Nyårskrönika 2009

Januari börjar året... och jag fortsatte att vara sjukskriven för min hypothyreos, Justin fyllde 2 år och Linnéa fick en godartad tumör bortopererad ur bröstet. Min hemmasnickrade rehabilitering fortsatte med psykologbesök, KBT, sjukgymnast, massör ...och så började jag min andra termin med knyppling och att jag kommit efter pga min sjuka höst gjorde inget, alla kan knyppla i sin egen takt. Två kryssningar gjorde vi i början av året, Janne och jag åkte en 23-timmarskryss i januari ...

...och i februari åkte vi med våra vänner Marianne och Claes på båtmässan i Helsingfors. Jens fyllde 18 år och det firade vi med gocart och tacos. Själv fyllde jag 45 år utan nån lust att fira. Hade jobbigt med yrsel och energilöshet.


 

Mars månads stora höjdpunkt var Rom-resan med Monica. Hon började nytt jobb som teamledare för en ny avdelning på Ikea Furuset i Oslo, men fick ledigt en vecka för att fira sin 25-årsdag med resan till Rom och en stor fest i Stockholm. Linnéa fyllde 24 år och det firades blygsammare, med våfflor dan efter vi kommit hem från Rom.

 

April månad gjorde sitt intåg med vårvärme och Linnéa, Bekki, Bella och jag var modeller för en dag på The Studio. En kul grej att pigga upp sig med på vårkanten.  Janne och jag åkte till London över hans födelsedag.


 

En av årets största händelser utspelade sig oxå i april. Vi köpte ett litet hus i Sanda – Strängnäs. Janne sålde sin del i huset på Kökar till sin bror och jag sålde min del i huset på Lågarö... Men störst av allt under året är förstås lilla Thyras födelse 2 maj!

 

Annat kul under maj månad var ett kosläpp med barnbarnen, en helgkurs i fågeldressyr  som Jens jag gick på, Bella fyllde 24 år och jag var på tjetträff i Västerås med Marianne och Ia!


Juni
blev jobbig. Bekki fyllde 16 år och det var kul, likaså förberedelserna till hennes skolbal eftersom ho n slutade 9:an... men en kompis till henne blev mördad och hela sommaren präglades av detta.


Ovanpå detta led jag ganska svårt av biverkningar av medicinerna så det blev en tuff sommar. Tack och lov att vi hade Sanda och tack och lov att jag kom iväg på knyppelvecka i Vadstena!

 

I juli tillbringade vi vår sista period på Lågarö, en oförglömlig utflykt därifrån var ko-safarit på Väddö. I övrigt var det mes Sanda som gällde. Det var ett dödsbo så vi började med att röja ur det, sen har Janne byggt om badrum och kapphall medan jag mest skött marktjänst och handarbetat.  Jag gjorde en utflykt till Dalarna där jag träffade grannen Ruth i Rättvik och Marcella i Insjön. Härliga dagar!


I augusti sommarjobbade Jens och Bekki, och en av de sista dagarna blev de påkörda bakifrån på moppen.  Det blev ilfärd hem från landet men det blev inga allvarliga påföljder för barnen, tack och lov. Bekki började gymnasiestudier på John Bauer och Jens återgick till Sjömansskolan. Själv började jag en kurs i frivoliteter.


September
var en händelselös månad förutom att jag åkte till Monica i Oslo över en helg... men i oktober hände desto mer. Jag började äntligen arbetsträna, Ängla fyllde 2 år, vi tillbringade en helg i Örebro med Marianne och Claes med Ladies Night och 65-årskalasade, Linnéa gifte sig med sin Mattias samtidigt som Thyra döptes,  Jens tog körkort och hoppade av skolan.


November la jag mesta kraften på arbetsträningen... det var jättejobbigt att börja jobba, men det gick bättre och bättre ganska fort. Värdena låg bra, men tröttheten höll på att ta kål på mig. Dock började jag virka Amigurumi, små figurer med ursprung i Japan och något som börjar likna en folkrörelse på handarbetsfronten.

I december åkte Jens, Rebekka, Janne och jag till Gran Canaria vilket var underbart. Under tiden började ett utslag växa sig stort i mitt knäveck, tillslut var det stort som två händer ... och vid hemkomsten visade det sig att jag hade borrelia. Faktiskt blev jag riktigt glad för då fattade jag vad som spökat hela hösten och under penicillinbehandlingen kom oxå mycket av energin tillbaka.

Julen i år firades lugnt och stilla hemmavid med Janne, Jens, Rebekka och Monica. I mellandagarna har Janne varit sjuk så här är lugnt och stilla, jag har ägnat mycket tid åt knyppling.


Naturligtvis får man inte med allt i en nyårskrönika om den ska hållas på en nivå som nån ska orka läsa. Jag har ju inte nämnt min bästis Lotta som jag faktiskt umgås mest med, Marcella som ringer oftast, nya vänner, mina diakonkompisar som jag träffar på middag några gånger varje år, mina sajberkompisar på Lunar, Facebook, bloggen, mailen, otroligt värdefulla arbetskompisar och släktingar m.fl. Ingen av er är glömd på något sätt, detta är bara ett axplock ur året som gått.


Nu får vi se vad nyårsnatten för med sig. Ungarna firar på olika håll, Janne och jag ska sitta hemma med hummer,  oxfilé,  mobiler och bilnycklar i den omedelbara närheten!


Djuren

Lite nya bilder kanske?


Tova och Drutten

                 
                  Bagheera


Ragnar

Knyppel-eftermiddag igen!

Efter jobbet gjorde jag rent hos marsvinen och i voljären, sen satte jag mig att knyppla. Det är bara så himla KUL! Nu är alla tre färgerna av Rädda Barnens symbol färdiga. Funderar nu på att fortsätta med "Johannesörnen", sen blir det en "knölsvan" och kanske "prästkorset". Jippiyayayjippijippijey!
Proffsbild!

För ett tag sen var jag med i Icakuriren och berättade om min nedra sköldkörtel. http://www.icakuriren.se/Kropp-Sjal/Ma-bra/Kolla-skodkorteln/ Idag fick jag ett efterlängtar foto från fotografen i mailen!


foto: Magnus Jönsson

Ser häftigt ut med mina skarpa ögon i kontrast mot en fading Ragnar... Ovanligt bra bild på me-myself-and-I.

