Härliga helg!

Igår målade jag i stort sett hela dagen. Två långpromenader med Bamse och övriga småpauser förstås, jag målar ifatt Jannes panelande ganska snabbt.
 
 
Idag har vi varit på utflykt. Vi bjöd grannen som vattnade, matade fiskar och sköldpadda den vecka   vi var   på sjön till Hornudden... och vi tog lill-båten dit. Det blev en kanon-dag!
 
 
Vi föll allihop för sensommargrytan vars högrev betat med tomaterna på Aspö... och den var himmelskt god. Efterätterna varierade vi lite, jag tog rosenkvittencurdpaj, Janne zucchini-kaka och grannen choklad/basilikatårta. Toppengott alltihopa.
 
 
Sen for vi hem till våra hundar igen. Jag blev riktigt trött av all sjöluft så jag har inte orkat måla något idag, men på tisdag planerar jag att måla ifatt Janne igen...
 
...för tänk...imorgon blir det nya äventyr!
 

TGIF

        
 
Ännu en härlig dag. Långpromenad på morgonen, sen åkte jag och körde ett pass på crosstrainern, vidare till Solberga för storhandling... sen värmde jag lunch och gick ut och målade! Målade på nån timme, tog ut Bamse och Ragnar på promenad till brevlådan.
 
 
... Sen blev det mer måla. Första boden är grundmålad nu. Igår fick vi ge upp för Janne fick feber (han är jätteförkyld) och det började regna.
 
 
Det är roligt att laga mat just nu. Igår panerade jag torsk och idag gjorde jag kycklingwok. Det är jättekul att planera maten efter Points. Är som sagt jätteinspirerad just nu!
 
Nu har jag vilat en stund och fyllt i mitt grundschema från jobbet... nu ska jag diska, ta hand om en tvätt och se om jag orkar gå en långrunda till med Bamse innan det blir för mörkt.
 
                                
 

Skitbra dagar!

I tisdags vände allt kände det som. På morgonen åkte jag upp till Stockholm för att prata om ett jobb jag inte sökt, utan blivit tillfrågad om jag kan ta. Det gör väldigt mycket för självkänslan kan jag säga. Någon frågar efter mig! Jag är inte osynlig och överbliven! Det blev ett väldigt bra samtal och på onsdagen ringde chefen och sa att jag är välkommen dit, vi pratade omfattning på tid och lön. Jag är mycket nöjd med arrangemanget, att få bli tagen i bruk, att få vara bland folk, att få komma upp i lite arbetskondition, men ändå inte ge upp det hem jag har nu och trivs så bra i. Nu tuffar vi på ett tag och ser hur det fungerar. Jag längtar tills jag ska börja.

 
Jag åkte förbi Monica med en jacka hon glömde i helgen samt hämtade färg som Arto fixat, fortsatte till Spånga där jag åt lunch med en "gammal" kollega och hälsade på i kyrkan där jag jobbade två år mellan 2005-2007. Det var gott!
 
 
På väg därifrån tutade Linnéa på mig när jag kom ut på E18, vilken slump! Jag följde med henne och hämtade barnen från skola och dagis, satt sedan och pratade lite med henne innan jag styrde kosan hem.
 
Igår och idag har jag målat hus och jag har snart målat slut på ena burken på 10 liter som jag hämtade hos Arto och Monica. Janne skruvar upp panel och jag grundmålar den. Idag räknar vi med att få gästhuset panelat och grundmålat, i helgen ska handarbetsboden komma lika långt och kanske mycket längre om vi får hjälp.
 
 
 
Och som grädde på moset har jag gått ner i vikt, värken har minskat och konditionen ökat märkbart! Promenader, crosstraining och Viktväktarna online har gett resultat.. och inte minst min motivation. Just nu känner jag lycka!
 

Skitmåndag!

