Rut


Rut 2:8–12
Då sade Boas till Rut: "Hör på, min dotter! Gå inte bort och plocka ax på någon annan åker, utan stanna kvar och håll dig till kvinnorna här. Du  ser var de skördar, följ efter dem! Jag har sagt till karlarna att inte röra dig, och blir du törstig, så gå bara till krukorna och drick av vad de har öst upp." Då föll hon ner med ansiktet mot marken och sade: "Hur kan du vara så god mot mig och bry dig om mig, fast jag är en främling?" Boas  svarade: "Jag har hört talas om allt vad du har gjort för din svärmor sedan din make dog, och hur du har lämnat dina föräldrar och ditt hemland och begett dig till ett folk som du inte kände förut. Må  Herren löna dig för vad du har gjort, ja, må Herren, Israels Gud, ge dig allt vad du förtjänar, när du nu har kommit för att söka skydd under hans vingar." 

(null)

Rut

En man från Betlehem,  Ellimelek och hans  hustru Noomi, utvandrade till Moab  med sina  två söner för att komma undan den  hungersnöd som rådde i hemlandet. Efter en tid dog  Ellimelek, men sö nerna växte upp  i det nya landet och tog sig varsin hustru, Orpa och Rut , men efter en tid dör även de båda sönerna.  Noomi  visste att hon inte  kunde bli försörjd i ett främmande land där hon inte ha de några släktingar,  så hon  beslöt sig för att bege sig den långa vägen hem till sitt eget land. Hon  sa till sina båda sonhustrur , som ju också de blivit änkor,  att de skulle  vända hem till sina föräldrar  skulle de så småningom skulle kunna giftas bort igen och  på så sött få en trygg försörjning,  ett hem och barn.  Orpa  lät sig övertalas och g ick  till sitt  föräldrahem, men inte Rut, hon  var fast besluten att inte överge  den gamla kvinnan Rut vill se till  att  hennes svärmor  fick sin försörjning. Hon  sa  till Noomi:  "Dit  du går, vill också jag gå, och där du stannar vill också jag stanna . Ditt folk är mitt folk och din  Gid  är min Gud  "


Så gav  sig de båda kvinnorna, den unga och den gamla, ut på en lång vandring och  kom så småningom fram till Betlehem. De kom fram   lagom till kornskörden och  Rut  började söka arbete för att  kunna försörja sig och  Noomi. Hon gick till Boas, som var en släkting till  Ellimelek,  hennes svärfar, och fick   tillstånd att plocka ax efter  männen som  skördade hans åkrar.   Det var vanligt att fattiga fick gå efter skördemännen och plocka det som spilldes på marken för att överleva på det och det var oftast kvinnor som hade den uppgiften.  Det hade  kunnat ha gått illa för R ut, om hon inte haft  Herrens beskydd  och det är just här vi kommer in i texten i Ruts bok ur söndagens gammaltestamentliga läsning (Rut 2:8-12). 


Både männen som bärgade skörden,  och kvinnorna som gick efter för att plocka de  korn som fallit till marken, stannade kvar på skördeplatsen  under nätterna och sov på marken under bar himmel. Det var inte  olagligt för skördearbetarna att utnyttja  kvinnorna och flickorna som arbetade  bakom dem när natten föll.  Men Boas, som var  kusin till Ruts svärfar och  som också ägde åkern där R ut arbetade kände i sin ande att han skulle ta hand om henne och se till att inget ont hände henne. 


Den här berättelsen  om hur Boas tar till sig Rut som hustru har säkert  traderats muntligt i flera generationer innan den blev nedtecknad . Rut föder  nämligen  en son som får namnet Obed och Obed kom att bli Kung Davids farfar.  Man tror att  Ruts bok blev nedtecknad på 400talet före  Kristus och den  är ett unikt stycke israelisk litteratur. Det som utmärker boken är att den är totalt fri från våld och övergrepp. Rut har alltid varit en av de mest  omtyckta texterna om bibliska kvinnor . Genom denna bok vill  G ud  undervisa oss  människor om hur vi  kan och  ska leva  tillsammans.  Boken andas respekt för medmänniskan och kärlek som går över nationella gränser. På R uts tid fanns  politiska  krafter s om ville att Israel  skulle isolera sig och leva som det utvalda folket i lugn och ro,  lite på samma sätt som vi har politiska krafter idag som strävar åt stängda gränser,  men i   Ruts bok kan vi se att det inte var , eller är,  Guds plan. Gud älskar alla människor  och han har skapat oss alla till sin avbild.  Och visst är det talande då  Rut, invandraren,  kom att bli gammelfarmor till Israels kanske störste och mest omtalade man  Kung David. 


Det vi får lära oss i Ruts bok är  hur man kan leva tillsammans och  det är vår uppgift  ännu idag.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0