Enerverande

För många år sen var det en kollega som beskrev sin examensuppsats som ett förlossningsarbete där varje ord var som en värk... nu förstår jag var hon menade! Alla dessa hemtentamen vi haft syftar till att träna inför uppsatsskrivandet så det är väldigt öppna frågor som vi ska diskutera med många ord. Om det är ett ämne som ligger en varmt om hjärtat så flyter det ju bara, annars kan det bli hur svårt som helst....
 
Idag har jag lyckats föda fram ca 700 ord. Och jag förstår inte ett ord norska! Det vill sig inte bara, koncentrationen finns inte och nu har hjärnan släckts ner efter timmar av självplågeri.
 
            
Inte har det gjort saken bättre att internet la av. Jag vet inte om det har med stormen Gorm att göra eller om vi helt enkelt för första gången lyckats förbruka vår data-pott...Tur att vi har bredbands-stickan, den är seg men pålitlig. Men nu ska både jag och stickan vila från detta arbete. Jag ska laga middag och åka till mitt glada knyppelgäng i Strängnäs!

Tenta-tider

Maken och jag satt och lyssnade till Mix Megapols Dilemma till frukost imorse. En ung person som inte klarat av alla tentor för att hen känt sig omotiverad... men nu hade pappan ordnat ett jobb åt hen och hen visste inte hur hen skulle göra. Erkänna att hen inte var klar med sina studier, misslyckats alltså, eller ta jobbet och se glad ut, inte säga något om den ofullständiga examen. Alltså, jag förstår hen. Jag är själv så totalt omotiverad för denna tenta så det finns inte ord för det. Det är jättemycket på jobbet, jag skulle hellre vilja ägna mina lediga dagar åt knyppling eller att läsa en bok... eller kanske ännu hellre hälsa på någon av mina vänner som f.n existerar i periferin av mitt hysteriska liv.
 
För att hålla gnistan vid liv gäller det att belöna sig. Räkor till lunch! MMmm, mycket omega som är bra för hjärnan!
 
Träna och kostomläggningen är på sätt och vis livsnödvändiga... Ändå sitter jag här,  huvudet tungt, regnet öser ner, Janne är en raring och håller sig undan så jag får vara ifred med dator, papper och böcker... Och allt går i ultrarapid. När jag lyckats få ner 100 ord på två timmar bränner det nästan bakom ögonlocken. Vad håller jag på med? Att skriva om det som ligger mig närmast om hjärtat går i ett huj, det är roligt och ger energi, men tentan jag håller på med är inte så rolig. Föreläsningarna har varit superintressanta, men det blir ett motstånd när jag nu ska sitta och plöja norska böcker, försöka få till vettiga översättningar och skriva en uppgift som inte attraherar mig det minsta. Men jag gör det. Jag har ju ett mål och det är uppsatsen. Uppsatsen har varit målet hela tiden. Men nu när jag nästan är i mål börjar jag tvivla över om syftet med målet verkligen är det jag vill eller om det bara varit nån sorts prestationsnoja från början till slut. Det får visa sig. Jag är både äldre och mer plikttrogen än personen som Dilemma-panelen försökte hjälpa imorse. En panel som var oense där någon tyckte hen skulle erkänna och någon tyckte att det var bättre att ta jobbet och lära sig yrket den vägen. Jag har ju mitt jobb. Jag är redan välutbildad. Jag kan släppa denna utbildning idag och det kommer inte påverka något i mitt arbetsliv över huvud taget. Frågan är vad allt detta har kostat mig i övrigt.
 
 
Nåväl. Det blev drygt 600 ord igår. Tentans omfång ska vara 2500 ord. Förutom tenteri blev en maskin tvättad, en disk diskat, Bamse promenerad och så fick vi oväntat besök. När jag lagt ner för kvällen hörde jag ljud från öppna spisen. Jag hämtade ficklampan och bakom spisen, där jag ställde musfällan för flera veckor sen då Bamse var så intresserad och låg och glodde i timtal, där satt en mus. En stor rackare för att vara skogsmus så det måste ha varit den sorten som går under större skogsmus. Den vi tog förra året var ju jätteliten. Den här tog upp nästan hela fällan. Den var lite medtagen så den hade nog suttit där ett tag, inte vet jag hur länge en skogsmus klarar sig utan mat och vatten... men nu fick den vatten och hämtade sig snabbt. Jag provade att ge den lite olika frön från Ragnar, den föredrog solrosfröna men orkade inte skala dem själv så det gjorde jag.
 
 
Efter nån timme hade den smällt i sig ett tiotal solrosfrön och var pigg igen. Jag tog med mig Bamse och släppte ut den på ängen vid brevlådorna. Den tog ett jätteskutt ut innan jag ens hann sätta ner fällan, och försvann i den svarta natten.
 
När Janne kom hem från jobbet gjorde jag klar räkmackorna jag utlovat. Sen tittade vi lite på TV och gick och la oss. Låg och njöt av vår fina ljusbärare som vi köpte på Åland för exakt två år sen till jag somnade.
 
 
Nu måste jag sluta skriva blogg och ägna mig åt tentan. Jag hoppas det går liiiiite lättare idag. Det är ju bara motivationen som feilar, men det är illa nog... Men jag kommer vara sjukt nöjd när jag är klar!
 
Avslutar med en bild på en av våra egenhändigt uppfödda Ancistrus samt en av våra nyaste familjemedlemmar, panda-pansarmalen.

