Innan regnet ☔️

Idag var jag förberedd, både på att maken skulle kunna ta en längre promenad med grannen och framförallt: en plan och fokus!
 
Planen var: plocka innan regnet! Ta tillvara på em.
 
Fokus: nässlor, björklöv, rabarber, granskott!
 
Rabarber, nässlor, björklöv, granskott och så råkade några maskrosknoppar hänga med in 😂
 
Det gick bra. Björklöven skulle vara torra när man la dem i olja så de blev första prio innan regnet. Björklövsolja är för utvärtes bruk mot smärta. Jag har inte testat det än, men om ca 2 veckor har det dragit klart, då kan jag ge en recension.
 
Jag vet inte om det är viktigt med hur mycket det ska vara av det ena eller det andra. Jag tryckte i så mycket det gick, typ 🌳 
 
Sen tog jag nässlorna på tomten. Jag hade nästan en halvliter kvar från plocket igår så min plan var en halvliter till två "kok" i mina glassförpackningsformar. Det blev för mycket som vanligt, så jag tog undan nässlor till the. En kopp tog jag direkt, resten hänger på tork i ett nät i klädhängaren framför luftvärmepumpen. 

Sötat med lite maskrossirap 😋
 
Granskotten! Igår upptäckte jag att granarna på tomten fått massa små gröna skott. Idag plockade jag från den gran som hade mest och störst. De ska vara ungefär i en nagels storlek.

Det blev 3 dl 🌲 

Hittade ett recept på granskottsirap som inte verkade så
krångligt om man modifierade det en aning. Jag slängde i alla granskott och citronen på en gång och lät koka upp. Skippade proceduren att koka lite här och lite där och sila i olika omgångar.
 

Till lunch provade jag att smörsteka maskrosknopparna med smör och maskrossirap. Det var ok. Jag kommer nog ge det en chans till men med smör och salt... Efter lunch la jag mig i soffan, vilade och tittade på regnet. Smådropp till rejäla skyfall. Naturen är häftig.
 
 
Sen fortsatte jag med grankottssirapen som fått stå och dra. Nu fick den koka ihop med socker till rätt konsistens. Nästa gång kommer jag bara ha i en halv citron, antingen tog citrusen över lite eller så är granskotten så syrliga i sig själv. Nästa gång vet jag vad som är vad.
 
 
Smulade ihop smulpajen på årets första rabarber som jag lovade maken igår... men den vimsade jag ju bort. Sen lagade jag pasta och pastasås på kyckling till middag när maken kom från jobbet. 

 
Nu är jag trött och nöjd. Vi ska koppla av lite innan vi smakar rabarberpajen. Idag har värken varit medeljobbig. Det sitter mest i korsrygg och lår. I mörka stunder tror jag att det är nån muskelförtviningssjukdom eftersom högerbenet har så pass mycket mindre muskelmassa. I ljusa stunder är jag bara tacksam för denna tid som ger kroppen möjlighet till återhämtning. Jag får ta mig i kragen och gå till vc i veckan för att ta sköldkörtelproverna. Jag hoppas och tror att tröttheten och värken hänger ihop med sköldkörteln.
 
Dagens lästips:
https://diakonibloggen.com/2013/12/03/jag-gick-inte-in-i-vaggen-andra-gick-in-i-mig/
 
Idag har vi haft finbesök. Herr Fasan kollade in vad vår fågelmatare hade att bjuda på. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0