Valborg

Nej, vi har inte firat men haft trevligt ändå. På förmiddagen åkte vi och köpte ett par krukor och pimpsten, sen åkte vi iväg på långpromenad i tallskogen jag blivit så förtjust i.

(null)

(null)

(null)

(null)

När vi kom hem fixade vi lite lunch, jag bakade bananbröd åt maken som åker bort imorgon, maken gick ut och polerade husbilstaket medan jag sydde påsar till husbilsmöblerna så de kan färdas lite skyddade i lastutrymmet.

(null)

(null)

Det blev lite tyg över så jag sydde ett skedfodral till äldsta dotterns pojkvän. Han har önskat sig fem stycken och nu blev ett gjort och jag började på nr två.

(null)
Egen design inspirerad av en "sovsäck" för knyppelpinnar jag fick för ett tag sen

La ner symaskinsjobbet när jag hörde att Polisskolan började på tv, då blev det lite virknål istället. Två disktrasor blev nästan-klara 😄

(null)
(null)

Nu ska jag iallafall försöka sova. Imorgon jobb ⛪️ 

🌸 Godnatt världen 🍃


Plötsligt händer allt möjligt💥

Dagens plan var i princip bara att ta det lugnt efter konferensen i Trollhättan. Vi hade en enda grej vi tänkte göra och det var att hämta hem husbilen från makens jobb, men…

När jag hämtat bilen hos kollegan igårkväll och körde hem på gamla riksettan (riksväg 1) såg jag en skylt som det stod "gravfält" på strax efter att jag passerat Åker och innan jag körde förbi Åkers kyrka, så jag frågade maken om vi kunde åka den vägen. En diskussion uppstod kring riksettan och maken sa att vi kunde köra riksettan via Strängnäs ända till Nykvarn där vi skulle svänga mot Järna och hans jobb. Nu svängde vi ändå av vid Åker, som inte ligger efter riksettans sträckning, och det är jag innerligt glad för att vi gjorde, även om den inte låg längs riksettan. Vi stannade vid  Åkers kyrka där jag fick springa runt själv…

(null)
Åkers kyrka från 1100-talet. Visserligen ombyggd några gånger, men har ändå behållit sin medeltida karaktär.

(null)

(null)
Att kika in i sakristian gav mig lite gåshud. Lite som i Huddinge och Hölö där historiens vingslag flaxar 🦅
 
(null)
Minneslunden. Statyn heter "Tröst" och det är Lars Wall som gjort den (1988)

(null)

sen tog vi en promenad vid gravfältet som heter Skämbygravfältet.

(null)
Alltid (nästan) ivriga på äventyr 

(null)
Den mest iögonfallande graven på Skämbygravfältet från vikingatiden 

Vi åkte vidare och körde ut på riksettan mot Nykvarn och stannade till för lunch.

(null)
Mångfaldens club sandwich 🥪

(null)             
(null)

(null)

(null)

(null)
Vid Mångfaldens inredning fick vi pippi 🐣 

Blir alltid lika förvånad som glad när maken faller hejdlöst för något. Nu valde vi nogsamt ut en tupp och en höna som fick följa med hem 🐓🐔 

(null)

(null)
Föll bara nästan för frestelsen… priset. Kanske nästa gång… 🦗 

Men resan var inte slut riktigt än. Vi fortsatte till makens jobb och där släppte jag honom vid husbilen och for hemåt. På vägen till hans jobb körde vi över Nykvarn. Nu åkte jag samma väg tillbaka för att njuta konsten på husväggarna vi sett vid det nybyggda lägenhetsområdet vid Brokvarn.

(null)
Fiskljuse med ungar, vita näckrosor och kantareller. Fiskljusen är Sörmlands landskapsdjur och den vita näckrosen är Sörmlands landskapsblomma.

Bäst som jag stod där och fotograferade kom en byggnadsarbetare och började prata med mig. Han berättade om Curtis Hylton och att han fotat under målningarnas tillblivelse, att det var spraymålat och att allt hade en symbolisk betydelse.

(null)
Tärnan hittade jag inget mer om än att det är namnet på en sörmländsk sjö och Sörmlands fågelförening (spana in fågelbajset!)

(null)
Svanen har tydligen att göra med att byggnaderna är svanenmärkta  🦢 och den gula sländan till vänster om balkongerna är forssländan i Nykvarns kommuns vapen.

Mötet med mannen i de gula arbetskläderna gjorde mig lyrisk. Jag älskar symbolik! Blev under samtalet varse att sländan vi kört förbi i Nykvarnsrondellen förmodligen oxå betydde nåt. Jodå. Det var ju givetvis oxå en forsslända.

(null)

Jag fortsatte över E20 till riksettan för att följa rätt väg vid Läggesta. Efter några km hörde jag ljud, först trodde jag det var barn vid vägkanten men insåg snart att det var Bamse som grät. Han hade kräkts. Jag tog fram honom i framsätet men han kräktes snart igen. Jag stannade och gick ut med honom, han tömde sig åt alla håll och ville sen in i bilen igen. Hade tänkt att stanna om jag hittade nåt mer kul, men nu blev fokus på det jag skulle - blötmat hos veterinären, ägg på Linas och fästingtabletter på apoteket. Det sistnämnda släppte jag få det var tio nr före mig i kön.

Under kvällen har hundarna fått duscha, vi har grillat och jag ligger ff i tunnan. Maken har gått in och lagt sig. Jag ska masa mig upp nu och tumla kopplen så vi kan gå ut sistanaden.

 🍃🌸🍃 Tack för idag 🍃🌸🍃
🍃🌸🍃Tack för en underbar vanlig dag 🍃🌸🍃











Från Trollhättan

Ännu en intensiv konferensdag. Efter frukost och morgonbön fick vi en intressant föreläsning av Per Brinkemo som jämförde klan och stat.

(null)

Eftersom vi skulle åka ett tidigare tåg men ville fylla tiden var vi lite busiga och plankade in på en workshop vi inte anmält oss till - Reparativ rättvisa, om försoning. Vi var välkomna 😉 Liksom workshopen om avhopparverksamheten igår gick denna direkt till hjärtat.

(null)

Vi gick från högskolan över torget till en bistro, Oskar tror jag att det hette, där vi åt husmanskost 😋

(null)
Wallenbergare med potatismos 😁

Sen hämtade vi väskorna i hotellets bagaeutlämning och gick till tåget. Byte i G-borg… och som vanligt gick hemresan fortare är iväg-resan och den fjärde disktrasan blev nästan klar. Jag och kollegan hämtades av hennes man och så kunde jag hämta upp min bil som bott hos henne sen i tisdsgs. Åkte riks-1:an hem, kontemplerade och njöt av en frikostigare natur än motorvägen bju’r på.

Maken hade köpt yakiniku och vi har badat tunna.

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃





I Trollhättan

Fullmatad konferensdag. Bra föreläsningar, många härliga bekanta från förr, rörig men god lunch, workshop som berörde, festmåltid i Nova Arena.

(null)
Lextorpskyrkan var fantastiskt vacker. 

(null)

(null)
Beundrade det otroliga taket med ristade bilder där småsten förstärkte intrycket. Otroligt gjort! Har aldrig sett nåt liknande 👀 

(null)

(null)

(null)
Att hitta Roy och Roger och Macken var ju bara för kul för att gå förbi!

