Händelserik tisdag

Ja först morgonen då som inte var helt vanlig ... bara en sån sak som att man får krama TVÅ gubbar hejdå! ... och gå dogwalken åt fel håll eftersom jag följde gubbarna till garaget! Nu är de framme och jag vet precis hur de har det och jag tackade nej till förmån för arbetsträningen som nu blev studier istället... Men jag sörjer inte, Bamse är glad, Ragnar är glad och jag vet inte om jag skulle orka med 9 dagars värme till, de har 30 grader varmt och sitter och pimplar vin på takterassen just nu! Usch usch usch (observera ironin!)

                                        
                                         Vyn från takterassen... ner mot Nice och medelhavet...


Vanlig lunchmat!

                                   
                                     Fantastiska vyer... här över Monaco!


Kvällsnöjen ;O) (och ja, de är riktiga, en granne var säkerhetsvakt och samlare!)

(Bilderna är från augusti 2008.)

Men men, jag unnar verkligen Janne och hans småkusin dessa dagar själv, nu kan de köra MC:n som står därnere eftersom de bara är två. Jag har ju verkligen andra saker att ta tag i här hemma.

Morgonmötet blev lite konstigt för min del... jag var lite nervös för det är jag alltid när jag vet att jag ska prata inför grupp, sen tog jag typ 30 sekunder på mig precis före mötet avslutades och sen reste sig alla och sprang ut på sina mindre möten. Det blev rumphugget på nåt sätt, ville tacka för all support jag fått under min sjukdom men det kändes stressat... och sen blev jag själv sittande kvar ... Jaja, fyllde i min tjänsledighetsansökan, kopierade sjukintyget till kamrern och gjorde mig klar för att åka in till stan och tandhygienisten...

... men jag stannade upp i t-banenedgången. En man hängde över en ledstång och några människor försökte hjälpa honom men det såg lite skumt ut så jag gick fram och tog tag i hans armar och förmådde honom att lägga sig ner. Han var fullt medveten men hans knä hade gett med sig på nåt sätt. Jag satt på perronggolvet nedanför trappan med hans huvud i mitt knä och inväntade ambulansen medan jag pratade med honom. Det verkade vara bara knät, för min första tanke är hjärta eller diabetes när nån står och fumlar runt på det där sättet, han hade ju ingen koll på kroppen. När ambulansen kom önskade jag honom lycka till och tog t-banan till tandhygienisten, ringde henne och sa att jag var något sen pga det inträffade.

             

Hon putsade upp mitt garnityr och jag önskade henne god jul och gott nytt år för vi ses första nästa år igen. Promenerade sen från Hötorget till Rosenlunds sjukhus med ett stopp vid Operan för att krama min bästis Lotta som jobbar där. Jag fick 10 minuter av hennes korta lunchrast vilket värmde gott och var precis vad jag behövde efter min konstiga morgon. Traskade på till Rosenlund och terapin som fick handla om alla mina motstridiga känslor, beslutsångest, yap yap yap..

Sen till Högdalen för att hämta bilen ... blev stående en bra stund i Centrum och prata med en konfident jag tidigare haft... känns knepigt att sluta igen innan jag riktigt började, men nu är det så här och jag ser fram emot studierna! Hem, ut med Bamse... jag har sammanlagt gått drygt ett par timmar idag och det förvånar mig att jag inte har mer ont i kroppen än jag har....

Nu ska jag gå till TV:n och se om jag orkar motionera virknålen en stund. Efter järntabletter i två dagar börjar flåset återvända så sakteliga....

                                         

Andra halvan av måndan..

... gick den med. Låg till större delen i soffan och tog det lugnt, fixade middag och gick ut med Bamse. Vid 19-tiden dök Jannes småkusin från Kökar upp och vi snackade lite med honom innan vi kröp i koj allihopa.

Gick upp kvart över 6 imorse, då var gubbsen redan uppe. Jag fixade med djuren och snackade lite med gubbsen, kvart i 7 drog vi på oss skor och ev. varmare kläder och gick upp till garaget. Janne och hans småkusin åker till Grasse och Franska Rivieran nu på fm och tog bilen ut till Arlanda. De skulle hämta Jens på vägen så bilen "kommer hem" igen. Själv tog jag en sväng med Bamse. Nu har jag duschat och sitter med gröten, snart iväg till jobbet och dagens alla andra äventyr... Vill gärna få tag i en abetskamrat innan jag berättar för hela gruppen att jag tar tjänstledigt ett tag, fick inte tag i henne i telefon igår...

               

Kryddig pasta med räkor/scampi

Bild kommer senare

Olivolja, ca 1 msk per person
Hackad chilifrukt
Basilika, gärna färsk
Vitlök
Salt

fräses ihop med räkor/scampi och serveras med pasta och stekt/grillad halloumi samt grönsaker, tex paprika och tomater.

Hm, god men lite trist... ska nog ha i mer chili, basilika och vitlök nästa gång och kanske hellre färsk pasta av nån större sort än fullkornstagliatelle.. och jag tror avocado skulle göra sig bra i sammanhanget!

Halva måndan gjord!

Hu, så trött jag är, ögonen vill inte, kroppen protesterar... MEN inspirerad av vågens generösa resultat imorse blev det först en halvtimmes dogwalk med Bamse, sen frukost till alla djuren, dusch av människa och till sist människofrukost. Iväg till gyn kl 9.00. Hon antecknade min berättelse och sen fick jag ny tid nästa vecka för jag ville inte undersökas när jag är i Mmonstrets våld. Så direkt till jobbet kl10-12 där dagen fick bestå av att prata med mina närmast berörda (som var på plats) om mina planer framöver. Hem och ut med Bamse en halvtimme, varav 10 minuter i ösregn. Har letat reda på järntabletterna för HB var nere i 123 ... lite fruktsallad och ProViva till den.

Ska vila lite tror jag. Fundera över nåt smaskigt och hyfsat magert till middag... scampi kanske...?

                       

- 2,5kg

En veckas jobb med vikten har lönat sig. Nu får vi se om jag orkar och har lust en vecka till. Att gå under 100kg-strecket vore en dröm, men jag tar ett halvt kilo i taget, allt utöver det är bonus!!! Mitt mål är helt enkelt nya vanor!


                                     


Bamse har fått syskon!

En syster och en bror verkar det som. De är pyttesmå ännu och mamma Chloe är trött, men alla verkar må bra så vi hoppas det går vägen... och de är inte lika sin storebror ett enda dugg, de är både mindre och har en helt annan färg är Bamse! De föddes idag, ca kl 12.00 och 14.15 ... I förra kullen kom Bamse och två små systrar, de var bara hälften av Bamse och klarade sig inte, så vi ska hålla extra tummar och tår för dessa båda ljuvliga små.


                                
                                Lik en dobberman?


                           
                             Mamma Chloe är väldigt gosig med sina ungar!


Bamse, 2-3 veckor gammal

Efter titten åkte jag hem, nu har Bamse fått en längre prommis och jag ska krypa i koj... sista arbetsveckan på ett tag, antar jag.

Sockersöt och lite till!

Djurungar är ju så jättesöta... i alla fall när de är ett par veckor på väg. Grannen mittöver har fått ta hand om en föräldrarlös liten kattunge som nu blivit 8 veckor ungefär...

                    

Så ljuvlig! Kasper, hennes Lagotto, tar hand om lilla Nisse som en riktig storebror ska. Bamse var inte lika snäll, han tycker katter ska jagas! Så han fick stta i koppel bundet vid min stol medan jag fick gosa med den lilla kattungen.

                                

                                  
                          

Bamse fick förstås busa med Kasper oxå!


                      
                         
                            

Nu har Bamse och jag sovit en stund. Mår inte alls helt bra, men jag ska gå över till en annan granne och beskåda ett annat underverk nu...