Röj!

Idag har jag röjt på flera plan! Först på jobbet, 6 säckar inlämnade kläder sorterades och packades om. Sen iväg och handla lite smågrejer, hem och skala potatis, koka sås och värma köttbullarna jag gjorde igårkväll. Mamma och pappa kom och åt lunch. De hade lämnat av sin knepiga väninna som tillbringat julen med dem. Jag ska inte gå in på detaljer för det är inte schysst, så kort och gott så anmälde jag hennes fall till stadsdelsförvaltningen "Äldre Direkt" nu. Läget är inte hållbart längre.

När jag röjt undan disken satte jag mig att slå frivoliteter en stund, men så kände jag att dagen inte var slut än ... så jag gick ner och röjde i data/Tv-rummet i nedervåningen.

             

Vi började ju röja med livochlust i början av november och efter det har det varit stiltje. Nu fick jag undan alla böckerna som bott i bäddsoffan i snart två månader. Det tog nästan två timmar. Sen tog jag hand om tvättberget. Nån form av rutin måste vi göra kring tvättandet. Det går inte an att fylla en maskin, tvätta, bära ner till torken och sen langa upp på vikbordet. Jag gjorde ordning där för ett antal veckor sen och nu efter Kanarieöarna så var bordet fyllt igen. Tvättar man en tvätt måste man ta hand om den torra tvätten oxå. Det tog 1,5 timme att röja där. Nu har jag lämnat 10.000 strumpor på bordet, det får respektive ägare plocka reda på nu för jag vägrar!

När jag började röja började Janne och Bekki oxå fixa. Bekki har gjort jättefint i sitt rum, Janne har börjat röja ur sista resten från Kökar, en lådhurts som står i hallen. Dock fick han ge sig efter en stund. Han är inte frisk och vi vet inte vad det kan vara. Troligen sviter av svin-influensa-vaccinet... eller nån bonn-förkylning. Men vi har pratat vidare kring utrensningen av huset och har lite trevliga planer.

Monica och jag pratade på Pizza Hut igår och just nu har jag en 2,5 års-plan. Om 2,5 år tar Bekki studenten och vi har bara vuxna barn då. Min psykoterapi kommer att ta slut ungefär samtidigt eftersom terapeuten går i pension. Om 2,5 år ska allt onödigt inte längre finnas kvar i huset. Vartefter ungarna har flyttat har vårt stora hus blivit ett förrådsupplag av allsköns skit som "kan vara bra att ha". Inom 2,5 år räknar jag med att hälsan är fullt återställd och förhoppningsvis har jag blivit av med lite vikt. Marsvinen finns med stor sannolikhet inte längre (de är 4 och 5 år nu) och kanske aggorna oxå har kilat vidare. Det innebär att det bara är Janne, jag, Ragnar och sköldpaddorna kvar. Det innebär en "ansvarslöshet" som jag aldrig haft...

Härlig söndag

Klockan halv tolv sågs Monica och jag i Heron City... vi såg G-force, en animerad film om marsvins-agenter som vi pratat om i flera månader, men nu kom vi iväg... i grevens tid, för snart går den väl inte längre. Den var skitkul! Det var Monica, jag och tre barnfamiljer i salongen och jag skrattade pinsamt högt emellan varven.

Sen gick vi på Pizza Hut och planerade lite framtid innan jag körde ner henne till Skavsta. Spolarvätskan hade frusit så vi fick stanna varannnan mil och putsa rutorna. Vi kom till Skavsta med två minuter till godo så mer perfekt kunde det inte bli. Hon messade att hon kommit fram till Norge samtidigt som jag landade i affären hemmavid. Otroligt smidigt med flyg!

Kvällen tillbringades dels vid TV:n, dels med köttbullsrulling medelst -stekning... måndagen berättar jag mer om senare :O)

Ragnar in action


Pysseldag

Idag har det pysslats... eller jag har pysslat ska jag kanske säga. Jag har knypplat klart den rosa Rädda Barnen-symbolen, snurrat på linfärgat garn till en likadan (ljusbrun blir den då), byggt mini-snögubbar med Ängla och virkat klart Linnéas sköldpadda. Nu ska den bara få "karaktär" innan den flyttar hem till henne ;O)Imorgon väntar nya äventyr :P

Ängla kom förbi..

... med sin mamma för att hämta upp ett litet paket till morfars tjej. Medan mamma lånade toa var Ängla och hennes mormor kreativa i snön :O)

               

Fasiken vad kul det är att vara mormor!

Softish juldag

Sov länge, 13 timmar ungefär.... har börjat snarka nåt grymt igen så gubben tar täcke och kudde och lägger sig nånannanstans på nätterna...hm... men jag sover gott ;O)

Satte in höstens spetsar i knyppel-pärmen igår och gjorde en pärm för frivoliteterna idag. Monica åkte strax efter 12 för att ta en buss till Linköping.

Janne blev dålig på eftermiddagen, kan vara nån rejäl förkylning på gång, så Sandra fick hans bio-biljett till "Göta Kanal 3". Jens, Sandra, Bekki och jag möttes vid Sickla-bion vid 4. Filmen var sisådär, inte så dålig som den kritik den fått, men inte i klass med 1:an och 2:an. Sen gjorde det väl inte saken bättre att luft-cirkulationen var trasig så det var varmt och syretomt när filmen var slut. Det gick väl an att sitta still i den dåliga luften, men när alla började röra sig mot den enda utgången fick Bekki panik.

Jens och Sandra åkte tillbaka till Nacka, jag skjutsade Bekki till en kompis där hon skulle tillbringa kvällen. Janne och jag har tittat på "Morden i Midsomer" och lite annat, medan jag virkat en sköldpadda utan ben som ska vara nåldyna till min lilla knyppeldyna. Det blev lite käckt ;O)

            

Julafton

En härlig eftermiddag har vi haft. Äldsta och yngsta dottern samt sonen har varit hemma med oss. Janne har varit på "turne" och lämnat julblomma hos sin mamma och sina "reservföräldrar" som han kallar dem, en pensionerad arbetskamrat och hans fru. Under tiden roade sig jag och ungarna med att prata och fixa.

