Sjunde knypplardagen

Puh! Jag har räknat fram och tillbaka och fått knypplardagarna till sex! Men nu har jag hittat den sjunde dagen igen! Inte lätt när man har svårt med siffror och dessutom drabbas av knypplarhjärna...
 
 
Tog sovmorgon imorse eftersom det var lektionsfri söndag och John Blund var svårflörtad igår, så jag kom upp till lektionssalen halv 10.
 
 
Knypplade klart "kors"et och gick sen och handlade lunchmiddag, en smörgåstårta som räcker till två måltider till. Sen gick jag tillbaka och började spola på pinnar till "korsbandet". "Korsbandet" har ingen arbetsbeskrivning så det blir nästa obligatoriska moment, att lista ut hur det ska knypplas. Vi har mönsterpapp och en knypplad förlaga, så det är bara att räkna trådar. Ser inte allför svårt ut, men det brukar var helt fel. Ser det lätt ut kan det vara skitsvårt. Men innan jag blev klar med trådspolningen så var det dax för taktil massage. Igen! Jag fick lite ansiktszon på köpet för jag har varit så nyfiken på det och det gick så långt att jag försvann in i ett gränsland mellan att vara vaken och sömn. Fullt medveten hörde jag mig själv snarka, det var som om kroppen sov men hjärnan var vaken. Blir det nån lucka i hennes massageschema i slutet av veckan går jag dit igen!
 

Sen gick jag upp till lektionssalen och fortsatte spola på pinnar och satte upp "korsbandet" så jag är igång till imorgon. Halv 10 gick jag ner till Vättern och njöt av solnedgången innan jag firade mitt färdiga "kors" som sig bör, med jordgubbar och choklad!
 
 
Nu ska jag se om John Blund är mer medgörlig igår. Fyraochenhalv roliga knypplardagar till!

Sjätte knyppeldagen

 
Om jag skriver att det inte hänt mycket idag så är det en tolkningsfråga. Igår hände massa skoj, idag hände inte många roliga saker men väl en! Jag knypplade! Så till den milda grad att den enda riktiga pausen mellan nio och tjugotre var när jag och en av kursarna gick till pizzerian, sen blir det vila-ryggen-pauser och fniss- och hostanfall. Det går långsammare att knyppla i år än tidigare år, men tankarna kring livet trasslar in sig i lintrådarna. "Kors" blev nästan klart iallafall! Jag har njutit otroligt av dagen, att få vila hjärnan och känslorna i nålar och trådar.
 
 
Vägen hem vid halvmidnatt var otroligt vacker efter dagens regn och sol-attacker. Hemmavid väntade en kanelfuga och en krämbulle... och John Blund verkar ha annat för sig ikväll...
 
 

Stora knyppeldagen

Morgonen började med ett jätteroligt samtal om finknyppling och dockskåp. Vi såg igår på rundvandringen en bok om just att knyppla miniatyr-dukar, gardiner mm till dockskåp och tjejen jag åt frukost med visade sig ha knypplat lite ur den boken. Ännu en kvinna som satt med oss var ur styrelsen och tyckte att hon nog kunde föreslå en "dockskåpskurs" som komplement till framtidens kurser. Det skulle ju vara himla skoj att göra sitt eget dockskåp. Ja, jag är nog inte så intresserad av ett dockskåp, men ett tittskåp med en kvinna som sitter och knypplar i ett inrett rum ser jag framför mig. Vad kul det skulle vara! Och mitt förslag om metallknyppling slog ju väl ut och har t.o.m blivit en Vadstenakurs i år så vem vet?
 
                                                              
 
Nu blir det en bildrik blogg! Årets stora knyppelevenemang gick av stapeln idag och jag har inte pratat och skrattat så mycket på länge. Jag satt i lektionssalen halv nio och började dagen att tillsammans med fröken gå igenom monteringen av min "symbol". Jag hade sett en montering jag tyckte var så himla snygg och som jag ville testa. Måste ta reda på vad den kallas, men den ligger uppepå linet och fästes i fållen som är på ovansidan.
 
Häng med! 
Först vika och klippa hörnet
 
Pressa kanter (....eller tråckla)
 
Sy hörnet och sy sen fast spetsens uddar i nederkant av den invikta fållen
 
Dra ut tråd och sy hålsömmen över två eller tre trådar
 
 
Jag är inte helt nöjd med resultatet. Linnet var för grovt så hålsömmen blev inte så snygg som på förlagan. Men jag fick en lärdom istället! Om jag skulle göra om det skulle jag prova att dra ut två trådar i linnet om jag tycker den är för grov...ellle välja ett tunnare linne. Jag tänker inte deppa ihop utan ta emot den kunskap jag nu fått att se linne på ett nytt sätt, nämligen som ett levande material som man får kompromissa med :O)
 
Nå, vid 10-tiden slog Svenska Spetsars kursverksamheter upp portarna för allmänheten och det strömmade in nyfikna damer och en och annan man. De flesta är själva knypplare och ställer roliga, intressanta och kluriga frågor. Jätteskoj! Klockan 12.00 blev jag ensam i lektionssalen en stund medan jag jobbade nästanklart med monteringen. Ska diskutera det halvtaskiga resultatet med fröken imorgon. Strax före 13.00 gick jag mot Rådhustorget för att äta lunch. Det blev en räkmacka på La Bocata igen. De hade bakat knyppelkakor dagen till ära!
 
 
Jag var tidig ut till torget, ingen hade kommit än, så jag tog en pepparot/citron och marsipan-glass i väntan på lite sällskap vid knyppelborden. Jag hade tagit på mig första knyppelpasset.
 
