Tomatsoppa med chili och aprikoser

Receptet är taget från Icas receptsida: (inom parentes är varianter jag provat och som oxå funkar)
ca 4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (elller två)
1/2 urkärnad chilifrukt (eller cayennepeppar som oxå ger sting åt soppan om man inte har chili hemma)
2 msk raps- eller solrosolja (jag kör på med Zetas olivolja som man kan steka i oxå!)
3 burkar hela skalade tomater - ca 400gr (krossade tomater går oxå bra)
2 msk tomatpuré
8 dl höns- eller grönsaksbuljong, tärning eller fond+vatten
20 torkade aprikoser (eller fler)
1 dl creme fraiche (eller mer)
salt, peppar
Skala och hacka lök och vitlök, fräs lök, vitlök och chili i olja i kastrull några minuter.
Tillsätt tomater, tomatpuré, buljong och aprikoser. Låt puttra ca 15 minuter.
Kör soppan i matberedare eller använd stavmixer tills den är slät.
Tillsätt creme fraiche.
Servera med en klick creme fraiche (eller gräddfil) och kanske knäckebröd med ost.
SUPERGOD och energisnål
Kommentarer
Trackback