         

Det är mååååndagsmorgon...

... nejdå, så vilsen är jag inte än... men det känns ungefär så, en bakfull måndagsmorgon med hes raspig stämma.

Inte blev det nåt virka igår, jag rastade Bamse en snabbis i regnet och kröp i säng kl 21.00. Vaknade några gånger under natten med värk i ... tummarna??? och höften. Mmonstret kom passligt igår, en vecka för tidigt och jag har inga järntabletter med mig. En sak är säker, det går inte att lita på Mmonstret alls för hon kommer när hon vill. Sist var det på bröllopet på Åland, en vecka försent... och så nu då..men hon vet väl att jag ska träffa en gynläkare imorgon och hon gör allt för att slippa! Men jag går dit iaf och diskuterar problemen jag har, en undersökning kan vi ta senare. Jag vet att hon iaf inte är främmande för att operera myom, sen kanske inte det är lösningen för just mig men är en annan sak.

Janne kom från nattpasset en stund efter sju imorse och var gullig och tog ut Bamse en snabbis. När jag var uppe klockan fem vägrade Bamse gå ur korgen och jag tjatade väl inte alltför intensivt. Klockan tio masade jag mig upp och tog ut honom på en lång promenad. Ont i ryggen...och tummarna??? Jag tror myomet trycker mot diskbråket, det är därför jag alltid får så ont en gång i månaden, men vad är det med tummarna nu då? Gick och tänkte på mina krämpor medan Bamse nosade sig igenom en större del av Sanda. Nej, jag är inte så naiv så jag tror att jag blivit frisk bara för att jag bestämt mig för att plugga heltid. Jag lider ännu av tröttheten och värken, men att ta kontroll över sitt liv innebär oxå att jag visar för mig själv att jag tror på min spirande styrka, men jag måste oxå få en chans att ta hand om mig själv oh experimentera utan att det drabbar nån annan. Mitt val är inte grundat på flykt från jobbet eller en längtan efter fler högskolepoäng, möjligtvis delvis en flykt ifrån tvingande samhällsystem... men om man ser vad de tre första kurserna kommer att handla om: "Nyfikenhetens redskap - introduktion till studier i teologi", "Sociala villkor och meningssökande i det moderna samhället" samt "världsreligonerna som samhälleliga och sociala fenomen"... jag säger bara WOW! Om det är så bra som jag hoppas återstår att se! Och om valet står mellan att plugga dessa högintressanta ämnen och att invänta Försäkringskassans beslut så är valet inte längre så svårt...

                 

Bamse kom in superskitig så han fick duscha av sig. Nu har jag ätit nån form av frukost-lunch och tänker gå in till grannen mittöver.... hon har tagit hand om en liten kattunge som är sötare än socker.


Bamse har snott sina mänskors favvo-fåtölj, och han kommer upp i den själv!

                              
                               Tänk att han varit så liten... och det i början av sommaren!

Sanda!

Åh vad härligt att vara här igen! När jag sovit gott ett par timmar till imorse och pratat en stund med Monica så gick jag en långpromenad till med Bamse, sen packade jag ihop och for iväg. Hann umgås med Janne i nästan 2 timmar innan han åkte iväg till sitt nattpass. Nu har jag varit ut en kortare prommis med Bamse och längtar efter att klockan ska bli typ 21.00 eller nåt. Ögonen är svullna och konstiga och jag är jättetrött. Men jag ska sätta mig vid TV:n och virka en liten stund, i sällskap av Bamse och Ragnar.


                      

Bamse satte sig mitt i packningen och vägrade gå därifrån. Jag tror han försökte säga att vi varit borta tillräckligt mycket och nu skulle han minsann se att till att komma med. Härnere har både Bamse och Ragnar varit lite oroliga. Bamse skäller på skuggor och Ragnar kör långa skräniga serenader och vill inte kommar ur buren... det är några veckor sen vi var här...

Godmorgon världen

Gick upp för en timme sen och har nu varit ute med Bamse på långpromenad. En människa med hund och en väldig massa småfåglar och en skata har vi mött. Helt otroligt att jag är uppe och ute vid den här tiden på dygnet! Men vad skön luften är, fräsch och krispig. Bamse är mycket piggare på att gå längre prommisar nu och förutom vaniljpannacottan igår har jag hållt mig från sötsaker och gått åtminstone ett par halvtimmar med honom varje dag. Men den vaniljpannacottan var jag väl värd!


...så här ser jag inte ut just nu!

Hm, det känns som jag ska hälsa på sängen en stund till... sen ska jag nog ta en sväng ner till Sanda hoppas jag. Janne åkte dit efter sitt nattpass och vi har väl inte varit där på 4-5 veckor... jag längtar!


BITCH

                                   

Just nu och idag vill jag utbrista just detta... följt av ett rungande Hallelujah! Sen kort om fredagen.... så kort det nu kan bli!

Gick upp halv 8 och tog ut Bamse på en 45-minuters promenad. Det hade förstås gått fortare om jag gått själv, kanse 30 minuter... men vad är då vitsen att rasta hund? Han hade ju tusen saker att nosa på och jag hade tid! Hade lovat Monica att köra henne till jobbet till halv 10 och sen hörde Jens av sig om ett par svarta arbetsbyxor som pappsen kunde låna ut till honom... som jag hittade i botten av pappsens garderob på morgonkvisten... Jens hade nämligen lyckats få till en provdag på ett jobb och då krävdes svarta arbetsbyxor, som jag då kunde lämna till honom strax före 10 i Gullmarsplan.

Medan jag satt i bilen med Monica hörde studiekonsulenten av sig och jag har kvar min plats på högskolan som jag tackade ja till... vilket var en livs-osäkerhet mindre... Hem och duscha! Sen till husläkaren, som förklarade mina olika hoppande värden och sen sa att han tyckte att psyk skulle fortsätta sjukskriva mig... Yeah rrrright, tänkte jag... som om jag skulle lägga en enda dag av mitt liv i deras händer! Jag berättade för honom, sen sjukskrev han mig på 75% till den 5 september och jag tackade honom för allt han gjort för mig för han har verkligen varit fantastisk, nu ska vi bara träffas typ 4 ggr om året för vidare koll av mina knepiga värden hit och dit. Hem, ut med Bamse, snabblunch och bilen till Älvsjö, pendel till Söder och första terapitillfället för hösten... som fick handla om sommaren med tankar och beslut... men innan jag gick in till terapin ringde jag återigen till min chef för att be om tjänstledighet vilket inte verkar bli nåt problem... Att äntligen ha fattat ett beslut och "på pappret" lyckats genomföra det är en otrolig känsla. Att fr.o.m 6 september är jag inte längre sjukskriven (... och i mångas ögon otillräknelig ...) utan heltidsstuderande vilket ger mig en ny identitet. På pappret är jag inte längre sjukskriven utan studerande. Det känns jätteskönt! För hur det än är, så vet jag ändå bättre än många andra var mina gränser går, dessa har jag testat, misslyckats, testat igen, misslyckats, testat igen och lyckats... jag behöver inte nån som står över mig och jag tar djupt illa vid mig när nån försöker göra det eftersom jag trots allt ändå stått relativt ensam genom min långa tillfrisknandeprocess. Just nu vet jag bättre än nån annan var mina gränser går för få är de som orkat vandra med mig hela denna långa väg mot tillfrisknandet och i det hänseendet ska framförallt min make Janne ha den största elogen, han fanns med mig från sjukhuset och finns än idag, stöttande mig i det senaste beslut jag tagit. Jag är inte frisk-frisk än, men jag närmar mig. Ett år som studerande och jag hoppas vara framme vid "frisk".

