Nyårskrönika 2023

Här kommer min 15:e nyårskrönika. Otroligt hur länge jag skrivit blogg!

(null)
Kungstornet, Strängnäs 

Januari börjar året och varje år känns årets första dagar fräscha och spännande. På nyårsdagen åkte vi iväg till Kjulamon och letade reda på varggroparna. De närmsta dagarna efter träffade jag både föräldrarna, barn, barnbarn och vänner. Vi åkte oxå ner till Skövde och köpte en ny bil 🚙💨

(null)     
(null)

Den tredje helgen var speciell, då fick jag hedersuppdraget att vara assistent på diakonvigning i Strängnäs domkyrka där även middag hos biskopen ingick. En festlig och minnesvärd helg ❤️

(null)
(null)

Jag avslutade månaden som jag började den, med fornlämningar, nu Gislestenen.

(null)

Februari var en förhållandevis "lugn" månad. Jobbade mycket och hann inte så mycket mer. Blev utbjuden av maken på födelsedagen på en ny restaurang och såg norrskenet för första gången i mitt liv.

Norrskenet fick jag uppleva i all sin prakt igen i mars. Då hade jag köpt en ny mobil så jag kunde ta fantastiska bilder på det. I mars började jag en fjärilskurs på Vuxenskolan och antog haiku-utmaningen för sjätte gången. Jag låg oxå ordentligt sjuk i influensan ett par veckor och blev sjukskriven månaden ut.

(null)

(null)

Jag blev fortsatt sjukskriven i april ända fram till jag tagit semester - 10 fantastiska dagar i Virginia hos min kusin och hennes man. Dessförinnan tog jag det väldigt lugnt och umgicks så mycket jag kunde med barn och barnbarn.

(null)

(null)
Washingtonmonumentet, Lincolnmonumentet, Hope - världens största blå diamant och  Discovery

(null)
Potomacfloden, Smithsonian och winery 🍷 

Tyvärr bjöd maj på ny sjukskrivning, ända fram till i juli. Men livet fortgår ändå. Vårens sista möte med föreningen Knyppelpinnarna bjöd på workshop i idrija, under de få dagar jag jobbade höll jag i en intensivhelg i ikonmålning i Hovsjö, vi besökte den enda kända platsen för hybrid mellan mo- och backsippa och jag var en hel del hos min sjuka dotter och hjälpte henne med barnen. 

(null)

Sista helgen tog sonen och hans familj med mig till Parken zoo.

(null)

Juni präglades av familj. Min yngsta dotter fyllde 30 år, min nästa äldsta dotter skilde sig och flyttade plus att jag tillbringade mycket tid hos min äldsta dotter och hennes barn. 

(null)

Vi tillbringade en helg med husbilen i Hjälmare docka och tog första doppet i hela 20 grader eftersom juni bjöd på en rejäl värmebölja. Pappa blev sjuk och tillbringade en del tid på sjukhus. Det kom att prägla en del av sommaren, ja resten av året.

(null)  
(null) 
(null)

Midsommar firades på båten i Herrestaviken med våra yngsta barn och barnbarn. Månaden avslutades med ett besök i Vadstena under Stora Knyppeldagen tillsammans med föreningen Knyppelpinnarna. 

Glass i håret

Bearnaisesås på klänningen

Glad som en lärka

(Månadens sista haiku i junis haikuutmaning)


I juli började jag övningsköra med yngsta dottern, jag fortsatte vara en hel del hos min äldsta dotter och hennes barn samt mina föräldrar, men jag besökte även tre medeltida kyrkor med målningar av Albertus Pictor.

(null)
(null)
(null)
Härkeberga och Kumla kyrkor

(null)
Härnevi kyrka hade dessutom en dopfunt i luffarslöjd 

Inspirerad av vårens fjärilskurs fotade jag mängder av fjärilar och lärde mig nya arter …

(null)

… och vi var iväg till Dalhalla och såg Jesus Christ, superstar ⭐️ 

(null)

Mot slutet av månaden tog semestern vid. Vi började med drygt två veckor på sjön. Åland och Kökar var målet. Första dygnen spenderade maken och jag på Kobba Klintar och Rödhamn, sen väntade vi in yngsta dottern och hennes kille i Mariehamn.

(null)
Att tillbringa ett dygn med sillgrisslorna på Kobba Klintar var magiskt

(null)
Mariehamn

(null)
Kökar 

(null)
Källskär 

Semestern övergick till augusti och vi for över havet igen. Oväder gjorde att vi fick bryta upp lite tidigare än vi tänkt, men vi fick trevliga dagar ändå på svenska sidan.

(null)
Säl vid inloppet till Gräddö 🦭 

(null)
Lite pyssel ombord

När vi lämnat av ungdomarna tog vi en sista natt i Herrestaviken, vi badade och hittade svamp. 

(null)

Sen tog husbilssemestern vid. Nästan två veckor tillbringade vi norröver. Målet var hällristningarna i Nämforsen.

(null)
Axmar, Enånger och Allstaforsen

(null)
Västanåfallet

(null)
Nämforsen

(null)
Ol-Anders hälsingegård med Hälge samt en muralmålning i Ljusdal

(null)
Y:et i Sundsvall, Höga Kusten-bron och långbryggan i Rättvik 

(null)
Styggforsen. Här syns meteoritnedslaget som skapade Siljansringen tydligt. I folktron finns nedgången till helvetet i grottan invid forsen.

Så kom vi hem till vardagen och jag avslutade min tjänst i Södertälje och Hovsjö.

(null) (null)

September blev en stillsam månad. Jag var mellan två jobb och passade på att röja lite hemma, träffa barnbarn och övningsköra med yngsta så mycket som möjligt.

(null)
(null)

Vi bytte båtklubb från Gripen i Strängnäs till Järna båtklubb. Nu ligger den i saltsjön och närmre kusten. Upptäckte i samband med båtflytten att Södertälje har både de gamla slussportarna kvar plus ett vattenfall!

(null)
(null)
Silverfallet och Carl XIV Johans sluss

En helg åkte vi ut med båten och fick uppleva både svamplycka, jättestora öronmaneter, bad och dimma.

(null)

Oktober började med ett stort kalas. Mitt äldsta barnbarn fyllde 16 år. Den tredje började jag nytt jobb i Turinge-Taxinge församling och två dar senare åkte vi på personalresa till Rom. 

(null)
(null)

Resten av hösten har att lära sig nya jobbet varit i fokus, men under oktober hanns även Knyppelpinnarnas 30-årsjubileum med att firas, liksom deltagande i Syfestivalen och inte minst svampplockning!

(null)
(null)
(null)

Svampen fortsatte att växa och frodas i november. Yngsta dottern övningskörde för sista gången. Nu blir det paus till i vår🤰 Fortsatte lära mig jobbet och det som stack ut var en fin allhelgonahelg i två av våra kyrkor samt födelsedagsfesten för våra äldre som fyllde jämt under hösten.

(null)
(null)
(null)

… och så cashade yngsta dottern in sin 30-årspresent samtidigt som maken och jag åkte på bröllopsresa, den 31 i ordningen. Vi åkte till spahotellet i Nådendal ❤️💦

(null)

I december sydde jag klart ett babynest och stickade klart ett babyset till det kommande barnbarnet, och så ordnade hela familjen en babyshower för the mother to be🤰 

(null)

Lite avslutningar hände, i knyppelkursen, i fjärilskursen och julbordsavslutning med Lucia på jobbet.

