Båtlogg dag 15 --> hemmahamn

Vi lämnade Enköping vid tolv mitt på dan pch hann hem till Strängnäs innan himlens portar öppnade sig och ösregnet kom.
 
 
Lika skönt att vara hemma igen som tråkigt att lämna båten.
 
Over änd out!

Båtlogg dag 14 --> Enköping

 
Vaknade av värmen som vi gjort de senaste morgnarna. Men morgonen piggades upp av fint besök. En vän som bor lite utanför Västerås tog med sig sin Oäkta Make och kom till båten för förmiddagsfika. Jättetrevligt!
 
 
Sen styrde vi kosan ut på öppet Mälar-vatten och badade en timme innan vi tog oss till Enköping. Här blir vi kvar inatt.

Båtlogg dag 13 --> Västerås

Västerås båthamn i kvällningen
 
På förmiddagen tuffade vi från Köping. Liksom igår stannade vi på en vindstilla fjärd och badade både oss och hundar.
 
 
Rambo är ff lite tveksam men Bamse har börjat njuta av att doppa sig i värmen. När han kommit upp sätter han sig bland sina människor på båtens badbrygga och kisar mot solen. 
 
Vi anlände Västerås tidig em, promenerade upp i stan och åt lunch på ett tacoställe, sen följde vi ungdomarna till tåget. Det har varit så mysigt att få rå om dem lite!
 
 
Eftermiddagen har Janne och jag gjort vad vi kunnat för att undvika den galna värmen och vilat i ruffen. Sen har jag tvättat upp lite kläder och duschat, lagat mat, diskat och tagit av solfjädern från knyppeldynan.
 
 
Jag hade tänkt fortsätta med broderiet som legat nere ett tag, men jag tror jag kryper i koj istället...hundarna har redan lagt sig!

Båtlogg 12 --> Köping

Fy vilken natt! När de fiskande araberna åkte hem när vi cabbade på båten vid 22.30 dröjde det inte länge förrän gästhamnen i Kungsör invaderades av svenska ungdomar... som till att börja med satt lugnt och stilla och pratade. Men vartefter timmarna gick blev rösterna ljudligare, musik började pumpa och rökelsen jag trodde mig känna doften av visade sig vara hasch! När ungarna sen uppförde sig som apor i flock, hängandes i gästhamnsbryggans  regnskydds takbjälkar, tillika vrålande som galningar började jag googla på närpolis, störningsjour och hamnvakt utan bra resultat. 02.38 gav de sig av och en timme senare tittade jag på klockan sista gången innan jag somnade.
 
Fem timmar senare vaknade jag, allt annat än utvilad. Frukosterade och knypplade en stund innan Bekki och Freedy kom med tåget.
 
 
Vi har badat, gått i Köping - the ghost town - och haft kräftskiva i gästhamnen. Mys! Dagen och kvällen blev supertrevlig!
 

Båtlogg dag 11 --> Kungsör

I förmiddags slussade vi ner för Hjälmare kanal efter det att Janne tagit ett morgondopp och räddat en trollslända.
 
Slussen vid Hjälmare docka  
 
Rambo håller koll!
 
E20
 
Sista slussen nedåt, Gravudden
 
Vi åkte in en sväng till Arboga och tittade lite. Pantade flaskor, åt räkmacka samt handlade lite småsaker. 
 
Väntar på pappa som är inne och handlar
 
Sen åkte vi Arbogaån till Kungsör, här stannar vi inatt. 
 
 Bamse har stenkoll!

Båtlogg dag 10 --> Hjälmare Docka

Favorit i repris! Men innan vi kom hit lämnade vi Hampetorp i strålande sol. Vi tänkte först sova i Fiskeboda, men där var det stekhett, vindstilla och fullt av barnfamiljer. Inget ont om barn, men när de får skrika oupphörligt och spruta vatten på vad och vem som helst så känns det lite skönt att kunna lossa tampen och puttra vidare. Vi åkte till Notholmen och lämnade Hjälmaren via kanalen.
 
