Ugnsbakad lax med saffransmarinerad fänkål och rosépepparkräm

Ett lyxigt vardagsrecept Janne hittade i reklam för Arla Kökets Smetana, författat av Sveriges Mästerkock 2011: Louise Johansson.
 
 
4 portioner, rätt små men mättande.
 
  • 4 bitar laxfilé - ca 500gr
  • 1 msk Arlas smör- och rapsolja - jag använde smält smör och det gick lika bra
  • 1 tsk salt
  • 1 kr svartpeppar - kan man ens ha så lite?
  • 1 fänkål, ca 400gr - jag tog två för de var så små, vikten har jag ingen aning om men jag tänkte en halv per portion
  • 1/2 pkt saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • 1 dl hackad dill
  • Smetana - det fanns inte på vår affär så jag tog creme fraiche, det gick ganska bra. Jag tror nog att Smetana blir mer som en kräm, creme fraichen blev rätt rinnig av apelsinsaften, mer som en sås... men man tager vad man haver. Smaken var det inget fel på.
  • pressad saft från 1/2 apelsin
  • 1 tsk stött rosépeppar - jag tog mer
Sätt ugnen på 150 grader.
 
Blanda saffran, salt, socker, citronsaft och olivolja. Skiva fänkålen lövtunt och vänd ner den i marineringen. Ställ den i kylen.
 
Blanda smetana, apelsinsaft och rosépeppar, smaka av med salt. Ställ in den i kylen.
 
Pensla fisken med smör-rapsoljan (eller det smälta smöret), salta, peppra och lägg i form med lite olja i botten. Baka i mitten av ugnen ca 20 minuter (55 grader i innetemperatur om man har en temp).
 
Blanda fänkålen med dill strax före servering.
 
Servera laxen med fänkålen, "krämen" och bröd.
 
Smaklig spis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0