(null)

Mina föräldrar firade 63-årig bröllopsdag…

(null)

… och jag gjorde klart lite handarbeten jag utlovat, tex ett knypplat bokmärke, fålla gardiner, skedfodral mm och så hamnade jag i en tavla 😄

(null)

Julafton firade vi hos yngsta dottern och vi var lediga i mellandagarna. Jag passade på att umgås med yngsta och äldsta, gå till frissan och få zonterapi hos bästisen.

(null)  
(null)

Nyårsafton blir en lugn hemmakväll med tacos 🌮  

Så - från oss till er alla: Ett riktigt Gott Nytt 2024

❄️🌺🌱💖🌱🌺❄️🌺🌱💖🌱🌺❄️🌺🌱💖🌱❄️

Dag 364

Näst sista dagen detta år. Vi har fått 8 minuter mer dagsljus. Årets sista haikutmaning är slut och denna gång har jag verkligen inte presterat. Det är ok det oxå. Missade zoommötet vi brukar ha i början och slutet av utmaningarna  med en dag. Är visst lite dagvill i ledigheten.


Sitter vid datorn

Försöker logga in på zoom

En dag försent 😩


Har ofta blivit nån dag sen i skrivandet oxå och har bara totat ihop något. Det är ok det oxå. Man kan inte ligga på topp jämt.


Underbar fredag

Hårspa och zonterapi 

Ute regnar det


(null)
Veckans visdomsord i almanackan

Jag ser fram emot nästa haikuutmaning. Förhoppningsvis är jag mer taggad då.

(null)
Det är inte jag som orsakar kön, det är snöplogen framför mig. Plogen behövdes idag 🚜 

Imorse gav jag mig av till äldsta dottern och hennes barn. Jag hade lovat julklappsshopping och lunch. Vi sågs hemma hos dem och jag fick träffa tomten 🎅🏼 Jösses vad vi skrattade.

(null)

(null)

(null)
Fixade inbakade flätor inför utgången

Sen åkte vi och åt en ordentlig lunch så vi skulle orka shoppa.

(null)

(null)

(null)

Barnen fick shoppa loss för 300kr var. Det är vad alla barnbarn får på olika sätt. Sen pandemin har det tyvärr mest blivit swish, men även att vi skramlat till något större de önskar sig. De stora tycker det är kul med egna pengar, de yngre brukar handla med sina föräldrar, men i år hängde jag med dessa båda. Man tar de chanser man kan i vardagspusslet 🧩 Jag är inget fan av shopping, men det var roligt att se barnen räkna och jämföra, vad var värt att köpa och inte. Lillasyster köpte nagellack, servetter och en glittrig gympadräkt bla, storasyster velade mer, valde och valde bort. Det blev parfym, cerat, smycken och två skjortor till slut. 

(null)

(null)

Till sist köpte de godis så det blev på kronan 300kr var 😄 

(null)

(null)

Trötta och nöjda åkte vi hem.

Maken överraskade med en varm badtunna. Vi hörde kattugglan 🦉 Första "vår"tecknet 😄

Morgondagen torde bli lugn…





Dag 363

Snart är året fullgjort. Och redan 6 minuter mer dagsljus än dag 356 som var årets kortaste dag 🙌  Jag har ägnat dagen åt friskvård. Två härliga kvinnor och två härliga behandlingar.

Åkte upp till min bästis på fm för sushi och zon. Det är mer än ett halvår sen vi sågs senast och det var superhärligt att få ses igen.

(null)

På eftermiddagen åkte jag till frissan. Jag har stalkat henne salong efter salong. Nu har hon en egen salong på Kungsholmen och hon öppnar fortfarande dörren för mig. Idag fick jag prova på hennes hår-spa med skalp-massage och inpackning, teriyaki, citronzest-bulle och goda samtal.

(null)
(null)
Det gröna är min hårfärg 

(null)
Älskar hennes inredningsdetaljer 

Åkte därifrån med nyinköpt schampoo och så fick jag med mig en citronbulle, godis, lite produkter och en tomte. Hen får hänga i silverträdet ovanför sängen med lite annat smått och gott jag fått under åren. Min tomte var hoplimmad med ett hål i ryggen. Hon berättade hur det gått till… tänker att jag kanske måste knyppla en liten sjal åt hen. Hen är bedårande 🎅🏼 

(null)

Nu blir det inte så mycket mer idag. Imorgon väntar nya äventyr 🚙💨




Dag 362

Först kommer snö
sen kommer regn, det blir is
Längtar till våren

Har ägnat flera timmar åt föreningsarbete idag. Föreningstidningen och årsmöteshandlingarna är klara så långt det går. Efter styrelsemötet i januari kan vi spika innehållet och skicka iväg det till tryckeriet.

Vi har oxå varit in till grannen och provhängt gardinerna jag fållade upp igår. De satt perfekt, tack och lov 😅 

Fantasilös men god middag (tyckte jag). Wannemeiräkor med bortglömd sparris från frysen och deppiga cocktailtomater från kylen kryddat med chiliflakes, vitlök, lök, havssalt och svartpeppar. Restfest när den är som bäst.

(null)

Avslutade dagen med tunnbad.

(null)

Blev officiellt idag att jag ska vara kursledare på sv. Spetsars sommarkurser - en helgkurs i smycken. Må detta nu gå vägen 😇

(null)


Dag 361

Fullmånens sken

över iskallt snölandskap

Harens spår i snön


(null)


Gick upp vid åtta och lät dagen börja. Efter morgonsysslorna och morgonaden gick jag in till grannen och kontrollmätte. Lovade i höstas att fålla upp hans gardiner.

(null)
Kände mig iakttagen där jag stod med tumstocken, vände mig om och möttes av ett par gula ögon uppe på loftet 👀 Vad hon måste ha undrat 🤔

(null)
Vi har mycket fåglar runt fågelbordet 

Så under dagen har jag mätt och fållat upp gardiner, pratat i telefon och tagit det allmänt lugnt 🥱

(null)

… Har varit ut ett par promenader och virkat.

(null)

(null)
27 november



Annandagen

Pulsar i snön

Tystnaden är dämpad

i snötyngd skog

Det var gårdagens haiku som bara fanns i huvudet under den pissdag det blev.


Dagen blev betydligt bättre. Åkte hemifrån innan maken vaknade och tillbringade hela dagen med min yngsta höggravida dotter. Vi lagade massor av mat som hon frös in och som hon lätt kan ta fram och värma när bebben kommer🤰 Äldsta dottern kom förbi en sväng oxå.


(null)Lasagne, köttfärssås och korv stroganoff i långa banor


Vi skulle skruva ihop spjälsängen, koka nappar och laga köttfärsbiffar oxå, men frysen blev full och vi hade så himla trevligt så vi fick aldrig fram skruvmejseln ⚒️ 


Än märks det inte

2 minuter mer dagsljus!

Men det har vänt nu


Kom hem vid nio så det blev bara två varv på filten 🧶 


🌕 



Juldagen

Pissdag 🤮

(null)
Vackert men svår-gått med trasigt ben

(null)
Dag 326 och lika många varv. 22 november var det -7 grader 🥶 

Avslutade dagen med "En oväntad vänskap". Så bra film. Det bästa som hänt idag.