 
Framme i dockan blev det spa med löjor, mört och abborre!
 
 
Good night, folks!

Båtlogg dag 9 --> Hampetorp

Tuffade långsamt runt Vinön över en spegelblank Hjälmare. Tog natthamn i Hampetorp redan på fm. Här har vi promenerat, knypplat och jag har duschat iskallt då den enda duschen var  bastuduschen = samma vatten som man fyller på dricksvattnet i båtarna med. Nå, nu är jag inkl. håret rent!
 
Vinön imorse 

Båtlogg dag 8 --> Vinön

Här ligger vi så bra att vi blir kvar inatt oxå. Ett spegelblankt Hjälmaren, sol, ett par uttrar som tittar upp ibland, nykokta Hjälmarekräftor, promenader och en hel del knyppling. Kan inte bli bättre!
 
 

Båtlogg dag 7 --> Vinön

Lite shopping i Örebro på förmiddagen: Tyg till nya båtgardiner, 4 knappar till ännu ett julhjärta, hundmat, köttfärs och mjölk.
 
 
Sen åkte vi. Inatt sover vi i gästhamnen på Vinön.
 
Nu ska bara trådarna fästas på hjärtat. Bamse tycker garnet är en perfekt huvudkudde ❤️

Båtlogg dag 6 --> Örebro

Ännu en fin dag i Örebro. Jag knypplade några centimeter solfjäder under ett par timmar på förmiddagen och sen kom Marianne. Det blev fika i Wadköping och långpromenad.
 
 
Päron- och chokladmoussetårta 
 
 
Ikväll gick Janne iväg och köpte tacotallrik åt oss, i övrigt har jag slagit frivoliteter 😍
 
 
Vi har fått bilder från granntjejen som tog hand om fjärilslarverna. De har kläckts till vackra påfågelögon och släppts nu, 10 av 11 klarade sig ❤️
 

Båtlogg dag 5 --> Örebro

Det blev en megasovmorgon idag igen. Med svart plast på ruffluckan har vi visst ingen koll på vilken tid på dygnet det är. 
 
Gick ut med hundarna och gick upp till gästhamnsduschen medan Janne fixade i båten och gjorde frukost. På väg hem med hundarna såg jag en båt komma in i hamnen med en familj vi slussade med igår. Kvinnorna kunde inte hjälpa till vid slussningarna för det regnade 🙄  Nu la de till bakom vår båt. Pratade lite med pappan när jag var på väg upp till duschen, han undrade var gästhamnstoan låg och jag släppte in dem. När jag sen duschat klart knackade det på dörren...och jag blev så tvärarg! Jag är ingen långduschare så att nån har mage att knacka ut mig efter några minuter fick mig att se rött. Jag slet upp dörren iförd trosor och linne, med det blöta håret på ändå, och glodde på morfarn i grannbåten. Skitgubbe! 
 
 
Efter frukost såg vi till att ha trevligt iallafall. Vi tog hundarna, köpte vaniljbullar i Wadköpings bageri och gick hem till Marianne. Där tillbringade vi några trevliga timmar innan vi gick hem, via Stadsparkens glasskiosk. Efter en stund kom Marianne till oss och Janne gick och köpte kinamat. Några trevliga timmar i båten, Mariannes dotter med pojkvän kom förbi oxå. Nu ligger vi och lyssnar till de sista låtarna på kvällens konsert vid slottet. 
 
Godnatt Örebro

Båtlogg dag 4 --> Örebro

Efter en störtskur i Hjälmare docka slussade vi upp i Åttans sluss och åkte kanal ut i Hjälmaren. Vi stannade i Notholmen och åt lätt lunch, rastade hundar och fortsatte till Ässundet där vi lät oss frestas av deras fantastiska räkmacka.
 
 Notholmen
 
Vi fortsatte till Örebro där vi träffade vår goda vän Marianne. Lite snack och en promenad i Stadsparken där Rambo hittade en igelkottunge på en badtrappa. Den kom ingenstans så vi lyfte upp den och släppte den i en buske...men först ville den ta en selfie med sina räddare.
 