Fullständigt galna dagar!

Nu sitter jag i köket. Goja på axel, Bamse har inte gått upp än. Janne jobbar. Jag måste landa här och nu för tenta-tiden krymper snabbt.
 
Onsdagen började med en rivstart. Åkte tidigt för att hinna till besöket kl 9.00, därefter möte med ett par herrar inför något som jag hoppas kunna bli en utveckling av sorgearbetet, snabb lunch, därefter vårplanering inom diakonin, fondgenomgång med chefen och sen månadens stora avspänningspass. Helkroppsmassage, zon-terapi, facelift och röstmassage. Två timmar på bänken. Facelift är typ en ansiktsmassage som jag brukar boka i samband med massagen, zon brukar jag få av min bästis men jag ville veta hur min massör gör den. Röstmassagen var en upplevelse för sig. Hon masserade bröstet och jag fick "låta" samtidigt, sen masserade hon tandkött, gom och tunga med plasthandskar. Inte obehagligt alls, men säreget!
 
      
 
Tre arbetssamtal i bilen (jag måste verkligen skaffa headset eller nåt!). Jag var bra såsig när jag kom hem vid sju. Skönt att det fanns mat klar att värma.
 
Torsdagen kunde jag åka i vanlig tid. Besök kl 10.00, sen ruschade det på så det dånade om det. Jag hade fondarbete kvar sen i tisdags, jag skrev protokoll och försökte samtidigt parera det faktum att en journalist skrivit i lokaltidningen att vi samarbetar med en glasögonfirma dit vi ska få skicka klienter till för gratis glasögon. Det är sant, men vi skulle utarbeta riktlinjer efter öppningsboomen. Varken reklambyrån jag haft kontakt med, eller nån annan kunde ju förutsätta att det skulle komma ut på detta sätt. Men det är ju positivt så nu löser vi det och jag hoppas kunna ha all info vi behöver tills vidare på måndag. Sen blev det torsdagsträff med sång och jubilarer.
 
 
Direkt efter denna begivenhet blev det snabb planering inför kvällens Macka-Mässa-Prat, göra klart så långt jag hann i skrivarbetet som blivit liggande, hämta Bamse, rasta honom och installera honom hos svärmor, tillbaka till jobbet för Macka-Mässa-Prat. Vid halv nio var jag uppe hos svärmor igen, rastade Bamse, pratade en stund med svärmor och somnade snabbt.
 
I går gick vi upp klockan sex. Svärmor dukade fram så fin frukost den tidiga timmen till trots. Jag var på stiftet kl 8.00 och förmiddagen ägnades åt mitt första kontraktsdiakonmöte. Det kommer nog bli en hel del jobb, men om jag bara planerar mitt liv väl så kommer det bli roligt!
 
Jag satte mig så jag kunde njuta av utsikten över Clara kyrka.
                                                                          Sushi till lunch, aldrig fel!
 
Jag stannade för sushi i Högdalen innan jag hämtade Bamse på dagis och åkte till IKEA där Janne mötte upp mig. Vi köpte fyra Billy bokhyllor till Ugglebo som nästan är klar. Jag handlade åt grannen som halkade häromdagen och hemmavid mötte jag henne när jag skulle gå ut med Bamse. Armen var svullen och hon kunde inte röra den alls. Landstinget har dragit in på sjuktransporterna och rått henne att ta bussen till akuten. Bussen går inifrån stan! Hur ska hon ta sig dit? Och hem sen? Jag sa att nu går jag ut med Bamse, kollar tentafrågorna och sen åker vi till akuten! Punkt!
 
Kvällens utsikt var något tråkig! Men folket som kom in var desto mer spännande. Vilken arbetsmiljö det måste vara att jobba på akuten!
 
Det blev nästan sex timmar på akuten. Hon blev omhändertagen efter en dryg timme och försvann, jag satt kvar i väntrummet och pluggade, men när det gått fyra timmar gick jag iväg och frågade efter henne. Jag hittade henne på "gipset". Armen var bruten! Vi kom hem strax före 23.00 och då sov Janne som skulle upp halv fem och jobba... men han hade sparat färska räkor åt mig som smakade himmelskt i den sena timmen.
 
Nu har en ny dag grytt sen länge. Tvättmaskinen snurrar, disken står i blöt, jag ska  sätta in Ragnar i buren och väcka Bamse så vi kommer ut innan det börjar regna. Nu har jag lastat av mig veckan som varit och jag satser stenhårt på att klara tentan på den tid som är kvar. Ingen idé att hålla på att fundera på det, bara gör´t!

Fullt ös, medvetslös!

Två dagar i ett galet tempo! Åkte lite tidigare till jobbet både igår och idag, fastnade i köer förstås, men det var inräknat i tiden så jag hann. På vägen till jobbet igår ringde jag Centrex och bad dem messa de av mina kollegor som inte svarade på mailet i fredags om att vi måste byta geografisk plats för mötet. Väl framme på jobbet kokade jag kaffe, konstaterade att det inte fanns en kaka i hela huset, slet fram psalmboken och valde ut en text och en bön. Det fick duga. Mötet avlöpte väl. Förberedde papper inför hembesöket och for iväg till Högdalen för att luncha med en klasskamrat från grundskolan. Halv två var jag på hembesöket. Hämtade Bamse, for hemåt och använde tiden i bilen till ett långsamtal, värmde rester till mig och Janne innan knypplingskursen på ABF i Strängnäs. Somnade som en stock framåt halv 11.
 