Julafton 🎄

En snöfylld juldag

Haren har lämnat sina spår

till fågelbordet


(null)
Kl 5.17 imorse. Månen var inte full, men stor och rödaktig. Och Pia hade lämnat massor av snö efter sig ❄️ 

(null)
Julfin 💅 

Vi gjorde oss en lugn morgon. Mitt på dagen packade vi ihop oss och åkte iväg till yngsta dottern för julknytis. Knytis kan faktiskt bli hur bra som helst. Vi gillar alla att laga mat. I år bidrog jag bara med Mozarttomtarna, men jag får väl se till att vara lite mer ledig om vi gör om det igen. Det blev en superhärlig julafton med massor av god mat och härliga samtal. Det var bara maken och jag, dottern med pojkvän och hans mamma 👴👩🏼‍🦳👱‍♀️🧑🏻‍🦱👩🏼

(null)
(null)
(null)

Vi blev kvar hela åtta timmar. Sen åkte vi hemåt i ett ymnigt snöfall ❄️

(null)

När vi kom hem hade det slutat snöa, men ytterligare 15 cm snö hade kommit över vårt område.

Trött, mätt och sååå nöjd med denna julafton 🎄 

🥣 God jul och sov gott 🎄


Da’n före Da’n

Jag ligger efter

i utmaningen. Det fick 

bli en haiku. Tjo!


Superslöaste dagen. Sååå skönt! Sov länge. Gick upp och surfade på telefonen till make och hundar sovit klart och gick ut vid halv tio. Jag fixade med mitt och efter frukost gick maken ut och skottade som 17. 

 
(null)Många besökare vid fågelbordet idag


På fm började jag med mitt tilltag till julknytiset hos dottern imorgon - Mozartkulor. Det har blivit ett skämt oss emellan så jag tänkte att det måste jag ha med förutom det andra, olika lådor, laxsnittar, risalamalta, ägghalvor mm. Men jag flippade ut. Hade köpt röd karamellfärg för jag hade tänkt göra några marsipantomtar oxå… nu blev det Mozarttomtar för hela slanten. Några blev kladdiga, några vingliga och några halkade i chokladen eller tappade näsan, men ungefär hälften blev någorlunda presentabla och får följa med på julknytis.


(null)
(null)


Började göra

Mozartkulor, men fick

tomtefeeling


Gjorde tonfiskwraps till lunch. Resten av eftermiddagen har jag virkat och legat i fåtöljen. Somnade när det var ljust och vaknade när det var mörkt. Maken trodde jag sov 1,5 timme. Det var skönt 🥱 Behöver vilan 💚


(null)Lade ihop när Morden i Midsomer tog slut. Då var jag mitt i 14 november och det var -1 grad 🥶 










Årets kortaste dag

Tidigt imorse hände det. Kl 4.27 vände det, ljuset har övervunnit mörkret och dagarna kommer från och med nu att bli längre. Och varje dag kommer solen att stiga något högre på himlen… när vi kan se den vill säga. Men bara vetskapen om att nu går vi mot ljusare tider är ett hallelujah-moment för mig!

(null)
Får jag presentera: Pia🌪️❄️
 
Sov ovanligt gott inatt och vaknade före väckarklockan. Blev jättestressad när jag kom till jobbet och skulle hämta presentkort och ingen var på plats. Jag har aldrig larmat av och visste inte om det var en eller flera dosor som skulle larmas av så jag satte mig i flygeln och väntade. Upptäckte till min lättnad att besöket jag trodde skulle komma kl 9.00 var bokat till 10.00 😅 så jag kunde greja med lite annat tills en kyrkogårdspersonal kom och skottade vid halv nio. Han visade mig hur man gjorde, så nästa gång vet jag. 

Morgonfika med Änglagott. Supertrevligt! Fick ett bra uppslag och en idé till våren. Första besöket kom inte, men det andra. Snabb lunch, sen lite akuta mail innan jag gick ut på "Drällis med tomteluvor" 🤶🏼 

(null)
Jösses, jag ser lika sliten ut som jag känner  mig 🤪

Dagen blev inte den bästa, men såna dagar måste oxå finnas. Nu ska jag vara ledig (från jobbet) i 10 dagar. Har lite skoj i pipeline plus föreningsarbete… om jag får fortsätta vara frisk vill säga 😅

När jag ringde mamma och checkade pappas läge fick jag syn på en vit skåpbil som låg på sidan i vägrenen strax efter Mariefredsavfarten. La på mamma och ringde 112. 

(null)

Olyckan var rapporterad, men inte 17 bara chansar man och åker förbi? Hoppas allt gick bra. Hursomhelst var pappa en aning piggare idag ❤️

(null)

Från tunna läppar

en raspig stämma viskar …❤️

Jag trodde han sov



Dan före vintersolståndet …

Imorse var det nästan omöjligt att kliva upp. Kroppen vill inte, vill inte, vill inte. Ändå låg jag vaken av och till under natten. Jag funkar inte utan solljus och dessutom hatar jag halkan. Det är det värsta på hela året när man ska gå runt som en pingvin så fort man sätter foten utanför dörren 🐧 Det kanske inte är halt, men jag är inte den som chansar 😝 

Hursomhelst, det är dan före…! Inatt strax före halv fyra vänder det 🕞 Då inträffar vintersolståndet då jordens rotationsaxel lutar som mest från solen. Imorgon är årets kortaste dag (dagsljus alltså). På lördag får vi typ en minut mer dagsljus, men bara vetskapen om att det har vänt tycker jag hjälper. Sen har vi en hel vinter kvar med skitfuckinghalkan så jag kommer garanterat fortsätta klaga💩 

(null)
Passade på att tända ljus 🕯️ 

Började dagen i Nykan. Lämnade tillbaka röklinet jag lånade som Lucialinne i tisdags…

(null)
Röklinet räknas som liturgisk klädsel, men för mig som inte kommer i ett lucialinne med bästa vilja i världen funkade det utmärkt som helgonklädnad 

… och fikade med Änglagottpersonalen. De frågade om babyshowern i lördags till vilken de gjort den fina och goda tårtan.

(null)

Klockan 10 hade jag samtal i flygeln och sen pratade jag lite med chefen innan jag åkte på lunch. Fick samtal om att presentkorten till barnen som jag delade ut i måndags inte funkade vilket genererade flera samtal innan jag kom fram. Härlig lunch med kollegan i Trosa där vi bland annat fått byta lite idéer 🎨🖌️ 

(null)

Sen vidare till föräldrarna. Pratade med mamma och hjälpte henne vattna blommor. Pappa är som en liten fågelunge där han ligger i sängen. Det sista han sa när jag kramade honom hejdå var "Jag älskar dig, Gunilla".  Då rann tårarna. Men när jag pratade med mamma ikväll och berättade att jag kommit hem, sa hon att han piggnat till lite när han ätit köttbullar jag hade med mig. Samma hände i söndags näg jag hade med mig ärtsoppa. Pappsen gillar min mat 💖

Stormen Pia var i antågande på hemvägen. Det blåste och ömsom snöade ömsom regnade. Ser inte fram emot morgondagens trafikläge🌪️❄️ Köpte en combo kyckling på chopchop på hemvägen så det räcker till lunch imorgon oxå. 

Lite tv och smärtstillande ikväll. Det är otäckt lugnt ute just nu… kommer Pia slå till med full styrka, typ lugnet före stormen, eller har hon tagit en annan rutt?