Hem, vila lite, snacka lite med Janne som varit på Sanda... sen iväg till Su på tjejmiddag. Vi var "bara" 4 stycken men det är rätt lagom när man vill snacka "skit" och återberätta sina liv för varandra, vi var alltså 4 stycken från mellan- och högstadietiden. Har lovat att inte publicera bilder förutom i gruppen AF 9F 79 på Fejjan men på maten kan jag lägga ut bilder, Su är en fantastisk kocka!!!


Räkmousse

                                 
                                  Burgundisk gryta med brutet jasminrisVaniljpannacotta med jordgubbar och lime

                                       
                                      ... och en bild på mig själv kan jag väl publicera! Jag ser ju så glad ut!

Urtrevlig kväll, verkligen! L skjutsade mig nästan hem och jag tog Bamse på en nattprommis. Monica är på tjejkväll nånannanstans, Bekki hos kompisar Flemingsberg, Jens sover i Nacka efter ett 12-timmarspass, Janne jobbar natt och fortsätter sova ikapp på Sanda... och jag är en BITCH inbillar jag mig själv!

Dé é mycke´ nu...

Kickoffen var intensiv. Började med att jag körde vilse på vägen ner, GPS:en la av och jag fick en karta på en mack... över en del av det område jag skulle leta mig in på, efter att ha kört genom södraste Linköping så var det mil efter mil av svarta landsvägar med nåt enstaka hus emellanåt... Men Gud är god, när jag började fundera på att lägga mig och sova i baksätet på nån mörk skogsväg dök en skylt upp: "Vårdnäs stiftsgård"... och så var jag framme... 1,5 timme senare än jag räknat med. Samtalen under hela tisdagen handlade om diakoni i förhållande till ledorden hopp, glädje, närvaro och öppenhet... Därtill lyckades jag få till ett samtal med chefen och koordinator så när jag stöp i säng på tisdagkvällen var huvudet fullt.


                              

Hemfärden på onsdagmorgon gick utan missöden och då såg jag dessutom hur vackert det var i Östergötland :O) Men vad jag gjorde hemma sen kommer jag faktiskt inte ihåg, förträngningsmekanismer kanske? Jag vet att jag satt en del vid datorn.... men vid halv fem åkte jag iaf hem till Su och snackade bort en stund innan vi åkte till City Gross i Länna och mötte upp Monica, så storhandlade vi alla tre. Somnade medvetslös strax efter jag kom hem vid halv 10-tiden.

Imorse började jag dagen med att skjutsa Monica till jobbet, sen ta Bekki till doktorn. Bekki har utslag över hela kroppen och ögonen var svullna. Pityriasis Rosea... Salvor och klådstillande... Sen hem med bilen, ut med Bamse, laga tomatsoppa med aprikoser, SÅÅÅÅ gott! ... och sen ut till Kallhäll för att hämta barnbarn!

                   

Det gick bra, Ängla hade längtat så hon stod färdig och rusade ut när jag kom med Bamse. Thyra var inga problem att få med sig heller. Vi gick uppför alla backar och till bilen för att hämta lite grejor som skulle med upp till lägenheten. Mormors bil var spännande och eftersom vi inte kunde ta nån åktur med den (inga bilbarnstolar) så fick det räcka med att provsitta den. Det gick oxå bra.När vi var nästan hemma rök Ängla och jag ihop, hon är en envis och bestämd dam och det är värdefulla egenskaper, men en överlastad mormor med barnvagn, hund, väskor och kassar ger sig inte heller när valet står mellan att dra hela härligheten upp för en trappa utan ramp eller att gå in genom en port utan tröskel. 1-0 till mormor. Allt och alla kom in i hissen efter lite lirkande. Väl uppe var det dax att fixa med mat och pannkakor var utlovade. Mormor fick bra hjälp, vi turades om att vispa....... sen ville Ängla titta på TV och det fick hon, under tiden gräddade Thyra och jag pannkakor!                                         ...sen åt vi :O)

                                        

...och lekte ......och till sist somnade.....alla utom fröken Envis som gjorde allt för att dra ut på tiden. Men tänk att det FÅR man när mommo är barnvakt, vad skulle annars en mommo vara för?!

                    

Annat som hänt... min mamma och pappa kom förbi Kallhäll med Drutten... eller Skrutten som Ängla säger. Hon är ensam kvar av marsvinen nu. Tova fick mer knölar under sommaren och förra veckan konstaterades att hon var blind på ena ögat. Jag såg att det hängde sist jag var upp till Lågarö, men hoppades att det var en ögoninfektion som skulle gå över. Mamma och pappa tog henne till veterinären i tisdags och hon kunde konstatera att hon hade en tumör bakom ögat som tillslut gjort henne blind, det hade gått ganska fort, men värre var att hon hade tumörer på njurarna så de var kraftigt förstorade. Det har hon nog gått med längre för jag kände ju redan i våras att buren luktade starkare och hon fick ju första knölen på höften i vintras. Jag hade bett mamma ta bort henne om hon hade plågor och veterinären tyckte det var det bästa för henne så hon fick somna in. Nu har alltså både Bagheera och Tova gått bort under sommaren, Bagheera blev jag förvånad över, men Tovas knölar har växt ett halvår nu så det var väntat. Jag är glad att hon fick en underbar sista sommar på landet! Nu är det bara det äldsta marsvinet kvar, Drutten, som oxå var Bagheeras mamma. Lilla Pinglan dog i mars förra året ... hon var jämngammal med Drutten, vi skaffade dem samtidigt.

                    11 juli. Bagheera, Drutten, Tova

Ja, sånt är livet, glädje och sorg hand i hand. Men nu är tantan så trött att hon har huvudvärk. Godnatt, världen!

Nu bär det av...

... mot Linköping och kickoff. Lagat middag till mig och Jens, packat, Bamse och jag har gått ytterligare en lång promenad, jag har duschat... Jens och Janne har gjort tomten jättefin, gräsklippet är krattat och haggtornsriset bortkört. Monica tar Bamse ikväll och imorgon em när Janne jobbar så Bamse kommer ha sällskap hela tiden jag är borta. Bekki har gått ut med kompisar och jag ska köra Jens till Nacka innan jag far. Min chef har ringt och vi ska prata imorgon vid nåt bra tillfälle, sen kommer den delen av livet kännas lättare.

                                     

Så ... höres på onsdag eller senare!

Måndagmorgon...

.... eller förmiddag snarare. Somnade hårt efter Irene Huss och virkningen igår... 13 rutor kvar, sen är det bara kantningen på de två babyfiltarna kvar. Räknade på skoj ut att när jag gjort klar dessa båda filtar har jag samanlagt virkat 2240 stycken mormorsrutor i den här omgången, dvs 16 babyfiltar sen jag gjorde den första när Bella väntade Justin. Jag älskar att göra dem! Jag har periodvis virkat mormorsrutor i livet, bla när Monica och Linnéa var små, så gjorde jag tröjor, västar och tofflor ... och så gjorde jag ett överkast till Jens när han var i 5-årsåldern så nog har jag gjort närmare 10.000 rutor under livets gång.

                  

Vaknade tidigt och låg och tänkte ett par timmar innan jag tog ut Bamse vid 6-tiden. Sen somnade jag gott igen till kl 9.00. Vaknade av liv och rörelse på tomten utanför det öppna fönstret. Janne försökte ta död på ett jordgetingbo med en hink vatten. Han fick ett antal bett när han klippte gräset igår em och han hade fortfarande ont när vi gick och la oss. Nu är boet under hinken och vi får se vad han tänker göra härnäst. Sen har han dessutom sågat ner en tuja som växt sig enorm utanför köksfönstret och klippt hela haggtornshäcken. Själv har jag gosat med Bamse och Ragnar samt ätit frukost. Det var inte så kul att ställa sig på vågen imorse, men jag hade nog väntat mig värre faktiskt. Jag har nog gått av mig ett par kilo på Gotland... men nu ska jag försöka hålla mig till nyttigheter och se om det ger resultat. Ingen direkt bantning, men låta bli det där onödiga.

