(Al)packad helg

Jo, det har blivit lite av både det ena och det andra i helgen. Gårdagen var dock höjdpunkten när jag sammanstrålade med äldsta dottern och hennes familj ute på Selaön, hos Krusius Alpackor.
 
Starring: Barillo, Gunillo, Kurre, Ärtan, Galaxy, Nova och Monica 
 
Barillo och Gunillo                                Kurre
 
Galaxy                                               Barillo
 
Vi fick veta massor om alpackor: vad de äter, de är idisslare och har tre magar, de kommer från Sydamerika och de är inga bär inte mer än 5 kilo osv osv! Vi var ute och gick med dessa härliga individer i ca en timme. Avslutningsvis köpte jag ett 100grams nystan av Barillos kardade och spunna vinterpäls (det var honom jag gick med under hela promenaden) som jag ämnar göra ett par handledsvärmare av. När vi sen fick gå in och fika bjöds vi på nybakt sockerkaka med päron, uppstoppade djur av alla de slag (maken hade jagat i hela sitt liv) och livs levande taxvalpar!
 

Dagen blev intensiv jämfört med de senaste dagarnas värk och trötthet, lite mano-varning... började med långpromenad, rengjorde filtret i akvariet, fortsatte med att åka och rösta i kyrkovalet samt gå på gudstjänst i Strängnäs Domkyrka. Efter det åkte jag och handlade både fiskpanetter och fiskpinnar samt remoladsås och ärtor. Har inte ätit fiskpinnar på minst 15 år, men nu har jag varit galet sugen på fiskpinnar (varför???) i två dagar. Det blev fiskpinnar till lunch och fiskpanetter till middag... och jag har lika mycket kvar! Mums! Ny långpromenad med hundarna, krattat eklöv, fixat med bilen och sen har jag suttit och knypplat en god stund efter middagen... Nu ska jag INTE ta fram strumpstickorna och börja med några handlovsvärmare av alpackaull, utan sticka klart lin-sjalen först. Den är, som så mycket annat i mina gömmor, nästan klar. Nästan-klara saker blir oftast liggande ett tag innan jag gör ett uppsamlingsheat och gör klart flera saker på kort tid.
 

Ha en fin vecka!

Långhelg på Gotland osv -->

Minns ni UAE i maj? Vi var ju på rundresa i Abu Dhabi, Dubai och Fujairah samt Oman... och på nervägen, under mellanlandingen i Düsseldorf, mötte vi ett par som vi sen umgicks med av och till hela veckan och hade jättetrevligt med. Hon var diakon och de bor halvårsvis på Gotland där han är född. Vi blev så goda vänner att vi blev bjudna till dem på Gotland och dit for vi i helgen. På skoj sa Janne när de bjöd ner oss att ge hustrun (mig alltså) mailadresser, telefonnummer, skonummer, kragnummer, ja allt som är behövs för att hålla kontakten, och det fick vi, allt utom kragnumren. När vi nyligen åkte på husbilsemester och jag blev så raggsocksinspirerad kom jag på att det är klart att de ska få varsitt par hemstickade raggsockor! De bor ju halvårsvis i Jämtland (!) där hon är född och skonumren hade vi ju fått!
 
 
Sagt och gjort, nytt garn inhandlades och raggsockor stickades! Under de långa bussresorna i Lutherland blev de klara.
 
I torsdags åkte vi ner till Gotland. Vi fick bo i deras härliga gäststuga, god mat serverades och den sena kvällen tillbringades i deras 40-gradiga bubbelpool under stjärnorna.
 
 
I fredags och lördags gjorde vi spännande utflykter till Hoburgsgubben, Storsudret, Holmhällar, Skär osv.
 
 
I Vamlingbo prästgård såg vi Lars Jonssons utställning och njöt av trädgården som Linné sägs ha gjort ritningarna till.
 
S´s hemlagade Gotlandspannkaka, bättre än så här blir det inte!
 
Öja kyrka blev för mig extra spännande. Dels att få se Öjamadonnan men också att få se St Lars  i medeltida målning.... Wow!
 
 
Jag blev dock inte klok på vilken som var Öjamadonnan. De båda träskulpturerna, den vid triumfkrucifixet eller den i koret, de var identiska så när som på färgen.
 
 
I söndags var det diakonins dag och det firade jag och S i Vamlingbo kyrka.
 
 
De hade en jättefin utställning: I telefonen finns hela människan, den skulle jag vilja ta med mig som inspiration till mitt jobb.
 
