Dagvill

Det har visat sig att jag inte vet när jag kom hit och har dålig koll på hemkomsten oxå. Vi åkte alltså förra tisdagen och i min värld landade vi oxå på tisdagen, men på riktigt landade vi på onsdagen. Hade problem med det där de första dagarna. Nu har jag haft samma problem med hemkomsten. Jag har trott att vi åker på tisdag och kommer hem på onsdag, men vi åker på onsdag och kommer hem på onsdag. Tidsskillnaden har förvirrat mig totalt!

(null)

Eftersom ingen av oss varit 💯 tillbringade vi dagen vid poolen. Vi gick ner till havet en stund för att se om vi kunde se flygplanet vi åker hem med om en vecka, men de startade åt andra hållet idag. Vi har haft full koll på alla plan som sticker, men idag har vi bara sett dem som landat ✈️ 

(null)

(null)

Vid fyra bröt vi upp från våra solstolar och gick upp på rummet, duschade och klädde om, sen gick vi på promenad 👣 

(null)

(null)

Vi gick över flodfåran och in på vägen genom djungeln. Visa av erfarenheten häromdagen undvek vi stranden. Det är ju inte jättelångt, men i 30-gradig värme blir man fort trött. Träden gav skugga 🌴 

(null)

Så kom vi fram till vägen vid byn. Den är dragen runt träden och det tycker jag är så sympatiskt. Vi gick till slutet av den och köpte två röda kepsar. De ska vi ha när vi åker vår röda cab 😄 

(null)

Vi köpte Coca-Cola i snabbköpet och började titta efter en restaurang… men då började det blåsa, stora moln tornade upp sig och åskan började mullra. Vi köpte en pancake mango/choklad och pinnade på hemåt istället. Skulle det bli ett utdraget regnande, vilket det såg ut att bli, ville vi komma över vattendraget först.

(null)

Vi blev förföljda av blåst och åska, men regnet uteblev. Vi gick in på restaurangen vid flodfåran, den som ligger som nr 2 från hotellet. Eftersom regnet hotade och platserna under tak var upptagna fick vi sitta "uppe" i en eget liten hytt. De var upp bord och två stolar och vi fick en magnifik utsikt över blixtar och hav.

(null)

(null)

(null)

(null)
Däruppe fick vi sitta ikväll 

Ägarinnan berättade att de haft fest kvällen innan och hoppades att vi skulle kommit då. Sonen fyllde nämligen 1 år igår. När vi ätit färdigt kom hon med tårta 🍰 Så rart!

(null)

Så gick vi hem torrskodda i mörkret. Jag har legat inomhus medan maken suttit på balkongen. Mår ff lite diffust illa. Men nu sover vi och vaknar pigga imorgonbitti.
🥱 

Avslutar novembern

Med solsveda

och risig mage 


Halvtid

För en vecka sen satt vi på flyget hit och om en vecka sitter vi på flyget hem ✈️ Det har gått fort, vi har inte gjort så mycket men känner oss väldigt nöjda ändå. Nu får vi se hur vår andra semesterhalva blir 💦🌴

Vi hade lite planer idag. Vi tänkte sola några timmar och gå över flodfåran till nästa beach på eftermiddan, men maken blev tyvärr sjuk inatt. Fick med mig en "box" från frukosten som jag laddade med rostat bröd och yoghurt 🥪 Han fick i sig en tredjedel, men orkade hänga med ut till poolen. Där låg han i skuggan hela dagen medan jag solade och badade. 

(null)

(null)
Jomen lite färg har jag nog fått 🎨 

(null)

Vi gick upp när regnmolnen hopade sig. Jag t.o.m somnade en stund i vårt svala rum. Sen gick vi och åt middag på beachen. 

(null)

(null)
Något sprang över gången vi gick på. Se där! En skink försökte se osynlig ut 🦎 

Skinken kilar raskt 

över stigen där vi går

Perfekt kamouflage 


(null)
Vi hittade en gunga till 😃

Nu sitter vi balkongen och tittar på regnet som öser ner och blixtarna som klyver himlen. Ingen av oss mår 💯 ikväll så det blir nog tidig sänggång 🛌 

Sju timmar vid poolen

Inte ett moln på himlen. Över 30 grader. Vi har hållit oss nära vatten. Havet är underbart men vansinnigt salt så poolen är att föredra när man behöver svalka. 

När jag skulle ta första simturen landade en av dessa otroligt vackra fjärilar framför mig. Den drack vatten från blöta fotspår. Tänkte först att det kunde vara en monark men de hör tydligen till Nord- och Sydamerika. Något namn på denna hittar jag inte på Google.

(null)

(null)

Den fina fågeln jag brukar kalla thailändsk skata, för den är så vanlig, har fått ett namn. Common Myna heter det och den sjunger vackert och mer varierat än koltrasten. 

(null)

Och de vackra gula blommorna som växer runt vår strand, och vi hittade ju en röd igår, är sannolikt strandhibiskus.

(null)

Vi har inte gjort många knop. Badat, smort in oss med +50 och solat. 

(null)

(null)
Idag hade städerskorna smyckat vårt rum med blommor

Ett drama utspelade sig bakom oss när en man, något äldre än oss, svimmade. Jag ropade "call 911" men det förstod de inte, inte heller "ambulans", med "doktor" förstod de. Jag var beredd på att utföra HLR men han andades och hade puls. Ett tysk par kom rusande och förmodligen var de sjukvårdare av något slag, så jag återvände till min solstol medan personal och hotellets sjukvård kom springande. De baddade honom i fuktiga trasor, gav honom syrgas, vatten och saft medan de viftade med brickor och handdukar för att ge svalka. Sen kom ambulansen och höll på en stund men efter 20 minuter var han så pigg att han fick hjälp att gå upp på sitt rum. Skönt att det inte var allvarligt!

(null) 

Vi låg kvar vid poolen till halv fem, sen gick vi upp och duschade 🕟 Efter en halvtimmes vila i vårt svala rum gick vi ner på stranden och åt tidig middag för vi hoppade över lunchen idag.

(null)

(null)

(null)
Yummi

(null)


På snabba ben

rusar krabban över sand 

Försvinner spårlöst


Nu sitter vi med varsin drink på balkongen och spanar. Hotellet har varit långt från fullt, men idag har det varit ovanligt tomt. Kanske kommer nya laddningar turister imorgon?


(null)




Första advent 🕯️

Ännu en fin dag i semesterparadiset 🦀🌴 Låg vid poolen på förmiddagen och tjuvkikade på två danskor som höll på med menskoppar 🩸 Den ena visade om och om igen för den andra hur den funkade, sen klädde de om i röd bikini/vit baddräkt med volanger och satte sig vid poolen och fotade 🩸 När jag gick en sväng upp på rummet fotograferade de menskopparna i rabatten med de lila blommorna nedanför vår trappa 🩸 Det såg gulligt ut med en svart, en vit och en lila på rad 🩸 Därefter fick menskopparna i olika färger stå på deras poolbord 🩸 Antar att de är försäljare 🩸 

När klockan närmade sig två gick vi ner på stranden och åt lunch, sen fortsatte vi över strömfåran (havet i ebb) och gick mot strandens östliga del. Vi hade fått tips av några  svenskar häromkvällen att det både fanns lunchställen, marknad, massage och säkert en keps åt maken oxå 🧢 

(null)

(null)

(null)
Förmodligen är dessa, och de gula, strandhibiskus 🌺

Varefter vi gick längs stranden när eftermiddagen var som hetast började jag få svårt att andas. Lite för mycket värme och hög luftfuktighet skulle jag tro, men vi gick in under träden och fortsatte ändå för jag ville det. Strax kom vi in i en by som heter Ban Wong Li (om jag googlar rätt). Vi hittade en keps åt maken och en stol åt mig att vila på en stund 🧢 Maken erbjöd att jag skulle kunna få både massage och vatten men jag ville verkligen inget ha. När vi sen kom in i ett snabbköp med aircondition blev jag bra igen. Jag behövde tydligen bara kylas ner. På hemvägen gick vi i skuggan på vägen som går längs stranden 🌴

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi skyndade oss upp på rummet och bytte om, sen ner i poolen för välbehövlig svalka 💦 När solen försvunnit satte vi oss på balkongen och tog semesterns första grogg, ja första alkohol öht.