Monicas väckarklocka ringde halv fem imorse så hon är på jobbet. Sandras väckarklocka ringde en stund senare så jag antar att hon oxå är på jobbet... Jens och Bekki sover än. Jag var ju lite nedstämd igår men det finns änglar överallt. Fick några uppmuntrande hejarop av mina vänskapssystrar och Monica gjorde en fantastisk bulgursallad åt mig (hon höll på med matlåda) och då kände jag hur rik jag är. 

                      

Men ni kan väl tänka er känslan, jag älskar ju att klättra men är livrädd för att få vatten över huvudet och det var väl lite så igår. Gotlandsveckan var som att klättra på höga höjder och få njuta, sen kommr man hem och det var väl ungefär som att dyka ner i djupt vatten... Nu är jag uppe vid ytan igen och simma är ju inte fel!


           

Nej, jag har lite att ta itu med, diskmaskin ska tömmas, djuren ska ha frukost och Bamse ska få gå ut på en längre sväng...

Meditativ städning

                                                 

...det blev två skåp till, sista skafferiet och medicinskåpet. Har slängt fyra kassar med utgågna (hur stavas det?) kryddor och såser, gammal Tupperware som bara samlar damm, kokböckerna ska till Bella för översyn, sen ligger en 5-liters plastpåse med utgången medicin som ska till apoteket. Längst bak i de djupa skåpen hittade jag mina äldre rese-medicin-necessärer som försvunnit, kylskåpsmagneter och servetter i mängd! Otippat! Men nu är det väck äntligen. Minns inte när jag gjorde det där sist. Äcklig man är egentligen... fast skafferierna gör jag några gånger om året iaf och kylskåpet betydligt oftare. Ragnar har fått gå in i voljären, han satte sig på sovpinnen direkt. Det har varit mysigt att rå om honom ensam hela dan. Bekki har dragit, vet inte vart för vi har inte direkt pratat. Janne fastnade på jobbet och har börjat meka min Renault vilket jag är tacksam för, Monica kom precis hem och Jens tänker jag ringa och fråga vart han har tagit vägen med Bamse...

Städar köket, städar själen.

  

Låta tiden gå...

Båda skafferierna är oxå städade nu. Sakta med säkert. Städning kan vara hur tråkigt sm helst men oxå väldigt meditativt. Ragnar har suttit i köksfönstret hela eftermiddagen och pratat med mig. Jag tror han tycker det är skönt med sällskapet, han sitter på kökslampan i fönstret och pysslar med sina grejer, ibland går jag fram och kliar honom i nacken ... men när jag går ner i källaren eller ut för att göra nåt kort ärende skriker han. Just nu sitter han och putsar sig, de vingklippta fjädrarna är på väg tillbaka så jag skulle gärna vilja se hur långt han kan flyga innan jag tar ut honom...

                  

Småfåglarna har stått på trappen hela dan, men Bamse har jag inte sett till. Jens skulle komma hem med honom. Sköldpaddorna knatar omkring i sitt fina terrarium och marsvinen ska jag hämta från mina föräldrar inom kort. Sen är allt som vanligt förutom att Janne åker till Grasse (Franska Rivieran) i 9 dagar i september.

Hursomhelst så känns det lite bättre nu, jag har läst mailen och kollat högskolans schema... allt kommer att reda sig... bara låta tiden gå lite så löser det sig, det gör det alltid .... även om det inte blir på det sätt man trott eller hoppats på...

Magplask i vardagen

Tack gode Gud att jag fått ladda mina batterier under en fantastisk vecka. Imorse gick vi upp kl 06.00, frukosterade, städade och packade ut det sista som var för tidigt att packa ut i bilen igår. Vi var vid färjan strax efter 07.00 och kom ombord en stund senare. Kl 8.05 var det dax för avfärd och när båtens motorer började brumma la jag mig på magen och somnade. Inte så konstigt kanske för jag låg vaken långt in på småtimmarna och tänkte på livet, döden, hälsan och hösten. Vikten ska jag väl ta itu med antar jag, men hur ska jag göra med jobb/plugg och vad händer på fredag när jag ska till doktorn.. och terapin drar igång på fredag oxå ...och jag ska lämna nya blodprover till Erstas endokrinolog i veckan... och nästa vecka ska jag träffa psykiatriker och BA på psyk för att gå igenom intyget till FK och sen ska det beslutas om jag är berättigad till fortsatt sjukpeng. Ovanpå det rullar arbetsträningen igång... och det där med skolan, ska jag bara skita i det? Vad ska jag säga? Jag har ÅNGEST! Jag borde svarat högskolan för ett par veckor sen och nu vågar jag inte gå in på mailen för att se om jag åkt ut innan jag ens börjat. Mina arbetskamrater åker på kickoff idag och jag hoppas min chef ringer, annars får jag prova att ringa honom lite senare... Själv åker jag ner till kickoffen imorgon kväll för att vara med på tisdag. Nej, jag mår verkligen pyton just nu. Rev ut hela kryddskåpet när jag kom hem, skåpet med kokböcker oxå, slängt massor så nu får allt plats i ETT skåp. Jag ska kasta mera skit i köket, är så less på hela tillvaron som kallas vardag. En granne har börjat med cellgifter under veckan, en fläck på lungan visade sig vara cancer.... Bläh, allt är pyton idag! Men jag vet att det kommer lätta efter kickoffen och läkarbesöken och allt det där för det är jobbiga saker att ha framför sig, när de ligger bakom en vet man hur man ska lägga upp överlevnadstrategierna...

Just nu... från att ha varit överaktiv .... ner i apati...

                                   

Botaniska trädgården...

...så mycket mer blev det inte idag.


                        
                         Chokladblomma från Mexico


Mullbär i olika stadier av mognad

                               
Regnskurarna kom och gick


Carl von Linné var där!                                   ....men vad är det här? Doftar underbart!


Röd Rudbeckia, vacker förkylningsmedicin

                                    
                                     Valnöt, växer i Asien och på Balkan... och i Visbys botaniska visst...

Vi avslutade den botaniska turen med fika på Bredablick.


Pecannötpajförbaskat gott, har aldrig provat förut!

Regnet la lite sordin på stämningen, men mest att det var tjafs hemma om Bamse. Det känns jättetrist att få höra att han är en "pain in the ass" och det kommer jag nog ha svårt att glömma. Vi försökte byta våra biljetter till en båt redan ikväll, men sista båten hade gått...men vi fick nya biljetter till morgonturen imorgonbitti istället. Känns inget kul att vara kvar när det blev så tjafsigt. Dessutom undrar jag hur det är med de andra djuren då, mat får de ju, men hur mycket mänskligt sällskap får Ragnar tex. Och det ska regna imorgon oxå så dagen blir bara en tidsmässig transportsträcka till båtens avgång på kvällen.

Nu har vi packat, ska softa lite och lägga oss tidigt. Denna vecka på Gotland har varit fantastisk, men det är dags att avsluta den nu.


Det regnar i Visby idag....... och vi har haft en skön morgon. Pratat mycket, både om vad vi varit med om i denna vecka samt vad vi vill göra i framtiden. Mycket har oxå rört hösten. Jannes liv tuffar på lite som vanligt, men jag har nya saker att ta tag i. Min vikt står högt på listan, jag behöver gå ner i vikt för att skona knän och rygg som tar stryk, minska risk för socker och hjärtsjukdomar och kanske kommer jag snarka mindre och sova bättre? Det är sånt som ligger lågt på min priorteringslista, inte för att det inte är viktigt utan för det är så tråkigt! Samtidigt vet jag att om jag börjar tappa vikt kommer jag bli inspirerad. Ungdom kan man inte återfå, men hälsa och livsglädje!


