Solen skiner och det är fredag!

Gick och la mig halv två inatt 🕜 Maken kom hem tjugo över tre efter husbilsmeket 🕒 så vi sov länge idag. Jag smög upp vid halv tio och gjorde det jag skulle innan jag tog ut hundarna på promenad 🕤 Idag invigde jag min nya kikare på riktigt, den fick nämligen följa med på vovvenaden. Hittills har jag bara stått i köksfönstret och kikat på fåglarna i fågelmataren. Nu vet jag exakt vilket av alla fågelljud som är blåmesens och så vet jag var tofsmesen tänker boa i år 🐦 
 
 
Men allt var inte bra med att fågelskåda, t.ex ouppmärksamheten över hundarna. Rambo har tagit för vana att kissa på Bamses nysketna korvar 💩 När jag nu tog kikaren från ögat och tittade ner för att se om Bamse stånkat klart så hinner jag precis se hur Rambo tröttnat på att vänta, lyfter benet och kissar på Bamses röv, hela svansen blev knallgul. Det blev helkroppsdusch av bägge pälsklingarna när vi kom hem! Det gjorde oxå att de blöta hundarna fick stanna hemma och passa huset när maken och jag åkte på äventyr till Västerås. Maken hade hittat en husbil han ville titta på 👀 

 
Vi slog till! Den har allt vi vill ha. Bara en dryg meter längre och lite bredare än den vi har nu, så den är inte jättestor utan precis lagom. Men den har en helt annan planering än den vi har som ger bättre utrymme. Vi ser fram emot att hämta den nyservad och genomgången efter påsk 🐣 Den vi har nu tar de som inbyte 🚌
 
När vi kom hem gick vi långpromenad med vovvarna innan jag gick lös på dem med pälsborsten.
 

Snön var helt borta även i skogen och på många ställen var det även helt torrt.
 
 
Maken åkte in till stan och kompletteringshandlade samt köpte vin till imorgon. Jag fixade lite hemma, sen kom han hem med fyra små rätter och räkchips från kinarestaurangen. Inte en chans att vi fick i oss hela anrättningen trots att vi åt för mycket för det var så gott. Kvällen tillbringas liggande och jäsandes i var sin fåtölj.
 
Vilken fantastiskt fredag ❤️

4:e dagen i vecka 8

Strax efter att jag börjat min dag ringde en fd kollega och vän och vi pratade en god stund. Sen rullade morgonen på. Efter att ha pratat med grannar som stannade till vid vår tomt en stund kom hundarna och jag iväg framåt kl 11.00. Två timmar senare landade vi i Roslagen.
 
Vet du vad Sokrates sämsta elev hette?
Mediokrates!
 
 Vet du varför bagaren använder hörselskydd?
Kaneilbuller (gotländsk dialekt)
 
Lärde mig återigen viktiga saker genom att lyssna på radio 😂😂🤣
 
En härlig dag hos föräldrarna. Först en vovvenad längd memory lane: ner till sjön, Hemgården, brevlådan och tillbaka.
 
 
Jag överlämnade fröknäcke, bananbröd och matlådor i form av kållåda och lasagne. Så kul att min matlagning uppskattas 😃 Vi drack the, kollade "Tegnell" med senaste coronainfon fixade med krukväxter, pappa eldade papp i tunnan... och jag gick en promenad till, denna gång till bryggan. 

 
Sen lagade jag till morotsvåfflorna jag förberedde igår när jag blandade till mjölblandningen, rev morötter och mätte upp smör. Ägg och mjölk stod föräldrarna för = samverkan!
 
Vid sju gick jag en kort prommis och satte hundarna i bilen. Vi kom hem strax före tio, gick sistanaden och häckar nu framför tvn. Maken mekar husbil på jobbet tillsammans med sin chef som är duktig på elektronik. Kylskåpet och toaspolningen började strula redan första dagen på vår fantastiska Norrlandsturné 2018 och har inte funkat sen dess. Vi har klarat oss bra men eftersom vi fastnat för husbilslivet och funderar på att byta till större vore det toppen att få elproblemen lösta.
 
Treriksröset 2018
 
Och så har torsdagen övergått till fredag.
 
Godnatt världen 🌍  

Lill-lördag

Uppe före tuppen, dvs före sju. Hade hunnit duscha och börja med frukosten när väckarklockan ringde. Hann alla övriga morgonsysslor inkl artrosskolan före åtta och kvart över gick vi promenad.
 
Bamse var med som stöd för lillebror 

Klockan nio var vi hos veterinären 🕘 Rambo har haft uppenbart ont i några dagar, piggnat till och blivit dålig igen. Nu gick veterinären igenom honom ordentligt, tog prover och klämde igenom honom. Knäskålarna hoppar tydligen ur led och han kan ha nåt ont åt magtrakten men det var väldigt svårt att ta reda på. Han var lite för tapper under hela undersökningen. Mini-rottweilern kallade sköterskorna honom 💉 Vi gick promenad medan vi väntade på blodproverna 🩸 vilka var bra och vi åkte hem med smärtlindring 💊  Ev återbesök beroende på vad som händer om han blir sämre igen när vi avslutar behandlingen.
 
När vi kom hem fick hundarna "frukost" för Rambo ska ta sin smärtlindring med mat. Själv tog jag tidig lunch och satte sedan igång med styrelsemötet. Drygt fyra timmar senare var jag klar med styrelsemöte, ordföranderuta samt rättningar av föreningstidningen.
 
Något snurrig i kolan gick vi på promenad och lät friskt syre klarna hjärnan. Så skönt! Vi kom inte långt innan vi mötte en joggande tjej med en vinthund och en Grand Danois. Jag drog in mina hundar i kort koppel och ställde mig åt sidan, hälsade glatt och skulle precis börja gå igen. Döm om min förvåning när jag ser hur Rambo lös och ledig ger sig efter den stora hunden och går lös på den. Han nådde ju knappt upp till hälarna på jättejycken! Jag rusade efter och skrek RAAAMBOOO. Tjejen bara skrattade. Jag viftade med kopplet: "Det gick av!?" Ett Flexikoppel! Jag fick tag i vilddjuret och tjejen joggade vidare med sina duktiga hundar. Jag lommade iväg och skämdes...
 
