Båtlogg dag 18 --> ...hemma

Sista dagen! Vi såg till att njuta extra mycket. Jag fastnade med damen på Strömsborg på Bamses morgonpromenad. Han fick springa fritt på hennes stora tomt. Sen gick vi upp och tog adjö av moster... och när vi kom ner till Strömsborg igen fick vi en glassförpackning hallon!
 
 
Vi åkte direkt till Vaxholm där vi plockade upp Monica och Arto, Bekki och Nicklas. Vi åkte till Fjäderholmarna och gick runt en stund, barnen lekte så fint med varandra...sen åt vi lunch!
 
 
 
Vi for rätt över vattnet och hämtade upp Jens i Nacka Strand.
 
 
Så åkte vi Djurgårdsbrunnskanalen! Det har blivit många kanaler i sommar. Först Södertälje kanal, sen Kinda kanal, Göta kanal, Dragets kanal, Djurgårdsbrunnskanalen och efter att vi badat och fikat nedanför Sjöhistoriska museet - Karlbergskanalen.
 
 
Nu är vi hemma igen efter en underbar dag och en underbar båtsemester och fantastiska fem veckor. Regnet öser ner... en bra avslutning på vår semester kanske? Synd om dem som börjar... men det blir bättre senare i veckan.

Båtlogg dag 17 --> Ljusterö


Underbar kväll igår när vi gick ner till båten efter att ha tillbringat eftermiddagen hos Jannes moster på Ljusterö. Vi har fått träffa flera urtrevliga Ljusteröbor dessutom.
 
Dagen har varit lugn och varm. Sov till 9.00, åt frukost och sen tog jag Bamse på långpromenad. Efter det har vi tillbringat dagen uppe hos moster. Hon hade bjudit ner närmaste grannen på lunch, sen var vi ute på Utkiksberget och tittade båtar som passerade Borghålet.
 
 
Så småningom var vi över till närmsta grannen och tittade på hennes utsikt från verandan och klockan sex hämtade vi grannen på Strömsborg vid vars hus vi fått ligga i två nätter. Vi bjöd ner moster och Strömsborgs-grannen till Linanäs och åt varsin pizza. Pizzorna på värdshuset där är välkända. De fick naturligtvis äta vad de ville, men pizza blev det!
 
Karibien
 
Linanäs värdshus
 
Kvällen tillbringade vi på mosters altan med hallon från grannen nere på Strömsborg och rosa champagne. Man kan väl knappast avsluta semestern på bättre sätt?
 
 
När vi skulle gå hann jag plåta mosters Tusse innan Bamse skällde bort honom. Han har världens vackraste ögon! Det ser ut som han målat dem med kajal. Moster tog in honom för några vintrar sen när han åt nedfallna frön från fågelbordet, så mager och eländig. Idag är han en snygg grabb som föredrar kokt fisk och levande möss!
 
 
Sista natten i båten! O-kul!
 

Båtlogg dag 16 --> Ljusterö

Ännu en lugn dag på Aspö. Har suttit på en klippa och tittat på när svärmor och maken jobbat med en båt. Dagens höjdpunkt är paddan! Den har antagligen legat under en uppochnedvänd båt och hade sen ingenstans att ta vägen. En vårtbitare kom och  mumsade på svärmors tagetes... och så bra har vi haft det.
 
Bufo bufo?
 
 
Efter lunch begav vi oss iväg mot Jannes moster på Ljusterö och där sitter vi nu. Vi kunde inte lägga till vid gästbryggan då ena bojen var trasig och andra upptagen, men vi fick lägga till vid en av mosters väninnors hus och där ligger vi bättre än bäst!
 
Djuröbron
 
 
Snart är semestern slut, men en full dag till har vi innan vi styr kosan hemåt.

Båtlogg dag 15 --> Aspö

Ännu en fantastisk båtmorgon! Vi vaknar på det natursköna Aspö strax före halv åtta av en ivrig Bamse. Janne och jag tror sjusovaren är nödig, men det visar sig att han hört farmor och hennes gube som är nere vid sjön för ett morgondopp. Vi fick kaffe uppe i huset redan klockan åtta!
 
 
Dagen har bara gått åt till att slappa och njuta av vädret, naturen.... och fjärilarna... och broderiet förstås!
 
Dessvärre valde Bamse att flyga på en granne och ge honom ett bett i vaden... vi vet inte vad som triggat honom till detta illdåd. Han har anfallit fötter förut utan att bita, en häl har han gett sig på hemma .... men nu...? Jag ska fortsätta gå på kurs med honom. Världens goaste familjehund blir ett monster... varför? Skyddar han flocken eller vad?
 
Pärlemorfjäril
 
Kålfjärilar i parningstagen...
 
Aspö ur Bamses perspektiv
 
Vi har haft en lugn dag, vackert väder, god mat och trivsam tillvaro. Imorgon räknar vi med att fara vidare... en liten bit till....
 

Båtlogg dag 14 --> Aspö


Panoramautsikt från "vardagsrummet"!
 
Dagen tillbringade vi på Kymmendö-Bunsö. Det var en intressant ö för där fanns tydliga spår av mänsklig aktivitet. Just nu håller jag på att läsa en av Mari Jungsteds böcker som handlar om ett avhugget hästhuvud och en ung försvunnen arkeologistudent. Jag har glömt vad den heter, men på baksidan står det att hon senare hittas död och det är några jeppar som offrar ute på en klippa. Det gjorde mig otroligt obehaglig till mods när jag kom iland och hittade fyra käppar i marken med krokar på, sen ett enkelt skithus bestående av en käpp mellan två stubbar och en grop med toapapper och en granruska över... och till sist en inhägnad. Jag gick snabbt därifrån.... men när Janne och jag pratade om det så är det knappast nån rubbad sekt som håller till där utan med största sannolikhet är det sjöscouter eller nåt liknande. Hur som helst så när jag gick upp till inhägnaden igen så var det bönor och ärter planterat där och käpparna med krokar är förstås för att hänga upp fiskenäten på när de ska rensas. Ibland sätter verkligen en kriminalroman fart på fantasierna ;)
 
Klart vatten var det! Och spiggen simmade runt fötterna...
 
En utbrunnen eldstad fanns här oxå... För korvgrillning eller offrade man hästhuven i elden ;O)
 
Men vi hade det gott iallafall. Jag satt på land och broderade och njöt av djurlivet. Bamse skruttade runt och Janne tvättade båten. Han tog ut alla sängkläderna och skakade oxå.
 