Klockan tre såg vi allihopa Kalle Anka. Det har vi inte gjort nån gång, tror jag. Oftast fixar Janne och jag i köket, men nu bestämde vi oss för att kolla Kalle först och fixa resten sen. Efter en massa god julmat delade vi ut de få klappar vi hade under granen, knäckte nötter och avslutade så småningom med Ris a la Janne, Jannes variant av Ris a la malta.Nu har Jens åkt till Sandra och hennes familj, Bekki och Janne tittar på TV, Monica letar bussbiljetter på internet och jag har allvarliga funderingar på att uppsöka sängen.

Knäpp humor

På mässan i tisdags var det o-liv... En dörr in till kyrksalen håller på att breddas och ända fram till 3 minuter i halv nio borrade de. Mässan börjar nio. Strax innan de slutade hörde vi hur de började prata med varandra, de var lite oense om huvurvida mässan började halv nio eller nio... och då kom oxå svordomarna. Jag har en sjuk humor som inte alla uppskattar, men jag hade svårt att hålla mig för fniss i det fullsatta kapellet. Jag gillar när världen tränger sig på i våra riter, världen gör riten levande... detta var kanske en av de lite underligare påminnelserna.

Igår när jag skulle till jobbet upptäckte jag när jag kom till garaget att jag glömt byta byxor... jag hade fortfarande mysbrallorna på mig. Först tänkte jag att "what the heck", jag åker ändå, jag är ju ändå osminkad och ska bara administrera idag... men så kom jag att tänka på en händelse för två år sen, sista arbetsdagen före julafton. Då gick jag oxå osminkad till jobbet i syfte att ha en administrativ dag... och fick åka på ett sorgebud med polisen, en ung man hade dött. Osminkad är en sak, men inte i mysbyxor så jag pulsade tillbaka och satte på mig "arbetsbyxorna". Sen kunde inte jag sluta fnissa för ni vet hur man drömmer ibland, man sitter på tunnelbanan och upptäcker att man är byxlös osv, nu tänkte jag på min egen reaktion om jag kommit till jobbet i mysisarna.

Förra hösten gjorde jag en sån där knäpp grej oxå. Jag kom till jobbet i olika skor. En ny fin, svart, ren gympadoja och en gammal, trasig, sliten, grådaskig, väl ingången gympadoja jag använde till mina långpromenader. Jag tänkte att ingen ser väl det, jag ser ju aldrig sånt ...men folk ser mer än jag tror ibland. De tittade verkligen...

               

Fördelen med att må dåligt och att komma ur en rejäl depression är att det är de små tokiga sakerna i vardagslivet som får mig att skratta gott. Jag är så himla glad och fnissig just nu, men min familj himlar med ögonen och undrar vad jag "går på". Det får mig att fnissa ännu mer. Det är så härligt att vara lättroad! Livet är underbart även när underlivet inte är bart! :S

Dan före...

             

Skinkan är kokt, köttbullarna rullade, saffransbullarna gräddade. Gubben och jag har haft en mysig pysselkväll. Sonen kom hem med min bil och jag körde honom till Högdalen, han skulle ut till G-berg för imorgonbitti ska han köra Bella med familj till Arlanda. De ska fira julen hos hennes mamma i malmö.

Efter att vi smygstartat med julmaten, köttbullar och rödbetssallad till middag, knypplade jag en stund på den rosa RB-symbolen, sen virkade jag en prinsesstårta (Amigurumi - Mia Bengtssons bok) Här tänkt att jag vill ha en kul nåldyna på knyppeldynan, denna är ju perfekt!

Nu återstår bara att ligga på helspänn för att höra när jultomten kommer för att fylla på med klappar under vår tomma gran :O) Undrar var han tar sig in när vi inte har nån öppen spis?

Lyckan i ett par Lonsdale

                

I våras när vi var i London köpte vi på vinst och förlust ett par Lonsdale-skor åt Jens. De var för smala och de har sen blivit liggande. Nu har vi gjort ett ryck och lagt ut några grejor på Blocket, bla min gamla nya systemkamera, Märklin-tåget och skorna. Idag mötte jag upp en kille vid Högdalens T-bana för att visa skorna... och han blev överlycklig. Han hade länge önskat sig ett par äkta Lonsdale men hade inte råd att åka utomlands pga tand-operationer, sa han. Han skakade min hand flera gånger och sa hur glad han var att han kunnat köpa ett par äkta Lonsdale från London. Visserligen lyckades jag själv pruta dojorna, jag trodde vi lagt ut dem för 300kr och han ville betala 340kr vilket jag nobbade... när jag kom hem kollade jag annonsen och vi hade visst lagt ut dem för 350kr *fnissar*. Jaja, hans lycka var mer värt än de där 40-50 kronorna jag råkade bjuda honom på... och jag är som bekant INTE nån affärskvinna ;O)

Annars har dagen varit lugn. Jobbat två timmar. Lunchat med Janne i Högdalen, köpt sista julklappen och kompletterat ingredienserna till lussebulls-bak, hemrullade köttbullar och julgröten. Janne håller på för fullt på övervåningen medan jag väntar på att min köttbull-smet ska "svälla". Ska nog gå upp och hålla honom lite sällskap, kan ju alltid sätta upp RB-symbolen på knyppeldynan så inte pinnarna far runt när dynan ska upp i skåpet över jul ... 

                    

Tisdag idag!

Somnade tidigt igår igen. La mig vid före åtta, trots att jag så gärna velat hälsa på min äldsta dotter som skulle sova här...men jag orkade inte hålla mig vaken. Bekki var uppe och släppte in henne.

Gick upp halv sju imorse. Skulle delta i morgonmässan och ville hinna läsa igenom förbön och prata med prästen innan. Det var ett otroligt vacker himmel när jag kom till jobbet... Försökte fota kyrktuppen, men det blir ju aldrig lika bra som i verkligheten.

Morgonmässan gick bra, det var kul att få dela vinet med tanke på hur dålig jag var första gången jag kom till jobbet och deltog i en mässa. Jag skakade som ett asplöv då... nu kunde jag hålla kalken stadig och stå upp och läsa förbön. Känns så gott att det går åt rätt håll.