Vadå, har jag gjort nåt fel?
 
Rambo fick gå lös. Han gillade inte det hängande koppelbiten med en plastgrej som drog efter honom i lera och grus... Han stannade flera gånger och vägrade gå, jag tog stumpen och gick hukande en bit men fasiken heller tänkte jag få ryggskott för att han beter sig som en idiot!
 
Nästan hemma var det tvärnit. Inte ett steg till. Kan tro att knäna hoppat ur led både en och två gånger under den fighten!
 
Resten av eftermiddagen och kvällen har han sovit. Fick andra dosen med middagen och det verkar gå bra. De kan tydligen få kräkningar och diarré, men vi hoppas han slipper och att det ska funka.
 
Jag bakade bananbröd och fröknäcke medan jag lagade middag. Det ska föräldrarna få imorgon. Rev morötter och gjorde mjölblandningen till morotsvåfflorna jag ska göra hos dem. Diskade alla stora pottor, plåtar och pannor innan jag sjönk ner vid tv och stickor.
 
 
Fortsatte prata lite varg med ett par grannar över nätet och telefon. Det har observerats varg tvärs över Mälaren, bara ett par km härifrån, så det är inte alls omöjligt att vi har ett ungdjur här. Både spännande och otäckt, men inget jag kan göra nåt åt. Har förstått att jägarna inte är glada och det förstår jag.

Kolmården 2011
 
Nej, det blev inte några åtta timmar natten som var. Inatt är maken kvar på jobbet och mekar husbil och jag ska försöka göra mina 8 timmar nu. Huset doftar av nybakat och hundarna har torkat hjälpligt efter sistanaden. Lovar gott inför natten 💤 
 
Kos och klem ❤️

Veckans mest värdelösa dag?

"Jag önskar att jag hade så mycket garn att jag kunde sticka utomlands" 🧶 
 
"Hur vet man att bilen kommer från Jamaica? Reggaestreringskylten!" 🚘 🇯🇲 
 
Jag har lyssnat på radio under eftermiddagen medan jag har sytt på sonens och svärdotterns gardiner. Tisdag är tydligen veckans mest värdelösa dag. Motiveringen kommer jag inte ihåg i sin helhet, men tisdagen är ju varken veckans första dag, lill-lördag, fredag eller helg typ 🤣 Man får lära sig mycket när man lyssnar på radion! Tur att man kan roa sig fast det är veckans mest värde-lösa dag, tänkte jag och fortsatte sy på gardinerna 🧵🪡 
 
 
På förmiddagen roade jag mig med att hacka is nedanför trappan för att minska risken för tillbud (Förstås! Att hacka is är inget nöje ⛏ ), annars börjar det bli isfritt på de flesta ställen nu, men isen nedanför vår trappa är ännu stenhård!
 
 
Däremot har min iskonst smält ner till... ingenting.
 
 
En del av artrosskolan är golvövningar. Bamse tycker det är  jätteskumt när matte ligger på golvet och sprattlar med benen. Idag "tröstade" han mig genom att slicka hela fejset på mig. Lilla gubben 🐶❤️ Lite hund-kärlek en tisdagmorgon är inte heller värdelöst.

 
Bäst av allt denna "värdelösa" tisdag är ändå att min äldsta dotter tog körkort 🚘 Hon är så himla duktig 🚘
 
När jag sytt två av fem gardiner började jag med middagen. Kållåda idag 🥬 Jag ringde veterinären oxå och bokade tid för Rambo imorgonbitti. Han är slö och vill inte gå långt, tar tid på sig med maten och lägger sig alltsomoftast och bara skakar. Känns oroligt. Så helt plötsligt är han pigg igen. 

Maken kom hem och mådde dåligt. Han brukar vilja ta tredjenaden men idag orkade han inte. Jag tog den och gick förbi brevlådan. Mitt munskydd hade kommit och det förvandlade jag det till ett praktiskt konstverk under den närmsta timmen efter. Rosen som jag knypplat de två senaste dagarna pryder nu munskyddet. 

Rosen av Inez Petterson, Elsa Petersons spetsaffär
 
Knypplad i melerad DMC80, 100% bomull, så nu hoppas jag att munskyddet inte färgar.
 
Lyckoviken och flamingo-stickning har fått avrunda 🧶🦩 Vi ska upp tidigt imorgon 🥱 
 
 

En måndag höljd i dimma

Lite typiskt när det blir grått igen, jag tappar fart direkt. Men efter en stunds filosoferande klev jag upp iallafall och började dagen. Efter morgonens bestyr åkte jag in till stan och hämtade ut två paket. En födelsedagspresent till äldsta dottern och ett handarbetspaket innehållande kompletterande garn så jag sticka sockor åt en väninna samt Diamond Painting som jag vill prova på EFTER jag är klar med Painting By Numbers-tavlan. Kompletteringshandlade till middagen oxå.
 
Efter lunch gjorde jag deodorant! Har tänkt göra det i evigheters evigheter och nu äntligen blev det av. Köpte nyligen mysk som eterisk olja att ha i. Vet inte om jag tycker det doftar så mycket mysk om deodoranten men de här egenhändigt gjorda är så behagliga att använda. Jag har köpt dem dyrt ett tag nu, vilket är onödigt med tanke på hur himla lätt det var att göra själv!
 
 
När det var klart sköljde jag tredje omgången mungbönor, rensade bort lite skal och ställde in dem i en burk i kylen. De är så himla goda! Men nästa omgång blir alfa-alfa 🌱 
 
 
Eftermiddagen har jag tillbringat med åttonde delen i den kvinnohistoriska romanserien Släkten. Tiden gick så fort så jag höll på att missa nästa vovvenad. Hundarna trynade så gott och det var ljust ute, dimman till trots. 
 
