Mirakel sker!

Mamma och pappa har en hund som heter Hagge. Vi vet inte så mycket om hans tidigaste liv, Linnéa fick ta över honom när han var ca 1,5 år, sen tog mina föräldrar honom för ett par år sen när Linnéas flickor var små. Hagge har blivit en speciell hund och jag har kallat honom mitt första barnbarn.
 
För ett par år sen blev han ormbiten och höll på att stryka med. Han fick ligga på intensiven och var så nära gränsen... men han klarade sig och kom hem efter nån vecka. Trots att han var så dålig hoppade han i vattnet och simmade ut och räddade mamma när hon blev attackerad av några ilskna svanar strax efter hemkomsten från sjukhuset.
 
Förra vintern gick han igenom den tunna isen, pappa vadade ut och räddade honom. När pappa vid ett senare tillfälle ramlade och slog i huvudet gick Hagge hans sida och såg till att han kom hem igen.
 
Indra och Hagge
 
Nu är Hagge 9 år ... och i fredags em försvann han. Redan igår hade vi gett upp hoppet. Hagge är en hemkär hund som lyder mamma i allt så att han skulle vara ute en natt frivilligt finns inte på världskartan. Det finns varg i Riala och det är inte så långt borta. Lo har setts på Rådmansö där mina föräldrar bor... men mest troligt hade kommit i vägen för en grävling med ungar. Hundarna har ett bra tag skällt ut ett ödehus vid vattnet och föräldrarna har misstänkt att en grävling boat där. När pappa kom hem i fredags kom inte Hagge på inkallning så han gick tillbaka till vattnet och huset, men ingen hund. Inga spår på den tunna isen, flera gånger var föräldrarna nere och ropade och kollade kring huset, försökte komma under huset, ringde polisen... ingenting. Det enda råd de fick var att kontakta husägaren för att försöka komma in under grunden...
 
Så idag på morgonpromenaden vägrade Indra gå ifrån ödehuset. Hon skällde och markerade. Hon vägrade gå därifrån... och då hörde pappa svaga ljud under huset. Hagge var där och vid liv! Mamma ringde polisen och bad om hjälp men de hade inte personal, de fick tag på en granne som kände husägaren och de fick tag i dem på semester i Frankrike, men de sa att gör vad ni vill och kan för att få ut hunden, men återställ sen. Mamma, pappa och grannen jobbade med spikutdragare, spett och händerna och fick tillslut tag i Hagge som satt fast som i ett skruvstäd mellan stenarna. Antagligen hade han gett sig in under huset för att jaga något (han är ju grythund) och så hade sten rasat över honom. Det har regnat så han har fått i sig vatten, men det var -5 grader inatt... och han har suttit fast i nästan 2 dygn! Det är otroligt! Tillslut kunde Hagge hjälpa till själv och han kom ut på gräset, skakade sig och ville gå hem. Han t.o.m gjorde no2 på vägen hem. Åt lite, drack lite och la sig i korgen för att somna. Nästan 2 dygn!  Han måste ju ha varit medvetslös eftersom han inte gjorde ljud ifrån sig igår eller så har han fastnat i försöken att komma ut. Ja, vi vet inte, men han lever och mår bra efter omständigheterna.
 
Iallafall känns det fantastiskt! Vi hade gett upp hoppet och han kom hem! Indra är verkligen dagens hjältinna!

EMIT och gudaväsen

En lång dag idag. Har tidigare gjort några EFIT (Ett Foto I Timmen), men det går ju inte när man jobbar som jag gör. Men ett EMIT (En Mening I Timmen) kan man göra utan att röja konfidentiella saker.
 
 
07.00 - Står i duschen
08.00 - Ute med hunden och ger mig sen av med honom till dagis
09.00 - Väntar på försenad besökare i Hagsätra efter att ha hämtat diverse blanketter i Högdalen.
10.00 - Besöket är ff kvar
11.00 - Administration
12.00 - Ut och köpa lunch, lägga på brev, lämna in en trasig sko
13.00 - Caféet öppnar efter att jag lunchat i sällskap med tidigkommen gäst och frivillig
14.00 - Andakt
15.00 - Caféföreläsning om sekter i full gång
16.00 - Caféet stänger, pratar en stund med föreläsaren och de frivilliga, sorterar papper och plockar iordning
17.00 - Hämtar den lagade skon, hämtar Bamse, åker förbi McDonalds, promenad med Bamse, slänger i mig maten
18.00 - Möte med Rågsveds Samhällsförening
19.00 - Mötet är snart slut
20.00 - Såsar i soffan, messar med KRIS och en i samhällsföreningen, pratar med en av döttrarna innan jag styr kosan mot datorn
21.00 - Blogg innan sista hundpromenaden
22.00 - Planerar jag att ligga i sängen!
 