 
Klockan två var vi i full gång med att knyppla och berätta för folk vad vi gör på kurserna. Hoppas vi värvat nya knypplare!
 
 
Efter en halvtimme blev jag avlöst och gav mig av längst stora gatan för att kolla in alla knypplerskor som satt i staden.
 
Västmönster av Eeva - Liisa Kortelahti        Hatten är oxå knypplad!
 
Ljusmanchett, servettring eller varför inte strumpeband?
 
Oj, vad mycket trevliga knypplerskor jag träffade idag. Jag har aldrig pratat och skrattat så mycket på min promenad mellan Rådhustorget och Vadstena Spetsmuseum!
 
 
Jag började med det jag alltid gör på muséet, nämligen att fotografera min lärares "Tut i luren". Den är olika växtprydd varje år. I år var den rätt mycket växtprydd:
Design och genomförande: Sam Jacobsson
 
Årets utställning heter "Lägg märke til spetsen" och en del av var ett samarbete med Vadstenas filatelister den handlade om frimärken. Givetvis frimärken med anknytning till spetsar. Jag köpte detta frimärke som jag länge suktat efter. Köpte oxå två vykort med stämplade likadana frimärken. Jättekul att ha dessa i min ägo! Som jag förstått så vann frimärket nån tävling 1976 och gavs då ut. Men jag har missat resten. Hittar inget mer detaljerat på google så jag får nog gå tillbaka till muséet och fråga.
 
 
Inne på muséet kom jag i samspråk med en dam som jag sen fick sällskap med tillbaka ner till stan, där vek hon av mot centrum och jag mot skolan där jag knypplade en timme. Sen blev det stor middag med alla som knypplat på stan under Stora Knyppeldagen och flera av oss kursdeltagare.
 
Jag fick en present av en tjej som kom på besök. Hon har varit härnere tidigare år, men kunde inte komma i år. Knyppeldagen ville hon inte missa så hon åkte hela vägen hit för att vara med. Och så fick jag en liten present av henne. Jag blev förstås jätteglad! Han får sova i sängen bredvid så han inte går sönder! Vilade på rummet en stund, sen fortsatte jag knyppla i två timmar till.
 
 
Nu har jag fått en rumskompis i badrummet. Han tycker nog jag ska släcka lamporna nu. Det är dax för min date med John Blund!
 
                        

Fjärde knyppeldagen

Helt otroligt att fyra dagar redan har gått. Samtidigt känns det som jag aldrig lämnat Vadstena. Direkt jag kommer in på folkhögskolans område känns det som jag alltid varit här. Tiden står still, den går fort och den tar aldrig slut. Idag har jag fortsatt knyppla på "kors". Var i leksionssalen kvart över 8 imorse och har knypplat till kvart i tio ikväll. På första fikapausen gick jag och köpte nya tjockisnålar som håller för den grova altarspetsen. Jag hade en ask sen förra årets "vättersnipa" men denna "kors" kräver mer än så. Efter fikat gick vår grupp en rundvandring till de andra kurserna. Det är två nybörjar-fortsättning, metall, fördjupning 1 och dalknyppling.
 
Udd och stad X2, Tvärgatan och Vitsippan
 
Fördjupning 1 blev en flashback, det är två år sen jag gick den och den fick mitt knypplings-självförtroende att vakna. Man måste inte vara perfekt, man kan ändå. Nybörjar-fortsättning har jag gått två gånger och det är alltid lika kul att hälsa på i de grupperna. Där finns både rena nybörjare och de som är riktigt erfarna och som kanske kommer för att knyppla något speciellt. Idag har jag sett Vitsippan i färg och pärlor vilket inspirerar till nåt användbart av denna söta spets. Jag har gjort ett klockarband av Vitsppan en gång i tiden men den har blivit missfärgad. Dalknyppling har jag inte provat på men Leksandsdräktsspetsen gör mig lite sugen att prova på det oxå. Dalknypplingen brukar hängade pinnar och har inga nålar i spetsen utan bara i kanterna... Lite annorlunda mot Vadstenaknypplingen. Nu vill jag gå igenom alla fördjupningskurserna först så jag har lite erfarenhet med mig i bagaget innan jag ger mig på en ny teknik så vi får se vilka kurser som går nästa år.
 
 
Metallknypplingskursen har jag gått hemma, men den är utökad med nya spetsar nu så jag ser fram emot höstens kurs, då blir det mer metall för min del. De provade ox att knyppla vanliga mönster i metall och blandannat knypplades en Vitsippa i röd metalltråd. Det inspirerade mig ordentligt så när metallknypplingsläraren erbjöd mig hjälp att fixa egna metallknypplingspinnar så tackade jag genast ja. Jag fick köpa ut krokar på affären trots att den stängt och hämtade sen pinnar i lektionssalen... så blev jag visad hur det gick till så nu kan jag själv :)
 
 
Resten av dagen har gått åt till att knyppla "kors" fram och tillbaka. Nu ikväll när jag började bli trött blev det mer baklängesknyppling än framlängesknyppling så jag har ikväll bestämt träff med John Blund före midnatt.  Nu får "kors" sova en stund i Trefaldighetsgården ...
 

Jag sover i Empiren!
 

Sov gott!