Bara den som lever nära ma-a-arken, kan se dina under Gud (psalm 787)
 
Framåt eftermiddagen kantrade vinden och efter middagen bestämde vi oss för att flytta på oss eftersom vi låg i lovart. Efter ett par timmars sökande efter natthamn utan resultat ringde vi Jannes mamma och frågade om vi fick ligga vid bryggan i Aspö. Vi var inte alls långt därifrån och hade i planerna att besöka dem framåt torsdag-fredag. Vi brukar ju ha sen semester och aldrig problem att hitta natthamn, men nu var det båtar precis överallt i vikarna. Vi försökte komma in på ett par ställen men det var för grunt.
 
Vi 20-tiden anlände vi bryggan på Aspö och efter en stunds trivsam samvaro inklusive lite damfotboll på TV kröp vi till kojs.
 

Båtlogg dag 13 --> Kymmendö-Bunsö

Solnedgång och månuppgång...
 
Igår styrde vi kosan från skäret utanför Långskärs fyr på Krampö och styrde kosan norrut mot Nynäshamn. Det började bli kris i gasoltuben. Det burrade upp ordentligt och det blev en skumpig färd!
 
Nej jag tigger inte. Jag bara tittar på den där goda mackan du äter...
 
Skutt skutt skutt
 
Efter den första fjärden mellan Sävesund och Landsort /Öja körde Janne inåt landet för att försöka få en lugnare färd. Bland annat körde vi Dragets kanal! Men dessförinnan åkte vi in til Nynäshamn för att köpa ny gasol.
 
En skog av mäster i Nynäshamn
 
Vår båt är den lilla lilla ute på piren...
 
Dragets kanal
 
Men Mysingen klarade vi oss inte undan och det var ingen mysig överfärd. Janne fick dra av farten ordentligt tillslut för mitt diskbråck klarade inte mer...
 
 
Tillslut kom vi in på lugnare vatten och hittade natthamn vid Kymendö-Bunsö. Det var underbart. Bara det att det äntligen blev lungt, men oxå fågellivet var fantastiskt! Janne sov en stund medan jag tittade på en andmamma med fem ungar samt en häger som kom flygande och började fiska i viken...
 
 
När jag sen la mig för att läsa innan jag somnade upptäckte jag ett blåmärke på tummen. Blåmärken och småsår har jag överallt efter slussningar, ilandstigningar och skogpromenader med Bamse... men på tummen?
 
 
Jaja, slutet gott allting gott på en äventyrlig dag.

Båtlogg dag 12 --> utanför Krampö

Ikväll har vi lagt till vid en ö med en fyr utanför Långskär på Krampö, med Studsvik rakt norröver. Här sover vi inatt.
 
M/S Diana kör förbi på morgonen
 
Men imorse vaknade vi förstås i Söderköping eftersom det var där vi somnade igår. Efter att ha handlat lite och försökt få tag till nytt bandage till Jannes fot (men det var slut med sånt på apoteket) så lämnade vi Söderköping. Tre slussar ner till Mem och Östersjön.
 
... det är väl tur med mjölkrättigheter i ett crépéri!
 
En ombyggd silo har blivit lägenheter....    Fick han glass till frukost???
 
En RÖD nyponros?                                         Visst är det en Amaryllis!!! 
 
Hejdå Söderköping!
 
 
Mem!
 
Här korsar vi vår egen väg i den Blå Triangeln utanför inloppet till Arkösund. I förra veckan åkte vi neråt Västervik här, nu är vi på väg norrut igen.
 
Utsikt söderut från vår natthamn. Ett rätt platt Östersjön trots vinden...
 
 
... och norröver passerade precis M/S Diana, samma passagerarbåt som passerade vår natthamn i Söderköping imorse. Studsvik i bakgrunden.
 
Sov gott nu, världen. Jag har redan sovit en timme på maten och kommer nog somna ovaggad inatt oxå.

Båtlogg dag 11 --> Söderköping

 
Idag har vi legat vid boj hela dagen och tagit det lugnt. Jag har fått tips från Snurr att försöka stretcha höften och jag tror baske mig det blir bättre. Tack, Snurran! Det kanske inte är inflammation trots allt, kan det vara ett kramptillstånd? Jannes fot gör ont och är blå, men vi lyckades ta oss upp till utkiksplatsen på norra sidan Söderköping. Vilken utsikt!
 
Därnere åker våra norska båtgrannar på sin resa runt i Sverige i sin minisegelbåt. De har under några veckor i några år seglat från Nordnorge, till Tyskland, västkusten upp till Göta och Dalslands kanaler. I år startade de i Dalslands kanal och ska sluta i Östhammar. Slutet blir om ett år eller två i norra Sverige.
 
 
En stor del av dagen har vi slöat i båten. Jag fattar inte riktigt var dagen tog vägen och det är oxå skönt. Ett äventyr till har Bamse och jag varit på. Jag släpade ut honom på en kissrunda sent på em och då blev han lite kladdig i baken så jag tänkte tvätta honom i kanalen. Jag klev ut på en slät sten... som inte alls stod still så jag dråsade i. Allt som var torrt var ena armen som jag höll fast i stenen. Jag slängde upp mobilen som jag hade i byxfickan och hasade mig upp på stenen som jag tillslut fick att ligga så still att jag kunde ta Bamse och tvätta av honom. På hemvägen vek jag av efter vägen längs kanalen och gick bakom restaurangerna så jag bara kunde glida upp på en tvärgata förbi bara en restaurang och upp i båten. Janne bistog med handduk, sen handtvättade jag mina algfläckade kläder. Det var varmt och skönt, både i kanalen och luften så ingen större skada skedd. Mobilen plockade jag isär och la på tork i solen, den verkar ha klarat sig den med!
 
Så småningom lagade jag middag och sen tyckte Janne vi kunde gå ut och ta en glass. Vi hade fått tipset "Smultronstället" och det hade vi spanat in på väg hem från Utsikten, men det var kö längs hela huset för att komma in. Nu trodde vi nog de stängt men det var faktiskt öppet fast klockan nästan var 21.00. Vi kostade på oss två stora glassar. Bamse fick en "hundglass" på köpet och jag ångrar nu att jag inte frågade vad det var, om det var nån special eller vanlig mjukglass. Vi får se om hans mage bjuder på äventyr inatt :P
 
En Euro och en Casino inklusive en hundglass
 
 
Efter denna smaskiga avslutning på dagen gick Bamse och jag på långpromenad. Vi gick över slussen och följde kanalen ända bort till bilvägen och bron, sen tillbaka på andra sidan. De har ett konstverk som heter "Rabbit crossing" som jag tycker är roligt... men Bamse blev livrädd för bronskaninerna!
 
