Nu är det definitivt slut!

                      
 
I morse klev vi upp halvåtta. Janne tog Bamse och jag lagade en bastant frukost. Halv 10 lämnade jag bilen vid tågstationen i Strängnäs och strax före 11 anlände vi svärmor i Huddinge. Hon skulle ta hand om Bamse några timmar medan vi åkte till mäklaren.
 
Men först åkte vi till Jens jobb för han hade beställt nya fäljar till Janne. Han hade med sig Bitchen idag...
 
HEEEJJJ farmor!
 
Hos mäklaren gjorde vi upp husaffären definitivt. Nu ska pengarna sitta på vårt konto, våra lån ska vara lösta och vi kan leva billigt så länge vi bara har en inkomst. De är så himla trevliga, våra husköpare, och det slutade med att vi kramades och bjöd hem varandra. Vi ska få se deras hus i vår när de är klara och de ska komma hit ner och se vad vi lämnade Ormkärr för. Det festliga är att när "hon" och jag började prata så visade det sig att hon studerat till diakon i Finland - där räckte det att vara undersköterska - och jobbade med själavård i en annan kyrka en dag i veckan. De har uppskattat att läsa Kyrkans Tidning som ramlat ner i vår "gamla" brevlåda... Så kan det vara.
 
 
Sen handlade vi lite i Huddinge, hämtade Bamse och åkte ner till Södertälje där Janne satte mig och Bamse på tåget. Bamse har aldrig åkt tåg och han gillade det inte. Tåget fick en ordentlig utskällning är det kom in på stationen, men vi klev på ändå. Han skakade som ett asplöv. Kan hända var det jobbigt att sitta kopplad i väskan också...
 
 
Jag satt och pratade med en man i hundkupén, han hade en papillon/pudel hemma, så resan gick fort. Bamse somnade i pur utmattning tillslut.
 
När vi hämtade bilen vid tågstationen i Strängnäs fick han komma upp och sitta på sin plats i framsätet, men skön filt och bälte. Han somnade omgående och protesterade inte ens med en suck när jag lämnade honom i P-garaget för att springa in på Konsum och hämta en symaskin som Janne köpt åt mig.
 
Hemma gick jag ut med honom direkt, hämtade posten... men inget arbetsgivarintyg idag heller. Nästa vecka får facket ta tag i det där för mig skiter jobbet uppenbarligen i. Sen kånkade jag in symaskinen. Har inte öppnat den än...
 
Janne jobbar kväll. Jag har firat husförsäljningen med ett avsteg från min strikta LCHF-diet idag med ett glas rött, och Janne ville ha en whiskey ikväll.
 
Nu ska jag ut  med Bamse och sätta mig med virknålen. Stoppningen är slut, men det gör inget. Jag kan väl stoppa och sy ihop flera bläckfiskar på en gång sen.
 

Nionde dagen med LCHF

Försöket har passerat halvtid med ett par dagar.... fem dagar kvar.
 
Idag har jag faktiskt känt av både seg skalle, trötta muskler och allmän trötthet. Det stod i boken att det kunde inträffa efter några dagar i omställningsfasen, men "några dagar" kan väl vara personligt tänker jag. Minst två veckor ska man prova. Men hur som helst har jag aldrig ätit så gott under någon diet någonsin!
 
Igårkväll satt jag uppe och virkade till klockan 1.00. De tre bläckfisk-kropparna jag gjort tidigare fick utsmyckning och nästan en hel till kropp blev klar. Fastnade i "Döden i Konungarnas dal" och Belindas "Fittstim", men sen tog det inte lång tid innan jag somnade. Vaknade ändå vid 8.00, men låg kvar en bra stund i sängen. Bamse kom släntrande vid 12.00, då gick vi ut. Luften var tung och himlen mörk så när han ville vända efter en kvarts promenad så gjorde vi det. En halvtimme räcker väl om hunden själv vill in!
 
 
Idag har jag mest suttit vid datorn och grejat. Uppdaterade min profil på LinkedIn i hopp om att det finns nån hugad headhuntare därute som vill ha just mig. Något arbetsgivarintyg kom inte idag heller så jag ringde a-kassan och pratade med dem. Vad ska man göra när man är beroende av personer eller företag som inte gör det de ska? Jag hatar att bråka, men när det inte hjälper med att ringa och vara trevlig, berätta hur viktigt det ena eller det andra är... eller bemöts med total tystnad... Det är så enerverande, provocerande, deprimerande...
 
Vid halv fem började jag förbereda middagen. Just nu är det så roligt och inspirerande att laga mat. Jag har provat massa nytt och allt hittills har varit så gott.
 
Dagens kost då:
 
Frukost: Två Low Carb- skivor med smör samt skinka och gurka, ost och paprika
 
Lunch: räk/avocadoröra från igår samt tre paranötter
 
Middag: Fiskrulader i apelsin/gräddsås
 
Det skulle vara spätta men ishavsflundra gick lika bra.
 
Nu ska jag duscha och virka bläckfisk. Imorgon blir det Stockholm igen!
 
                        
 
 

Åttonde dagen med LCHF samt finbesök!

Janne smög iväg en stund efter fem imorse. Det är tredje dagen han har dagpasset, en dag kvar sen är det dags för kvällspass... men han är ledig i helgen. Jag sov gott för första gången på nån vecka. Såg slutet av en film med Bruce Willis medan Jens och Bitchen snarkade i soffan mittemot, sen somnade jag faktiskt och det var så skönt. Vaknade vid åtta och låg och funderade till halv tio, då gick jag ut med hundarna och väckte Jens. Så blev det frukost och prat. Han är förkyld och hade fått jätteont i nacken så jag tappade upp hetvatten i en petflaska som jag virade in i en handduk och som han fick ligga på medan en Alvedon verkade.
 
 
En stund efter ett gick vi ut på långpromenad.
 
 
Innan han åkte fikade vi. Sen rev jag i kartongerna för att hitta den uppsats jag skrev på uppsatskursen för 2 år sen... Ska kolla om jag kan använda den till ett uppslag för Masters-ämne... måste ju börja tänka på det nu för att det inte ska bli panik i maj.
 
Vi har haft en jättefin fjäril som flugit runt här ett par dagar. Den satt och fladdrade i köksfönstret och såg inte helt kry ut. Jag tog upp den och försökte mata den med sockervatten. Det går ju inte att tvångsmata en fjäril eftersom de suger upp nektar med sin snabel, jag mer eller mindre la huvudet i en droppe sockerlösning. Men det hjälpte inte. Nu ikväll var det död. Men det var ett mysigt sällskap så länge det varade.
 
 
Sen började jag baka bröd till middagen och började förbereda resten. Janne kom hem och tog ut Bamse medan jag svängde ihop middagen
 
Frukost idag blev äggstanning på äggvitorna från pajen igår samt några hela ägg, bacon samt en skiva Low Carb-bröd med smör, skinka och paprika.
 
Lunch blev fyra paranötter.... var fortfarande mätt efter frukost.
 
Till middag gjorde jag räk-avokadoröra samt sesambröd.
 
 
Nu blir det en lugn kväll...

Sjunde dagen med LCHF / AF

1 vecka med LCHF och halvtid på LCHF-försöket! Jag kunde inte låta bli att ställa mig på vägen fast jag inte skulle. Vikten är viktig men det viktigaste är att må bättre, det är huvudsyftet med testet. Men jag mådde jätte-jättebra att vågen visade -1,8! På en vecka! Ja, nu är jag inte så dum att jag tror att jag kommer gå ner typ 2 kilo i veckan framöver, jag kanske har gått upp dem igen till nästa vecka... men idag var det väldigt roligt!
 
                                          
 
Gick upp 8.00 efter en halvbra natt. Har svårt att somna och vaknar tidigt. Funderar om det kan ha med kostomläggningen att göra... men det är nog snarare mörkret och livsomställningarna. Efter Bamsenad i nysnön och skottning av uppfarten, sopade jag flera centimeter snö från bilen och åkte in till stan. Jag skulle på tjänsteinformation hos Arbetsförmedlingen. Det var korvstoppning, men jag har antecknat det viktigaste. Det är mycket nytt med en utökad Platsbank, aktivitetsrapportering via nätet osv. Och så fick jag gå via AFs Kundtjänst så någon handläggare kunde verifiera min profil, dvs kolla mina betyg så att det jag skrivit på min profil verkligen stämde.
 
Gick förbi Handelsbanken och bad att få byta bankkontor från Högdalen till Strängnäs och handlade sen några småsaker på Ica. Tiggarna fick en slant också där de satt i sina filtar i snöfallet. Det måste vara eländiga omständigheter de kommer ifrån om det är bättre att sitta i snön här och tigga!
 
Hemma igen skottade jag gångarna till bilen och soptunnan samt boden, sen gick ut med Bamse. Jag hann precis avsluta lunchen när Jens bil kom inrullandes. Han har tagit över Bitchen nu från kompisen som inte längre kan ha henne kvar, så hon var med förstås. Vi snackade medan jag sorterade underlakan och örngott. Han ville ha några uppsättningar så nu får han med sig en liten säck kompletta uppsättningar.
 
 
Janne kom hem från dagskiftet och medan far och son snackade tog jag med hundarna ut för att hämta posten, sen gjorde jag middag - västerbottenpaj med bladspenat.
 
 
Frukost: äggröra och bacon, lunch: köttfärs-vitkålsröra från igår plus bladspenat.
 
Ikväll har vi softat framför TVn, ömsom med den påslagen, ömsom avslagen.
 
Snart sistanaden och sängtajm.

