Wallenbergare
En favorit man kan göra i alla möjliga färsvarianter. Receptet ur "Pernillas matböcker" från 1975 är på kalvfärs, grädde och äggulor, men jag har gjort dem på både nöt- och blandfärs, mjölk och hela ägg. Det är bara att prova sig fram efter den egna favoriten eller styras av vad som finns i kylen.

För fyra pers:
400 gr kalvfärs
2 dl vispgrädde
4 äggulor (3 kan räcka)
1,5 tsk salt
vitpeppar efter smak
smör att steka i
Blanda hastigt men väl. Smeten är lös men den öses i het stekpanna och då stelnar den till. Forma biffarna i stekpannan om det behövs.
Gör man många till gäster kan man lägga dem i långpanna (aldrig staplade på varandra) och göra en svampstuvning som man täcker dem med när de kallnat och värmer på i het ugn strax före servering.
Potatis eller ris, gröna ärter och/eller sparris samt nån härlig sås till.
Kommentarer
Trackback