Tredje knyppeldagen

Ännu en knyppelmarathondag nästan utan avbrott. Satt i bänken strax efter 8.00 och avslutade ikväll 22.15. Svårt att ha det bättre :) Krumelutten... eller "symbol" som den faktiskt heter blev klar lagom till middagsrasten och jag har börjat med "kors". Hoppas den ska gå lite fortare att göra så jag hinner med analysen. Den tror jag blir både svår och rolig, utmanande och hårslitande...precis som utveckling är.
 
Påminner om uppochnedvända fjärdedelsnoter
 

De "knyppelpauser" vi haft är en teorilektion där fröken visade olika bottnar, uddar och lösningar på knyppelproblem. Allt kommer man inte ihåg, men av erfarenhet vet jag att det ligger i bakhuvudet och dyker upp när man behöver det.
 
"Stjärnan" är inte tillfrågad om hon vill figurera på bild i min blogg.
 
På lunchrasten trotsade jag hällregnet och gick upp till Konsum på Rådhustorget för att inhandla lunch, middag och hygienartiklar eftersom mitt rese-kit sjunger på sista versen.  Jag hade tänkt stanna på pizzerian och handla på middagsrasten pga regnet, men det var tur att jag valde bort det för det regnade ännu värre då...och jag har inga gummistövlar utan kör på med foppatofflor för de torkar fort!
 
 
På middagsrasten kunde jag snabbt skubba över till min korridor och slita fram varmrökt lax, keso och avocado till middag. Snacka om snabbmat! Enkel och bekvämt. I samlingsrummet finns tre vackra konstverk uppsatta. Det är Svenska Spetsar som köpt in tre av löven från utsällningarna på Liljevalchs förra året. Jag gillar alla tre skarpt men favoriserar förstås Heliga Birgitta. Nån gång ska jag knyppla en Birgittasyster. De fanns där jag växte upp och Heliga Birgitta har på något sätt fortsatt korsa min väg genom livet på olika sätt.
 
 
Krumelutten "symbol" blev som sagt klar till middagsrasten och jag knypplade av och gjorde klart så jag efter middagsrasten kunde spola på pinnar till "kors". Det är en grövre altarspets.
 
 
Kvart över tio ikväll hade jag spolat på alla pinnar och gjort en kant så imorgonbitti kan jag knyppla loss på själva spetsen. Hej och hå!
 
Som belöning unnade jag mig hela lådan jordgubbar jag köpte på lunchen. Jordgubbar, hackad choklad och mjölk. Mumsfillibabba = fest!
 
 
Fick sällskap av ett gäng kursledare som samlats i samlingsrummet. Jag har ju förmånen att ha hamnat i huset där alla lärarna bor, så jag fick bland annat bra tips hur jag ska skarva den 3,40m långa Vättersnipan som jag lovat Janne att knyppla till landet som gardin till vardagsrummet. Fick oxå beröm för min blogg vilket gladde mig enormt. Jag har ju valt att fortsätta blogga trots vårens incident, men det är inte utan en viss ågren eftersom jag inte har en aning om hur och vad människor reagerar på. Man vet ju inte vilka som läser och att skriva personligt är utelämnande så man blir väldigt sårbar. Men att få den positiva respons jag fick ikväll gör mig glad och stärkt. Det är kul att skriva och jag fortsätter så länge jag tycker det.
 
 
Avslutar med en bild på Vättersnipan som jag knypplade en provbit på förra året.
 
 
Nu lockar John Blund!

Andra knyppeldagen

                                                                        
Dagen började med en utmärkt föreläsning och bra tänj-och-sträck-övningar av en sjukgymnast. Hon var här för två år sen, både som föreläsare men framförallt som knypplare. Förra årets ergonomiföreläsare har passerat ganska obemärkt förbi med passusen "han med sexistiska skämt". Vi är ense om att han var nog rätt nervös inför alla kvinns som trollade med trådar så han är ursäktad!
 
 
Efter det har det varit marathon-knyppling nästan. När vi bröt för lunch gick jag till favvo-bageriet och köpte en räkmacka som inmundigades på plats och en ta-med-kyckling-curry-macka till middag. Det ska vara lätt och snabbt för att hinna knyppla så mycket som möjligt. Ett lyxavbrott har jag unnat mig, nämligen taktil massage. En tjej från bygden är inhyst i ett av rummen och där tar hon emot kunder under dagarna. Jag har bokat mig på söndag, men när jag gick förbi listorna på eftermiddagen såg jag att hon hade en lucka en timme senare så jag bokade in den. Det var underbart! Ren och skär njutning för både kropp och själ!
 

Sen knyppla, kycklingmacka, knyppla, knyppla till efter 22.00. Framåt kvällskvisten blev det fnissigt värre mellan svordomarna när vi gick vilse bland trådarna... och det är så det ska vara när man är på kurs. Det är  ren bonus.
 
 
Jag börjar få ordning på mandlarna men krumelutten är hopplös. Den är inte svår i sig, men den tar tid att få snygg. Nå, än har vi oceaner av tid... och nu väntar John Blund.
 

Första knyppeldagen

Vilken dag! Efter uppropet, fast egentligen är det en information/presentation, gick varje grupp till sitt klassrum. Min grupp sitter i Trefaldighetsgården, ett gammalt mentalsjukhus med anor, och i det klassrum jag suttit i de två sista åren.
 