For förbi zoo på hemvägen och hann precis möta Monica och Bekki i dörren. De skulle på hemligt uppdrag med Justin och Ängla... det hemliga uppdraget var att de skulle ta med sig busfröna till Tom Tits i Södertälje. Jag snurrade på några knyppelpinnar, ska göra en rosa Rädda Barnen- symbol, tänkte jag. När Janne vaknade åkte vi och julhandlade. Sen satte jag igång med köttfärssås och spaghetti. Det var tur att jag gjorde en stor omgång för Linnéa kom med Thyra och vi fick en liten pratstund, Mattias kom senare, Bella kom och ungarna var hungriga när de kom från Tom Tits.Nu har familjerna åkt hem till sitt. Monica blir kvar en natt till så hon och Bekki är uppe i Centrum och köper kvälls-snacks. Jens och Sandra är kvar i Fiskis hos Sandras syster... och jag får nog ta och uppsöka sänghalmen...

May may

..vilken fantastiskt bra dag det har varit!

Jobbade två timmar på morgonen. Julfrukost och andakt med Convictus-Bryggans besökare. Vi blev ca 30 stycken i kyrkan och efterföljande grötfrukost med kaffe och skinkmackor. Fastnade med en f.d sjöman som gick i barfota i öppna sandaler trots kylan, han ville ha det så. En otroligt spännande man och det var helt fantastiskt att få sitta och lyssna när han berättade om sitt liv på havet och seglatser runt jorden. Det samtalet kommer jag leva på länge. Han hade en sån otrolig närvaro och ett glasklart minne från sina resor. Jag upphör aldrig att förvånas över hur mycket fantastiska människor som traskar runt på vår jord! Sen var det jätteroligt att diska ihop med diakonkollegorna och kyrkoherden, det var ett glatt efterspel.

Strax före 11.00 sprang jag in på leksaksaffären och köpte några julklappar till mina kusinbarn på mammas sida och när jag kom hem var mamma och pappa redan utanför dörren och väntade på mig. Jag bjöd på lunch och slog in klapparna de skulle ha med sig. Det var mysigt att få lite oväntad tid med dem, det blir ju inte så ofta sen jag sålde landet.

Energinivån var hög i tant Guggelutt, så jag röjde i de eviga posthögarna, sorterade tre kassar tidningar (vi får grannens pappersinsamlings-kassar så jag kan sortera ut tidningar som jag sen använder i marsvinsburen och voljären), röjde vardagsrummet, städade toaletten och gjorde rent hos marsvin och samtliga fåglar. Småfåglarna har legat på ägg en tid igen och nu bröt jag häckningen. Det är ju två tjejer så de kan ligga i evighet utan att de får smått, men jag tror ändå att de behöver tillfredställa sina ruvnings-instinkter så att det inte fastnar nåt ägg i äggläggningskanalerna eller annat otäckt, så de får hållas några veckor varje gång.

               

Pratade med Janne en stund, fixade pannkakor... och började lite med lilla knyppeldynan på vilken jag håller på att lägga upp "dukater"... men där gick luften ur. Nu är jag så in i bängen trött att jag tänker faktiskt krypa i koj och drömma söta drömmar till imorgonbitti.

Knyppel-eftermiddag

    
Knypplad Rädda Barnen-symbol. Mönster från Svenska Spetsar i samarbete med Rädda Barnen. 20 dec 2009

Julpyssel

                  
Janne och Bekki har klätt granen!Bekki och jag har dekorerat pepparkakshus. Bekki är bäst förstås <3


Söndagen

                   

Nöjd med dagen! Sov illa inatt, gillar inte att "stå där framme" men vill inte heller nobba när jag blir tillfrågad. Det är kul att få jobba lite mer ingående med en bibeltext så där när man har tid. Predikan var väl inte så märkvärdig (se föregående inlägg), men den blev uppskattad ändå. Flera verkar gilla mitt "problematiserande" och "diskuterande"... eller så är de bara snälla mot mig. Hur som helst så vill de att jag kommer tillbaka i vår och det tackade jag ja till.

Passade på att handla på Lidl i Hallunda Centrum och sen körde jag hem, bilarna kröp i snöfallet på hemvägen.

Hemmavid satte jag mig att knyppla på "Rädda Barnens symbol" som jag började med för flera veckor sen. Lagade middag åt Janne, Bekki och mig, sen knypplade jag klart.

Bekki är uppe i Centrum och köper pepparkakshus som hon vill att vi pyntar ikväll. Hon och Janne har satt upp granen och lite annat julpynt så nu börjar det likna jul här hemma. Ska ta och fästa trådarna i "Rädda Barnens symbol" innan hon kommer hem igen.

"Herrens moder"

20.12 2009 Fjärde söndagen i advent

Dagens evangelium är hämtat ur Lukas 1 kapitel, verserna 30-35… men jag tänkte läsa hela berättelsen om Budskapet till Maria om Jesu födelse: I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galiléen, Hon hade trolovats med en man av Davis släkt som hette Josef och hennes namn var Maria. Ängeln kom in till henne och sade: Var hälsad, du högt benådade, Herren är med dig, Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda.  Då sade ängeln till henne: Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för evigt och hans välde skall aldrig ta slut. Maria sade till ängeln: Hur ska detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man, Men ängelns svarade henne: Helig ande skall komma över dig och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet, din släkting väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. Ty ingenting är omöjligt för Gud. Maria sade: Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt. Och ängeln lämnade henne.

Ave Maria
Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum.
Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui: IESUS.
Sancta Maria, mater Dei, ora pro nobis peccatoribus,
nunc, et in hora mortis nostrae, Amen.

Jag vet inte om det är rätt uttalat, men hos mig kryper det av spännig längs ryggraden. Tänk så många människor, så många röster, så många gånger som denna bön har betts över hela vår jord.

Hell dig, Maria, full av nåd, Herren är med dig.
Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt: JESUS.
Heliga Maria, Guds moder, bed för oss syndare,
nu, och i vår dödsstund, Amen.

Maria, Herrens Moder, firar vi söndagen närmast firandet av Jesu födelse. Maria och Johannes Döparen står vid var sin sida om porten till det nya förbundet. Båda förbereder på sitt sätt Frälsarens ankomst. Som Jesu moder står Maria alltid Sonen nära. Hell dig, Maria… Var hälsad Maria… Ave Maria… ängelns hälsning till henne som ska bli moder åt Guds son.