Soluppgång över Nykvarn
 
Trodde inte mina öron när väckarklockan ringde vid sex, natten gick alldeles för fort. Strax efter sju satt jag i bilen och sen har dagen gått i en farlig fart. Tre telefonsamtal och fem besök på förmiddagens två timmar långa diakonimottagning. Kl 11-besöket fick komma in 20 minuter över p.g.a det fulla väntrummet (men hen visste att det kunde bli så). Kvart i ett blev det lunch och efter det två möten på varandra. Telefonsamtal och en snabb uppsortering av dagens alla papper innan jag kom från jobbet strax efter fem. Kom hem kvart i sju och gjorde köttfärssås åt mig och gubben.
 
Janne och jag går omlott, han jobbar natt och hinner inte hem innan jag åker på morgonen. Vi ses till middagen sen sover han ett par timmar innan han åker till jobbet och jag stupar i säng.
 
Tre dagar till i detta tempo väntar.  Framåt helgen blir det tenta för hela slanten, fredag - onsdag. Det är roligt när det händer saker, men nu ser jag fram emot några koncentrerade dagar!

Två dar jobb och en dag ledigt

Allt flyter på. Jag var rätt trött i fredags. Jag kom i säng halv ett efter tågförseningen men var så speedad att jag hade svårt att somna. Klockan hade passerat två när jag tittade på den sista gången, ändå gick det an att kliva upp strax efter sex. Klockan 10 var jag på stiftet och pratade om uppdraget som kontraktsdiakon. Det verkar i nuläget inte som det är så betungande, men väl inne i det kanske det förändras? Vi får se. Jag ska försöka kontakta de församlingar jag inte varit i nu under veckan. Sen åt jag en alldeles för stor lunchbuffé på Skebohov i Högdalen innan jag åkte till jobbet. Där möblerade vi för Stilla Dag.
 
Magnolian är redan vansinnigt vacker!
 
Så på lördagen var det dags för en Stilla Dag. Återigen blev det en extra tidig morgon, jag lämnade Bamse hos svärmor klockan åtta och var på jobbet halv nio. Lite förberedelser och halv tio kom de första deltagarna. Det blev en fin dag. Vacker musik, härlig meditation, god soppa, lugnt och trevligt... och så blev det fyra bokade halvtimmes-samtal, vilket kändes bra att det utnyttjades. Det är ju så mycket som kan komma upp i en när man tillbringar en dag i tystnad...
 
 
Jag hade också tid för egen eftertanke och lovade mig själv att ta tag i mitt självdestruktiva leverne. Dagarna går och jag bara tänker att jag ska... Ryggsmällen satte ju P för min motivation att komma iväg och träna, och som sur grädde på det beska moset har jag tryckt i mig allt möjligt onyttigt. Oslo är en stad av smörgåsar och det har blivit väldigt mycket sådant för min del. Hemmavid har det fortsatt (ja det började innan jag åkte till Oslo) med smörgåsfrukostar. Varför? Bara för jag är lat och inte orkar koka quinoa-gröten! Som om det vore ett problem? Så i fredags blev det jättebuffén med följden att jag var så däst när jag kom hem, orkade inte laga middag utan smällde i mig trekvarts påse ostbågar tillsammans med en norsk chokladkaka och två glas vin i tron att jag skulle sova gott. Men hallå-å! Alkoholen fick mig visserligen att somna gott, men tre låg jag klarvaken i sockerchock! Vid Stilla Dags-lunchen fick vi fantastiskt gott hembakt bröd med jordärtskockssoppa, men det goda solrosfrö-brödet växte i munnen. Dessutom har jag ont i hela kroppen. Jag är jätteglad att detta händer för det bevisar min tes att jag inte tål vitt mjöl! Nu blir det mjölfritt! Jag hämtade Bamse efter avslutad städning och åkte hemåt, stannade till på Coop Forum i Strängnäs och köpte grönsaker och nötfärs. Det blev ratatouille med 100%nötköttshamburgare stekta i olivolja. Vatten med ingefära, citron och honung till. En stor tillbringare står i kylen!
 
 
Jag blev tok-kär!
 
Idag hade jag tänkt ta tag i träningen och gå på gudstjänst. Av det blev intet. Jag vaknade halv 10 efter 12 timmars ostörd sömn och lovade mig själv en lugn Domsöndag utan att döma mig själv för hårt. Quinoagröt med valnötter, kokosmjölk, russin, torkade mullbär och äpplen tillsammans med en ekologisk banan kändes bra i kropp och själ. Tvättmaskinen och torktumlare har gått. Bamse och jag har varit ute och njutit det vackra vädret. Jag har varit i Solberga och handlat åt grannen samt köpt lite godis till Ragnar, mat till grodorna och två panda-pansarmalar! Bamse har blivit duschad. Sängkläderna är nytvättade. Jag har pratat en del i telefonen. Hittade löss i paprikaplantorna vi tagit in före frosten, nu åkte de ut och alla blommor runt om dem fick duscha.
 
Bamses hood! Och klockan är bara fyra!
 