(null)
Biskop Bonnier var bortrest men skickade en filmad hälsning

(null)
Syskonringen underhöll med härlig musikalitet

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃

Mot Trollhättan

När jag publicerat bloggen igår tog jag kvällsnaden med hundarna och fick en sån där sällsam upplevelse man kan få ibland. Trots att solen gått ner ordentligt och det blivit på gränsen till riktigt mörkt drillade en koltrast i grannens björk. Jag stod och tittade en stund och upptäckte att det cirkulerade flera fladdermöss kring den🦇 När vi var på Lesbos för 8 år sen satt jag på en mur i Molivos och tittade på när både svalor och fladdermöss flög tillsammans över havet i skymningen. Jag blev så tagen av synen igårkväll, att jag inte tänkte på att berätta det för grannen och ornitologen som stannade till med sin bil och hälsade på mig och galenpannorna, inte förrän hon kört iväg igen 🐺🐺 Det kan inte vara alltför vanligt att fladdermöss flyger med fåglar, eller? Svalor och fladdermöss jagar iof insekter på ungefär samma sätt så det kan ju varit slumpen som gjorde att det såg ut som de flög i flock i Molivos, och koltrasten ikväll kanske bara glömde bort att det var läggdax medan fladdermössen flög på samma ställe. Lika märkliga som häftiga syner har det varit iallafall.

Jag började denna dag med att jobba några timmar, packa klart och släpa ut sopbingen innan jag åkte och lämnade hundarna på dagis och parkerade hos en kollega. Därifrån blev vi hämtade av min make och skjutsade till Södertälje Syd. Vi mötte upp ytterligare sex arbetskamrater och tog tåget till Trollhättan 🧌 Vi kom fram efter lite förseningar.

(null)

Hungriga som vargar gick vi på jakt efter att ha släppt väskorna på rummet 🐺 

(null)

Det blev indiskt ikväll 🥘 

(null)
Chicken Korma

Kroppen är duschad och sängen är skön!

🍃🌸🍃 Godnatt världen 🍃🌸🍃




I syrenernas tid

Jo, nu publicerar jag detta, med viss tvekan! Jag är ju numera en äldre kvinna som fått diagnosen "oattraktiv" av en psykiater så jag kan ju uppfattas som avundsjuk… 
🤔🫢🤭😂😂🤣

Sen i lördags har låten "Oslagbara" snurrat i mitt huvud och det stör mig så fruktansvärt. Jag skrev "Vi är oslagbara" som text till några selfies jag publicerade på en väninna och mig när vi sågs för första gången på flera år i lördags. Tidigare i livet var vi aktiva föräldrar i Rågsveds  IF och andra sammanhang våra döttrar vistades i. Inte så konstigt att just en låt av Strömstedt dyker upp i huvudet eftersom det var i Hagsätra och Rågsved han växte upp. Men den där juckande trion av äldre herrar, GES, är kanske helt ovetande om hur de bidrar till kvinnoförtrycket. Vi normaliserar texter och ord och låter mannen ta för sig. Det är ju så det är. Vi vill ha förändring men det blir inte så. Pojkar måste få vara pojkar säger "man". Läs nedanstående texter och tala om för mig om dessa texter är respektfulla mot det kvinnliga könet!

Han kom som en vind.

Vad bryr sig en vind om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod till din hud.
Det borde ha stannat därvid:
du var ju en annans,
blott lånad en kväll i syrenernas tid
och i gullregnens månad.

Han kysste ditt öra, ditt hår.
Vad fäster sig en vind
sig om han får?
På ögonen kysstes du blind.
Du ville, förstås, ej alls i början besvara hans trånad.
Men snart låg din arm om hans hals
i gullregnens månad.

Från din mun har han kysst
det sista motstånd som fanns.
Din mun ligger tyst
med halvöppna läppar mot hans.
Det kommer en vind och går:
och hela din världsbild rasar
för en fläkt från syrenernas vår
och gullregnens klasar.

(Hjalmar Gullberg)

Vi var  oslagbara
vi sköt från höften
vi hade svaret på allt
alla flickor log och vi gav, vi tog

vi gick ut och natten skulle aldrig ta slut

(Refräng på "Oslagbara", Niklas Strömstedt)


I verserna sjunger han om familj och fina möbler men han längtar ju tillbaks till tiden då han fick "skjuta från höften"

Inget är förändrat. Kvinnor ler, är kyska och ger efter, män är påstridiga och tar för sig vilket är manligt. Och vi älskar Hjalmars vackra dikt och sjunger med i GES låttexter.

Eller varför inte Peter Lundblads:

Ta mig till havet och gör mig till kung!
Kung över sommar’n och natten
Sanden är fuktig och kvinnan är ung
Galen av längtan är jag
Dofterna samlas och luften blir tung
Ta mig till havet och stanna
Tills natten blir dag

🤢🤢🤮

(null)
Syren och gullregn på Öland 2015








ZztrezZ

Jösses vilken hemsk dag! Började skriva längsta värsta listan igårkväll och den har fyllts på under dagen varefter jag kunnat bocka av ✅ Jobbgrejer som jag nästan tappar greppet om och föreningsarbete som växer och så min privata sfär som jag börjat måna alltmer om. Jag vill umgås som en vanlig person! Nåväl, nu i kvällningen kan jag se att det mesta gick i lås. Har lite kvar som jag borde hinna imorgonbitti innan vi, ett gäng från jobbet, åker på konferens. 

(null)
Guggelutts fiskar funkar  precis som Pavlovs hundar. En vecka efter att jag började fästa deras mat-tabletter på akvariets ruta ställer de sig på kö när jag börjar röra mig i huset och väntar på frukosten 😄 Nu är de så orädda att de "tuttar" på mina fingrar  😃 Man har inte roligare än man gör sig 😁

(null)

⚡️ Godnatt världen 💥

Kreativ söndag

Började dagen med gudstjänst i Hovsjö. Idag hade vi en präststudent hos oss som både fick predika och assistera vid nattvarden. Känns härligt att vi får vara en växtplats för både nya kollegor och "vanligt folk"… 

…för efter gudstjänsten fick vi prova på nåt nytt - kreativ bibelläsning, eller bible journaling som det ursprungligen heter. Jag har köpt in en "kreativ" bibel och min kollega hade preparerat den och några begagnade biblar med gesso. Gesso är typ som en fuktspärr så att färg inte ska gå igenom pappret utan hålla sig på den sida man målar. Efter intro gick vi loss på Matt 14:22-33 med Jesus som går på vattnet med kritor och penslar 🎨 🖌 Vi var nog flera som kände oss lite osäkra på att måla på text och i bibel. Ett tag var det knäpptyst i rummet, det blir ofta det när man skapar och mediterar 🤫

(null)

(null)
Stämplar, blå krita suddat med vatten och bläckpenna. Rita hör inte till mina starka sidor, men en gång i tiden var jag en hejare på uttrycksfulla streckgubbar 😃

(null)
Här fyllde jag i en Jesusbild med blyerts på baksidan och gnuggade in den i marginalen. Sen förstärkte jag uttrycket med lite färg 🎨 

Detta gör vi om! Om vi gör det efter en söndags- eller torsdagsgudstjänst får vi se 👀

Efter att vi plockat ihop åkte vi hem var och en till sitt. Efter lite sen lunch fastnade jag i fåtöljen och lät tankarna gå medan maken polerade och vaxade det sista på båten. Nu glänser hon 🤩 När maken åkte till jobbet vid femtiden åkte jag iväg lite tidigare till knyppelkursen. En av mina elever har knypplat jättefina smycken och dem ville jag fota och få in i nästa nr av föreningstidningen så vi hade stämt träff en stund före kursstart. Nu är smyckena fotade och jag ska försöka skriva en kort text om dem.