Att predika hör ju inte direkt till mina vardags-sysslor men jag har kommit att uppskatta denna möjlighet att tränga in i texterna lite djupare. Leta på internet, kolla vad som står i Barnens Bibel, vad finns det för psalmer som berättar och tolkar texternas budskap, gå runt och fundera, låta tankarna löpa, prata med olika människor och höra deras uppfattningar. Maria, Jesu mor är onekligen en fascinerande och fängslande kvinna. Hon lär ju bara ha varit 14 år när hon födde sin förstfödde son, den man som har påverkat ett otroligt stort antal människor över tid och som dessutom har haft en enorm påverkan på historien. Och om man då tänker att hon är 14 år... alltså lika gammal som våra konfirmander... WOW. Även om Maria levde under helt andra förutsättningar än våra tonåringar idag så går det inte att jämföra en tonåring med en annan. Tonåringar i 2000-talet lever ju helt olika varandra. En del är redan familjeförsörjare, en del lever i rika hem, andra under slavliknande förhållanden, en del i varma hus, andra på gatan... men 14 år eller inte så läggs ändå ett otroligt ansvar på denna unga kvinna...och på hennes trolovade, Josef.

Maria ifrågasätter först ängeln Gabriels budskap: ”Hur ska detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man”, men när ängeln gett henne svar säger hon:  ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt”. Att vara ogift mor innebär ofta skam och utsatthet. Josef möter oxå en ängel och han litar till Guds budskap och ställer sig vid sin unga blivande hustrus sida. Båda lyssnar de till Guds budskap, de tar emot det uppdrag de får och litar till att Gud vill deras väl, även om de inte kan förstå vad detta ska innebära. För hur som helst så ska Maria föda ett utomäktenskapligt barn och snacket måste ju ha gått i Nasareth där de bodde. Var hon svag som underkastade sig? Eller stark som uthärdade alla dessa umbäranden för att uföra sin uppgift. Anpassade hon sig till omständigheterna eller visade hon på självständighet då hon gick emot sitt folk och med tiden blev en av Jesu lärjungar, Jesus, hennes egen son... Vad hade hänt om Maria sagt nej till ängeln Gabriel? En intressant tanke ... men jag tror nog Gud valt ut denna fascinerande kvinna, en tuff tonåring, med omsorg.

Ett problem, som jag tycker mig se, är att i vårt västerländska samhälle tar vi ifrån väldigt många människor deras människovärde. Detta gäller ganska stora folkgrupper. Gamla människor gör ju ingen nytta, de tränger sig i köer och tär på samhällets ekonomi. Invandrarna kommer bara hit för att leva på våra skattepengar, klumpar ihop sig i stora grupper och vill inte lära sig svenska. Sveda-värk-och-bränn-kärringar, lata typer som skyller på värk och trötthet när de egentligen bara är lata och vill ligga hemma på sofflocket och käka praliner. Ungdomar stjäl, super och är uppkäftiga. Listan på onyttiga människor kan göras lång... och det är på många sätt vår tids tragedi och byggt på rädsla och fördomar. Kanske har det alltid varit så att om jag gör ner nån annan så höjer jag mig själv något. Jag vet inte om det var bättre förr än nu, men jag minns i alla fall när jag var tonåring och vi var ett gäng ungdomar som fick ha Lucia-vaka själva här i Hallundakyrkan. Det var fantastiskt att få det ansvaret! Och det var helt fantastiskt att få kura ihop sig i sovsäckarna som vi lagt ut runt altaret frampå morgonkvisten. Varför snurrade jag nu in mig i detta resonemang nu då? Jo, jag tänkte på Maria som en förebild för oss människor idag. Människovärde, egenansvar och valfrihet är något växlande som vi genom livets växlingar får mer eller mindre av. Maria kanske inte tänkte så mycket på möjligheten att säga nej, men faktum är att hon tog sig an sin uppgift fullt ut och fanns vid sin sons sida ända fram till hans död. Det kan inte ha varit nån lätt uppgift att föda ett utomäktenskapligt barn som blev en sån kändis ... älskad, hatad, hyllad och dödad. I våra stressade liv är det lätt att tappa förmågan att lyssna inåt, att höra Guds röst. Vi strävar hela tiden efter det lyckade livet, få ihop ett snyggt livspussel. Välja rätt skola, klättra på karriärstegen, ha ett snyggt hem, själva vara snygga. Idealet kan ibland tyckas vara en vacker 25-åring med minst 2 universitetsutbildningar och 40 års arbetslivserfarenhet... och kontrasten då mot Maria, 14 år, fattig, gravid och hon föder sin son i ett stall. Hon litar på Gud och blir världens kanske mest hyllade kvinna.

När jag surfade på nätet hittade jag ett utdrag ur Katolska kyrkans katekes: Den heliga Jungfrun "hedras med rätta av kyrkan med en särskild vördnad som Guds allraheligaste moder, som var med i Kristi mysterier. Från äldsta tid är den saliga Jungfrun vördad under titeln Guds moder. Under hennes beskydd tar de troende sin tillflykt i bön under alla faror och bekymmer. Denna kult... är visserligen ensam i sitt slag men är väsensskild från den tillbedjan som ensam tillkommer det inkarnerade Ordet jämte Fadern och den helige Ande. Den främjar också denna i hög grad". Den kommer till uttryck i de liturgiska högtider som ägnas Guds moder och den marianska bönen, som exempelvis den heliga rosenkransen, som är en "sammanfattning av hela evangeliet".

Även i Koranen finns hon med. I Koranens nittonde sura heter hon Maryam och suran handlar bland annat om Jesu, eller Isa födelse enligt islamisk trosuppfattning. Koranens Maria har ingen man och hon har lämnat sin familj. Ängeln Gabriel kommer i gestalt av en vacker man, med bud från Gud om att Maria ska bli havande. Under havandeskapet lever hon avskilt och dold av slöjor för att undgå människors blickar. Hon kallas "Arons syster"; vilket kan betyda att hon är en kvinna av judisk härstamning enligt muslimsk tolkning. Även inom islam anses Maria vara jungfru.

Beskrivningarna av och lovsångerna till Maria är många. En av historiens mest fängslande kvinnor.

Hell dig, Maria, full av nåd, Herren är med dig.
Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt: JESUS.
Heliga Maria, Guds moder, bed för oss syndare,
nu, och i vår dödsstund, Amen


Kvällspyssel

Lite lagom nervös inför morgondagen... men valde på em att släppa predikan, man kan ju hålla på och ändra i det oändliga annars. Jag vet inte hur andra är, men jag blir aldrig nöjd...