(null)

Vi hade bytt nummer med fredagens taxichaufför och nu försökte jag kontakta honom angående morgondagen, men det gick inte. Tillslut gick vi upp till receptionen och bad om hjälp och det visade sig att det fattades siffror. Jag tror han glömt skriva i riktnumret eller nåt, och det var han som skrev in det i min telefon, inte sifferblinda jag ✍️ Det ska bli 30 grader och gassande sol i två dagar så vi kände att vi inte orkar med några utflykter just nu. Jag hade sagt till honom att "our plan is to go at ten in monday" så jag ville verkligen få tag i honom så han inte kommer i onödan. Receptionen löste det och vi kom överens om att vi ber dem ringa när vi vill åka istället.

Sen gick vi ut på beachen och åt middag. Jag gillade det närmsta stället bäst först och vi har varit ungefär lika många gånger på båda nu. Den första är skämtsam och glad, men den andra är blyg och tillbakadragen. Den andra har en större meny dock och ikväll kom deras tre hundar springande och följde med oss till bordet. Vi kände oss så välkomna. En holländare kom och pratade lite med oss, han hade bott i området med sin thailändska fru i 24 år. Restaurangens tonårsdotter började bråka med sin pappa när hon skulle servera och genast var den vuxna kvinnan (styvmamma?) framme hos oss och ursäktade hennes beteende. Vi bara skrattade och sa att vi har haft fem barn så vi vet hur det kan vara. När vi ätit klart började hon prata med oss på sitt tillbakadragna sätt och ville veta vad vi hette och så. Det börjar kännas väldigt personligt välkommet nu. Jättebra mat, vänliga människor och så de fina hundarna ❤️ När vi klappat den största på magen en stund (hon gör som Rambo, lägger tassen på armen och liksom drar handen mot magen, som om hon vill visa var hon vill bli kliad) sprang hon iväg mot ett krabbhål och grävde frenetiskt 🐕 Upp flyger en stor krabba och så är jakten/leken i full gång 🦀🐕 Efter en stund tröttnade hon och krabban sprang ner i ett nytt hål 🦀

Nu sitter vi och jäser på balkongen. Tror det blir nattinatti snart 🥱 

(null)

(null)




Tvärtom

Både maken och jag skrattar åt det vi säger ibland. Inte för att det egentligen är lustigt men det blir konstigt. Tex "Vi går in och svalkar oss" eller "vi går ut i värmen". Det är så långt från vår vanliga vardagsverklighet 🙃 Och när vi gick upp till frukost imorse immade makens glasögon igen… det brukar hända när man kommer in i värmen, inte ut. Här är allt tvärtom.

Vid poolen började vi prata lite om vad man säger och hur man säger saker, om hur jag skäms lite att skriva om värmen och ledigheten när andra knogar på i kylan. Så kom vi in på mitt eviga dåliga samvete —> Jag har det för bra. Jag räcker inte till för mina nära och kära. Jag är en bluff. Varför måste jag försvara mig? Varför duger jag inte i mina egna ögon? Och varför har jag dåligt samvete för att vi har råd att åka bort på semestern? Jag har inga svar, men teorier. Hursomhelst ska jag försöka släppa det nu och försöka att bara njuta, för jag har jobbat hårt och jag är värd att få fira vårt pärlbröllop i Thailand 🌴 Ingen jag känner idag missunnar mig det ❤️ Måste lära mig att tänka tvärtom.

Under parasoll 

På stranden vid havet

njuter vi dagen


Vi låg hela förmiddagen vid poolen, badade och solade, pratade ibland. När magen började kurra gick vi till närmsta stället på stranden och åt lunch. Sen tog vi en promenad. Vi gick över den lilla strömfåran som bildas vid ebb och tittade på några gula blommor vi sett i en jättebuske. Jag trodde det var hibiskus på håll, men väl där vete 17 🌺


(null)     

(null)

(null)
Bara blommorna faller till marken

(null)
Vrid lite på dig så slipper vi skuggan, säger jag. I blomman menade jag, men bilden blev ju jätterolig!

(null)

Vi gick ut mot havet som ebben tagit.

(null)

(null)

(null)
Undrar om detta oxå är krabbor

(null)
Hotellet snett till höger

(null)
Vilka härliga mönster vågorna gör i sanden 

(null)
Samma gunga som igår

Vi gick tillbaka till poolen och fortsatte bada och jobba på solbrännan. När solen försvann bakom berget gick vi upp på vår balkong och studerade de andra hotellgästerna, duschade och tog det allmänt lugnt. 

Så gick vi ut på stranden igen och bort till stället längst bort och åt middag. Ikväll drack jag TVÅ kokosnötter. Hur ska jag klara mig när jag kommer hem???

(null)

Jag har än så länge bara ätit räkor i olika former, så även ikväll, och så har vi studerat krabborna 🦀 De sitter vid sina hål och slår med klorna mot sanden 🦀 Jag försökte smyga mig fram men de stack ner direkt 🦀 Inte kom de upp heller trots att jag stod kvar länge och väntade 🦀 De har uppenbarligen järnkoll på faror 🦀

(null)

(null)

Sen omsider gick vi hemåt. Jag hade sett blixtar åt flygplatsen till när vi satt på restaurangen, så vi gick ut på stranden som floden inte ännu intagit. Fyra röda blixtar såg vi ⚡️ Jag stod beredd med mobilen men hann inte med. Har aldrig sett röda blixtar förut ⚡️ Sen fick vi vända och gå inåt land för vattnet steg snabbt. Vilka häftiga naturfenomen vi får vara med om.

(null)

Nu sitter vi mätta och belåtna på balkongen. Strax dax att krypa ner i vårt svala rum. Apropå "tvärtom". När vi kom sänkte jag tempen till 22 grader för vi tyckte det var varmt. Nu fryser vi när vi kommer in så jag har höjt air kondition till 24 grader. Det skulle jag aldrig palla att ha inomhus hemma. Tänk vad kroppen ställer om fort. 

(null)

(null)
Städerskorna hade ställt in nya sötsaker idag 😄

Nej det är ingen vanlig dag 💍

Idag är det vår 30-åriga bröllopsdag 💍 Svårt att fatta att det gått så lång tid. Det har inte alltid varit en dans på rosor 💃🌹🕺🏻 men värt mödan och se där, we made it this far ❤️

Vädret är lynnigt. Vi gick upp till frukosten i solsken, när vi satt där blev det svart och det kom ett skyfall. När vi gick tillbaka till rummet var det uppehåll och när vi gick ut strax efter sken solen igen. Vi gick ner med vattenflaskor och solskydd till poolen, såg att gungan var ledig och gick dit för att testa. Det sitter ofta unga halvnakna tjejer eller barnfamiljer i gungan, men nu fick jag min chans att se avundsvärd ut 😄

(null)

(null)
Omöjligt att få nån fart på den i vågorna 😅

(null)
Plockade nedfallna blommor ur poolen och smyckade vårt bord. Lite romantik på 30-årsdagen 💍 

Svalor runt mitt huvud

Dyker ner, nappar vatten

i hotellets pool


(null)

Vi solade och badade några timmar. Jag simmar nog mer än solar, tror jag. När vi började bli hungriga gick vi upp och duschade, bytte om och beställde en taxi 🚕 Maken hade tittat ut en restaurang ca 20 minuters bilresa bort. Laem Sai Seafood restaurant låg ute på en brygga. 
Detta blev vårt 30-årsfirande ❤️💍❤️

(null)

(null)
Så gott det är! Minst en om dagen 😋

(null)

(null)

(null)
Crab cakes, deap fried prawns med garlic, deap fried squid med garlic och prawns with garlic and pepper 

(null)
Maken fick en kompis som försiktigt la tassen på hans rygg. Hen kanske ville vara med och fira?