(null)

I övrigt blev det en härlig knyppelkväll med mina härliga elever. Det knypplas får, vitsippor, liljekonvaljer, midsommarkrans och i metall. Det ligger vår i luften och på knyppeldynorna.

Begriper inte var resten av kvällen tagit vägen. Åkte och tankade, har pratat i telefon,  tittat på bilder och rastat hundar… det får nog räcka för idag 😃

🎨 Godnatt världen 🖌

23 april

Dagen har vi tillbringat i Ormkärr 🐸 

(null)

(null)
Mycket folk vid dammen, men grodleken är på upphällningen 🐸

(null)
En humla landade i vattnet, men kravlade sig upp och satte sig att torka

(null)

(null)
"Gamla" stavgångskompisar med jämnåriga döttrar 👵🏻👵🏻👧👧

(null)
Skattletar-Wille 

(null)

(null)
Hon e så go, tycker Rambo

(null)
Farmors tösabit ❤️

🐸 Godnatt 👧




Blommigt värre 🌸

Kvällspromenaden igårkväll gick mot ett silverkantat band i guld där solen gått ner i öster, koltrasten sjöng, råbocken sprang till skogs och fladdermusen flög över våra huvuden. Magi!

(null)

All härlighet till trots kunde jag inte släppa tanken på korkade människor. Som kvinnan igår, som påstod att den överkörda ödlan spelade död för att mina hundar skällde. För typ två år sen, när jag förklarade för en annan kvinna att chihuahuan är framavlad för att ge skall, en sk signalhund, och berättade att jag gått olika kurser med hundarna för sk "problemhundar" så tyckte hon att jag skulle uppfostra dem istället…? Men vad var det jag just berättat? Är jag så dålig på att förklara? Hundarnas instinkt är fortfarande att ge skall, sedan är det en hel vetenskap att få dem att sluta. Dessutom igår lade jag upp ett inlägg på en Facebook-sida om fornlämningar, om "drottningeken" vid Strömsholms slott där Katarina Stenbock tros ha suttit på en stenbänk (1600-tal) som blev synlig efter att eken brakat ihop av ålder. Då tyckte någon att jag skulle publicera en bild på bänken. Jag försökte förklara att bänken förmodligen fragmenterats då naturen haft sin gång så det var liksom bara rester kvar, men hennes sista kommentar var att hon bara såg en stubbe, ingen bänk … då tänkte jag att det är ingen idé. Där tog mitt tålamod slut. Vissa vill tydligen bara göra nåt korkat statement. Eller kanske snarare fastnat i att "det finns ingen bänk på bilden" och sen går allt resonemang totalt förbi för det FINNS INGEN BÄNK PÅ BILDEN!

Detta fick iallafall passera under förmiddagen för då satte jag mig med föreningsarbete och -tidningen. Det var kul även om engagemanget för närvarande är lite lågt i föreningen så har jag en idé som jag hoppas kommer slå väl ut. Vi får se 👀 

När det var dax för andranaden tog jag hundarna i bilen och åkte till Kjula. Där besökte vi Sofiebergsåsens naturreservat och det var fantastiskt. En ås med några synliga gravar, men åsynen av tusen och åter tusen backsippor får folk att vallfärda dit. Det var första gången jag var där, fick tipset för en vecka sen, och jag blev mållös 😶 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Efter 1,5 timme åkte jag vidare och tittade till mosipporna när jag ändå var i krokarna.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Man får passa på att njuta dessa fantastiska fridlysta sippor så länge säsongen varar 🌸 

Till sist åkte jag iallafall hem och la mig i solen. När maken kom hem lagade jag middag och nu står en hallonpaj i ugnen. Vi behöver rensa frysen och sånt går jag igång på 😄 Restfest 🥳

(null)



21 april

Du milde vad jag är trött! Kan bara tänka på att om en timme sover jag 🥱  Jag är superduperbehagligt trött efter en härlig påsk och givande dagar. Nu är hela jag inställd på två dagars återhämtning innan nästa spännande arbetsvecka börjar. 

(null)

Efter telefon och admin satt jag i möte om förändringsarbetet på jobbet. Uträttade några ärenden innan jag mötte upp två kollegor på Royal India där vi njöt en vällagad currykyckling.

(null)

Eftermiddagen i Hovsjö. Lite admin, telefon, knypplingsupport innan gudstjänsten. Avslutade med samtal och överlämnande av lite smått och gott inför nästa vecka. 

(null)

Gick en sväng med hundarna när vi kom hem. Hittade två mördade kopparödlor. Vem gör så??? Och varför??? En kvinna i 30-årsåldern gick förbi mig och påstod att den spelade död för att mina hundar skällde på den 🤔 Sure! Stäng din dumma trut! En rädd ödla flyr. Jag misstänker nån jag mötte på cykel som förmodligen medvetet cyklat över de båda ödlorna som låg döda ca 100m från varandra med liknande märken över kroppen. Det är verkligen egenmäktigt förfarande med naturens spirande liv. Kopparödlorna kryper upp på vägarna för att värma sig i solen 😢 Tycker man inte om djur ska man inte vistas i skogen 🌲 

(null)

Maken hade köpt middag på chopchop och jag har inte orkat göra ett skvatt. Ska gå och borsta tänderna, ta sistanaden och krypa ner i min sköööna säng 🛌 

Från mörker till ljus

Var irriterad imorse. Skrivaren på mottagningen funkade inte men tur i oturen kom inga besökare idag. Jag travade iväg och tänkte meddela att mottagningen skulle stängas, men efter att ha fått hjälp av IT skrev jag en rapport till chef och skyddsombud istället. Efter att ha sprungit sammanlagt 16 våningar häromsistens och haft värk i två dagar efter det kände jag att arbetsmiljön måste rapporteras. Gå frivilligt 16 våningar är en sak, men att ha folk på rummet och stressa 2 våningar upp och 2 våningar ner, 2 våningar upp och 2 våningar ner, med olika utskrifter är långt från optimalt. Jag hoppas det kommer en lösning snart. Nu skrev vi hursomhelst in det i protokollet för mötet imorse plus att jag skickade det som ett arbetsmiljö-ärende. Hoppas inte jag blir alldeles jätteimpopulär 😢

Efter mottagningen gick jag i lunchmässan och åt sen lunch hos indiern i gallerian. Det tenderar att bli en onsdagsvana. Här vände oxå dagen till att bli så mycket bättre.

(null)
Kyckling i sötsur sås 🌶🌶 Det blir ingen repris dock 

När mitt em-besök kom sa hen "fånga" och slängde över en liten påse till mig. Jag blev jätteglad! Ett gäng blåhåriga diakonänglar gjorda av pärlor 😇 Helt sjukt söta 🤩

(null)

Fortsatte sen på hembesök och även det blev väldigt bra.

(null)
Vad har diakonen i väskan???

Till sist, efter arbetsdagens slut, hämtade jag upp bästa kollegan för att njuta grodornas vår-knorr i Ormkärr 💓

(null)

(null)

(null)

(null)

Känns så skönt att en riktig piss-morgon kan utvecklas till en så himla bra dag.

Nu har hundarna fått mat och Bamse är avduschad. Han passade på att gräva ner sig i dyn och såg ut som en panda när vi skulle åka hem 🐼 Nåväl, även jag är lerig efter att ha legat på knän och armbågar så jag får väl ta samma väg in i duschen, men först en kort sistanad 👣🐾🐾

🐸 Tack för idag 😇
🙏Tack för en underbar vanlig dag 🐼




Dunsar ner i vardagen igen

Känslan av "vad var det som hände?" efter den fina och spännande påskhelgen. 