Sjätte dagen med LCHF / Lakansröj!

Hade satt klockan på ringning 8.00 men var vaken långt före det. Nån gång vid tre lämnade John Blund mig. Började dagen med två skivor av mitt hembakta Low Carb-bröd och massa pålägg som det står i mina receptböcker.
 

Linnéa ringde vid 9.00 och kollade om jag var vaken...O-JA! När hon kom lite efter 10.00 gick hon ut med Bamse och Spike medan jag passade Meija. Vi hade tänkt gå tillsammans, men lilla fröken Söt ville inte sitta still nåt mer. Vi studerade Ragnar och gjorde lite gymnastik till mamma kom tillbaka med hundarna.
 
Sen började Operation Utrensning! Janne och jag släpade fram kartonger, säckar och backar igår - uppskattningsvis 10 kartonger i kvantitet! Det är inte konstigt att det ser ut så. Vi har haft två lantställen, sju personer i hushållet samt båt... Nu har vi bara detta hus och båten samt inga barn bor hemma. När allt sänglinne samlades här under flytten baxnade jag över att det var SÅ mycket... allt har ju tidigare varit utspritt... Men det blir så när man har stor familj och delar olika lantställen med syskon. Nu hjälptes Linnéa, Meija och jag åt att plocka fram allt och sortera. Det gick fort till att börja med. Snart var alla kartonger, säckar och backar tömda och linnet låg i högar - påslakan, underlakan, örngott, stora handdukar, små handdukar och diskhanddukar. Då bröt vi för lunch!
 
En kompis på Facebook har rekommenderat Kostrådgivarnas Veckomeny och där hittade jag mandelfisken jag gjorde igår. Idag blev det köttfärs/vitkåls-röra. Jag hade ingen svamp hemma, inga lingon heller, men vi båda tyckte att vanligt kranvatten med riven ingefära gav den där extra touchen till denna enkla snabbmat. Dock var den inte vacker att fotografera så det bespar jag er! Men det var gott!
 
Meija och Spike brukar dela hundben         Meija hjälper gärna till att rensa
 
- Den här lådan är tom nu, säger Meija        "Att spara... eller inte spara, det är frågan..."
 
Bamse och Meija hjälper mormor
 
Efter lunch fortsatte vi. Påslakanen blev sorterade och utrensade, likaså fick många gamla slitna handdukar åka i säcken i första sorteringen. Två säckar åkte ut i glaspaviljongen. Sen tog jag ut hundarna medan Linnéa gjorde Meija klar för sovstund och hemfärd. Fler barn skulle hämtas på skola och dagis. Linnéa hämtade upp Spike på vägen och jag fortsatte en runda med Bamse. Han var trött när jag kom hem med honom. Först att vakta på Spike och Meija, sen långprommis i blåst och snöfall.
 
 
 
Jag fortsatte att sortera underlakan i små, mellan och stora, sen gav jag upp. Det var rätt många lakan jag fick rulla upp och rulla ihop igen för att kolla storlekarna. Imorgon fortsätter sorteringen.
 
Janne kom hem efter dagskiftet med champinjoner och dessa stekte jag upp och blandade i lunchens köttfärs/vitkålsröra som han fick till middag. Själv värmde jag mandelfisk från igår. Två matlådor blev det av röran så nu är morgondagens lunch fixad för både honom och mig.
 
Mandelfisk med äggröra, bladspenat och ärtskott
 
Kvällen har ägnats åt TV:n. Och det gick äntligen att logga in på CSN´s nätsida så nu hoppas jag bli beviljad ett halvt studiebidrag ett år framåt, eller så länge jag inte jobbar i alla fall. Bamse har varit ute sistanaden och snusar gott bredvid Janne. Jag sitter uppe en stund extra för jag vill inte vakna klockan 3 igen... Jag längtar efter en riktig läslampa!!!
 
Nej, dusch och gåläggsej kanske...? Eller TV?

Femte dagen med LCHF

Efter frukost (för er som följer LCHF-dagboken så nämnde jag detta i slutet av gårdagens blogg som jag skrev imorse) och lite datoriserande medan Janne tittade på Paralympics så gick vi ut en skogspromenad. Det är inte så ofta vi går ut tillsammans, desto roligare när vi gör det. Janne har hittat en ny stig där han kan släppa Bamse lös. Det är inte många fotspår på den stigen så risken för hundmöten är mycket liten.
 
 
När vi kom in blev det lunch, gårdagens blomkålsmos med bacon. Sen har Janne och jag jobbat med kartonger och papper. Bonden kom och hämtade färskvatten och tog en fika med oss. Bamse duschades och renskrubbades och sov sen ett par timmar i sin puff. Tvättmaskinen har snurrat några varv. Nu står alla kartonger med sänglinne och handdukar i vardagsrummet och väntar på Linnéa, hon ska hjälpa mig imorgon!
 
Ut med Bamse och sen middag. Idag blev det mandelfisk! Torsk gratinerad i en röra av mandelmjöl och grädde. Det skulle vara hackat ägg men jag blandade ägghacket med lite creme fraiche och majonäs som var nästan slut i sina förpackningar... och så massa färsk spenat och ärtskott. Upptäckte att bäst-före är imorgon så det var lika bra att brassa på ordentligt med grönt på tallrikarna.
 
 
Kvällen har tillbringats med att skriva följebrev till A-kassan. Arbetsgivarintyget drar ut på tiden och nu blir det antagligen inga pengar i februari heller. Eller jag vet inte hur det funkar, de kanske betalar ut när de beviljat... om de beviljar. Jaja, kommer dag kommer råd.
 
Nu ska Bamse ut sistanaden, sen ska nyduschad Guggelutt och nyduschad hund ner i rena lakan. Det är livskvalitet!
 
                          

Fjärde dagen med LCHF

Om inte annat så blir det en rubrik av detta när jag inte har något extraordinärt att skriva om. Gårdagens stora begivenhet var storhandling på Willys i Solberga. Janne och jag åkte tillsammans och medan han ställde sig strategiskt med kundvagnen på olika ställen så sprang jag fram och tillbaka och letade grejer. Willys och Coop liknar varandra så pass att det nog inte spelar nån roll vilken man väljer...och snart lär man sig väl affärerna. Jag älskade att handla på Willys i Älvsjö för där hade jag både scanner och visste precis var allt fanns... fort in - fort ut. Här har Willys ingen självscanning men det har Coop, medan Willys hade lite lägre priser på en hel del av det vi ville ha. Nå, nu har vi handlat för över en vecka framåt, sen närmar det sig utvärdering av hur LCHF funkar för oss.
 
                                              
 
Janne är yr och svag i benen innan frukost vilket jag tror är en reaktion på kosten. Han blir bättre nån halvtimme efter frukost och stämmer det som står om LCHF så börjar nu hans kropp att ställa om sig.... själv känner jag ingenting! Möjligtvis att jag är lite segare i huvudet och har tendens till huvudvärk, inte alls huvudvärk men såna där förkänningar som man kan ha. Men då dricker jag bara mer ingefärsvatten... och så tar vi det lugnt. Janne är ledig under helgen så vi gör bara det vi vill och orkar.
 
 
När vi kom hem från storhandleriet började jag baka ett Low Carb-bröd. Det blev jättegott! Basen är linfrön, men innehåller sesamfrön, husk, grovhackade nötter, tranbär, keso och ägg. Det blev mer "bröd" än frallorna jag gjort tidigare, och bröd är ju det Janne saknar mest i kosten. Men han är villig att stå ut minst två veckor och han var nöjd med detta bröd som han åt med brie och hamburgerkött till frukost imorse. Det här brödet var ju betydligt mer mättande också.
 
 
Till middag blev det stekfläsk och blomkålsmos kryddat med muskot och Philadelfia. Lunchen tappades bort men innan vi åkte och storhandlade stoppade jag i mig mina dagliga paranötter och när vi kom hem tog vi en skiva brie innan jag satte igång med bakningen och matlagningen. Till frukost gjorde jag äggröra och bacon och detta klarade vi oss på. Janne är ingen lunchmänniska, men det är jag... dock funkade det bra med den stadiga frukosten och dessa små mellanmål när det inte funkade att få in en lunch.
 
Lunch-middagen i Kista Galleria blev på Viet Nam i Food Courten och det var inga problem att hitta god, mättande mat tycker jag. Det blev en stor portion strimlad biff med gröna bönor, riset fick ligga kvar på tallriken...och när jag åkte hem på natten stoppade jag i mig en liten påse cashewnötter. Frukost var äggröra och en fralla. Lite mer regelbundenhet är väl önskvärt men när det inte funkar så klarar i alla fall jag mig jättebra.
 
Nå, denna dag har börjat. Frukost idag som skrivet ovan - Low Carb-bröd med massa gott pålägg. Jag valde skinka, ost och grönsaker. Nu ska jag jobba med köket, med blanketter och andra papper idag. Imorgon kommer Linnéa och hjälper mig att sortera bort sänglinne och handdukar. Det känns som vi lever i konstant röra, men om jag tänker på vad vi faktiskt uppnått på tre veckor så är det en hel del. Kartongerna i vardagsrummet har reducerats till två stycken nu, vi har fungerande tvättmaskin och tumlare, värmen funkar, vi sover i säng! och kan röra oss obehindrat i vardagsrum och kök. Dessutom har jag hunnit med tre vändor till Stockholm... det är helt inom gränsen för vad som är okej!
 

Sweeney Todd

Igår åkte jag till stan igen. Efter en lugn morgon och långpromenad med Bamse gjorde jag mig i ordning och stack in till Kungliga Huvudstaden. Jag måste vänja mig med att inte säga "stan" för här är "stan" Strängnäs...
 