Knitta Please har varit framme här oxå
 

Och med denna vackra bild över kaniner och hamnen får jag önska er en bra natt! Imorgon räknar vi med att förflytta oss igen

Båtlogg dag 10 --> Söderköping

Kväll i Norsholm
 
Imorse när Janne var ute med Bamse tog jag till lipen. När han kom tillbaka till båten forsade allt ur mig om det hopplösa i dessa konstanta smärtor. Till 99% kan jag hålla tillbaka och tycka livet är kul, men ibland är det bara stopp. Inatt låg jag sömnlös länge med smärtor i höften, läste ut Mari Jungstedts "Det fjärde offret" medan jag väntade ut smärtan, så jag var väl trött. Men Janne fick mig på bättre humör. Även om jag är klumpig som en gås på däck så kan jag fortfarande om jag får lite tid på mig! Vi har haft båten i 15 år och varit ute olika länge varje sommar så jag kan den rätt bra. Och slussat har vi gjort otaliga gånger. Men visst sjuttsingen är det trist när jag måste krypa upp för rufftrappan för höften är så krånglig, och hasa ner på arslet i slussarna. Jag har ju inte fyllt 50 än! Åka skidor har jag inte kunnat på 10-talet år och det smärtar mig... Men vi får väl hitta alternativa sätt att semestra när min elända kropp har satt stopp. Nu får vi njuta av båten den tid vi kan ha den kvar.
 
Vi tuffade iväg mot Söderköping. 12 distans - 22 km har vi kört och det har tagit några timmar. 15 slussar ska vi gå igenom i Göta kanal. En tog vi igår in till Norsholm, 11 idag och tre kvar innan vi är i Mem och ute ur Göta kanalsystemet.
 
 
Vi har hört mycket om Göta kanal. Det är stressigt och bråkigt och ett skolsmässodike. Men vi har haft tur. Ett par trevliga norrmän från Nordnorge i en minisegelbåt, en familj, ett tyskt par och några ungdomar. Det var tur det för Janne stukade foten när han skulle hoppa i land på en angöringsbrygga mellan två slussar. Jag sträckte upp linan samtidigt som han hoppade och han gjorde sig riktigt illa. En av norrmännen hjälpte mig att förtöja och sen fick vi hjälp i slussarna av en ur familjen. Det visade sig att mannen och frun jobbade i räddningstjänsten så vi fick bandage, råd och alvedon till Janne, och hans bror kunde hjälpa oss i de djupaste slussarna. I gengäld kunde jag hjälpa familjen att ta emot tampar och dra fram deras båt i slussarna. Vi skojade och skämtade i resten av slussningarna så det blev trots allt en rolig färd.
 
 
Nu liggger vi i Söderköping. Bamse är helt slut. Idag tyckte han det var jätteläskigt att slussa så han gömde sig och fort runt i båten. Jag var livrädd att han skulle hoppa ur båten för att komma till mig, men det hände aldrig. Sen vi kom till Söderköping har han inte lämnat min sida.
 
                                                                   Apelsinchoklad, äpple-kanel och saffran
 
Med det får väl Bamses halta och lytta människor önska världen en god natt!
 

Kvällens utsikt

Båtlogg dag 9 --> Norsholm

Först några bilder från kvällspromenaden igår. Området kring Tannefors slussar är ett fantastiskt ljus-spel kvällstid!
 
 
Godmorgon Linköping!
 
Vi började dagen med dusch och frukost, sen vandrade vi iväg för att hitta Zoolkatten. Slussvakten i Brokind hade pratat om en lös kakadua i den butiken och när vi var i Linköping centrum igår och frågade på turistinformationen så visade det sig att Skogsgatan den låg på inte låg långt från Tannefors slussar... men vi gick och vi gick för att hitta Skogsgatan nr 85 som förstås låg längst bort på gatan och i ändan av ett villaområde, så vi gick flera kilometer på Skogsgatan. Och jorå, kakaduan fanns där men i bur. Hon höll på att boa! Men vi hittade det vi sökte, nya matskålar i insats till Bamse eftersom jag lyckades slänga insatsen till hans matskålar i sjön i Horn.
 
Found it!
 
Vi fick tips om en genväg tillbaka och hittade en affär på vägen, i Johannelunds centrum. Där upptäckte vi att glassgubben har en fru! Det hade jag ingen aning om!
 
 
Sen bar det iväg ut ur Linköping, under broar och längs kanaler till vi kom ut på sjön Roxen. Ett blåsigt, bråkigt Roxen. Och jag beundrar Bamse! Jag hade lagt ner honom i ruffen och när det började skumpa tittade han på oss och la sig igen, sen började sjökorten och kläderna fara runt därnere så jag stapplade ner och hämtade honom.. han tittade på oss igen och när vi såg lugna ut la han sig tillrätta i min famn och somnade, trots stötar och studsar och krängningar. Han litar på oss 100%. Det är härligt!
 
Kolla lamporna! Söta som ischoklad!
 
Nykvarns sluss i Linköping. Den sista i Kinda kanal!
 
Nu har vi slussat in i första slussen, Norsholms sluss, i Göta kanal. Inatt sover vi i här. Eddie Oliva spelar Elvis på scenen i restaurangen några hunda meter bort. I förrgår var det Gyllene Tider i Linköping... Man kan inte klaga på underhållningen på vår resa.
 
 
Vi önskar eder alla en fröjdefull natt... eller nåt...

Båtlogg dag 8 --> Linköping

Nope, vi har inte kommit härifrån. Det var riktigt skönt med en stillastående dag. Istället har vi gått långt i värmen. Längs kanalen in till centrum och så fram och tillbaka där i ett par timmar. Men först hjälpte Janne till att slussa upp M/S Kind och lite senare nattens båtgrannar som vi pratat mycket med.
 
...och vad hittar vi på nu då?
 
Näckrosor längs kanalen
 
Mamma och pappa bara pratar i telefonen....
 
JAPP!
 
Jag gick in i St. Lars kyrka mitt i centrum. En fantastisk kyrka! St. Lars var diakon på 200-talet och jag är nästan helt säker på att St. Lars-spetsen på något sätt härrör härifrån. Antagligen via nån gamma spets som hittats blad kyrkotextilierna, men ingen i kyrkan visste så jag får söka vidare information. Däremot så är jag mer säker på att ikonen framme i koret är gjord av min ikon-lärare!
 
St. Lars församling hade kyrkmöss!!!
 