 
Ikväll lyssnar vi till Niclas Strömstedt och Jill Jonsson på avstånd. Solnedgången är varm och skön.

Båtlogg dag 3 --> Hjälmare docka

Oj vilken sovmorgon! Janne hade satt svart plast över ruffluckan så vi snusade till halv tio! Det var skönt!  Jag tog en långpromenad med hundarna medan Janne jobbade lite med båten.
 
Vi hade tänkt åka till Arboga, men vi kom lagom till eftermiddags-slussningen upp i Hjälmare kanal så vi vek av där. I ensamt majestät slussade vi upp till Hjälmare docka där vi tagit natthamn.    
 
 

Båtlogg dag 2 --> Kungsör

Efter frukost tuffade vi vidare. Åkte en kort bit idag oxå, med tanke på Rambo som inte är båtvan. Men idag var han kolugn och sov i min famn. Han vänjer sig snabbt, den lille. Vår planerade anhalt blev Kungsör. Här har vi stannat idag. Regntugnt men inte många droppar.
 
 
En god del av dagen har jag ägnat åt att knyppla. Tant Brun är klar, nu håller jag på att spola på pinnar till en solfjäder.... som verkar svårare nu än när jag köpte mönstret....
 
 
God natt, folks!

Båtlogg dag 1 --> Sundbyholm

Så äntligen är vi på väg. Natten var ganska tuff med en stackars Bamse som hade en fruktansvärd klåda.  Vi fick en veterinärtid i Åkerstyckebruk mitt på dagen men de kunde inte hitta nåt fel på honom, inga sår och ingen ohyra. Men jag åkte därifrån med ett recept till båda hundarna på strongnånting som bland annat hjälper mot loppor och rävskabb, det torde hjälpa mot klådan.
 
Efter en del småfix kom vi iallafall iväg. Inatt sover vi i Sundbyholm.
 
 

Drömmar

Nu vill jag ha lite hjälp med drömtydning. Det är ju allmänt känt att i drömmarna bearbetar vi sådant som hänt, som vi tänker och erfar  på olika sätt... och inatt hade jag en fantastisk dröm. Som vanligt med drömmar fragmenteras de om man inte skriver ner dem direkt, men jag tänkte bjuda på fragmenten.
 
Först, igårnatt drömde jag att jag stod på ett podium tillsammans med flera. Av någon anledning var jag naken och jag var inte direkt obekväm med det, dock försökte jag dölja magen med mina händer.
 
Men inatt... wow! Janne hade köpt ett hus åt oss. Ett jättestort hus med enorm tomt. När jag kom dit trodde jag att det låg vid en sjö, men det visade sig vara tre olika pooler. En var så stor att man kunde åka med båt runt i den och det gjorde vi. Vi var flera stycken i båten och den var i två våningar, jag satt uppe längst fram och en chaufför körde. Han körde fort fort fort och fartvinden blåste i mitt otvättade hår. Han körde den stora båten som om det vore en vattenscooter och zickzackade skickligt mellan stenarna. Han hade inte behövt köra så nära kanten, men han visste precis vad han gjorde. I mellanpoolen kunde man simma och i den minsta poolen fanns fisk, karpar och slöjstjärt. Huset var i två våningar, välbyggt och vackert. Ett stort kök, ett enormt vardagsrum... och så fanns där ett torn som man kunde gå upp i. Överallt fanns folk som hälsade oss välkomna och fixade med saker, städade, snyggade upp i trädgården osv. Jag började gå upp för trapporna till tornet och insåg att det fanns rum på varje våning som var som tårtbitar. I varje litet rum fanns vackra saker, som hyllor med glas, en spinnrock där någon börjat spinna garn osv. Jag tänkte att om jag dör imorgon så är jag lycklig idag, och jag grät av lycka. Högst upp i tornet gick jag förbi en spegel och jag häpnade. Återigen var jag naken, men övervikten var borta!
 