(null)
Så när som på lite ris och några salladsblad fick vi i oss alltahopa 🤰🫃

(null)
Sjömaten låg i tankar utanför restaurangen. Fräschare kan det väl inte bli?

Sen tog vi en promenad ut på piren. Det fanns både sjödugliga och icke sjödugliga båtar längs den.

(null)
Ebb

(null)

(null)
Halvvägs

(null)
Här ligger förarhytten uppochner och skrovet är borta…

(null)
Turturduvorna 💞

(null)
Inflygning 

(null)
Knappast sjöduglig…

(null)
Laem Sia seafood i ebb

På vägen hem pratade vi lite med taxichauffören. Vi kommer nog att boka honom igen, men då gör vi det direkt och inte via receptionen. "Hemma" gick vi direkt ner och tog ett dopp i poolen. Trots den svalkande brisen vid havet pratar vi 28-30 grader och hög luftfuktighet. 

När vi kom upp på rummet igen konstaterade vi att det inte blivit städat idag heller så vi gick upp till receptionen med lappen som låg under dörren igår. Lite fint försökte jag fråga vad vi gjorde för fel och att nu var minsann både dasspapper och vatten slut. Hon ringde städet och sen sa hon att vi hade "don’t disturb" på dörren, vilket jag förnekade, det var inget vi satt upp. Hon frågade om vi ville ha städat nu och jag sa jatack. Maken och jag rusade ner på rummet för att 1. gömma det  stulna dasspappret 2. kolla om det fanns nån hemlig kod på dörren. Och det gjorde det! Inte på dörren, men bredvid! Och alla knappar innanför dörren ska man ha koll på för när alla knappar är nedtryckta är alla lampor i rummet är släckta och den lilla röda klockan under rumsnumret lyser och då får vi inget dasspapper. Mysteriet är löst!

(null)

(null)

Men det där hade vi inte sett. Jag bestämde mig för att spela dum så när städpersonalen kom fick de förklara att den "lilla gröna damen med dammvippan" betyder att vi vill ha städat. Det gjorde att jag kunde be så mycket om ursäkt, vi kunde skratta, de behövde inte bädda men de tog soporna, gav oss vatten och dasspapper samt tog med sig kaktallriken.

(null)

Vi hängde på balkongen en stund, sen tog vi en promenad till stället längre bort på stranden och åt en lätt kvällsmat. Vi träffade ett svenskt par som berättade lite om hur det ser ut på andra sidan udden innan de vadade över den lilla strömfåran hem till sig, vi gick åt andra hållet.

Nu är det just inget kvar av den här dagen så lite sömn kan få avrunda denna fina pärlbröllopsdag ❤️💍❤️

(null)     
Solnedgång från receptionen 

(null)
Godnatt från Nai Yang beach 🌴 


Sawadee kaa

Efter tolv timmar

landar vi i värmen

Semester

Väckarklockan ringde efter 12 timmars sömn. Det var likasåbäst att ställa alarmet tyckte vi pga jetlag och sömnbrist ✈️  Vi pallrade oss upp i regnet till en dignande frukost med sallad och frukt i överflöd. 


Efter frukost gick vi upp en trappa för att njuta utsikten i regnet. Då kom en thailändsk TUI-värd och frågade om vi var vi… och det var vi. Hon hade lämnat ett brev till oss via incheckningen men det hade vi glömt läsa 😅 Vilken tur att vi gick upp dit och inte till vår egen balkong som vi först tänkte. Vi fick info om utflykter och annat, sen gick vi ner till vår balkong och njöt av vyn.


Regnet öser ner

Vi sitter på en balkong

… och njuter


(null)
Några var ute och badade i regnet ☔️ 

När regnet nästan upphört drog vi på oss badkläderna och gick ner på stranden och ut i vattnet. Regnet upphörde medan vi gick, kanske 250 m ut i den långgrunda bukten. Sen gick vi tillbaka och njöt vid poolen.

(null)

(null)

(null)
Det har inte varit soligt idag, ändå har jag bränt mig trots solskydd +50 🌞

När vi blev hungriga gick vi och åt lunch på stället bredvid stället på stranden där vi var två gånger igår. Jättegott där oxå 😋

(null)
Räkor stirfry i sötsur sås, milde så gott!

Jag såg hur det rörde sig i sanden efter ebben och efter lunchen gick vi dit. Eremitkräftor! Och krabbor. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Vi fortsatte eftermiddagen vid poolen för ebben hade tagit hela havet. När solen planerade att gå ner och regnet kom gick vi upp. Vi hade en lapp under dörren att städaren inte kunnat komma in, och det gör inget, vi kom ju igår så skitigt är det inte och bädda kan vi göra själva, men den lilla rullen skithuspapper var i princip slut. Jag erbjöd mig att gå på stöldturné då maken fått ryggskott. Ut i det tilltagande regnet sprang jag upp mot matsalen, men väl inne på restroom insåg jag att jag ingenstans kunde göra av toarullen jag stulit på damernas ❤️ iklädd endast baddräkt och solklänning i ösregnet. Nöden har ingen lag tänkte jag, och för en gångs skull var jag glad för mina långa tuttar. Jag stal en rulle till i grannbåset, plattade till rullarna så gott det gick, lyfte upp brösten och la in rullarna - en under varje tutte - drog upp baddräkten och ner solklänningen. Sen sprang jag genom regnet med armarna över bröstet och händerna som i bön 🙏 "Sawadee kaa, Sawadee krap". Jag mötte givetvis halva personalstyrkan som ilade med allt som hörde till kvällens Thanksgiving-middag. De hade dukat upp så fint på stranden men var nu på väg upp och in till frukostrestaurangen för att i ilfart duka där istället, för på stranden kunde ingen sitta. När jag dyblöt kom upp till rummet såg maken frågande på mig. "Fick du inte tag på nåt?" Jag hivade upp klänningen och drog ner baddräkten en bit… och jösses vad vi skrattade. Jag var dyngsur, dasspappret var det enda som var torrt. 

Vi satte oss på balkongen, åt den goda brownin vi fått och tittade på folk som gick med paraplyer mot Thanksgiving-middagen men som blev hänvisade tillbaka.

(null)

Så småningom tog vi paraplyet och gick i hällregnet till det närmsta stället på stranden. Tredje gången nu och hon är både trevlig och maten god. Under middan såg jag en ny eremitkräfta och när jag gick iväg för att fota den lovade hon maken att hon skulle göra BBQ på den till mig imorgon 🤣

(null)
Vårrullar och stirfry räkor i sötsur sås. Igen! 😋

(null)
Vilket skal denna nästan knytnävsstora kräfta fått tag på ✊

Regnet hade upphört när vi gick hem och vi satte oss på balkongen en stund. Nu har jag matat maken med värktabletter och bäddat ner honom. Hoppas att ryggen hans är bättre imorgon 🙏🙏🙏

PS. Sawadee betyder ungefär "hej". Man säger Sawadee kaa till kvinnor och Sawadee krap till män 🙏



… till detta 🌴

(null)
28-29 grader varmt. Vattnet 25-26 grader. 

(null)

Efter 12 timmars flyg landade vi på Phuket imorse. Halv tre svensk tid och halv nio thai-tid landade vi och kom hyfsat snabbt ut genom passkontroller och bagageutlämning. Transfern tog oss ca en mil till vårt hotell. Vårt rum var inte klart så vi lämnade våra väskor, böt om i ett restroom och halv elva var vi på beachen 🌴

(null)
Alkoholfri (tackochlov kl 10 på morgonen) välkomstdrink när vi kom. Misstänker orkidé?