Ratatouille och hamburgare till lunch. En smoothie på egenhändigt plockade svarta vinbär, ekologiska aprikoser och kokosmjölk till mellanmål. Nu ska jag gå ut en snabb sväng med en fuktig men nödig Bamse innan Janne kommer hem. Räkorna har tinat! Inte ett enda uns gluten så långt ögat kan nå!

99 minuter sena

Annars har det varit en bra dag. Lektioner på fm och långsnack på lunchen, sen gick jag till Katarinahjemmet och hämtade min väska och tog tunnelbanan till sentralstasjonen. Där blev det tre timmars väntan. För det första var jag ute i god tid i brist på annat att göra med en tung väska, för det andra var tåget en timme sent till Oslo. 
 
 
Förutom en dejt med två klasskamrater i bistron har jag ägnat den förlängda resan med att virka tutt-mössa och lyssnat på irriterade medresenärer. Men vad ska man göra? Inget blir bättre av att gnälla. Det är som det är, men jösses vad trött jag är. En lika trött Janne väntar i Södertälje...

I skolbänken mm

Dagen var så mycket roligare än gårdagen. Sov gott på St Katarinahjemmet och fick en helt ok frukost i matsalen på morgonen. Där dök oxå två av klasskamraterna upp. Vi tog sällskap till skolan. Skoldagen har handlat om ledarskap och konflikthantering bl.a.
 
 
På "hemvägen" gick jag förbi en garnaffär i Majorstuen som jag spanade in igår. Det var fullt av kvinnor inne i den som köpte garn så det verkar rätt poppis att sticka/virka här. Jag köpte tre nystan bomullsgarn och en heklenål, men vad jag ska göra får ni se imorgon om jag blir klar.
 
 
Klockan sex möttes de flesta av oss svenskstudenter upp vid Majorstuen för att gå och äta tillsammans. Det blev indiskt på Curry och Ketrchup, Kylling Korma med Taj Mahal för mig. När vi pratar klart om studierna pratade vi om bl.a slakt hur länge som helst. Intressant ämnesbyte. Men det har varit jätteskönt att inte prata terrorism!
 
 
Nu tror jag det är läggdags även om klockan inte är alltför mycket, men dagen har varit intensiv.
 
Sov gott!

Åter i Oslo

En lång småtråkig dag. Gick upp halv åtta, vi gjorde oss klara och så skjutsade Janne mig till tågstationen i Strängnäs. När jag gick av i Södertälje fick jag sällskap av en dam som hörde att jag skulle på samma tåg som henne när konduktören blippade min biljett, hon skulle till Karlstad och jag till Oslo. Vi hann avhandla en hel del, från terrorister till tågpriser och antalet barnbarn (det var barnbarn hon skulle besöka i Karlstad) innan tåget kom. Vi satt inte bredvid varandra på tåget så jag ägnade resan åt att läsa kurslitteratur. En varseblivning om otryggheten som kommit till Europa - gränskontrollanter gick igenom hela tåget och ville se ID på samtliga efter vi passerat norska gränsen. Tåget blev 25 minuter sent in till Oslo men för min del spelade det ingen roll, jag hade gott om tid att hitta St Katarinahjemmet efter att ha tagit metron till Majorstuen.
 
 
Jag vilade en liten stund på rummet, sen gick jag ut på stan för middag. Det blev en favorit i repris -  Pad Thai med plastgaffel på Chilli Thai vid Metro Majorstuen.
 
 
Sen gick jag runt omgivningen en stund, fotade kristallkronorna som nog är nån sorts julpynt...
 
 
 ... och köpte lite choklad på närbutikskedjan Kiwi.
 
 
Nu tänker jag plugga lite till innan jag gör kväller. 

En ledig måndag

En skön dag. Plockade, städade, tvättade, packade, promenerade Bamse... fixade lite med papper till nästa styrelsemöte i Knyppelpinnarna och ringde lite.
 
    På kvällen knyppelkurs på ABF. Trevligt som vanligt.
 
Nu lite resfeber som vanligt... Men jag klarade arbeidskravet i kursen Ledelse i kirke och samfunn så det är bara tentan kvar. Sen kan jag ana slutet av Masterstudierna, för klarar jag denna tenta så är det bara uppsatsen kvar!
 
                                   

Livet på en pinne!

Knyppling och barnbarn, kan det bli bättre?
 
Idag hade vi workshop i metallknyppling på Knyppelpinnarna. Det blev rekordmånga som kom, både anmälda till workshopen eller som ville delta i gemenskapen och knyppla eget.
 
Det går utmärkt att knyppla sjal i ull...            ...eller armband i metall
 
Efter fem timmars var det lilla roliga slut och jag åkte vidare mot nästa roliga - hem till Monica för att få pussa på Nova en timme.
 
Nova förklarar  mobil-mysterier för mormor!
 
 
Sen åkte jag hemåt och lyckades på vägen att övertala Janne att möte mig på Vita Elefanten. Dem kan jag verkligen rekommendera. God mat och trevlig personal.
 
Fantastiska vårrullar toppat med ett hjärta av gurka

Nu är det Beck som gäller!

Syverkstad

Vad konstigt det kändes att slå på bilradion efter den glada bloggen imorse. Helt enkelt fruktansvärt! Och vad kommer det leda till? Jag var glad över att redan vara på väg när jag hörde nyheten. Våldet får inte segra, vi får inte slås ner och sluta leva...
 