Fragment kvar av den första kyrkan på platsen!
 
Bamse har varit skitduktig och travat på. Han fick vatten och glass när vi satte oss vid ett fik.
 
 
Knyppelboden i Gamla Linköping låg så pass långt bort att vi valde bort ett besök där pga värmen och Bamse, men en garnbutik hittade jag där garn och virknål inhandlades, liksom ramar till broderier samt fyra nya kriminalromaner av Mari Ljungstedt. Hittade oxå två toppar och en tröja i min storlek. Sen gick vi hem till båten.
 
 
Kvällen har bjudit på något svalare väder och vila i ruffen. Därefter lite broderi och ännu en västkusttallrik från fiket bredvid slussen. Den var så god igår och de tar inte ut nån hamnavgift så vi lyxar till det lite.
 
 
Nu ska bästa Bamsen ut och ruffen hägrar!

Båtlogg dag 7 --> Linköping

Vi hade inte tänkt åka så långt idag, men det blev hela vägen upp till Linköping. Sjöarna och kanalsystemet är fantastiskt, men det är svårt att hitta natthamn. Kanalen är alldeles för lite använd, tyvärr!
 
Men först gick vi upp för att säga hejdå till slussvakterna. Han och jag har ett gemensamt intresse i djur så han visade mig först en liten ödla han fångat för att visa sonen, sen frågade han om vi ville se gäddan. Ja, gäddan! Han hade fångat en liten gädda för några veckor sen som han hade i ett stort akvarium och som han matade med löjor. Han berättade om den igår och jag vågade inte bjuda in oss, men när han frågade så ville jag förstås gärna se gäddan! Han ska släppa ut den senare, men ett tag till skulle han behålla den tillsammans med sin "snakehead" och en annan udda firre...
 
Brokind sluss
 
Vi for som sagt iväg på sjöarna, bla Stora Rängen. Vi åkte förbi Stifsgården Vårdnäs där jag var på kick-off förra året och sen in i Kinda kanal och genom Hovetorp slussar (5 st), Hamra slussar (2 st), senare Sturefors sluss och över sjön Ärlången upp till Sundbro genom Stångån till Slattefors sluss, Hjulsbro sluss och sist Sveriges djupaste enkelsluss med ett imponerande djup på 7 meter - Hackefors sluss. Sist blev det Tannefors slussar (3 st) och här ligger vi.
 
Vårdnäs Stifsgård
 
Bjärka Säby
 
Hovetorp
 
Slattefors
 
Hackefors
 
Tannerfors slussar
 
I Tannerfors sluss kunde vi sen köpa en jättefin Västkusttallrik som vi ikväll delat på!
 
 
I övrigt har vi bara pratat med båtgrannarna från Karlsborg som precis slussat i Göta kanal. Det verkar trångt och rörigt där så vi ser nog till att bara snabbt slussa igenom den. Men först tänker vi oss en dag i Linköping. En zoo-affär vore inte helt fel då jag lyckades slänga insatsen till Bamses matskålar i sjön i Horn... Shit happens.
 
Gyllene Tider har just spelat klart så folk är på väg hem från konserten, så nu får ni sova gott. Det kommer en välgrillad Guggelutt att göra.

Tankar i slussen

Semester har så många olika dimensioner. Man kan lägga sig i en vilstol, hängmattan eller i soffan och göra ingenting. Det är vila. Man fyller på krafter inför det kommande året. Att ge sig ut på äventyr, med flyg, båt, bil, cyker, MC eller till fots är oxå en avkoppling och en vila från det man normalt gör. Man fyller på krafter inför det kommande året.
 
 
Som bekant så skriver jag just nu logg över vår resa på min blogg. Det fyller flera syften. Dels blir det dagbok, dels vet vänner och släktingar var vi befinner oss om olyckan skulle vara framme, men framförallt hoppas jag att det är kul att se nån annnans semester och liv för en kort tid. Jag älskar att höra folk berätta och visa bilder från sina resor och äventyr. Vardag oxå givetvis, men vardag har vi väl alla en överdos av ibland?
 
 
När vi inte kör så är vi ute och promenerar, eller njuter av utsikten, eller så broderar jag på Meijas doptavla (och det är ingen hemlighet vad hon ska få. Hon ska få en likadan som sina storasystrar) eller så läser jag. Har en pocket med mig av Mari Jungstedt och henne har jag inte läst förut. Kriminalare som utspelar sig på Gotland. Om vi kommer förbi en större affär med pockets kommer jag köpa en bok till av henne för denna uppskattar jag. Perfekt sommarläsning!
 
          
 
På vår resa har vi hunnit se mycket, mycket land, mycket vatten, mycket väder och flera städer/orter. Så här långt har vi oxå mött spännande människor. I Västervik samlades många stora båtar och folk var mest intresserade av att berätta om hur långt de skulle och vilka gästhamnar de besökt/skulle besöka i år och förr om åren. I Horn studsade jag inför en man som satt i sin bil när jag gick förbi. Han satt i sin van på förarsidan och sov. Senare såg vi hur han med stor möda tog sig ur bilen, han var kraftigt överviktig, och satte sig i baksätet. Där lagade han mat på en liten gasolspis, åt och diskade. Han gick sakta bort till toan, sen satte han sig i förarsätet igen innan han öppnade bakdörrarna och antagligen kröp i säng. På morgonen när vi vaknande var han borta. Han hann nog se en hel del där han satt hela eftermiddagen. Folk som kom och gick, körde iväg och kom tillbaka... och så vår båt som åkte her i vattnet efter sin trailer-resa mellan Gamleby och Horn.
 

Vi har här i Brokind träffat lite roligt folk. Två norska familjer, varav den ena familjen köpt båt enkom för detta ändamål: att åka på nostalgitripp till BP-macken i Björkfors nere i sjön Åsunden. En svensk familj från Ingarö har precis lämnat slussen för vidare tripp ner till Horn. Kvinnan i familjen hade höga krav på kvällssol och el ... och så åkte de med två tonåriga jäntor varav den ena hade Downs syndrom. Båten hette Hönsgården III och ja, karln fick verkligen jobba för att hålla familjen tillfreds. Men han verkade inte alls lida utan tog det men humor och ro.
 
 
Och inte minst det unga par som bor i sluss-stugan med en liten pojke. Trevliga och sociala, och med framtidsplaner i Asien.
 