(null)
Dessa väntade på mig 🐢

Vi gick ut och provade vattnet i den långgrunda bukten, sen låg vi och slöade i varsin solstol, men solskyddet låg nerpackat så vi gick upp till poolen under ett träd istället.

(null)

(null)

Efter en stund började vi bli hungriga. Maken hade redan hemma kollat lite på restaurangutbudet och förutom de två på hotellet skulle de ligga några på stranden. De på hotellet var dyra och vi kände inte för nån BBQ så vi gick ut på beachen och slog oss ner på den första.

(null)
Vi tog räkor med cashew och i vitlök och peppar, så delade vi. Det var jättegott.

(null)
Jag tog en fresh coconut. Läskande 😋

(null)
En urgullig eremitkräfta kom på besök

(null)
Vem bor här?
  (null)
En död liten firre. Vi gissade på blåsfisk. Deg låg mycket skit på stranden efter ett rejält oväder igår.

De hade sagt att vi skulle komma tillbaka och kolla om rummet var klart vid tolv, men klockan var nog ett när vi kom tillbaka. Vi har fått ett jättefint rum med utsikt över bukten, och en liten överraskning väntade.

(null)

(null)

(null)

(null)

Kändes inte kul att skicka iväg den trevliga killen utan dricks, men vi har inte hunnit växla utan har bara stora sedlar 💶 Jag duschade och vi kröp ner i sängen en stund, men så kom vi överens om att det var kanske bättre att försöka hålla sig vaken och lägga sig tidigt. Sagt och gjort, vi drog på oss badkläderna och gick ner. Vi la oss i sacosäckar som låg mellan poolen och havet… och nog fasiken somnade jag 💤 Det var varmt, mulet och alla lågmälda ljud var så otroligt sövande. Maken väckte mig efter en stund, så gick vi och badade i poolen istället. Havet var i ebb så det var inte att tänka på.

(null)
I hörnan bor vi 

Så kom ösregnet. Mäktigt när det regnar varmvatten i sidled. Vi kröp ner i sängen igen och somnade som stockar. Tur att jag ställt väckarklockan. När den ringde sa förnuftet att vi borde hitta nåt att äta även om kroppen sa "sov". Vi tog ett paraply och chansade på att det fanns nåt öppet på stranden, och det gjorde det. Det blev samma restaurang som till lunch. Lika gott. Vi satt och lyssnade när vattnet gick upp i flod igen och tittade på krabborna som sprang på stranden.

(null)

(null)

(null)

(null)

Nu ska det bli himla gott sova ❤️


Från detta…

… åker vi nu ❄️

(null)

Vi har ingen aning om hur det ser ut när vi kommer hem, men nånting säger mig att det blaskat bort.

Hursomhelst har resan till Arlanda gick bra och vi kom i tid. Vi har hälsat på vår yngsta dotter som åker på business-resa till London från gaten bredvid en kvart efter vi lyft ✈️  Ibland är världen liten.

Bjuder på en haiku om gårdagens fruktansvärda 70 mil i snöstormen:

Himlen kräker snö

Håller hårt i ratten, som om 

det skulle hjälpa


Idag var det desto finare att åka bil:

Efter ovädret

visar naturen upp sig 

från bästa sidan

👋👋👋


(null)  (null)
(null)     

Kräksnö

Ja ja, jag håller med om att det är vackert… OM MAN FÅR SITTA INNE… men måste man köra halva Mellansverige runt är det inte vackert nånstans, det är förenat med ren skräck! Över 12 timmar för att hämta Ragnars extrabur hos ena dottern, lämna goja plus tillbehör hos en annan dotter och till sist hundarna hos svärmor. Vägen mellan Uppsala och Ljusterö tog aldrig slut, den var evighetslång och lite till. Emellan varven har solen skinit och det har varit vackert, men sen har det kräksnöat, och ikväll halkan. VIDRIGT!

(null)

(null)

(null)

(null)

Nu är vi iallafall hemma igen och ska börja packa 😎






Mer snö

… och mer lär det bli enligt prognoserna ❄️ Men imorse snöade det inte när jag masade mig upp halv sju och duschade 🕡 Kröp ner igen en kvart och fick upp värmen. Tog fram våra egna hallon från frysen och blandade i gröten 🥣  Så somrigt och så gott 😋

Hallonkärnorna

fastnar i tänderna

Känsla av sommar

 

(null)

Arbetsdagen har bestått i högmässa, hembesök och musikandakt. På högmässan i Hovsjö var vi fyra anställda, en kyrkvärd, två vuxna besökare och ett barn. Inget att förvånas över i snöovädret. Jag hade inte heller åkt ut i ovädret om jag inte hade jobbat. Det snöade iof inte på morgonen men det var inte plogat nånstans, halt och moddigt. Innan jag åkte vidare till hembesöket var snöandet igång och det fortsatte tills efter jag kommit hem.

(null)

Till Tvetas musikgudstjänst kom inga besökare alls, men vi fyra anställda som var där höll andakten ändå med två önskepsalmer. Det blev en fin stund.

Maken ville ha potatisplättar till middag så jag köpte fläsk på vägen hem. Han gjorde potatismos igår och det blir alltid för mycket 😁 Köpte ett gott brioche-bröd oxå så jag kunde göra vitlöksbröd av vitlökssmöret från förra helgen. Resterna behöver gå åt nu.

Har suttit och halvsovit vid Tvn en stund. Ska kanske göra nåt vettigare åt detta outsinliga sömnbehov 💤💤💤


Snökaos

Sov 12 timmar igen. Masade mig upp och åkte till Hagsätra på föreningsträff. Så fruktansvärt trött. Vi hade tema: Ulla Fagerlin på träffen idag och det blev trevligt. Trist att det blev sista gången i Hagsätra, men vi hoppas att Skärholmen blir lika bra.

(null)
Design: Ulla Fagerlin 

Dåsigheten lättade vartefter dagen gick och när jag skulle åka hem vid två vräkte snön ner… men det tunga huvudet hade lättat. Jag är ju lite av en väderkärring. Skrapade bort ca 15cm snö från bilen när jag skulle åka hem strax före två och då hade jag varit ute och flyttat bilen vid tolv. Det tog två timmar att komma hem. Fem krockar, bilar i diket, två vikta långtradare i Glömstabacken och bilar som står i korsningar och spinner på sommardäck. Jag hade förträngt hur det är när första snön kommer i storstan…

Varje år, samma sak

När första snön kommer

bilar i diket


(null)

Lämnade ett knyppelbord och några knypplingar som ska ställas ut på ABFs 100-årsjubileum hos en av mina elever.

(null)

Maken hade kokat korv och gjort potatismos när jag kom hem… och jag tror att jag ska krypa ner i bingen strax… 
🥱 





Snöblandat

Det var lika skönt att vakna imorse som det var att sova i husbilen. Pannorna har suckat, tågen har swishat förbi och ett snöblandat regn har smattrat mot taket. Underbart sövande ❤️ Men i drömmen var jag i mitt barndoms Norsborg. Jag hade promenerat hundarna och Rambo hade slitit sig och försvunnit. Det var mörkt ute och tillslut avbröt jag letandet och gick och la mig i huset vi bodde i då. Jag vaknade på riktigt när jag i drömmen vaknat och låg och pratade med maken om hur tomt det var utan Rambo och hur vi skulle leta efter honom. 

(null)

Det var jätteskönt att kunna kalla på honom och han kom (!) och kröp in under täcket. Maken hade redan börjat jobba och försvunnit in i panncentralen, så jag och hundarna låg ensamma kvar och lyssnade till regnsmattret mot taket. När det slutat smattra gick vi promenad innan jag gick in till maken och åt frukost i personalrummet.