 
Fortsatte läsa efter att hundarna fått mat. Maken skulle bli sen idag. Framåt sex började jag med maten. Ett recept jag snott av yngsta dottern innehållande ingefära samt vårlök och spetskål som jag bytte ut mot vitkål och schalottenlök som var kvar efter vietnamesiska veckan. Och morötter har jag återigen i mängder 🥕 Men det går att göra mycket gott på morötter 🥕 Morotsvåfflor igår, i curryn idag och i kållådan imorgon 🥕
 
Ris kokt med schalottenlök och riven ingefära. Vitkål, morötter, riven ingefära, curry och vitlök kokt i kokosmjölk. Räkor glaserade i soja, honung, vitlök och lime. Toppat med en hel kruka koriander 🌿 😋
 
Flamingo parade 🦩🦩🦩 (Drops design)
 
Stickade en stund framför tvn. Tonfisk-fiske och Atlantic Crossing plus lite nyheter före kvällspromenaden. Den känns lite otäck nu då vi eventuellt har fått varg på ön. Både maken och jag har sett ett löst springande hunddjur nära vårt hus i veckan. Har haft en diskussion i område-gruppen och nån har sett spår, nån tror sig ha sett varg i höstas i samma veva som jag hörde yl... och jag fotograferade faktiskt flera olika spår i nysnön häromveckan, tydliga spår av mus, rådjur, hare och det jag trodde var räv 🦊 Nu är jag inte lika säker... Skulle kunna vara vilken som. Var det en räv jag såg var det en stor rackare, var det en varg var det en liten varg 🤔 Spåren stämmer inte med stor hund, men inte 100% räv eller varg heller. På kattdjuren ser man inte klor i spåren 🤔🐾🤔
 
 
Nej, men tack för idag, slut för idag 🙋‍♀️

Ssssöndag

 
Både frustration och förväntanspirr. Maken har tagit dagens alla hundpromenader så jag har kunnat slita med föreningstidningen, min bok och Rosen. Efter några timmar gav jag upp föreningstidningen. Att jobba i Open Office Writer när man fått in artiklar i flera andra format gjorde att alltihopa fick spunk. Jag bad ordinarie redaktör om hjälp. Jag avlastade henne i höstas och tycker det är jättekul att jobba med tidningen nu när jag har tid. Nu ville jag ta det här numret då de kommer innehålla årsmöteshandlingarna, men som sagt, Open Office Writer vill inte alls ta in andra format och jag hade lyckats ragga jättefina bilder och artiklar... som mitt skitprogram fullständigt demolerade.

När jag släppt detta nästintill omöjliga ögnade jag igenom mitt bokmanus och skickade in det via en länk jag fick igåreftermiddags. Manuset innehåller mycket bilder så det var för stort att skicka in på vanliga sättet. Hoppas boken är klar före sommaren 🙏

 
SEN fortsatte jag knyppla på Rosen. I sista tredjedelen använder man typ alla 98 pinnarna så det var jätterörigt, men det färdiga resultatet gjorde det värt all möda.
 
 
Jag tror jag ska montera den på ett munskydd jag beställt 😃 Kanske, vi får se. Den är knypplad i bomull så den tål högre tvätttemperatur än lin gör🌹
 
Morotsvåfflor till middag 🧇
 
 
Maken har åkt till jobbet och sover där inatt. Jag har sett Min Sanning med min idol Babben ❤️ Nu blir det Tunna Blå Linjen 👮 Infiltratören och Killing Eve brukar det bli oxå...

Mys-lördag

Sov himlans gott inatt, drygt 10 timmar! Maken har beredskap och hade lagt sig i soffan för att inte väcka mig om han fick larm. Han tog morgonpromenaden och jag sedvanliga morgonsysslor. Han har hackat is och tagit ner flaggstångs-granen medan jag röjt i skafferiet, gjort matlådor av gårdagens lasagne och bakat bananbröd. Mitt på dan tog vi fikarast och åt ostkaka 😋
 
 
På eftermiddagen startade jag upp en ny knyppling och den har jag ägnat kvällen åt. Morotsvåfflorna jag tänkt göra spar jag till imorgon, kände att det blev för mycket grädde och sylt för en dag. Istället blev det en variant av glasnudelsallad på sånt vi hade hemma 🥗
 
Jösses vad klockan blev mycket 🕜
 
 
 

Dator- och telefondag

 
Vaknade halv åtta men låg kvar ett tag. Gick och la mig i hyfsad tid igår men tankarna snurrade. Årsmötet, föreningstidningen och en massa olika idéer kring det for fram och tillbaka i huvudet. Tilllslut gick jag upp och duschade varmt, skrev en att-göra-lista och satte mig vid Tvn en stund. Klockan ett somnade jag så himla gott 🕐 
 
När jag stod och diskade ringde en knyppelkompis och vi pratade knyppling, historia och andra knyppelrelaterade saker i över en timme. Så inspirerande! Sen tog jag tag i årsmöteshandlingarna och efter andranaden var det föreningstidningens tur. Den kan nog bli helt ok även denna gång. Pratade med änkan en stund oxå. 

Lite drama hade vi på gården mitt på dagen. Sparvhöken (tror jag) var här och härjade med småfåglarna. Jag trodde den kört fast i rosenbusken men den kom lös och slängde sig våldsamt i backen, dock utan fångst vad jag kunde se.
 
Maken kom hem lagom till jag började med middagen. Han hade slagit huvudet i en stålbalk och mådde inte jättebra. Han sov en halvtimme och tog Alvedon vid middagen, sen blev han bättre. Jag gjorde lasagne 😋 Den blev nästan lika god som den jag gjorde hos föräldrarna i onsdags. Kändes så där lite extra husligt att kunna toppa denna med hemodlad torkad oregano 🌿 
 
 
Nu har jag gått och lagt mig. Fryser 🥶 Har känt mig frusen sen promenaden med barnen i tisdags. Tror det är väderomslaget. Här har det inte regnat, men vi har haft plusgrader hela dagen vilket gör vägarna blöta och hala. Maken tar sistanaden, tack för det 🙏❤️🙏
 
❤️ Sov gott ❤️

Uppe med Roslagstuppen

Imorse gick jag upp tidigt, packade ihop, drog ner värmen i lånehuset och gick morgonpromenad.
 
 
Efter frukost hos föräldrarna åkte pappa och jag till sjukhuset. Idag var det en grundlig spirometri-undersökning på 90 minuter som gällde.
 

