men maken sa imorse att jag snarkar och hostar i ett 💤🤧 Sömnkvaliten blir väl därefter och i dessa gråa dagar vill kroppen bara inte vakna, men skriker efter choklad gör den 🍫 Snabba kolhydrater 💥 

(null)

Har jobbat lite trots sjukskrivningen. Måste informera, avboka, omboka. Nu har jag bara ett samtal kvar och det är till tv4 Södertälje som vill göra en intervju om hantverksgruppen. Jag hoppas de kan vänta lite  till 🎤 

(null)
Bamse gillar normalt inte kläder, men utan sin lovikka-päls fryser han så han skakar 💓

Tacorester till middag och sen somna i soffan. Maken tog sistanaden…


Vårdagjämning

(null)
Ragnar fick hänga med på morgonpromenaden 

Jobbade några timmar på fm. Halv två hade jag läkartid och hon tog sig gott om tid med mig, nästan en hel timme 🕜 Sen blev det provtagning samt längd och vikt. Till min förvåning blev jag sjukskriven i tre veckor, det hade jag inte förväntat mig. Hann inte tänka så mycket just då för jag hade brått. Trodde jag skulle vara från VC vid två 🕑 och hade planerat att parkera vid Gula Rosorna och gå ner till st Eskils källa med hundarna, men nu blev det en väldigt kort kiss-sväng innan Bamse lämnades in hos frissan för en makeover 🕒 

(null)
Före med vinterrufset

(null)
Vårdagsjämningsfin efter

Fixade tacos när maken kom hem och gick ut med hundarna. Ikväll har jag hunnit tänka.

Efter en grå dag

skingrades molnen

Natten är stjärnklar


(null)
Jag hörde en berättelse om Orion och Plejaderna. Någonstans i världen (Grekland kanske) syns Plejaderna ovanför ett berg med platt topp. Där kallas de även för De Sju Jungfrurna liksom den hos oss även kallas Lilla Björn. Sägen säger att Orion var sugen på de vackra flickorna och jagade efter dem, de flydde upp på berget och upp i himlen. Grymt.

Nej. Huvudvärk. Behöver sova och samla kraft.

Grått

Blundar och tar in

mörkret, doften, tystnaden

Gässen på avstånd 


Grå söndag i slöhetens tecken. Har inte gjort mycket. Försöker analysera vad det är som gör att de torra kittlande hostattackerna liksom tar slut på syret i hjärnan och orsakar yrsel. Pressar den hårda hostan ut allt syre ur lungblåsorna? Den andra hostan där skiten i lungorna släpper är bara befriande.

Fick ett ryck mitt på dan och gick ut i skogen i tron att jag skulle möta maken på hemväg med hundarna. Efter ett par km kallsvettades jag och ringde maken. Det visade sig att han gått en helt annan slinga och var nästan hemma igen. Han vände och mötte mig. Det var ändå riktigt skönt att komma ut i skogen igen, lite blött men ingen is.

(null)

(null)

(null)

Satt en stund och jobbade lite med föreningstidningen. Har inte orkat jaga artiklar till detta nr, men det blir en tidning ändå, om än lite färre sidor…

(null)

Fixade snabbmat - lax i ugn med citronpeppar och sötpotatismos 🍣🍠 innan vi gick ut och badade tunna💦

Nu har hundarna fått sin sistanad och jag försöker varva ner före sänggåendet, ett knep för att somna lättare har jag hört 😄


Bara vara

Försöker greppa

här-, när- och därvarande 

Stirrar i taket 


(null)

Det har varit en lugn och regnig dag. Maken har tagit alla vovvenader och jag har läst ut boken om Svitjod och större delen av Sörmlands hembygdsförbunds bok om Tosterö kommun från 1968. Spännande att läsa om istidens stenblock och vattentunnlar, naturens fenomen och vikingatiden men jag tappade intresset vid beskrivningarna av inredningen i olika herrgårdar. Får se om jag tar mig för att läsa ut den imorgon. Hursomhelst håller jag på att göra upp en äventyrsrutt nedåt Gnesta-Flen och fornlämningarna vid Aspa Löt och Blacksta kyrka. Något att längta till.