 
Vårt klassrum ligger bra på norrsidan så det blir aldrig så stekande hett i det rummet. Vi gjorde oss hemmastadda med våra påsar och dynor och lådor och lampor och allt vad man måste ha med sig när man är på knyppelkurs. Sen fick vi en bra presentation av fördjupningskurs 3/altarspetsar och kunde börja välja mönster och vilket delmoment vi ville börja med. Jag valde efter en stunds avvägande "Symbol". Jag har ju en tendens att vara alldeles för ambitiös men tycker nog att jag lyckades vara realist denna gång. Det är ju roligare om man inte tar i så man spricker utan ger sig lite tid att njuta på vägen oxå. Min andra ambition var nämligen att göra den stora "symbol"en, men efter att ha tänkt över lunchen valde jag den lilla, den som "bara" är 7 cm bred. Det visade sig vara att klokt beslut för det är många mandlar och små överraskningar i mönstret. Nu går jag iof och tänker att jag ska göra 15cm "symbol" oxå för då har jag två spetsar till de två monteringarna och har då klart fyra av de obligatioriska momenten, och dessutom blir det kul att göra samma spets i olika grovlekar. Men jag har minst ett par dagar på mig att ändra mig om jag vill.
 
Altarspetsar är nog de spetsar jag tycker är häftigast. Störst är bäst :o)
 
Här kommer jag tillbringa mååånga timmar!
 
Satt kvar nån timme efter lektion, gick upp till centrum och köpte middag och ringde sen till mamsen för att kolla upp hur det gått med Bamse. Janne sa tidigare på kvällen att han inte var glad, vill inte äta eller gå ut... men när han kom upp till polarna hos mamma och pappa verkade han pigga på sig. Det är roligt att vara poppis, men det gör ont i mammahjärtat när lillponken blir så deppig när han inte får följa med och knyppla.
 
Otroligt vackra Vättern!
 
Lin, dock inte sånt lin man kan göra lingarn av, men dock en släkting.
 
Kvällen har jag givetvis tillbringat i lektionssalen. Var annars? Hur ofta kan man snöa in på detta sätt i ett intresse? Ingen hund, ingen papegoja, ingen städning, ingen matlagning att tala om... bara knyppla och umgås med likasinnade!
 
En halv "symbol"
 
... och så en vacker kvällsvy över Vättern på väg till rummet:
 
Nej, nu ner i den ljuvliga sängen! Imorgon fortsätter knyppeläventyret!
 
 
 

I väntan på ...

Vättern i solnedgång
 
Har varit vaken sen 06.00. Lyssnat på kvittrande fåglar och damer som skrotat runt i korridoren och inte heller kunnat sova. Har världens skönaste säng och kommer alla gånger se fram emot att få gå och lägga mig efter långa, lärorika knypplingspass. Nu är jag nyduschad och frukosterad och ser fram emot uppropet. Har inte kunna spola på nåt garn då jag inte har en aning om vad som väntar i denna fördjupningskurs no 3 som handlar om altarspetsar.
 
Svenska Spetsars "knölsvan"
 
Jag är omgiven av flera av mina fantastiska knyppellärare och nytt för i år i sommarkurserna är metallknypplingskursen, men den har jag redan gått. Min knyppellärare från Hagsätra är med här i år för att ge sina kunskaper vidare i just metallknyppling, en kursplan som han själv gjort och som jag uppskattat enormt. Jag har lärt mig mycket om linet när jag knypplat med metalltråd...
 
Metallknypplingskursen
 
Det är bara en av alla mina fyra lärare som jag ännu inte sett, hoppas hon är här. Och i år ska jag få en ännu en ny lärare, det ska bli spännande.
 
Har pratat med Janne som berättade att han släppt ut Bamse efter att vi åkt igår och han hade kutat som en blådåre efter min bil. Janne hade försökt hänga på men vid brevlådorna 100 meter från vårt hus såg han inte ett spår efter hunden. Efter 20 minuter hade Bamse kommit lommande tillbaka. Bamse är visst inte alls glad... men idag ska han på "kollo". Janne, som ska jobba kväll och natt, kör upp honom till mina föräldrar där han får vara med Hagge, Indra och Jajja vilket säkert kommer få honom på andra tankar.
 

Nu ska jag gå iväg och se om jag hittar nån jag känner... och lära känna lite nya knypplarvänner.

Midsommar

En fantastisk midsommarhelg har vi haft: Jag, djuren och jag hoppas Janne oxå. Torsdagen ägnade jag åt packningsbestyr, både inför midsommar och Vadstena. När jag kände att jag började bli klar med packning och rengöring av djurburar satte jag mig och virkade på en brudpadda som jag inspirerats av då jag blev inbjuden till ett bröllop senare i sommar. Det är två av "mina" ungdomar från Spånga som jag haft i ungdomsgruppen och  som konfirmandledare och som blev ihop på det sista konfaläger jag hade i min tjänst där... nu har det alltså blivit bröllopsdax av det förhållandet! Säger bara "WOW", tänk vad mycket livet innehåller och vad mycket jag får ta del av!
 
 
Jag avslutade torsdagen med att gå på restaurang Skebohov med en f.d arbetskamrat och kompis... Scampi Indiana förstås!
 

Sen for jag ner till landet med packning för 14 dagar och alla djuren! Fredagen bjöd på fantastiskt väder, alla djur var ute och mitt på dagen hämtade jag min gode vän Marianne från Örebro vid tåget i Strängnäs.
 
                         

Framförallt Janne förberedde den mest fantastiska midsommarmåltiden med smögåstårta till förrätt, grillad färskpotatis, baconlindad haloumi och revbenspjäll med fetaoströra och med midsommartårta till efterrätt. Han är en makalös festkock!
 
 
Bakad på mandelmjöl och med hemmagjord lemoncurd!
 
Våra goda grannar från bondgården kom oxå över och delade midsommarkvällen med oss. Vi har verkligen haft det jättetrevligt!
 