En inte alltför ovanlig dag numera. Men jag har ändå energi kvar att fundera. Jag säckade ju ihop ordentligt för några veckor sedan efter tråk på jobbet. Nu börjar jag så sakteliga kunna lägga saker och ting där de hör hemma. En jobbig men nyttig process. Igår skrev jag om alla dessa härliga djur efter att ha suttit på akuten med Bamse igen. Det blev en ganska lång väntan eftersom Bamses ärende inte var akut. Han har inte velat gå på några dagar och jag var så orolig över att leverinflammationen var på väg att blossa upp... men de hittade tack och lov inget annat än eksem under trampdynorna. Det har antagligen gjort ont att gå på dem på de grusiga gångvägarna. Men medan jag satt där på akuten hann jag se många människor och djur komma och gå... och fundera över människans förhållande till djur.
 
 
Djur finns ju överallt i människans historia, som bruksdjur, som föda, som sällskap, till jakt och som väktare.
 
Det jag hört om chihuahuan är att den vaktade tempel i Mexico. De behövde vara små för att komma in i skrymslena där och ekot från deras skall fick dem att låta stora. Det kan vara förklaringen till att de är så skälliga, det var ju det de avlades fram till om detta stämmer.
 
I Bibeln har vi t.ex offerdjuren och i Höga Visan beskrivs skönhet ofta med djurmotiv... tillexempel "ditt hår är som en flock getter som strömmar utför Gileads berg", "din barm är lik ett killingpar"... så vi ska nog inte ta det som en förolämpning om nån säger att en ser ut som en gris... eller har tänder som en häst... det kan vara en komplimang! Och vi får inte glömma att Jesus till påsken red in i Jerusalem på arbetsdjuret åsnan.
 
                                    
 
Våra egna gamla asar hade oxå djur. Tors vagn drogs av bockar över himlavalvet, Oden hade sina korpar Hugin (ung. tanken) och Munin (ung. förnuft). Särimner - grisen som åts upp varje kväll men glatt kom skuttandes varje morgon därpå... och så Yggdrasil, världsträdet med alla sina djur. Ormen vid dess rot, örnen i dess topp, ekorren som sprang däremellan och så hjortarna mm.
 
                
 
Kelterna hade både gudar och gudinnor. Gudinnorna finner jag mer intressanta än gudarna, de var så jämställda männen även om de hade olika uppgifter. Störst var antagligen Epona - hästgudinnan. Hon tillbads av krigare och andra som använde hästen, i strid och försvar. Hästen var oxå ett värdefullt bruksdjur. Men Epona var ingen manslik gudinna, hon satt i damsadel och bar oxå fertilitetsattribut... samtidigt som hon oxå förknippades med döden. Nehelennia var en gudinna med hunden som attribut. Hunden förknippas oxå med död men Nehellenia avbildas oxå med barn, fruktkorgar och andra fertitlitetsattribut. Ormgudinnor fanns oxå. Det som är gemensamt för alla dessa olika gudinnor, men i många fall även gudar, är att de har djur som sällskap på något sätt. Djuren förmedlar helande, beskydd, död och liv. Intressant, eller hur!
 
                  
 
Nej, nu ska jag ta ut min egen lilla vovve... och krypa i koj!

Alla dessa djur... och vad de gör med oss!

För en tid sen bjöd min gode vän Su in till tjejkväll. Fem tjejer blev vi och alla härstammade vi från samma klass från Adolf Fredriks musikklasser. Ofta blir såna här kvällar väldigt speciella och så även denna, kvinnor är fantastiska. En tjej hade jag inte träffat på 35 år (jösses, vad åren går... har jag ens fyllt 35?) och det visade sig att hon jobbade på Bagarmossens djursjukhus! Det kom att bli ett otroligt stöd för mig när Bamse strax efter blev så himla sjuk och även fick ligga inne för ett par veckor sen. I helgen fick jag förmånen att komma hem till henne och träffa alla hennes djur. Det var fantastiskt!
 
 
... och av nån outrgrundlig anledning missade jag att fota hundarna, men det gör jag nästa gång för jag hoppas verkligen att få komma tillbaka.
 
Djur är läkedom för mig. Att skrutta runt på en bondgård, klappa kor och hästar är livet. Djurparker med välskötta djur, folk med egna husdjur, höns!, att gå i skogen och spana in ekorrar och korpar, att sitta och titta in i akvariet med Ragnar på axeln och Bamse i knät är oslagbara nöjen. När jag var sjukskriven för några år sen fick jag "valpterapi" på zoo i Hagsätra. Jag är ju där så ofta och hon lät mig komma in bakom och gosa med hennes chihuahuavalpar i två olika kullar, det var fantastiskt med dessa små vällingdoftande sprattlande liv. Sånt här förstår nog bara andra djurägare/älskare. Närheten till en annan varelse, kravlöst.
 
Samma kväll hämtade jag Linnéa från en kompis. Hon har oxå djur. Hon trodde att hon fastnade för ett speciellt mönster/färg hos djur...
 