Kvällen har jag tillbringat med Pirates of the Caribbean 1 och 2 på TV4+ samt virknålen...... resultatet blev en liten tomte-padda! Så nu börjar min Amigurumifamilj växa sig stor. Två paddisar är presenter, men de ska ju inte vara ensamma innan de blivit bortadopterade till sina nya hem ;O)

                         

Munken ska få ögon-armar-ben, tomten skägg (tror jag) och kaninen en halsduk... eller nåt... men vissa detaljer ska liksom mogna fram...

Nattinatti <3

Oops, I did it again...

... och inte kan jag se lika sockersöt ut som Britney när hon sjunger det. Men hallå, jag kan läsa min egen blogg från igår och alla varningsflagg viftar i vinden! Ja, jag mår riktigt bra just nu, men varför ska jag dra åstad och överdriva då? Igår somnade jag strax efter kl.19.00, frös galet och grym värk i knät. Somnade med strumpor, t-shirt och extra täcke bredvid guben som inte mådde bra efter svin-sprutan. Vaknade vid 02.00-tiden och sparkade av mig extra-täcket, då var advents-stakarna i sovrummet släckta och gubben väck (han jobbade nattpasset). Tittade på klockan strax före 07.00 och tänkte att "oj, nu har jag sovit i 12 timmar", men vaknade först halv 10 och klev ur sängen, då låg guben och trynade bredvid mig igen. Värken i knät är borta och jag svettas galet istället, lock för öronen. Fint! Varför var det tvunget att knata långa rundan när jag kände att jag var för tunt klädd? Tror jag att jag är odödlig nu med två influensa-vaccin och antibiotika i kroppen? Hopplös är jag, totalt sjuk i huvet!

Ingen idé att gräma sig, nu får jag ta och skriva en avslutning på predikan till imorgon, hålla mig varm och lugn och ge 17 i att hitta på galenskaper bara för att jag mår lite bättre. Tanten är gammal nu och får hålla sig till gamla damers äventyr!

              
                                 

Återtar...

... det där jag sa om snöskottningen igår. Nu är det så himla fint plogat härute! Traktor-killen kom med stora skopan och grävde ut oss imorse! T.o.m garaget var plogat när jag kom upp dit halv 9!!!

Jobbade två timmar på morgonen. Fikade och "mötte" om mina arbetstider januari ut. Dags att lägga på lite nu, det känns bra. Ska med i sjukhemskyrkan och planera några andakter.

Hade tid hos min dr kl 11.00. Blev 75% sjukskriven januari ut, sen får vi se om det blir aktuellt med en arbetsupptrappning. Blodfetterna låg på övre gränsen så jag fick med mig lite kostråd hem, i övrigt litar han på sjukgymnasten. Thyrea-proverna låg bra. Natrium och järn var lite lågt, salta på maten och ta nån järntablett då och då. Allt väl alltså. Jag mår väldigt bra f.n oxå, nu är det bara att be för att det håller i sig och att jag slipper fler bakslag.

Stoppade i mig två korvar innan jag tog en efterlängtad stav-prommis på 1,5 timme. Så vackert ute, snön vit och solen sken. Var väl lite för tunn klädd med kortärmat under fleecen, det var nästan -10 när jag kom hem och det kändes när svetten började rinna på ryggen. Men en varm dusch och så var det glömt.

Gubben min är dålig efter svin-sprutan, kan inte lyfta armen och har allmänna influensa-symptom. Stackarn ska jobba natt så nu har jag skickat honom i säng ett par timmar.

Sonen hos flickvännen, dottern vid TV:n och jag vid datorn. Undrar vad jag ska sätta händerna i ikväll? Amigurumi-tomten? Amigurumi-munken? Broderiet med afrikanskan? Eller låta fingrarna slappa? Vi får se...


Nattsudd...Ägnade kvällen åt att göra klart lite halvfärdiga arbeten. Fäste trådarna i den frivolerade snöstjärnan, gjorde klart bokmärkeskorset Malene och tomte-gurumin är i princip färdig oxå... ska väl fundera ut nåt skägg eller nåt till honom, han ser lite torftig ut...

Älskar snön <3

Just nu är det så himla vackert här! Visst kan man bli grinig på saker och ting om man vill, men jag tycker jag märker samma goda humör hos de grannar jag snubblat på i snö-högarna idag.

Sonen skulle ju besiktiga grannens bil. Grannen är lite dålig och ville ha hjälp med det... men sonen fick köra in flickvännens syster till sjukan så jag tog besiktningen istället. För att slippa tjafs som "inte ska du behöva ..." o.s.v pulsade jag upp för att kolla status i garaget (eller rättare sagt, det är en jättecarport rymmandes 30-40 bilar). Inte hade det skottats där inte... så jag pulsade tillbaka efter snöskyffeln och skottade fram grannens bil innan jag gick ner och bad om nycklarna till den. Snorhalt överallt, bilar i dikena och de som höll sig på vägen kröp fram. Bilen gick dessvärre inte igenom... sen hem igen för att meddela den tråkiga nyheten.

Nu när mörkret fallit kom så äntligen en liten traktor med skopa på in i vårt område Jag sprang ut och hejdade honom. Det är så här att vi bor längst ner på en liten smal gata. Plogarna kör ända fram till vår uppfart och langar upp halva områdets snö i en hög utanför oss. Det gör ju ingenting, men när de inte lyfter upp snön tillräckligt rasar den ner på vår uppfart och om inte vi skottar för glatta livet så spärras vi snart in helt och hållet. Nu packade han snön hårt hårt precis utanför oss så vi har en liten öppning på ca 30 cm att ta oss ut... så jag sprang ut i bara T-shirten och bad honom skyffla undan snön så vi kunde komma ut och in. Han var jättesur och skyllde på att de jobbat häcken av sig hela dan i kaoset och att han skulle komma med stora skopan imorgon. Jag gav honom ett bamseleende och tummen upp. Sen ropade jag glatt till en granne som svor över snömassorna att "han kommer med stora skopan imorgon"... för att få ett surt svar: "Bäst för honom det, det är jag som ringt hit honom för jag fastnade med bilen och han tänkte åka hem för dagen".