🌑 Godnatt världen 🌑


Ge liv 🩸

Ibland när jag berättar att jag lämnar blod får jag höra att "det skulle jag också vilja göra men…" Men jag tänker att vi kan alla göra olika saker. Jag kan inte tex inte trixa med siffror, springa Blodomloppet, meka med bilar och har svårt att klippa gräsmattan och skotta snö, men jag kan olika sorters handarbete och jag kan ge blod. Ibland vill jag, i all den ofullkomlighet JAG känner, bara kontra med att "låt mig bara åka iväg och lämna min halva liter 0-". Jag vet hur viktig den blodgruppen är och VARFÖR måste jag ta emot nån annans samvete? Det är så otroligt mycket som jag inte kan. Låt oss bara vara ödmjuka inför varandra ❤️🙏❤️ Vi är bra tillsammans!

Blodet rinner

ur min arm, ner i påsen

Ger nån annan liv 🩸


(null)


Jag åkte inte heller lottlös från blodgivningen. Eftersom jag åker en bit får jag ta 4️⃣ presenter. Ibland gör jag det, ibland inte, men idag fick sponsorerna sponsra mig på två par stödstrumpor! Jag tror det blir bra för mina j-a ben. Sen tog jag deon jag gillar plus kökstvålen som håller vad den lovar 🤞


(null)
Det fanns inga svarta stödstrumpor… men vem kan motstå  🐑 och 🦜 

Resten av dagen ägnades åt arbete. Flera olika telefonsamtal, besked, vårplanering i vuxenarbetet och presentkortslistkontroll.

Maken blev sen pga olycka i Härad men han fick ris-fritas och köttbullar när han kom hem ❄️ 

Tv och ett varv på temperaturfilten. Nu är 1 november virkad 🧶 

(null)



Lucia

Jaså, är det inte Lucia idag? Vilken miss 😄 Sent ska syndaren vakna 😁

Terminen är slut

Julbord och Luciatåg

Återhämtningsdax


Gick upp kvart över fem imorse igen. Plockade ur de blanketter och presentkorten jag skulle ha med till jobbet och lämnade resten av pappersexercisen hemma. Gick igenom noterna, skrev text på ljusmanchetten och packade glitter. Ett röklin jag lånat från Nykan hängde redan i bilen.


Rullade på mig stödstrumpor eftersom jag visste att det skulle bli mycket sitta och stå idag…


(null)


Halv sju hörde en kollega av sig och ville byta lokal för Lucia-genrepet. Fick först stresspåslag men tänkte sen att vi är ju fem vuxna kvinnor så det får väl lösa sig. Det gjorde det. Övningen gick bra. En av musikerna hade fixat linnen, buxbomskransar och Luciakrona. Sen deltog vi i lite glöggmingel…


(null)


… sen hämtade bussen av oss för avfärd mot hemlig destination 🚎 

En timme senare landade vi på Stjärnholm med anor från 1300-talet.

(null)

Vi började med Luciatåget och det kändes som det blev uppskattat. Det är tradition att den/de nyanställda ordnar luciatåget i Turinge/Taxinge. Nu har jag gjort det och det var roligt 😇

(null)
Vi tänder på Lucia 😁

(null)

Innan julbordet deltog vi i lunchbönen 🙏 

(null)

(null)
Samma motiv som är tatuerad på min arm finns som konstglasfönster i Stjärnholms kapell. Pelikanen som hackar upp sitt bröst för att mata sina ungar.

Julbordet var bra. Var selektiv och plockade inte på mig för mycket samtidigt som jag ignorerade några damer som envisades med att prata om att de bara åt det och det och lät resten vara, uppenbart rädda för kaloriintaget. Kvinnan bredvid mig var härlig och kontrade med att prata mat och julmat för hela slanten. 

(null)

Innan vi åkte hem blev det julklappsutdelning med rim. Chefen hade rimmat till varenda anställd och så fick alla gissa vem det var innan personen fick hämta sin klapp 🎁 

(null)

(null)
"Från oktober du varit här och visat oss din lugna styrka
Denna ska ge laddning för att kunna tjäna än mer i Herrens kyrka"
Jag tyckte det var jättefint. Tänker att jag öppnar paketet på julafton. Misstänker att det är nåt som luktar gott för mångas rim antydde doft mm

Sen åkte vi hem. Satt och pratade med en finländare i kyrkorådet hela vägen hem. Vi hann med allt från vargar och Scania till språk och att vara ny i landet. Mycket intressant 🐺 Resan gick fort.

Hämtade hundarna och promenerade dem i Geneta. Maken fixade egen middag under tiden för jag var proppmätt och tyckte det var skönt att gå en sväng där man såg var man sätter fötterna (=gatlyktor) i halkan.

Lugn kväll vid Tvn. Plockade fram temperaturfilten, skrev ner alla temperaturer och färgnumren från 1 november till idag samt virkade ett varv 🧶 

(null)

Stjärnklar sistanad. Ljuvligt!

(null)
Karlavagnen 

(null)
Bla Plejaderna 

Stödstrumporna var en hit. Bara svullna knän ikväll. Hoppas få hjälp i januari!

🐖 Godnatt världen 🌟 





Julhjälp

Nu ligger jag efter med haiku. Helgen blev intensiv och jag är allt lite schleten. Vaknade inatt med både ont i magen och huvudet, även om huvudvärken klingade av framåt morgonen.  Ser fram emot ledighet efter jul. Men här kommer jag ikapp med haiku-utmaningen iallafall 💪

16/12 - Magen stor och rund

Min dotter svämmar över

av nytt liv


17/12 - Glädje i hans ögon

Barnbarn bryter tristessen

Men kroppen är så trött


18/12 - Och snön försvinner 

Ersätts av is och vatten

Än härskar mörkret


Gick upp kvart över fem, tvättade håret och gick igenom blanketterna. Jag hade inga överex av presentkort och tänker att en del av sömnstörningarna handlar om stress/nervositet. Det är helt onödigt för jag har full koll på jobbet, det handlar om det där andra, det där som ingen har koll på. Nu skrev jag på varje blankett vad var och en ansökt om och blivit beviljad. Helst hade jag velat skriva numren och fästa matkorten på varje blankett men de hade jag inte tillgång till. 


(null)

Strax efter åtta var jag i Pingstkyrkan och tittade på när de lastade ur den sista maten ur lastbilen. En halvtimme senare kom två arbetskamrater med kyrkbussen och vi packade ihop våra antal av Julkassen, LT-klapparna och åkte över till Nykvarnskyrkan. 

(null)
Vi packade 15 kassar i Södertälje pingstkyrka …

(null)
och körde dem till Nykvarnskyrkan 

(null)
(null)
Här har de delats ut under dagen 

De 13 första minuterna delade jag ut kassar och presentkort till 11 personer av 25. Resten har troppat in under dagen plus att ett par fått sitt levererat.

Efter att ha levererat sista matkassen hämtade jag hundarna från dagis, åkte hem, gick ut med dem och började laga mat och diska. Det var inte så smart för när vi satte oss var knäna dubbelt så stora och det stack i hela benen. Borde ha vilat benen en stund efter vovvenaden eftersom jag har så svårt att stå.