Kom till jobbet strax före åtta och sprang runt en massa ärenden. Gick på morgonbön i kyrkan halv nio 🕣 Bara jag och prästen, en fantastiskt ljus genom fönstret och en härlig stämsång med bara våra båda röster som instrument i den fina akustiken. Det blev en bra start på dagen.

(null)

Dagen fortsatte med två möten efter varandra och sen en liten filminspelning som handlar om retreaten i Tveta och ikonmålarhelgen i Hovsjö under maj 🎬 Jättekul ju 🎥 

(null)

(null)

Efter lunch landade vi i Hovsjö och hantverksgruppen. Lika kul som alltid. En av deltagarna hade knypplat en snigel i metall och eftersom det visade sig att hon är med i föreningen Knyppelpinnarna kom vi överens om att hennes snigel ska komma med i nästa nummer av föreningstidningen 🐌 

(null)

Det var jätteskönt att få lite sällskap i nervarvningen efter jobbet. Min plan är att inte åka från jobbet när jag är stressad, utan jag ska varva ner lite först. Nu satt vi och pratade lite efter att ha plockat undan. Jag och en kollega hade en tanke att åka och hälsa på hos grodorna, men vi kom överens om att vi inte orkade det idag. 

Jag hämtade hundarna och tänkte… att de måste ju ändå rastas, varför inte gå ut och gå på en vacker plats? Jag åkte till tallskogen med mosipporna. En suverän avslutning på dagen.

(null)

(null)

(null)

(null)

Nu tänkte jag gå ut en kort kissenad och sen läsa ett kapitel i boken om Svitjod 😃 Maken bidde kvar på jobbet…

🐌 Goodnight folks 🌸 

Annandagpåsk

Ännu en fin påskdag, den sista för i år. Jag är så tacksam över att ha kunnat jobba och vistas så mycket i gudstjänst under helgen. Det har gett en ny energi. Visserligen tycker jag att jag jobbar i gudstjänst jämt, alltså i Guds tjänst, men mycket i min tjänst just nu går ut på att "släcka bränder" och att nu i helgen ha fått återknyta till "källan" har gjort mig gott 💝

Åkte hemifrån vid niotiden och började arbetsdagen med att provgå den bit som var lerigast när vi provgick sträckan förra torsdagen. Det var torrt och fint så vi behövde inte ta den alternativa vägen, som var jättefin den oxå…👌

(null)

Vi blev sju personer i spridda åldrar mellan 10-80 år som gick från Hovsjö kyrka genom Hovsjös bostadsområde, ner mot koloniområdet och sen mot Eklundsnäsbadet…

(null)

(null)

(null)

(null)

… och vidare längs sjön Måsnaren till Tveta kyrka. Vi hade fyra läsningar längs vägen, en utanför kyrkan i Hovsjö, två längs vägen och en vid framkomsten till Tveta kyrka.

(null)

(null)

Efter goda smörgåstårtor och en härlig påsktårta som vår vaktmästare bakat firade vi mässa.

(null)

Kände mig lite mör när jag kom hem. Satt i solstolen en stund och njöt av vårvärmen och alla våra nya pelargoner som maken burit ut.

(null)

(null)
Mintgrön soppa 

Han kom ut med spenatsoppa och bacon vilket var rätt lagom efter påskbuffén i Tveta.

Har diskat och latat mig, tillbringat en dryg timme i tunnan. Ska strax gå in och fixa jordgubbar och glass 🍓 Måste hålla mig vaken en timme till för nätdoktorn ringer halv tio 🕤👨‍⚕️ 

(null)
"Den" tiden är här… 🦟





Påsk

Det har varit ett fantastiskt dygn! På väg till och från Tveta inatt stötte jag på grävling, rådjur och hare i den svarta natten. Påsknattsmässan i Tveta kyrka blev stämningsfull och mäktig i mörkret.

(null)

(null)
Före och efter vi tände upp kyrkan och smyckade den med dukar, ljus och blommor igen.

(null)

(null)

Kom till husbilen vid halv två och somnade ganska omgående 🕜 Ville inte alls kliva upp när klockan ringde sju 🕖 men jag blev snart ivrig att komma iväg på påskdagens mässa i Hovsjö, oxå den blev jättehärlig. Hela församlingen fick bära in grejer som dukar, påsklandskapet, nattvardskärlen och det blev en superfin gudstjänst. Vi hade dop-erinran och nattvard, en trio som sjöng och en jättefin predikan. 

(null)
Barnen drogs till de nya påskfigurerna som sytts på hantverksgruppen. De blev så himla fina!

(null)

(null)
Vi stänker vatten på varandra och församlingen - dop-erinran 💦 

Hela församlingen åt en påskbuffé tillsammans och flera hade hjälpt till att baka. Sen hjälptes vi som jobbade åt att plocka iordning och avsluta denna jättefina förmiddag tillsammans.

På väg därifrån såg jag på telefon att min son med familj var i grodkärret där vi bodde förut, i Ormkärr. Grodorna lekte för fullt. Jag tänkte att jag skulle åka dit som imorgon, men så ringde jag maken som väntade hemma, samt sonen, och innan jag hann svänga av mot Strängnäs kunde jag välja vägen mot Stockholm istället. Det blev en superfin eftermiddag i kärret, min stolthet 🐸 För ganska många år sen svarade jag på ett upprop från Stockholm stad där de efterlyste groddjurs-lokaler och jag tipsade dem om Ormkärr. När vi flyttade dit 1993 fanns där massor av lekande grodor i ett dike om vårarna, men med åren blev de färre och färre.  En kille kom ut till oss och jag visade honom runt i området och berättade om hur det sett ut tidigare med både alla grodor, men oxå salamandrar.  Våren efter (kanske 2011) kom de grävde en damm vid diket där grodorna förde en tynande tillvaro. Nu är leken igång igen och det är sååå fantastiskt! De ökar från år till år och jag spricker nästan av stolthet och lycka 🐸 Det är inte alla som kan titulera sig som "mamma" till en damm 😄

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Wille gillar oxå grodorna och dammen. Sådan farmor, sådan sonson 👵🏻👦 

(null)

Efter ett par timmar åkte jag hem. Maken fyller år idag och han hade köpt sin favorit - morotskaka 🥕 Vi fikade och jag promenerade en stund med grannen, sen gjorde jag våfflor som vi kunde äta ute i paviljongen idag 🧇 Vädret har ju varit underbart 🌞 

(null)
Våfflor med grädde och hjortronsylt vi köpte på resan till Höga Kusten i juli 😋

Ett dopp i tunnan har fått avrunda dagen. Ska bli så skönt att få sova 💤
🥱



På strövtåg längs Kjulaåsen

Idag gick maken på beredskap över påsk så han höll sig hemmavid och polerade båten. Själv tog jag hundarna och gick på strövtåg längs Kjulaåsen. Det blev en hur bra dag som helst 🌸

  (null)

(null)

(null)
Mosippor

(null)
Jäders kyrka, 1600-tal. Räknas som ett av landets främsta byggnadsverk från renässansen. Axel Oxenstierna ligger begravd i kyrkan. 

(null)

(null)
Bildstenar i kyrkobyggnaden

(null)
Runstenarna var "påklädda" och kunde inte ses 😫

(null)
Kjula kyrka swishade jag bara förbi

(null)
Sorgmantel

(null)

(null)

(null)

(null)
Kungshållets gravfält med Södermanlands största runsten = 3,3 m

(null)
Bältdjuret i Kjula

Kom hem vid halv fem och gav hundarna mat, diskade och gick vovvenad. Jag fick sällskap av grannen, det var evigheter sen vi sågs, desto härligare att ses nu. Maken och jag möttes upp på hans jobb och gick upp till Järna centrum och åt middag.