 
Eva och jag bestämde tidigare i höstas att ses och ha syverkstad. Jag har inte lyckats få igång symaskinen Janne köpte åt mig för typ två år sen, men Eva letade reda på en instruktion på nätet, sen var vi igång. 
 
 
Dagen fylldes av mycket prat och en bonad jag ska ha på väggen i mitt arbetsrum. Nu ska jag leta lin och knyppla en passande spets, tänkte jag. Och en passande upphängningsanordning...
 
Tyget hittade vi i Mariehamn i somras
 
När jag kom hem lyste återigen huset av ljus både ute och inne. Efter middagen hjälpte Janne mig att göra iordning pinnar till workshopen i metallknyppling imorgon. 
 
Nu har jag suttit och tittat på nyheterna och försökt ta in vidden av det som händer samtidigt som jag spolat på pinnar till imorgon...

Fredag den 13:e

... blev en riktig kanondag! En trevlig frukost med svärmor, inga direkta köer till Pytteliten, och så ett besked att vi ska få hjälp till glasögon till behövande innan jag skickade iväg två viktiga mail som på kvällen fått jakande svar...
 
 
... och mellan skickandet och mottagandet av mailen så hade vi en fantastisk utflykt till Stjärnholms stiftsgård. Lilla Höstutflykten är en kortare utflykt och i år gick den till Stjärnholm där vi deltog i middagsbönen, åt en fantastisk lunch med tomatsoppa och älgfärsbullar i messmörssås och shoppade lite i butiken.
 
Shopping på Stjärnholms slott. Änglar och ugglor!
 
På hemvägen blev det ett litet stopp i Saltå kvarn där jag köpte röd quinoa, russin, mullbär, pinjenötter mm.
 
Inga direkta köer på vägen hem heller och hemma var huset fyllt av levande ljus och maken hade köpt färska räkor och ost till middag... Mm, fredag den 13.e!
 
Idag har jag börjat med att försova mig, så nu ska jag hasta på lite!

Vilken superdag!

Hann med två lite mer komplicerade ärenden i förmiddags innan jag knallade ner till LP- stiftelsen och åt lunch medan jag surrade med gubbarna. Det känns jättebra att vara där. När det började bli tomt kom några av de frivilliga från Pingstkyrkan och ville veta mer om varför jag var där. Hela grejen känns lyckad.
 
 
Eftermiddagens besök uteblev så jag hann ringa ett par samtal och svara på mail innan jag hämtade Bamse, gick ut med honom och installerade honom i svärmors tomma lägenhet.
 
 
Sen åkte jag till Sjödalsgymnasiet, åt middag med Lions och höll därefter mitt lilla halvtimmesföredrag om diakoni. Det kändes lyckat. Jag fick svara på frågor ända till ordförande bröt då de skulle hinna med mer under kvällen. Kanske värvade jag en och annan frivillig? Frågan kom upp iallafall. Blommor, applåder och en burk senap! Man tackar!
 
 
Nöjd körde jag hem till svärmor. Hon hade kommit hem och vi pratade i över en timme innan jag tog ut Bamse.
 
En god natts sömn på det här? 

Hepp hepp

... som i heja heja, eller som i sjuttsingen vad fort det går. Tre dagar har gått IGEN och det svänger så in i baljan att jag får kolla flera gånger om 1. jag lämnat Bamse innan jag kommer till jobbet 2. att jag hämtat honom efter jobbet. Det låter nog värre än det är, men jag har suttit mycket i bilen och på kommunala fortskaffningsmedel dessa dagar så det har varit på sin plats att dubbelkolla.
 
Måndagen försvann i flygande fläng. Morgonen bjussade på ett spontanbesök vilket funkade då det inbokade besöket ringde sig sjuk. Jag ringde och bokade in nya besök med dem jag avbokade förra veckan och pysslade om min almanacka efter förra veckans sjukfrånvaro. Eftermiddagen bjöd på fika på Gunnarssons och ett besök i Allhelgonakyrkan med Kyrkgruppen.
 
 
Allhelgonakyrkan var min mormors hemkyrka så det var extra kul att få återse den fina träkyrkan i Helgalunden.
 
Efter kyrkbesöket knallade jag ner till Scandic Malmen och tillbringade fyra timmar med praktikanterna från i somras. Det var jätteroligt att se dem igen och få höra hur det går för dem i studier och annat.
 
Halv nio bröt vi upp, jag tog pendeln från Södra till Huddinge och mötte upp Jens, Bitchen och Bamse på Skogskyrkogården ca halv tio på kvällen i regn och rusk. Äntligen fick jag tända mina ljus och lägga ner kransarna jag köpte till Allhelgona.
 
 
Vi åkte och handlade på Mc, åt med Sandra och tog sen en kvällspromenad med hundarna. Jag sov över hos son med flickvän och de var så omtänksamma så jag fick sova i deras säng med tanke på ryggen, medan de sov i soffan. Jag var riktigt rörd över omtanken!
 