Kvällen har ägnats åt Tvn och att hålla benen i högläge… ska ta en Alvedon och krypa i säng 🐜  Morgondagen kan bli intressant…




Jadebröllop

Vaknade vid halv åtta, sträckte på mina ömma leder och lyssnade till makens lugna andetag. Rambo tyckte jag störde så han makade på sig och krullade ihop sig på min innersida. Det passade bättre för då kunde jag ligga och stretcha värken ifred.

Efter frukost gav jag mig av till mina föräldrar. Idag firade de sitt jadebröllop, 63 år som gifta. För tre år sen, under pandemin, firade de diamantbröllop. 63 år är bra jobbat!

(null)

Jag mötte sonen och äldsta dottern strax före jag kom fram och precis när de åkte hem kom yngsta dottern, nästäldsta dottern och hennes två äldsta döttrar, men då hade pappa hunnit lägga sig och somna. 

(null)
(null)

Trots allt blev det en fin eftermiddag.

På vägen hem fastnade vi i långa köer. En lastbil med byggmaterial körde av vägen imorse och nu höll de på att bärga.

(null)

(null)

Åkte via jobbet och hämtade några papper.

Är skickad i säng. Huvudvärken ifrån helvetet 😈


Babyshower

Det har varit lite smussel och hemlighetsmakeri, men vi klarade det. Trots ett par försägelser så anade hon inget när hon klev in genom dörren. Han visste, men inte hon.

På morgonen slog jag in paketen och packade till knytkalaset.

(null)
Babynest och babyset

Vi hämtade tårtan på Änglagott 🎂

(null)

… och åkte hem till sonen. Där samlades alla hennes syskon och några av syskonbarnen och fixade iordning. Sen hämtade sonen henne och pojkvännen i syfte att baka pepparkakshus med brorsbarnen. Av det blev det förstås inget.

(null)

(null)

(null)

Det blev en superfin eftermiddag med pastasalladsknytis och gofika.

(null)

(null)


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)
(null)
(null)
(null)

(null)
Mina ungar ❤️

(null)

(null)

(null)

(null)

Trötta och nöjda åkte vi hem via pizza hut 🍕 

Får se om jag orkar se klart Morden i Midsomer klart eller om jag somnar 🥱 

Dag 349

Maken såg fem harar som sprang på rad från vår fågelmatare när han kom hem från julbordet strax efter midnatt inatt  🐇🐇🐇🐇🐇 Jag har bara sett två samtidigt 🐰🐰


Jag brydde mig inte om att redovisa extratimmen igår utan tog ut den imorse. Hann prata lite med min lediga make på morgonen och ta det lite lugnt. Huden full med självsprickor och småsår, håret torrt, ögonen rödsprängda, så less på mörkret.

(null)

Det blev en lugn arbetsdag och det är jag glad för. Grät i omgångar på förmiddagen, kollegorna trodde jag var förkyld och jag lät dem tro det. Orkade inte berätta. Pappa har haft besök av ambulans och läkare på förmiddagen. Han ska inte in på sjukhus nåt mer.  Ingen kom på mottagningen så jag kunde titta på när en pedagog och en musiker hade julspel för en förskola. Det skingrade tankarna.


Ett nytt liv gror

För ett annat nalkas slutet

… följer släktens gång


(null)

När jag varit och flyttat på bilen kom jag i samspråk med en av stammisarna på Drällis. Han var lite tidig och hade varit ute och fiskat på morgonen så jag fick en liten föreläsning om jiggar, krokar och isfiske. Spännande 🎣 

(null)
(null)

Åt lunch, sen Drällis.

(null)
Blev pepparkaksdammsugare igen. Man får passa på 😁

Beundrade julkrubborna några lågstadieklasser gjort och som ställs ut i kyrkan över jul. Så fantasifulla!

(null)

(null)

(null)

(null)

Åkte hem via Dollar Store och köpte på mig lite småsaker. 

La ärtor i blöt igårkväll. Maken hade kokat ärtsoppa och värmt badtunnan när jag kom hem. Jätteskönt att glida ner i det varma vattnet 💦 

Känner mig o-hel 💔



Dag 348

Jag trivs på jobbet, det är inte det… men morgnarna 😫 Jag tror att det är extra jävligt i år när vi inte tagit solsemester. Det bekräftar hur solberoende jag är. D-vitamin hjälper lite men inte tillräckligt för att jag ska må bra. Värk och svullnad skyller jag oavkortat på framförallt mörkret, men även kylan. Och vageln vägrar ge sig. Den sitter som ett sandkorn i ögat.

Idag låg jag lite längre eftersom jag lovat ett telefonsamtal. Det tog jag i bilen på väg till jobbet. Så skönt att kunna använda tiden i bilen 🚙💨 

Jag kommer nästan inte ihåg vad jag jobbat med idag. Det har varit upprepade samtal, omräkning av listor, planeringsmöte och mail på det. 

Lunchen intogs på Mångfalden med en fd kollega från Sö-tälje. Jättetrevligt.
  (null)
(null)
(null)

Fortsatte jobba i flygeln och åkte hem vid halv fem med ännu ett samtal i luren 📞 

(null)
Lila när jag gick in i herrgården 

(null)
Som en jordgubbe när jag åkte hem 🍓 

Tog em-promenaden med hundarna i Geneta….


(null)

…. och köpte kyckling på chopchop.


Sydde snoddarna i mössan och resåren i byxorna medan jag tittade på tv.


Babykläderna

är färdigstickade

Bara väntan kvar


(null)


Har fått några fina videos på barnbarnet som spelade på konsert ikväll.

(null) 

Hundarna är rastade och tant 👵🏻 ska krypa ner. Maken är på julbord med jobbet och kommer när han kommer. Skönt att hans beredskapsvecka är slut 😄





Dag 347

… och Lucia. Men det har jag inte direkt uppmärksammat. 

(null)
De är söta, de där nissarna jag hängt på dass… men man känner sig väldigt iakttagen 😄

Var i Sö-tälje på fm och åt lunch där…

(null)
Väntar…

(null)
Frälsningssoldaten Christina Sandberg hade fått en halsduk i kylan 🧣 

(null)

(null)
G O T T 🍴 

Eftermiddagen spenderade jag i Herrgården med samtal och administration.

Gjorde middag på tacorester och påtade två möss-snoddar till babymössan med en påtdocka jag hittade i Weda. De hade tre likadana men en kostade 98kr, en 179kr och den tredje 279kr. Han såg konfunderad ut och sa att han nog skulle prismärka om dem. Jag tog den det stod 98kr på och när jag googlade ikväll såg jag att jag kanske gjort ett bra köp. Just denna variant kostar typ 219kr på nätet. Den "sticklisa" jag var ute efter kostar mellan 50-100kr. Nu ska jag ta väl hand om min påtdocka för framtida snoddars skull.

(null)

Hundarna är kissade, haren har fått frön på marken, maken är nerbäddad och jag är dödstrött 🥱  Godnatt ❤️


Jag glömde visst att

skriva en haiku idag…

Det blev en haiku



Dag 346

6 timmar och 11 minuter dagsljus på våra breddgrader. Ännu en dryg vecka till kommer det minska och landa på 6 timmar och 3 minuter… sen vänder det! Detta händer nästa helg, så håll ut‼️

Sov illa inatt. Vurpan igårkväll kändes i bröstryggen och knät. Försökte känna tacksamhet att jag inte slog bakhuvudet i trappen eller bröt nåt. Jomenvisst är jag tacksam, men oxå irriterad. Som om jag inte har nog med värk lixom. Idioti att springa ut och halka i tofflor! Och inte var det norrsken heller 🤷‍♀️

På väg genom vårt område imorse mötte jag två katter 🐈 🐈‍⬛ De var jättesura på varandra och sket fullständigt i min bil 🚙💨 

(null)

(null)

De spankulerade fräsande under fronten på min bil och jag var tvungen att gå ut för att kolla om de passerat eller stannat under bilen. Man vill ju inte köra över vare sig vilt eller tamt, men de hade fortsatt bakom bilen och fortsatte fräsa åt varandra.