Vi orkade handla lite på vägen hem. 

Under em gick jag ner till bryggan...
 
 
... hjälpte jag till att städa bort det sista av julen samt fixa med blommorna. Efter en god räkmacka åkte jag hemåt.
 
 
På vägen hem blev jag så där katastrof-trött. Körde in i McDonalds drive-thru och kunde inte bestämma mig för vilka sötsaker jag behövde, så det blev både en Unicorn-shake och en Mocca-frappé i hastigheten. Asch då, så det kan bli 😃 Unicorn-shaken hade en skum smak med små spännande kulor som sprakade i munnen. Moccafrappén var bara jättegod.
 

Hittade ingenstans att njuta mina godsaker så jag packade upp dem på en cykelväg där jag snabbt stannade till, sen kunde jag slurpa i mig dem på vägen. Precis så mycket socker jag behövde för att kunna köra hem säkert.
 
Ett par timmar under filten vid Tvn får avrunda 🛌

Roslags-onsdag

Så var man här igen, i vackra Roslagen. Väckarklockan ringde åtta ⏰ Packade maten, sängkläder mm, diskade och promenad. Två timmar senare satt jag och hundarna i bilen och strax före halv ett var vi framme. Kort vovvenad och lite ommöblering i bilen så rullatorn fick plats i bakluckan där hundburarna står. En timme efter ankomst åkte mamma och jag iväg till ögonläkaren. Det blev remiss till ny laseroperation.
 
Mamma och jag
 
Mina föräldrar matar rådjuren och de är ända framme vid köksfönstret 😍

Jag gick ner till syskonens hus och satte på värmen när vi kom hem igen, sen fikade vi innan jag gick vovvenad till Lågarö Brygga inan det blev mörkt.
 
 
Efter promenaden gjorde jag lasagnen jag började förbereda igår. Det gick snabbt och lätt att göra en bechamelsås och sleva upp ömsom köttfärssås ömsom bechamelsås varvat med lasagneplattorna.
 
 
Det blev så mycket sås att när vi ätit upp gjorde jag en lasagne till. Den får de äta en annan dag 😋
 

Lite häng vid Tvn och så har jag ställt iordning för frukost. Imorgon är det pappas tur att åka till doktorn. 

Nu ligger jag i sängen med två snarkande hundar bredvid mig. Älskar deras goa sovljud ❤️

Här boar jag inatt 🛌 
 
Godnatt världen 🌍 
 

Mys-tisdag

Jag ska aaaldrig mer... säger man ibland när man gjort nåt dumt. Sen gör man om det och känner sig allmänt korkad. Igårkväll hoppade jag över stickningen, men på nåt sätt måste jag tydligen ha nåt för händerna... så vad gör jag? Jag stoppar i mig lakrits. Himmel och plättar så god den där mjuka lakritsen är som finns på Roslagstoppet. Jag brukar stanna till där och köpa den när jag åker upp till föräldrarna. Nu har det ju blivit lite oftare på sistone så jag har ju inte behövt snåla med den, men igårkväll var jag lite överdrivet generös mot mig själv och dessvärre är det inte första gången, knappast sista heller, idiot som jag är. Jäsingen vad ont i magen jag har haft inatt. Det gjorde att jag övervägde att ställa in planerna för dagen...
 
 
... men jag bestämde mig för att segra över lakritsen och gav mig av efter morgonsysslorna. 

Första stopp Hornbach i Fittja där jag köpte fiskmat, en ramlist och pratade lite med en tiggerska som gick runt på parkeringen 🐠 Hon verkade mer pratsugen än nåt annat 🐠 Så fortsatte jag till Stoff&Stil i Kungens kurva och köpte tråd i en passande färg så jag kan sy gardiner av gardintyget sonen och hans flickvän köpt 🧵 Tredje anhalt var sonen som fick palettbladen vi köpte i lördags 🪴 Vi hade bestämt att vi skulle gå ut och gå en stund, men klockan hade hunnit bli så pass mycket att jag frågade om han inte kunde hänga med till yngsta dottern och promenera. Hon och jag hade oxå bestämt promenad. Vi svängde förbi ett zoo i Högdalen som har andra tuggben än de vanliga med kyckling 🍖 Köpte på mig ett gäng tuggben med lamm 🐑 Sen fortsatte sonen, sonsonen och jag till yngsta dottern. 

 
Vi var ute och gick i två timmar. Hundarna fick springa lösa i en rastgård en stund och vi stannade i en lekpark så Wille fick leka. En supermysig eftermiddag förutom ett och annat lakrits-knip 😩 No worrys, jag skyller mig själv 😅

Rambo fick värma sig i vagnen en stund
 
Efter klockan tre satte sig sonen och jag i våra bilar och åkte hem. När jag kom hem var maken redan hemma. Vi satt och vilade en stund i varsin fåtölj medn vi tittade på Big Bang Theory innan jag lagade Pad Thai, det blev så mycket nudlar och grönsaker i förrgår att jag sparade undan lite till idag och stekte upp fläskfilé och champinjoner till. Samtidigt förvällde jag resten av champinjonerna som sjöng på sista versen, frös in svarta bananer och gjorde en köttfärssås till imorgon. Jag har lovat föräldrarna lasagne och ville förbereda lite så det går lätt och fort att när vi kommer hem från ögondoktorn. Tog grovdisken för att underlätta morgondisken så vi kommer iväg i tid. Inget roligt att börja morgonen med stekpannor och stora kastruller. 
 