Snöröjningen härnere hos oss är lika urusel varje år. Efter 16 år så plockar vi fram våra skyfflar och pratar glatt grannar emellan, som sagt, man kan välja mellan att bli grinig eller se att snön ger ljus och vi slipper regn. Det tar minst en vecka efter rejäla snöfall innan vägarna är schysst framkomliga. Idag var t.o.m Huddingevägen oplogad på eftermiddagen. Det är precis som om man inte kalkylerar med snöfall öht! Jag är en positiv typ och tänker att det är kul att skotta och bra motion när vägarna ändå inte är gångbara... men sura gubbar får mig riktigt grinig! Vad mig anbelangar så tycker jag att grannar ska vara trevliga sinsemellan (ja, 99% härute är det, men grin-ollarna jag går igång på). Sen kan jag inte förstå varför en gubbe i en plogbil är sur för att han inte får gå hem i tid när det är snökaos. I alla andra jobb får man räkna med övertid när det händer saker. Min gubbe har fått jobba över in på natten hela veckan tack vare kylan och snön, han jobbar på värmeverk. Om en plogbilsgubbe inte kan ta att jag vänligt ber honom packa snön på höjden för att vi ska kunna komma ut från vårt hus så ska väl inte jag ha dåligt samvete för att han inte får gå hem kl 16.00. Jag har inte sett en plog sen vi väcktes av en vid 4-tiden imorse och efter det har det snöat åtskilliga decimeter.

Jaja, nu är vägarna iaf framkomliga igen, om än moddriga. Snön ligger djup och vit och hela landskapet är vitt och ljust. Nu hoppas vi på att detta får ligga kvar så vi får njuta av en riktig vinter!

Ute faller snö...

...eller rättare sagt, det vräker ner! Det är fortfarande inte plogat nere hos oss så jag ringde jobbet och sa att jag jobbar hemma idag. Dels bökar jag på med min predikan till på söndag, det är iof inte jobb, men jag passar oxå på att fylla på med teman, psalmer, dikter och texter till sjukhemsandakter inför våren. Man snubblar över så mycket när man surfar på internet. Jag har haft teman på påsk, sommar, Lina Sandell-Berg mm. Maria och Jesus-barnet kan få vara ett året-runt-tema. Året-runt-teman är bra att ta till när det inte är t.ex påsk, jul osv.

Bekki är hemma idag. Hon och en kompis gick ut och drack varm choklad i snön igår och idag vaknade hon med ett rivjärn i halsen. Jens ska besiktiga grannens bil och jag har förvarnat om hur snökaoset drabbar oss härnere i skogskanten, han är nämligen ute i Nacka hos flickvännen.

Såg på aftonbladets hemsida hur 08-or och norrlänningar kastar skit på varandra angående snökaoset... Vad löjligt! Vi lever ju under olika förutsättningar, vad är det att tjafsa om? Och varför ids Aftonbladet ens ta in skiten?

Jag är iaf glad över snön! Längtar efter plogen och lite sol så man kan gå ut och gå långpromenader. Är tacksam över att jag inte MÅSTE ut just nu när det ser ut som det gör.


                           

Hemsidan

Jag har ju en eftersatt hemsida...men den har jag jobbat lite med idag.

Först två timmars arbete, handla, fixa lunch och efter det satte jag mig med en predikan till på söndag... den ska handla om Maria, Jesu mor. Lite spännande att fundera kring en 14-årig gravid ogift flicka och hur livet kan ha tett sig för henne. Hon var en tuff brud, onekligen!

När huvudet strejkade gick jag in på min hemsida www.guggelutt.zoomin.se Startade upp den i våras, men har inte haft intresse nog för att göra nåt åt den. Nu fixade jag lite i texterna kring mina djur och laddade upp lite bilder på handarbete. Skulle vilja göra nåt åt designen men det får jag nog be om hjälp med.

Ett roligt mail kom! Vi har gått i mål med insamlade pengar till biblioteket i Kiwalaa, Tanzania! Nu planerar vi en 14-dagars resa dit i juni!!! Jag är väldigt sugen på att följa med ett gäng ikon-målare till Ryssland i juni oxå för att studera ikoner... men om jag kan resa så blir det nog Tanzania med tanke på vad detta projekt kommit att betyda för mig. Och sen ska vi inte glömma knyppel-kurserna i Vadstena... Valen kan bli tuffa... men det är väl tur att det finns back-up-roligheter om jag nu inte kan åka till Afrika!

 

Jul-lunch med jobbet!

Vi samlades på Nybrokajen i snöyran för att följa med M/S Rödlöga ut på böljan den blå. Att åka båt i årets första ordentliga snö kändes spännande och det blev en riktigt lyckad dag.Vi tuffade ut på Strömmen och in i Skurusundet. Det värsta snöfallet upphörde "ute till havs" och vi hade god sikt till den goda julmaten. Ca fyra timmar var vi ute "på havet" som höll sig lugnt. De var ett av de trevligaste julbord jag varit med om, trots att jag hade huvudvärk och kände mig lite febrig efter vaccinationerna igår.

Jag fotograferade lite på kajen, men det kändes fel att hålla på att blixtra inne på båten, ibland kan man faktisk låta kameran vara. Bilderna från kajen räcker för denna gång, tycker jag :O)

Kvällen har jag tillbringat med julkorten. De ska ju läggas på postlådan senast imorgon...

Gran Canaria

Bilderna får tala... liksom ortsnamnen: Arguineguin, Puerto Rico, Maspalomas, Puerto Mogan, Anfi... Sol och värme i en vecka. Långa promenader och många soltimmar!


            

                

                        


Fästing-biten?Strax före vi åkte till Gran Canaria fick jag ett rött utslag i knävecket... Jag sökte läkarhjälp därnere, men de skulle ha 100Euro för att kolla och då blev jag för snål. Hade inte ont av det så jag smorde in det med extra solskydd och levde som vanligt.

Idag kilade jag över gatan, från jobbet till vårdcentralen, för att kolla om jag kunde få lite svin-vaccin...och det fick jag. Eftersom jag själv trodde att ustlaget var bältros (barnbarn har haft vattkoppor) så visade jag benet och frågade om det spelade nån roll för vaccinet om jag hade bältros och skulle få det kollat hos doktorn på torsdag. Sköterskan tog mig genast ner till doktorn för hon trodde jag hade fått en propp! Jag hann bli lite spak innan doktorn konstaterade BORRELIA! Underligt vald tidpunkt för ett fästingbett, men det förekommer att det inte slår ut på en gång.