Isande vind

biter i näsan,

nyper i kind


Åkte hem via veterinären och köpte hundmat, nåt gott till fisk- och husvakten samt  hämtade ut astmasprayen. Köpte på mig värktabletter och nässpray oxå. Det är mer än åtta år sen jag behövde astmamedicin (så länge har vi alltså bott här) och det var en fröjd att inhalera. Jag tror rethostan gett med sig nu!

Jobbade administrativt jämte att tvättmaskinen snurrade och annat fixades. Kl 14 hade jag en intervju med Bonniers, tydligen något församlingen betalat för. Känner mig lika hedrad för förtroendet som orolig för att inte leva upp till detsamma. Pratade med både jobbet och min förening om olika saker .

Supertrött! Fantastiska maken tar kvällens måsten 💤  (null)Nattens ro


(null)

Ur LT idag


Torsdag i Hovsjö

Bjuder på en haiku från hemvägen igår:

I strålkastarljus

Sprang haren över vägen

…sen kom älgen


Vaknade före väckarklockan vilket jag tolkar som ännu ett steg i tillfrisknandet från förkylningen. Gick upp och duschade och kröp ner en stund till i sängvärmen, tog det lugnt och gick igenom mailen… Sen blev det brått, kom prick på slaget till mötet i Hovsjö.

(null)
Före och efter hon som smyckar dörren gått förbi 

Sen blev det mycket ringande och mailande kring grejer som inte riktigt funkade kring anmälningarna till LT-klappen men vi hoppas vi fått en lösning på det nu tack vare bra kollegor i och utanför min församling. Sen en fin gudstjänst och kyrkkaffe.

(null)
Väldigt vackra altarblommor idag 

Satt kvar och jobbade en stund innan jag åkte och hämtade hundar och fortsatte till makens jobb. Här fick min bil vinterpuppor och en makeover medan jag gick promenad med hundarna.

(null)

Vi tog makens bil upp till Järna centrum och åt middag.

(null)
(null)
Var inte sugen på pizza egentligen, men den hette ju Rambo, som vår minsta hund 🍕

När vi kom ut yrde den första snön. En bra kväll att få på vinterdäcken med andra ord.

(null)

Nu ligger jag och hundarna och jäser i husbilen medan maken vaxar min pärla 🚙 Kom att tänka på en konfident jag känt länge som brukar avsluta våra samtal med "Älsk till dig" ❤️ Så känner jag till min make just nu. Älsk till honom som fixar med min bil medan jag ligger varm och mätt i vårt andra hem.

Förmodar att vi går kvällspromenaden tillsammans om en stund. Tänker att det är tur att han har extrajackor på jobbet för jag kom hit i lågskor och kofta. Jag har "vägrat vinter" en dag för länge, för idag har jag frusit 🥶





Linslusen del två

Möte på morgonen, sen mottagning med en kollega. Trodde det skulle komma fler än det gjorde, annonsen är ju ute nu. Men ruschen lär komma tids nog. Efter mottagningen sprang jag över till kyrkan och var med på första säljtillfället av kakor, fudge och luffarslöjd.

(null)

(null)

(null)
Vilka goda kakor 😋

Vår kommunikatör kom över och tog lite bilder på mig. Dessa ska komplettera intervjun på fredag. Föredrog att inte titta på dem för jag blir inte nöjd. Vad kan man göra med motivet, lixom 🤪 När försäljningen var slut för dagen satt jag kvar till vaktmästaren kom tillbaka från sin lunch, jag tog lunchavlösningen när jag ändå var där. Mysigt att sitta och filosofera en stund 😊

(null)

Eftermiddagen ägnade jag åt admin. Korrläste och kollade upp ett par saker i kort-intervjun om ikonmålning (tema "Gud till ära" till Portalen), bokade lokal för vårens ikonmålning och gick igenom intervjufrågorna inför fredagen mm.

(null)

Kyrkan i ljussken

Kala träd mot kvällshimlen

Dax att åka hem


Hämtmat till middag och murder investigations på Tvn som jag glott på från under filten. Maken har vaxat och polerat sin bil ikväll så han sover på jobbet. Imorgon är det min bils tur att få en make-over.

Hundarna är kissade och jag är färdig ✅ 





Linslusen

Hackspetten trummar

till nötskrikans serenad 

Det är morgon 


Det var otroligt skönt att sova ut imorse. Resten av dagen blev spännande. Fick ett mail från kommunikatören på stiftet på förmiddagen. Hon ville prata ikonmålning och det hann vi med före hantverksgruppen på eftermiddagen. Det kommer förmodligen något i nästa nr av stiftstidningen om det. Länstidningen (LT) har kommit ut med sin första krönika och första artikel om LT-klappen och Julkassen.

(null)
Ur LT idag

På hantverksgruppen fick vi besök av Röda Korset som öppnar en filial i samma hus som Hovsjö kyrka. Vi hoppas kunna samverka och hon kikade på våra lokaler och pratade lite med hantverksgänget, jag hängde med henne till deras lokaler och tittade. De öppnar i december.

En reporter från LT kom upp och tog lite bilder på vårt luffarslöjdspysslande och det kommer nog kanske bild på oss i LT framöver.

(null)
Detta är dock mina bilder som jag publicerade på församlingens Facebooksida

Jag har oxå tittat igenom vårt vinterprogram inför en intervju på fredag… och vad hittade jag för bild då?

(null)
Vanten har jag inte gjort, men det är min arm med diakonemblemet 😄 Svenska Kyrkans bildbyrå "Ikon" var hos oss på handarbetsgruppen i Huddinge och fotade för ett par år sen. Dessa bilder används nu av Södertälje 😇

Ikväll har jag fortsatt fixa inför ABFs 100-årsfirande som jag inte kan vara med på, men några av kursarna kommer representera vår knyppelgrupp.

Det händer grejer och det är roligt att få vara en del av allt detta 💝 Ibland klumpar saker ihop sig och det är lite lustigt att titta tillbaka på i onsdags då allt skit bara vällde över mig 💩 Idag har det handlat om media och att synas utåt 👀 Jag hoppas att jag kommer att lyckas representera min församling och knypplingen på ett positivt sätt ❤️





Jobb-måndag

Det gick rätt bra att jobba idag, trots allt. Har periodvis hostat nåt gräsligt, men ändå. Admin på morgonen och mottagningen med en kollega. Vi ska jobba två och två under anmälningstiden av LT-klappen då trycket är högt. Det har inte börjat annonseras än så det blev ganska lugnt idag, tillräckligt lugnt för att kunna ha värdefulla samtal med kollegan.

(null)
Så himla fin grupp jag fick av knypplarna igår 🌺

Lunch med fina kollegor. En hade krockat med en hjort imorse och det är först ikväll som jag 100% haf tagit in vad hon faktiskt varit med om! 

(null)
Tog med mig en äggkopp för prisbedömning. Imorgon ska hela gänget med upp till Hovsjö 

Eftermiddagen admin. Bla kom IT-kollegan upp och gick igenom Teams och Onedrive med mig. Det verkar inte särskilt avancerat…😃

Kom inte iväg halv3-3 som jag tänkt, utan halv fem med ett jobbsamtal på hemvägen. 

(null)
En fin påminnelse bredvid spegeln på jobbets dass 🚽 

Gjorde Wallenbergare till middag och efter det nästa två timmar i badtunnan 

 
Badtunnan är varm

I tystnaden som råder

faller stilla dagg


Imorgon ska jag försöka ta sovmorgon ! 