Dagen började med att jag reagerade på ett konstigt surrande ljud från akvariet... Janne kom och lyssnade och han sa direkt att "du har en groda som fastnat i pumpen"! Tvärsäker... och han hade både rätt och fel, för när vi meckade fram pumpen så satt där två grodor och det var ingen vacker syn. Den som fastnat först var till hälften söndersliten och den som fastnat efter var intakt. Den rörde lite på sig men gick inte att rädda. Janne har varit med om detta förut i somras när jag var bortrest... och jag fattar inte hur de tagit sig över, eller varför! Vi har alltså som en vägg med pump och filter i tre fack bakom... och där har de tagit sig över, väl över har de ingenstans att ta vägen och kommer de för nära pumpinsuget längst ner i det tredje facket så sugs de in. Och inte nog med det, när vi meckat klart ropade Janne på mig att jag kunde ju rädda den som var kvar i facket. Den hade klarat sig av den enkla anledningen att insuget var fullt av kamraterna. Nu har vi sänkt vattennivån ytterligare och jag vill ha ett litet nät eller sätta plastfolie så de inte kan ta sig över kanten igen. Varför gör de så? Och tre stycken samtidigt? Är det revirstrider, lek, otrevnad? Nu har vi två grodor kvar och jag kommer inte skaffa fler till detta akvarium om det händer igen. Nej, jag ska klura på nån form av nät över facken för jag stortrivs med mina fina grodor!
 
 
Sen åt jag frukost och gick ut en långpromenad med Bamse. Det var skönt förutom en tilltagande värk i trakten av gallan. När jag kom hem igen skrev jag blogg om helgen och åkte sen till gymmet. 20 minuter på crosstrainern och sen gick jag till duscharna för lite spa. Jag har lovat mig att försöka ta bättre hand om min kropp och det kan innebära flera saker när det gäller gymmet. Tex att jag inte kör slut på kroppen enligt PTns instruktioner, att jag ser till att gå dit ändå för att få in en god vana och sluta känna mig dum, att använda mig av möjligheten till bastun när det passar. Jag var ensam i omklädningsrummet ända tills jag var nästan färdigklädd så det är lyx och egentid av bra mått... Nånstans har jag lärt mig att man ska duscha och basta sig torr tre gånger eller fler så det gjorde jag. Sista gången i bastun öste jag vatten över bastuaggregatet och satt så länge jag stod ut, sen skrubbade jag hela kroppen med bodyscrub som doftade kola - en present ur korgen jag fick i helgen, smörjde in händer och ansikte med en kola-handkräm och benen med kola-bodybutter som också låg i korgen... det doftade Werthers Original i hela damernas omklädningsrum när jag spa-at klart! Och om mig! Jag undrar om receptionisten tänkte när jag växlade några ord med henne om vädret innan jag gick, det stod en väldoft av kola kring mig .... och gör fortfarande... Att basta var skönt för gallvärken, men den smög sig på under eftermiddagen igen. 
 
                                                           
 
Åkte upp till centrum för att köpa ägg och mjölk. Hade tur med en parkeringsplats precis utanför ingången... men när jag kom ut fann jag mig inparkerad av en taxi som hjälpte en dam med matkassar och rollator och det hade blivit en lång kö bakom honom. Jag kände mig skitdum och frågade honom om jag felparkerat men det sa han att jag inte hade, dock de båda bilarna bakom mig för det var på- och avlastningszon där och han fattade inte hur folk läste skyltar. Det var ju skönt att jag läst rätt då, men det hade ju inte spelat nån roll för köbildningen var han ställt sig så det blev vid min bil närmast ingången...
 
 
När jag kom hem gick jag ut med Bamse igen, men vi gick inte så långt för det hotade att börja regna. Dessutom var jag jättehungrig eftersom det bara blev en banan till lunch. Jag gjorde fiskgratäng och hjälpte Janne att plasta in taket i min handarbetsbod innan jag ringde ett lång-samtal jag lovat. Gallvärken tilltog och dessutom passade ögat på att svullna upp och börja vätska sig under tiden jag lyssnade... Perfekt, jag som ska på anställningsintervju imorgon! Gallsten och ögonallergi... det kan iof alltid vara värre, men ändå.
 
Nu är disken diskad, Bamse promenerad och jag har tagit värktablett och allergitablett. Dags att nanna!