           
Hackspetten har ett par gånger nu flugit in i den största av våra holkar...
 
Vi ska vaaaandra i Guds kärleksljus, vi ska vandra i Guds kääärleksljuuus...
 
 
Lördagen och en stor del av söndagen har gått i lättjans tecken. Jag har broderat på en bröllopstavla medan Marianne och jag hängt i den av Janne nybyggda glaspaviljongen. Det har varit så otroligt skönt och rogivande. Så i eftermiddags körde jag hem Marianne till Örebro och fortsatte sen till Vadstena.
 
 
Kolla vad jag hittade i en fönstersmyg! Familjen är stor!
 
 
 
I regn och rusk gick färden mellan Örebro och Vadstena... men nu är jag här och incheckad. Har t.o.m varit hunnit med traditionen, nämligen den första måltiden i Vadstena inför varje knypplings-start inmundigas på pizzeria Venezia. Detta blir femte året! Läs mer på ett, scrolla längst ner i månaden --> två, 12 dagar finns att läsa men här hittar du första dagen 2011 --> tre och samma här, 12 dagar knyppling efter denna --> fyra. Nu börjar knypplingsäventyret 2013!
 
 

Semester!

Nu är sista arbetsdagen gjord för denna termin! Ska bara spela in ett nytt meddelande på jobbets telefonsvar... vilket jag ska försöka komma ihåg till imorgon. Ikväll har jag försökt summera den senaste tidens händelser medan jag virkat på min senaste sköldpadda - en brudpadda! Jag har blivit bjuden på bröllop senare i sommar och jag tänkte göra en prototyp :) Äventyret som är livet fortsätter och fortsätter.
 
Morgonvyer hos tant Guggelutt...
 
Men denna dag började, efter morgonbestyr och dagislämning, på Globen där jag och min goda vän och f.d granne gjorde en utflykt upp i Skyview. Bättre sätt att starta en arbetsdag respektive ledig dag finns knappast! Döm själva:
Observera personen som jobbar på kanten!
 
Därborta skymtar Högdalstoppen som friskvårdsgänget besteg häromveckan!
 
 
Underbar start på dagen... och nästan semestern.
 
Efter vårt lilla sky-äventyr åkte vi till Högdalen och åt lunch innan jag gick till jobbet och min vän hem till sig. Jag hann allt jag tänkt på mina 8 timmar, inklusive sommarcafé och hembesök. Så nu räknar jag med att vara ledig från jobbet och jobba med lite annat! Om bara några dagar börjar sommarkurserna i knyppling i Vadstena och jag har anmält mig till fördjupning 3 - altarspetsar. Ska bli hur kul som helst!
 
Men ikväll, som sagt, har jag i mitt huvud försökt summera allt som hänt under senvåren och sommarens början. Nu ska jag knoppa för imorgon ska jag börja förbereda semestern!

En dag kvar (eller Parken zoo)

Idag har jag varit på heldagsutflykt till Parken zoo. 2 bussar, 100 deltagare och 4 anställda inklusive en nervös Guggelutt som var ansvarig... Hur skulle detta gå? Det blev en lång dag men en glidardag. Allt har flutit på hur bra som helst och inte ens ett plåster eller en sipp alvedonsirap har behövts trots att mer hälften var barn under 16 år. Ingen trafik att tala om varken upp eller ner till parken. Helt otroligt! Enda gången jag kände att vi var många var när vi skulle äta lunch, TexMex-buffé på restaurang Pingvinen, då var det lite trångt... men ingen missade en enda tid. En så smidig resa hör nog till undantagen. Eftersom alla klarade sig själva så blev det gott om tid att själv strosa runt i parken. Den fick ju rätt dåligt rykte efter Kalla Faktas (eller var det Uppdrag Gransknings) repotage. Nu var savannen stängd, men de hade en dinosauriepark istället :) Lite bilder:
 
Söta svin
 
En spexig Gibbonapa
 
En spexig Diakon
 
Surikat
 
Fossa
 
Rödfotad skogssköldpadda
 
Alligator
 
Leoparder
 
Algmarinerad kapybara
 
Tapir
 
 Spindelapor
 
Falmingos
 
Och olika dinosaurier:
 
På hemvägen slapp vi oxå köer, men andra körfältet hade inte samma tur. Det var tydligen hästar på E20... hur de nu kommit dit!
 
 
 Trött! Nöjd! Nu ska jag virka en sköldpadda till!

Två dagar kvar

Jo, nu är det nedräkning på allvar. Jag tycker det är kul att jobba på somrarna för det händer så mycket annorlunda mot terminsarbetet... men nu är jag trött! Det har varit lite för mycket intryck, tror jag. Det har varit flera djupa samtal på jobbet och sånt tär... iaf på mig. Man måste göra djupdykningar i sitt inre mellan varven för att förstå andra och sig själv. I onsdags nattvandrade jag och vi gick sammanlagt nån mil under fem timmar. Det var lugnt överallt, vi hälsade på fritidsgården som hade discokväll och vandrade ner till Älvsjöbadet i två omgångar men det var inga horder av fulla ungdomar nånstans. När jag åkte hem däremot ringde jag Folkets Hus och rapporterade in ett antal bilar som samlats... men mitt intryck var att det var street-race på gång nånstans och inte stenkastning och planerade bilbränder. Inga sirener ljöd heller på natten.
 