(null)

Nu har jag vilat en liten stund och åkt till jobbet.
⛪️  Påsknatten är här 🕯 

(null)
Tveta kyrka


Lång fredag

Det blev en lång utflyktsdag idag. Åkte ner till Trosa och hämtade mina föräldrar. Vi svängde lite snabbt förbi Hölö kyrka…

(null)
Hölö kyrka med anor från 1100-tal 

… och Mörkö kyrka. 

(null)
Mörkö kyrka härrör från medeltiden 

Båda kyrkorna ingår i det kontrakt jag jobbar i och Hölö kyrka har jag varit i ett par gånger, men Mörkö kyrka har jag inte ens sett. Vackra medeltida kyrkor båda två.

På vägen till Skanssundet stannade vi till och beundrade Hörningsholms slott.

(null)

Efter färjefärden över sundet åkte vi raka vägen upp till sonens jobb och fick hjälp att koppla ur dimljusen. Föräldrarna hade fått nedslag på dem i besiktningen och de behöver dem inte.

(null)

Så fick vi sällskap av min son och yngsta dotter till Sune Trygg 🌸 Lika makalöst som i lördags. Jag köpte på mig fyra asar - midgårdsormen, fenrisulven, ragnarök och valkyria - enbart för namnens skull 😄

(null)

(null)

Vi sa farväl till sin och dotter, sen började vi ta oss hemåt. Vi stannade och åt i Rosenhill.

(null)

Vi svängde in vid Sionsborg som tidigare var Grödinge baptistförsamlings kyrka, och till sist Vårstakyrkan som mina föräldrar var med och byggde.

(null)
F.d Sionsborg, nu i privat ägo

(null)
Vårstakyrkan

Jag åkte hem rätt omgående efter vår härliga dag, trött och nöjd. Avslutade med tunnbad, i vilken jag nästan somnade.

🌸 Sov gott 🌸




Skärtorsdag

En jättefin skärtorsdag ❤️ Morgonbön och möte i vackra Tveta kyrka…

(null)

… sen skärtorsdagsmässa på äldreboende…

(null)

… och till sist skärtorsdagsmässa i Hovsjö ✝️

Skärtorsdagen är en reningsdag inför påsken i den romersk-katolska traditionen och ordet "skär" kommer från fornnordiskan och bedyrade typ "ren". Klart det hänger ihop. Våra första missionärer sändes ju hit från påven i Rom för tusen år sen.

Vi firar främst instiftandet av nattvarden vid Jesus sista måltid som ju skedde idag.

Virkar klart en disktrasa. Dekorering härnäst 🍄

✝️ Godnatt världen ✝️




Dymmelonsdag

Fick lära mig i morse att dymmelonsdag betyder att man dymlar kyrkklockorna, dvs dämpar dess klang med något så ljudet blir mer dovt. Tydligen kommer ordet från den träplugg man sammanfogade timmerstockar med förr. För att dymla en kyrkklocka lindade man in en avlång träbit i textil för att dämpa klockornas klang inför påskhelgen. Syftet var att dämpa klangen så det skulle bli mer dämpat och stilla i Stilla Veckan inför påsken… typ. Intressant! Det fornnordiska ordet dymbil betydde ungefär stum, så säkerligen kommer ordet dymmel därifrån. Jag har inte reflekterat så mycket över varför det heter blå måndag, vit tisdag, dymmelonsdag, skärtorsdag men jag ska ta reda på mer om det…

Min onsdag blev allt annat än stilla. Mottagning, möten, planering och spontana besök avlöste varandra, men det känns ändå som en riktigt bra dag. Har varit på gott humör och haft mycket att göra med flera kollegor. Riktigt riktigt roligt 🤩  Nästan 10.000 steg och 16 våningar blev stegräknar-resultatet. Tog mig dock en ordentlig lunchrast och gick i onsdagsmässan…

(null)
Nån gång ska jag fråga varför ikonen och altarblommorna står på golvet. Jag tycker det är vackert och tror att det handlar om att det blir för trångt på altaret när nattvarden dukas fram, men det kan ju ha nån symbolisk betydelse oxå. Frågar man kan man få svar 😃

(null)
Gick till indiern i gallerian och beställde räkor sambal. Starkt och gott 😋

… och efter en god lunch vad jag redo för eftermiddagen. Det enda inbokade var att jag skulle titta in till två personer och prata om 1. kartonger, 2. info om ikonmålarkursen, men det kom dessutom två spontanbesök och jag hann rensa ur en kartong twistpåsar som blivit kvar efter LT-klappen före jul. Nu är det mesta utdelat till olika verksamheter inför påsk 🐣 Så skönt att ha fått det gjort 🥰

Kom från jobbet halv fem 🕟 och åkte till makens jobb. Medan jag gick långis med hundarna bytte han till sommardäck på min bil och tvättade av den 🚙 

Lugn kväll hemma med stickorna. Verkställer en svampidé 🍄 

 🏃🏼‍♀️ Godnatt världen 🏃🏼‍♀️







Påskpyssel

Min dag började med provtagning och fortsatte med tandläkarbesök. Nu hoppas jag slippa gå dit på ett tag. Det blev lite stressigt för de var underbemannade på provtagningen och jag fick vänta en timme, kom in fem minuter före jag skulle vara hos tandläkaren. Fem minuter sen och halvspringande ringde jag tandläkaren att jag var på väg. Kom dit 10 min sen och slängde mig i stolen. 20 ilande minuter senare satt kronan på plats och jag i bilen 🦷 Jag hann inte ens börja oroa mig. Sååå skönt!

(null)
Hade en grym tur med parkeringsplats i brådskan 🍀 

Resten av dagen har varit betydligt trevligare! Efter att ha jobbat i Hovsjö en stund förberedde jag Hantverksgruppen. Idag kom en kvinna och visade oss hur man kan dekorera ägg. Decoupage kallas det och det är tydligen vanligt att dekorera påskäggen i den tekniken i öst. Jag kokade 30 ägg och nästan alla gick åt. Jätteroligt och det blev ett fantastiskt resultat. Jag kommer nog att gå och kika på servetter framöver 😍

(null)

(null)

(null)

(null)
Allas ägg samlade

Kom hem halv sju och fixade middag medan maken fixade med båten. Nu är det bara en tidsfråga innan vi får den i sjön 💦

Trött och nöjd. Hopp i säng, kanske?

(null)

(null)
Så här blev mina fyra 🥚 sett från två sidor 🥚



Forntidsrally på Selaön

Jag avslutade gårdagen med att skriva en lista över dagens äventyr. Somligt blev gjort och somligt inte.

(null)

Kissjakt på morgonpromenaden. Jag fick ihop till ett urinprov på Bamse. Innan vi (jag och hundarna) åkte till veterinären för analys av pinket gjorde jag rent hos Ragnar och i akvariet eftersom pumpen började "hosta". Veterinären kunde konstatera att Bamse fortfarande har spår av blod i urinen och det får vi nog aldrig bort, men koncentration och pH hade förbättrats något. Nu ska jag få i honom mer vatten genom att blötlägga hans torrfoder för att få ner koncentrationen, det är den som orsakar hans urinstenar.

(null)
Hon har sin praktik i en lada på egendomen. 

Vi fortsatte på äventyr. Första stopp blev i serpentinen ner till E20 där vi blev sittande en stund pga bärgning.