Guggelutts 50-årskalas

Det är nu snart ett halvår sen jag fyllde 50 år, vilket jag avstod att fira stort av flera skäl. För ett halvår sen stod vi mitt i flyttbestyr, det var vinter och kallt samt så är vi rätt trångbodda så vi firade smått, men i helgen tog vi hit alla barn med respektive samt barnbarn och hundar och det var så kul. Ett tag såg det ut som vi skulle få ställa in pga vädret, men vi löste det genom att duka i en av de halvfärdiga bodarna. Bella med familj kunde sova på madrasser på golvet i ena boden, Jens och Sandra i den andra, Linnéa med familj i sin husvagn, Monica och Arto fick trångt i "gästrummet" och Bekki sov i soffan.
 
Linnéa var visst lite tveksam till hur jag såg på kalaset när hon publicerade denna bitstrip... men det hade hon inte behövt vara. Visst är vi många och visst har vi trångt, men alla tar det som det är och det är så skönt att veta.
 
Nyskriven låt
 
The Rockstars!
 
Vi hade ett IFO på besök
 
Bustroll
 
Vissa är linslusar, andra inte ...
 
 
Vi hade ändå hyfsad tur med vädret, det regnade periodvis och blev lite lerigt, men det gjorde inget. Humöret låg på topp.
 
 
Alla sov över och vi åt frukost och lunch i omgångar. Mellan 10 -15 åkte alla hem... och vad tyst det blev!!! Resten av dagen hade jag svårt att företa mig något. Jag älskar att ha min stora galna familj runt mig. Jag fick en liten bild-bok som heter "Gunillas resa" som döttrarna totat ihop och som jag tittat flera gånger i. Korgen med spa-produkter står ännu ouppackad som en prydnad och de lysande fjärilarna tror jag får förbli ouppackade till min handarbetsbod är klar, då vill jag ha dem i ett av pelarfönstren i nån fin blomma.
 
 
Jag lyckades koka ihop en köttfärssås till kvällsmat och somnade sen gott i soffan till "Miss Marple"...
 
Monicas sammanfattning
 
Bellas sammanfattning

En vanlig fredag

Det blev sent igårkväll. Janne och jag såg "The Expendables 2" och sen gick jag en längre mörkerpromenad än jag brukar med Bamse. Det var så mysigt i förrgår och benen kändes pigga.
 
                                                         
 
Annat var det imorse. Jag hade en tanke att jag skulle åka till gymmet för ett 20-minuterspass på crosstrainern, men under morgonpromenaden kände jag att jag skulle känna mig urfånig om jag skulle vara tvungen att bryta ett så kort pass. Jag har inte ont annat än träningsvärk runt hela knäna, en jätteskön känsla, men när mjölksyran kommer vet jag inte om jag fixar det! Och jag måste börja träna klokt. Det är faktiskt svårare än man tror för när jag tränat tidigare har jag varit i mycket bättre kondition och kanske 30 kilo lättare. Jag får tillstå att jag verkligen skäms över hur jag ser ut, i alla fall på gymmet... och i skoaffären också då jag skulle köpa träningsskor. Men, som jag sa till PTn igår, det är ju därför jag är här, för att ge mig denna sista chans innan jag får böja mig för kniven. Dessutom så är känslorna av skam mina, killen jag köpte skorna av tränade också på BalanZe och sa glatt att "då ses vi kanske på gymmet" när jag gick. PTn verkade inte heller alls se ner på mig, så känslan är min egen, det är jag som ser ner på mig och känner mig misslyckad, stor och fet.
 
 
När jag bestämt mig för att skippa gymmet ökade jag på stegen när Bamse gjort sina ärenden och så gick jag en långpromenaden på ca 4 km i någorlunda rask takt istället. Det kändes bra, lite ont här och där men en skön känsla.
 
Pausade när jag kom hem och passade på att ringa ett av de där telefonsamtalen jag borde ringt för länge sen. Jag har en lista över folk jag borde ringa... men alla dessa borden alltså... Puh! Ändå är det folk jag tycker om och VILL prata med, men jag tycker telefonen är såååå jobbig! Den är i vägen och begränsar... jag gillar att SE den jag pratar med. Efter det har jag bakat en toscakaka till och  plockat undan lite inför morgondagen, hjälpt Janne lite i ena boden och lagat middag åt oss samt diskat en jättedisk. Det har varit så pass varmt så till och med Esmeralda har fått vara ute en stund.
 