Maken var in till stan och hämtade paket. Han passade på att köpa tårta till oss med anledning av Bamses 13-årsdag. Han får ju bara äta sitt eget foder pga urinstenarna, men idag fick han slicka faten 😜

(null)

(null)
Bara ett par månader gammal 🐶

(null)

Gjorde en hopkoksmiddag av frys- och kylrester före tunnbadet💦

(null)
Spaghetti, räkor från olika påsar, mozzarella och cocktailtomater 🦐 🍅 

Nu lite Mord i Midsomer och snart hägrar sängen 🛌 



Nuvarande

Dagen trist och grå

Gårdagen badade

… i solsken 


(null)En av våra besökare som vi inte sett på länge dök upp under mataren imorse 🐿️ 

Idag gick jag upp "tidigt". Låg i exakt samma ställning som jag somnat i så jag tror inte att jag rört mig öht inatt. Klockan nio satt jag hos psykologen och pratade igenom modulerna i stresshantering jag gjort plus att hon ritade på whiteboarden om stressorer och olika sätt att hantera situationer som kan uppstå utifrån det jag berättat. Jomen inget nytt, men jag fick lust att rita upp ett nytt veckoschema, där både telefontid, hämtakaffe-tid och tid för det oförutsedda är inbokat. Det blev ett bra samtal, kort och gott.

(null)

Jag satt kvar i bilen utanför VC en stund och funderade, sen körde jag upp till Spelpoolen och postade två brev som legat i väskan i två veckor, därefter satte jag kurs på McDonalds i Solberga, mest för att det var så skönt att köra bil. Jag har alltid älskat att köra bil 🚙 Jag tog en specialburgare och en frappe medan jag ringde äldsta dottern som fyller år idag.

(null)
39 år sen… 😱🥰 Grattis hjärtat ❣️

När jag sen skulle köra hem tog jag fel avfart i rondellen och satte kurs på Stockholm 😅 Pinsamt 🫣 Svängde av i Åker och tänkte se, när jag ändå var i Åker utan anledning, om jag kunde hitta runstenen mellan Skämby gravfält och Åkers kyrka, men det gjorde jag inte. Vi var på Skämbygravfältet i april förra året och då läste jag efteråt att man skulle se runstenen om man tittade mot kyrkan. Nu var jag inte i skick att gå ut och leta, men jag kände att jag fick en lagom uppiggande dos historia av att sitta i bilen och glo på Åkers kyrka (1100-tal med vackra detaljer) en liten stund. Sen åkte jag hem, gick ut med hundarna och la mig i fåtöljen ett par timmar. Ingen stickning, ingen tv, bara tystnad.

(null)

Gick ut med hundarna igen och ringde yngsta medan jag väntade på maken. När han kom hem fixade jag middag och han badtunnan. Ett par timmar till i fåtöljen och nu är det dax att få njuta ett varmt bad💦 Hoppas driva hostan på flykten… 

(null)
Blev så glad igårkväll. Det låg ett vykort från en god vän i brevlådan 🦋 Dubbel omtanke 💚



Närvarande

Grönt, rött och lila

Ett färgglatt skimmer över 

stjärnklar natthimmel


Nattens norrsken gav mig en puff i riktningen med betydelsen av det stresskolan kallar "medveten närvaro". Allt har en mening! Trots att jag var så trött höll jag mig vaken. Det kanske är sista gången i år vi har chans till norrsken. Jag gick ut på altanen gång på gång och tittade mot norr. Det kändes som nåt var på gång. 

(null)

Efter kvällsnaden ca 22.30 hämtade jag bilnycklarna, men då upptäckte jag att maken parkerat in mig så jag gick ut i den becksvarta skogen istället för att försöka se det tilltagande norrskenet i gläntorna.

(null)

(null)

Jag gick in en stund, uppspelt av fenomenet och de vackra nattbilder mobilen tar. Sen tog jag makens bilnycklar, men jag klev aldrig in i bilen för jag såg att något var på gång i öppningen mot skogen i norr så jag gick till bommen och tog upp kameran.

(null)

(null)

Jag behövde verkligen inte åka nånstans! 

Jag gick ut en gång till ca 00.30, sen orkade jag inte mer, men är jag nöjd eller är jag nöjd?

(null)

Det jag lärde mig om norrskenet i måndags förra veckan var att de flesta norrsken på våra breddgrader (jag bor i Mälardalen) syns knappt för blotta ögat. Man anar ett dis och en rörelse för människan har inte det skarpa färgseendet. Med en bra kamera där man kan fördröja slutartiden träder färgerna fram, så mycket av nattens norrsken njöt jag genom mobilen. Att växla mellan att njuta färgprakten på mobilen för att sen bara titta upp i den diffusa rörelsen på himlen och ana vad som skedde var mer än magiskt…

… och jag fick en övning i att vara närvarande. Att bara medvetet existera i nuet. Jag kommer bära med mig detta länge!