Eftersom jag blev lite chockad över den misstänkta proppen så får jag fortfarande skrattanfall... Borrelia vid Lucia, jo-jag-tackar-jag! Snacka om att få lite sommarkänslor lagom till första snön!

Åter från Gran Canaria

   

Skriver mer om resan i veckan... Är så härligt trött efter en underbar vecka på Gran Canaria och en underbar Lucia-dag där jag sett två av mina barnbarn gå i Luciatåg och sen pyssel hos dottern.
                                      

Amigurumi-figurer

                     

Några kompisar som blev till under vår Canaria-vistelse. Mönster ur Mia Bengtsson bok om att "Virka Amigurumi". Tomaten är dock en egen komposition! Canarierna kallas nämligen "tomater" av folket på Teneriffa... medan Canarierna retar Teneriffa-folket för att vara "sardiner".

Fredag!

Tog semester idag. Gubben och jag åkte ner till Sanda och kollade läget. Vi har insett att vi inte kommer hinna dit på nån månad och vattenberedaren läcker så det var lika bra att titta till den... Vi stängde av den och kylskåpet oxå, kan passa på att spara lite på elen. Åkte en sväng till Skärholmen och hittade lite kul ögon och pärlor till mina amigurumis. Köpte en liten ask för behändig förvaring av såna där småpryttlar. Garn hittade jag i Strängnäs, har fått minst två beställningar på sköldpaddor och nu har jag lite roligare färger. Monica vill ha en knallrosa med svart skal och jag tror jag ska göra en blå till Lotta... men jag har inte bestämt mig än. Så är det ytterligare en kompis som är intresserad men det kanske blir nåt annat än en sköldpadda. En kanin kanske? Den blev uppskattad här på nätet, det defekta är charmigt! "Långöra" är kanske min favorit ändå. Jag tänker fortsätta med en munk till mig själv, sen tänkte jag försöka göra en jultomte av samma mönster... vi får se om "MrChristmas" oxå blir "defekt" då. En glad morot kanske?Ska passa på att tala om att mönstret till kaninen hittade jag hos http://my.opera.com/IdasKreativa/blog/index.dml/tag/gratis%20m%C3%B6nster och de andra är från boken:

                   

...så tror jag att jag gjort skaparna av mönstren rättvisa. Det är så roligt när andra delar med sig så frikostigt av sin konst, även om jag lyckades misshandla mönstret i kanin-fallet så gjorde amigurami-designern Ida ett bra jobb.

Inte så lyckad...

       

....men lite söt är den väl ändå. Tyckte jag följde mönstret till punkt och pricka... men i mönstret var den gul och i bomullsgarn. Jag tänkte mig en lurvig svart angora-vädur och det blev visst lite för avancerat. Imorgon ska jag vårda den lite, den ska borstas och få nån acessoar, en halsduk kanske... då blir nog allt bättre :D

Man kan inte lyckas med allt här i livet. Det skulle nog bli bra tråkigt då...

Livet är härligt!

                     

Just nu är allt bara så bra! Promenaderna stärker verkligen både kropp och själ och jag mår bättre än på länge, trots att vikten envisas med att gå uppåt.

Det flyter på fint på jobbet, är inte mogen att gå upp på mer tid än utan det är jättebra som det är just nu. Som en arbetskamrat sa, att jag måste ju börja jobba på riktigt två timmar om dan innan jag kan utöka tiden, än så länge är det bara träning, men träningen är precis lagom i nuläget! Idag t.ex var jag på Café Hagsätra och julpysslade med pensionärerna. Jättekul! Kom hem med en domherre i papp och en apelsin med nejlikor.

Igår var jag barnvakt åt Ängla och Thyra medan Linnéa och Mattias var för utvecklingssamtal för Ängla. Det var verkligen roligt. Ängla underhöll mig vid middagen, vi diskuterade mörkret och lamporna och kycklingen som Linnéa lagat till middag. En mycket verbal två-åring med barnets osvikliga logik. Och så den ständigt leende Thyra... hon kryper nu!

Idag var jag hos massören och han gör gott i både kropp och själ. Han är så duktig i det han gör och oxå så jätterolig att prata med.

...och så ser jag att klockan är över midnatt... Marsch i säng, tant Guggelutt!

Amigurumi-figurerSköldpadda, nalle och morot... vad blir det härnäst? Finns mycket skoj att välja på!

Atjoo...

... sitter Ragnar och säger... Jag nyser rätt högljutt, men det är först när HAN börjar härma som jag inser vad en papegoja KAN avslöja om dig som person! Det är länge sen jag skrev nåt om mina djur, men det händer väldigt lite på vintern. Sköldpaddorna är slöa, marsvinen likaså. Blue Moon däremot är rätt "aktiv" och har lagt ägg för andra gången i höst medan Solero ligger och ruvar på ingenting i hörnet mittöver buren. Där liggger de tysta och säger inte så mycket...

Ragnar däremot är pigg som vanligt. Han ropar och härjar och busar. Man märker att han är en tonårsgrabb nu. Han är inte så mycket för att gosa på människors vis just nu, men han ger oss alla små kärleksnyp. Jag är rätt tålig och är därför full av små blåmärken på hel armarna och axlarna. Resten av familjen vrålar rätt bra och då flyr han till "mamma". Han snackar mer och mer. Inga kristall-klara ord, men han sitter och övar på "Kom då", "Ragnar" och "Atjoo.." rätt friskt. Det låter rätt festligt.

Imorse böt jag ögon på Amigurumi-sköldpaddan. Hittade större ögon och det var bra för de jag satte fast först var rätt ynkliga. Ragnar brukar "äta frukost" med mig och nu blev ju paddisen och nålen jätteintressanta. Som jag sagt förut, livet må bli lite besvärligare med en busig papegoja, men bra mycket roligare!


                                                      

Sen fick jag "rädda livet" på min lilla Amigurumi-sköldpadda för när jag äntligen fått dit ögonen tyckte Ragnar att de skulle plockas av igen...

                         

Amigurumi-sköldpadda... men vad ska den lille glädjespridaren heta då? Amigurumi-sköldpadda är alldeles för långt att säga... Förslag någon? Mina livs levande paddisar heter Esmeralda och Kautchuk ... Esbjörn kanske? Eller Katinka? Hjälp mig!

RSS 2.0