Själv har jag väldiga problem med höfterna i år. Vet inte om de är utslitna eller om jag fått nån inflammation. Janne är en ängel och tar Bamse när jag har svårt att komma iland. Och jag får mycket styrka av att se andra resa med sina funktionshinder. Att skaffa kraft via äventyr är viktigt för fler än mig. Livet ska levas och man vet inte hur länge man har det kvar så man får passa på.
 

Nu har Janne hjälpt till att slussa ut M/S Kind. Nu ska vi ta en förmiddagspromenad och åka vidare mot nya äventyr.

Båtlogg dag 6 --> Brokind

 
Efter en skön natts sömn, och som enda besökare i gästbryggan i Horn, så vaknade vi pigga och utvilade. Vi tog en långpromenad med Bamse efter frukost för att besöka Horns kyrka som skulle ha ett triumfkrucifix från medeltiden... men kyrkan var tyvärr låst och bommad.
 
 
Istället besökte vi Kisa-Mors lustgård invid kyrkan och fick veta lite om denna tuffa kvinna. Vägen bredvid ICA var uppkallad efter henne och hon var en verklig kändis på sin tid, som det verkar.
 
 
Vi hittade en fik nära kyrkan och passade på att köpa lite kaffebröd. Fiket var inspirerad av Knitta Please-rörelsen och jag blev ju exalterad förstås :)
 
 
Nu har vi alltså kommit in det som är Kinda kanal.
 
 
Sen styrde vi kosan ut på sjön Åsunden. Vi hade tänkt ta naturhamn, men det blåste så kraftigt så vi åkte upp till Rimforsa istället och tänkte sova på campingen/gästhamnen... den hittade vi inte. Jag gick iland och letade bara för att vid återkomsten till hamnen upptäcka att vi var på campingen men den hade upphört. Besvikna for vi vidare mot Brokind och det är nog en mening med det mesta. Här har vi en fantastisk natthamn efter slussen. Vi har haft  och har en supertrevlig kväll med slussvakterna (ett ungt gift par med en 9-månaderspojke) samt båtgrannar från Ingarö och Norge.
 
Sju underbara små-ändor! De åt nästan korvbrödet ur handen på mig i Brokinds sluss.
Ny attraktion kanske? Simma med ändor ;O)

Nu är Janne och slussar ut slussvakterna. Han har kul (slussar) medan jag har kul (bloggar). Men nu ska jag ägna mig åt utsikten. Vi kan få en fin solnedgång här :)

Båtlogg dag 5 --> Horn

Från Västervik via Gamleby till Horn!
 
Klockan väckte oss 7.00, morgonsysslor, tanka och sen la vi oss att vänta på broöppning.
 
Broöppning i Västervik kl 9.30 imorse
 
Gamleby
 
Vi har nu avverkat det första "benet" i Blå Triangeln. Iaf från vårt håll sett... vi har börjat med kustvägen ner till Västervik och fortsätter nu in i Kinda kanal för att avsluta i Göta kanal.
 
 
Men det finns inte vatten hela vägen så när vi kommit till Gamleby fick vi vänta på trailertransport som vi beställt. Transporten gick mellan Gamleby och Horn, ca 42 km.

Nu har "han" ringt att han är på väg, vi lägger oss vid rampen och väntar.
 
 
Det gick jättesmidigt att få upp båten. Och att köra henne till Horn. Och plupp så låg hon i vattnet igen!
 
Hon e me!
 
Nu ska hon i igen!
 

Nu ligger vi och guppar i Horns lilla mysiga gästhamn. Här blir vi kvar inatt!

Båtlogg dag 4 --> Västervik

Idag lämnade vi Loftahammar på förmiddagen och tog oss ner till Västervik. Nästan platt vatten och inga vindar.
 
Loftahammars gästhamn
 
Det är skönt att Bamse gillar äventyr! Han kan vara med överallt.
 
Bye bye Loftahammar!
 
Åka båt är sövande. Bamse försvinner nästan i sin fäll när han sover på intrumentpanelen.
 
Efter en dryg timme la vi till i Västerviks gästhamn. Vi checkade in och gick en riktigt lång promenad. Vi var borta över två timmar. Vi strosade lite i Västervik, åt glass, kollade broöppningstider och gick bort till marinan på andra sidan viken för att kolla när vi kan tanka imorgonbitti.
 
Västerviks gästhamn
 
3 kulor med Dumle, Dammsugare och Himmelsk röra!
 
Den här har missat lite i sitt navigerande! Återfinnes i Västervik!
 
När vi kom tillbaka hade vi fått sällskap av två höghus - en Princess 35:a på var sida samt en Princess 36:a en båt bort. Men vi la oss alla tre och sov en timme i ruffen. Underbart med semester! Man kan göra vad man vill när man vill. Nu har vi duschat och ätit gräddig fläskfilégryta. Jag älskar att laga mat i båten. Det blir så himla gott!
 
Var tog vår båt vägen...............? Där var den ju!!!
 
Inte är hon stor inte... men vi ligger fint i lä iallafall :)
 
Vy från berget bakom oss
 
Andmamma med små-ändor
 
Nu strilar regnet hemtrevligt mot kapellduken medan vi myser under den. Ha en fortsatt fin söndagkväll!
 

Båtlogg dag 3 --> Loftahammar

299 kilometer körda = 170 distans. Från Huddinge båtklubb till Loftahammars gästhamn. Men vi dröjde oss kvar fram till eftermiddagen innan vi lämnade Barnsö utanför Fyrudden. Det var så grymt vackert, men småbåtarna radade upp sig i viken som ett pärlband och tillslut kände vi att vi inte kunde gå ut med Bamse utan att korsa picnic-filtarna så vi gav oss iväg. Det var visst en populär bad-ö för folk som boddde nära.
 
Morgon på Barnsö öster om Fyrudden
 
 
Snoken som fångat småfisk rymmer när de första badgästerna anländer...
 
Vi har sett mycket som inte låter sig fotograferas på håll, så som en kejsarkrona på en grön prick i Kejsarsundet, ett hus som växt ihop med fyren eller en toalett på ett grund... men denna stinkande skrak-ö lät sig fotograferas.
 
Loftahammars gästhamn
 
Efter middagen gick vi en långpromenad tills byn slutade och vi hamnade på landet. Det största verkar vara gästhamnen, men vi har bara gått åt ett håll. God glass har de utanför ICA bredvid kyrkan iaf!
 
 
Nu är Bamse ute på sistanaden. En vidbränd Guggelutt ska sova!
 
 I´ll keep that in mind!

