Vildsvin!

Ikväll har jag och Bamse suttit i fönstret och tittat på räven. En jättevacker rödräv med tät fin päls. Den sprang runt inne på närmsta grannens tomt och bökade runt lite. Janne berättade sen att han ofta sett den där på kvällarna när han varit ensam härnere. Det är nog samma räv som jag i höstas sett halvvägs in på vår tomt på morgnarna. Vacker och orädd.
 
Bamse spanar i räven på grannens tomt

Idag när bonden var in en sväng ... och jag nämnde i förbifarten att Bamse ofta fick vara lös när vi är ute och går ... så sa han att vi bör hålla honom kopplad. Man har räknat till minst sju vildsvinsfamiljer i området och de är ganska närgångna. Bonden har dem 50 meter från huset.
 
Jag uppfattar mig själv som rätt cool när det kommer till vilda djur. Jag har respekt för dem, men är inte rädd skulle jag vilja säga.
 
 
Nu pratar jag allmänt om svenska vilda djur. Rävar och rådjur är det roligaste som finns att se när man är ute och går, alla former av rovfåglar likaså, älgar får gärna hålla sig på lite avstånd men det är inget som skrämmer skiten ur mig, inte lodjuret heller. Björn och varg vill jag absolut inte träffa när jag är ute och går med Bamse men det är inte heller någon risk att springa på dessa dit vi nu ska flytta ... men ett djur som jag absolut lika lite vill träffa på mina promenader i skogen är vildsvinet. Jag är livrädd för dem! Kanske för att de egentligen inte funnits i de regioner jag växt upp. Det har inte björn och varg heller, men dem pratar man om på ett annat sätt. De finns med i barnsånger och sagor. Vargen har jag dessutom lärt mig hel del om på den kurs i etologi som jag gick för två år sen, den fokuserade på varg och delfin, men vi fick lära oss lite om andra djur också.
 
Mexico  2012                                                         Kolmården 2011
 
Förra vintern fanns en vildsvinsfamilj i området. Den höll sig i skogen bortom bondens gärde, men i år är minst en av de sju sedda vildsvinsfamiljerna inne och knallar i sommarstugeområdet där vi bor. Inte på gatorna, men längs ängarna och då måste de ju också gå i skydd av grandungarna som jag förstår. Och sista biten ner till oss är det sommarstugor i mörk granskog innan vår och grannens tomt öppnar sig innan gärdet och man får lite mer ljusinsläpp för sol på dagen och måne om natten.
 
  
 
Ikväll har jag roat mig med att läsa lite om vildsvinet. Ett gammalt talesätt lyder att: När man tar fram trollen i ljuset så spricker dom. Att lära mig mer om detta skräckinjagande djur kanske får det till nåt klappvänligt? Jag vet sen innan att det är ett skyggt djur som ser dåligt och hör bra, men vad ska jag göra om jag möter på ett gäng när jag rastar Bamse i mörkret. Ju bättre förberedd desto mindre panik kommer jag få när det rasslar bland granarna, och detta blir ju snart vårt hem. Har vi vildsvin till grannar så får vi väl ta och lära känna varandra då. Hepp hepp!
 
Parken zoo i Eskilstuna från i somras. De ser väl snälla ut?
 
Ja, vi har klarat oss idag, imorgon åker vi hem igen och det beror inte på vildsvinen utan på annat.
 
Peace and love, over and out!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0