Snowboard

                             
                              Ballongflyg


Provflygning med Cessna

Jag har några beslut som borde tagits redan, men jag hoppas min chef ska ringa mig imorgon (söndag) så han kan hjälpa mig på traven. Jag har kommit in på Högskolan för att läsa teologi. I våras när det krånglade med psyk och FK sökte jag för att ha alternativ till att börja jobba full tid och jag kom in. Sugen är jag förstås, men jag är ju sugen på allt spännande, men för att vara klok då... ska jag plugga heltid bör jag inte jobba, ska jag plugga halvtid ska jag jobba max 50% och i båda fallen förlorar jag sjukpenningen, men det kanske jag gör ändå efter utredningen de ska göra i september. Jag har inga krav på mig att behöva ta ett enda högskolepoäng, så det är klart mindre stress än att jobba full tid. Det jag helst vill är ändå att få forsätta arbetsupptrappa och lära mig leva hyfsat krav-fritt. Mina krav på mig själv har ju alltid varit abnorma, men nu är min kropp sliten och jag måste verklighetsanpassa mina krav. För 10 år sen hade jag inte bangat för att jobba heltid och plugga heltid, men idag är läget annorlunda eftersom min kropp strejkar. Blir det fulltid på något sätt ska jag kombinera den med familj, hem, valpkurs och djuren, samt terapin.... som sagt, för 10 år sen hade det inte varit nån större match... men nu...

... regnet har upphört, Janne och jag ska ta oss ner till Botaniska trädgården och se vart fötterna bär oss sen... sista heldagen här på Gotland...

Bl.a Hånger, Furillen och Bunge

Idag vände vi kosan norröver igen. Både Janne och jag har kommit att uppskatta norra Gotland mest. Vi började i Bro kyrka, fick inte med mig Janne in men jag stannade en bra stund och njöt, det var nog en av de absolut vackraste kyrkor jag varit inne i.


                       


Färden fortsatte mot Hångers källa där Israel Kolmodin sägs ha fått inspiration till psalmen "Den blomstertid nu kommer". Vattnet var fullt drickbart och sägnen säger att om man dricker av det håller man sig ung och frisk.. det smakade... vatten ;O)


                      

Några hundra meter till längs vägen från Hångers källa låg Ganns ödekyrka, minst lika vacker som Elinghems kyrka... och som kuriosa kan jag berätta att Anders Bagge gifte sig här i somras.Färden fortsatte ut på Furilden eller Furillen.. verkar vara oenighet om öns namn, på kartorna hette det olika och när man söker på det likaså... Det fanns inte så mycket mer att se än en magnifik utsikt, i övrigt skulle en fyrhjulsdriven bil inte varit helt fel. Militären hade byggnder och avspärrningar på ön plus att Skanska hade nåt stort jobb på gång där, möjligtivs nåt grus- eller kalkframställning. När jag sökte på det hittade jag annan intressant info om Björn Ulveus, nämligen det här. Deckarförfattaren Mari Jungstedt har oxå skrivit en deckare där ön näms, den skulle man kanske läsa?
Vi stack ganska snabbt därifrån för att åka till Bunge kyrka, men på vägen "snubblade" vi över Lergrav vilket definitivt inte var fel. I fiskeläget nedanför raukorådet fanns ett fantastiskt fik och rökeri där vi åt lunch!


Lergravsporten

                        
Rökta räkor                                             Rökt flundraSen fortsatte vi till Bunge kyrka!

          
Altare                                                               Fattigbössa från 1200-tal

Till sist åkte vi till Blå Lagunen igen, en favorit från första Gotlandsdagen i repris.


                         

Stannade till vid flygplatsen och tittade när ett plan lyfte.


                            

Åt middag vid Stortorget i Visby och flanerad en stund, gick in och tände ett ljus i domkyrkan...


                              

                    


Ja.... det får väl räcka för idag. Janne är vaken och tittar på TV, jag ska kanske ta fram nåt virkeri en stund...

Mest Hoburgen...

Idag gick vi upp tidigare för att "göra" södra Gotland. Vi började i Klintehamn där vi tittade på en släktings hus, vi hade fått låna nyckel för att få se det vackra och gamla huset.Sen fortsatte vi ända ner till Hoburgen, så mycket vi kunde körde vi längs kusten, bla längs Husrygg.


                       
                         Lilla Karlsö


Husrygg

                           
                            Gotländsk pannkaka vid Hoburgen

Vi gick både länge och väl längs stranden men nån Hoburgsgubbe såg vi inte...


                             
                            
                    

Vi hittade honom... vi hade faktiskt sett honom direkt vi kom, men jag trodde det var ett skämt... Kolla:

                            

Men det var alltså den "äkta" gubben som nån skämtat med. Ett vanligt muck-skämt stod det nånstans...

                 
                                 
                                  "Klapp på näsan"

Så här är vi väl vana att se Hoburgsgubben fast utan gul näsa:

                  

Vi fortsatte till Öja kyrka som skulle vara en "vacker kyrka, magnifikt triumfkors" och det kan jag väl bara hålla med om...Sen hann vi bara med "Beck och rep" i Fardhem. Dit ska vi maila en beställning på ledstång till våran källartrapp i vinter. Vi ska göra ordning den och en granne tll oss har ett rep i sin källartrapp och det är så läckert!


                       

Ja, Vemlingbo kyrka avstod vi, ullspinneriet i Fardhem hade bara öppet fredagar och lördagar... och vi tillbringade många timmar vid Hoburgen (och i bilen). Åt tacotallrik vid Visbys Söderport och har tillbringat kvällen i stugan, vindpinade, trötta men nöjda med denna dag oxå!

Folhammar, Grogarn och Trullhalsar

Dagen har varit lite spöklik... Det började tidigt i morse när jag vaknade av att Janne stod upp i sängen och det såg ut som han försökte stoppa i istoppstäcket. Jag frågade vad han gjorde och när han inte svarade gick jag fram bara för att upptäcka att han låg i sängen ... vad det än var som stått i sängen så upplöstes det. Men vi tog sovmorgon och kom i väg vid 11-tiden. Vi for över till öst-sidan och började vid Folhammars raukområde och Vitvärs fiskeläge.


                     

                            


Sen fortsatte vi till Torsburgen vilket blev lite av en besvikelse. Jag var där för ca 20 år sen med Monica och Linnéa som små och ville gärna tillbaka. 1992 så brann alltihopa och efter det hade de skyltat väldigt knapphändigt så det var svårt att veta vad man såg. Vi TROR vi hittade Linnés grotta, Janne gav upp medan jag började gå genom borgen men eftersom jag inte visste var jag skulle komma ut så gav jag upp efter några hundra meter och några foton som visade på hur spöklikt det fortfarande var där, med kala träd och en stillhet som nästan kände olycksbådande...                          

Men jag övertalade Janne att köra mig runt och över till andra sidan där man ser hur mänskliga händer jobbat med borgen för ca 1600-1800 år sen:


                                       


Vi körde vidare till Sysneudd där vi köpte glass och rökta räkor, sen for vi vidare mot regnbågen och Grogarnsberget
                
                             

                         
                  

Här uppe på berget var dagens tredje spöklika upplevelse för jag kan svära på att jag flera gånger i ögonvrån såg en gestalt... eller så håller helt enkelt hjärnan på att bli överhettad av alla otroliga intryck härnere...

Dagens sista mål var Trullhalsar ... och nog en av de märkligaste upplevelserna jag varit med om. Genom myggtät skog öppnar sig helt plötsligt ett fält fyllt av olika sorters gravar...


                                   
                                       
                                       
                                 

Trots att vi fick röra oss hela tiden för att inte bli uppätna av envisa minimyggor blev vi kvar en stund, helt hänförda av den trolska uplevelsen....