Nu ska jag strax gå en sväng till med Bamse, vi får se om jag kan gå lite längre, men jag har förstått att det inte är bra att gå om det gör FÖR ont heller för det sabbar mer än stimulerar uppbyggnaden av muskler och ligament. Tanten är gammal och kroppen funkar inte som den gjorde innan struman för 15 år och 45 kilo sen! 

Mot nya mål?

Det har verkligen varit upp och ner ett par dagar nu. I gårnatt fick jag påhälsning av maran igen när Janne gått och lagt sig, men istället för att virka nåt fult framför TVn som jag gjorde sist, så tog jag Bamse på långpromenad mitt i natten. Det var underbart. Ficklampan låg i fickan hela promenaden och jag gick längs vägarna i det kolsvarta området, ner till bystugan, upp ena vägen, ner en annan, upp igen och tillbaka. Nästan en timme var jag ute. Grusvägarna var våta så de var aningen ljusare så jag såg var jag var, men mycket mer än så var det inte... och det behövdes inte. Jag kände mig trygg i mörkret, för ser inte jag så inbillar jag mig att ingen och inget ser mig. Två skurar blötte ner oss men jag brydde mig inte och Bamse bara traskade på så ... Vi kom hem strax före 1.00 och sen sov jag gott.
 
Vaknade tidigt dock. Blundade när Janne gick upp och lyssnade till hans pysslande i köket, han smög runt och gjorde frukost, gick sen ut och började jobba med bodarna. Låg länge och lät tankarna gå. En osäker höst skymtar bakom knuten.
 
 
Mitt på dagen skulle Janne iväg och köpa läkt, jag följde med honom. Vi passade på att beställa smörgåstårta och tårta till på lördag när alla barnen kommer hit. Ett par innegympaskor och ett partytält fick följa med hem också. Det utlovas fortsatt regn och vi kan inte sitta inne allihopa och äta på lördag, men nu har vi löst det med partytält!
 
Kvällen bjöd på en fantastisk promenad. Dimman låg över nejderna och jag struntade i att mina skor och tights blev blöta, jag knallade ut på ängarna och försökte urskilja älvorna... Trollen såg jag definitivt!
 
 
Efter promenaden fastnade jag i en mycket skum film. Ett gäng kidnappade människor som blev droppade på en främmande planet som bytesdjur åt monster... jag förstod ingenting men är glad att ha sett den, varför vet jag inte, inte än i alla fall.
 
 
Vaknade tidigt imorse också, men med betydligt mer kraft än igår. Efter morgonsysslorna åkte jag till gymmet och fick utlovad introduktion på en crosstrainer. Svetten rann och knäna kändes av liksom hälsenorna, men jag ville fortsätta ändå... men det fick jag inte! PTn ville inte att jag skulle ta ut mig första dagen och sa att knän, höfter och ryggslut kan kännas av så pass mycket imorgon och hon menade att det kunde få mig att tappa lusten. Det handlar om att långsamt bygga upp ligament och småmuskler, inte köra slut på kroppen. Cyklar och gångband får jag vänta med. Nu ska jag jobba med 20-minuters konditionspass tills vidare, och långsamt öka på om jag orkar, till min styrkeinstruktion 1 september. Istället gick jag och bastade. Allt är så superfräscht! Jag tycker de är fantastiskt trevliga och känner stort förtroende för dem. Hon frågade när jag skulle komma tillbaka och jag har sagt fredag eller måndag beroende på träningsvärk. Superproffsigt! Jag har köpt ett dagkort så jag kan bara träna vardagar 6.30-16.00 tills jag uppgraderar kortet. Men tiderna passar mig perfekt, det är ju oftast lugnast på förmiddagarna när alla jobbar eller går i skolan.
 
 
Resten av dagen har jag ägnat åt kakbak och en långpromenad. Luften är underbar efter allt regnande. Bamse är mer på alerten nu när det inte är så varmt och hängde med utan att tjafsa. 20 nya Dumlekakor och en Toscakaka, två tvättmaskiner och middagslagning. Det får räcka med jobb för idag!
 

Tisdagsrejs

Oj, idag hände mer än jag räknat med!
 
Först och främst, jag gick ut morgonpromenaden i sol med Bamse, och tog med Ragnar, gick líte längre än Bamse orkat under värmeböljan och förstås.... så långt hemifrån som jag hann så började det regna.
 