Bosse är ca 7 år och jag var med Vivvi på reptilmässa när hon köpte honom. Urläckra är de, leopardgeckosarna!
 
 
Oavsett vilket/vilka djur man fastnar för så blir det en stark anknytning till denne. Vad som styr kan vara spännande att fundera kring. Jag har ju djur med fjäder, päls, skal och fenor... vad säger det? Är det meningen att det ska analyseras? Hur som helst så är det fantastiskt med djur!
 
Tack Su för dina spännande, roliga, trevliga tjejkvällar och återträffar!
Tack A och Vivvi för en supertrevlig dag och oförglömliga djurminnen!

Den spruckna krukan

Har knåpat lite på en andakt idag, och jag kom att tänka på en kinesisk historia. Ofta finns det något mycket lärorikt i såna här historier och man tar till sig olika beroende på var i livet man befinner sig. Första gången jag hörde den tyckte jag den var töntig, men idag älskar jag den.

 

En äldre kinesisk dam hade två stora krukor, bägge hängde på var sin sida av en stång, som hon bar över nacken. En av krukorna hade en spricka, medan den andra krukan var perfekt och alltid levererade en full portion vatten. Efter en lång tur från bäcken till huset, var den läckande krukan halvfull. I två år skedde detta dagligen, kvinnan kom hem med bara en och en halv kruka vatten. Naturligtvis, var den perfekta krukan stolt över sitt resultat. Men den stackars läckande krukan skämdes över sin prestation, och var olycklig över att den bara kunde göra hälften av vad den var gjord för att göra. Efter två år av vad den kände som en bitter tid, talade den en dag med kvinnan nere vid bäcken. ”Jag skäms över mig själv, för att sprickan på min sida gör att vatten läcker ut hela vägen tillbaka till ditt hus.” Den gamla kvinnan log. ”Lade du inte märke till att det är blommor på din sida av stången, men inte på den andra sidan?” ”Det är för att jag alltid vetat om din läcka, så jag har planterat frön på din sida av stigen, och varje dag när vi går tillbaka har du vattnat dem.” ”I två år har jag kunnat plocka dessa vackra blommor för att dekorera bordet.” ”Om inte du är precis den du är, skulle inte dessa skönheter funnits här och smyckat huset.” ”Vi har alla våra fel… men det är sprickorna och felen vi har som gör våra liv intressanta och givande. Så ta var och en för vad den är och sök det goda hos den.”

 

 

Överlåtelsebön:
Du som ville mitt liv och har skapat mig efter din vilja, allt i mig känner du och omsluter med ömhet, det svaga likaväl som det starka, det sjuka likaväl som det friska. Därför överlämnar jag mig åt dig utan fruktan och förbehåll. Fyll mig med ditt goda, så att jag blir till välsignelse. Jag prisar din vishet, du som tar till dig det skadade och lägger din skatt i bräckliga lerkärl.
Amen.
 

Vandringen till Emmaus

Dagen efter att Jesu grav funnits tom av kvinnorna vandrade två av lärjungarna mot staden Emmaus. Där skulle de träffa de andra lärjungarna. En man slog följe med dem och de berättade om vad som hänt under påsken. När de var framme i Emmaus bjöd de in honom och först när mannen bröt brödet med dem såg de att det var Jesus. När de såg vem han var försvann han. Lite märkligt kan det tyckas och många tolkningar och spekulationer har gjorts kring hur det kom sig att man inte kände igen honom... Men varför skulle inte Jesus kunna maskera sig själv, alternativt förvränga synen på människor? Han som gjort så många mirakel och underverk! Jag tycker det är mer spännande att tänka kring varför han gjorde så. Jag kan tro att det bara ännu ett mirakel för att visa de tvivlande lärjungarna sin makt och förmåga och i synnerhet som vissa lärjungar tvivlade på kvinnornas berättelse. Jesus hade många kvinnor runt sig som oxå följde honom, men få är omnämnda med namn i Bibeln. Mycket som berättades om Jesus är förlorat då den tiden inte tillät kvinnor att komma till tals, men mellan raderna kan vi förstå att Jesus upphöjde kvinnorna, liksom alla andra som hade låg status i samhället på den tiden.
 
Från ökenvandringen i Sinai
 
Idag har jag fått vara med om en Emmausvandring mellan kyrkan i Högdalen och kapellet i Hagsätra. Vi avslutade med nattvard och därefter soppa. Härligt att få gå i det vackra vädret med kända och okända människor, dela tankar och vandra i tystnad. Jag har ett häftigt jobb!
 
Men nu vandrar livet vidare i en vanlig vardag ett tag. Om 40 dagar är det Kristi Himmelsfärd.
 
Tack för att ni följt mig genom påskens mysterier.
 
Från ökenvandringen i Sinai

RSS 2.0