 
I fredags gick jag efter halva arbetsdagen och för 11:e och sista gången (denna termin iaf) på kinaterapi. Kinaterapin har bestått i först massage och sen akupunktur. De sista tre gångerna har han dessutom knallat runt på min kropps baksida, från vristerna till nacken... Det har gjort mig gott. Nackstelheten efter olyckan är helt borta och kroppen mer mjuk. Doktorn och jag har inte växlat många ord eftersom han inte kan svenska, men det har varit lika skönt det. Jag har rapporterat mitt mående till sekreteraren och så räcker det med att stöna när han gjort mig illa. Han har skrattat gott varje gång och har sen lättat på trycket. I fredags klagade jag på värk i höfterna och efter massagen satte han nålar i magen (som han brukar) men oxå höfterna, och till nålarna i höfterna kopplade han ström. Det såg ut som Jannes gamla lödstation och mini-startkablar, och när han såg min min skrattade han bara och sa "tick, tick, tick". Mm, det var så det lät när han kopplade upp mig till den lilla plåtlådan och efter 20 minuters "tick, tick, tick" sov jag nästan.
 
 
När jag kom hem la jag mig en timme, sen var det dax att jobba igen. Vi slog upp ett partytält på Hagsätra torg och bidrog till vuxennärvaron. Det var ko-lugnt denna kväll. Det regnade av och till och det var ingen partystämning alls. Men några hittade till vårt tält och åt frukt, pratade och drack kaffe... och vi anställda + volontärer hade roliga och givande samtal med mycket skratt.
 

Helgen har varit lugn. 50-årsparty hos Jannes bror. Det blev en jättetrevlig kväll med många skratt tillsammans med Kökars-bor. Middagen var storslagen och även om jag har svårt att äta sånt som tittar på mig så var det gott.
 
 
Denna måndag har oxå varit lång med ett par samtal, hembesök och styrelsemöte på kvällen. Däremellan har jag försökt få grepp om en spännande morgondag då vi åker till Eskilstuna Zoo med 2 bussar och 100 deltagare och där jag är ansvarig. Men morgondagen får bära sina glädjeämnen och bekymmer, nu ska jag ut med Bamse och lägga mig.
 
Ny paddis, en svenskpadda! Hon kommer bo kvar här.
 
Denna lilla raring flyttade till sitt nya hem idag. Där kommer hon få det bra :)
 
Här är en del av familjen. Det finns minst lika många till ute i landet från Göteborg till Kallhäll!

Nedräkningen har börjat!

På Facebookgruppen "knyppling" har nedräkningen till knypplarveckorna i Vadstena. Jag har knypplat klart knölsvanarna till ljusglaset som jag hade på dynan, monterat spetsen och gjort ren dynan. Nu står dynan redo för kursen i altarspetsar som jag ska gå i år och om 11 dagar åker jag ner för om 12 dagar är det upprop. Det ska bli så kul!
 
"Knölsvan" på ljusglaset
 
Korta spetsbitar som dekoration till mindre ljusglas. Snodde idén från utställningen "Spetsigt och Smidigt" i Rödtornet i Vadstena för 2 år sen.
 
Nedräkningen inför semestern för min del har oxå börjat. 6 eller 7 arbetsdagar kvar. Jag ska försöka vara ledig på torsdag om arbetet tillåter, för det har varit och blir en hel del kvälls- och helgarbete på sistone. Ikväll ska jag nattvandra med Rågsveds Folkets Hus i Rågsved- Hagsätra med anledning av skolavslutningar och på fredagkväll slår församlingen upp ett partytält på Hagsätra Torg för att öka vuxennärvaron där kvällstid. Nästa vecka är det styrelsemöte i samhällsföreningen och ett kvällshembesök är oxå inbokat förutom vanligt dagjobb. Eller vanligt och vanligt... sommartid händer så mycket utöver det vanliga. På tisdag ska jag ansvara för två bussar som tar oss till Eskilstuna zoo! Det ska bli jättekul det oxå! Jag har i flera år sagt att jag vill dit, det ligger så nära landet, och nu blev det så här istället. Så, som sagt, har jag dessutom hunnit få undan högen på skrivbordet kan jag nog ta ledigt redan från torsdag.
 
Sköldpaddsfamiljen utökas och medlemmarna flyttar ut över Svea Rike...
 
Här hemma har jag försökt börja röja ut lite för att det inte ska se för gräsligt ut under sommaren. Det är aldrig kul att komma tillbaka till komplett kaos efter en härlig semester. Lagom kaos får räcka! Halvfärdiga handarbeten ska göras och en doptavla till lilla Meija.
 
Men nu ska jag iväg till jobbet. Några samtal och ett möte med Unga KRIS 08 som vi ska samarbeta med under fredagskvällarna står på dagens meny.
 
 
Bamse längtar oxå efter semester... då får han sova så länge han vill (tror han)
 

Regnet öser ner...

 
.... medan jag gör just ingenting i köket och Bamse ligger på fåtöljens ryggstöd och kikar ut. Har en otrolig vecka bakom mig med några arbetsdagar med sena kvällar och efter det en lång lat helg. I tisdags var vi på personalutflykt till Högbo bruk och fick prova på lite olika äventyr, blandannat lerduveskytte.
 
          
 
I onsdags vandrade vår lilla minifriskvårdsgrupp upp på Högdalstoppen. Tänk att jag bott här i 20 år och inte varit uppe där! Nå det blir nog inte sista gången denna sommar, tror jag :)
 

I onsdagskväll efter jobbet åkte jag på zonterapi och for först vid 22-tiden ner mot landet. Kom fram vid midnatt och var snabbt i säng. I torsdags kom Linnéa med familj på besök. Riktig myspysdag med de härliga smågodisarna!
 

