Söndag igen

Idag fortsatte mina besök av de medeltida kyrkorna häromkring. Dels är de så vackra och så ser och känner man både historia och andlighet påtagligt i de små kyrkorna som människor smyckat i århundraden. Idag blev det Vansö kyrka med anor från 1100-talet. Jag har varit där två gånger tidigare, en trettondagjul och en långfredag. Idag är det söndag före domsöndagen. Kyrkan är ganska oansenlig utanpå, men inne är det nåt helt annat! Den är nämligen täckt med Albertus Pictors väggmålningar från 1400-talet, från golv till tak. Tyvärr kalkades de över på 1700-talet, men knackades fram igen i början av 1900-talet då de, tyvärr igen, renoverades ganska hårt... men det är fortfarande en wow-känsla att komma in. En hel del av interiören som altar- och helgonskåp är från 1400-talet. Och så har kyrkan ett korfönster bakom altaret som påminner om en söndagsskole-affisch, Jesus med ett lamm i famnen. Och vet ni? Altarduken har en knypplad spets! "Mogna ax" heter den 😁
 
Maria-skåp

St Olof
 
 
Högmässan i sig var ok. Det är ju söndagen före domsöndagen och temat därefter --> inte alltför upplyftande. Men utan torndön och svavel blir det ingen sol och inga fröjder.
 
Hemmavid gick jag långpromenad med hundarna. Morgonpromenaden blev ju rätt kort.
 
 
Imorse var jag extremtrött. Kunde inte somna inatt, var vaken till närmre tre, sen väckte Bamse mig för han var kelsugen ... sen drömde jag obehagliga drömmar om grannens hund. Hon avlivade den för några år sen, men inatt drömde jag att hon lämnat honom ensam hemma och åkt bort. Hunden tog sig ut på nåt sätt, satt och tittade in på oss genom fönstret, sov utanför vår dörr, den sprang ensam in till Strängnäs och jag ställde ut mat åt honom men han var så skygg. Jag tyckte så synd om honom. När jag vaknade av makens väckarklocka var jag helt slut. Från början hade jag tänkt följa med honom upp och hjälpa till med grannarnas mammas/svärmors flytt, men jag orkade inte. Det var lagom att åka på gudstjänst och gå långpromenad.
 
Flyttgänget hade ätit lunch på Pizza Hut i Botkyrka. De hade köpt en pepperoni lovers till mig ❤️😋🍕 

Nu sitter vi och ugglar vid tvn. Ny vecka på ingång...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0