Dimmorna lättar

Vi vaknade före åtta av att makens telefon ringde, han fick sticka iväg till jobbet. Oftast tycker jag inte så mycket när det händer, men imorse kändes det inte så kul eftersom dottern är här på besök och hon och maken hade planerat en gemensam avfärd mitt på dagen. Nu fick vi skynda oss eftersom maken fick åka direkt och dottern hade en tid att passa så vi fick raska på lite för att hinna till tåget. Vi hann utan problem, men avslutningen av helgen blev ju inte som tänkt… 💭 

Dimman ligger tung

Över skog och mark ljuder

en märklig tystnad


(null)

Nåväl, "count your blessings". När jag kom hem satte jag mig med broderiet vid Tvn. Fick lite mail och ett telefonsamtal så nu är lokalfrågan sannolikt löst vad gäller föreningen och jag har fått ytterligare support och hjälp till en lösning av de "gruvliga" stavfelen. Plus att jag fick hoppa på haikuutmaningen gratis då nästan halva månaden gått och jag ramlat ur lärarens sändlista.

Lagade fläskpannkaka till middag och åkte iväg på knyppelkursavslutning. Fick en jättefin blomstergrupp med en av mina favoritblommor - cyklamen.

(null)

När jag kom hem igen skyndade jag mig ur kläderna och ner i tunnan. Sååå skönt 💦

Och varje gång jag tänkt ringa pappsen har något kommit ivägen. Får ringa imorgon istället.

(null)
Grattis på Fars Dag



Mindre skit 💩

(null)
Always look at the bright side of life 🎶

Bättre idag. Ont i ryggen men ingen kramp. Hostan och snuvan är oxå på bättringsvägen. Sov rätt bra inatt. Var uppe och vankade en stund. Det blev väl för mycket vitlökssmör för en utan galla

Vi har tagit det lugnt idag.

(null)
Äta munkar utan att slicka sig om munnen 🍩
(1997 kanske?) 

Dotra har släpat in fotoalbum från sin barndom och hjälpt sin far med lite olika grejer utomhus. Jag har mest suttit i solstolen under en filt och tittat på.

Hostar och snorar

Sitter ute under filt

Och solen skiner 

(null)
Äggkopp nr 8 🪺 Tror det räcker med 10?

(null)
Jag vill oxå vara ute… 

(null)

(null)     

När maken och dottern var ute med hundarna hittade de lite svamp. Jag fixade en kantarellmacka åt dotra med hennes egenplockade kantareller.

(null)

Sen gratinerade vi hummer och gjorde vitlöksbröd till middag 🦞🧄🥖😋 Det såg inte mycket ut men efter ostkakan till efterrätt var vi proppmätta alla tre 🫃🫄🤰 

(null)

(null)

Nu ska vi strax ut och "smälta fettet" i badtunnan 💦 




Skitfredag💩

Nej det var inget roligt alls att vakna imorse 💩Täppt, trött och ont 💩 Det högg till i ryggen igår så när jag gör vissa rörelser krampar hela mellanpartiet 💩 Jag trodde det skulle vara bättre idag 💩Och ute blåste det infernaliskt 💩 Tillslut masade jag mig upp, försökte parera ryggkramperna så gott det gick på toa, dusch, strump- och koppelpåtagning 💩 Ragnar var hur arg som helst och skrek i högan sky när vi gick morgonaden utan honom, men han skulle ju ha blåst bort om han fick följa med 🦜💨

(null)
Inte taget idag

Inte blev det bättre när jag kom hem igen och fått mail om att vi inte får hyra lokalen för Knyppelpinnarna i vår plus att jag fått svar från haikuutmaningen för november - jag hade trillat bort 💩 Dessutom insåg jag att  den galna mail-kärringen påverkat mig mer än jag trodde 💩 När jag ringde maken på fm var hela jag fullkomligt på botten 💩 Orkar inte vara förkyld, orkar inte ha ont, orkar inte hosta när ryggen krampar, orkar inte bli så ifrågasatt för nåt löjligt skit, vill inte bli bortglömd och orkar definitivt inte börja jaga lokal igen 💩 Mådde skit i alla kategorier 💩💩💩

När jag ringde och tjurade för mamma började det vända ↩️ Att få rågnälla en stund hjälper 💚 Ibumetinet började verka och så kom grannen och knackade på 💊 Han hade förstått att jag var dålig och ville kolla om han kunde hjälpa till med något 💚 Känns jätteskönt att ha någon på nära håll om det skiter sig totalt 💚 Tack för goda grannar 🙏💚🙏

Jag jobbade liiite och det var gött att höra härliga arbetskamraters röster och få vara inkluderad i golvvård och kakbak 🍪 Ringde även en annan klok kollega och vän och dryftade bekymren med den "galna" tanten ⚔️ Nej, problemet ligger inte hos mig 👵🏻 Ett par sakfel och stavfel rubbar inte jordens bana runt solen 🌍🌞 För att tala klarspråk handlar det snarare om makt, eller behovet/känslan av makt, inget annat ⚔️ Been there, done that ☠️ 

Kokade ärtsoppa och gjorde vitlökssmör. Maken kom hem med yngsta dottern som rostade vitlöksbröd i ugnen. Strax blir det tunnbad 💦 Just nu känns livet livet lättare…

Torsdag under filten

Vaknade tidigt imorse oxå. Finns inga redogörelser för dagen. Har pratat mycket i telefon och jobbat en del, trots sjukskrivningen. Vissa saker kan inte vänta och jag är inte jättesjuk, "bara" dunderförkyld. Har haft en underlig mailkonversation med någon f.detting, nåde den som stavar fel 👿 Inser att jag bara borde bett om ursäkt och inte bett om ursäkt OCH förklarat för det var tydligen provocerande. Suck. Trött på "makten".

Ragnar har fått följa med på dagsljuspromenaderna 🦜

(null)

(null)
Väntar på grindslanten. 

👿 Godnatt världen 🦜

Onsdag under filten

Rethosta har jag haft i flera veckor, men igårkväll när jag satt vid Tvn började jag bli varm och få ont på olika ställen i huvudet. Imorse hade jag både ont i halsen och bakom näsan medan ögonen kliade och var fulla av "grus". Låg och filosoferade en stund, sen sjukanmälde jag mig. Jag skulle själv inte vilja möta mig i detta tillstånd även om jag skulle kunna åka och jobba efter ett par Alvedon. Inte schysst liksom.

(null)

Gick ändå upp före åtta, fixade morgonsysslorna och la mig i fåtöljen med filt över mig. Pratade bort en stund med äldsta dottern medan hundarna fick sovmorgon. Sen gick vi promenad.

(null)
Ragnar fick följa med på promenaderna i dagsljus. Det är ändå rätt varmt ute 🦜 

Eftersom det närmar sig LT-klappen har jag jobbat lite ändå. Mailat lite och gjort ett par äggkoppar i luffarslöjd, nyst och druckit the med honung framför History Chanel 🍯 

(null)
Två klara och två nästanklara

Lagade lufsa när maken ringde att han var på väg hem. Vi åt vid Tvn och berättade om våra dagar. Han har haft fullt upp med krånglande pannor och jag är ledsen över tre mail. Ett jobbrelaterat och två ang. föreningstidningen. Det är nog bra att reflektera över 1. Varför man gör vissa saker 2. När man varit ledsen klart, arg klart, hämndlysten klart och reflekterat färdigt - ska kritiken bemötas (sansat och relevant givetvis) eller tigas ihjäl. Ibland tror jag att människor hasplar ur sig saker som de sedan ångrar och då tänker jag att tigandet ibland är bättre än att försöka ursäkta sig, förklara sig, försvara sig själv eller någon annan, i synnerhet om det är något så banalt som stavfel ✔️ Det blir bara värre om man tar notis liksom. 

Är redan döless på att vara täppt i näsan och att det kliar i halsen. Ändå tacksam över att det inte är värre… 

(null)
Nånting börjar ta form 🪡 


En vanlig tisdag

Det blev ännu en full dag. Tur att jag gick igenom mailen till frukost för det hann jag inte sen. Vårplanering på morgonen, sen kort planering av Emmausvandring i påsk och sen avstämning om LT-klappen. 