 
Tisdag då. Jag började med frukost på jobbet. Vi får frukost varje tisdagmorgon och jag tycker det är så himla trevligt att träffa arbetskamrater från olika områden på ett avspänt sätt. Sen åkte jag till ett hembesök som berörde mig djupt. Tillbaka på jobbet slängde jag i mig en köpt lunchlåda och sen var det schemaplanering för våren. Kvällens begivenhet var inställd och jag var så glad över att kunna åka hem i vanlig tid. Dock... på lunchen var jag på Post Nord och skulle hämta ut ett paket, men de hade förstås inte öppen mellan 10.30-15.00 så jag åkte dit innan jag hämtade Bamse. Paketutlämnaren envisades med att Huddinge kommun hämtat ut mitt paket fast hon inte ens blippade avin... jag gick ut till bilen och ringde Kundtjänst. Två gånger fick jag ringa Kundtjänst som sa att paketet inte var uthämtat! Sen fick jag paketutlämnaren att blippa avin och då sa hon att den står registrerad som att den finns här men det gör den inte ser du väl och slog ut med armarna! Jag började tänka att hon är nog knäpp, bad henne kolla i alla fall för det är ett litet paket med två t-shirts i, sa jag. Då tittade hon i en lådhurts och visst 17 fanns den där! 25 minuters tjafs för att öppna en låda! Morr! jag kom iväg sent men när jag kom hem hade Janne tänt levande ljus i hela huset och utanför, det var så fint!
 
 
Idag har jag inte varit på jobbet alls. Jag började dagen med arbetshandledning, tog bussen upp till Ersta där jag fick två timmar med den kvinna jag hoppas få som handledare till masters-uppsatsen. Nu har vi i alla fall gjort en bra plan för hur jag ska lägga upp uppsatsen och det känns så skönt! Till sist åkte jag på hembesök.
 
Nu är tvättmaskinen snart klar, jag ska diska, läsa igenom presentationen jag ska ha på Lions imorgon och gå ut med Bamse. Inatt vaknade jag före fyra och kunde inte somna om, så jag räknar med att sova gott inatt och det kan behövas. Morgondagen blir lång och spännande...

Spahelg och kalas

En intensiv och rolig helg har det varit. Intensiv avkoppling, skulle man kunna säga.
 
I lördags förmiddag åkte Janne, jag och Bamse iväg till Linnéa. Ängla fyllde 8 år mitt i deras flytt och det firade de förra söndagen. Då låg jag rejält för ankar och fick vackert stanna i sängen. Nu blev det kladdkaka och barnbarnsgos.
 
Ängla hade önskat sig bl.a Bratz, och hon fick Jade.
 
Så sött så man döööööör!
 
Bamse fick vara kvar medan Janne och jag for vidare mot Sala där det blev räkmacka. Den här helgen låg verkligen i farozonen efter förra fredagens ryggsmäll, men jag är så glad att vi kom iväg! Vår ursprungsplan var att gå guidad tur i Sala Silvergruva, men det gav vi oss inte på efter ryggsmällen som ännu inte läkt helt.
 
Klockan tre checkade vi in på Sätra Brunn i Sala och strax efter låg vi i det varma vattnet.
 
Skogshöjden, här bodde vi
 
 
Efter två timmar i bassängen, ångbastun och bubbelpoolen blev det en fantastisk trerätters. Sen sov vi gott, kan jag lova!
 
                                                                                 Källan
 
Frukost!
 
Vi checkade ut och tog oss till restaurangen där vi åt en fantastisk frukost, sen blev det två timmars bad till. Allt varmt vatten och tyngdlösheten har gjort min rygg så mycket bättre. Jag har ägnat mycket tid till att bara ligga och flyta på fläsket i det varma vattnet.
 
Sen åkte vi vidare. Vi körde förbi Plantagen i Enköping och köpte lite blommor till Linnéa och grannen som varit djurvakter, sen åkte vi till Linnéa och hämtade Bamse. Till sist åkte vi ut till Gustavsberg för att äntligen fira Jennifer som fyllde fyra år i augusti när vi var ute på sjön i somras. Bekki, Jens och Sandra var också där för att överraskningsfira Janne på Fars Dag. Det blev en trevlig avslutning på en toppen-helg.
 
Bild från i somras
 
Och nu har en ny arbetsvecka precis börjat. Den bjuder på en hel del smått och gott. 

Det händer krejer!

Idag har jag jobbat hemma. Hela dagen har jag jobbat med den presentation jag ska ha på Lions möte på torsdag, men jag har också ringt samordnarna i flyktingarbetet i Vantörs och Västerleds församlingar för att få veta lite mer.
 
 
Ragnar och Bamse har larmat om att det händer saker och ting därute... för under eftermiddagen har det skramlat och låtit, och ikväll har det lyst skarpt utanför fönstret. Vi får hjälp att dra vatten till gästboden bland annat.
 
Jag har föreslagit en vallgrav med koi-fiskar runt huset... vi får se om nån nappar på idén!
 
Det behövs visst lite värme i höstrusket, ser jag...
 
Lysande eldklot i skogen...
 
Nu har den arbetande utomhusbefolkningen bjudits på köttgryta och whisky. Jag har diskat och tror jag ska förflytta mig till TV-soffan så får vi se om jag får sällskap av maken så småningom...

Sex dygn...

... sen ryggsmällen. Jag är faktiskt förvånad över att det har gått så kort tid. Det känns som jag legat här i en månad! Men det är bara sex dagar och det går framåt. Med lite försiktighet och planering kan jag nu resa mig nästan smärtfritt från säng och soffa. Läkningen har faktiskt gått ganska fort den här gången, även om det känns oändligt långsamt, men så har jag gjort allting rätt också. Jag tog bort ytterligare en tablett idag och jag har promenerat med Bamse och kryckorna ända bort till brevlådan! Men mest har jag legat i sängen med värme och dator.
 