(null)

Vi stannade till vid Mc i Solberga så jag fick i mig lite lunch. Lunchnöjet bestod i att sitta och titta på den bärgade bilen och hur de lyfte lasten till en annan bil. Skönt att det gick bra…

(null)

Ett stopp på Coop för att köpa ägg till imorgon, sedan vidare till äventyret på riktigt: Åsa gravfält! Äntligen fick jag se backsipporna. Jag ska försöka åka tillbaka i påskhelgen för jag tror det kommer flera för överallt fanns de ludna knopparna sida vid sida med de utslagna blommorna 🌱 

(null)

(null)

(null)

(null)
Skeppsgrav eller domarsäte?

(null)
Gravfältet är från järnåldern och Selaön var troligen tätt befolkad ur den tidens mått mätt. Vattenvägen är det bara två mil mellan Selaön och Birka. Åsa ligger på en sand- och grusås som sträcker sig ända mot Enköping. Precis som i Strömsholm och Hornsåsen valde man att begrava sina döda uppe på åsen.

Jag hade tänkt åka hem och göra nytta, men så kände jag att -näe!- Det är min lediga dag‼️ Jag ville bara göra det som föll mig in. Jag körde vidare längs vägen som gick bredvid åsen till Överselö kyrka. Bland annat körde jag igenom Fröberga. Ofta är det de gamla orts- och bynamnen som skvallrar om forntiden. Frö- är Frej och eller hans kvinnliga motsvarighet Freja, fruktbarhetsgudarna i asatron. Här fanns alltså folk långt före kristnandet av Sverige. 

(null)

(null)
Kyrkan är från 1200-talet och ska vara rik på kalkmålningar invändigt. Jag måste kolla när den är öppen. Nu hängde affischer och veckoschema på anslagstavlan som sträckte sig till jul 2021 😳

(null)

(null)
Det fanns fem runstenar utanför kyrkan, här är två av dem. Den övre tros ha ristats av den kända uppländske runristaren Balle och den undre en okänd ristare. Det kan vara så att den okände gått i lära hos Balle då stilen påminner om varandra. Jag gillade dessa båda med hästar 🐎 Den ena är rest efter någons farbror och den andra över en son som "manligen" for till England.

Vid det här laget var jag riktigt i gasen och tänkte att har jag sett den ena medeltida kyrkan kan jag lika gärna se den andra. Mot Ytterselö! Men det fanns mer att se!

(null)
Denna hängde framåtlutad i ett dike med skriften vänd mot Åsa gravfält och såklart måste jag stanna. "Sven lät rista denna sten efter Faste, sin broder. Gud hjälpe hans själ bättre än han kunde förtjäna" och här är det Balle som varit i farten. Texten och placeringen berörde mig.

(null)
Det kan vara en cypress som sträcker sig mot skyn i mitten av bilden. Det är Åsa gravfält sett från Fastes runsten.

Men det blev ett stopp till innan jag kom till Ytterselö kyrka, nämligen Mälåkers slott, jag kunde inte låta bli!

(null)

(null)

(null)

(null)
Slottet i barock-stil fick sitt nuvarande utseende på 1670-talet av Gustav Soop, chef över änkedrottningen Hedvig Eleonoras egendomar. Under århundradena har det haft flera ägare men en av de sista var norska legationen och användes som förläggning av norska infanteriet på 1940-talet. Sen 1951 ägs det av svenska staten.

Jag blev nyfiken på ett grönt kors på en kulle bakom slottet och gick dit. På väg därifrån klev jag snett i ett hål och dråsade i backen. Glasögon och mobil for all väldens väg. Det kändes lite läskigt en stund att mobilen låg en bit ifrån innan jag kände att foten inte var så illa skadad. Jag tog mig upp och samlade ihop mina pinaler och hundkoppel, kollade att nycklar och vantar fanns kvar i fickorna, sen linkade jag ner till bilen. 

(null)

Men jag kom ut ur bilen utan större problem vid Ytterselö kyrka och kunde gå ett varv runt den oxå!

(null)

(null)
Kyrkan är från 1100-talet och gravkoret från 1650 tillhör släkten Soop från Mälåkers slott. Byn som kyrkan ligger i heter Tuna. Tuna betyder ungefär inhägnat område och ordet användes bland annat om gårdsplan som låg omgärdad av olika hus, men alla dessa olika "tuna" vi har över Sverige kan eventuellt oxå vara inhägnader med gudar. Vem vet?

Nu var klockan över fyra och jag åkte hem. Drog ut solstolen, tog en Ipren och la mig att vila. Jag hade tänkt sy överdrag till husbilens utebord och stolar, men värken efter fallet började krypa på. Nu känns det att jag landade på knäna, ena armbågen och andra handen medan den vrickade foten inte känns alls längre. 

(null)
Tranor vid Mälåkers slott 

Förutom alla dessa härliga fornlämningar, backsippor, slott och kyrkor har jag fått se hjort 🦌 fasan, grågås, tranor, citronfjäril, nässelfjäril, påfågelöga, flickfjäril 🦋 scilla, vårlök, vitsippor och tussilago 🌼

🎵 Vilken härlig dag 🎶

Min kväll har ägnats åt att skriva, både blogg och lite annat skoj. Bara skit på Tvn och handen vill inte hålla i stickorna 🧶 men den är säkert bra imorgon 😄 Nu ska jag gå ut kvällsnaden och äta upp den sista glassen 😋 Maken sover på jobbet 🚎 








Palmsöndagen 🌴

Fullmatad härlig dag ❣️ Åkte hemifrån i full vinter, men när jag kom hem ikväll hade hälften av våra 15 cm snö smält undan och det kändes som vår i luften!

(null)

Dagen började med en härlig Palmsöndagsgudstjänst i Hovsjö. Jag älskar denna församling med dessa härliga människor. Vår präst predikade med inlevelse, en sten från rullstensåsen i Nykvarn och palmblad. Evangeliet levandegjort❣️ Efter ett härligt kyrkkaffe där folk gärna dröjer sig kvar hade jag ett besök, sen åkte jag vidare.

(null)

Nästa stop blev en härlig eftermiddag hos sonen och hans familj. Son och sonson hade bakat en sockerkaka som sonsonen var omåttligt stolt över❣️ Det blev några timmars snack och barnbarnsgos innan jag for vidare.

(null)

(null)

(null)
Första gången jag testade poke bowl. Det var inte sista gången 🍛

Jag svängde av vid Mc och köpte en chokladshake, behövde socker, innan sista stoppet som blev knyppelkursen. Lika roligt som vanligt! Det knypplades kycklingar och ägg, liljekonvaljer, vitsippor och i metall.

(null)

När jag slutligen kom hem efter 13 timmars frånvaro kröp maken och jag ner i tunnan en stund. Otroligt härligt att ljuset dröjer sig kvar och koltrasten sjunger när klockan är halv nio på kvällen 🕣 

(null)
Utsikten i badtunnan 

Hade en fin pratstund i telefon med en av döttrarna efter maken lagt sig 📞 Nu är vovvarna kissade och bloggen skriven ✍️ Nu ska jag bara lista morgondagens äventyr innan jag kryper i koj 😃



Pelargonhimlen 🌸

Idag fick jag spunk på vädret. Snön vräkte ner 🤮 Jag hade fått med maken på idén att gå en fin promenad och leta runsten och gravar på Kjulaåsen idag men det kändes som ett sämre utflyktsmål. Jag hade tänkt kolla backsippor på Åsa gravfält typ igår eller i torsdags men under ett antal cm tjockt snötäcke kändes det inte så lockande…

(null)

… så vi gitta’ (förortslang för "vi drar/drog") I år har jag hört flera prata om Sune Trygg i Tungelsta och kände att idag är en perfekt dag att spana in pelargoner till balkonglådorna. Sune Trygg är typ ett sånt ställe man måste till och nej, vi ångrade oss inte! Det var som att komma till pelargon-himlen 🌸❤️😇

(null)

(null)

(null)

Det som förvånade mig var att det inte alls var dyrt! Sticklingar av hög kvalitet för 35kr och de lite större 70kr. Vi slog till på 13 sticklingar och 4 pelargoner, ingen den andra lik.