(null)

Imorse sov jag förstås oxå lite längre. Dagen har badat i solsken och Bamse haltar inte idag, så det var nog bara en sträckning. Jag har pratat med väninnor i telefon och faktiskt inte gjort så mycket mera. Behöver vilan och tiden, att vara närvarande.

(null)
Vårens första tussilago vänder sig mot solen

(null)

(null)
Hmmm, framträder min blomstersugande Ancistrus bäst beskuren eller med "negativt utrymme"?

(null)
Fyllde krustader med hjortronsylt och brie 😋

(null)
Hovavtrycket ser ut som ett fredsmärke ☮️ 

(null)

(null)
Ragnar njuter vårsol

Efter middan bestämde jag mig för att åka till fjärilskursen. Även om jag inte mår bra så mår jag bättre och tänkte att orkar jag inte hela kvällen så åker jag hem… men att gå på fjärilskurs går inte att jämföra med mitt vanliga tempo. Vi tittade på bilder om fjärilarnas utvecklingsstadier, fikade, tittade på olika kameror och tidskrifter samt pratade om hur man kan tillverka en fjärilshov. Hur lugnt som helst.

(null)

Sistanaden är avklarad, nu lite nervarvning innan läggdax 🥱 


Härvarande

Tankarna kring härvarande har dykt upp om och om igen. Även om jag inte tycker att stressssskolan get mig nåt så fastnar ett och annat ändå. I synnerhet nu när jag "har tid". Maken "skällde" på mig häromdagen och tyckte att jag kunde väl göra klart Willes och Ellas födelsetavlor innan jag började på nya projekt. "Fast jag gillar ju omväxling", blev mitt svar. Resultatet är f.n två födelsetavlor, varav den ena bara ska fyllas i med ett i och den andra namn och födelsesiffror, en färdig tröja för bara trådarna ska fästas, en påbörjad tröja till Wille, en halvfärdig babyfiskstjärt där jag ville testa lite innan jag ger mig på sjöjungfrustjärtar till Nova och Luna (deras önskningar) plus ett halvt knypplat svampbokmärke åt en väninna… Icke nämnt de halv- och nästanfärdiga projekt jag har här och där. Detsamma gäller böcker. Jag har några olästa böcker kvar i serien Släkten, ett par kapitel kvar i boken om Svitjod, Stina och Eriks bok om fetmaskräcken ligger halvläst, andra delen av Tommys härliga böcker om en historienörds berättelser har jag börjat på, påbörjade böcker om haiku och fjärilar ligger på soffbordet och idag kom Sagan om saffran fram. Snacka om att alltid leva i framtiden och aldrig i samtiden, att vara härvarande men aldrig närvarande…

(null)

Fullt medveten om ovanstående tog jag ändå fram Sagan om saffran. Läste ut den under eftermiddagen. Spännande historik och inspirerande recept i slutet av boken. Saffransglass och saffransapelsiner vill jag nog prova på. Paellan lät smarrig och arancinin skulle göra sig perfekt på ett bord med tapas.

I övrigt har jag pratat lite i telefon, legat ute i solstolen invirad igen filt och gått ett par vovvenader. Bamse haltar illa och jag har fått bära honom för det mesta, men när maken kom hem var han lite bättre. Vi tror att han vrickat sig när han hoppat ner från sängen imorse.

Testat kameran lite har jag oxå gjort.

(null)

(null)

(null)
Så dramatisk bilden blev när den kopierades ur sitt sammanhang 🦌 

Men jag ångrar definitivt inte att jag höll mig vaken… jag somnade ju om till halv tio imorse och efter 22.30 ikväll började det. Uppspelt som en barnunge har jag sprungit ut och in under ett par timmar 🤩

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Jag ska gå ut en gång till, sen får jag ge mig. Vilken kick detta varit! Norrskenet syns inte jättestarkt, men med kamerans nattläge där linsen är öppen 2-3 sekunder exploderar färgerna vi inte kan uppfatta med ögat. En otrolig natt! En otrolig kamera!