Vi kom hem natten mot måndag, och måndag hämtade vi en ny soffgrupp och köpte en ny säng som vi ännu inte hämtat. Tisdag åkte Janne till Mallis med grannen och jag jobbade nästan 13 timmar. En full diakonimottagning där jag valde bort lunchrasten för att hinna med efterarbetet, medarbetarsamling, hämta hundar och ge dem en kort promenad innan en supertrevlig återträff efter Hälsinglandsresan.
 
 
Idag blev det mer  humant med arbetstiden då jag fick ett återbud och flyttade min friskvård till klockan 14 istället för 17... Hemma halv sju. Skönt!

I Luthers fotspår 👣

I oktober är det jubileum! Det har passerat 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser på Slottskyrkans port i Wittenberg. Detta var startskottet (fast det visste ingen då) till reformationen, protestantismen och vår Lutherska kyrka.
 
 
Förra veckan gjorde vi en fantastiskt intressant och intensiv resa i Luthers fotspår. Jag kan inte gå in i den i detalj, för då skulle ni få sitta här och läsa länge, men jag kan länka så ni får läsa det ni tycker är intressant.
 
Måndag
Jag åkte hemifrån kl 6.15 och mötte upp mina arbetskamrater kl 8.30 på Arlanda. I Berlin satte vi oss direkt på bussen och åkte till Wittenberg. Vi hade första arbetspasset på bussen vilket handlade om Luthers samtid. Efter incheckning på hotellen gick vi till Lutherhaus, Augustinerklostret där Luther var munk och som senare blev Martin Luthers och Katarina von Boras hem. Katarina von Bora var nunna, men rymde i en silltunna. De var inga mesar, dessa båda!
 
 
Tisdag
Vi började morgens arbetspass med Marienkirche, där Luther sägs ha predikat minst 2000 gånger. Sen fortsatte vi till Schlosskirche, där Luther alltså spikade upp sina teser på kyrkporten. Sen blev det arbetspass på bussen på väg till Eisenach där vi checkade in på hotellet och åt middag.
 
Mariakyrkan
 
Luthers gravplats under predikstolen i Slottskyrkan

Onsdag
För mig var detta höjdpunkten. Jag reste i Luthers fotspår för 10 år sen och då var vi uppe i borgen i Wartburg och det minns jag som så otroligt häftigt. Borgen, liksom flera andra borgar från denna tid i området ligger uppe på berg, i försvarshänseende så klart, med en milsvid utsikt. Här levde Martin Luther som Junker Jörg i 10 månader efter att ha blivit bortförd till Wartburg av sina vänner efter att ha blivit bannlyst av påven, tillika fredlös. I Wartburg översatte han Nya Testamentet på 10 veckor. Det blev en dag som jag inte tror någon av oss glömmer, men av helt andra orsaker. Bussen kan inte köra ända upp så man får gå en bit i ganska kraftig uppförsbacke. I sällskapet som gick före oss fick en man hjärtstopp, och trots hjärt/lungräddning så gick hans liv inte att rädda. Vi var några i vårt sällskap som försökte hjälpa till tills ambulansen kom, men det gick inte. Klart att dagen blev färgad av detta. Några av oss gick tillbaka till bussen, några av oss gick upp till borgen och fikade och några gick in i muséet.
 
 
Efter lunch var vi på Bachhaus i Eisenach och sen blev det arbetspass i bussen.
 
 
Bussen tog oss till Erfurt där vi checkade in på hotellet och knallade iväg till Augustinerklostret dit Martin Luther begav sig när han lovat Gud att bli munk under ett ruskigt åskoväder.
 
 
Därifrån vandrade vi vidare till domkyrkan där vi hade ett arbetspass innan vi gick in i den.
 
 
Torsdag
På torsdagsmorgonen gav vi oss av till Eisleben där vi besökte huset Luther föddes i, kyrkan där han döptes, Andreaskirche och huset han dog i (vilket visade sig att så var det inte, men ett museum fanns där i alla fall).
 
Födelsehuset
 
Dopgraven i dopkyrkan
 
Lutherrosorna fanns lite här och där
 

Sen bar det av hemåt. Vi landade vid 23-tiden och jag var hemma strax före klockan 1.00
 
fredag - måndag
Fredagen började jag hos läkaren som egentligen inte gav nåt. Besöket på Sthlm heart center förra veckan visade bra resultat, tack och lov. Värken i kroppen kan inte förklaras... mer än förmodad artros i lederna då... Helgen har jag tagit det lugnt och idag har jag jobbat hemifrån. Ikväll börjar knypplingen i Strängnäs.

RSS 2.0