På vägen hem gjorde vi 3 stopp. Först vid en runsten 😍…

(null)
Håur och Karl och Sighjälm och Vihjälm och Kåre lät resa denna sten efter Vigmar, sin fader

… sen i Svartkällskogens naturreservat …

(null)

(null)

…och till sist ett fikastopp i Rosenhill ☕️ 

(null)
Morotskakemuffins och blåbärspaj 

När vi kom hem tog jag hundarna, maken fixade badtunnan och sen planterade vi sticklingarna i balkonglådorna.

(null)
Vi har en låda till. Jag försökte färgsortera dem lite 🌸

Ikväll har jag suttit och googlat på pelargoner, lärt mig skillnaden mellan zonal- och regalpelargoner, men att det även finns ängla- och doftpelargoner. Om de två sistnämnda igår som undergrupp i någon av de två förstnämnda återstår för mig att lära mig, men när jag studerat deras namn och googlat så är våra skyddslingar 10 zonalpelargoner varav fyra i undergruppen stjärn-, en rosenknopp-, en tulpanpelargon plus tre med dekorativa blad. Två zonal med dekorativa blad visade sig vara samma sort, en stickling och en större 🌱🌸. Tre hör till regalpelargonerna, två till doft- och en änglapelargon. Superspännande! Nu känns det så mycket bättre med så mycket vår i huset 🌸

(null)

Maken lagade middag ikväll och nu återstår bara att slänga sig i tunnan 💦


8 april

En ska väl int’ hålla på att skriva blogg när en mest är sur och stressad… men det är ju oxå en del av livet. Livet består ju av både bättre och sämre dagar. Mina dagar är iof bra, men lite väl fullmatade.

(null)
Morgonpromenad
 
Åkte hemifrån i ett antal cm snö. Trist i april, tycker jag. Diakonikonferens på fm och sen gick jag på lunchmusiken. Det var underbart 😍 

(null)
Ingen snö Södertälje 

(null)

Efter lunch jobbade jag administrativt en stund innan jag tog emot ett besök. Efterarbete och kom från jobbet halv fem.

Lite trött och sliten, fryser och har ont i kroppen. Snön vräker ner ❄️

(null)

Jag tror jag ska virka babyfilt en stund… 🧶 




Provenad

Kommer inte på nån rubrik idag. Kom till jobbet stressad och lite ledsen, men möttes av en förstående kollega. Livet är ett äventyr, ibland ⬆️ ibland ⤵️ ibland ↩️ ibland ↗️ Ja, ni fattar 🤗 

Jag och en annan kollega gav oss strax efter ut på prov-enad. På annandagen ska jag ha en Emmausvandring från Hovsjö kyrka till Tveta kyrka och min kollega ska fixa smörgåstårta vid framkomst och ännu en annan kollega mässa. Provenaden var nära att ställas in pga väderleksrapporten men vi chansade och det blev jättebra. Aningens snö, aningens blåst men mest inte.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi gick vägen längs sjön Måsnaren dit och genom allén tillbaka.

I övrigt blev torsdagen bra, liksom alla torsdagar i Hovsjö. Underbara samtal och fin stämning, härlig gudstjänst med bra predikan, gott fika. 

(null)

Kom hem efter kl sex och lagade köttfärssås efter vovvenad. Försökt förfärdiga Ellas filt, men få nog ge mig för kvällen. Bara några varv kvar, men varven blir ju bara längre och längre 😄

(null)

Kvällspromenaden blev ett forcerande i snö. Nån pratade om 13 mm, här har vi fått mer än så ikväll. Lite less på vinter 🥶 

(null)

Dax att logga ut.

❄️ Godnatt världen 🥶




Igen: spring-onsdag

(null)
Tappra tussilago 💛

Möte, andakt och en välbesökt mottagning på fm. Fick ett litet utbrott när vi fortfarande inte fått toner till skrivaren utan fick springa till skrivare på andra våningar i huset när konfidenter behövde få ut sina papper. 12 våningar visade stegräknaren 👣 Lika irriterande som förmodligen hälsosamt? Efter efterarbetet hade jag nästan 30 minuter på mig att fixa lunch. Det gjorde jag hos indiern i gallerian, för där får man maten fort.

(null)
Tikka masala 

Hann byta några ord med kollegan innan första bokade besöket. Fixade sen admin jag inte hann med före lunchen och fortsatte sen till andra bokade besöket, nu i Hovsjö. På väg hem ringde hen att hen glömt en sak i kyrkan då jag fick vända tillbaka.

Var otroligt glad att jag bett maken fixa middag. Det blev orange chicken och stekt ris från Chopchop, yakinikun spar jag till imorgon🍛

(null)
Sällskapet har utökas 🦌 🦌 

🌍 Godnatt världen 🌎

5 april

Fick skrapa en isbalk av bilen imorse. Somnade till rassel av hagel mot husbilens tak men blev ändå förvånad över mängden snö som kommit när jag vaknade.

(null)

(null)

Budgetmöten hela förmiddagen och sen en härlig lunch på Royal India med kollegan. De levererade smaskens även idag 🌶🌶 😋

(null)

Himlans bra hantverksgrupp på em. Ännu en ny deltagare och jag lärde känna en annan bättre, en kvinna som sytt bla stolor och mässhakar vilket jag vill veta mer om. Påskens figurer börjar bli färdiga och vi mätte lite inför en ev. ny altarduk. 

(null)

Avslutade med ett samtal som gav tillbaka ❤️

Maken pluggar i husbilen och jag har haft en lugn kväll hemma - gjort absolut ingenting!

❤️

4 april

Imorse fick jag sällskap av råbocken vid frukost. Jag hällde ut lite extra vildfågelfrön till honom. Värt att veta är att om man har kid eller fjolårskalvar i närheten kan de bli sjuka i diarréer av för mycket vildfågelfrö. Jag brukar spilla ut lite till hararna som kommer på natten och råbocken som kommer på morgonen tar resten.

(null)

Vi gick bort till gärdet för att kolla om tranorna var där, men det var de inte idag. Gick och filosoferade över helgen. Så mycket vi hann se! Och så underligt det känns att tänka på, att ett dygn tidigare hade vi inte hunnit vare sig till slottet eller gravfältet i Strömsholm. Känslan av tid är ett ganska relativt begrepp… 

(null)
Årets första dörr-blomma 🌺 

I min avspända tillvaro upphörde tydligen minnet att fungera. Efter en kvarts bilresa på väg mot jobbet fick jag avbryta klientsamtalet jag hade i luren för att ringa till dagis och säga att jag blev sen, men de lovade vänta in oss innan de gick morgonpromenaden. Fick köra hem igen för att hämta tygpåsen med knyppelgrejer till hantverksgruppen som jag ställt utanför dörren men glömt ta med. Det skulle ju regna och snöa så jag kunde inte låta den stå där i 1,5 dygn.  Återupptog klientsamtalet fram till dagislämning. Fick börja med att städa när jag kom fram till jobbet, men hann ändå gå igenom morgondagens andakt och Emmausvandringen plus lite innan mitt besök kom. Stress gör en onekligen effektiv!

