Fulla dagar i slutet av veckan

 
Två arbetsdagar och en ledig dag sen sist. På jobbet har jag ägnat mig mycket åt papper och dator. Det är inte lika besöks-intensivt som det var i december och det är jag glad för, för nu hinner jag få undan en hel del i högarna, prata med arbetskamrater och föda nya idéer, sköta skrivjobbet och ta nya kontakter. I torsdags var det Torsdagsträff och vi hade en fantastisk folkvise-duo på besök. Det var friskvård i megaformat! Damerna och herrarna stampade takten och sjöng med, Susanne och Sanna var helt otroligt bra!
 
                                       
 
Efter jobbet åkte jag och köpte varsin avokadosallad till mig och Bekki, hämtade Bamse och åkte hem till hennes lägenhet som jag ännu inte hunnit besöka. Det blev en mysig kväll.
 
                                                                       Digestive, kvarg och varma hallon. Mums!
 
Bamse fick mat, fläskkotlett t.o.m, men han vill ändå smaka på salladen!
 
Bekki lärde mig lite om min nya iPhone!
 
 
Vid 21-tiden åkte jag hem till svärmor där Bamse och jag sov över.
 
 
I fredags hade vi planering för Stilla Dag. Jag ska tänka vuxen-pyssel och information, jag älskar sånt! Åkte en stund efter fyra och hann före snöovädret. Janne skulle upp och jobba och jag la mig samtidigt som honom vid 21-tiden.
 
Imorse åkte Janne en halvtimme tidigare pga det utlovade snö-vädret. Han hade sett en avåkning innan han ens kom fram till Strängnäsbron, så det var väl bra planering att åka tidigare. Det var riktigt slirigt vid halv sex-tiden imorse! Själv slog jag upp mina blå halv 8, låg och mös i sängvärmen en stund innan jag hämtade min bok och läste två timmar innan jag mojkade mig upp och gjorde frukost, matade djur och gick ut med Bamse. Den promenaden var ett äventyr i sig. Vi var först att gå på skogsvägen efter det rejäla snöfallet inatt och jag släppte Bamse lös. Han sprang och hade så roligt, han älskar ju snö. Men efter en kvart såg jag att det började gå trögt, jag såg ju hur snön fastnade i stora bollar under magen, men det var först när han tiggde om att bli buren så såg jag hur han såg ut på undersidan på riktigt!
 
I.o.m snödjupet så ser inte det här så farligt ut                  men...............!
 
Jag orkade inte bära honom hela vägen hem i den tunga snön, så jag klämde sönder bollar varenda gång han stannade och tittade uppfodrande på mig. Det blev en ordentlig dusch när vi kom in, sen fick han sova inlindad i handdukar medan jag ägnade mig åt annat.
 
Mest har jag suttit vid datorn idag. Mest har jag ägnat mig åt min projektidé, läst på och letat idéer. Bamse och jag har varit ute en sväng till men då hade en traktor kört upp bra spår att gå i så Bamse blev inte alls så snöbollig. Nu tänkte jag läsa bok en stund innan jag provar på att panera fläskschnitzlar i mandelmjöl och kruskakli!

Tui na-massage

Började dagen med möte, fortsatte sen med administration. Hade ett givande samtal med en arbetskamrat angående en idé jag har. Efter lunchen tog jag bilen till Högdalen och tog T-banan därifrån till St Eriksplan.
 
Jag fick en julklapp av Janne i år också. Vi brukar innerligt lova varandra att inte ge julklappar och det har jag gått på år efter år! Han har brutit löftet i hur många år som helst! I år beställde jag en Bamselampa åt honom för att ge igen, men han hade givetvis köpt julklapp till mig i år också. Det har blivit en grej liksom.
 
                                                 Bild från februari 2013
 
I år (eller förra året snarare) fick jag en Let´s deal-kupong på tui na massage på Beijing Terapi... Den inkasserade jag idag. Det är en hårdhänt kinesisk bindvävsmassage men det är underbart efteråt. Eftersom massagen är så djupgående finns det inte en knut nånstans som kommer undan. 40 minuters hårt knådande följdes av nästan 30 nålar in i mina fotknölar. Sen blev jag liggande i lugn musik och med mina nålstungna fötter under värmelampa. Ena värmelampan stod för nära och efter tio minuter var jag tvungen att flytta den för jag tyckte nästan att jag kände grilldofter i rummet. Det gjorde förbajat ont! Men när jag flyttat värmelampan ett par cm blev det skönt. Värmen leds av nålarna (metall) ner i svullnaden, men om det nästan börjar osa grillat fläsk är nog värmen lite överdriven resonerade jag.
 
Jag räknar till 12 nålar                              ... och 17...
 
Frusen och trött! Ska gå och lägga mig så jag får sova ordentligt tror jag.
 
Bamse dricker väldigt mycket vatten... är det nåt att oroa sig för tro?

En tankepaus är över

Skam vore väl om jag aldrig reflekterade över det jag gör, det tycker jag är en skyldighet. Jag fick ett litet påpekande på ett av mina inlägg för ett par dagar sedan och jag behövde tänka till. Vis av skada vet jag hur lätt det är att bli misstolkad när man skriver på internet. Det jag menar som en tokrolig grej kan vara allvar för någon annan, något som för mig är väldigt stort kan vara en bagatell för någon annan. Jag försöker att ta emot kritik ödmjukt, oavsett om det sårar eller stärker... eller båda delarna samtidigt för all del ... Jag uppskattar när man kommer direkt till mig och pratar om det som skaver, för då går det att reda ut på ett bra sätt som regel. Ibland begriper jag ingenting och ibland förstår jag precis hur min kritiker uppfattat det när denne påpekar sin kritik, fastän jag inte begrep det i talande/skrivande stund. Det är omöjligt för var och en av oss att alltid veta hur någon annan kan uppfatta något. Den här gången behövde jag återigen fundera kring hur jag agerar utåt och hur det kan uppfattas. Jag inser att jag kan uppfattas som både naiv och korkad, men jag vore inte jag om jag alltid skulle väga mina ord på guldvåg, det vore för mig detsamma som att sluta leva ett fullödigt liv. Detta får stå för mig. Jag kan också tänka att vissa kritiker är väldigt självgoda där de sitter med sin sanning och moraliserar över andra. Detta får stå för dem. "Det borde du begripa" är ett av mina mest hatade uttryck för din livsvärld är inte min, och min livsvärld är inte din. Det kan till och med vara så att vi inte tycker lika, och vi behöver inte göra det heller, för att respektera någon annans åsikt är inte detsamma som att dela den. I slutändan är vi alla ansvariga för oss själva, både våra egna beteenden men också att ta upp det som gör oss illa med den det vederbör.
 
          
 
Två intressanta dagar har förflutit. Igår på jobbet och idag en ledig dag hemma. Igår när jag kom till jobbet var  mitt rum väldigt kalt och ödsligt. Min kollega hade flyttat ut och tagit sina möbler in till sitt nya rum och det gjorde mitt rum väldigt tomt. Tur var det nog att mitt  förmiddagsbesök ringde återbud för det hade inte varit roligt att ta emot denne därinne som det såg ut. Istället  började jag att plocka in möbler från korridoren som plockats ut från kollegans nya rum och med hjälp av vaktmästare och några smakråd tyckte jag fick till det riktigt trivsamt! Lite blommor i fönstret och något på väggarna så blir det toppen!
 

På eftermiddagen var det kyrkgruppen och vi for iväg till Högalids kyrka på sittande guidning, rundtur på egen hand och fika. Lika intressant som vanligt! Högalid är byggd på 1920-talet i nationalromantisk stil.
 