Lyckoviken och kvällspromenad har fått avrunda detta dygn ❤️ Godnatt världen 🌍 

Vit måndag

Lillplutten ligger i sängen och väntar på sin frukost 😋❤️

Morgonpromenaden var underbar. Solen sken, fåglarna kvittrade, gnistrande vitt och en temperatur runt nollan. Längtar efter våren och idag tyckte jag att naturen bjöd på ett löfte om den. Lite vårkänslor 🌱🪴
 
Efter en timme i telefon med en dotter började jag jobba med årsmötesförberedelser, årsmöteshandlingar och föreningstidningen. Det tog resten av dagen i anspråk. Jag blir uppslukad 🤩
 
Stuvad blomkål och fläsk till middag och tv hela kvällen. Iddes inte plocka fram stickorna 🧶 Det är helt okej 👌 

Alla ❤️ söndag

Vaknade strax efter sex och kunde inte somna om. Gick upp efter en halvtimme och kröp in under filten i favoritfåtöljen. Svarade först på ett mail och började sen sticka på ett par nya flamingo-sockor 🦩... och nej, det är ingen mani, det är bara en rolig grej och ett kreativt tidsfördriv 🦩
 
Vi har gjort oss en superlugn söndag 
 
Vid nio vaknade maken och då gick jag ut med hundarna. Vi åt frukost tillsammans och sen har vi pysslat lite på varsitt håll. Han fixade dörren till Ugglebo som har varit extra krånglig att låsa, jag fyllde på jord i vissa krukväxter som konstgjord andning till våren kommer 🪴 
 
Mitt på dagen gick vi långpromenad i solen.
 
 
En lugn eftermiddag med stickor och tv. Lagade Pad Thai till middag och sen fortsatte vi titta på tv. Gick ut sistanaden före nio för att kunna lägga mig direkt efter Tunna Blå Linjen och Infiltratören. Nu känns det att jag vaknade tidigt 😁


Godnatt världen 🌍 

Flamingos 🦩

Imorse skördade jag vår första omgång böngroddar 🌱 Fem dagar har det tagit 🌱 Jättekul 🌱 Jag groddade alfa-alfa förr i tiden, men nu är jag lite sugen på att ta det till nya nivåer 🌱 Vi får se hur det blir 🌱 Jag har ju svårt att göra saker med måtta 🌱 Vi skulle haft böngroddarna i middagen idag, com chien trung med räkor och cashew, men det glömde jag 🌱 Satsar på pad thai på måndag, där gör de sig oxå bra 🌱
 
 
Efter frukost åkte vi till Blomsterlandet och letade en kruka samt groddar, hittade ingetdera men kom ut med två palettblad till sonen. Han har gröna fingrar och palettbladen får han helt fantastiska ✋ Vi fortsatte till Rusta för att bland annat köpa störtläckra lakanset som maken sett 🦩 Innan vi åkte hem körde vi förbi diket vid reningsverket i hopp om att få se kungsfiskaren. Jag hade med både kameran och fågelkikaren maken köpt åt mig...
 
 
...men där fanns inte ens en and 🦆och änder fanns det gott om där senast 🦆🦆🦆
 
Fotot på kungsfiskaren är taget förra fredagen 🤩
 
När vi kom hem fikade vi och plockade upp våra varor och jag slängde in våra nya lakan i tvättmaskinen 🧺 Tog det lite allmänt lugnt, fixade middagen (utan groddar 🤬) och bäddade rent.
 
 
Ja ni ser rätt! 🦩 Mjuka sköna lakan med flamingos 🦩🦩
 
Ikväll blev jag klar med andra sockan så nu har jag mitt första par flamingosockor 🦩 Kanhända blir det ett par till🦩 Man vet aldrig 🦩
 
Mönster från Jennypenny, stickade i Arwetta 🧶 
 
Nej, nu tror jag att jag ska samla vuxenpoäng och krypa i koj 🛌 Mina flamingolakan lockar 🦩

Vit fredag

Lite mellandag känns det som. Klev upp vid 8, grejade med ditt och datt, gick igenom min bok med en väninna och tog ut morgontrötta hundar vid halv 11. Sen gick jag igenom hela boken och tog tillvara värdefulla synpunkter, rättade stavfel, la till kommatecken och punkter, fixade med textstorlek, bilder osv osv. Åt lunch och pratade med en fd arbetskollega/vän, tog ut hundarna igen.
 
Isbubblorna var fantastiskt vackra i solen idag ❄️😍
 
 
Pratade en stund med mor innan maken kom hem. Vi åt räkor och drack lite vin. Ingen tv. Bara lite radio och småsnack. Jag hade tänt lite värmeljus 🕯 för att höja värmen och mysfaktorn lite.
 
 
Han har somnat nu. Jag har skrattat så tårarna rinner i en sms-konversation med ena syrran. Skrattmusklerna har fått jobba ordentligt!
 
🤣😂🤣
 
Om jag går och lägger mig nu, jag borde hinna före kl 23.00, får jag vuxenpoäng då? 😂 
 
Godnatt 💤❤️

Från Mälardalen till Roslagskusten

Som alltid när jag ska nånstans en kall vinterdag börjar jag med att kolla bilen, starta den, skrapa bort is och ev sopa ren den från snö ❄️🧹 och kolla annat som kan behöva kollas. Sen gör jag allt annat. På det sättet vet man hur mycket tid man har på sig till "allt annat".
 
Nästan hemma ❤️

Passade på att mata fåglarna oxå. Det är ju inte bara fåglar som äter hos oss. Varje natt kommer minst ett rådjur och två harar oxå 🦌🐇🐇 Som maken utryckte det häromkvällen: "det ser ju ut som en motorväg på vår tomt"
 

Alla fågelfötter, gångarna som hararna gör när magen inte går över snödjupet och så rådjuren klövar kors och tvärs. När jag skulle gå in efter att ha sopat bilen sprang en större skogsmus in i rosbusken. Nu blev det tydligt för mig varför hundarna ska ner med nosarna där efter varje promenad. Hålet uppe på snön har jag inte reflekterat över mer än att jag trodde det var deras nosar som orsakat det, nu såg jag även hålet i vallen. Så klart det är mushål 🐁 Jag skickade ner några frön i hålet och tänkte att musen nog skulle uppskatta lite frukost på sängen 🥰
 
 
Strax efter kl 11.00 var jag uppe hos föräldrarna. Började med en promenad ner till bryggan i det otroliga vintervädret ❄️

 
Sen åkte vi in till Norrtälje där jag följde med pappa till audiologen.
 