Båtlogg dag 2 --> St Anna skärgård

Imorse lämnade vi ett soligt Oxelösund. Och soligt har det varit hela dagen! Överfarten över Bråviken var platt som en spegel... vilket inte är helt vanligt. Här kommer lite bilder:
Oxelösunds gästhamn. Kan rekommenderas varmt!
 
Bråviken!
 
Barnsö i St. Annas skärgård där vi har legat sen lunch och ligger inatt:
Makaonfjäril! Den ville fika med oss. Guds gåva !
 
Broderar doptavla...
 
GRODYNGEL!  Vilken sort kan detta vara?
 
 
Sov gott <3

Båtlogg dag 1 -- > Oxelösund

 
Det var ju en så blöt dag igår att vi valde att stanna hemma. Imorse gick vi upp klockan 7.00 och gjorde oss färdiga i maklig takt. Ragnar och Bamse hade klart på känn att vi skulle nånstans så för att lugna Ragnar fick han följa med på morgonpromenaden med Bamse. Vi lämnade bryggan efter 10.00 nångång. Bamse är med oss men Ragnar och Esmeralda är hemma med ungdomarna.
 
Bamse försvinner nästan i 99kronors-fällen från IKEA.
 
Bamse kommer ihåg, det märks, men han är ändå lite orolig till att börja med. Det är ju så mycket som händer hela tiden - måsar, båtar, vågor...
 
Första stopp blev Södertälje sluss. Där skulle ett stort fartyg slussa upp så det tog en timme innan vi var igenom.
 
Vår båt är inte så himla stor... men det finns damer som är intresserade av både båten och hunden...
 
                                                                               Vi åkte förbi Jannes jobb...
 
...och lunchade i Skanssundet.
 
Kuttersmycket vårt...
 
Att semestra är tufft så tant Guggelutt, så hon tog Bamse med sig ner i ruffen för att vila, men somnade och vaknade av att Janne skrek att  nu var de framme och han ville ha hjälp att lägga till. En yrvaken Guggelutt hjälpte till, sen gick vi långpromenad ut på ön Femöret.
 
...men ELLER HUR!!!
 
 
Och här ligger vi inatt, i Oxelösunds gästhamn. Middag på ickepulver-Pasta Carbonara och färsk spenat-fettuchini iordninggjord på gasolköket. Mums. Inget går upp mot en middag på sjön!
 
Imorgon räknar vi med att nanna nånstans i St Anna skärgård.

Myspysmellankväll

Mysig kväll med några av barnen och barnbarnen. Det är så oemotståndligt att höra att barnbarnen saknar en... Ikväll har vi haft kärt besök!
 

Jätteroligt med spontana middagar/träffar. Återstår att träffa restan av gänget när vi kommer hem igen.
 
Så avslutas kvällen med regn och polisjakt efter skottlossning, men nu har det varit lugnt en stund så nu ska jag gå ut med Bamse.

Helsingfors och Sveaborg

Intensiv-semester kan vi kalla det. Först 12 härliga, roliga, intensiva knyppeldagar i det vackra Vadstena vid Vätterns strand, hem och tvätta-packa om, få en härlig kväll med Lotta inklusive zonterapi för att 24 timmar efter avslutningen i Vadstena befinna sig i finska huvudstaden Helsingfors. Jag var hemma från Vadstena vid 17-tiden och från Lotta vid 22-tiden. Vid midnatt kom Janne hem från sina dubbelpass och halv fem ringde väckarklockan, strax efter fem var vi iväg och halv sju satt vi i gaten på Arlanda. Kl.8.00 gick planet och 10.00 finsk tid (9.00 svensk) hade vi redan promenerat ut från flygplatsen i Helsingfors. Kändes lite underligt att tänka på att man dagen innan samma tid precis börjat sista knyppel-lektionen! Nu letade vi buss som skulle ta oss till Helsingfors Centrum. Från bussfönstret fick vi se detta:
 
Ja, jag bara älskar finnar! Om ni inte förstår det av dessa inledande bilder på en chihuahua iförd hjälm och glasögon som tillsynes stormtrivdes i husses specialgjorda sidovagn så kommer ni förstå senare i bloggen.
 
När vi kom in till centrum hittade vi snart till Arnolds som sålde bagels och donuts. Det blev just bagel och donut lunch eftersom vi redan varit uppe i 6 timmar och hade många mil i kroppen.
 
 
Vi strövade runt en stund men bestämde oss för att gå till hotellet och se om vi kunde få lämna in vårt bagage. Incheck var kl 14.00 och även om det inte var mycket packning vi hade med oss så blir det ändå tungt efter en stund. Klockan var 12.00 när vi kom dit men rummet klart så vi fick checka in... och somnade gjorde vi som två stockar. Jag hade kört in näsan i Jannes rygg och vid två-tiden vaknade jag ur en dröm där jag knypplat fast min nästipp i en vävbotten... Nå, vi bestämde oss för att det var slutsovet och så gick vi ut på stan!
 
Den här lampan kan jag betala mycket för att få ha i min ägo!
 
Ömsom sol, ömsom regn... och som grädde på moset ett rejält åskväder vilket vi avnjöt i pubvärme!
 
Marknaden i hamnen slår det mesta i fräsch-het!
 
Guggelutt-fynd!                                    Hade jag hittat dessa hade jag köpt dem!
 
Jordgubbar i sol och en drink i ösregn...
 
Måsarna byttes av för att få sitta och skita på stans grundare :(
 
 
Vi la oss redan vid halv åtta svensk tid och sov i 12 timmar... på söndagmorgonen var vi redo för det stora äventyret! Sveaborg! Vi tog färjan över och spenderade drygt sex timmar strosande över de fem öarna i strålande sol!
 
Ooops... bäst att gå runt...
 
De murade gångarnas tak var fulla av begynnande stalaktiter
 
 
Trötta och nöjda åkte vi in till Helsingfors igen och gjorde en hyfsat tidig kväll efter ett besök på en Mayansk restaurang, där vi fick uppleva lite mexikanska smaker på finska.
 
 
Måndagen var hemfärdsdag. Vi packade ihop oss och gav oss iväg upp till Helsingfors domkyrka. Jag hade nog förväntat mig något mindre modernt... men jag hade inte läst på heller. Det har jag nu :)
 
Luther                                                Melanchton
 

Vi åkte ut till flygplatsen när vi gått runt på Stockman ett tag och kände att det räckte att kånka väskor. Resan hem bjöd på en magnifik utsikt över Ålands hav, Kökar flög vi rätt över så det såg vi aldrig,  men Sottunga och Mariehamn, Kapellskär och hela Norrtäljeviken där Bamse tillbringat två veckor "på kollo" hos mina föräldrar och deras hundar.
 