Därvarande

(null)

Som jag redan antytt har jag funderat över begreppen här- och närvarande. Och som jag högljutt råmat om är att det varit lite för mycket på sistone. Jag här snäst och fräst, jagat en postbil genom en rondell, skällt på medtrafikanter, bett om ursäkt för min blotta existens, släppt ut irritation på fel ställen och betett mig allmänt dumt. Kan mycket väl vara därför jag blivit så jättesjuk i influensan, vilket jag nu, när jag långsamt återvänder, känner tacksamhet över. Snor och slem till trots funkar hjärnan och kroppen går ner i varv. Tack Gud för din oändliga vishet 🙏 Trist att Du måste ta till knytnävarna för att jag ska fatta 👊

Det var ändå skönt att jobba igår. Jag kunde ju göra det i fåtöljen. Jag var oxå väldigt glad åt att slippa sätta mig i bilen och åka till VC, att de kunde sjukskriva mig per telefon. Att få rensa almanackan, prata med chefen och några kollegor gör att jag helt slipper vara därvarande denna vecka och kan släppa jobbet helt. Imorse gick jag in på mailen och såg att mina fina kollegor styr upp det som behöver styras upp. På måndag jobbar jag hemifrån och då kommer jag organisera upp almanackan och jobbet igen, vetskapen om det skapar lugn i veckan som är. Jag slipper vara därvarande.

(null)

(null)

(null)

Sov illa inatt och har inte gjort många knop idag. Låg ute i solstolen en timme på em, under tak invirade i en filt, och tittade på det snöblandade regnet. Otroligt skönt för mina lungor. Höll nästan på att somna.

(null)

(null)

(null)

Har läst lite om fjärilar 🦋 Hade ingen aning om att det fanns 123 dagfjärilar plus en del nattfjärilar som flyger på dagen. Dagfjärilar delas in i sex familjer. Prakt- och vitfjärilar hade jag hör talas om, men Riddarfjärilar (till vilken Makaon- och Apollojäriken tillhör), Tjockhuvuden, Metallmärken och Juvelvingar har jag inte hört talas om. Inte visste jag heller att en del fjärilar övervintrar som fullt vuxna. Citronfjärilen (som tillhör Vitfjärilsfamiljen) övervintrar som adult och den ser vi ju tidigt om våren.

(null)
Övervintrare på lingonris, förmodligen mitt i parningen 🦋 3 mars 2021, Roslagen

Men det viktigaste idag var att ringa Luna som fyller fem år. Jag swishade en slant så hon kan gå och shoppa sen, för idag skulle de gå ut och äta på restaurang!

(null)
Här är Luna bara hälften så gammal, men jag gillar bilden. Hon hade precis fått sin födelsetavla ✋

Sitter i valet och kvalet. En 5:as chans på norrsken efter midnatt och jag är dödstrött! Frågan är om jag ska låta kvällspromenadens stjärnbilder få räcka ⭐️

(null)

(null)
Jag äääälskar verkligen min nya mobilkamera 


Frånvarande

Verkligen inget nöje att vara frånvarande. Har ändå jobbat ca 6 timmar hemifrån idag med mail, sms, ombokningar, telefonsamtal och ansökningar. Ringde VC imorse och blev lovad ett läkarsamtal efter kl 15.00. De ville inte ha ner mig till VC som jag lät och det var jag faktiskt bara glad över. När läkaren sen ringde kollade hon av symptomen, skrattade gott åt att jag sa att jag inte hade covid då jag dels tagit negativt test men oxå hade cravings efter saffran, lakrits och choklad 🍫 Hon sjukskrev mig veckan ut.

Har lekt lite med telefonen ikväll. Älskar den verkligen 🥰 La upp ett fjärilsalbum igår och upptäckte av en slump att man kan plocka ett enstaka motiv ut en bild. Kolla!

(null)       (null)

Dock har jag inte blivit klok på varför bakgrunden blir svart i bloggen då bakgrunden är vit i mitt fotoalbum 🤔 Svart är snyggare, men varför blir det olika? Bilderna blir ju superläckra!

(null)
(null) 
(null)
(null)

(null)
(null)

(null)
(null)


(null) 
(null)     

Jamen det var väl det om det…


Intesåmycketbättresöndag

Nu börjar det bli riktigt jobbigt. En vecka 🤧🤧🤧 Tur att jag jobbar hemifrån imorgon för mår jag inte bättre skulle det bli tufft. Hostan gör så vansinnigt ont och gör att jag sover illa. Jag återbudade mina knyppelelever ikväll för kurs var inte att tänka på📍men har försökt roa mig så gott det går ändå. Har läst en del av mina egna sommarbloggar och längtat samt lite i ena fjärilsboken och letat fjärilsbilder bland mina foton, sen har vi fikat utomhus och jag har provat kameran lite.