(null)
Nu är  lyckokakorna slut 🥠 Funderar på om denna är positiv eller negativ 🥠 Just nu känns mitt rättspatos som en börda 

Åkte upp till Hovsjö och åt lunch, sen hade vi ett möte där om en aktivitet för unga män. Detta samtidigt hantverksgruppen började. 45 minuter senare var vi klara och det är så roligt att de ber om en andakt. Jättekul att det är så viktigt ❤️🙏❤️ Efter andakten gick jag igenom Vår Fader med de icke svenskspråkiga. I övrigt har det stickats, knypplats och gjorts luffarslöjd.

(null)
Vi har det precis så mysigt som det ser ut. Flera av oss jobbar med sånt vi ska försöka sälja till förmån för LT-klappen 

Kom iväg halv fem och körde hem med ett annorlunda samtal i luren. Provade att göra stuvad vitkål till middag. Inte alls dumt men nästa gång ska jag skära bort de grövsta ådringarna, alt. skära vitkålen i ännu mindre bitar. 

Maken blir kvar på jobbet. Kanske lika bra det för jag mår inte riktigt bra. Hoppas sova bort det nu… 

(null)
Tog hem lite tråd och har fortsatt med ännu en äggkopp i luffarslöjd vid Tvn 🥚 






En vanlig måndag

Fnissar lite 🤭 Kan det möjligen vara så att nån tror att denna rubrik kan bli veckans följetong? En vanlig måndag, en vanlig tisdag… 😅 Vi får se. Rubrikerna är oftast svårare än själva bloggtexten som bara lixom rinner ur mig 💦 

(null) 

Som vanligt händer saker när jag jobbar i "stan" så den lugna arbetsdagen blev ruschig. Planen var att skriva två scheman, ringa två kontakter, gå på två möten och unna mig en tidig hemgång ✍️ men det blev ganska mycket admin, spontanmöten och lite snurrigt ovanpå dagsplanen och en sen hemgång 🚙💨

(null)
… och regnade gjorde det. Hela dagen ☔️ 

Kom hem halv sju och lagade Fläskfilé Provencale, diskade, nickade framför Tvn och gick ut i regnet.

(null)

Makens larmtelefon har levt rövare så han sover i soffan. Hellre där än på jobbet 😆

☔️ Godnatt ✍️


Gustav Adolfsdagen

Imorse var jag inte så pigg och när jag gick ut med hundarna tänkte jag på det där med ynnest. För mig är det verkligen en ynnest att få bo som vi gör, men imorse (eller snarare i förmiddags) kunde jag inte riktigt uppskatta allt jag vanligen uppskattar. Jag har ont i kroppen och vikten har skenat. Uppåt förstås. Men så började jag tänka på Stina Wollter och alla andra kroppspositiva konton jag följer, alltså de med annan substans än mode och skönhet, och då började det kännas bättre. Detta att omfamna kroppens förmågor och ta hand om sig istället för att kämpa emot. Jag följer några häxor på Instagram och beundrar deras livsbejakande, hyllningen av kvinnokroppen och allt det där jag anser borde vara fullkomligt självklart, men inte är det. Kvinnors kroppar är subjekt, en ägodel, något man kan köpa och sen förkasta när kroppen inte längre attraherar betraktaren. 

(null)
Kan tolkas på flera sätt…

Kroppens förfall är något helt naturligt. Värk och rynkor hör till livet. Det är inte roligt att ha ont, bli stel och inte orka som förr, men det är helt naturligt. Att inte orka som förr borde inte bli bemött med förakt, men blir det ofta. Jag får börja med mig själv. Igen. Insikt är en färskvara. Är livet en konstant strävan mot uppsatta mål eller kan jag bara helt utan andra tankar/känslor än lust, få lägga mig ner i den blöta mossan och känna hur den känns, vända ansiktet mot himlen och låta regnet vattna mitt ansikte, omfamnas av Moder Jord och fysiskt få bli ett för en stund Guds skapelse och skita i att någon kanske ser en och ringer 112? 

(null)

Tänker på de senaste dagarnas "naturliga" upplevelser. På spillkråkan som klagar högljutt från en trädtopp och de lekande rävarna på gärdet härommorgonen, den påkörda älgkons lidande häromkvällen, musen som sprang över vägen i helljusets sken och rådjuren som smög i vägrenen när jag körde hem igår. Oxå grav-racet på Skogskyrkogården med föräldrarna i fredags, där vi smyckade gravar för både unga och gamla. På den fina arbetsdagen igår, med alla ljus och besökare i och utanför kyrkan, men oxå på minnesgudstjänsten där vi tände ljus för den som inte fick leva en endaste dag till den som levt i nästan 100 år. Livet är komplext. Skapelsen är förunderlig.

(null)
BlåbärsGustavAdolfsbakelse 🫐😋

När maken kom hem efter att ha handlat hade han med sig bakelser. Jag satte på kaffe. Han gick ut i regnet och jobbade med hyllplan till vårt förrådsutrymme to be. Jag läste lite historia.

(null)
Suverän bok! Hurra för att den är i två delar!

Lagade finsk kållåda till middag och åkte till nästsista tillfället i knyppelkursen. Tänker tillbringa en stund vid Tvn med broderiet. Maken har åkt till jobbet..,



Allhelgona

Drömde konstigt inatt igen. Kunde inte gå längs stigen på bergssidan men jag kunde hänga i grenar och på det sättet typ svinga mig fram. Benen fungerade inte och stigen var så smal att den på vissa ställen inte fanns. Men armarna funkade och det var rätt häftigt att hänga där, men sen skulle jag ta mig ner…Sen hade jag tuggat sönder min bettskena. Den var inte längre hård utan bitarna var söndertuggade till gelé 🤔 Aja, väckarklockan ringde så jag slapp eländet ⏰

Tillbaka i verkligheten fick jag ännu en fantastisk dag, denna gång med fantastiska arbetskamrater - alla helgons dag i Tveta kyrka. Fem miniandakter, en minnesgudstjänst, samtal och några svängar på kyrkogården.

(null)

(null)
Min son, sonson och yngsta dotter kom förbi

(null)
Tveta kyrka

(null)

(null)
Gravkapellet var vackert pyntat

(null)
Kyrkogårdsförvaltningen bjöd på kaffe och sålde grillad korv 🌭 

(null)
Ljusbäraren 
 
Kl 19,00 stängde vi och åkte hem. Köpte mat på chopchop och för första gången hade de blandar ihop beställningarna och glömt mitt ris. Körde inte tillbaka (2 mil enkel) men tänker påtala misstaget nästa gång.

Är galet trött. Tror jag går och lägger mig nu så får maken berätta vem mördaren är imorgonbitti istället (Morden i Midsomer)


Fredag före allhelgonahelgen

Jobbade tre timmar på morgonen och styrde sen kosan mot Trosa. Jag hämtade upp mina föräldrar och vände upp mot Stockholm och Skogskyrkogården. När mamma och jag stod och valde kransar dök sonen upp bakom mig och de följde med på vårt grav-race.

Först ut blev morfars familjegrav. Här ligger morfar, syrran, mormor, moster och morbror.

(null)

(null)

Vi förflyttade oss 150 meter till nästa familjegrav - farmor och farfars.

(null)

Ca 150 m snett upp mot syrrans grav ligger den nyaste, där ligger faster och farbror. De gick bort för 1 resp. 2 år sen.