 
Jag åkte till Monica och vi gick direkt ner till Kista Galleria och åt på Food Courten. Så mycket folk! Jag sa till Monica att jag har redan vant mig vid skogen, tystnaden och fåglarna.. för jag blev nästan yr av all rörelse och alla ljud. Här ser jag grannen gå ut med sin hund, lite annat folk promenera förbi ibland, men det kan gå ett par dagar mellan det att jag faktiskt pratar IRL med någon förutom Janne. Efter en stund hade jag dock vant öron och ögon med högljudda ungdomar, mixen av slöjor, täckjackor och pälsar, gapiga påstrukna farbröder och tiggarna som gick runt borden i Food Courten. Tänk så fort man vänjer sig vid lugn och ro...
 
                                        
 
Vi gick hem till Monica en stund, hon har varit matförgiftad så hon behövde vila sig och låta magen börja jobba lite innan vi åkte in till "stan" och kvällens stora begivenhet: Sweeney Todd. Monica hade blivit erbjuden biljetter av en arbetskamrat som fått två över och dem nappade vi på förstås. Vi mötte upp dem utanför Stadsteatern och strax efter gick ridån upp.
 
Föreställningen var sjukt bra. En så sjuk handling med en hämndlysten barberare och en uppfinningsrik pajbagerska i ett fattigt London. Peter Jöback skar halsen av den ena kunden efter den andra som hämnd för att han deporterats. Han sökte först sin fru och dotter och fick veta att frun tagit livet av sig och dottern tagits omhand av samma domare som skickat honom till andra sidan jorden. Allt detta var inte sant utan pajbagerskan hade vridit lite på sanningen...hon var ju dökär i Sweeney. Lovett, eller Vanna Rosenberg tog hand om Sweeneys döda kunder och gjorde köttfärs av dem som hon sen bakade paj av. Hennes pajbutik fick ett rejält uppsving!
 
Mammas lilla galna...
 
Selfies med Hamlets attiralj:
Vi hade galet skoj!
 
I sista scenen får en oväntad person halsen avskuren vilket genererade att en kvinna bakom oss högljutt skrek: NEEEEJ.... Monica började skratta. Jag var själv så inne i handlingen att jag först trodde hon skrattade åt alla täta mord på scenen, sen fattade jag! Men så bra var den alltså, så bra att folk skriker NEJ när skådisarna får halsen avskuren. Skådisarna var fantastiska!
 
Jag var på Hair för ett par år sen, också på Stadsteatern... den var också otroligt bra. Och Jesus Christ på Göta Lejon förra året. Nu har det blivit så av en slump att sen jag flyttade till Strängnäs för tre veckor sen har jag hunnit med bio, opera och musikal ... och det i Stockholm. Och nu dröjer det bara en dryg vecka innan det blir Stockholmsrejs igen. Inte som sist, men väl frissa, tandläkare och zonterapi inbokat samma dag. Till dess ska jag jobba på kartonger och diet, inte illa det heller.
 
                                     

Andra dagen med LCHF

Jag lovar att resten av mina bloggar inte bara kommer att handla om detta, men lite kommer jag skriva de närmsta två-tre veckorna, innan jag ställer mig på vågen och berättar om detta och andra resultat. Det är ju också min egen dagbok så....
 
Idag ska jag även bjuda på några bilder från gårdagens vinterpromenad. Bamse är som ni vet en mycket morgontrött hund. Men igår gick vi ut redan klockan 11.20. Janne sov efter sitt tredje nattpass, vädret var vackert och vi bara fortsatte att gå. Drygt 2 timmar blev det. Samma runda  som 6 januari men med andra avstickare. 6 januari var innan snön kom. Nu såg det annorlunda ut.
 
 
I LCHF finns inget krav på motion för att gå ner i vikt. Det passar mig rätt bra nu. Mina hälsenor har krånglat hela hösten och vintern. Dock trotsar jag promenadförbudet för hur ska jag annars leva? Hunden måste ut och jag kan inte gå på händerna. Att gå en lång spontan promenad i finvädret tror jag får kortisolet att gå ner. Och för att undvika missförstånd: du får träna så mycket du vill när man lever enligt LCHF! MEN motion är inte det avgörande vid viktminskning! Så småningom tänker jag börja simma för att stärka upp kroppens muskler, oavsett om jag går ner i vikt eller inte, men just nu känns det knas att börja med något regelbundet med tanke på det flyttkaos vi fortfarande lever i.
 
När Janne vaknat upp blev det lite liv i huset. Först rensade han luftvärmepumpen, dammsög filtret och fixade. Det bidrog till att värmen ökat avsevärt i huset under natten. Det räckte med en tröja och fleecefilt när jag tittade på TV igårkväll, i förrgår var det två tröjor, halsduk och fleece-filt. Det var jätteskönt inatt också, att slippa vakna av att armarna är is när de hamnat utanför täcket. Sen skruvade han upp hyllorna och satte han in alla glas i vitrinskåpet i köket. Han köpte det förra veckan och sen fick jag byta dörrar på IKEA under mitt Stockholmsrejs. Efter det har han jobbat långpass så bara stommen har suttit uppe. Nu är det fint, köket är det mest färdiga i huset. Känns skönt att inte ha någon tidspress för något öht.
 
Nu ska jag knyta ihop dagens blogg med kosten som denna andra dag bestod i två pyttesmå husk-frallor med smör, ost och gurka samt äggröra på tre ägg, grädde och riven mozarella. Lunch blev Flygande Jakob-rester från igår och till kvällen gjorde jag en jättegod räk- och fänkålsgryta med saffran. Innan jag la mig fick jag peta i mig två husk-minifrallor med smör för hungern kom smygande... Och hela dagen har jag druckit vatten med riven ingefära. Det är så gott!
 
Räk- och fänkålsgryta med saffran
 
Nu ska jag skaka liv i Bamse och gå ut med honom.... så får vi se vad dagen i övrigt har att erbjuda. Monica är matförgiftad och vi hade planerat in Sweeney Todd ikväll... vi får se...

Första dagen med LCHF

Ja så spännande är det inte. Men godare än många andra hälsokoncept! Började morgonen med att ställa mig på vågen ... inte nån uppmuntrande alls men det var länge sen det var kul att stå på vågen. Sen jag fick strumagenombrottet ligger jag på +44kg. Som mest har det varit +47kg och minst +20kg så det har varit både sämre och mycket bättre. Så mycket som 40kg kommer jag aldrig kunna gå ner, men varje "tappat" kilo är en vinst. Men det viktigaste de två-tre närmaste veckorna är att tro på det jag gör!
 
 
Efter förmiddagens Bamsenad åkte jag till Solberga köpcentrum, valde på måfå ut Coop Forum, och satte igång att handla efter inköpslistan som skulle täcka ingredienser till två sorters mjölfritt bröd och tre middagar. Jag har varit inne på Willys ett par gånger, men oftast när jag småhandlar åker jag till ICA Bengtsson inne i Strängnäs. Nu tänker jag prova de stora handlarna i Solberga för de större inköpen. Jag inbillade mig att Coop skulle vara välsorterad och jag fick tag på allt utom icke härdat kokosfett, det finns antagligen bara på hälsokostbutiker. Husk finns i glutenfria hyllan och mandelmjöl bland Risentas alla olika fröer, det tog tid att hitta men personalen var urtrevlig och hjälpsam. Nu köpte jag gurkmeja som torkad krydda...till sommaren tror jag att jag ska odla denna växt i trädgården. Har ingen aning om den torkade gurkmejan är effektiv, men färsk ingefära är ju inga problem att få tag i och båda är anti-inflammatoriska så ....
 
Broccoli, ärtskott, fänkål, ingefära, schalottenlök, gul lök, vitlök, paprikor, avokado...
Frukt finns inte i nån stor utsträckning i LCHF-kosten men vi gör åt det vi har hemma och köper inga nya sen.
 
Hemmavid satte jag igång att baka. Och brödet på mandelmjöl, sesamför och husk blev jättegott men göstanemej sickna små bullar! Jag lovade Janne att göra dubbelt så stora som receptet föreskriver nästa gång. Visserligen är det meningen att pålägget ska dominera, men det finns ju knappt nån yta att lägga pålägget på! De var lätta att göra och gick snabbt.
 
 
Min största miss var väl att jag glömde köpa hem pålägg så det står överst på inköpslistan till nästa sväng in till civilisationen. Miss två var att jag inte hittade nån grillad kyckling så jag försökte grilla filéer i ugnen och det gick sådär kan vi säga. Vi lever ju ännu ganska spartanskt och vi har t.ex ingen köksfläkt än. Den sitter där, men är inte monterad och det gör att vi är så försiktiga vi kan med allt som osar. Att använda ugnen är dock en fröjd för det blir varmt i köket. Våra enda värmekällor är en luftvärmepump som inte trivs när det närmar sig -10 grader, och det gör det på nätterna, samt ett litet element som Janne installerade i sovrummet för ett par dagar sen. Luftvärmepumpen har ju dessutom den egenskapen att det blåser halv storm i vardagsrummet när det är kallt och den går på högtryck. Det är lite hemtrevligt med vårt nya, fina, på Åland införskaffade värmeljusträd som klingar i vinden, men det är ingen direkt hetluft som kommer ut den. Tvättmaskin och kondenstumlare installerade han i förrgår och att ha tumlaren på är ljuvligt, den värmer upp halva huset! Men en varm tröja och fårskinnstofflor är ett måste f.n.
 