(null)

(null)

Har inte orkat sticka idag, men funderat på skillnaden mellan härvarande och närvarande. Fredagens psykologbesök i stressskolan bokade jag om och tänkte förbereda mig lite bättre till ombokningstillfället på fredag. Nån ölreklam pratar om här- och närvarande, det är inga nya uttryck men efter den stressiga tid jag har bakom mig har de fastnat. De är bra typ motsatsord fast det borde vara samma sak. Kopplar ihop dem med stresskolans "medveten närvaro", ett begrepp jag tycker är lite uttjatat. "Medveten närvaro" liksom "mindfulness" må vara bra, men kan oxå hjälpa till att tänja stressen ytterligare. Tekniken är livsfarlig om man tänker medveten närvaro i varje möte och detalj i en överbelastad arbetssituation. Medveten närvaro i en sund arbetssituation och en schysst fritid är nåt helt annat.

Nu ska jag sova!




Fyvilkenjobbiglördag

Jag borde väl inte klaga, om det inte vore för att jag fortfarande mår skit 😜 Snuvan går att hålla i schack med näsdroppar, men hostan! Jag har inte vågat ta mer Alvedon för det känns som det nedersta revbenet på höger sida sitter fast i levern eller nåt. Varenda host och nys hör fruktansvärt ont 🔪 Mina förkylningar brukar inte vara så här långvariga 🤧 Känns som jag börjar deppa ihop. Stod ute en liten stund med ryggen mot dörren och solade ansiktet. Så härligt 🥰 I övrigt har jag legat och gjort fula miner i fåtöljen. Stickat lite och testat kameran. 

(null)

(null)

(null)

(null)     

(null)
Vi glömde tulpaner och tête-à-tête i bilen när vi kom hem igår. Kom på det på kvällen och det var många timmar senare. De har klarat sig fin-fint 🌷 

Nåja, jag har en dag till på mig att friskna till…

Litemindreskitfredag

Äntligen!

Jag kom till skott och köpte

en ny telefon!


Nu har det definitivt vänt, även om jag är långt från bra ännu. Maken var beredskapsledig och hade hörsammat min önskan om en ny telefon med bättre kamera, så efter lite övertalning och två Alvedon fick han med mig till Elgiganten. Jag hade aldrig gjort det själv för huvudet är för fullt av snor och därmed även trögtänkt därefter, men nu lyssnade ju han oxå på säljaren. Kom hem med nytt abonnemang och en iPhone 14Pro med plånboksskal. Nu längtar jag efter norrsken och fjärilar 🦋 

(null)

Kände mig riktigt high-tech när jag själv kunde föra över appar, inställningar och installera nytt BankID utan hjälp. Trots huvudtjockan gick en del av säljaren sagt in. Satt och lekte med telefonen när allt var klart och känner mig än så länge supernöjd.

(null)

Maken har tagit alla vovvenader och jag har fått ta det lugnt. Det har blivit mycket tv och lite stickning, fisksoppa till middag …

(null)

… och lite testbilder med nya telefonen förstås.

(null)

(null)

📞 Godnatt världen 📸 

Skittorsdag

Sida vid sida

Rådjuret och koltrasten 

Lunchdate i snöfall


(null)

Dagen har inte skiljt sig mycket från resten av veckan, men idag har jag kunnat prata lite i telefon istället för att sticka 🧶 Hostattacker ja, men lite bättre än igår, så hoppet gläntar på dörren. Hade två fina samtal med mina äldsta döttrar och checkade av med svärdottern hur de yngsta barnbarnen mår, de sjuknade tydligen oxå in i måndags. 

Ringde återbud till kvällens fjärilskurs 🥺 Jag frågade vad de skulle prata om ikväll och svaret blev "systematik" 🦋 Han skrattade gott och sa att han skulle hälsa de andra att jag satt hemma och pluggade när jag sa att jag skulle läsa på om det 😅 

(null)
Längtar galet  🐛🦋

Under den korta stund  maken och jag träffades igår bestämde vi att ställa in helgens husbilsutflykt till Westerqwarn och Västerås. Varken snöskitvädret eller min skitförkylning gör att det känns särskilt klokt… men vi kommer i alla fall få helgen tillsammans 💞

Snart slut på skittorsdan, avslutar med en uppfriskande Bond från 1963. Då var jag inte ens född.