 
När jag lämnat föräldrarna på fotvården gick hundarna och jag en finpromenad längs Norrtäljeån 💦 
 
 
Brorsan var oxå upp för att besiktiga föräldrarnas bil, så vi åkte via pizzerian i Gräddö för att få nåt i magen efter väl förrättat värv. Innan jag åkte hem hjälpte jag till med lite småsaker, bland annat ett medicinschema i hopp om att mammas smärtlindring ska hjälpa bättre med ett regelbundet intag. Vi håller tummarna 🤞 
 
Korta hundpromenader både i Roslagen och här hemma före och efter den långa färden. Nu ska det bli skönt att nanna kudde 🛌 
 
 

”Konst”ig onsdag 🖌 🧊 🧶

Trots att jag satt uppe till midnatt 🕛 vaknade jag före åtta 🕗 och såg till att inte somna om. 8 timmar räcker gott och väl. Låg och surfade en stund innan jag klev upp och började dagen. Lite bakslag blev det när jag upptäckte att maken tagit med datorn till jobbet ... i all välmening för jag har sagt att den laggar nåt förskräckligt och nu tänkte han vara schysst och lämna den till en kompis som är duktig på datorer ... men just idag skulle jag byta ut tre bilder i min bok och skicka manuset via mail eftersom filen var för stor att skicka in på deras hemsida igår. Nåväl, ett par dagars fördröjning är väl inte hela världen, men det är nervöst att datorn är på vift när jag inte har nån säkerhetskopia! Hädanefter lovar jag mig själv att alltid spara en säkerhetskopia på en USB-sticka 🙏 Må min bok-fil komma hem oskadd, please 🙏
 
Vi köpte hasselnötter till Ragnar i julas. Han får ett par stycken till frukost varje morgon. Är jag långsam slår han näbben i skålen och visar tydligt att han är missnöjd med servicen 🌰😂
 
Våra fina Ancistrus trivs och ynglar av sig. Ursprungligen köpte vi två mörkgrå och två röda som visade sig vara två hanar och två honor. Idag har vi en stor flock i lite olika färgvarianter. Mest mörkgrå, men några röda, några ljusare grå, nån mörkt sandfärgad och ett par fläckiga.
 
När nu mitt planerade bokredigerande inte blev av fick jag hitta på nåt annat. Det blev 3,5 timme med pensel och telefon. Jag ringde änkan som hörde av sig igår för att gratta, men jag hade inte tid att prata då. Idag fick hon hålla mig sällskap på högtalartelefon i över 3 timmar. Riktigt trevligt faktiskt.
 
Painting-by-numbers 
 
Efter andranaden tog jag loss ballongerna från isklumparna jag "planterade" igår. De blev skitläckra 🧊 
 
 
Bakade bananbröd till föräldrarna och gjorde lax till middag när ugnen ändå var varm. Lugn kväll med stickorna vid Tvn.
 
 
Strax dax för kojen 🛌 Godnatt 💤

Hurra hurra för Guggelutten idag ‼️

Jag somnade faktiskt före kl 23 igår! Ett litet missförstånd gjorde att maken inte väckte mig när han gick vid 6-tiden imorse, men det gjorde inget. Jag vaknade före sju ändå. Jag vill få längre dagar och tänkte testa om det blir/känns så om jag lägger mig tidigare och går upp tidigare. Hittills i vinter har det nattliga tv-tittandet dominerat, och inte för att det gör något när det är konstant mörkt, men nu börjar ljuset återvända. Faktiskt har vi hela 2 timmar och 43 minuters mer dagsljus än under vinterns kortaste dag. Jag längtar efter att få glida ut på altanen en sval vårmorgon med kaffekoppen i hand och njuta kaffet i morgonsolen, invirad i en filt, i en solstol. Mmm ☕️ Den bilden funkar klockan sju 🕖 eller klockan sex 🕕 .. inte klockan elva 🕚 
 
 
Jag klev upp och började dagen vid sju. När jag dukade fram ett par skivor bananbröd till frukost promenerade Bamse förbi mig, blängde surt och fnös ljudligt. Han orkade inte hålla mig sällskap som han brukar utan la sig demonstrativt i puffen med en tung suck. Hela hans lilla fina kropp visade hur fruktansvärt han tyckte det var att gå upp så tidigt. Frukosten, som vi brukar dela, fick jag behålla för mig själv 😂 Divan Rambo rör sig inte alls innan han fått frukost på sängen.
 

Jaja, tänkte jag. De får väl sova då så använder jag tiden. Skalade en frp päron jag fick med mig från föräldrarna och kokade mos på dem 🍐 samtidigt som ett fröknäcke jag lovat föräldrarna skjutsades in i ugnen.
 
 
Medan detta skötte sig själv i ugn och på spis diskade jag, började tacka för alla grattis på Fejjan och så började telefonen ringa. Tre av mina barn plus föräldrarna ringde och grattade innan klockan närmade sig 11 och fyrfotingarna behagade börja röra på sig. -12 grader gjorde promenaden inte alltför lång. Rambos lilla kropp fixar inte riktigt kylan.
 
Efter lunch ringde fjärde barnet och sen gick jag igenom mitt "hemliga projekt". Och nu behöver jag inte hålla det hemligt längre för nu har jag gjort det. Jag har kontaktat ett förlag angående utgivningen av en bok 📖 Fortsättning följer 🔜 
 
I förmiddags ringde en av blomsterfirmorna i stan som ville köra ut ett blombukett på em. Hela dagen har jag funderat kring vem i hela friden som vill skicka blommor till mig på en så ojämn födelsedag. Jag kunde inte lista ut det. När äntligen budet kom sprang jag ut på gården och mötte honom, blommorna var från mina båda äldsta döttrar 🥰 Vilken överraskning 🌺 Jag blev så rörd 🥰
 
 
Blombuketten kom bara en liten stund efter att jag börjat fylla ballonger med vatten. Har sett på ett par ställen hur folk gjort isklot och det ser så häftigt ut. Vi får se hur mina blir. 
 
 
Jag provade med en engångshandske häromkvällen, men alla fingrarna gick av när jag försökte dra av handsken idag 😂😂😂 Men det blev vackra isfingrar som jag ställde på räcket 😁
 
 
Maken kom hem med rosor, tulpaner 🌹🌷🌹🌷🌹🌷 och en prinsess-stubbe.
 