Min arbetsdag har varit varierad. Började med att ringa ett utlovat samtal på vägen, fortsatte med att kopiera olika papper före personalmötet. Efter mötet fick jag åka till Nykvarnskyrkan för att hämta mer papper att kopiera plus gå över till Loppan för att lämna blanketter. Sen la jag mig i lunchrummets soffa och förberedde morgondagen. Upptäckte ett blåmärke i handen. Måste ha fått det i toffelfallet igårkväll.

(null)

Efter lunch åkte jag och en musiker till Turinge kyrka och övade inför Luciatåget nästa tisdag.  Det ska bli så kul! Och så härligt det var att sjunga julsånger a Capella i kyrkorummets akustik.

(null)

(null)
Intressant detalj

Hämtade hundarna och åkte hem, gick en sväng med dem och jobbade tre timmar till med listor, samtal, en enkät. Fixade en enkel middag eftersom jag blev ensam ikväll och stickade öronlappar till babymössan.

(null)

Hundarna är kissade och tanten nedbäddad.

(null)
Det har blivit en väl upptrampad stig till fågelmataren. Både rådjur och harar besöker den nattetid så jag brukar fyllla på den på kvällen och skaka ur lite på marken åt dem 🦌🐇 
🌎 Godnatt världen 🌍




Dag 345

Jobbat hemifrån idag. Intensiv dag med bla julhjälp 🎅🏼 

(null)
Bamse gör snöänglar 

(null)Vi träffade Bamses pappa på morgonaden

(null)

På lunchen åkte jag in till stan och hämtade ut min medicin. Handarbetsaffären hade måndagsstängt så maken får köpa resår i Skhlm imorgon… men jag fick tag i fuberhusk och flytande glykos!

Lite vårplanering hanns med i julens galenskaper. 

(null)
Sluta jobba, mamma! Jag är gosnödig!

(null)
Trodde det var norrsken på g, rusade ut i tofflorna och halkade baklänges och slog på rygg. ONT 😭 

Skickad i säng. Varifrån får han sin energi ⚡️ 

Andra advent

I badtunnan

njuter jag vinterns vita

och vattnets värme


Redan igårkväll kände jag hur värken och sjukdomskänslan började släppa.  Ju fler dagar som går, ju säkrare blir jag på att det är influensavaccinet som gett biverkningar. När jag vaknade imorse kände jag knappt av ryggen alls, men även höfterna var klart bättre. 

(null)
På morgonen hade vi nio domherrar vid matningen som vi såg samtidigt

(null)
(fick dock bara åtta på bild)

(null)
Talgoxen ser så förvånad ut där han landat band alla domherrar

(null)  

Dagen har i stort bestått av fysisk vila. Jag har sytt klart skedfodralen som jag lovade en dotters kompis för länge sen 🥄 

(null)

Under eftermiddagen blev även "Syfestivalsarmbandet" klart. Det var den knyppling som låg på prova-på-dynan och där ca 30 kvinnor provade på knyppling. Jag satt själv vid prova-på-dynan under lördagen och handledde kanske 20 av dessa kvinnor mellan 6-75 år och det var sååå roligt! Deras nyfikenhet och kreativitet blev ett nära 60cm långt band som jag nu gjort ett armband av.

(null)

(null)

(null)
Tycker det blev jättefint!

Ikväll har jag oxå nästan stickat klar babymössan 🧶 Öronlappar, knytband plus resår till byxan, sen kan jag bocka av även babysetet från att-göra-listan. 

(null)

Maken har jobbat hela dagen så badtunnan fick vara. Jag orkade inte klyva ved och elda 🪵🔥 Det fick räcka med att sopa fram bilen och skotta det jag nådde av taket över ytterdörren. Det är otäckt när stora sjok snö dundrar ner när man slår igen dörren och man har små hundar 🐾 

Nu är kvällskissen gjord. Morgondagen bjuder på en diger hemmajobbardag ✍️ 






Dag 343

Sov länge imorse och när jag vaknade var maken försvunnen. Han hade vare sig lagt sig på soffan eller fastnat på dass. Jag ringde. En sömndrucken make svarade i husbilen! Han hade fått larm mittinatten och jag hade inte vaknat. Det brukar jag göra. Men han hade iallafall fått åka till jobbet och jobba några timmar och sen valt bort att åka hem i det moddriga väglaget och lagt sig i husbilen som står på hans jobb 🚎

Plötsligt händer det:

En tuff liten knopp slår ut

till en blå blomma


(null)St paulan jag fick av en besökare  när jag slutade min tjänst i Hovsjö har redan börjat blomma om


Jag somnade faktiskt om en timme och hade precis klivit upp när maken kom hem. Sova hur mycket som helst verkar inte vara några problem för min del och jag har börjat skylla både värk och sömnbehov på influensasprutan. Mitt på dagen tog jag faktiskt till lipen igen och tyckte jättesynd om mig själv 🕛 "Inte ens jag" orkar allt alltid 😄 Skönt att få gråta en skvätt.


Större delen av dagen har jag suttit i fåtöljen. Har fäst trådar och sytt knappar i babysetet samt stickat på mössan 🧶

(null)

Googlat lite på ditt och datt samt anmält mig till en kurs på Stora Karlsö. Plockat fram min fina julkrubba från Målerås glasbruk…

(null)

… och rullat köttbullar. Det blev varsin köttbullesmörgås till middag. 

(null)

Efter disken stickade jag lite till, sen blev det BADTUNNA! Som jag längtat! Blev tårögd när jag sjönk ner i det varma granvedseldade vattnet💦 Som jag längtat 🥲

(null)

(null)

Nu Morden i Midsomer 🔪🩸 🧶 




Dag 342

Även läskunnighetens och sjukgymnastikens dag. Kanske en fingervisning om att jag borde kontakta sjukgymnast för att få den där artros-bedömningen, tänkte jag? De två jag gjort tidigare år, och vilka fått till följd att läkarna rekommenderat viktnedgång istället för artros-utredning, duger ju inte längre. Jag tycker det är lite märkligt eftersom artros inte självläker. 

Det är inte lätt
Att vara på gott humör
När smärtan river

Läste igenom två artiklar och gjorde nån smärre förändring innan jag skickade in dem till Svenska Spetsars föreningstidning. Sen försökte jag faktiskt ringa VC men det går inte ens att ställa sig i kö till fysioterapeut där. Hon är förmodligen fortfarande fullbokad. Mailade Friskis&Svettis istället.

Klockan nio satt jag i samtal på jobbet 🕘 Klockan tio hade jag diakonimottagning till vilken 7 personer dök upp 🕙  Den sista dök upp efter lunchbönen då hen varit på läkarbesök och ringt att hen var sen. Lunchbönen drog 10 pers och efteråt blev det ett spontant bibelsamtal vilket var jätteroligt. Något att spinna vidare på till våren kanske? Åt lunch lite snabbt eftersom lunchbönen utmynnade i bibelsamtal och jag behövde ringa upp en person akut. Sen var det Drällis.