 
Kycklingen blev inte grillad, men genomvarm i alla fall och det räckte. Jag skulle göra Flygande Jakob av den så med gräddig chilisås, knaperstekt bacon, paprika och jordnötter och 20 minuter till i ugnen igen för gratinering så märktes inte den misslyckade grillningen... Sen blanda ihop broccoli, bladspenat och toppa med ärtskott...
 
 
Mumsfilibabba! Och vanligt vatten med riven ingefära i.... läskande och härligt!
 
Jag ska kolla om man inte kan odla ärtskott i fönstret typ, det är så himla gott! Alfaalfa odlade jag mycket på köksbänken förr och det tänker jag nog börja med igen nu...
 
Kvällen tillbringade jag med virknål och TV. Janne jobbar natt denna vecka och vill gärna sova ett par timmar före skiftet så jag undviker övningar som låter mycket, tex disk och kartongrivning. Tre bläckfiskar till är nu gjorda till stommen, ikväll tror jag att de ska få ögon och hårprydnader. Sen är kuddstoppen slut... och mer garn finns väl i nån kartong...
 
Nu har Bamse vaknat!!! Voff-voff! Det är dags att gå ut i snöfallet!
 

Frälsning med LCHF?

Ordlista:
Frälsning = Kommer från ordet "frihalsa" som syftar på när en slav fick sin halsboja avtagen och blev fri. Ordet är förknippat med kristendomens Frälsare - Jesus - men ordets ursprung har inget med religion att göra.
LCHF = Low Carb High Fat - en diet, eller livsstil, där man drar ner på kolhydraterna till en mycket liten del av kostintaget, men äter desto mer protein och framförallt fett. Detta ska göra att kroppen börjar förbränna fettreserverna då den inte längre blir försörjd med kolhydrater och ombildar detta till fett, ett fett som kroppen i första hand använder som energikälla och vilket gör att fettreserverna ökar. Lite förenklad Guggelutt-version.
 
                              
                                   Tallriksmodellen enligt LCHF
 
Inatt drömde jag en märklig dröm. Jag var tillbaka till ett av mina första jobb, på ett värmeverk. Men i drömmen var jag inte receptionist/kontorist som jag var då i verkligheten, utan nån sorts lagerarbetare... ja, nåt som inte finns på ett värmeverk i alla fall. Och jag var i drömmen lika gammal som jag är nu i verkligheten. Flera av mina dåtida arbetskamrater fanns med i drömmen, men en av cheferna, en som jag inte alls hade nåt otalt med utan kom bra överens med då, fick på grund av sitt uppträdande i drömmen utstå mitt hat . Drömmar är ju bearbetning av sådant som händer oss och vi funderar på, så ja... Hjälp mig gärna att bena ut det här för jag har funderat hela morgonen på vad drömmen försöker säga mig:
 
                                                                      
 
Det var min första arbetsdag och jag skulle packa rör och skicka iväg, inte fjärrvärmerör utan nån sorts avloppsrör... men det fanns inte tillräckligt många. Jag frågade en arbetskompis som gick förbi om han visste vem jag skulle fråga var det fanns fler, eller vem som kunde beställa, men han sa att det inte var hans sak. Jag ringde in till kontrollrummet och fick samma svar. Jag gick in till kontrollrummet och försökte klargöra att jag inte begärde att de skulle göra någonting, bara upplysa om vem jag kunde fråga om fler rör. Då kom den ovan nämnda chefen in och tyckte jag var totalt värdelös som inte kunde ta reda på det själv... Jag blev så paff att jag bara stirrade för jag minns att jag tyckte att han var snäll och trevlig så utbrottet stämde inte. När han gick vidare ut i pannhallen så väste jag: Jag hatar dig! Jag provade att ringa upp till driften och fick samma svar i samma andemening: Sköt ditt jobb och stör inte oss! Jag gick dit men blev inte insläppt...så jag övermannades av en känsla av otillräcklighet, att jag var en fullkomlig idiot som inte kunde mitt jobb, panik... men sen blev jag arg och stegade efter chefen som försvunnit ut ur pannhallen och skrek åt honom att: Jag hatar dig, din j-vel, och kan inte nån berätta vart och hur jag kan få tag i fler rör så... Då tog han fram en märkpenna och ritade ett kryss över hela mitt ansikte och väste: Håll käften! Eftersom jag fick märkpenna i munnen också spottade jag på hans skjorta och då tog han tag i mitt ansikte och kysste mig!!! Då vaknade så häftigt att jag satte mig upp för jag tappade andan av all ilskenhet och hat.
 
                               
 
Finns det nån drömtydare därute som kan hjälpa mig? Själv drar jag två paralleller. Dels det ganska uppenbara i att det är svårt att göra sitt jobb bra när man inte har rätt verktyg. Jag menar att en rörmokare kan inte jobba effektivt med penslar och att folk börjar undra om en präst kommer för att hålla en begravningen i blåbyxor. Men för att koppla ihop bloggen till LCHF och min undran om den kan vara en räddare, en hälsofrälsare, som kommer här bakgrunden till drömtydningsvariant två:
 
                               
 
För 2,5 år sen fick jag höra talas om LCHF första gången. Först hörde jag talas om det via människor som gått ner i vikt, blivit värkfria och fått energin tillbaka. Sen fick jag tips om en bok som jag läste och som gett mig otroligt mycket: Matrevolutionen. Den sommaren provade jag en slarvig LCHF-variant utan att vara särskilt insatt, men faktum är att på ett par veckor försvann i princip all min värk. Men inom ett par månader var jag tillbaka i gamla hjulspår, vanemänniska som man är. Men erfarenheten finns ju kvar i mitt minne... liksom andemeningen i boken, nämligen den att våga ifrågasätta! Varför skulle vitt mjöl och socker vara mindre farligt än naturliga fetter? Det konstgjorda margarinet är ju läskigt! För att inte tala om alla konserveringmedel och färgämnen vi får i oss. Mat ska se fräsch ut, om den sen är fullproppad av kemikalier för att den ska se fräsch ut får vi inte reda på om vi inte är kunniga i alla kemiska termer man kan läsa på förpackningarna. Min stora behållning av boken var just detta med ifrågasättande. Till exempel så fick diabetiker under andra världskriget byta sina sockerkuponger mot ister... det var så man behandlade diabetes då.
 
 
Varför är det så här? Boken "Matrevolutionen" fick en rullgardin att smälla upp framför mina ögon. Det handlar ju förstås om pengar. Pengar och pengar och pengar. Hela samhällets styrs av pengar. Det är inte politiker som styr, det är marknaden. Jag är inte dummare än att jag förstår att hela svenska folket kan inte börja äta äggochbacon till frukost varje morgon för vi kan inte producera så mycket naturligt ägg och bacon. Var ska vi ha alla hönor? Och hur ska grisarna växa upp? Men att olika företag som säljer frukostflingor får oss att tro att just deras flingor är så himla nyttiga och att vi kan hålla vikten med hjälp av dessa, när en person som kan läsa innehållsförteckningar på riktigt påpekar att Willys havrekuddar innehåller mindre socker och har ett lägre GI än Kellogs all bran.... Ja, vad säger det om marknadsföring?
 
Nå, mina tämligen osorterade tankar kring detta har nu fått flöda en stund... Precis innan vi flyttade, och igårkväll, läste jag de ganska långa förorden till två olika LCHF-receptböcker som jag köpte för ett år sen när jag bett om att få gå ner lite i arbetstid för att kunna göra en hälsosatsning då sköldkörtelhormonet återigen sjönk och blodtrycket steg. Nu är jag villig att prova LCHF på riktigt i några veckor för att se vad som händer.
 

Drömtydningsvariant två av drömmen skulle kunna vara just denna, att efter mina 40 helt friska år så har hälsoproblemen jagat mig, först i och med hypothyreosen och viktuppgången. Och det är banne mig inget någon vettig människa tycker är kul att prata om eller höra andra prata om, men hur ska man få tips, råd och hjälp om man inte pratar, frågar, söker kunskap???. Vart jag än hamnat inom sjukvården, oavsett om det varit gyn som inte kan söva mig pga min övervikt eller ryggkliniken, så har jag fått kommentarer i stil med att "du borde tänka på din vikt", "du borde tappa några kilon" (bara uttrycket "tappa kilon" får mig rasande, vadå tappa? Om man kunde tappa sina överflödskilon skulle väl ingen människa banta?)... Maktlösheten... vad tror "de" att jag gör? Jag har stavgått, simmat, ätit sunt (vad är sunt? Light-produkter? Fett? Amfetamin?)... och vikten har pendlat ändå. Jag har blivit förbjuden att gå pga hälseneinflammationen och bör avstå simning och långa promenader vintertid pga astma... MAKTLÖSHETEN... Jo, nog är det samma känsla som i drömmen...
 
Så nu får det bli ännu ett test. Vi har flyttat till landet och kortisolet - stresshormonet - kommer förhoppningsvis sjunka, om inte Arbetsförmedling och andra samhällsystem tänker kräva det omöjliga förstås. Långsamma diagonala rörelser är en god kortisolsänkarhjälp enligt viss vetenskap och det har jag lärt mig massor av under hösten. LCHF kräver ingen motion så kan jag tappa några kilon utan att belasta överbelastade kroppsdelar så kommer kanske kroppen igång bättre framåt våren. Hjälper jag dessutom de antiinflammatoriska och antibakteriella processerna med t.ex ingefära och obehandlat kokosfett samt stimulera upptaget av T3 och T4 (sköldkörtelhormon) med paranötter som innehåller selen så torde jag kunna skutta som en kråka framåt sommaren....
 