Meija har hunnit bli 10 dagar gammal... Ängla har lärt sig hjula och Thyra höll sig undan kameran :)
 
Jens kom ner och visade sin nya bil, skitsnygg tyckte vi. Han kom ner på fredagskvällen och ägnade hela lördagen åt sina åldrande päron. Jättemysigt.
 
 
Resten av helgen har jag ägnat mig åt ingenting, knyppling, hundpromenader, sova mycket och ingenting. Janne håller på att bygga på en permanent inglasad paviljong så jag har fått vara lite hantlangare oxå. Jag är nästan klar med en knyppling med svanar till ett ljusglas innan de roliga knypplarveckorna i Vadstena efter midsommar och den är nästan färdig nu, bara kanten kvar.
 
 
Och inte att förglömma! Nu har vi liv i alla tre holkarna. Blåmesen är redan klar så i två av holkarna bor nu flugsnappare och i den tredje talgoxen!
 
 
Veckan har bara börjat och det kommer innefatta både nattvandring anordnat av Folkets Hus i Rågsved samt en natt på Hagsätra Torg i vår egen regi, men i år i samarbete med Unga KRIS 08. Jag är imponerad av deras arbete... både Folkets Hus och KRIS, vill säga.
 
Avslutar med en bild från en lycklig Ragnar som varit ute i princip hela helgen.
 
 
 

Bekki 20 år mm

Jag 29 år, Monica 9 år, Linnéa och Isabella 8 år, Jens 2 år, och en nyfödd Bekki.
Huddinge sjukhus BB 1 juni 1993
 
Så var det överstökat... Typ 30 år som mamma... fast ändå inte. Mamma är man självklart alltid och vissa åldrar är milstolpar. Visst, när man fyller 18 år är myndig men som förälder är man ju försörjningsskyldig till ungen slutat skolan. Det gjorde Bekki för ett år sen... men ja-a, nu är hon 20.
 
                             
                              Student 2012
 
När jag fyllde 20 år var jag gift och höggravid med mitt första barn, hade bott hemifrån ca 2 år. Jag hade bjudit hem farmor, farfar och mormors systrar på kaffe. Jag tror att mamma, pappa och mormor kom på kvällen, men det jag minns är att det blev en ett mindre teologisk bråk mellan de äldre personerna som fikade hos mig på dan... Tiderna förändras.
 
Igår iallafall, så hade vi bokat vår HSB-lokal. Bekki med kompis hade bakat chokladrutor på fredagkvällen när jag var på Operan och Janne hade handlat tidigare på dan. På lördagen tog Bekki med sig kompis och pojkvän och hackade grönsaker i långa banor. Jag gled in lite senare och stekte 7 kilo köttfärs.
 
Typ välkommen, säger det lilla flickebarnet ...
 
När gästerna ätit tacos började jag garnera chokladrutorna....
 
 
Det blev en lyckad "iställetförtårta" tycker jag. Bekki var nöjd med både festen och presenterna. Hon hade nog inte förväntat sig så pass mycket ... det var både pengar, smycken, blommor, snygga underkläder mm samt en hett efterlängtad väska som hon definitivt inte förväntat sig.
 
 
De vuxna gick hem framåt kvällen men ungdomarna satt kvar och myspyste och hade trevligt medan de väntade på att klockan skulle bli "gå-ut"-dax. Janne jobbade men jag fick bra hjälp av både ungdomarna och framförallt min ena syrra med städningen efteråt.
 
 
Det blev en bra dag, tycker jag.
 
Min mamma håller i mitt yngsta barnbarn Meija... Undrar om jag får uppleva nåt sånt...
 
Denna händelserika vecka avslutades med en utflykt till Vallentuna idag. Jag blev medbjuden på syföreningarnas årliga vårutflykt som idag gick till Vallentuna kyrka med gudstjänst och en kort guidning, sen lunch på Vallentuna värdshus. Jag har en förkärlek för Vallentuna kyrka då jag gjorde en av mina praktikperioder där. Kyrkan stod klar 1198 så den har, som så många andra gamla kyrkor, en fantastisk historia.
 
                
                 Bilden lånad från Vallentuna församlings hemsida
 
Det finns en liten sannberättelse som jag älskar, och det är handlar om Fröken Jeanette Silfwerstolpe. Några dagar innan sin 12-årsdag dog hon i rödsot som hennes far fått med sig hem efter krigsresor i främmande land. Hon var så rädd för att begravas under jorden så hon blev begravd sittade eller stående ovan jord. Mitt i all tragik så är det en historia om kärlek och respekt för en ung kvinna.
 
 
Annat att se i kyrkan är ett av kyrkfönstren som av en silversmed smyckats med fem röda glaskulor, dessa symboliserar Jesu fem sår på korset.
 
 
Jag noterade att under tacksägelsen så tände man ljus för döpta i ljusgloben, men ljusen för de döda satte man i båten. Det finns en intressant diskussion om dessa båtar bara är en praktisk och jordnära symbol för vattennära församlingar... eller om det är en symbolrit som hänger med från vikingatiden. Då en hövding dog lades han i sitt skepp med föremål han kunde behöva på färden till Hel, sen sattes båten i lågor och skickades ut på vattnet. Det finns ännu så mycket intressant jag vill veta mer om!
 
 
Men nu är klockan nio och jag ska gå ut med Bamse. Veckan har varit helt otrolig! Den startade med Meijas ankomst i måndags, utöver det vanliga arbetet har vi haft besökt av en clown och lärt oss vika pappersblommor på jobbet, avslutning på hundkursen, operaföreställning, 20-årskalas och så utflykt.... Nu väntar tre intensiva dagar och kvällar i veckan som kommer, sen ska jag vara leeeeedig i fyyyra dagar... och göra kanske ingenting!
 