                                                                      Arkitekten Ivar Tengbom är begravd här
 
Ormen från paradiset hänger under             Det finns två sjuarmade ljusstakar i koret,
predikstolen                                                  de är krigsbyten från 1600-talet
 
Altarduken bar inte knypplad spets, men sydd! Jättevacker!
 
Triumfkorset är ca fyra meter högt!
 
 
Vägen hem blev kletig. Ett snöblandat regn började falla och jag fick dra ner hastigheten för vindrutan klibbade igen. Jag lovade mig själv nya torkarblad, för oavsett hur mycket rödsprit än Janne tvättat dem med så verkar det inte vara smuts som är problemet, de är utslitna helt enkelt!
 

Idag har jag sysselsatt mig på hemmaplan. Först åkte jag till Volvia och beställde nya torkarblad som skulle komma in till eftermiddagen, sen åkte jag till healern som fortsatte hon jobba med mina hälsenor, men också med stress. Idag fick hon besök av en kvinna med långt svart hår som strödde blomblad i rummet. Jag låg och log hela tiden, sen berättade jag att hon måste ha träffat min "barndomsvän" Månstråle. Jag läste Silverpilen i många år, missade inte ett nummer! Och min stora idol var den vackra, modiga Månstråle. Jag ville vara som hon. Hon ger mig fortfarande bra vibrationer! Healern skrattade gott och sa att det måste vara min beskyddare då. Jag tänker inte ifrågasätta det hon får till sig när jag är där, jag är bara så glad att healingen hjälper mot smärtan!
 

Sen åkte jag till gymmet och körde ett styrkepass, bastade efter konstens alla regler och åkte sen hem. Janne och jag tog ut Bamse på promenad.
 
 
Sen åkte jag tillbaka till stan men till Nyföretagarcentrum denna gång. Han hjälpte mig att komma vidare. Nu ska jag göra en marknadsundersökning! Det ni! Åkte till Volvia och hämtade ut mina torkarblad, handlade lite till kvällsmaten och åkte hem. Jag var så trött när jag kom hem att jag vågade inte sätta mig utan började med maten på en gång. Healing, träning, långpromenad i snömodden, alla tankar på Nyföretagarcentrum... jag får vara trött. Nu har jag legat i TV-soffan en stund och ska strax gå ut med Bamse.

Veckan kommer fortsätta vara spännande!

Inget som planerat...

Nope, men det blev bra ändå. Igår hade jag planer på att dels åka till Papegojföreningens friflygning och sen åka till Linnéa med familj på middag... men fredagens huvudvärksanfall i kombination med sliriga vägar fick mig att avstå. Att sen Janne blev inkallad på jobb fick mig att känna att jag tagit rätt beslut, för att ta med Bamse till en friflygningsträff är en mycket sämre idé än att ta med Ragnar till Linnéas kissekatter, och skulle jag gett mig iväg hade båda dessa saker inträffat ... och jag hade ju en del jobb som blev liggande från fredagen till lördagen dessutom och det tog större delen av dagen i anspråk. Det blir fler tillfällen för redan 28 februari är nästa friflygningstillfälle i Tullinge och jag tror nog att jag får komma till Linnéa en annan dag.

 
Idag hade jag tänkt åka på gudstjänst i Härad, men nu var det Janne som låg däckad i huvudvärk... och blixthalkan på vår lilla vägsnutt fick mig att ge upp innan jag ens gjort ett halvhjärtat försök. Det blir fler tillfällen till det också.
 
Lite träligt före för en liten pälsig hund idag...
 
Istället satte jag mig en stund med mitt lilla tanke-projekt. Inom kort har jag två möten gällande det, ett på Nyföretagarcentrum och sen ännu ett på Drömfabriken i Stallarholmen. Jag är fortfarande övertygad om att det inte kommer att leda någonvart, men på något sätt tickar det på och det ena leder till det andra... så det får väl göra det tills det tar slut känns det som. Att vara nyfiken och få lära sig nya saker är aldrig fel.
 
Därefter blev det lite knyppelarbete, utan att det blev något knypplat... och ibland är det lustigt. Dels hittade jag senaste numret av medlemstidningen "Spetsen" och upptäckte att jag inte betalt medlemsavgiften. Detta åtgärdade jag omgående! När jag läste igenom "Spetsen" upptäckte jag att knyppelcirkeln i Hagsätra inte fanns med... och givetvis inte vår lilla i Strängnäs heller, så jag ska prata med vår lärare i Hagsätra om jag inte ska ta och anmäla båda våra kurser till knyppelcirkelregistret i tidningen så vi kan bli funna av nya knypplare. Sen satte jag igång med det lite halvtråkiga jobbet att montera in spetsarna i pärmen. Det är ju så snyggt när det är klart, men jag tycker själva jobbet med det är lite träligt.
 
Olika sätt att knyppla spindlar på
 
"Lågorna" i olika material, grovlekar och storlekar
 
När jag höll på med monteringen så ringde en för mig okänd kvinna. Hon satt i valberedningen för Knyppelpinnarnas styrelse och övertalade mig att kandidera till styrelsen. Vi får se vad som händer. Jag sa att jag bor långt bort och att jag jobbar vissa söndagar, men hon menade att alla kan inte komma alltid. Varför de ringde mig har jag ingen aning om. Antingen är det svårt att få folk att ställa upp så de går igenom hela medlemsregistret, eller så har någon av mina knypplande vänner föreslagit mig trots att jag i princip aldrig kommer iväg dit. Nåja, det kan bli kul om det blir nåt av det och se hur den biten fungerar. Alltid lär man sig något!
 
Kvällen knallar på och det är dags för Bamsenad och säng-gång för mig. Janne sitter nog uppe och tittar klart på Bond....

Två dagar hemma

Igår jobbade jag hemma med tveksamt resultat, men det har jag tagit igen idag. Vaknade sent, med det gör inget när man kan rå sin egen tid. Gick ut en lång promenad med en överlycklig Bamse i solen. Han älskar snön!
 
 
Solen sken och det var ett sånt där dröm-vinterväder!
 
 
Telefonen ringde fyra gånger under dagen och jag ägnade ungefär 1,5 timme till en folder om Öland som jag tagit på mig att göra... tidig eftermiddag slog huvudvärken till. Jag tog tablett efter en stund och la mig att vila, men det hjälpte inte. Gjorde middag till Janne kom hem från jobbet och ägnade en stund åt att virka innan jag la mig före klockan nio!
 
Janne har beredskap och väcktes av telefonen 20 över 5 imorse, han fick rycka in och jobba ett 12-timmarspass, själv somnade jag om och vaknade jag pigg och utvilad vid nio. Det blev typ 12 timmars sömn, antagligen precis vad jag behövde efter veckan som varit. Efter första Bamsenaden satte jag mig med Ölandsfoldern igen. Det har tog drygt fem timmar att få den klar, den är gedigen, fullproppad med spännande info om våra utflyktsmål. Den har varit jätterolig att göra och jag hoppas att den ska uppskattas. Om inte så har iallafall  jag lyckats sätta mig in i vårens kulturresa!
 
 
Tidig eftermiddag bröt jag arbetet för promenad och lunch. Det blev två matlådor också, bra att ha i frysen till lunch på jobbet. Det är mycket lättare att hålla en LCHF-diet när man lagar sin egen mat. Kvällen har jag ägnat åt att baka Low Carb-bröd och göra en mandelfiskgratäng till Janne kommer hem.
 
 
Det kommer bli en lugn lördagskväll här i skogen!
 