Lugn kväll vid Tvn med stickorna. Nu är hälen klar och jag fortsätter sticka flamingos ner på foten 🦩🦩

Summa summarum --> en underbar dag 🕊
Godnatt världen 🌍 
 

Chill månda

Så hur gick det då? Blev det nåt av dagen? Såklart! I sann Guggelutt-anda gräver jag ner mig en dag eller två, sen tröttnar jag på att deppa varpå jag ploppar upp igen. Har pratat med yngsta dottern och mamma i telefon, samt ett långt samtal med en fd arbetskamrat och vän. I övrigt läste jag klart "Stenhuggarens dotter" i serien Släkten och gick några vändor med hundarna. 


När jag gick igenom kylen för att komma på nåt till middag hittade jag makaroner från i torsdags. Mac'n'cheese kom upp i huvudet. Det såg jag i matvarubutikerna i Florida och det verkade populärt, så jag googlade fram lite olika recept. En bechamelsås med massa ost som slås över kokta makaroner och får grädda i ugn. Det lät gott. Jag piffade upp vår med stekt bacon och sugarsnaps. När maken kom hem med riven ost och mozzarella blandade jag ner den i den varma bechamelsåsen, slog den över makaronerna och skjutsade in den i ugnen en kvart ungefär. Sämre anrättningar på gamla makaroner har jag ätit i mina dar. 


Sen blev det tv och sockstickning.
 
Nu är jag framme vid hälen. Den är lite annorlunda mot hur jag tidigare stickat hälar med sina german shortrows, så det börjar jag inte med ikväll. Näbbar och ögon broderas i svart och vitt  i efterhand 🦩
 
Ute hänger en lite annorlunda prydnad. Både på Facebook och bilder som min äldsta skickat har jag sett isprydnader som görs med vatten, ballonger och ibland lite färg. I min iver kombinerat med brist på ballonger använde jag en plasthandske. Den blev... kul? 
 

Idag köpte min undrande make hem ballonger till mig, så imorgon kanske jag gör det på riktigt. Vi får se.
 
Och nu ska jag prova att gå och lägga mig fast klockan bara är tio. Om jag kommer upp tidigt imorgon kommer jag ha en hel dag på mig att göra roliga saker 😄
 
Godnatt världen 🌍 

Bakslag

Söndagen får bli en sån där dag som åker i papperskorgen och man glömmer illa kvickt. Kallt och tråkigt, från början till slut. Det hjälper inte att solen skiner när Rambo har jobbigt att gå ute i kylan, det är lixom ingen idé att ens försöka gå långpromenad, han pallar inte. Sen tappade jag väl humöret efter den fina lördagen. Abstinens typ. Jag saknar verkligen barn och barnbarn. Saknar mänsklig kontakt. Barnen har jag ju träffat några gånger innan jul när vi gick promenader, men barnbarnen var det jättelängesen. 
 
Jag satt mest och läste. Jag har en massa spännande olästa böcker 📚 Jag invigde vår nya grodd-burk oxå 🌱 Tänkte göra Pad Thai när första omgången är klar ✅ Maken köpte i misstag äggnudlar istället för risnudlar när vi höll på med vietnamesiska veckan så dom tänkte jag göra lite thaimat på 🍜 Jag har ju all tid i världen ...
 

Kvällen ägnades åt tv och stickorna kom fram. Följer Tunna Blå Linjen och Infiltratören. 

Dom tar tid att göra, men de är ju så söta 🦩🦩
 
Nej, nu ska jag sluta ligga i sängen och surfa. Hundarna har tagit sovmorgon och det är väl lika bra det med alla minusgrader 🥶 Jag ska iallafall kliva upp nu och försöka göra någonting av dagen!

30-årskalas i minusgrader

 
Idag fyller min son 30 år. Det har vi firat med en överraskningsfest, utomhus förstås! Vi hade bakat kakor, bullar, tårta, kokat kaffe och fixat presenter. Det blev en hellycklig eftermiddag i parken.
 
Luna hade sminkat sig så fint
 
Efter kalaset åkte vi hem till svärmor, som passat hundarna så de slapp vara ute med oss i kylan, och där blev vi bjudna på köttsoppa med klimp. Ännu en ny rätt för mig. Det var gott med en varm soppa efter att ha stått ute ett par timmar.
 
 
Sen var det bara att åka hem och krypa in under filten och titta på tv en stund 👀 
 
Godnatt på er ❤️
 

Aktiv fredag

Det var riktigt skönt att ha en slö- och slappardag igår. Idag hade jag betydligt mer energi. Jag började dagen med ett timslångt telefonsamtal med en av döttrarna. När jag sen klev upp tog jag med mig sängkläderna in i badrummet.
 
Efter morgonsysslorna och frukost tog jag ut hundarna, sopade ren bilen och åkte och handlade. Jag hade lovat att baka nya bullar, ny banankaka plus laga banh xeo till middag så jag behövde kompletteringshandla lite. Hundben och -godis var oxå slut så det blev en trip till Solberga. Sen skulle jag hämta ett paket i stan oxå...
 
Igår laddade jag kamerabatteriet för jag har sett på SOKs Facebooksida (Strängnäs Ornitologiska Klubb) att det finns en, eller förmodligen ett par, kungsfiskare vid reningsverket. I början av veckan la jag in ett inlägg och frågade var det var. På nån timme hade jag fem svar, ett par stycken med karta och pilar tillochmed. Jag blev så glad och tänkte att jag får inte missa chansen att se dessa vackra små gynnare. På väg från Solberga till stan svängde jag förbi reningsverket och parkerade vid diket. Det stod redan två bilar där och det tog inte lång stund förrän kungsfiskaren satte sig några meter framför oss. Jag fick inga bra kort genom vindrutan, men tänkte att jag har iallafall fått se den. När den ena bilen åkte körde jag och den andra bilen närmre dikeskanten och vi hade sån tur att den kom tillbaka och satte sig ännu närmre på en liten tunn gren!
 

När jag flyttade bilen hade jag för säkerhets skull dragit ner vindrutan så nu fick jag jättefina bilder.  Den flög iväg och tog en fisk, men tyvärr blev inte den enda bilden jag fick på dess fiskelycka jättebra, men ändå så fantastiskt att få vara med.
 