Nu är kvällen här och Janne snarkar sen en stund tillbaka... jag ska göra detsamma. Vi har fått lite heta tips inför morgondagen av min moster och hennes fästman som är bofast här, de var ner en sväng och hälsade på oss ikväll. Jättetrevligt.

Sov gott nu, världen utanför...

Visby ringmur

Idag skulle vädret vara ostadigt så vi valde att "stanna hemma" vilket visade sig vara ett bra beslut. Regnskurarna kom och gick medan vi traskade runt Visbys ringmur.

                             
                          
Uppe i Silverhättetornet med utsikt över domkyrkan


                             
                               "Snäll gris"


                       
                          Almedalen


Broiler-and? ... eller nån gåsmutation?

                        
                         Donnerska caféet, chiliräkor med lime och dillcreme!


                           

När vi kom till Österport tog vi Blå tåget runt hela Visby... och därefter fortsatte vi gå från Österport och en bra bit mot Norderport innan vi gick innanför muren och gick tillbaka till Österport och så tillbaka igen...


                               

                                 
                             

På shoppinggatan innanför muren hittade jag en "flum"-affär jag måste gå in i. Det bor en aning av en wicca i mig så jag kunde inte låta bli att plocka ett kort ur en korg... och det jag fick överraskade mig... eller egentligen inte... den som känner mig personligen förstår!

               

Inte blev jag mindre berörd när jag gick och tittade på stenar och fastnade för en "serpentin" som visade vara "en healingsten som går till roten av problemen. Skyddar mot skvaller, illvilja och baktal. En starkt transformerande sten som hjäper dig att bli av med gamla sorger". Likaså en ametist, min månadssten, som står för "harmoni, balans, meditation, kärlek och beskydd mot ilska, rädsla, ängslan, smärta, raseri, otålighet och alla former av beroende" ... spännande va! Care Diem!

Promenaden fortsatte innanför muren:


              

... och ut igen genom "Skolporten".


                              

Kvällen är här.... Janne ville ta en kvällspromenad men mina ben strejkar. Jag är nöjd med dagen och promenaden. Ska se om jag kan övertala honom att hålla i härvan med ullgarn så jag kan rulla ett nystan och börja klura ut hur jag ska göra ett amigurumi-får :O)

Lummelunda, Jungfrun mm

Vi sov till vi vaknade utan väckarklocka. Efter frukost på Sylvi´s döttrars sura (supergott surdegsbröd) började vi dagen på Krusmyntagården där vi shoppade loss på spännande kryddblandningar efter att ha kikat runt i örtagården...


                     

                             

Vi fortsatte sen till Lummelundagrottan, jag fick gå in själv för Janne var där för nåt år sen... Men jag njöt av upplevelsen och historien bakom var spännande. Vilka rum, vilka fossil, vilka dropstensformationer. Visst kan man se betydligt mäktigare saker utomlands, men detta under en gotländsk myr! Jättespännande i kombinatoin med berättelsen om de tre unga pojkar som trängt in i grottan redan vid 14 års ålder...


                   

                         
                  
                   


Sen for vi vidare till Jungfrun i Lickershamn... Vackra vyer över havet!


                         

Inspirerad av historien om Helge och Öllegard försökte jag komma upp på rauken för att se om Janne ville rädda mig...Men jag gav upp i första skrevan så jag får aldrig veta hur romantisk Janne är :O/


Gott om vackra vyer finns på Gotland         ...och visst finns det fler "gubbar" än Hoburgsgubben!

Dagen var inte slut än, i Lickershamn finns oxå Grausne norra raukområde och det var de första raukarna jag sett så långt in på land.


                
                 En gubbe till!


                    
                     Sfinx?

Äventyret fortsatte ... till Elingshems ödekyrka. Dessvärre i ösregn, men vad gör det?!


                         
               

Vi tillbringade regn- och åskovädret i bilen åkandes mot första Kappelhamn och sen Slite där jag hittade ullgarn i en garnbutik. Jag har blivit inspirerad av gotländska får och tänkte göra ett amigurumi-får och vad passar bättre än äkta gotländsk ull då?

             

Efter ett pitsop "hemma" gick vi ut i ett uppklarnande Visby:


                

                    

                  

En sväng in på Konsum där jag fyndade billigt garn... nu säng, imorgon nya äventyr!

Fårö och Blå Lagunen!

Sov ur-illa inatt, nästan ingenting. Lyssnde när ett godståg tuffade förbi i skogen... de är så långa de där rackarna, somnade på spikmattan men vaknade efter en timme av att ett street-race drog igång på Magelungsvägen. Det var så varmt att det gick bara inte att ha fönstret stängt. Men tillslut blev klockan halv tre och vi masade oss ur sängen, Janne och jag. Rasta Bamse, frukost och avfärd till Nynäshamn.

                   
                    Nynäshamn strax efter kl 04.00 imorse


Soluppgång vid 5-snåret

Jag somnade på en soffa i kafeterian och det var nog tur det för dagen har varit lång, vacker och händelserik. Janne väckte mig ca halv 8, vi åt båtens frukostbricka och hastade ner till bilen och körde på vinst och förlust direkt upp till Fårösund för att ta färjan över till Fårö. Min plastmorbror ringde för att kolla var vi var, det är honom vi hyr stuga av i Visby, vi berättade att vi skulle prova att komma över till Fårö så han önskade oss välkommen till Gotland och hoppades att vi skulle ses i veckan. Att komma över till Fårö var inga problem, bilfärjan gick i skytteltrafik och det var inte alls långt över, jag trodde det skulle ta nån timme men det tog max en kvart. Fårö var vackert och speciellt med sin speciella natur och alla raukar och minnesmärken.

         
          Fårö kyrka
 
                
                 Ingemar och Ingrid Bergman är begravda här


Undrade lite över deras grav-utformning...        Minneslunden

På vägen upp mot Fårö fyr "snubblade" vi över Olof Palmes minnesplats, namnet på stället där det ligger har jag redan glömt, men minnesplatsen består av "hallestenar", dvs förstorade kopior på gammaldags sänken till näten. Palme spenderade 30 somrar på Fårö... och hade 7 medlaruppdrag varför man reste just ju stenar till hans minne... nu hoppas jag att jag fick historien rätt.


              

Sen fortsatte vi till Fårö fyr ....


              


Fikade hos Sylvi´s döttrar......och fortsatte till Langhammars raukar.

           
                     

                  
                   Fossil finns det gott om, här havsanemoner? Vad annars?

Vi fortsatte längs Digerhuvud, i alla fall uppfattade jag att den 3,5 km långa rauk-stranden hette så...


                        


Sen tog vi färjan tillbaka och åkte för att bada i Blå Lagunen i Ar. Fantastiskt badvatten i ett f.d kalkbrott.


                  
Årets tredje dopp ;O)

Till slut åkte vi ner till Visby och letade reda på vårt boende ca 100m utanför Norderport!En sväng innanför Visby ringmur kunde vi inte låta blir...det är ju ändå sista dan i medeltidsveckan! Lite medeltidklädda människor hittade vi, Visby domkyrka gick vi oxå in i innan vi handlade på Coop utanför Österport. Janne sover sen en timme tillbaka men jag bara måste får skriva av mig om denna otroliga dag! jag har sagt det förr och säger det igen: Carpe Diem!


              
              Visby domkyrka

Ett av fönstren i kyrkan...                          ljusbäraren...

Lite udda bilder från dagen följer här:


På spegeln på WC vid Fårö kyrka där Bergman är begravd...

        
         Fascinerande liten kaviartub!


Vad är det här? Fanns flera stycken på Fårö...


Varning för...........                                   får..........


Fossil... men visst är det ett ansikte!            Saffransgul lava på raukarna längs Digerhuvud

Nej hörni govänner... nu ska jag slänga mig i bingen så jag orkar med i Jannes takt imorgon :O)

Svetten rinner...