Tre dagar i staden

Ett riktigt skitväder har det varit! Visserligen är det vackert när man höjer blicken, men vägarna har varit ett elände! Kom försent till ett möte på jobbet i tisdags och det är ju så pinsamt! Men det är skönt att få förståelse från sina kollegor, jag har ju en bit att åka. Arbetstisdagen blev ganska kort: Arbetslagsmöte, mässa och kort personalmöte. Sen åkte jag, via affären för att köpa stuvad spenat till middag och fikabröd till knypplingen, till bästisen och fick zonterapi medan vi avhandlade delar av livet och sen åt vi spenaten tillsammans. Hämta Bamse från dagis och lämna honom till svärmor innan jag for vidare till Hagsätra kapell på vårens första knyppelkurs-tillfälle.
 
Pyramidudden in vardande, guldfärgad metall
 
Jag hämtade upp Bamse på hemvägen, körde ner till jobbet och parkerade bilen och gick med Bamse genom Rådsparken upp till svärmor igen. En trevlig kväll...
 
... och en trevlig morgon. Mitt förmiddagsbesök uteblev så jag fortsatte med mitt sorteringsarbete. På fyra månader har jag hunnit samla på mig mycket papper. Min plan var att slänga alltihopa när jag gått igenom det som skulle behöva gås igenom med min efterträdare, men nu blev ju jag min egen efterträdare. Jag har hittat fina vinröda pärmar i källaren och håller nu på att sortera in och bort papper i verksamhetsordning, riktigt roligt faktiskt! Nu önskar jag mig bara en bokhylla! Efter lunch åkte jag till Stuvstakyrkan i det ymniga snöfallet. Vi planerade Världsböndagen den 6 mars som vi i år ska fira i Stuvstakyrkan.
 
Interiör Stuvstakyrkan
 
Världsböndagens affisch                  De bjöd på rotfruktsbröd! Nytt för mig. Gott!
 
Jag hade tänkt åka hem lite tidigare för jag var fortfarande trött och full av intryck från Ölandsresan, men ett tu tre så knackade svärmor på fönstret till mitt arbetsrum. Hon tyckte jag skulle sova en natt till för snöovädret hade ställt till det på vägarna. Så fick det bli! Jag stannade en stund till på jobbet och gick igenom min planering för torsdagen, hämtade Bamse och åkte upp till svärmor. Hon bjöd på middag och vi satt fyra timmar i köket och avhandlade allt mellan himmel och jord, från förlossningar till ansiktsbehåring. Det är en fröjd att lära känna henne så här på tu man hand.
 
Torsdagen blev en sån där dag som jag kallar spring-spring-dag. Ett par timmar administration och telefon, sen åka och köpa lunchmiddag - en salladsrulle, springa ner till centrum för ett konfidentärende, äta halva salladsrullen till lunch, snabb genomgång av pappren till eftermiddagens sånggudstjänst, hämta musikern, åka till äldreboendet för gudstjänst och fika, tillbaka till jobbet och plocka lite, hämta Bamse och installera honom i mitt rum, äta halva halva rullen som blev kvar efter lunch, ta emot besök, äta andra halvan av den halva salladsrullen och sen spurta upp till kyrkan för Stilla Mässa. Perfekt avslut på en spring-spring-dag!
 
Frälsarkransen i form av ljuslyktor
 
Gick en sväng runt Rådsparken med Bamse innan vi begav oss hemåt på de sliriga vägarna. Klockan hann inte bli fullt 22.00 innan vi parkerade hemma.
 
Snart hemma!
 
Jag släppte Bamse lös ur i bilen så han fick rusa runt och jaga bort alla spöken och vildsvin... eller vad det är han skäller på så fort det är mörkt ute. Sen rusade han upp till Janne och gav honom alla kärleksbetygelser han kan ge! Jag kom efter med all packning - knyppeldyna, övernattningsväska, hundkorg osv...
 
... och så stod en bukett rosor på bordet från min kära make. Livet är gott! Hemma är bäst!
 

Öland t/r

Öland har haft finfrämmande, nämligen mig och kollegan! En snabbvisit över ett dygn för att kolla in de olika resmålen och restaurangerna inför vårens kultur-resa: Den Stora Vår-resan, som i år kommer gå till Öland med två övernattningar och lite sevärt på dit och hemresan. Kollegan har rattat bilen och jag har suttit med karta och kladdpapper för att klocka tiderna mellan de olika resmålen och leta reda på dem när de inte legat där vi trott. Det har varit fantastiskt roligt... tycker i alla fall jag... men jag är rädd att min kära kollega lider av skavsår i öronen...
 
Igår morse körde Janne mig till Södertälje Syd eftersom det första tåget på söndagmorgonen inte alls gick så tidigt som vi ville. Klockan 10.00 hade vi bestämt möte där och första tåget från oss skulle anlända kl. 11.00 vilket kändes för sent. Klockan 10.00 begav kollegan och jag oss från kringelstaden och anlände första anhalten 11.30 - lunch i Söderköping. Vi tittade på den utvalda restaurangen och bokade bord till i maj, men den var inte öppen nu så vi gick längs kanalen och svängde ner till Åcaféet och åt lunch. Det är 1,5 år sen jag var i Söderköping sist och då såg det lite annorlunda ut.
 
Januari 2015                                               Juli 2013
 
                                                                          Oxfilétoast på Åcaféet gick inte av för hackor
 
Sen fortsatte vi vår resa, klockade Döderhult, körde förbi Kalmar och över till Öland där vi checkade in i ett öde GT, ett logi i Gamla Televerket, innan vi sprang över torget för att få oss en bit mat innan Borgholms till synes enda öppna restaurang strax hann att stänga. I Gamla Televerket sov vi i varsitt rum och där värdparet sov i ett intilliggande rum och på morgonen bjöd de på en fantastiskt inbjudande frukost.
 
Ölandsbron
 
GT och Borgholms kyrka på kvällen
 
Mitt rum och frukosten
 
GT och Borgholms kyrka i dagsljus
 
Vår första anhalt för måndagen var att besöka Drottning Victorias Hotell där vi ska sova i maj. Vi pratade en timme med chefen och fick se rummen.
 

Sen for vi vidare för att hitta våra utflyktsmål, men de stod inte att finna längs vägen. Vi bestämde oss för att åka ner till Ottenby och Långe Jan där vi ska äta lunch i maj och leta utflyktsmålen på återresan så vi bestämt vet var de ligger. Det gick bra, med hjälp av Google och mobilens GPS hittade vi det vi sökte och kunde efter ett par timmar åter köra över Ölandsbron och styra kosan hemåt.
 
 
I Kalmar parkerade vi vid Kalmar domkyrka som är det sista av utflyktsmålen och därefter letade vi rätt på det ställe vi planerar att äta lunch på hemvägen i maj, men det var inte öppet så vi åt lunch på en indisk restaurang.
 
 
Efter det bar det hemåt. Vi var senare än vi tänkt eftersom vi först inte hittade rätt på utflyktsmålen på Öland, sen blev vi ytterligare sinkade av ett elända snöfall och långtradarkaravaner som stretade framåt i snögloppet. Fem timmar tog det och med två minuters marginal hann jag med 21.02 - tåget från Södertälje till Strängnäs. Jag fick tag på Janne så han fick boka en sms-biljett medan jag tog rulltrappan i långa kliv och hann precis upp på perrongen när högtalarrösten påtalade att nu kommer tåget in på perrong 8. En hel minut för tidigt lämnade vi Södertälje och efter tio minuter kom min biljett... men den blev aldrig kollad så det var lugnt. Janne hämtade mig i Strängnäs, Bamse var med och överlycklig har han rengjort hela mitt fejs i sina kärleksbetygelser. Nu har jag packat nästa övernattningsväska och snabbtvättat diakonskjortor för de låg i tvättkorgen hela bunten. Taskig planering kallas det.
 
Sov Gott! Det Ska Jag Göra!