 
Jag ser fram emot den dag jag går och köper mig en egen dator. Sen min kraschade, och en kompis till maken räddade och laddade över alla mina bilder och dokument på makens dator, använder jag den... men jag kan inte ladda över bilder från kameran på den. Det är nån programvara som saknas. Det ska bli kul att få se alla fina bilder på en skärm.
 
Åkte via stan och hämtade mitt paket, sen hem och ut med hundarna igen. Innan jag började baka och laga middag gick jag igenom alla kungsfiskar-bilder och tog bort de suddigaste.
 
Maken överraskade med att komma hem en timme tidigare och då stod jag mitt i bullbaket, men under första jäsningen lagade jag middag, banh xeo, rispannkakor med fyllning.
 
 
Nu är jag äntligen färdig med baket och har bäddat rent i sängen. Jag tycker det kan räcka för idag 🧡💙
 
Provade ny fyllning i bullarna - mandelmassa/nutella 😋

Hundarna ska ut igen om en stund och eftersom både maken och jag är rätt trötta får vi väl slåss om saken 🙋‍♀️

Slö torsdag

Idag har jag varit så slö. Pratat timslånga samtal med en dotter och en vän. När mobilbatteriet dog slog jag på tvn och tog inte tag i disken förrän jag gjorde ordning lite middag. Skönt med en riktigt slappardag 🥰
 
Det har inte blivit så långa promenader för Rambo har svårt att gå i kylan. Som varmast hade vi -9 när solen sken, annars mellan -10--15.
 
Förutom Big Bang Theory har jag bara tittat på mord. Aphrodite Jones på ID och Svenska Fall samt I Huvudet På En Mördare på 3:an. Maken sover på jobbet... så jag hoppas nu att jag får sova gott ändå 😜
 
 
 

Hem från 🌹lagen

Försökte sova/vila lite längre idag men hade svårt att komma till ro. Vaknade före 7 men gick inte ut med hundarna förrän vid halv tio... och då hade jag redan pratat med mamma 2 ggr som bor 200 m bor från mitt tillfälliga boende - mina syskons hus.
 
Av förklarliga skäl kan sägas att detta är en av mina favorit-vyer... min barndoms somrar, här lärde jag mig simma osv. 
 
Djup snö i äppel-allén, hundarna kunde knappt ses om de inte var i rörelse..
 
 
Innan jag gick in till föräldrarna och fick en god brunch framåt lunchtid med kaffe, salamimackor och fil släppte jag in nyrastade hundar och skottade fram bilar, uppfart samt pulsade ner till syskonens hus, där jag fått sova över, och hämtade mina pinaler....
 
Syskonens hus

Föräldrarnas hus
 
Vi hade några trevliga timmar innan jag åkte hemåt. Det tog lite längre tid än vanligt eftersom snön fortsatte vräka ner.... men ju närmre hem jag kom... desto mindre snö och desto mindre snöfall.
 
Maken och jag sågs över fiskpanetter och makaroner 🐠
I övrigt lugn kväll vid tvn 💜
 

Ett dygn till i 🌹lagen

 
Imorse packade jag ihop, gick en sväng med hundarna, åt frukost hos föräldrarna och sen gav sig pappa och jag av till sjukhuset. Efter spirometri, "100 frågor" och olika undersökningar fick han diagnosen lungfibros.
 
 
Resten av dagen har vi inte företagit oss så jättemycket. Plockat lite, tittat på tv och pratat. Och jag har pulsat fram i snöovädret med hundarna... och snöovädret mm gjorde att jag valde att stanna kvar en natt till.
 
Stora vägen var igensnöad kl 16.00...
 
 
Hundarna har tyckt att snön har varit väldigt kul och rymt för mig, vilket har varit lite otäckt eftersom snön varit djup och hundarna är små... men de har ju varit lätta att spåra å andra sidan. Ikväll fick de gå i koppel för jag orkade inte ens tänka tanken på om de skulle försvinna i mörkret och den djupa snön 😱
 
Bamse förklädd till snölykta
 
Nu känns det som det är dax att sova iallafall 

I 🌹lagen

Vaknade halv åtta men gjorde en lugn morgon. Mitt på dagen satte jag mig i bilen och åkte upp till föräldrarna. Jag har lovat att följa pappa till sjukhuset imorgonbitti och mina syskon lät mig sova över i deras hus. Det blev en mysig eftermiddag med julgransplundring, räkor och äggmojs och en fin vinterpromenad ner till sjön.
 
Isen ligger som en tunn hinna över viken
 
Rambo putsar "morfar" i hela fejset
 
Här boar jag inatt

Första sockan blev helt klar ikväll, alla lösa trådar fästa, ögon och lite färg på näbben (mönster Jennypenny)
 
Nu slår jag igen mina blå 👀 Morgondagen får bära sina bekymmer 🌾 

Com Chien Trung 🍚

Supersoftaste söndagen. Vi har suttit vid tvn hela dagen, mixtrat med luftvärmepumpen och tänt mängder med värmeljus. Det har varit svinkallt ute och knappt 17 grader inne, men vi fick ordning på pumpen tillslut och värmen ligger nu runt 20 grader. Varmt och skönt. 
 
Maken har tagit alla promenader idag utom sista svängen. Jag har varit fullt koncentrerad på ett nytt sätt att sticka sockor på... eller rättare sagt hälen. Har lärt mig lite nytt där.

 
Sista dagen i vietnamesiska veckan bjöd på Com Chien Trung, stekt ris. Det var gott och detta enkla grundrecept kan nog varieras i det oändliga. Min variant idag:
 
Jag stekte upp jätteräkor i olja, salt, peppar och slog över ca 4 dl kokt jasminris och lät steka några minuter innan jag slog över äggblandningen bestående av 
3 ägg
3 vitlöksklyftor 
1/2 socker
1/2 salt
1/2 svartpeppar
2 tsk fisksås
Till sist la jag i 2 tärnade avocado och cashewnötter.
 
 
Maken och hundarna sover sen timmar tillbaka, dax för mig oxå att krypa i koj 🙋‍♀️

RSS 2.0