007🔫








Skitonsdag

En stund i väntan
medan spänningen stiger
… Bara ett rött streck 👏

Något bättre idag. Hostade lite mindre inatt och har tagit hjälp av astmasprayen under dagen. Ont i ögon, öron och varenda hålighet i huvudet samt lungorna, ja hela torson egentligen, men det är iallafall inte covid!

(null)

Gått myrstegspromenader i halkan med hundarna och i övrigt suttit vid Tvn, ibland med en stickning och ibland inte 🧶 Även om jag inte mår bra ännu känns det ändå som om det vänt 🙏


Skittisdag

Nu har jag sovit 12 timmar två nätter i rad, meeen jag hostar och hostar så sömnkvaliten blir sisådär.

Maken åkte till jobbet i söndagkväll och är ff kvar. Går så korta promenader som möjligt med hundarna för kalluften gör ont i lungorna. Är så less på snö och is ❄️ 

Jaja, det hade kunnat vara värre. Stickar, sover och tittar på tv 👀 
 
(null)



Skitmåndag

Orkeslös

Hostar och snorar

Ute snöar det


(null)

Skulle jobbat hemifrån idag, men bestämde mig under natten att sjukskriva mig. Har haft mindre förkylningssymptom några dagar och trodde det skulle ge med sig, men inatt brakade hostan ut. Har hängt vid Tvn, stickat lite men har på det stora taget inte orkat något…


Söndag i Vårsta

Stack tidigt imorse och hämtade mina föräldrar. Mamma skulle predika i Vårstakyrkan och det ville jag inte missa. Det var länge sen jag hörde henne predika. 

(null)
Vårstakyrkan med dess speciella form. Mina föräldrar var med och byggde den för mååånga år sen

(null)         
(null)
Gudstjänsten hölls i församlingssalen…
  (null)
… eftersom den stora fina kyrksalen blir så dyr att hålla varm i nuläget

(null)
Det pågick en utställning i församlingssalen. Blev så förtjust i kon 🐄          

Vi passade på att utflykta lite på vägen hem. Vi stannade till i Rosenhill och åt goda mackor 🥪

(null)         
(null)         
(null)

Sen svängde vi av och tog färjan från Näsholmen över till Skanssundet. Missade färjan med tre minuter, men jag såg skyltar när vi stannade vid färjefästet och kunde läsa lite om de fyra skanserna (Pålsundet, Kasholmen, Skansholmen och Nässkansen), som skulle skydda oss från ryssen för 400 år sen. Skansarna övergavs  på 1700-talet, dagen innan ryssens skärgårdsflotta kom och brände ner Södertälje och gårdarna runtom Grödinge. Vill minnas att jag hört om branden i St Ragnhild där jag jobbar nu🔥 

(null)
(null)
(null)         
(null)             
(null)

Vi åkte riksettan upp till Vårsta och vägen över Skanssundet hem. Fantastiska vägar. Jag gick inte in till föräldrarna när vi kom tillbaka utan styrde kosan direkt hem. Jag ville laga middag och träffa maken innan han for iväg på rondering. Det blev Wallenbergare, kantarellsås på höstens frysta kantareller och sötpotatismos 🍠 Det har blivit alldeles för mycket sädesslag den senaste veckan och jag är så svullen. Fsttsr inte varför jag inte är hårdare mot mig själv.

Nåväl. Ser fram emot en god natts sömn nu 💤 



Lördag hemma

Plötsligt händer det

In väller barn och barnbarn

och livet leker


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)         

(null)    

(null)Byxorna stickade jag till hennes far för över 30 år sen 😄


(null)               (null)Marängsviss äter man bäst med händerna 😄

Älskar att vara farmor/mormor 👵🏻 







Fredag i Tveta och Södertälje

(null)

En klar morgonsol

gör en jättestor skugga

av en liten hund


Sov som vanligt jättegott i husbilen. Åt frukost med maken i hans personalrum och gick morgonpromenad i strålande sol. 


Anlände Hovsjö strax efter nio och gick igenom dagen.


Klockan 11.00 assisterade jag bästa kollegan vid en jordbegravning. Det blev fint, om än kallt och blött.