         

Nu har jag kommit så långt jag kan i styrelsearbetet för Knyppelpinnarna. Föreläsare och kursledare är uppringda, verksamhetsberättelsen är klar så långt det går att göra den, verksamhetsplanen för nästa år likaså, kallelse och dagordning till årsmötet i februari - check, kallelse till styrelsemöte nästa söndag ivägskickat. Jag har också mailat lite med jobbet och har börjat skriva presentationen jag ska ha på Lions nästa torsdag. Trots allt känner jag mig effektiv och nyttig.
 
 
Nu har jag legat ett par timmar igen och tänker försöka mig på att laga en fisksoppa. Det krävs att jag står upp i en ca en kvart innan soppan ska sjuda en stund, och det ska inte vara några problem om jag promenerar fram och tillbaka till vardagsrummet några gånger. Halleluja!

Spöken och spindlar

Inatt somnade jag inte förrän halv fyra. Nu har jag sovit jättemycket sen ryggsmällen och kroppen är rätt utvilad. När man får de här ryggsmällarna är vila, värme och smärtlindring jätteviktigt för med ordentlig smärtlindring kan du snabbare börja röra på dig och det är viktigt för hela kroppen. Men så mycket smärtlindring och all värme gör en också rätt såsig. Nu har jag kunnat dra ner smärtlindringen till ungefär hälften. Knivhuggsmärtan är i det närmsta borta så jag törs resa mig utan en klump i halsen av rädsla. När det varit som värst (inte denna gång) har jag svimmat av smärta och därför varit tvungen att bli inlagd.
 
                                    
 
Men i alla fall. Inatt när vi la oss, vid midnatt ungefär, så somnade Janne rätt omgående. Jag låg vaken och stirrade ut i mörkret. Då känner jag tydligt hur nån sätter sig på sängkanten. Under kvällen såg jag skuggor som for över mattan, Bamse satt på soffans armstöd och stirrade ner i hörnet så jag tänkte att vi har nog en mus inne igen... Men nu var det då baske mig ingen mus! Jag far dit med handen för jag trodde att det kanske var Bamse som hoppat upp i sängen, men det var tomt. För några år sen när jag var ute vid midnatt med Bamse efter att ha sett en film såg jag tydligt en man i reflexväst vid bommen utanför vårt hus, jag var säker på att det var bonden som kom. När han inte rörde sig lyste jag åt det hållet med ficklampan ... och då pulvriserades han. Nu börjar jag undra om husets förra ägare är här och kollar läget. Det finns inget otäckt i huset och huset är snällt, men förre ägaren var inte fyllda 50 när han dog här inne. Om jag förstått det rätt så var det hans föräldrar som byggde huset.
 
 
Jag låg och tänkte en stund. Janne och jag hade sett två program på TV, först Kalla Fakta om den svenska tallskogen i Uganda som klimatkompenserar för våra utsläpp, men tagit bybornas åkerjord i anspråk, sen en dokumentär om en brittisk reporter som följt med flyktingströmmen från Kos och in i Europa. Människans profitanspråk verkar inte ha nån gräns. Villigt riskerar man andra människors liv för en slant i fickan. Hur är vi funtade egentigen? Hur skulle jag agera om jag var riktigt fattig? Jag tröstar mig med att det finns så många goda motkrafter och jag ber för att det goda ska segra tillslut.
 
Cementringen som kommer att prunka i vår!
 
Idag har jag fortsatt jobba med Knyppelpinnarnas verksamhetsberättelse. Det har varit jätteroligt att läsa det senaste årets nummer av Stadkanten, Knyppelpinnarnas medlemstidning, för att fräscha upp minnet av vårt Knyppelår. En liten promenad har jag gått också i solen med Ragnar på axeln, med Bamses koppel nerkört i fickan så jag kunde styra kryckorna ordentligt med händerna. Bonden har varit här och grävt ut bakom bodarna så vi fått en större parkering där vi får plats med båten, Linneas husvagn, lillbåten och våra bilar. Vi har också fått hit en cementring som vi ska plantera blommor i.
 
 
Och spindlarna då? Jo, vi har ett stort antal Lockespindlar inomhus. Jag har haft dem i sängen när jag legat och läst på kvällarna, de har gömt sig i toarullen när jag varit på dass, en låg drunknad i Bamses vattenskål härom morgonen, de kryper på väggarna i kök, badrum och sovrum. Jag är inte rädd för spindlar, men jag tar helst inte i dem... men de verkar uppskatta mig desto mer. Idag när jag satte mig vid matbordet så hade jag en i huvudet! Janne fick plocka bort den... nån måtta får det allt vara!
 

Nu önskar jag oss alla en fin kväll och en god natt!

Fyra dygn...