Soft lördag

Lugn dag idag, verkligen. Linnéa och jag hade pratat om att åka på marsvinsutställning i Kallhäll, men det blev inte av så jag satte mig att knyppla istället. Hade lite kontakt med Svenska Marsvinsföreningen via Facebook och bad dem lägga upp bilder på marsvinsmaskeraden och de la faktiskt upp ett gäng.
 
Bilder från SMFs Facebooksida
 
Nej, jag tror inte alls att djuren mår dåligt av det. Det är ju människovana djur som låter sig hanteras av domare och främmande människor, varför skulle de må dåligt av en mantel eller en luva?
 

Som sagt, en stor del av dagen har gått åt till att knyppla klart "Lågorna". Ska lägga upp bild när jag monterat dem. Nu åkte de i en plastficka och sen satte jag igång med fläskkotletter i långa banor eftersom sonen med kompis var på väg ner med Jannes pendlarbil som varit inlämnad för att fixa AC:n.
 
När grabbarna åkt diskade jag och sen har vi tillbringat kvällen vid TVn med lite dokumentärer och till sist slutet av "Mumien". Jag har spolat på guld-metall för att göra Pyramidudden och virkat på min lilla sköldpadda. Den är klar nu men jag jobbar på "accessoarerna". Lägger upp bild när den är klar och har flyttat hemifrån.
 
Lite djurdrama har vi haft. Bamse har skällt ut Esmeralda efter noter. Han gillar inte när hon bökar i sitt terrarium. När de är ute kan han ignorera henne, men i terrariet är hon visst superläskig.
 
 
Sen har Ancistrus-hannarna varit rejält i luven på varandra idag. De har dansat runt runt och liksom fastnat i varandras horn och skakat. Efter nån timme lugnade de ner sig. Jag har inte sett det beteendet förut men tolkar det som nån form av revirstrid. Vi har två vuxna hanar och två vuxna honor, vad alla ungarna sen är vet jag inte... Hoppas det var något tillfälligt kiv bara.
 
 
Nej, nu har Janne varit ute med Bamse och jag har packat en liten påse inför imorgon.
 
Mot sänghalmen!

Jobba på jobbet och jobba hemma

 
Två effektiva dagar. Morgnarna verkar alltid vara telefonintensiva, så även torsdagmorgonen. Klockan 10.00 gick jag ut till Församlingssalen och hjälpte till att duka inför Torsdagsträffen som denna dag bjöd på filmvisning: Den bästa sommaren. Den 26 januari är det Guldbaggegalan och det är tradition att visa en Guldbaggenominerad film på årets första Torsdagsträff. 2001 fick Kjell Bergqvist en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i denna film. Jag har inte sett den i sin helhet och jag tyckte den var jättebra!
 
 
En fantastisk present fick jag också. En av "mina" damer kom med en spets som hon fått efter en släkting och som hon inte visste vad hon skulle göra med. Jag försöker nu efterforska vad det är för typ av spets. Det ser ut som en nålhålsbotten som sedan är broderad med gul tråd. Den är jättevacker, men jag har aldrig sett något liknande. Nu fick jag en hint av en kompis på Facebook som gjort något liknande som barn. Det kan vara så att gallret, alltså botten, köptes på metervara för att sedan broderas med mönster. Hon skulle se om hon hittade det hon gjort så vi kan jämföra och kanske få veta historien bakom.
 
 
Efteråt jobbade jag en stund på rummet men gick sen över till kollegan och gick igenom alla detaljer inför vår rek-resa. Kom från jobbet efter fem... och var hemma efter sju! Det blåste hårt och efter Södertälje kom det snöblandat regn... och vindrutetorkaren på förarsidan ville inte torka bort eländet utan det blev som klister på rutan. Jag kunde helt enkelt inte hålla hastighetsbegränsningarna och inte en mack förrän i Strängnäs. Men där hoppade jag över att åka in till macken, åkte in till Solberga och köpte fläskkotletter istället och åkte hem i lugn takt. Janne sa att han kan rengöra torkarbladet för det är nästan nytt.
 
Det var Tulpanens Dag i torsdags. Då passade jag på att köpa två buketter tulpaner till Janne. Samtidigt blommar julens vackra Amaryllis fortfarande. På julafton stod första stängeln i full blom och nu blommar den andra sen en vecka tillbaka.
 
Idag blev det sovmorgon. Jag trodde inte det var sant när jag slog upp ögonen och klockan var 10.00. Härligt! Idag har jag gjort om andakten till en äldreboende som jag ska ha nästa vecka. Jag gjorde den förra fredagen när jag jobbade hemma, men när jag frågade lite om äldreboendet fick jag veta att de är pigga, inte något demensboende som jag är van vid. Det krävde justeringar i andakten. Det gäller att försöka hitta rätt nivå för varje äldreboende och de är ganska olika varandra. En förbön har jag skrivit, maken och jag har semesterplanerat och i övrigt har det varit lite telefon, några mail och kompletterande av almanackan. Jag tror den är komplett ifylld nu. Jag hade tänkte ta ut friskvård och åka till gymmet, men dels hade jag att jobba med ändå, dels har jag haft väldigt ont i kroppen idag och om jag tränar då brukar värken bara bli värre. Janne har jobbat med att slita bort kaklet i köket, slipa och spackla. Vi köpte nytt kakel när vi var på Hornbach i onsdags och han räknar med att kunna sätta upp det imorgon.
 
Kvällen har jag ägnat åt att virka. Jag tror inte jag presenterat den sista medlemmen i sköldpaddsfamiljen! Min diakonkollega fick en när hon slutade i december. Den blev till på resan till Strömstad.
 
Diakonpadda med rosa hörlurar
 
Familjen växer och de finns över halva Sverige, från Göteborg till Nynäshamn, från Örebro till Gotland... och ett flertal i Stockholm med omnejd och förstås så bor ett antal hemma hos mig!
 
 
Kvällen är sen och sängen lockar. Sov gott vänner!

Onsdag mitt i veckan

Fullt ös. Jättekul! Några telefonsamtal på morgonen, sen har jag börjat se över mitt rum och vad jag behöver för möblemang, lokaliserat materialförrådet och hämtat upp pärmar, register och plastfickor så jag kan börja kategorisera mina papper. Jobbat med lite annat smått och gott. Det blev ingen lunch på vanligt sätt idag för vi hade knytkalas med höstens sorgegrupp no2 och det tog eftermiddagen.... och idag såg jag till att ha med mobilkameran för att föreviga trevligheten!
 
 
Knytkalasen har varit väldigt givande, både kulinariskt och rent mänskligt. Att träffa alla deltagare efter genomgången grupp-process och lättnaden över att första julen är bakom. I måndags bjöds på älgfärsköttbullar, potatis, skink- och grönsakspaj, sallad, kålrotslåda mm. Idag bjöds det på lite "lättare" mat som räkröra, sill, laxpaj och ostar samt hembakta mazariner. En av deltagarna hade också med hemsydda små påsar till var och en, innehållandes kola som en sorts julgransplundringspresent, det var ju tjugondag knut igår och då dansas enligt traditionen granen ut. Att laga mat och bjuda varandra på detta sätt är både ett lätt sätt att umgås, dels berättar det lite annat om personerna vi träffat under en svår tid i livet. Dessutom tror vi att några har hittat nya vänner i var grupp.
 
              
               Bild snodd från Pyttelitens Facebook-sida
 
Efter iordningplockande och disk kom jag tillbaka till rummet. Mitt besök hade ringt återbud, men jag var lite för disträ för att kunna göra något vettigt så sent på dagen. Gick in till kollegan och pratade lite om söndag/måndags begivenheter, sen åkte jag och hämtade upp maken, sen Bamse. Bamse har varit på dagis idag efter fem dagars ledighet. Därifrån åkte vi till Hornbach och köpte nytt kakel till köket och två amanoräkor till akvariet, förbi Sibylla för maken hade inte ätit (jag är proppmätt efter knytkalaset) och så hem.
 