(null)
Är så nyfiken på den smed som gjort handtaget till Tveta kyrkas sakristia 

(null)
Tveta kyrka

(null)
Bästa blöta kollegorna

Vi åt lunch tillsammans på Royal India, sen gick jag på webutbildning med diakonkollegorna kring överbelåning.

Vid fyra skickade kollegan mig i säng, en halvtimme senare bjöd hon mig på linssoppa, kex och kaffe innan det var dax för dagens sista pass. Snacka om lyckligt lottad 💚

(null)
Vilrummet kommer jag garanterat utnyttja igen!

Klockan fem började folk droppa in i St Ragnhild för världsböndagen. Det blev en smått kaotisk men ändå värdig tillställning med dubbla musiker, spontan bön och lite då där. Det får vara så ibland i ekumenikens hägn.

(null)
St Ragnhilds kyrka 

Kom hem strax före nio. Maken hade köpt smörgåstårta… 

Har glott llite på tv och börjat på Willes tröja

(null)

 ⛪️  Godnatt världen 🧶 


Torsdag i Salem, Hovsjö, Strängnäs och Järna

Sippar svart kaffe

Klämmer kaviar på ägget

Gässen i fylking 


Min arbetsdag började med telefonsamtal och fortsatte i Kyrkskolan vid Salems kyrka. Jag deltog i kontraktskonventet om bibelöversättningar. Inte det jag förväntat mig, men helt ok ändå. 


(null)1100-tal och Botvids första begravningskyrka


(null)Varken knypplat eller virkat

(null) Predikstolen ovanför altaret!

(null)Diakongos. Tack för bilden, J 💚

(null)Näää, nu behöver ho’ tvättas igen 🤔

Efter konventet blev vi bjudna på lunch, sen åkte jag gamla vägen till Södertälje och vidare till Hovsjö. Vägen mellan Salem och Södertälje behöver utforskas mer! Såg flera natutskyddsområden och minst en runsten!

Efter vardagsgudstjänsten, med en predikan som talade direkt till mig, hade jag ett samtal och sen en intervju om prostitution för LT. Jag har blivit lovad att få läsa igenom den innan publicering. Så himla känsligt ämne! 

Vid fem plockade jag ihop och begav mig mot Strängnäs för att gå studiecirkel på Studiefrämjandet. En trevlig kväll med lite arter, olika stadier och annat som kom upp.

Nedan kommer några av mina bilder:
(null) Silverstreckad pärlemor 

(null)
Påfågelöga 

(null)
Sälgskimmerfjäril 

(null)
Makaon 

(null)
Amiral

(null)
Apollo

(null)
Blåvingar, hedblåvinge kanske?

Efter avslutad kurs åkte jag till Järna, gick ut med hundarna medan maken spolade av min bil. Nu ska det bli riktigt gött att få sova 😴






Onsdag i Södertälje

Knarr under skorna

Morgonsol gör himlen rosa

och talgoxen pigg 


Gick upp tidigt och åkte tidigt för att försäkra mig om en p-plats i garaget och hinna med administration före mötet kl 8.30. Därefter morgonbön och mottagning.

(null)

Mottagningen var lugn till att börja med. Hann nästan skriva klar en ansökan innan det small till. Ett telefonsamtal och sex besök de sista 40 minuterna. Det sista besöket drog över tiden och det nästsista fick sitta kvar och skriva. Hann slänga i mig lunchen på 10 minuter medan sista besöket väntade på papper som skrivaren vägrade skriva ut. Jag gick upp på mitt rum och fick ut papperna där så jag kunde lämna dem. Två möten på varandra sen bringa reda bland mina egna utskrifter av papper om världsböndagen, begravning, förbön, utfärd, fondansökan, sen tog jag emot ett besök på mottagningsrummet. Då kom utskrifterna, mer än fyra timmar efter konfidenten gått hem. Är det konstigt att stressnivån är på max? När jag plockat ordning på mitt rum och stängt av datorn var klockan halv sex 🕠 Hämtade hundar och ringde dagens sista samtal på hemvägen.

Skönt att jag lagade maten igår så det var bara att värma. 

(null)
Sista varvet i halslinningen 😃

(null)
Unnade oss brie och hjortronsylt i crustader. "Receptet" fick jag av vaktis i Brunnsäng i söndags. "Farligt" gott 😜

Strax dax för sistanaden och skutt i bingen 😴 


RSS 2.0