En dröm? Javisst.....
 
                                             

Men försöka duger till att börja med!
 
Och du som provat och/eller lever efter LCHF. Ge mig gärna tips och råd under mina prövoveckor!

Nehej du!

 
Idag kommer inte Linnéa och hjälper mig med sänglinne och handdukar. Igår natt blev jag så in i hoppsan magsjuk och vi behöver inte gå inte på detaljer, men jag har träningsvärk i massa underliga muskler idag kan jag berätta. Kulmen var nog vid 5-tiden igårmorse, men jag spenderade avsevärd tid i vårt iskalla badrum även på dagen. Allt har fördelar för när Janne varit på sopstationen med en släpkärra full så kom han hem med nyinköpta raggsockor och så spikade han igen husgrunden. Det har varit öppet i jämnhöjd med badrummet, allt annat är klart. Att han började med det berodde nog både på att han sett mig skaka så kraftigt av kylan  i kombination med sjukan, temperaturen i badrummet ligger runt 14 grader f.n, men också så slapp han vara inne i bacillerna. Hoppas han klarar sig. Han tog alla Bamsenader och jag låg i sängen hela dagen, sov mesta tiden. På kvällen la han sig ett par timmar före nattpasset och då la jag mig fullt påbyltad vid TVn ... dels skönt att byta miljö och underlag en stund, men jag bara somnade. Sov förvånansvärt nog hela natten inatt också.
 
Men nu har jag varit uppe och duschat och fått i mig lite frukost. Ska lägga mig i soffan en liten stund innan jag går ut med Bamse som ff sover bredvid Janne som kommit hem från nattpasset. Några långpromenader blir det knappast, med det ska bli riktigt skönt med frisk luft!
 

På Kungliga Operan ... m.m

Ja, livet tuffar på. Med både glädjeämnen och smärta som sig bör. Idag har jag gråtit floder, men det blir gärna så när det varit riktigt bra ett par dagar. Man blir bortskämd helt enkelt.
 
 
I fredags var dagens höjdpunkter en långpromenad då vi träffade grannen och hennes Kasper. Bamse är ju född här i Sanda och Kasper är hans första kompis utanför föräldrarna Hugo och Chloe, samt den 15-åriga taxen Bertil som vi kallar farbror Bertil som bor där Bamse föddes, hos bondparet. 
 
 
 
På kvällen var vi bjudna till bondparets dotters sjuksköterske-examensfest. Jag kände mig lite bortkommen, men fann min plats i köket vilket var skönt. Sen satt vi med bondparet och pratade hela kvällen och det var jättetrevligt. Vilken härlig kväll! God mat och trevligt folk, kan det bli bättre? Och jag uppskattar så otroligt att vi blev inbjudna! Som bonden sa: "men ni är ju våra vänner"... jag har dock ff inte fattat. Visst har han och Janne fått fin kontakt och vi har i flera år firat midsommar och nyår ihop, men jag lider nog ff av min prestationsångest och det måste jag få bukt med. För "hallå-å, vem är jag liksom ..." Om våra grannar här på Sanda accepterar den jag är, men alla mina fel och brister, så ska jag bara acceptera det. Jag är den jag är. Trött, sliten, besviken. Om nån uppskattar mig och inte mina prestationer (vilka de ju aldrig konfronterats med) så ska jag bara uppskatta det och inte tuggar runt i vilken eländig människa jag är! Punkt. Och. Slut!
 
 
Fredagen övergick i lördag. Ännu en långpromenad med Bamse i det fantastiska vintervädret!
 
 
Och  mitt på dan styrde jag kosan mot Stockholm igen.
 
Olyckan hände här! Bra terapi att åka denna väg ibland....
 
Först till Linnéa i Kallhäll där jag lämnade lilla Bamsis och sen bilen vid järnvägsstationen, vidare mot storstan där jag mötte Bekki vid Centralen och så gick vi upp mot Operans sceningång...där vi blev hämtade av min bästis. Jag tycker det är så vansinnigt kul att, förutom nöjet att gå på tex Operan, se hur mina kamrater arbetar! Nu fick vi en rundvandring efteråt. Inte lika gedigen som när Monica och jag gick, men ändå stort! Jag hoppas kunna ge vidare många perspektiv till mina barn. Alla perspektiv kan ingen ge, det är omöjligt, men ju fler man får desto fler upptäcker "man" att det finns... och så kan man utvecklas.
 
Kollar in textmaskinen där bästisen jobbar denna kväll!
 
Snart går ridån upp för Trollflöjten!
 
I guldrummet!
 
Sen åt vi thai i Gallerien och när det var dags att bryta upp tog jag pendeln till Kallhäll, hämtade Bamse som skött sig bra och styrde kosan hem... Det är också ett nytt häftigt perspektiv - 10,5 timme för en Operaföreställning när man bor på landet ;O)
 
Idag bröt jag, som sagt, ut i tårar när jag insåg hur mycket det är kvar att göra hemma efter flytten... men med hjälp av dessa tårar, Su och Linnéa, så förbyttes maktlösheten mot ilska och handling! Idag har jag jobbat mig svettig med kartonger och säckar... Tack för det!!! Linnéa kommer på tisdag och hjälper mig med sänglinne och handdukar vilket ska bli KUL!
 
Imorgon ska jag gå ut i glaspaviljongen och räkna hur många kartonger vi packat upp. Packat upp betyder - slängt på soptipp, levererat till välgörenhet samt barn som velat ha. Och jag lovar... fortsättning följer ...i flera månader till! Önskas något så meila/messa gärna. Allt som kan återanvändas gläder oss!!!
 

I Kungliga Huvudstaden!

Så fortsatte jag onsdagens ärenderejs och återvände till Den Kungliga Huvudstaden. Dock, mitt välplanerade schema sprack redan på vägen upp då torkarbladen vägrade torka bort skiten från vindrutan. "Kvinna" som jag är fick jag stanna på vägen och torka vindrutan med snö och en gammal servett som låg i fickan. Jag ringde sonen som jobbar på verkstad och jag fick komma dit, så första anhalten blev hans jobb. Han jobbade över vilket var tur för mig, och en kund började ragga på mig vilket kändes en aning säreget... Med rena rutor och nya torkarblad fick jag sen stuva om i mitt schema så Hagsätra - Huddinge - svärmor - Högdalen blev Sonens jobb - Huddinge - svärmor - Hagsätra - Högdalen.
 
 
Monica skulle få lite Tupperwareburkar och hon dansar magdans i Huddinge på onsdagar så det gällde att hinna dit innan de började. Vi skrattade lite då vi stod där och plockade med burkarna i bakluckan inne i ett P-garage i Huddinge och kände oss som riktiga skummisar... och tror ni inte att det kom fram en kvinna från ingenstans och frågade om det var årets färger och vad jag tog för burkarna. Nej, nej, nej, det är 15 år gamla och begagnade burkar och det är min dotter som får ta vad hon vill ha då vi flyttat till mindre. Då visade det sig att hon, liksom jag, var f.d försäljare och hade massor som hon ville bli av med men visste inte hur, det var därför hon gett sig tillkänna. Jätteroligt! Efter erfarenheten í förra veckan från Andra Varvet så rekommenderade jag henne att kolla på Blocket och Tradera då det verkar som Tupperware går att sälja lättare än Arabia-porslin just nu.
 
Sen fortsatte jag till svärmor där jag lämnade två tavlor hon ville ha till landet samt en kartong hon skulle förvara i garaget åt Jens. Jens skulle å sin sida ha ett par saker som vi letade fram ur en kasse i garaget och som han skulle hämta ur min bil senare på kvällen.
 
Mäklarbild (Bjurfors)
 
Hagsätra blev tredje anhalten och där skulle jag bara lämna in två vykort med vår nya adress, ett till våra husköpare och ett till grannen där Bekki hyr rum... men våra husköpare blev så glada att se mig och jag "tvingades" att gå husesyn och se förändringarna. Jag trodde det skulle vara jobbigt, men det var en sån glädje att se huset leva igen. De hade målat om på vissa ställen, nya tapeter på andra, bio-rum var på gång i källaren och det var så roligt! De ville att vi skulle komma dit och titta i vår när de var klara. Det här blev verkligen så rätt! Vi flyttade dit för 20 år sen med fem barn och vartefter barnen flyttat har energin i huset totalstagnerat. Nu är det liv och energi igen. Sen gick jag in med adresskort och kakor till grannen = snack och kramar.
 
Till sist blev det Högdalen där jag skulle få sova hos en kompis, men innan sängtajm blev det restaurangbesök och tonårsfnitter till midnatt.
                    

Halv åtta på torsdagen gick vi upp. Jag blev serverad en fantastisk frukostbuffé med kokta ägg och kaviar, vitlöksost, skinka, ost och kaffe. Jag hade läkarbesök kvart-i-nio och vi gick igenom december månads provtagning och så förnyade han recepten för sköldkörteln och blodtrycket så jag har ett år framåt. Känns skönt att slippa jaga ny läkare direkt härnere. En stor kram fick han när jag skulle gå för han räddade livet på mig när hälsan brakade totalt 2008. Han har varit min livmedikus och mitt ställföreträdande hopp under de sjuka åren och han har varit fantastisk! Han har lyssnat på mig, trott på mig, tröstat mig. En allmänmedicinläkare i förorten som liknar en gråhårig Zlatan med håret på ända, glasögonen framskjutna på den stora näsan och en kraftig brytning på franska. En av de finaste människor jag träffat i hela mitt liv! Änglar finns och han är en!!!
 