Här har Bamse tillbringat två veckor. Hundparadiset!
 
Här ser man Monica och Artos hus!
 
Skuggan av "örnen"
 
Det var ett kärt återseende, men först bjöd vi ut föräldrarna på middag som tack för hjälpen. Det är så tryggt när Bamse får vara hos dem, man vet att han trivs och har det bra.
 
Dagen har bara inneburit ett akut läkarbesök på VC då jag hostar lungorna ur mig. Resultatet blev ett byte av blodtrycksmedicinen så nu hoppas jag slippa använda astmamedicinen för luftvägsbesvären. Tydligen kan man få bronkit som biverkan på dem jag ätit ett par månader nu och det har jag fått förstås. Hoppas att de nya ska funka bättre.
 
Nu kom några av barnbarnen så nu ska jag ägna mig åt dom!

Tolfte och sista knyppeldagen

Underligt det känns att sitta hemma i fåtöljen igen. Ragnar är tvärsur och vägrar komma ur voljären, Esmeralda är som vanligt förnöjsam och ingen annan är hemma. Janne jobbar dubbelpass, ungarna har sitt och Bamse är hos mina föräldrar.
 
Men några knyppeltimmar hanns med innan vi lämnade Knyppel-land.
 
Här jobbas det med Vättersnipan!
 
Dagen började med packning och städning, sen lite knyppel och så fick vi feedback på våra knypplade alster som vi lämnade in igårkväll och så diplom. För varje avslutad och godkänd 2-veckorskurs kan man oxå få köpa en silverknyppelpinne som vi bär som om de vore medaljer. Första året en pinne, andra året en brosch med en pinne, tredje året ytterligare en pinne i broschen och fjärde året en tredje pinne i broschen...sen får man börja samla pinnar i t.ex halsbandet.
 
Jag har gått tre stycken tvåveckorskurser alltså :)

Fröken fick blomma och hon hade gjort ett jättefint bildspel där hon berättade kort för alla om våra spetsar. Det var jättekul och jag kände mig så proffsig på nåt sätt :)
 
 
Barnknypplarna fick fruktfika idag... och våra muggar försvinner nu...
 

Sen packade vi ut resten till våra bilar och kärror innan vi åt lunch på folkhögskolan och begav oss hem i olika färdmedel.... som sagt, känns skumt att ha lämnat sin knyppelfamilj och vara hemma igen. Vättern var lite i uppror...
 

... men det är bara 353 dagar till nästa gång vi ses! 
 
Jag tvättar och fixar, går ner i varv. Ska åka till min bästis och få lite zonterapi nu.
 
Tack alla knypplare för i år och vi ses igen!

Elfte knyppeldagen

Idag har jag varit helt vimsig. Det har liksom inte riktigt gått att få nåt vettigt ur händerna... men så är man fullknypplad vid det här laget. Inte färdigknypplad, men tillfälligt mättad tror jag. Jag skulle gärna knyppla mera men något tar stopp liksom. 12 dagar är intensivt roligt :O)
 
Solfjäder, ägghuva och miniparasoll - brysselspets
 
Vi började dagen med en jätteintressant lektion i knypplingens historia, så mycket som ryms på ca 45 minuter iaf. I Sverige finns minst tre olika tekniker (Dal-, Vadstena- och Skåneknyppling) och ett flertal blandtekniker. I norra Europa finns ännu fler tekniker och oxå blandat med sydd spets. Brysselspetsen är känd och vår fröken hade med sig några roliga godbitar som hon visade för oss. Jag var ju tvungen att i utvärderingen bredvid önskan om dockhus/tittskåpsminiatyrspets lägga till knypplade solfjädrar som förslag till kurs, för det verkar vår lärare sugen på. Vilken kul idé. Det fanns ju massor av inspiration att få på stora knyppeldagen, här kommer fler bilder:
 
Vårfjäril i svart som arband och som nålbrev. Knypplade minifigurer av  Ulla Fagerlin tror jag. Den svarta Vårfjärilen har min lärare gjort och alstren på den andra bilden är en kursare. Nålbrevet kan man göra i finknypplingskursen så den hoppas jag på nästa år!
 
              
Rosenblad är finknyppling och denna är gjord av min lärare och monterad på silke. Verkligen näsduksspets!
 
Västen, hatten och ljusmanchetterna/servettringarna visade jag i fredags...
 
Vid första rasten gick jag för att pressa mina monterade spetsar, men jag gick en omväg förbi dalknypplingen för att se vad de gjorde och där fastnade jag en stund. Jag fastnade oxå inne fördjupning 1... Så himla trevligt att gå runt och prata med andra knypplerskor! ...och när jag pressat min spets vägrade den torka. Den låg på tork på mitt arbetsbord hela dagen men fortfarande vid inlämning var den fuktig! Det har varit extremt fuktigt väder idag och jag tror strykbrädan var väl använd idag på inlämningsdagen av våra arbetsprov. Men det blev några slag till i Vättersnipan innan det blev lunch och jag gick iväg och hämtade min lapp i vår kurs-affär där det stod hur mycket jag handlat för... det var så pass mycket att jag valde att gå till stora affären på torget och betala med kortet. Så firade jag min skuldfrihet med en filé Oskar på Rådhuskällaren.
 
 
Efter lunch monterade jag in mina fuktiga spetsprover i pärmen och fortsatte sen med Vättersnipan fram till massagedax kl 16.15. Sköööönt! Kroppen sov och hjärnan funkade på halvfart.
 
Mina inlämnade uppgifter... Spetsarna symbol, kors och korsbandet + två monteringar och en analys
 
3,40 meter Vättersnipa to be

Ikväll har vi kursare varit ute och ätit avslutningsmiddag tillsammans. Imorgon blir det halvdag med utvärdering av våra inlämnade spetsprover, rummen ska städas och allt ska packas ihop. Känns sorgligt, men lite längtar jag allt hem oxå... Men än har jag tre roliga lektionstimmar kvar att se fram emot!
 
Jag ska gå och leta efter John Blund nu!

Tionde knyppeldagen

Började denna tionde knyppeldag med att spola färdigt pinnarna till Vättersnipan, inklusive att sammaspola langarn i rätt tjockled till densamma. Det blev ganska bra, men pinnarna ser ut som något man kan slå ihjäl nån med, de är så tjocka!
 