Om en stund blir det andra delen av Jerry Williams. Den första delen såg jag hos svärmor i måndags.
 
Snipp snapp snut, nu är dagen slut!

Två dar på jobbet

Det var rätt tufft att åka till jobbet igår. Det tog nästan två timmar. Slirigt och halt... och så alla idioter som är ute och kör. Men jag kom i tid till mötet på förmiddagen. Efter lunch gick jag och kollegan ner till affären i snöstormen och köpte matkassar samt konserver för att fylla på diakoni-förrådet. Därefter samtal och till sist återträff med knytkalas för höstens sorgegrupp no1. Kom från jobbet strax före sju och halkade genom Rådsparken hem till svärmor.
 

En trevlig kväll med svärmor och Jerry Williams på TV1.
 
Trevlig morgon med svärmor som bjöd på en stadig frukost innan jag halkade genom Rådsparken åt andra hållet och landade på jobbet en stund före nio. Intensiv mötesdag med olika möten av olika längd och med olika många deltagare samt lunchmässa. Ett par telefonsamtal blev det oxå samt att jag han gå igenom "högen" och uppdatera prioriteringsordningen i den - från pappersinsamling till högre prio och därigenom oxå kunna planera fredagens arbete då jag ska jobba hemma.
 
                           
 
 
Idag blev det bestämt att jag och rumskollegan ska separera och hon ska få ett annat rum... vilket gör att jag måste börja tänka i nya banor och det är ganska inspirerande. Jag har bara haft eget arbetsrum under två år i mitt liv så det ska bli spännande att få planera själv hur jag ska ha det. Ovant, men spännande. Vi får se hur det blir... 
 
Svängde förbi zoo i Solberga på hemvägen. Ragnar har skrikit hela dagen och Janne har varit nära att ställa ut honom. Huvudfoder har vi gott om, men han brukar få lite frö morgon och kväll... och han har nog trott att Janne glömt godsakerna och försökt påminna honom om att faktiskt det goda saknas nåt i skålen! Inte lätt när man inte kan prata människospråk! Men nu har jag laddat upp med ett rejält frö-förråd igen!
 
           
 
Bamsenad och läggdax? Jatack! Vem vet vad morgondagen bjuder på? En sak vet jag, Rebekka kommer hem från Kosovo och har säkert massor att berätta om välgörenhetsgalan, skidbackarna och festnätterna! Det vill jag gärna höra!
 
 

Knypplar-söndag

Idag har jag satt upp och knypplat "Lågorna" i den största modellen jag stuckit upp. Jag hade tänkt att åka på gudstjänst i Härads kyrka och sen köpa konserver till diakoni-skåpet på jobbet, men när Janne kom hem från jobbet vid 8.00 så mer eller mindre förbjöd han mig att åka ut på vägarna i det dåliga vädret.
 
 
Först tänkte jag att han behöver inte veta vad jag gör när han sover... men så lät jag bli i alla fall. Försökte först somna om, men eftersom jag var rätt pigg så kändes det onödigt efter en stund. Jag gick upp och matade djur och mig själv. Bamse smet in och la sig hos Janne. Jag hade redan innan jag klivit upp bestämt mig för att använda dagen till att knyppla när jag nu inte kom iväg till Härads kyrka, ännu en 1100-talskyrka inte så långt från Vansö kyrka, som jag gärna vill besöka. Men jag vill ju också gärna bli klar med denna sista storlek av "Lågorna", montera allihop i min pärm och skriva anteckningar om hur jag gjort. Detta dels för min egen lärdom att jag lätt kan gå tillbaka och se hur jag gjort om jag vill göra en annan analys, dels för att det känns som det är dags att lägga "Lågorna" som analys till handlingarna, dels för att det ska vara klart om de hör av sig från Svenska Spetsar och vill titta på mönstret. Då ser det snyggt ut och jag kommer förhoppningsvis ihåg vad jag gjort. Sen kan jag tänka mig att göra spets på en gardinkappa av den.
 
Bamse gör snö-änglar
 
Idag väntade jag ut Bamse. Han kan ju som bekant sova länge och idag tänkte jag att han kunde få det. Kletig snö stormade utanför fönstret. Framåt mitt på dagen mojnade det och solen tittade nästan fram... det var ungefär då Bamse kom upp, sträckte på sig och tittade sömnigt på mig. Jag hade flera gånger tassat in och tittat på honom men han låg, oftast utsträckt på rygg, och snarkade så skönt bredvid Janne. Nu var klockan nästa ett! Jag lämnade knyppeldynan och gick ut en promenad med honom. Tänkte gå mycket längre, men det var så tung-gått i snön, sån där riktig klet-snö, men vi var ute nästan en timme i alla fall. Vi körde lite träning, "kom", "gå  fint", "dansa". Han är så duktig när inget distraherar honom. Han njöt verkligen av att sträcka ut i fullt språng och när jag ropade "kom" eller "gott" så tvärvände han och kom springande i full fart efter sin godis... ny tvärvändning och så iväg igen.
 
 
Gräva och rulla sig gjorde han också. Snö är det bästa som finns.
 
 
Mer knyppling. Pratat med två väninnor i min nya telefon, tvättat, duschat, diskat och surfat lite. Nu ska jag plocka iordning jobb-papper och kläder till imorgon, gå ut med Bamse och krypa i säng med Camilla Läckberg!

Lördag hos dotter och måg

Imorse vaknade jag av att telefonen surrade upprepade gånger och när jag väl fattade vad det var (jag har ju en ny telefon som inte låter som min gamla) så for jag upp och tänkte att nu har det hänt nåt! Men det var bara Meija som fått tag i familjens hemtelefon och mitt nummer var väl det senast slagna.
 
 
Då upptäckte jag att klockan var över 11.00! Och jag skulle få lunch hos Monica och Arto idag! Jag slängde i mig en macka, matade djur och tog ut Bamse men klockan hann ändå bli halv två innan jag kom till dem. Det är en bit att åka! Dessutom skulle jag jaga rätt på en snabb firre som jag lovat dem så det vara bara att försöka vara effektiv utan att stressa.
 
                                                                                           Latte Macchiato to be
 
Anlände i den begynnande snöstormen som jag inte hade en aaaning om skulle komma. God lunch, god efterrätt, de hade verkligen bemödat sig med att det skulle vara LCHF och som sagt, supergod fläskytterfilé i gräddsås och rotfrukter i ugn, och kladdkaka utan mjöl på det. Tiden gick fort som alltid när man har trevligt, och firren fick komma ner i sitt nya hem. Och jag fick en almanacka med bilder på barnbarnen.
 
En av mina Ancistrus-bebisar...
 
... ska bo här!
 
Att åka hem var ingen höjdare. Snöstormen hade lagt sig, men snöröjningen hade inte hunnit med. I höjd med Kallhäll hade det smällt ordentligt och trafiken kröp fram i 20 km på E18. Senare körde jag om några bilar som inte vågade köra mer än 50km/h men själv vågade jag inte köra mer än 80km/h. En bil som körde om mig fick sladd och var hårsmånen från att hamna i diket... och jag såg flera som fick rejäl sladd, märkligt att man fortsätter hålla så höga farter då... Men när jag tankat i Enköping hade snöröjningen hunnit ifatt mig så det gick jättebra att köra till 55:an... de sista 3 milen var ingen lek. Vissa partier var bra plogade och andra var så sliriga att de kändes mer som tur att jag höll mig på vägen.
 
Kvällen har jag ägnat åt min nya telefon. Nu har jag fått in Facebook, Instagram, Whatsup och Bitstrips.  Det är nåt som inte funkar som förut med Whatsup men det får jag ta tag i en annan dag. Nästa projekt blir att få in lite telefonnummer och ändra ringsignal...
 