... och vettet försvinner... nejdå, jag har bakat sockerkaka, badat hund och sköldpaddor, avlägsnat två envisa fästningar från hunden, lagat middag (sega räkor blev det, inte helt fel), lagt en 8:e tvätt i maskinen, packat, pratat med alla ungar om ekonomi, skötsel av hem och djur. Pratat med pappa om våra vidare äventyr... det enda jag inte hunnit är att ringa Su som jag lovat men det hinner jag nog imorgon.

                
                 Curry/vitlökstekta räkor med ris och grön sparris. Smarrigt men lite torrt.

Lite oväntat besök har vi haft på kvällskvisten:

                

                  


Av nån anledning så vill jag inte gärna ta i kryp med många ben så Janne tog den i rumpan och lyfte ut den i vår amerikanska haggtorn, där trivs den nog bättre än på hundgallret!

Nej, dusch och säng skulle jag vilja föreslå mig själv. Sista tvätten får jag kånka ner i tumlaren när jag vaknar.

Ormkärrs-tropikerna

Ja hujedamig... helst skulle jag vilja sitta i källaren hela dagen, men det går inte an. Bamse fick jag ut halv sex imorse, sen totalvägrade han. Säkert är han dödstrött efter allt båtåkande och alla äventyr han varit med om...så jag ringde Linnéa och Jens för att kolla om Jens kunde köra över Bamse till Linnéa och Mattias imorgon, de ska vara Bamse-vakt nästa vecka. De skulle komma hit och hämta honom vid 13-tiden idag, men han är så utmattad så jag tror det kan bli fel med en massa nya äventyr så snart på de "gamla". Det gick bra ... och det känns bra att Bamse får vila ut ordentligt innan han ska ut på nya äventyr. Den här sommaren har varit i tuffaste laget för honom, men snart är hösten här och då blir det rutiner... 

              

Nå, jag dör om jag sitter still när det är så varmt. Janne fick köra mig till centrum så jag kunde köpa lite bak-ingredienser och djurmat som var slut. Sen hem och tvätta, tvätta, tvätta, baka 3 omgångar kolakakor, bränna ner bilder på CD, plocka grejer, kolla post, städa voljär, tvinga ut hunden...

Nu ska jag bada sköldpaddor, baka sockerkaka, tvätta lite till, städa lite till, laga middag och börja packa! Säkert är det nåt mer som ska göras...

Jens är i Nacka, Bekki är på tjejmiddag hos Bella och hon fick med sig en sats kolakakor dit. Monica har jobbat idag och jag vet inte om hon kommer hem eller åker ut till Bella hon oxå. Sandra har fått jobb på Lidl så hon jobbar! Grattis säger jag!!! ... och Janne är på luffen... han skulle kolla till båten och hälsa på några äldre vänner, lika skönt att han är borta till jag är klar för då får jag göra saker i min takt och ordning!

                                  

Fjärilar!

Nu har jag fått en massa bra svar av en kille här på nätet. Jag googlade efter namnen på fjärilarna jag fotat och hamnade på hans blogg... vilken jag kan rekommendera om man gillar vackra bilder i allmänhet och fjärilar i synnerhet! Kika in hos Rolf! Tack för hjälpen, Rolf!

Nu ska vi klara ut de där fjärilarna som bara var delvis rätt:


Silverstreckad pärlemorfjäril


Svingelgräsfjäril


Rapsfjäril


Citronfjäril


Sandgräsfjäril


Kolakakor

Ett favoritrecept jag fått av svärmor. Enkla att göra, supergoda att mumsa på!
Det blir ca 30 stycken.Ugn 175grader

100gr rumsvarmt margarin/smör
1 dl socker
          röres poröst
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
          arbetas snabbt ihop till en deg

Dela degen i tre delar och rulla ut dem till fingertjocka längder, platta till dem lätt (tex med gaffel eller fingrarna). Grädda i mitten av ugnen och låt dem svalna något innan du skär dem lite på snedden.

Hemma...

Så har vi lämnat Aspö oxå för den här gången. En lugn och trevlig dag hos Jannes mamma och plastpappa som började med en hundpromenad och ett dopp i det stora blå.

                    
                      Vyn från huset


Vyn från båten

                      
                          Vad kan denna fjäril heta???


Det här är en kålfjäril!

                 
                   Och det här är en Citronfjäril!


Detta är oxå en för mig okänd gynnare... men han/hon gillar asp!

                     
                      ..........Larvigt!

Jannes moster följde med oss på båten in till stan. Vi gjorde ett pitstop på Fjäderholmarna och åt deras fantastiska varmrökta lax... och medan visatt där och njöt började en karl prata med oss om vädret. Efter ett tag kom det fram att han var själva laxrökaren!!! Han fick beröm av oss och vi lovade komma tillbaka nästa år, men då sa han att det var sista året :O( Vi ville inte tro honom!


 Den omtalade laxen!

                    
                   Fjäderfä på Fjäderholmarna


Fjäderholmarna

                        
                      Vandrarhemmet Af Chapman

Vi njöt genom Djurgårdsbrunnskanalen och åkte runt lite i stan innan vi lämnade av Jannes moster vid Nybrokajen, hon skulle ta en Waxholmsbåt ut till Ljusterö där hon bor. Vi for hem. Bamse var helt slut av alla äventyr! Lite orolig genom slussningen men sen sov han gott på pappas plats.


                              
                                Huddinge båtklubb

Nu har vi packat in och pratat med barnen. Monica jobbar tidigt imorgon, Bekki är på Ung08 och Jens har hämtat sitt Xbox till Nacka...Janne sover redan och jag ska lägga ihop för ikväll. Längtar efter en pigg Ragnar, när jag kom hem var han bara trött och sur trots att han ropade på mig medan jag packade in. Han är en kvällstrött pojke och det finns en hel dag imorgon!

Kväll på Aspö

Inte många ord behövs. God mat, massa härligt prat... och ett par kvällsbilder förstås:


Kan man sova vackrare?

                    
                    Kan man kvällkissa vackrare?                          

Äventyr på Edö, Ljusterö och Aspö

Två underbara dagar på Edö. Jag har suttt på land och virkat mesta tiden, Janne har solat och fixat i båten. Med viss stolhet kan jag berätta att jag oxå i år tog premiärdoppet ute på Edö. Edö är alltså en liten nästan öde ö och vi har hittat ett ställe längst in i en naturlig kanal, liksom. Helt underbart!


"Vårt" myspysplace!

                            
                              Bamse har grävt....


...och slängt sin kompis i sjön oh släpat honom i mossan...

                     
                      Jag har virkat en massa mormorsrutor, 100 stycken minst!


Jonte myra har stretat vid båt-tampen... fram och tillbaka...

                     
                       Beviset på att jag badat i år oxå...


Sovit gott har vi gjort alla tre!

Igår på kvällskvisten åkte vi över till Ljusterö och gick upp och pratade lite med Jannes moster, sen sov vi vid gästbryggan och imorse kom moser ner för att följa med oss till Aspö och gratta Jannes mamma och plastpappa som båda fyllde år i början av veckan. Nu är vi här alltså... och det blir sista natten i båten för den här gången!


Pärlemor-fjäril på Aspö

                  
                   Bamse Bus på sjöängen


Bamses båtäventyr fortsätter...

Nu är vi ute på det stora blå igen. Bamse är med. Han tittade långt efter sina kompisar som kommit till "stenen" för att voffa hejdå...

            

Så småningom somnade han i min famn på samma sätt som när han var riktigt liten...

                      

Vi letade natthamn runt Finnhamn och Ingemarsö, men ingen lycka... vi åkte in till ett av våra favvoställen istället: Edö! ... som vi var på så sent som förra året och det berättar jag om här och här!

Nu är här svart. Bamse sover och Janne började snarka efter sjörapporten... det ska jag oxå göra!
                    