LYX i vardagen

Idag fyller Rebekka 20 år och det ska jag berätta lite mer om sen. Men imorse satt hon och jag och pojkvännen och pratade lite om svunna tider, såna tider som inte de varit med om. Det började med att vi pratade om otekniska personer (tex jag då) och jag berättade att mina första 6 år bodde vi i ett sovrum i ett kapell, övriga utrymmen delade vi med kyrkan. Var det verksamheter så var vi antingen med eller så var vi i sovrummet. Vi hade vedspis i köket, pappa skyfflade koks i kaminen, inget varmvatten så allt fick värmas, vi hade två kokplattor som gick på el, ingen TV... och telefon minns jag inte. Det var inget som barn använde iallafall. När  jag för några år sen köpte min första kameratelefon så tittade jag försås in i objektivet och frågade om det var där man såg motivet... varpå Jens sprang ur affären för han skämdes över mig!
 
Jag är stolt över mitt liv. Jag har levt i, med dagens västerländska mått, stor fattigdom. Jag har aldrig varit bostadslös, men som 22-åring blev jag ensam med två små flickor och klarade mig utan socialhjälp. Det var tufft. Lönen räckte till hyran, bostadsbidrag och underhållsbidrag täckte övriga räkningar och lån så i bästa fall hade vi hela barnbidraget till mat, men så var det sällan. Att leva på en femhundring i månaden var ingen konst, man trollade med knäna (som min mormor sa). Jag var stolt, jag klarade mig själv! Så den lyx jag lever i idag, men en bra lön, men en bra man, med underbara barn och barnbarn osv kan jag verkligen uppskatta på djupet. Att jag sen dras med olika sjukdomar som övervikt, struma, högt blodtryck, astma och psoriasis mm... det tillhör livet. Problem är till för att tacklas och övervinnas.
 
 
Tre torsdagar har jag och Bamse kostat på oss en kurs som hette Vardagslydnad LYX med Hundtränarna, vilka jag varmt kan rekommendera. Lyxen bestod i att vi bara var tre "ekipage", dvs tre hundar med tillhörande mattar/hussar. Alla tre hundarna hade nån form av "problem" vilka vi tränat i denna lilla grupp. En stor del av tiden har fokuserats på kontakt och hundmöten och annat som just våra tre vovvar upplevt vara jobbigt. I torsdags var det avslutning och vi fick diplom. Bamse är väldigt lättlärd, sa tränarna och det kan jag bara stämma in i. I torsdags såg man oxå att han var inställd på träning redan från start, han visste att han förväntades göra olika saker och han ville lära sig och bli belönad. Det var jätteroligt och jag vill gärna anmäla mig på en kurs till, gärna rallylydnad eller agility... men jag skulle behöva frigöra lite tid då för "läxor" så Bamse verkligen får ut nåt av det.
 
Kontakt- och uppmärksamhetsövningar
 
Aktivitetsbana
 
 
Igår roade Monica och jag oss kungligt på Stockholms Kungliga Opera! Det var mäktigt. Min bästis Lotta jobbar som sufflös där och hade bokat bra platser till oss på parkett. För Monica var det första gången och för mig var det i runda slängar 30 år sen jag var på Operan. Vi såg Tosca, en dramatisk historia om en konstnär och hans älskade - sångerskan Tosca. En berättelse om kärlek, svek, politik och ja... läs mer på länken till Wikipedia, eller gå dit och se den! Opera på TV suger för ljudet blir inte bra och scenerierna blir platta, men opera IRL är en svårslagen upplevelse av stora mått.
 
 
I första pausen gick Monica och jag på upptäcksfärd. Vi besåg Guldfoajén, där åtminstonde delar av salen är täckt av bladguld och enorma kristallkronor. Vi gick oxå ut på balkongen och njöt av sommarkvällen och den fantastiska utsikten. I andra pausen fikade vi med Lotta och fick veta lite om byggnaden, sångarna och så blev vi inbjudna till att kolla bakom scenen efter föreställningen, vilket vi gladeligen tackade ja till ... och biskvierna kan vi verkligen rekommendera! 
 
 
Jag är ju en nyfiken person och måste ju på allt. Monica fixade som synes bildbevis som jag sen fick som mms, jag bjuder på några här. Vi provade fängslet där Mario arkebuserades, men vi hoppade inte från taket som Tosca gjorde (madrasserna var bortplockade...), kände på Petruskyrkan, undersökte orkesterdiket, provade sufflösluckan och klappade lite på Tosca-partituret... och kikade i hålet i draperierna ut mot publikhavet som gått hem för kvällen...
 
Ja, vardagslyxigt värre. Det var en magnifik kväll och det ska inte ta trettio år innan jag går dit igen. Jag har önskemål på Carmen, Trollflöjten, Svansjön, Nötknäpparen... och ... och ... och... Jaja, nån mer än Tosca ska det bli innan jag trillar av pinn och en balett har jag aldrig sett.
 
 
Jag skulle kunna berätta massa mer om vardagslyxalaguggelutt. Om grodyngel som växer och sniglar i olika färger, om roliga föreläsningar och så vidare....
 
 
Men nu ska jag iväg till lokalen och hacka grönsaker. Om fyra timmar strömmar gästerna till.... Sen blir det en Bekki-blogg!

RSS 2.0