 
... men nu ska jag gå en kortis med Bamse och sen lägga mig och läsa en stund!
 
Sov gott vänner!

Jobba hemma-fredag

Hepp hepp. Sånggudstjänst klar, jag ska bara kopiera de psalmer som jag vet jag har nerskrivna på jobbet till psalmbladet. Så fick tag i nästan alla jag ringt och ännu ett ärende kunde läggas till handlingarna efter ett inkommande samtal. En timmes friskvård räknar jag av på en av hundpromenaderna och sen handlar jag i helgen istället. Jag ska fylla på konserv-förrådet på diakonin, men vill inte ha konserverna i bakluckan tre nätter, särskilt inte om det blir minusgrader, så handlar gör jag på söndag istället. Det blir sammantaget en lagom arbetsdag tycker jag.
 
Bamse och jag har gått två långa skogspromenader i olika skogs-partier. Förmiddagspromenaden var en fröjd. Solen sken, det var inte alltför kallt och Bamse rusade som tokig mellan gran och tall.
 
 
Eftermiddagspromenaden piffade jag upp med godis-sök i träden och lite olika kommandon som sitt, hoppa upp på stenen och dansa. Det var länge sen jag tränade med honom och han verkade tycka det var jätteroligt.
 
Den första stenen var svår att hålla sig kvar på
 
 
När jag lagt ner arbetet för dagen gjorde jag köttbullar på det halvkilo köttfärs jag sparade i kylen från igår. Jag tänkte hålla mig till LCHF ett tag i hopp om att bli av med lite värk och jag tycker det funkar den här gången också. Idag gjorde jag en egen LCHF-variant på köttbullar, med mandelmjöl istället för ströbröd och med grädde istället för mjölk/vatten. Lök och mandelmjöl kändes inte som en bra kombo så det blev ingen lök i köttbullarna, men rackarns vad goda de blev. Middag och fyra köttbullslunchlådor utan tillbehör blev det. Tillbehören väljer jag när de ska ätas.
 
                                               
 
Nej, ryggen känns efter en dag vid datorn. Jag ska diska och ta en brevlåde-promenad med Bamse. Sen blir det Läckberg ikväll!

Köttbullar LCHF

Lite svåra att få runda, men så goda!
 
 
6 msk mandelmjöl
1,5 dl grädde
2 ägg
500gr köttfärs
salt
peppar
 
Blanda samman och låt stå en liten stund, sen är det bara att rulla och steka!

Klantarslet Guggelutt!

En bra arbetsdag idag också. Nu är jag definitivt klar med den administration som fondhantering kräver... för dem jag har aktuella just nu vill säga. Besök har jag haft. Tagit lunchrast har jag gjort. Och morgonbönen var jag med på och tillochmed fikade efteråt. Det kommer dagar då jag antagligen inte hinner något av det sociala livet med mina arbetskamrater så jag uppskattar det mycket nu när det är liiiite lugnare. Det känns jättebra att nu ha påbörjat den fasta anställningen och kunna tänka mer framåt i tjänsten eftersom jag ska vara kvar. Nu är det inte längre att bara uppehålla något till nån annan kommer, utan nu är denne andra person jag själv!
 
                                     
 
Gick hem strax före halv fem, hämtade Bamse, åkte till Strängnäs centrum och köpte köttfärs åt mig och fläskfärs till Bamse eftersom jag ändå hade ärende in på Icas posthantering för att hämta brev som jag fått på avi, från en adressat jag inte alls kände igen.
 
Den tvättade telefonen som       Min nya finns innanför det läckra skalet Janne köpt åt mig
 
Vid eftermiddagsfikat berättade jag för ett par kollegor om min Iphoneresa som jag skrev om igår, inklusive tvättmaskinshistorian, och när jag nu fick sammanfatta hela mitt telefonelände, som ju inte var så roligt igår, så skrattade jag så mascaran rann i floder. Kulmen kom när en av arbetskamraterna frågade om jag hade provanställning eller fått fast tjänst och jag kiknade halvvrålade att jag skulle väl knappast berätta detta om jag bara var provanställd! ... När jag nu ikväll hade hämtat mitt brev och handlat min köttfärs och gick till bilen, som blinkade på min signal, och började slita i dörren....SÅ VAR DET INTE MIN BIL!  Kvinnan som kom efter mig tittade misstänkt på mig, från min diakonkrage ner till mina leriga stövlar, stack nyckeln i sin Ford och klev in. Min bil stod framför hennes och var lika "grå" ... men fortfarande en Volvo! Med Bamse i! Jag fattar inte varför hennes bil blinkade! Eller var det min som blinkade och speglade sig i Fordens lack? Inte 17 vet jag, men jag kände mig lika urkorkad som vid alla tillfällen jag kontaktat Comviqs chat och de ska tala om för mig hur jag ska ta ur SIM-kortet ur sin plastram fast jag säger att SIMet inte passar i min Iphone. Men detta om bilen vågar jag knappast berätta på jobbet, då är det kört 
 
 
Nåväl, man lever bara en gång. Det är bara att skratta åt eländet med att finna att man inte längre är en ung snygg brutta utan en pinsam medelålders dam som vare sig kan få igång sin telefon eller känna igen sin bil. Jag får bjuda på det!
 
Hemmavid gick jag ut med doggisen en kort sväng och gick in för att laga mat. En middag och tre matlådor åt mig blev det av hälften av köttfärsen, middag till Bamse och 12 råa fläskfärsbollar som jag frös in för framtida behov. Sen öppnade jag paketet från den okände avsändaren och blev så fruktansvärt glad!
 
Först ska jag berätta att jag idag fick ett meddelande i mailen angående ett blogginlägg 2013. Det handlade om Frivoliteter och en tjej var nyfiken. Igår fick jag avin om ett stort brev som skulle hämtas ut på posten och när jag nu ikväll öppnade det så fick jag två överraskningar. Jag har varit med i Frivolitetsknuten i många år och av och till slår jag mycket frivoliteter, men det var ett tag sen sist. Nån gång i december ringde en kvinna från Frivolitetsknuten och sa att medlemstidningen kommit i retur så hon fick min nya adress. Det var hon som skickat ett brev. Ett brev med TVÅ överraskningar. Först så fick jag medlemskapet för 2015 gratis och dessutom hade jag vunnit på ett lotteri som jag inte ens visste att jag deltagit i. Antagligen så har de vid sitt årsmöte lottat ut saker på medlemsnumren och då vann jag två skyttlar och fyra garnflätor!
 
 
Nu blir det till att skicka ett tack till styrelsen och oj vad sugen jag blev på att slå lite frivoliteter! Det måste ju vara ETT TECKEN!
 
Nu ska jag göra nåt annat en stund. Diska och ta hand om matlådorna tror jag blir prio ett. Sen kan det nog bli en liten stund vid TVn för jag har inte riktigt ro att läsa. Guben jobbar kväll och sover på jobbet för han har extrapass imorgonbitti, sen ska han meka min gamla bil innan den går iväg till köparna och han går på fredagen nattpass... vi kanske ses på lördag? Fast då vill han nog sova!
 

En alldeles vanlig onsdag

Det har varit en bra dag! En intensiv arbetsdag där lösa trådar nu inte längre är lösa och nu känns det som jag har både vårens schema och lösa konfident-trådar efter julen i ordning. Allt fixar sig. Och en spännande vår väntar.
 
                                  
 
Till kvällen hade jag sett fram emot ett par timmars god läsning i sängen, men har istället tillbringat kvällen med att få igång min nya telefon.
 