T-banekonst! Denna blev jag förälskad i!
 
 
Tillbaka till min kompis en stund innan jag for vidare till bästisen för en timmes zonterapi och varma mackor. Vidare till själavård inne i stan....
 

...tillbaka till bästisen för att hämta bilen, till Andra Varvet för att lämna en kasse porslin och för att hämta upp en f.d arbetskamrat. Vi hade bestämt bio! Men innan bion fick hon vackert följa med till Ikea för att byta skåpluckor till vitrinskåpet Janne köpte i tisdags för han hade fått fel luckor med sig hem. Det var inga problem, och trots att klockan var strax före fem då vi kom in på Ikea så hann vi till Heron City och köpa biljetter, hitta present till bondparets dotter som tar sjuksköterske-examen samt äta lite innan Philomena började 18.10... det tycker jag var bra jobbat!
 
Utanför Julia Roberts loge på Heron!
 
Filmen var ur-bra! Kan verkligen rekommendera den. Tidstypisk, tror jag. Sorgligt att såna hemska brott har begåtts i kristenhetens och mänsklighetens namn. Och vi fortsätter att begå övergrepp mot varandra...
 
Efter att ha skjutsat hem min f.d jobbarkompis tankade jag och åkte hem till ett gnistrande kallt Sanda, gick ut med en överlycklig Bamse Bus i den stjärnklara vinternatten där månen lyste upp skogen i ett klart ljus... och kröp sen ner i våra varma ullbolster. Livet är underbart!
 
 
Hade Janne tänt  till jag skulle komma hem...
 
Och nu har vi en ny dag framför oss...!

Telefondag....

Igår körde jag Janne till tåget på förmiddagen. Han skulle upp till Stockholm och hämta sin nya begagnade nyservade bil och köpa vitrinskåp på IKEA. Jag åkte till Solberga på shoppingrunda... d.v.s Willys och Djurmagazinet och fyllde på sinande lager. 
 
Hemmavid var jag på väg ut på långpromenad när vi mötte grannen med sin hund. Vi blev stående i skogen och pratade en god stund, sen ville inte Bamse gå mer så vi gick hem.
 
Ormbunkarna var roliga att både äta och gräva i...
 
Kasper, den tjusige!

Jag iddes inte tjafsa med Bamse om det för jag frös om fötter och händer.
 
Sen satte jag mig i telefonen, ringde A-kassa, CSN, jobbet och det tog sin rundliga tid och efter det hade jag ingen ork att börja i några kartonger. Jag började förbereda middagen och gjorde Dumlekakor istället till Janne kom hem.
 
Inatt har Bamse varit sjuk. Vi har turats om att gå ut med honom under natten. Han är ju så duktig och säger till. En korv hittade jag dock framför toaletten vilket jag tycker visar hur klok han är. Jag vet inte om det var rötterna han åt på promenaden eller märgbenet han fick när vi åkte ifrån honom om en stund.
 
Idag har jag varit i Strängnäs och återlämnat alla gamla mediciner till apoteket, varit och anmält mig som halvtidsarbetslös på Arbetsförmedlingen, postat ett litet paket till brorsan och köpt semlor till mig och maken. Strax går färden mot Kungliga Huvudstaden för ett späckat dygn...
 
 
Life is goooood!

Tänker för STORT

Igår på söndagen tog vi en vilodag. Vi bänkade oss i TV-soffan och såg skidskytte och sen massa spännande på Kunskapsjournalen. Välbehövligt, verkligen.
 
Två nya kompisar klara!
 
Bamse och jag var ute en lång promenad mitt på dagen och njöt av snön.
 
 
Idag däremot har vi jobbat hårt. En ny prioriteringsordning där Janne burit upp ännu mer till grannens bod. Vi måste ha svängrum när Janne börjar sätta upp nytt vitrinskåp, monterar sängen och sånt. Jag har packat ur flera kartonger och nu står påsar, säckar och en kartong för vidare leverans till Linnéa, Monica, Andra Varvet, Solgårdens auktion och soptippen.
 
 
Det är faktiskt bra att sortera på plats. Nu ser jag direkt vad som ska vara kvar och vad som ska bort vartefter jag plockar upp. Jag märker att jag fortfarande tänker för stort. Det är inte det lättaste att veta hur man lever i ett 2-personers hushåll när man är van att tänka betydligt större. Det har varit avvänjning att inte köpa storpack, att ofta bara planera för mig själv... Det märks fortfarande i vissa delar som servetter, bomullspinnar... och Janne kom idag in med tre öppnade diskmedelsflaskor som han tagit från "gamla hemma" men glömt i bilen. En är från båten sen i somras men varför båda de andra var öppna kan jag inte svara på. Vi har redan två öppnade flaskor härnere. Bara att diska på! Och inte mindre än SJU öppna curry-burkar! Var har vi haft dem??? I "gamla hemma" fanns möjligheter att gömma och glömma men här är det för litet, allt syns. Underbart!
 
Men det är nu när allt är samlat som jag ser hur många bunkar/skålar vi har och vad vi kommer att använda samt vad som bara fyller utrymmen. Att flytta från 170 kvm till 60 kvm som redan är möblerat är verkligen härligt och jag sorterar bort dammsamlare och överflöd. Känns som sinnet lättar i takt med att jag gör sig av med grejor.
 
 
Nu har vi gjort kväller och jag spanar in vad Bekki haft för sig i Egypten. Snorklat med delfiner minsann! Men ännu inga delfinbilder...
 
Skål på dig också!

En morgon när vi vaknar är hela världen vit....

Var uppe och rumstrerade om lite vid tretiden natten mot igår, då var det mörkt och svart ute. Vid sju var jag uppe igen och då låg snön centimetertjock över gården. Det måste ha snöat rejält en stund däremellan!
 
 
Januari har verkligen varit kontrasternas månad så här långt. Från kantareller i onsdags till tussilago i torsdags till full vinter igår på lördagen.
 
Igår gick Janne ut med Bamse de tre första promenaderna medan jag var fullt koncentrerad i kartongerna han lyft fram. Vi kom vare sig iväg för att köpa beslag till sängen (så vi sover ff på golvet) eller sopstationen men det gör absolut ingenting. Vi har all tid i världen att komma i ordning. Fyra kartonger är nu utrensade, bunkar och byttor diskade och sorterade i högar vad som ska vara kvar och vad som ska doneras till Solgårdens auktion i sommar. Jag fick veta av en man och hustru jag mötte under fredagens långpromenad att föreningen har en välbesökt auktion varje sommar och att vi redan nu kan ställa ner hela, användbara saker vi inte vill ha till föreningsstugan. Pengarna går till underhåll i området samt föreningsstugan Solgården. Jag hittade också påsen med mediciner jag osett skrapat ner från ett av överskåpen i gamla hemma. Där slängdes nu gamla plåster och lindor. Större delen av medicinerna är utgångna eller oanvända så de ska tillbaka till apoteket för omhändertagning. I "gamla hemma" har jag dragit mig för att ta tag i medicinskåpet, liksom allt annat, men nu gick det fort.
 
När Janne spelar sin irriterande skvalmusik kanske jag kan använda dessa för husfridens skull?

Tre saker jag inte tror vi någonsin kommer behöva köpa igen under vår livstid är hörselproppar, plåster och bomullspinnar. Jag hittade också mitt inhandlade förråd med schampo, balsam och duschcrème som försvann när vi ordnade inför visningen så vi lär inte behöva handla sånt under hela året tror jag. Fem flaskor hundschampo, vad gillar ni det? Ja, men det blir så när man inhandlar två eller tre flaskor "så man har" och resonerar så både när man är hemma och på landet. Nu samlas allt här. Den utrensning jag planerat i "gamla hemma" blev aldrig av i nån större utsträckning, det blev för jobbigt vid blotta tanken. Nu löper rensningen på lätt för det är så uppenbart vad som är bra att spara och vad som blir för mycket i vårt lilla hem. En kartong med "skänkes", en soppåse för trasigt glas och keramik, en säck för brännbart samt en säck för textil står hela tiden i hallen, sen flyttas de ut vartefter. Problemet just nu är väl förvaringen av allt schampo mm men vi får väl duscha ofta så löser det sig! Halvfulla duschrengöringsmedel, kakelrent och handkrämer åker bara ut. Vi kommer inte hinna förbruka allt på flera år. Det har också varit problemet i vårt gamla stora hemma, att när man inte hittar i alla skåp så köper man nytt i tron att det är slut. Nu har precis allt dykt upp. Här kommer vi aldrig kunna gömma dessa kvantiteter.
                                                                      
 
Bäst av allt är att ledvärken är borta. Jag är nu övertygad om att det var en förkylning som satt sig i kroppen. Två dagar med Ibuprofen och god sömn har gjort susen.
 
Janne softar vid sporten, jag ska ta tag i närmsta kartong :)
 
 
 
 

Äventyret har bara börjat!

Igår lämnade Janne nyckeln till "gamla hemma""... Så idag är väl första riktiga dagen i "nya hemma". Eller bara "hemma" är det nu! Vi är lite halta och lytta bägge två, men avspända till tusen. Jag har avbokat resan till Oslo nästa vecka pga omständigheterna och Janne har skadat foten. Kartonger och säckar har flyttats fram och tillbaka för att vi ska kunna göra iordning, men skruvar och beslag till sängen är ohjälpligt försvunna. Men nu står madrasserna på golven och vi ska köpa nya beslag imorgon. De gamla sängarna ligger på släpet och åker till sopstationen imorgon. En förvaringshylla har kommit upp så vi kan få in blandannat mina knyppeltillbehör och en massa annat gamla hallen. Och vi trivs så himla bra i röran. Än så länge känns detta så himla rätt! Att komma i ordning får ta sin tid helt enkelt!
 