.... sen ryggsmällen. I förrgårkväll låg jag i sängen och tittade på säsongens tre avsnitt av " Så mycket bättre" på SVTPlay och sen läste jag Roslund och Thunbergs "Björndansen" en timme. Klockan var över 1.00 när jag släckte lampan. Allt för att kunna sova igårförmiddag. Men inte kunde jag det så gårdagens förmiddag var urjobbig. Maken behöver givetvis sova efter sina 12-timmars nattpass och han har ju inte fått sova ostört i helgen eftersom han varit tvungen att gå ut med Bamse när han kommit hem på morgonen, och sen igen mitt på dagen både lördag och söndag. Men för mig att ligga med fördraget fönster och inte kunna läsa eller göra något som behöver lyse eller ljud blev det trist. UR-trist. Men eftermiddagen blev bättre. Han gick upp lite tidigare för att komma in i dag-rytmen igen, så jag fick äntligen någon att prata med samt dagsljus. Han åkte och handlade och grillade fläskfilé på kvällen vilket var himmelskt gott efter att ha ätit kall affärsgrillad kyckling och banan i tre dagar. Ryggen är lite bättre så jag hade lyckats knåpa ihop vitlökssmör under dagen och lyckades faktiskt göra en kantarellsås innan middagen, men efter middagen var ryggen helslut. Jag fick sätta mig och skära en tugga, sen gå fram och tillbaka medan jag tuggade, sätta mig igen och skära en bit till... Jag dristade mig till att lägga mig i soffan på kvällen och det var underbart att se på TV. Med möda kom jag upp ur soffan också, men det spelade ingen roll, det funkade med lite bök och smärta.
 
 
Idag har det varit ännu lite bättre. Främst för att maken och jag vaknade samtidigt, vi kunde prata och rullgardinen kunde dras upp. Frukosten hoppade jag över, fortfarande mätt efter måndagens riktiga middag, men efter ett par timmar kokade han kaffe och det var underbart gott! Och härligt att inte vara ensam. Dessutom har jag kunnat använda datorn så jag surfat runt och läst en massa olika saker, jobbat lite med styrelsearbetet i Knyppelpinnarna samt skickat några mail för att kunna förbereda en presentation jag ska ha på Lions nästa vecka. På eftermiddagen dristade jag mig t.o.m till att ta en liten promenad. Med Ragnar på axeln och iklädd mjukisbyxor, raggsockor och foppatofflor gick jag två varv med kryckorna i vår vändplan. Det var så underbart så det går inte att beskriva att andas frisk luft!
 
 
Höjden av långleda?
 
Sådärja, då blev det en liten rapport från sjukstugan... eller sjuk är jag ju inte ... jag är indisponibel pga smärta.
 
Nu har jag vilat efter middagen. Maken grillade hemgjorda hamburgare och så fanns det kantarellsås och vitlökssmör kvar från igår. Himmelskt. En liten stund vid TVn kan jag gott tänka mig för omväxlingens skull.
 
Sådan matte, sådan hund

Två dygn...

... sen ryggsmällen. Alltså, det är aldrig roligt och det kommer aldrig lämpligt, men understundom ligger jag likväl och förbannar eländet. Jag grämer mig över att ha missat arbetsdagen på Alla Helgons Dag, kvällen när kransarna skulle läggas på och lyktorna som skulle tändas på gravarna på Skogskyrkogården, de ligger kvar i bakluckan... och presenterna Ängla och Matte skulle få idag ligger kvar i vardagsrummet. Jag får fortsätta vara nyfiken på deras nya hus i Skokloster. Och pumporna jag skulle köpa i fredags och göra Jack-o´-lanterns av ... ja det blev ju inget förstås.  Allt känns skit! Jag bläddrade tillbaka i bloggen och läste om förra årets Alla Helgons Dag. Den var perfekt och jag tänkte göra en repris på den i år. Nope! Här får jag ligga och sura! Ont i magen har jag också, inte konstigt när man knaprar smärtstillande som om det vore Halloween-godis och man inte kan röra på sig.
 
Fjolårets pumpor
 
Inte blir det bättre av att Janne jobbar natt. Han har pratat med sin chef så han får åka hem och det går åt pipsvängen med tant Guggelutt, men än har jag klarat mig. Dock lider jag (och han stånkar rätt friskt också) när jag kommer hem på morgonarna och får gå ut med Bamse, sätta klockan på ringning och gå ut en gång till med Bamse och mata övriga djur innan han får sova sina sista timmar innan det återigen är dags att gå ut med Bamse och åka till jobbet. Mina måltider har blivit en banan eller ett fröknäcke och vatten typ. Igår rensade han en grillad kyckling han köpte i fredags och den har räckt till middag åt mig i tre dagar. Jag kan inte stå upp så länge att jag kan laga mat. Jag äter snabbt stående vid diskbänken och kan inte ens böja mig för att slänga soporna. Och trist till tusen är det att ligga bredvid en sovande människa hela dagen. Jag kan inte läsa, inte vara inne på datorn... ligger ibland under täcket och kollar Facebook via mobilen. Nå, ont ska med ont fördrivas. Imorgon hoppas jag kunna komma ner i TV-soffan... ja ner kommer jag väl, men i nuläget törs jag inte chansa på att jag kommer upp också.
 

Nå, inget blir bättre av ligga här och gnälla. Jag har fingrar så jag kan skriva av mig i bloggen. Jag har fått tröstande ord på Facebook och i mail. Jag har öron och en mun så jag har kunnat prata med Linnéa och fått höra lite om kalaset, huset och flytten. Jag har ögon så jag ska kolla lite på SVT Play nu när Janne åkt till jobbet, sen ska jag fortsätta läsa lite. Och sist men inte minst så har jag en granne som kommer in om en stund och går ut med Bamse! Egentligen har jag det rätt bra, för det kunde ha varit ju mycket värre.
 
Och när väl rullgardinen for upp så var ju utsikten inget att klaga på!

RSS 2.0