27 november hämtade jag ut en ny Iphone 5, bara för att konstatera att det gick ju inte att plocka över SIM-kortet från min gamla skit-Samsung, det var ju fel storlek.
 
6 december beställde jag ett nytt och efter ett par veckor lyckades jag förstå mig på Comviqs chat där jag även fick fram att jag inte fått något nano-SIM, trots beställningen.
 
Efter nån vecka fick jag ett vanligt SIM och vilket gjorde att jag den 19 december återigen fick ställa mig i kö till den omständiga kundtjänstchatten och påtala att SIM-kortet inte fick plats i Iphonens lilla lucka, skulle jag fila ner det kanske? Jag blev lovad ett nytt plus en reducering av fakturan eftersom jag inte kunnat använda telefonen.
 
30 december satt jag återigen en hel kväll och väntade på chatten. Inget nano-kort hade kommit. Återigen fick jag förklara att jag har en Samsung, men har köpt i Iphone och jag får inte in SIM-kortet i den lilla luckan! Jag behöver ett mindre SIM, ett nano-SIM! Den tjejen kunde i alla fall se, på min fråga, att min gamla adress fortfarande var inlagd och då hade det visst inte spelat någon som helst roll att jag uppgivit min nya adress i chatten... för om de inte ändrat den i mitt kundregister så var det dit breven gick... och på min gamla adress bor jag ju inte längre ... märkligt ändå att det felaktiga SIM-kortet kom rätt.
 
I måndags fick jag ett nano-SIM! Halleluja! Men kanske ändå inte. Jag hade uttryckligen bett om att de inte skulle aktivera nano-SIMet eftersom jag ju fått lite dåliga erfarenheter av deras utskick.. och då slutar istället min gamla telefon att fungera idag. Det är väl ingen katastrof i sig, men mycket irriterande! När jag kom hem från jobbet började jag försöka få igång telefonen. Inget händer. Det går inte att ansluta till internet osv osv, jag ringer sonen och då funkar det helt plötsligt... men jag får bara meddelanden, via datorn och via telefonen att det inte går att aktivera telefonen, att jag måste vänta eller kontakta kundtjänst. En timme i kö till chatten igen. Äntligen framme, återigen trevligt bemötande och de kunde aktivera telefonen! SUCK! Jag vet inte om jag ska vara glad för att det inte var mig det var fel på eller arg för att det ska vara så krångligt! Även om jag anser mig vara en teknisk katastrof så brukar jag ändå lyckas lista ut det uppenbara... men om jag bara kan knappa in att jag vill att telefonen ska kommunicera på svenska och att jag bor i Sverige... och inte komma ett enda knapptryck vidare, då är det fel! Och inte fel på mig utan på något annat!
 
 
Nu är den igång i alla fall. Jag kan ringa! Jag kan skicka sms! Men jag har inte ett enda nummer inlagt. Inga appar heller så det går vare sig att Whatsupa, Instagramma eller Facebooka mobilt i nuläget. Det kommer, jag lovar, men nu är jag så nöjd att jag har en telefon som fungerar, lull-lullet får komma efterhand! Hjälp mig dock med att avsluta med ditt namn när du smsar så kan jag enkelt lägga in ditt nr. Alla andra funktioner lär du bli varse om när jag orkat få igång dem!
 
Kram och godnattsömn på er!
 

Trettondedag jul i Vansö kyrka

Idag är det Kasper, Melker och Baltsar som har namnsdag och det är ingen slump. Det var på trettondagen som de tre vise männen kom fram till Jesusbarnet i stallet och dessa hette just Kasper, Melker och Baltsar. Någon exakt vetskap finns inte kring varifrån de kom, hur många de var osv, men tolkningen att de är tre beror på gåvorna de gav Jesusbarnet - guld, rökelse och myrra. Ibland läser man att det var stjärntydare, ibland kungar, ibland att de var från Persien och ibland får de representera människans olika åldrar eller att de kom från olika folk. Här ges också den första födelsedagspresenten och efter det ger vi varandra gåvor när vi fyller år.
 

Sen vi flyttade hit har jag varit "kyrkledig". Jag har behövt en paus ifrån det kyrkliga och gett mig tid att lyssna inåt. Det har varit väldigt nyttigt. De senaste sex åren bodde och jobbade jag i samma församling och det har onekligen sina styrkor men också sina svagheter. I uppbrottet från Stockholm har jag inte haft något trängande behov att höra till någonstans... men nu har behovet börjat pocka på. Domkyrkan är för "prålig" för min smak. Jag har verkligen inte gett den någon ärlig chans, men när jag varit där har det varit mycket folk och känslan av att man är där mer för att synas än för att närvara blev för stark för mig. Jag ska absolut inte säga att det ÄR så, men besöken där har inte gett någon bra känsla hos mig. Jag sökte mig till Aspö kyrka, bara för att upptäcka att den numera är en sommar- och vigselkyrka som gått upp i domkyrkoförsamlingen...
 
 
... men så för bara några dagar sen kom jag mig för att titta åt andra hållet och upptäckte omgående Vansö kyrka. Dit åkte jag idag.
 
Altarduken var knypplad!!! "Mogna Ax" heter denna!
 
 
Gudstjänsten uppskattade jag mycket. Kyrkoherden berättade lite om de olika momenten och varför det gjordes, till exempel så förklarade han varför det idag skulle användas rökelse. Att använda rökelse är inte vanligt i Svenska kyrkan. Enda gången jag varit med om det var när jag var med och firade ökenmässa i Högalid för många år sen. Han berättade om de olika sätten man kunde ta nattvard på (ta emot brödet i handen och doppa i kalken, ta emot brödet i munnen och dricka ur kalken, eller lägga ena armen över bröstet och ta emot välsignelsen) och det var faktiskt knäfall. Och de hade den gamla liturgin! Jag älskar de gamla liturgiska sångerna, de ger en sån underbar känsla av att vara del av historien. Allt ska ju moderniseras numera ... och det är väl inget fel i det ... men jag tror att det också gör också att vi tappar vårt rotfäste. Vi behöver nytt för att utvecklas, men vi behöver också det välkända för att känna trygghet. Det nya och det gamla gör oss hela. Nu har jag jobbat i en församling där en av musikerna skrivit om hela liturgin, och sen i en församling där vi jobbade med det nya handboksförslaget, också med ny liturgi, så att idag få sjunga den gamla liturgin i denna vackra kyrka med målningar från medeltiden... det var bara WOW!
 
Kyrkan var vansinnigt vacker. 1100-tal, tillbyggt och renoverad i omgångar, senast på 1900-talet då väggmålningarna varsamt tagits fram igen. Kyrkoherden kom fram till mig efteråt och berättade lite om kyrkan när han såg att jag gick runt och tittade och fotograferade. Nu har de inte gudstjänst i Vansö kyrka varje söndag, oftast har de gudstjänsterna i Härad, men det är inte så långt så jag kommer säkerligen åka dit och reka också.
 
Efter över 10 år skiljs vi nu åt. En riktig pärla har hon varit, men nu är hon för stor och för dyr i drift för mina behov. Förr när jag ofta åkte till landet med både marsvin och fåglar inklusive burar behövde jag den, men nu har vi bara ett ställe och jag åker långt varje dag, utan last.
 
När jag kom hem la jag mig i sängen och läste Camilla Läckbergs "Sjöjungfrun". Efter ett par timmar gick jag långpromenad med Bamse. När jag kom hem hade Jens och Robin kommit för att hämta min gamla bil som Jens sålt åt mig. Diskat en jättedisk (jag skar mig i fingret i går morse så den har blivit stående) och gjort middag och matlåda har jag också gjort.
 
Nu ska jag försöka hinna läsa ut "Sjöjungfrun" innan sista promenaden. Imorgon är det jobb igen. 