 
Började dagen med ännu en långpromenad med Bamse. Funderar lite vad detta kan vara...
 
 
Det är mycket fågel här, rovfåglar av alla sorter, tre sorters hackspettar runt knuten (vanlig, svart och grön) samt en uppsjö med småfåglar... de kanske måste märka sina holkar för att hitta hem?
 
Sen har vi fortsatt inne. Janne har burit upp mindre viktiga kartonger till grannens bod för att vi skulle få plats att bära sängar och förvaringshyllor. Dock, skruvar och beslag är spårlöst borta så vi får köpa nya imorgon.
 
Bamse tycker det är lite jobbigt av och till, men han börjar vänja sig tycker jag. Var lite orolig i början av veckan, men nu är han mer som vanligt. Han ligger oftare och oftare på sin kudde eller sin puff och går inte och gömmer sig som förut. Han kommer vänja sig. Rörigt kommer det nog vara länge...
 

Andra promenaden idag blev också lite längre. Fick sällskap av grannen och hon visade mig sina kantarellställen i skogen. "Det finns så mycket så vi kan dela", tyckte hon ... men idag fanns det inga :O) I förrgår hittade hon gula kantareller men inte där hon visade mig idag.
 
 
Middagen bestod av diverse rester från frysen. Imorgon ska vi ut i civilisationen så jag ska be Janne hämta min säck med kläder som hamnat i grannens bod, så jag kan visa mig ute. Har gått runt i mjukisbyxor, lång trasig tunika och kofta ett par dagar... och jag behöver verkligen ett par riktiga byxor :O)
 
Bättre kan man knappast ha det :)

Åh, vad vi trivs!
 
Bekki är i Egypten med kamrater. Några härliga bilder därifrån:

The moose is loose!

Vaknade värkbruten sent på förmiddagen. Janne hade redan stuckit "till stan" för att lyfta in de sista kartongerna i bilen, skura golven och lämna nyckeln. Ringde mamma och grinade, vi pratade om fibromyalgi men när jag senare slog upp det så ... nej, det är inte fibromyalgi... och visserligen har röntgen i samband med diskbråcket och bilolyckan visat på artros men när jag googlade på det så är det inte sån smärta heller. Det sitter i lederna ja, men jag är inte stel. Det värker ja, men inte när jag rör lederna, bara när belastar dem eller är stilla för länge.
 
Jag pallrade mig upp och gjorde det jag skulle. Sen släpade jag ut Bamse på en promenad, klockan hade blivit över 12.00. Träffade ett pensionärspar med hund på skogsvägen och pratade med dem en god stund. Bamse passade på att bada i bäcken och gräva i lerhögarna. Han verkar så deppig så blir han lycklig av att bada i iskallt och lerigt vatten så varsågod!
 
                                                       Var är hunden?
 
 
 
Vi gick ända bort till stora vägen men jag hade ingen lust att gå hem den vägen så vi vände och gick tillbaka. Så smet jag upp på en skogstig där jag gått några gånger och som mynnar ut i byn...
 
 
...och där i kraftledningsgatan uppfattade jag en mörk varelse. Jag stannade till och kopplade Bamse. Jodå, det var en älg. Sen avtecknade sig en ljusare älg mot himlen... Det var så mäktigt att det tog en stund innan jag började gå igen, lite orolig för att Bamse skulle få syn på dem och börja skälla, men han såg dem aldrig pga det höga gräset.
 

Hemma började jag plocka i grejerna igen. Med den har takten blir vi klara till nästa jul, men jag hoppas bli bättre snart. I en låda hittade jag Ibuprofen och tog en sån. Alvedonet igår hjälpte ju inte alls så det var ju ingen vits att fortsätta knapra dem. Men Ibuprofenet hjälpte! Resten av dagen har jag varit på gränsen till smärtfri. Det är nog nån inflammation/infektion i kroppen.
 
Grannen knackade på dörren. "Eftersom du har kamera" ursäktade hon sig och överlämnade en tussilago-knopp. Igår fick jag kantareller och idag tussilago. I januari brukar man vare sig hitta det ena eller det andra!
 

Jag satte den i vatten på köksbordet och såg den slå ut medan jag stoppade i mig korv med bröd. Helt otroligt!
 
Sen började jag svabba i badrummet. Skåpen torkades ur och gamla flaskor kastades. Sen tog jag ut Bamse och började med maten. Janne kom med en kartong, två säckar och en hink samt de blommor vi valt att behålla. Nu har vi bara ett "hemma"...

Smärtornas dag

Försökte sova längre imorse men jag hade för ont. Ryggen. Höfterna. Fötterna. Händerna. Jag är visst helt slut i min sorgliga kroppshydda. Låg och stirrade i taket och tänkte att sen... när.... om... för just nu handlar allt om att avsluta i Stockholm.
 
Janne sov kvar på madrassen och skulle slänga och packa det sista idag. Snart är han på gång ner med ett hyrt täckt släp. Akvariet ska med också. Sen åker han upp imorgon och skurar av golven och lämnar nycklarna till de nya, de har pratats vid idag och de blev jätteglada. Barnen är så förväntansfulla och egna rum ska de få allihopa.
 
Det har regnat och Bamse har inte varit promenadsugen. Det har passat mig också. Klockan 12.00 släpade jag ut den sömnvarma mjuka pälskroppen men han satte sig på tvären gång på gång så vi kom bara till kalhygget. Nå. Han gjorde det han skulle. Han vill sova och sova gör han.
 
Själv var jag över till närmsta grannen och frågade om jag fick låna lite utrymme i hennes bod. Det gick jättebra. Jag fick nycklarna dit och så släpade jag över Bamses och Ragnars reseburar så vi får lite svängutrymme i hallen. När jag släpat klart kom hon hem från promenad med sin hund och visade sitt fynd...GULA KANTARELLER!  Jag fick dem! Så det blev en liten förrätt till lunch idag, dagsfärska smörstekta kantareller! Och det i januari!
 
 
I övrigt har jag röjt i sovrummet och fiskat fram ännu en säck sängkläder. Uppskattningsvis har vi 7-8 kartonger med bara sänglinne! Men vi har ju haft dubbla lantställen (Lågarö med mina syskon och Kökar med Jannes  bror) och allt det samlade vi här i Sanda. Vi har ju haft ett väl tilltaget linneskåp hemma också då vi haft några ombyten till 7 sängar. Så fort jag hittat allt så jag börja matcha ihop påslakan med örngott och slänga resten så vi bara har det vi behöver. Jag har en gammal dröm om att lära mig väva, men om jag gör det nån gång i framtiden så får jag köpa material. Det är ohållbart ... och säkert omodernt också ... att spara gamla lakan för att göra mattrasor av. Det känns kul att succesivt få ordning även om det går i snigelfart och nog minst kommer ta hela våren i anspråk.
 
Nu är Janne på väg ner med ett nytt lass samt akvariet, sen är hela familjen/flocken/stimmet på plats! Jag tror jag ska vila min värkbrutna gamla kropp lite en stund innan han dyker upp ....
 
 
 

Sista dagen i "gamla hemma"

Gick upp före åtta och gjorde det jag behövde innan jag styrde kosan "hemåt"... mot det hem som inte är hemma längre. Jag förvånades över känslan av att detta är "gammalt" liksom.... när jag svängde in på "vår" gata, parkerade vid "parkering förbjuden"-skylten som alla andra gör, satte nyckeln i låset och klev in... in "nånannas hemma to be". Jag kände dock en tår bränna bakom ögonlocket när jag åkte förbi rosa dagiset, där jag fortarande ibland kan spana efter Bekkis blonda tofs, hon hade sin matplats precis i hörnet vid fönstret. Jens favoritfröken Kajsa jobbar där än, han satt alltid i hennes knä... jag ser hennes röda hårkalufs ibland över de distinkta glasögonen med kraftiga bågar. Däremot har jag aldrig saknat skolorna i Ormkärr och Hagsätra, antagligen för att de behandlade Jens så illa. Flickorna har trivts helt ok där även om de gått där olika tid (Bella och Monica flyttade ju hem till andra föräldrar i tonåren), men det de gjorde mot Jens har satt djupa spår. Linnéa var dock en favoritelev, liksom Bekki som dessutom var aktiv på fritids som fadder typ. Men det finns en lag om barn med särskilda behov, i Jens fall dyslexi, som inte efterlevts alls.
 
Rågsveds IF på Hagsätra IP är bittersljuva minnen. Underbart att få jobba med barnen, problematiskt att jobba med deras föräldrar och ömsom glädje ömsom strid att jobba med föreningen. Vissa i föreningen jobbar med barn, andra med blivande proffs... och jag tycker inte man plockar ut blivande proffs bland 7-åringar. Blommade inte Henke Larsson, min favvo genom alla tider, ut "sent" som 16-åring eller nåt? Hur många barn/ungdomar orkar vara kvar så länge???? Inte mina iaf! Vid den åldern hade Linnéa redan varit tränare i flera år.
 
Jag lämnade Bamse hos svärmor där han fick tillbringa dagen medan Janne och jag jobbade som "grisar" i "gamla hemma". Det är lite kvar och jag är inte förvånad. Janne har nog varit lite för optimistisk. Antingen har han inte fattat hur mycket skit vi har undanstuvat eller så har han inte fattat (för det har ju inte jag heller) hur dålig jag är. Jag har fattat hur mycket skit vi har undanstuvat och att ingen av oss tagit nåt direkt ansvar för det, men jag har definitivt inte fattat HUR dålig jag är!
 