 
Till förmiddagsfikat hade jag hunnit att sätta upp Vättersnipan, men eftersom min nya fina dyna är mycket högre än min förra så var det omöjligt att knyppla på den när de stod på bordet... men min lärare från ifjol lånade ut sitt bord som hon köpt på IKEA så nu vet jag vad jag ska inhandla när jag kommer hem!
 
Sen har vi varit på lite äventyr idag. Klockan 14.00 träffade vi kyrkoherden i Vadstena församling och han visade oss kyrkotextilierna i Klosterkyrkan:
 Altarspetsen "kors och ring"
 
Mattan framför altaret: "Ditt ord är mina fötters lykta"... jag har glömt vad konstnärinnan heter, men jag ska fråga imorgon
 
Mässhake med knypplad spets av formgivaren Sten Kauppi, "Vägmärken"
 
Patient nr 28 kunde väva!!! De knypplade detaljerna var inte dumma de heller.
 
Den här spetsen var så söt, men ingen visste vad den hette. Det är inget Svenska Spetsar gett ut iaf.
 
"Visa mig, Herre, din väg, och gör mig villig att vandra den" är Heliga Birgittas bön. Den finns på en vävd altarduk bakom koret i Klosterkyrkan. Lyfter man på duken finns där en knypplad spets!
 
St Lars. En skulptur från 1400-talet.............. och lite modernare konst
 
Efter studeibesökte fortsatte jag knyppla på min båtspets tills det var dax för nästa begivenhet, ett andra besök på spetsmuséet. Vi fick veta lite mer om muséet, utställningen och Gottfrid Larsson och hur det kom sig att hans fantastiska konst har hamnat i Vadstena. Jag fick nu oxå svar på min fråga om frimärket. Det var så att 1976 tyckte man att kungen var för ung för att bli frimärke (varför fick jag dock inte veta) så man utlyste en tävling och Vadstenas bidrag vann!
 

Det är rätt kul att gå på samma utställning flera gånger för man upptäcker så mycket mer. Alla dessa otroliga bladmandlar gick mig fullständigt förbi förra gången:

Och frimärkena med tema knyppling hann jag kika nogrannare på:
 
 
Jag fortsatte knyppla en liten stund efter muséet, men jag börjar bli mättad nu. De obligatoriska momenten är klara, ska bara pressa dem och sätta in i pappen inför bedömningen imorgonkväll. De 3,40 metrarna Vättersnipa lär jag få jobba med ett bra tag innan jag blir klar... det blir knappast före jul (och då nämner jag inga årtal!) Därefter ägnade jag kvällen åt att prata lite i telefonen, äta risifrutti och njuta av utsikten från mitt fönster.
 

Nu ska jag njuta av John Blund!

Nionde knyppeldagen

 
Så här kan en analys se ut. En knypplad förlaga och en kopierad förstoring av densamma.
 
Mina två rapporter "korsband" klara
 
Ville ha varm lunch idag så jag gick till pizzerian och hittade en spännande pizza med lök, salami, skinka, kapris och annat smått och gott. "Special" hette den förstås och kan lätt bli en favorit.
 
 
Fortsatte till Svenska Spetsars butik och slog till på en trådrullshållare. Tyckte jag kunde investera i en sån liten praktisk sak när jag nu ska spola på så mycket grov lintråd till "Vättersnipan.
 
                                                                                        
 
Köpte jordgubbar och mjölk för att till kvällen kunna fira min färdiga "korsband"-spets!
 
Åter i lektionssalen började jag monteringen av "kors". Förs fixade jag en liten kant som jag sydde på nertill på spetsen, sen en lagnettfållad överdel.
 
Nederkanten
 
Överdelen
 
Bara pressa lite, sen klar!
 
Städade lite runt bordet och började sen spola på pinnar till Vättersnipan. Det ska bli en 3,40 meter lång gardinsspets till Sanda... men jag började krokna så jag gav upp innan jag blev klar med spolningen och gick hem redan kl 20.00! Tidigaste kvällen hittills!
 
 
Hemma i Empiren blev det en rejäl portion jordgubbar med choklad och efter det sängen. Jag har tagit en Ipren och legat och raderat något 100-tal bilder ur telefonen för den larmar om fullt minne.
 
 
John Blund är enveten ikväll så jag önskar er en god natt! 

Åttonde knyppeldagen

Tänk att man inte tröttnar! Detta är den bästa början på semestern som jag kan tänka mig. Jag massa tankar som behöver tänkas och det görs bäst med korsning, vridning, korsning. Idag har jag jobbat med "korsbandet" som analys. Det finns ingen arbetsbeskrivning till den så man får knyppla spetsen med en fotostatkopia eller knypplad förlaga. Jag använder mest  kopian för den kan jag sätta fast på dynan, men ibland får jag peta runt i den knypplade förlagan för att se vart trådarna tar vägen. Är snart klar.
 
 
Igår pratade jag med Janne om Vättersnipan och om det nu var säkert att han ville ha 3,40 meter spets till vardagsrummet på Sanda. Det ville han. Då frågade jag om jag kunde köpa en Christinadyna, knyppeldynornas Rolls Royce. Som ni säkert sett på flera bilder så använder jag rosa handdukar för att stapla pinnarna när de blir för många. Långa vävpartier tar tid att göra om man vill ha dem snygga.
 
 
En Christinadyna har en vridbar platta så man kan använda hela cirkeln innan man måste börja bygga på höjden. Jag har känt att det tar så mycket onödig tid att sitta med dessa handdukar och plocks fram och tillbaka, och ska jag göra en så lång spets så vore det skönt med en lyxigare dyna. Janne samtyckte och idag fick jag hjälp av vår provisoriska butik att ringa huvudbutiken för att kolla om det fanns dynor inne... och det fanns EN som lades undan till mig. På lunchen var jag där och hämtade den. My precious! Den kommer underlätta knypplingen nåt enormt! Köpte oxå 10 rullar lintråd vilket borde räcka och bli över.
 
 
Men än har jag den gamla dynan och ska knyppla klart den sista snutten innan jag bestämmer mig för vad som ska knypplas härnäst. Just nu lutar det åt att jag sätter igång med Vättersnipan så fort jag kan. Det vore kul att komma igång med den innan jag åker hem så det verkligen blir av. Nu har jag pratat så mycket om de 43 båtarna så det vore nästan pinsamt om jag inte hunnit ett bra stycke innan jag kommer ner nästa år. Dessutom har jag fått så mycket uppmuntran och min fröken har t.o.m räknat ut hur mycket jag behöver spola på de 31 paren pinnar åt mig!
 
 
Kvällen är vacker och John Blund är här. Ska ägna mig åt honom nu ;O)
 

RSS 2.0