(null)
Pepparkaksdammsugare. Riktigt god!

En rolig grej som hände under mottagningstid men inte hade ett dugg med mottagningen att göra var ett samtal med en konstnär. Lokala konstnärer kan, via ett samarbete mellan vår församling och kommunen hänga utställningar på Änglagott. Idag hade  Annelie Olander Berglund hängt sin konst på kaféet och när vi sprang på varandra så sa hon nåt i stil med att "där är ju du, du finns med på en av mina tavlor därinne. Jag ville ha lokala Nykvarnsbor", och så pratade hon om att min tröja fått bli en blommig klänning istället. Jag uppfattade det som att hon varit inne på församlingens hemsida… eller så sa hon bara nåt. Jag tyckte iallafall att jag kände igen mig på Nykvarnkyrkans tak tillsammans med en av tjejerna på Änglagott 😄

(null)

(null)
(null)
Alltså, bilden är ju så kul med kyrkan och Änglagott i centrum, vattentornet jag brukar fotografera i förgrunden och vargarna (som jag och fågelviskaren pratade om i ett tv-inslag för ett drygt år seni periferin. Jag måste kanske köpa den?!

Hämtade hundarna och åkte hem och gjorde fläskpannkaka efter makens önskemål. Det var flera år sen vi gjorde det.

Jag är full av smärtlindring så ryggen känns, men det är ändå ok. Har börjat sticka på en babymössa samtidigt som jag dividerar med mig själv. Rygg och höfter smärtar mer än vanligt trots smärtlindring, ögonen rinner och svider trots ögondroppar, jag vill verkligen vara i Sthlm kl 13.00 imorgon men om jag vill komma i tid rullar tåget in kl 11.05 och min planerade tretimmarsutflykt kommer ta hela dan, eller åtminstone 6 timmar… men jag vill ju så gärna! Förstånd eller lust??? Det är inte så kul att vara förståndig 😢





Dag 341

Haikun idag har några dagar på nacken. Det är en sån jag skrivit i förväg för att ha något om fantasin tryter. Det kan man säga att den gjort idag 😣

Vi strävar uppför

Kylan biter i kinden

Utsikten hänför


Sov under tre filtar inatt med en liten frusen hund på var sida om mig. Normalt har jag en filt men i vinter har jag haft två. Inatt snodde jag makens filt oxå eftersom han inte sov hemma. Vaknade på liiite bättre humör och liiite mindre värk. Det var liiite varmare både ute och inne…

(null)
Klockan går en timme fel och ska vara 6.21. Och den där lilla ledsna gubben har jag inte tänkt på förut ☹️ Tittade på de andra bilderna jag tagit på termometern och han var ledsen redan vid 17 grader. Undrar vad han vill ha för att bli glad igen? Kan tänka mig nån temp som jag oxå blir glad av  🙂

Förmiddagen tillbringade jag m fl på kontraktskonvent i Hölö. Vi fick frukost, en interaktiv julkrubbevisning och grötlunch 🥣 

(null)
(null)
(null)
(null)
Kul på jobbet! Här interagerar jag i julkrubban som en av de vise männen 👑 

(null)
Det hänger en trumma ovanför dörren till sakristian som jag inte tänkt på förut. Den är från 1719 och räddade Hölö från ryssen. Prästen fick kvinnor och barn att sätta hattar på stavar och så trummade de för glatta livet. Ryssen trodde att svenska militären hade övning och lät bli dem. Mycket annat blev bränt runt om i Mälaren, tex Södertälje, men Hölö klarade sig tack vare trumman 🥁 

(null)
Klart jag köpte en burk 🏺 

(null)
Julgott

Sorgegruppen blev inställd pga sjukdomar så jag lade mig i lunchrummets soffa och vilade rygg och ben som värkte nåt helt galet. Jobbade på telefonen till fikarasten 📞 Våra datorer funkar ännu inte efter cyberattacken mot svenska kyrkan. Då låg jag kvar och deltog i samtalet. Hämtade min beställda tårta på Änglagott och åkte tillbaka till jobbet en timme.

Körde via McDonalds och köpte nuggets som jag åt i bilen utanför lärarens hus i Hedlandet. Var på tok för tidig. Regnet (!) smattrade mot vindrutan! Men en kvart före halv sju gick jag upp och ringde på dörren.

(null)
Verkligen Änglagott 😇

Tårtan var fantastisk god. En grön White Lady med fjärilar i marsipan 🦋 Vi pratade lock-lampor och feromoner, livslängd, larver, ägg, kläckning och flygtid 🦋 och jag fick värktabletter av lärarens fru. Kunde varken sitta eller stå tillslut. Åkte vid nio 🕘 Snöfall och bara en minusgrad!

(null)

Nu har värktabletterna verkat något och maken har haft gasolbrännaren på hela kvällen. Imorgon ska han kolla upp ny luftvärmepump. Vår har ändå servat oss väl i 12 år så det kanske är dax att pensionera den. 

🎂 Godnatt världen 🦋


Dag 340

Det blev inte så kallt som vi trodde det skulle bli inatt under strömavbrottet. Maken sov i vardagsrummet och vad brandvakt. En del av natten hade vi ett 30-tal värmeljus på och en del av natten gasolvärmaren. Det var -19,6 grader ute och +17,3 grader inne när jag vaknade.

I minus 19

anar jag soluppgången

i frusen björktopp


(null)

(null)

Började arbetsdagen med hembesök och sen 30 minuters friskvård - massage. Hon fick bara jobba med axlar och nacke idag eftersom ländryggen krånglat. Jag var yr i huvudet när hon var klar och efter lunch blev jag illamående. Två koppar kaffe och en god kaka på Knutpunkten lindrade inte besvären.

(null)

Men det var trevligt som vanligt. Läste om Noa i Barnens Bibel och hade med mig en miniutställning i knyppling. Har "hotat" med att ta med mig en knyppeldyna vid nästa terminstart och några är lite sugna 😁

(null)

(null)

Avslutade arbetsdagen med samtal och kom från jobbet vid fem. Hämtade hundarna och åkte hem. Det var -17 hemma så jag gick ingen långpromenad. Värmde middag och satte mig vid Tvn. Långsamt gav illamåendet med sig, men istället började jag frysa. Gick tillslut och kollade termometern och tempen inomhus hade sjunkit från 17,3 till 13,9 medan utetemperaturen stigit till -14,5.

(null)

Jag började faktiskt gråta. Det gör så ont i mitt högerben, hela vägen från höften via knät och ner till fotknölen, och så denna infernaliska kyla. Det var iskallt på jobbet och ännu kallare hemma. Orkade inte vara tapper och klämkäck. Men min dotter fick ett positivt besked idag och pappa kom hem från sjukhuset ikväll så köld, smärta och lättnad fick rinna ur ögonen på mig ackompanjerat av ett intensivt hulkade. Sen gjorde jag något åt saken och dammsög filtret på luftvärmepumpen samt tog värktabletter.

Nu har hundarna varit ute. Tempen ute har stigit till -13,1 och innetempen till 14,3. Nu ska jag försöka sova bort både köld och smärta.