(null)
Sonen och sonsonen fixar till det lite

(null)
Faster var 14 år yngre än pappa

Därefter åkte vi vidare till två för mig nya gravar. Den första (eller fjärde) var mammas farmors Idas grav. De hade inte råd med gravsten, men jag tyckte att det grånade korset var fantastiskt vackert. Jag kom i efterhand på att jag inte vet någonting om min morfars far och mycket lite om Ida, morfars mor. Det jag vet om morfar och hans bror är att de jobbade för bättre boenden för barnfamiljer och att åtminstone morfars bror var med och startade Fonus för att vanligt folk skulle ha råd att begrava sina närstående värdigt. Jag måste ta reda på mer om vår släkts spännande historia.

(null)

(null)
Sonsonen var en klippa när det gällde att nära gravljus och rensa bort löv 🍁

Vi tog oss vidare ett par kvarter till min farfars halvsyster. Hon föddes utom äktenskapet och blev förskjuten när mamman gifte sig. Mammans make ville att flickan skulle bo med dem, men skammen kvinnan kände gjorde att hon försköts. Hon fick inte ens hälsa på hos sina halvsyskon utan stod vid grinden och tittade in. Varför? Vad var det som formade dessa människor? Jag tänker våldtäkt och/eller en liten bys hårda fördömanden. Jag tror inte att det är särskilt vanligt att mödrar förskjuter sina barn utan att det gör ont. Men som vuxna tog hennes halvsyskon kontakt med henne och hon fick lära känna sin familj tillslut.

(null) 

I den sjätte och nästsista graven ligger en av mormors åtta systrar. Hon fick ett barn med en adelsman som hon tvingades adoptera bort. Hon kom aldrig över det och hennes öde gjorde att när jag blev gravid före äktenskapet ställde syskonskaran upp för att stötta mig. Vilka kvinnor! Men jag fick veta mer om denna syster idag. Hon drev ett litet kafé på Östermalm där hon förbarmade sig över en mycket yngre alkoholiserad man. De gifte sig och han kom på fötter, skaffade sig ett jobb som brödbilsutkörare. Men hon sparade oxå ihop så pass mycket pengar att hon kunde köpa Silverforsen i Ronneby när Rebecka Svensson pensionerade sig. Hon var god vän med Rebecka Svensson och de umgicks med Dan Andersson. När mamma berättade detta hojtade jag till för jag var ju där med en av Huddinges församlingsresor 2016 när vi åkte i  utvandrarnas spår. Tänk om jag vetat då att hon ägt Silverforsen och att hon och hennes make stått och gräddat våfflor där 🧇 

(null)

Sista graven vi besökte var vänner till mina föräldrar. 

(null)

Vi tog en liten omväg in i Norsborg på vägen hem. Vi tittade på huset vi bodde i från -70talet och där de bodde kvar i 30 år. På Brages väg ligger den första lägenheten vi bodde i 1970-71 och min första lägenhet jag bodde i 1983 och tvärs över gården där mina två äldsta barn "föddes". Sen flyttade vi till gården bredvid i min första bostadsrätt. När jag flyttade därifrån var jag omgift och ytterligare två barn rikare.

(null)
I bottenvåningen i hörnet flyttade vi 1971. Mittemot låg min första lägenhet och i porten längst bort bodde jag under första äktenskapet 

När vi kom tillbaka till Trosa var vi jättehungriga så vi slank in på pizzerian. De har allt möjligt där och maten är god. 

(null)
Cheeseburgare och avocado special

Jag körde hem föräldrarna men stannade bara en kort stund. Vi var alla så trötta och jag beundrar mina föräldrar som tagit sig i och ur bilen så många gånger och gått bland gravarna. 

Jättenöjd med dagen ska det bli skönt att få krypa ner i bingen nu 😴 





Torsdag i Hovsjö

På frågan hur läget är en torsdag blir svaret: "Det är torsdag i Hovsjö 💝". Torsdagar i Hovsjö är alltid bra dagar. Denna torsdag var inget undantag … jo möjligen att det var ännu bättre!

(null)
Vilken soluppgång 🌞 Som att köra på en gata av guld 

(null)
Kristus hade fått nya blommor

Vi började med andakt och husmöte. Klockan 11.00 hade vi gudstjänst på det nya äldreboendet Måsnaren och vi blev 31 stycken. Rummet var fullt till bristningsgränsen! Vi hade släpat med oss en "sandlåda" för att kunna låta de boende tända ett ljus inför allhelgonahelgen 🕯 Det blev väldigt uppskattat.

(null)

Åter på jobbet gick jag ut och lunchade med en kollega. Härligt 💝

(null)
Hemlagad schnitzel 

Klockan 14.00 gudstjänst med ljuständning. Är inte helt alert efter två nätters urdålig sömn, jag hjälpte en dam med rullator och missade förbönen. Min kollega räddade situationen på sitt lugna sätt. Inte undra på att torsdagar i Hovsjö är så bra dagar. 

(null)

Avslutade arbetsdagen med två samtal. Ett fysiskt i vårt nyfixade samtalsrum och ett i telefonen på väg hem.

Värmde lufsa till middag och sitter nu med broderiet i knät. Det verkar som om maken blir kvar på jobbet inatt oxå…


Bilden på näthinnan

(null)
Solen såg ut som månen imorse

För första gången ever fastnade jag i kö på Strängnäsbron ikväll (vi har haft sommarstugan sen 2009 och bott här permanent sen 2014). Såg att någon slagit på varningsblinkers längre fram så jag drog på musiken lite högre och lutade mig tillbaka. Vad ska man göra liksom? Säkert bara motorstopp eller punka och jag på väg mot ett tomt hus, maken blir borta ikväll. Efter en stund började det rulla och strax såg jag blåljusen som skymts bakom kurvan. Hela min fil fick köra runt bilen med varningsblinkers och i jämnhöjd med blåljusen såg jag anledningen till köer och blinkade blå och oranga ljus. En svårt medtagen älgko låg precis bakom civilpoliserna. Bilen med blåljus var "civil" men poliserna var uniformerade, älgen hade nog alla fyra ben brutna och låg flämtades på magen men ändå med huvudet uppe. Bilden av hennes kamp mot smärtan har etsats in på min näthinna i medvetenheten om hennes nära förestående avlivning.

Men detta var på hemvägen. Dagen började med möte, sen ett superinspirerande spontant möte med kollegor i "källaren". Därefter mottagning. När jag avslutat sista besöket på mottagningen väntande en "källar"kollega på mig. Nu kör vi! De hade spunnit vidare på vår idé och nu kommer vi att sälja  kakor och godis till förmån för LT-klappen. Jag känner sån glädje och stolthet i att av de upprop jag gjort så kommer svaret från ett lite oväntat håll. Tack 🙏 

(null)

Vid 12 lunch på Tratten med en kollega från en annan församling. Härligt!     

(null)
Kycklingwok

Eftermiddagen bjöd på lite av varje, som admin, spontanbesök och intervju med en kollega av en reporter från länstidningen om LTklappen. Vi berättade så gott vi kunde om historia och våra kak-, godis- och luffarslöjdsplaner. Det blir som det blir, men jag känner trygghet i dem jag omgett mig med 🙏

Åkte hem vid fyra med samtal i telefon. Värmde lufsa i micron och har halvsovit vid Tvn och upplösningen i SEALteam.

🍪 Godnatt världen 🍬 




Första dagen i november

(null)

Började dagen med admin och fortsatte med möte. Admin igen före jag lubbade över till kyrkan och fick hjälpa till i mässan. Kom stressad och lite nerstämd dit, glad och stärkt därifrån 💖

(null)

Åt medhavd lunch med kollegan innan jag åkte upp till Hovsjö. Plockade fram luffarslöjdsgrejerna och det blev en kanonträff! Folk ville inte gå hem 😅

(null)
Våra halvfärdiga alster

Kom hem sent men lagade ändå Lufsa. Det blev inget tunnbad ikväll då det var ett spännande dubbelavsnitt av SEALteam. 

(null)
Fortsättning följer 

🥔 Natti folks🪡

RSS 2.0