Nu är jag nyfiken på era reflektioner :)
 

Fjärils-söndag

Jag vet inte hur mycket jag har klagat, men jag hoppas inte att det tar över om så är fallet. Idag mådde jag i alla fall mycket bättre när jag vaknade. Värken i kroppen är som den är, men huvudet kändes lite klarare. Jag hade tänkt knyppla, skulle bara beställa nytt mönster och garn från Knyppelboden och nya Hjärtebarnsarmband... och blev sittande vid datorn hela dagen. Det blev inte bara herr Blå som planerat, utan det blev en plattfisk och två tomtar också... och så garn till det. Vi har pratat om att knyppla tomtar på "min" kurs i höst, så jag tänkte provknyppla två stycken om jag hinner.
 
Sen tänkte jag att jag kan göra stommen till en artikel om sommarkursen i Vadstena till Stadkanten... och så blev jag sittande med den ett bra tag, och så blev det stommen till en ordföranderuta och kallelse till hösten när jag ändå var i farten. Känns bra. Det kommer bli superstressigt i augusti annars.
 

De påminner lite om fladdermöss?
 
Förutom min långa behagliga dag vid datorn har hundarna badats och fjärilslarverna har bytt hem. De bor nu i fjärilshuset. Jag hoppas att det blir något, de ser lite torra ut! Och så har jag fotograferat fjärilar. Bjuder på de bästa bilderna här:
 
Myrpärlemorfjärilar
 
Citronfjäril
 
Ängsmygare
 
Blåvingar
 
Sen blev jag illa berörd för jag hittade två ihjältrampade kopparödlor. Sex levande också, men jag tycker det är så onödigt att folk ska ta ihjäl dem. Stampa i marken så försvinner både orm och ödla, för detta är ingen orm, det är en ÖDLA. Den kan inte bitas och är ofarligare än en humla!
 
 
Pax et bonum!

En riktig hunddag!

Det finns inte så mycket att säga om gårdagen, för jag var fullt upptagen av två saker: Att ligga på rygg i paviljongen och att promenera hundar. Linnéa var hundvakt åt Bitchen ett par dagar, men igår blev de bjudna till Kolmården så då fick hon lämna hela gänget här. Det var riktigt mysigt. Den ena keligare än den andra.
 
Det tog en stund, men tillslut enades vi om hur kopplen skulle skötas
 
Spike                                                             Rambo
 
Bamse
 
Bitch                                                               ... och Minou
 
Flexikopplen i ena handen och de andra i den andra, det var lättast!
 

Halv tio blev de hämtade. Bamse och Rambo sov länge idag, men vad gör det, vi har semester och dagen ska fyllas med lugn och ro.

Semester!

Fyra dagar har jag bott hos dottern i Tullinge. Jag kände att jag inte orkade sitta i kö över Södertälje ovanpå min normalt långa resväg till och från jobbet, så jag bad att få sova ett par dagar hos Monica och Arto. Det har varit jätteskönt! Janne har jobbat eftermiddag så att ovanpå den korta resvägen även få sällskap på kvällarna har varit toppen!
 
Tisdagen blev lugn pga uteblivet besök på morgonen. Hann röja i pappershögen inför semestern. På eftermiddagen åkte jag på caféutflykt till Café Nytorp, vi blev 20 stycken!
 
 
På kvällen inhyste jag mig hos dotra och måg, fick middag och tisdagsmys... och sällskap på kvällspromenaden ut på gamla flygfältet där vi njöt av en fantastisk solnedgång.
 
 
Onsdagen bjöd på handledning och administration. Hann klar alla skrivuppgifter och kunde förbereda mig inför uppgifter i augusti. På kvällen hade Monica tjejmiddag så jag, Arto och Nova gick till pizzerian och tog en långpromenad.
 

Torsdagsmorgon innebar diakonimottagning och den var lugn i början, sen rann det på så jag fick kasta i mig den goda köttgrytan Monica och Arto gjort i ordning åt mig efter tjejmiddagen för klockan ett blev det sommarcafé med allsång på gården. Jag hann med zonterapi och en fika hos bästisen innan jag åkte "hem".
 