 
Jag bar en stund, packade en stund, sen började jag torka ur köksskåpen men innan jag var klar hade höger handled låst sig totalt och handen bara skakade, jag hade näranog svimmat två gånger om jag inte lagt mig på golvet, höger hälsena krampade och jag kunde inte resa mig, så jag kröp mellan golvskåpen och diskbänken för att kunna skölja ur trasan. När Janne kom hem efter en tur på Andra Varvet skickade han mig omgående i säng (dvs en madrassen i ett av de tomma rummen och där han sov inatt). Han tröstade mig och berättade om Smygehuks-ekan som vi köpte i Smygehuk för ett tiotal år sen och som han sålt i dörren till Andra Varvet för en hundring och lämnat pengarna till expediten, detta av en äldre man som var barndomsfödd i Smygehuk höll upp dörren för honom när han kom med en baklucka fylld.... Om tavlan som en av de anställda tingade direkt och om hur de fått säcken med Tupperware och inte hann packa upp den förrän två personer var där och ville köpa innehållet. Det känns så himla bra! Vårt överflöd går till nåt gott och få "kvitto" på det dessutom. Människor som gör fynd samtidigt som det går till verkligt välgörande ändamål i ett område vi bott i under 20 år. Det är den största lyxen jag kan tänka mig. Förutom att Janne kan tänka sig att fortsätta älska ett vrak som mig.
 
Och det var en god tröst där jag låg raklång på madrassen och grinade så jag nästan skrek.... Hur JÄVLA KUL är det att ha smärtor i hela kroppen, att inte ens kunna kliva upp och ner på en stege ynka 7 gånger för att torka skåp och sen ligga på golvet när man torkar golvnära skåp och "bete" sig. Nå, jag låg och gjorde långsamma rörelser, såsom jag lärt mig på Företagshälsan, för att främja lungnochro-hormonerna samt stimulera ledvätskan till de ömma lederna, sen gick jag upp och fortsatte jobba. Jag tänker inte ge upp än, även om jag gnäller!
 
Svärmor ringde och bjöd över oss på fantastisk middag, lax i dillsås med ris som jag ska försöka kopiera. Janne hade packat min bil full och halv sju styrde jag kosan hemåt... Än så länge utan saknad. Barnen har flyttat, denna epok är över, förrådet vi levt i ett antal år är nästan tömt...
 
Bamse deppar faktiskt! Han var så glad att komma "hem" efter dagen hos svärmor... men det var nog inte vad han tänkt sig...
 
En ny fembarnsfamilj gör sitt intåg. Det äldsta barnet är 20 år och har precis kommit in på Sopis, det yngsta är åtta år. Det kan inte kännas bättre att få lämna vidare, och till en ny fembarnsfamilj dessutom.
 
Livet får ha sin gång. Jag och Janne är nöjda. Jag hoppas våra barn och barnbarn ska bli det på sina olika sätt....

Måndag

Kom upp ur sängen sent... Bamse vägrade gå upp så jag försökte komma in på Diakonhjemmets studentweb men det var tji omöjligt. Jag slängde iväg ett mail till examinatorn istället.
 
Sen släpade jag ut Bamse på promenad. Jag har haft värk inatt, i höfterna framförallt, så när jag kom ut och började gå bestämde jag mig för att gå så långt jag orkade. Jag fortsatte skogsvägen över i grusvägen, sen över på den asfalterade vägen och satte mig en stund vid badet.
 
Äpplena hängde kvar i ett träd vid badet... såg surrealistiskt ut.
 
Sen fortsatte jag ner till båthamnen som var tom på båtar. Bamse och jag njöt en stund av utsikten mot Strängnäs...
 

Sen gick vi hem genom byn. 2 timmar och en knapp mils promenad med pauser för att njuta av omgivningarna. Det var skönt. Hemmavid hade jag fått besked om att jag klarat inpassningsprovet så nu måste jag börja jaga rum och tågbiljetter till nästa vecka. Det kan bli så kul, men det känns helt fel i tid. Nåja, jag ska prata med Janne i lugn och ro imorgon. Lagade lunch och satte sen igång med köket igen, nu känns skåp och lådor klart men vi har inte packat upp allt än. Mycket kommer slängas, det vet jag redan nu. Möblerade om byråar och kartonger i vardagsrummet.
 
Har pratat med Janne ikväll. Det är inte utrymt än i "gamla hemma". Imorgon ska jag också åka upp och lämna Bamse hos svärmor för att hjälpa till... Tvättstugan är bokad också...

Årets första blogg...

... den handlar om kartonger. Kartonger och kartonger...
 
Men livet före alla dessa kartonger och efter nyårskrönikan bestod i ett fint firande av nyåret. Janne överträffade sig själv med renskavs- och laxsnittar till förrätt, grillad ox- och fläskfilé och potatisgratäng samt frukt och bär i maränggrädde till efterrätt. Han hade god hjälp av Bekki som nog ärvt hans matlagnings-gener.
 
 
Gästade oss gjorde Rebekka och Nicklas, Marianne med Tanja, bonden och hans fru samt Spike. Spike är skotträdd så han fick följa med oss då det inte smäller lika mycket på Sanda som i Kallhäll....och förutom lite småtjafs hundarna emellan så tycker jag det gick utmärkt. Glada hundar som fick ox- och fläskfilé till nyårsmiddag!
 
Spike                                                       Tanja
 
På nyårsdagens kväll lämnade vi Esmeralda kvar och åkte hem. Esmeralda är ju så vinterslö och jag tyckte det var värre att släpa henne fram och tillbaka, bättre att hon fick vila i sitt stora terrarium än att åka fram och tillbaka ännu en gång under en vecka, så jag fyllde vattenskålen till brädden och gav henne extra mat och hö.
 
 
Torsdag och fredag fick Bamse gå sina sista dagar på dagis och på fredagen fick han bjuda sina kompisar på kycklingkorv medan fröknarna fick en stor vit orchidé som tack för 2,5 jättefina år.
 
Bilder från Pyttelitens hemsida
 
Janne jobbade på torsdagen medan jag satte igång att packa. På fredagen hämtade vi Jannes nya pendlarbil som fått ventilationen reparerad.
 
 
Sen fortsatte vi packandet... långt in på natten... Janne åkte ett par vändor till sin mammas källarförråd där vi ska få ha fotoalbum, böcker och annat ett tag... och sen fortsatte packandet på lördagen. Linnéa var en ängel och kom för att packa ner hela köket åt mig. Mina handleder hade fullständigt gått i baklås (artros) och fötterna värkte så inga Alvedon längre bet på smärtan (hälseneinflammationen).
 

Sent på lördag eftermiddag for Janne och Jens ner med hyrsläpet fullastat. Janne hade vikt ner sätena på min bil så jag lastade den full också och åkte ner.
 
 
Kvällen tillbringade Janne med att lasta in alla kartonger enligt behovsprincipen, dvs det vi först kommer att behöva överst och det som inte är så bråttom längst ner, i staplar i gästrummet. Jens fick sova en stund för han hade servat nya Jannes bil till två på natten, jag bar det jag kunde, packade upp första kartongen och kokade korv med bröd till middag, gick ut med Bamse och så stöp vi i säng. Närmsta grannen kom med en liten välkomstgåva - tulpaner i blåbärsris, dinkelknäcke, flingsalt och ett tuggben åt Bamse.
 

Inatt har Janne och jag legat mycket vakna. Lite har vi pratat. Janne har funderat över möblering och restaurering, jag har bit för bit försökt lägga bitterhet bakom mig. Det är så mycket jag inte förstår. Och aldrig kommer att förstå. Nu ska jag se framåt och göra det bästa av resten av mitt liv. Nu är vi här! Nu börjar en ny livsepok och vi kan göra massor av den!
 
Janne och Jens stack tidigt imorse med släpet och kom ner med en laddning som till större delen kunde förvaras i boden. Det var gräsklippare, moppe mm mm. Själv diskade jag miljoner bestick och sorterade dem. Mer än hälften ska skänkas bort. Skafferi och porslinsskåpet sorterades också, torkades rent, nytt diskades, mycket kastades och åkte på insamlingshögen. Sånt tar längre tid än man tror. När Jens och Janne kom ner igen panerade och stekte jag fläskfilé och sen diskade jag alla Tupperware-moduletter som nu ska skänkas bort. Jag behåller bara två storlekar som passar i skåpen. Jag har massor och har haft ännu mer av Tupperwares burkar. Dels har jag sålt själv för många år sen, dels har jag samlat på mig till båten, landet och hem så jag har mer eller mindre tre omgångar av allt. Det jag behåller nu ska jag kunna använda både hemma och i båten, hellre släpa samma burkar hit och dit än att ha ett av tre rum till enbart förvaring av diverse grejer.
 
Janne har blivit inkallad att jobba extra natt och ska sen sova på madrass i "gamla hemma" för att packa det sista medan jag försöker få lite ordning i "nya hemma". Sen ska jag åka till "gamla hemma" på tisdag så vi kan städa tillsammans. Jens har åkt hem för att lämna släpkärran. Bamse deppar, han fattar ju inte vad som händer men är klart påverkad av det. Jag har diskat sista vändan för ikväll och gått en längre promenad med Bamse. Vi mötte närmsta grannen med hennes hund så vi travade igenom området tillsammans i den becksvarta kvällen. Nu ligger Bamse nyduschad och jag tror jag ska försöka sova också...
 
 

RSS 2.0