🥶 Godnatt världen 🥶


Internationella volontärdagen

Det kändes som en passande rubrik nu när jag jobbar med listor och planering inför vår volontärfest i januari. 

Kö på motorväg

Hundratals röda lampor

Som smaragder


Gick upp före klockan och hann fixa lite hemma före avfärd. Valde bort "krage" och smink eftersom det bara var internjobb idag.

(null)

Möten på fm, snabblunch i personalrummet, administration och utvärdering av födelsedagsfesten, sen ytterligare administration med ytterjackan på innan jag kom iväg. Hann in på apoteket för att beställa min licensmedicin för sköldkörteln innan jag fick min femte covidspruta plus influensavaccin. Ssk trixade lite så jag slapp betala för den, det är ju en definitionsfråga om jag är riskgrupp eller inte. Hon bedömde riskgrupp 🙏 

Hemma skrev jag minnesanteckningar för sista mötet och ringde ett samtal. Maken kom hem och jag lade ner arbetet för dagen, lagade middag, diskade och efter att ha fixade soporna inför morgondagens "värdetransport" satte jag mig med föreningsarbete, både för Svenska Spetsar och Knyppelpinnarna.

Håller på att somna 💤 🥱 

(null)
-18! Och elen stängs av mellan kl 22-03 inatt. Baaad timing!



Omstart

Tystnaden

i en snöfylld värld

Är förunderlig


Om 4 veckor är den 1 januari 2024. Dax för nåt nytt kanske?

(null)

Idag tog jag lite sovmorgon. Jobbade nästan en timma innan jag åkte "på äventyr". Jag körde till Lymfkliniken i Västerås som en väninna rekommenderat. I två timmar satt jag uppkopplad till en dator som först kollade igenom min kropp via olika frekvenser var felen låg… humbug? Isåfall en träffsäker humbug. Och en humbug som fick det att kittla i fingrarna, ge tryck bakom öronen och göra benen febervarma. Mycket intressant upplevelse. Hon konstaterade en hel del olika problem i centrala nervsystemet, ena ögonlinsen, metabola systemet, blodet och så renade och rensade hon. LIFE används i många länder men inte så mycket i Sverige.

(null)
Shit, vad jag är svullen!

(null)

Jag bokade en ny tid i januari och åkte hem igen. Jag känner mig mycket lättare till sinnet och mindre värk i både rygg och ben.

(null)

(null)

Hemma igen gick jag ut med hundarna och jobbade sen ett par timmar innan jag förberedde middag och började jobba med föreningsarbete istället. Satte på ugnen när maken kom hem.

(null)
Mandelfisk och svart ris

Sydde fast resten av prova-på-knypplingen från Syfestivalen och knappen. Får fundera på vilket material jag ska ha att få till öglan 🧵 

(null)

Hundarna är kissade och den stora tröttheten har slagit till!

Godnatt världen 🥱


Första advent

Min älskade hund

Som klistrad vid min sida

Trygg i sin djupsömn


(null)När jag vattnade såg jag att St Paulan jag fick när jag slutade i Hovsjö står i knopp 🌱


Medan maken tog morgonpromenaden passade jag på att vattna, bädda, mata djuren, vika tvätten i torktumlaren, sätta på första tvättmaskinen, byta till röda gardiner i sovrum och kök till, göra matlådor av gårdagens lasagne, hälla upp dotterns nu torkade svamp på burk samt förbereda disken.


(null)  😋


Efter frukost städade jag vardagsrummet så maken kunde börja julpynta 🎅🏼🎄 Det är nämligen hans jobb 🤗 Sen diskade jag 🍽️ 

(null)

(null)
Så kan det gå om man sätter sig och tittar på 👀 

(null)

(null)
Hahaha, de här gjorde jag för några år sen och de var så roliga att göra! Glömde att de blev så många 🎅🏼🎅🏼🎅🏼🎅🏼🤶🏼🎅🏼

(null)
Undrar om jag ska stryka mattan 🤔

(null)
Den här virkade jag oxå för några år sen, och en till året efter. Nånstans i Ugglebo finns material för två tilll 🌟 

(null)
Helgonen har fått sällskap av små nissar köpta på nån julbordsutflykt

Jag satte mig att knyppla klart bokmärket som jag lovat en väninna 🍄 

(null)

(null)

(null)

(null)
Röd flugsvamp 🍄 Carl-Johan och blodriska

Började med ett armband av spetsen vi hade på prova-på-dynan på Syfestivalen. Jag ville göra nåt av den. Hittade ett blått tygstycke i Ugglebo.

(null)

(null)

Efter middan åkte jag på kursavslutningen i knyppelkursen. Vi blev fem idag och de jobbade självständigt. Jag gick några varv och tittade till dem, hjälpte till med nåt smått men hann även sy lite på armbandet. Sydde ihop det blå tyget fyrdubbelt för stadgan och började sen fästa knypplingen. Jag tror att det kan bli snyggt.

(null)

(null)

Jag fick en jättefin julgrupp av mina elever.

(null)

(null)
Spetsrosett 

(null)
Tomtenissa med spets på kjolen

Har fastnat vid Tvn och stickorna. Ännu ett babyben tar form till Morden i Midsomer 🔪🩸 






Första lördan i december

Mörkret är kompakt 

Ligger kvar under filten

Vill inte gå upp


Det blev en dag vid symaskinen. Har sytt klart yngsta dotterns babynest 🧵 

(null)

(null)
Fick låna makens kabelgrunka för att få i snöret som formar nestet 

Ringde mamma framåt kvällen och kollade pappas status. Han är inlagd och mår bättre än igår. Får antibiotika mot infektion.

Kokade upp en bechamelsås med ost och gjorde lasagne med köttfärssåsen från igår.

Kvällen har jag ägnat åt Morden i Midsomer samt Dolda Tillgångar, en superbra film om de svarta kvinnorna på NASA i slutet av 60-talet. Jag hann sticka ena benet på babybyxorna 🧶 

(null)

Hej och hå, trött som få. Godnatt världen 🥱


Första fredan i december

I arla morgonstund

lyser snön vit på taken

Än är månen vaken


Årets sista månad och årets sista haikuutmaning. Allt som bryter vintertristessen och julstressen är välkommet.


Den sprängde huvudvärken som kom under resan hem igår låg kvar som ett illamående när jag vaknade. Det hade snöat ännu mer och jag skyller allt skit på väder och att en stor anspänning kanske börjar lätta. Hur vackert det än är så är det jobbigt. Jobbigt med mörkret. Jobbigt med moddiga vägar. Blä 😫 Men maken hade skottat innan han åkte till jobbet, så jag behövde bara sopa en dryg dm snö från bilen innan jag kunde åka ❄️


(null)

Började arbetsdagen i Herrgården där jag plockade på mig listor, kopierade listor, la ut listor i postfack och attesterade fakturor. Fortsatte till Nykvarnskyrkan och svarade på samtal och mail. Övade Luciasånger med musiker. Förberedde lunchbön. Diakonimottagning. Genomförde lunchbön 🙏

(null)

Till sist Drällis.

(null)
Tog en chokladdröm idag. Mustig choklad med havssalt 

(null)

Lagade en stor sats köttfärssås idag så det räcker till en lasagne imorgon. Trött så förbajat.

Pappa har åkt in på sjukhus igen 🏥 

❤️‍🩹

RSS 2.0