Det var ingen dålig "efterrätt"

På kvällen tog Monica och jag en lång promenad med hundarna ut på flygfältet.
 
Favoritplatsen i fönstret
 
 
Fredagen började jag med friskvård - massage. Sen tillbringade jag en god stund i affären, inhandlade en hel kundvagn konserver och torrvaror till diakonimottagningen. "Har du köpt hela affären?", frågade kassörskan. Det var så mycket att det inte fick plats på bandet så det blev stopp. Jag fick plocka ner blippade varor i kundvagnen och sen fortsätta mata på varor för "blippning"... Sen snabbt till jobbet, slänga i mig lunch och så fick jag hjälp att bära in alla kassar. Det tog en stund att packa upp det så jag var en timme sen till eftermiddagens hembesök. Jag hade givetvis ringt hen och lovat att jag skulle stanna längre istället. Hem till Monica, rasta hundar och packa ihop mina grejer. Monica och jag undersökte en jungfrudans i ett sandtag nära där hon bor.
 
 
På vägen hem ringde jag en person som hört av sig häromdagen och jag lovat ringa före semestern, så det blev en lång innehållsrik dag. Och så hade det hänt olyckor så jag med många fler blev sittande still över en timme strax före Strängnäsavfarten... En singelolycka där en person kört in i mitträcket, och sen kökrockar på det... Det blev sent.
 
 
En ny dag har grytt och nya äventyr har börjat.
 

Slut-knypplat

... nej, så illa är det naturligtvis inte, med det är slut-knypplat i Vadstena för min del i år. Flera knypplande vänner är kvar även denna vecka, dock inte jag. Satt kvar och pratade med en knyppelvän en god stund innan jag drog mig hemåt, ville inte riktigt åka.... kom hem och hann packa in allt bagage minuterna före ett rejält regnväder som höll på en god stund.
 
Bye bye Vättern
 
Helgen har varit lugn. Har tvättat allt, packat upp allt jag inhandlat i Tönder och under Stora Knyppeldagen i Vadstena, konstaterat att jag behöver två pärmar till. Min mönsterpärm liksom kurspärmen bågnar. Ska skaffa två till och sortera Svenska Spetsars mönster i en och alla andra mönster i den andra. Lika med kurspärmen, där tänker jag ha alla kurser i den ena och allt annat jag knypplat i den andra.
 
Igår gick jag över till bondgården en stund. Jag fick frågan om vad det är för svarta larver som kröp omkring och gärna ville komma in i huset. Jag googlade och det ser ut som det är Påfågelögats larver. Vi plockade ihop tio stycken som nu börjar förpuppa sig i mitt "grodyngelakvarium". Nån grodrom har jag inte hittat här i Sanda, så nu får fjärilslarverna förpuppa sig i mitt lilla akvarium istället. När alla är förpuppade ska snart få flytta över i fjärilsburen och växa till sig innan de släpps ut som färdiga fjärilar. Det ser faktiskt i nuläget ut som alla tio förpuppas som de ska.
 
De tappar huvudet och blir gröna...!
 
Idag jobbar jag hemma och för första gången har jag upplevt det som trögt. Riktigt trögt. Det brukar gå så himla gesvint när jag sitter i ro vid köksbordet, men idag har tankarna varit på andra håll... Skrivjobben känns sisådär så dem får jag se över imorgon. Tack och lov började telefonen ringa på eftermiddagen så samvetet är ändå gott. Snart får jag tre veckors semester och det bli nog jättebra! Högerörats trumhinna prasslar som en papperspåse men jag hoppas slippa uppsöka läkare... säkert gör lite Blekinge-honung bättre nytta! Jag har öppnat passionshonungen och den är himmelsk! Gymmet får trängas i det dåliga samvetet med allt annat jag inte hinner med. Eller så får jag bestämma mig för att leva i nuet och sluta försöka vara så duktig... jag tror jag ska plocka upp en knyppeldyna istället! Bättre än så kan det inte bli!
 