(null)

På eftermiddagen hade jag bokat in friskvård - massage. Precis vad jag behövde. Fortsatte i samma stuk resten av kvällen med zonterapi och sushi hos bästisen 🍣 👣 Underbar kväll ❤️ När jag gick därifrån sjöng fåglarna en sista serenad i skymningen trots snöblandat regn, och radion spelade "Pour que tu m'aimes encore" med Celine Dion. Typisk bra kväll.

❄️ Inatt sover vi i husbilen 🚎








Från Strömsholm till Huddinge

I ett sömndrucket tillstånd kom jag på att jag klarmarkerat aprils tidrapport utan att lägga in förra veckans statistik. Insåg efter flera sekunder att det är olika appar och  att klarmarkera min arbetstid för att få lön inte har något med statistikrspportering av kontakttillfällen att göra. Men WTF! Det är söndagmorgon, jag  är ledig och campar i husbilen! Jag hade inte ens arbetsmobilen med mig!

Efter frukost gav vi oss iväg. Första stopp blev slottet i Strömsholm.

(null)

(null)
Undrar vad som ska planteras här? Blå och gula penséer kanske?

(null)

(null)

(null)
Enligt en sägen skulle Katarina Stenbock, Gustav Vasas tredje fru, suttit under en ek vid slottet och pratat med ortsbefolkningen. När denna mycket gamla ek kollapsade år 2006 och man rensade undan krona och stam blev en stenbänk synlig … 🤩

Vi körde vidare några minuter och stannade vid Hornsåsens gravplats. Jag har åkt förbi där några gånger när jag varit tvungen att åka till djursjukhuset och undrar över stenhögarna på åsen. Nu har jag varit där 😍

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Maken var inte lika exalterad som mig 😅

Nu vet jag en hel massa mer om Strömsholm. Det är inte bara ett djursjukhus utan en trakt där det typ alltid funnits hästar, slottet har anor från Gustav Vasa, där finns en fågelsjö och Strömsholms kanal passerar i Kolbäcksån, slussarna finns både neråt Mälaren och vid Westerqwarn. Gravarna som finns på åsen är från järnåldern och gravarna placerades synligt för att förbipasserande skulle veta att området var bebott/upptaget… och alla torpare i torpen i området tjänade hos kungen på slottet. En massa skoj på liten yta! Det är kul att minisemestra 🚎 

Vi lämnade Westerqwarn lite tidigare än vi tänkt oss, men molnen började  hopa sig. Det var bra tänkt för vi hade sol på våra båda utflykter och när vi kom hem kunde vi ta kaffe och glass i solen och tittade på hur molnen formerade sig. När solen försvann började vi jobba. Husbilen tömdes, jag duschade, tvättade, diskade och lagade tidig middag. 

Kvart över tre satte jag mig i bilen och åkte upp till Huddinge kyrka på konsert - Johannespassionen ✝️ Min bästaste fd kollega hade lockat med mig till detta och det var fantastiskt. Både hon och jag har sjungit Johannespassionen i olika körer vilket kändes extra kul.

(null)     

(null)

På väg hem stannade jag till vid Slagstas hällristning. Kan lixom inte få nog känns det som.

(null)

(null)

(null)

(null)

Maken har lagt sig, jag tittar på Morden i Midsomer och stickar en disktrasa medan jag filosoferar över dagen…

❤️



På strövtåg i Strömsholm

Idag har vi promenerat 👣🐾 Och promenerat 👣🐾 Maken gick morgonpromenaden medan jag fixade frukost osv. Nästa promenad gick vi tillsammans och då gick vi runt Mälarenergis vattenkraftverk och slussen. 

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi tog fram solstolarna och njöt av finvädret en stund…

(null)

… innan vi gick långpromenad. Upp på åsen, över vägen och upp på åsen igen. Sen över vägen en gång till för att komma till fågeltornet vid Kolbäcksån.

(null)

(null)
Det kryllade av gravar på hela åsen. Mindre högar och skeppssättningar. Sååå häftigt!

(null)
Hittade lite spännande litteratur vid fågelutkiken. Hade ingen aning om att det finns ett 30-tal olika arter av humlor varav 24 finns i Västmanland 🐝 Snylthumlorna snyltar på mer arbetsamma humlor och lägger sina ägg i deras bon. Bon är ofta övergivna mushål som humledrottningen tar över! 

(null)

(null)
Kolbäcksån och Strömsholms slott

(null)
Borstticka

(null)
Cinnoberticka

När vi kom tillbaka åt vi lite glass och la oss i solstolarna.

(null)

(null)
Jag tog med lite kottar från åsen till Ragnar 

Efter middan tog vi en promenad till, denna gång runt Mölntorp. Ordet möln betyder ursprungligen mala och i området bodde förr många torpare. Torparna gjorde dagsverken på det kungliga slottet, Strömsholm, som ersättning för torpen och sin försörjning. Campingen och wärdshuset heter Westerqwarn, nån kvarn har jag inte sett till men det har sannolikt legat en kvarn här vid det strömma vattnet.

(null)

(null)

(null)

(null)

Ett par lugna timmar i husbilen innan kvällspromenaden. 

(null)

(null)

Nu ska jag läsa lite mer om humlor innan jag somnar 🐝 
🌺🐝 Godnatt världen 🌺🐝


Ställplats: Westerqwarn

Det snöade imorse, eller snarare haglade. Aprilvädret är här på riktigt. Vi trotsade skitvädret och åkte ändå. Hur ofta är vi lediga tillsammans en fredag - lördag - söndag?

(null)

Vi stannade på ett par ställen på vägen och handlade förnödenheter. Efter ett par timmar svängde vi in på Westerqwarns ställplatser i Strömsholm och letade rätt på den plats vi bokat. Sen var det dax för vovvenad. Vi gick upp på åsen som löper längs vägen till qwarnen. Som jag misstänkte var det gravplatser längs hela åsen, men jag hittar ingen info om den. Förmodligen hänger den ihop med Hornsåsens gravfält som oxå är belägen på en ås, men ett par km härifrån. Jag utgår ifrån att det är det samma ås, men den har blivit delvis bortgrävd under århundradena… men hursomhelst var det en mäktig känsla att gå där uppe.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi vände då vi såg de mörkgrå molnen som närmade sig snabbt, men vi hann inte tillbaka på långa vägar. Tack och lov var det hagel och inte regn som kom ned.

Vi fortsatte gå runt qwarnen och wärdshuset vädret till trots. Det var ju inte blött, snarare lite häftigt att bli piskad av haglet.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Lagom till vi skulle gå och värma våra matlådor öppnade wärdshuset. Det må bära eller brista, men vi köpte pizza 🍕 Jag har inte ätit något från de fyra sädesslagen sen augusti. Det har gått bra, men idag tog frestelsen över. Det kan låta fånigt, men kriget i Ukraina har fått mig att tänka i banor som att "imorgon kan det vara försent". Om jag blir dålig imorgon får jag hålla mig i husbilen, om jag inte blir dålig ska vi gå flera promenader tillsammans 🐾👣👣🐾 Det blir liksom bra hursomhelst. Promenera eller läsa och handarbeta 📖 🧶 Win-win ✌️

(null)
Laxromspizza

Efter middan tog vi siesta. Ragnar har hånglat upp min hand, i övrigt har jag läst om fornlämningar på Kjula-åsen, om Ansgar och Birka och Helgö medan make och hundar dragit timmerstockar 🪵 

(null)

(null)

Klockan har inte slagit nio än, men maken är ute sistanaden med grabbarna och jag har krupit ner mellan lakanen. 

❄️ Det kostar att ligga på topp 😎








RSS 2.0