Två lugna dagar med innehåll

Ledigheterna lider mot sitt slut, i alla fall för mig, så jag passar på att njuta av ledigheten på mitt sätt. När jag var på Husdjursmässan i lördags gjorde Janne rent akvariets pump och grus. Att putsa glasrutorna invändigt och utvändigt samt att ansa växter kvarstår och det ska jag göra om en vecka eller två. Anledningen till att jag inte gör det nu beror på att vi igår köpte lite ny fisk. Jag blev så ledsen när tre av mina fyra grodor fick en sån tragisk död i augusti så det har inte blivit så mycket mer efter det. Den tredje av mina fyra Scalare dog häromveckan också och så är alla räkorna borta... så det är allt lite stiltje i glädjen med mitt fina akvarium. Dock har Ancistrus fortsatt att föröka sig och alla "sugfiskar" verkar trivas bra! Men så igår åkte Janne och jag till Solberga och köpte fem neontetror för att dryga ut stimmet vi har, samt ett nytt litet stim om 10 blodtetror.
 
 
Jag tyckte det blev en jättefin matchning med de röd-blåa neontetrorna, de vita rödmunstetrorna och dessa ljusoranga blodtetror. När jag gjort rent glaset och ansat växterna ska jag köpa räkor igen, och tre kompisar till den ensamma grodan som är kvar. Nu är akvariet säkrat så leksugna grodor inte kan komma in i facket med pumpen!
 
Både igår och idag har Janne och jag  tillsammans gått långpromenad med Bamse. Oftast av någon outgrundlig anledning går vi ensamma med honom, varför vet jag inte. Men sånt går ju att ändra på om man blir medveten om det!
 
 
Förövrigt har denna dag bestått av besök på gymmet med efterföljande bastu och därefter har jag legat i sängen och läst Läckbergs "Sjöjungfrun" medan tvättmaskin och torktumlare snurrat. Janne jobbar kväll och jag har skurit mig i fingret så jag spar disken till imorgon!
 
                                          God kväll, vänner!

Med fem av mina sex barnbarn...

... på Husdjursmässan 2015 i Kista. Det blev en helt fantastisk dag! Den enda som saknades av barnbarnen var Justin, han ligger hemma i halsfluss! Artos dotter - Monicas bonusdotter - Maija har varit hos dem en vecka och idag blev liksom finalen med husdjursmässan med kusinerna innan hon åkte hem till Värmland. Linnéa kom med Mattias och deras triss i damer och Bella kom med Jennifer. Vi tillbringade 5 till 6 ½ timme på mässan, flickorna red ponny (inte minstingen Meija), klappade olika djur och jag gick med i två föreningar - Sveriges Tamfågelförening och Sveriges papegojförening och jag ska googla vidare på Marsvinshjälpen, SMF, Djurambulansen och Jaktkritikerna.
 
Maija                                                         Jennifer
 
Ängla                                                       Thyra
 
Lunch-paus med plättar för Maija, Thyra, Jennifer, Ängla ... och Meija
 
Meija klappar marsvin medan Ängla och jag får hälsa på kakaduan Lily
 
Här klappas det på hamstrar och kaniner!
 
Lilla söta Jennifer förvandlas till ett skräckinjagande fantasi-lejon!
 
Astrid, en blåpannad dvärgara och ...        Clownfiskar
Oskar, en rödryggad dvärgara (samma
som min Ragnar)
 
Fisk är ju alltid så roligt!
 
Monica äääälskar tamråttor!
 
Innan Arto och Maija var tvungna att ta tåget hem till Maijas mamma så fick alla barnen ett varsitt gosedjur av mormor. Jennifer valde en katt som kunde mjaua, Ängla valde en kanin som hon gav namnet Stampe, Thyra valde en katt som fick heta Loa... och Maija valde ett marsvin för hon tycker om marsvin! Det gläder bonusmormor!
 

...och som alltid har allt ett slut, även det goaste i livet. Att få tillbringa en dag med djur, barn och barnbarn (utan inbördes rangordning) kan bara bli jättebra. Så tack för idag, alla älsklingar!

Softish klämfredag

En härlig vilodag. Det har blåst som sjutton men en långpromenad företog Bamse och jag oss. Första promenaden var det fortfarande så geggigt ute så han hade ingen lust att gå långt, och det är så himla tråkigt att gå och dra en ovillig hund bakom sig i koppel. Andra promenaden hade det torkat upp. Otroligt egentligen, igår halkade vi på is och idag hann det bli i princip torrt till eftermiddagen. Blås har onekligen en fördel där!
 
                                            
 
Annars har jag inte gjort mycket men varit desto intensivare i det jag gjort. Läste flera kapitel i Camilla Läckbergs "Sjöjungfrun" men insåg redan i första kapitlet att jag läst den förut. Omslaget är inte detsamma i den inbundna varianten som i denna pocket jag nu köpt. Nå, jag tänkte plöja de böcker jag köpte häromdagen i alla fall så jag blir uppdaterad på huvudrollsinnehavarnas liv. Det var så länge sen jag läste boken så jag minns faktiskt inte hur den slutade...
 
 
I övrigt har jag knypplat klart spindlarna i höstkursens spindelprojekt. Nästa projekt planerar jag att det får bli min analys från sommaren: Lågorna! Jag ska göra en storlek till på den innan det får räcka.
 
 
En liten stund vid TVn innan sista Bamsenaden och sängen. Janne slutar jobba vid midnatt så honom orkar jag nog inte vänta på...

Runt nyåret

 
Två lugna dagar har det varit, den sista dagen på förra året och denna första på det nya. Janne har jobbat och jag har haft hand om Bitchen som lidit av allt smällande i Stockholm. Härnere är det lite lugnare. Förra året hade vi Spike här av samma orsak.
 
Bamse tillåter att Bitchen ligger i sängen... om hon håller behörigt avstånd!
 
                                                               Lite hundspannskänsla, tycker jag...
 
Gårdagen tillbringade jag med att skriva nyårskrönika och gå långa promenader med hundarna. Janne var helt slut när han kom hem ... och helt proppmätt efter en fantastisk nyårstallrik som företaget bjudit på ... så trots att vi väntade till framåt sju fick jag äta räkmacka själv medan han pillade i sig några räkor som sällskap. Han la sig halv tio medan jag bänkade mig vid TV:n. Egentligen ville jag inte sitta uppe alls, men jag kände att jag behövde ha koll på Bitchen när smällandet började på allvar. Hon hade flytt in i duschen så vi bäddade åt henne där med filt, matskål och vatten. Efter sista promenaden låg hon tryckt vid min sida men på tolvslaget försvann hon helt, jag letade en stund, sen gick jag ut och tittade på fyrverkerierna som man kunde se mellan grantopparna. När jag kom in kom hon springade, hon hade antagligen legat under eller bakom soffan (hur hon nu fick plats där) men nu lade hon sig hos mig en stund till. Halv ett var det tyst igen men hon var fortfrande orolig så hon fick sova i vår säng, dock i fotändan för Bamse protesterade vilt mot hennes sällskap och jag ville inte ha hundbråk i sängen. Det gick bra. När hon fått sin plats anvisad vid mina fötter låg hon stilla där hela natten.
 
 
Idag har jag inte gått så långa promenader. Det är pingvin-väder... dvs det är så snorhalt att inte ens broddarna har någon effekt. Hundarna har sett ut som Bambi på hal is och jag som en vaggande pingvin...
 

Istället har jag bakat low-carb bröd till min nya LCHF-satsning och sen kom Jens för att hämta Bitchen och han stannade hela eftermiddagen. Jättemysigt.
 
 
Har en enveten förkylningskänsla bakom näsan...den ska jag försöka sova bort nu!
 
Så kan man också sova....
 

RSS 2.0