Morgonpromenaden bjöd på fjärilsprakt. Här delar jag med mig av den:
 

Femte knyppeldagen

Kanondag! Vi möttes i knyppelsalen redan kl.8.20 för att få alla våra kurstimmar. Halv 10 var det fikarast och klockan 10 fullkomligt vällde det in folk för Svenska Spetsars kursverksamhets Öppet Hus. Det blev inte många slag knypplade utan jag pratade och lyssnade, lyssnade på folks berättelser och berättade om Vättersnipa, kurser och knyppling. En dam tyckte inte att det gick an att jag satt och knypplade med en halv pinne så hon spolade om den åt mig. Jag hade varit för lat för det var så mycket tråd på rullen 😄
 
                                                                  Fläskfilé Oscar på Rådhuskällaren är ett säkert kort!
 
Efter Öppet Hus fick vi våra kursintyg och sen sprang jag ut på stan. Först åt jag lunch på Rådhuskällaren, sen gick jag till biblioteket och tittade på utställningen om knypplade blommor från Västkusten. Sen tänkte jag gå längs hela Storgatan bort till Spetsmuséet men ändrade planen när jag besökte kursverksamheten på torget.
 
Knypplade blommor från Västkusten
 
Efter att ha inhandlat en kasse, ett mönster, pinnhållare samt betalat för extranatten på folkhögskolan inne på Svenska Spetsars butik gick jag upp på torget för att se kursverksamheten, men efter ett par minuter där bröt regnet ut...
 
 
... och efter det samt att ha upptäckt att butiken Kristallen var lunchstängd så jag gick upp till spetsmuséet istället för att gå Storgatan ner åt andra hållet.
 
Spetsmuséet hade två utställningar... eller egentligen tre. En med knypplade insekter utomhus.
 
                                                                       Trollslända av Gun Andersson
 
Sköldlus av Sam Jakobsson                        Maxelina av Kerstin Olsson
 
Tvestjärt av Nina Drigoris
 
Trollslända av Ingalill Gagner
 
En Död Fluga av Marianne Andersson
 
Inne hade de två estniska utställningar. Två stora dukar skänktes till muséet 2007 av sondottern och hennes son till en kvinna som flydde från Estland. Bland de få ägodelar hon tog med sig så fanns spetsarna i dessa dukar. De flydde via Tyskland och England till Canada. I Canade monterade dottern spetsarna i dessa stora dukar och på hennes ålders höst så skänktes spetsarna till Spetsmuséet i Vadstena.
 
 
Sen fanns där en annan estnisk utställning med nyknypplad spets i det andra rummet.
 
 
Jag köpte tre musmattor som man kan lägga in spets i, fyra reflexer med spetsmönster samt en bok innan jag gick vidare till Elsa Petersons spetsaffär och köpte vykort och två mönster. Kristallen hade öppnat och där köpte jag sten som jag ska infoga i knypplade smycken... sen stod två damer på torget och sålde ut sin avlidna mors knyppelgrejor och jag köpte alla gamla oblekta garnrullar de hade, sex stycken. Den nya oblekta tråden är färgad åt det bruna hållet, men den gamla är äkta blekt och oftast grå till färgen. Så vacker!
 
Elsas Skönheter är så fantastiskt vackra, men jag köpte båtar och vykort!
 
Hela eftermiddagen har jag träffat bekanta, från Knyppelpinnarna, från olika kurser jag gått i både Hagsätra och Vadstena, samt många andra bekantskaper jag gjort genom mina knyppelår. Det har varit så roligt!
 
 
Klockan närmade sig fyra och jag pinnade på ner till skolan. En föreläsning av Sam i metallknyppling hägrade och därefter middag med allt knypplande folk. Supertrevligt. Efter det har jag packat ihop mina grejor och pratat med eftersläntrare. Några ska fortsätta kurserna nästa vecka och ett par tre stycken enveckaskursare gör som jag och åker hem imorgon istället.

RSS 2.0