Båtblogg

Äventyr på Lågarö
Efter en trevlig dag hos Jannes moster och en god natts sömn nedanför familjen Skarsgårds residens, satte vi kurs på Lågarö. Vi mellanlandade i Furusunds gästhamn och fikade lunch och tog ut Bamse på en sväng. Vi landade på Lågarö vid 2-tiden och efter en halvtimmes väntan på uppehåll sprang upp till föräldrarnas stuga i ösregnet. De hade både gäster och mina brorsdöttrar på besök. Förra gången vi var upp till Lågarö släpade mamma iväg mig till en modebutik som en driftig kvinna har på sin gård. Både mamma och kvinnan förfasade sig över min säckiga BH och hotade med tutt-Lena… och nu ringde denna tutt-Lena så mamma satte mig och sin gäst i bilen så for vi dit. Och efter att ha fått smakråd och lärt mig hur man ”häller” tuttarna i BH:n så åkte jag därifrån med två superdyra ursnygga BH, nu kommer Bekki blänga av avund att morsan fått så stiliga tuttisar!

Janne lyssnade på väderleksprognosen för andra gången under måndagen och ville åka över havet redan till kvällen, 2m/s och dis… så vi bestämde oss för att skippa övernattning på svenska sidan och åka direkt.

                
Vid 6-tiden lämnade vi föräldrarna, pappa vinkade av oss vid bryggan och vid 7 släppte vi svenska fastlandet och halv 9 landade vi i Mariehamns Österhamnen. Sprang upp en snabbis på stan men allt var stängt så jag satte mig i båten för att sy ihop de 18 rosa och gröna mormorsrutor jag virkat under dagen. Jag har aldrig åke över havet när det varit så stilla så jag t.o.m kunde sitta och virka hela vägen... det lär vi väl inte få uppleva på hemvägen.


Vikings Rosella på väg in till Kapellskär

                     
                      Ålands hav

Äventyr i Mariehamn
Tisdagen blev väldigt tom utan Bamse. Vi unnade oss en lugn morgon, gick upp på stan och köpte några smågrejer, bla en hårklämma och pärlemor-nagellack till mig. 

                

Sen promenerade vi några km upp till Jannes faster och farbror som bor precis utanför stan. Vi tillbringade hela em där och det var verkligen jättetrevligt. Det är flera år sen vi såg dem och återseendet var härligt, i synnerhet med fastern för min del. Sen gick vi tillbaka till båten och åt rester från den asiatiska buffé mamma bjöd på igår, yummi yummi. Dusch i gästhamnen och lugn kväll i båten med virknålen och mormorsrutorna.


                                 
                                  Nattgäster i Österhamnen, Mariehamn

På onsdagen var det regn och kuling så vi stannade i Mariehamn. Virkade en hel del… men framåt kvällen klarnade det upp så Janne och jag gick en långpromenad genom hela stan och kollade in Västerhamnen…vi avslutade med en bryggpromenad, natten var sidensvart, varm och nymånen hängde lågt över Slemmern.


S/S Pommern                                              Koti´s monsterpizza

Äventyr på Kökar
Torsdagen bjöd på vackert väder och i princip ingen vind så vi gav oss av mot Kökar. Jag satt på däck genom Lemströms kanal och över hela Lumparn och njöt av de sammetsgröna vågorna och den varma fartvinden. Där tog ryggen stryk så jag hade värk resten av dan, men det var det värt! Genom Embarsund och över Kökarsfjärden for vi också, ingen vind, nästan inga vågor.


Österhamnen
                            
                             Lemströms kanal

Lumparn

Vi stannade vid Lindö innanför Äspskär och solade och njöt av sommardagen innan vi körde in till Brudhälls gästhamn. Jannes syssling T jobbade som hamnvakt så vi fick tid att umgås med honom en stund. Fredagen tillbringade vi på land. Vi gick upp till Estholm och fikade, gick hem, satt hos Jannes syssling i hamnvakten och pratade.

 
Brudhälls gästhamn
                                 
                                  Brudhäll


                            

På morgonen fick gästhamnen nya gäster och jag satt och tittade på ett par där jag kände igen kvinnan så väl. Tillslut fick jag sticka ut huvudet och fråga om inte hon var i Vadstena i juli... och visst var det hon, en kurskompis från knyppelveckan! Ibland är världen liten.


M/S Gudingen

Lördagen var ”den stora dagen”, Jannes bror skulle gifta sig ute på Källskär. Efter frukost och dusch hämtade vi Jens och Bekki från M/S Skiftet, en av färjorna som går mellan fasta Åland och Kökar, sen direkt ut till Källskär dit vi kom före de andra festdeltagarna som var lite sena i sin chartrade turbåt. Vi fick lunch i Norrahamnen och  gick guidad tur över till södra delen av ön där greven byggde sitt hus och på vars tomt bröllopet stod. Efteråt blev det skumpa och avfärd till Höglid, festlokalen på Kökar. 7 rättersmiddag och massa tal. Janne och jag rullade hem efter ett nån gång, i mullret över havet av åskovädret som tydligen härjade över Stockholmsområdet.

Brudpar oh övriga deltagare är inte tillfrågade om jag får lägga ut bilder på dem så det blir lite vyer istället.
         

                 
                 
        
Toapapper :O)

                        
                         Tårtan

Igår, söndag, var vi upp och hälsade på några grannar innan vi lämnade Jens och Rebekka och for över de åländska fjärdarna och havet. Tog fyra timmar från Brudhäll till Gräddö och då stannade vi ändå i Degerby på Föglö och tankade, handlade och gick runt lite.Vi åt enkelt i Gräddö och for vidare till Lågarö där pappa satt på stenen och väntade med hundarna. Återseendet med Bamse var underbart.

                                     

Nu sitter vi här och slappar lite. Uppdaterar bloggen, kollar Facebook, ska låna bil och åka in till Norrtälje och handla lite, sen äta lunch innan vi båtluffar vidare.


Äventyr på Ljusterö

Ja, jag VET att jag är hur fånig som helst, men jag bara älskar mitt lilla valpskrälle! Och jag tänker unna mig lyxen att vara både fånig och att älska en liten skit så mycket! man kan aldrig älska för mycket och vår lilla skit är bara för rolig!


                       


Idag har han grävt upp Ljusterö!
                  
                         
   

Jungfruturen

...för Bamse alltså. Han somnade så gott i mitt knä igårkväll, sen var det inga problem att lägga honom i buren, han fick ligga med öppen grind och han sov hela natten (vad vi vet).

                  
                   ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.........

Jag låg vaken till kl 03.00 och lyssnade på ala ljuden, en gnisslande lina, suset från E4:an, nattvaktens steg på bryggan. Strax efter 06.00 vaknade vi allihopa och Janne tog ut Bamse på morgonkissning så jag fick vila ett par minuter till. Efter frukost fyllde Janne vatten i båten och småpysslade med lite medan jag tog ut Bamse på en sväng till.


Solen har gått upp för länge sen över båtklubben

                            
Mycket spännande!!!

                              
                               .....och stort!


Redo för avfärd!

Klockan 08.01 la vi ut från bryggan och tog kurs på Stockholm, slussade genom karlJohanslussen och fortsatte till Ljusterö till Jannes moster. Bamse verkar precis hur trygg som helst! Han har sovit mesta tiden och tittat upp på oss ibland.


                      
                       Bamse ruggar i vassen
 
Jannes moster kom och mötte oss vid bryggan och vi följde med henne när hon tog sitt morgondopp. När vi kom upp till huset mötte Tusse oss.


Tusse

                         
                          Måste hålla koll på valpen!


                           
                            En kompis?!

Här kommer två snuttar på dagens djuriska höjdpunkt... hittills iallafall:

                    

                         

RSS 2.0