 
Ingen av oss är gjorda av socker så det gjorde inget. Jag träffade en kvinna med två större hundar samt ett äldre par iklädda plastskynken som blev mycket imponerade av gojan.
 
 
Jag har efter det plockat iordning alla båtgrejor, diskat all båtdisk och bakat kakor samt gick ut med Bamse igen innan jag åkte in till Balanze och tecknade ett årskontrakt. Lagade mat på gamla rester - morötter och potatis - kryddade med flingsalt, svartpeppar och rosmarin som växer i en kruka i trädgården i olivolja, kryddor och ugn - samt varmkorv från båtsemestern och gick ut med Bamse igen. Tecknade ett Online-kontrakt med Viktväktarna mm... Jag har sen mycket länge, ett tiotal år med råge, insett att min vikt inte är någon drömtillvaro. Jag har desperat sökt den hjälp jag tyckt stått till buds... men till syvende och sist är det bara att återigen inse att endast jag, alla diagnoser till trots, är ansvarig för min egen hälsa. Alla intyg och betygelser att nån annan ska göra jobbet är bara löjligt att gå på. Fixar jag inte detta nu är det att ge efter för tjat om operation som gäller. Jag har hela tiden mått helt ok, men med alla snarkningar, varningar för ett begynnande högt dåligt kolesterol och taskiga ben så är det dags att åtminstone göra ett försök... igen... Ibland räds jag döden, ibland inte.
 
 
Andra roliga saker i livet är att vårt slumrande fågelbord helt plötsligt är fullt av liv. Janne och jag tror att det är årets ungar som hittat hit. Vi har räknat till 12 talgoxar, minst fem bofinkar och minst tre grönfinkar samtidigt. Jag har fyllt fågelmataren med vildfågelblandning två gånger idag plus att talgbollen är slut och kokosnötterna går åt i snabb takt. Lika o- som -roligt är att sparvhöken, antagligen den också en unge gjorde en blixtvisit i fågelbordet och satt en stund på vår stora sten, utan jaktlycka.
 
 
Livet är fullt av överraskningar
 

Måndagsärenden

Lite fläng över dagen. Åkte in till stan mitt på dagen och började med att titta in till Balanze och prata lite om deras upplägg och kampanjer. Fick en introduktionstid på em. For vidare till apoteket, som inte hade vätskedrivande men tipsade att Hälsokost nog hade lite örter, och därefter vidare till Ica som inte hade pinjenötter... då gav jag upp, tog ut mitt paket på Icas posthämtning, köpte frimärken och ett kuvert och tog bilen bort till Präntaren. På Präntarens Coop fanns pinjenötter så jag köpte resten där också, och gick till Hälsokost och fick vätskedrivande. Jag tror mitt knä kommer må bra av att bli av med lite vätska. Jag har ju inte haft ont efter halket i mossan första båtdagen, men jag kan inte böja det pga svullnaden...
 
                       
 
Sen åkte jag hem, tog ut Bamse, bjöd över grannen på fika och fick tillbaka mina hemnycklar som hon fick ta hand om under semestern (man vet ju inte vad man tappar i sjön...) och åkte sen tillbaka till stan och för mitt introduktionssamtal på Balanze. Jag har till imorgon på mig att bestämma mig. Erbjudandet gick egentligen ut i fredags men de har förlängt det över idag, men jag får till imorgon på mig... Två månader gratis och ingen inskrivningsavgift. Men jag tyckte det verkade bra. Inte det dyraste stället, bra öppettider, vänlig positiv personal, sköna maskiner och gruppträning i priset. Tackar jag ja ska jag få ett skräddarsytt program att börja med med tanke på all min värk mm. Ska sova på saken.
 
                                                                   
 
Hem och laga mat. Rostade pinjenötter, värmde olivolja och rörde i en förpackning babyspenat, babytomater, grovhackad vitlök och så i med färskpastan som blev över igår... toppat med mozzarella och rostade pinjenötter. Mumsfilibums. Och så ut med Bamse med skor jag köpte för två år sen men bra använt en gång pga skavsår. Nej, de får allt gå till Röda Korset för jag kan verkligen inte ha dem! De skaver och är för trånga. Måste leta reda på mina ingångna för nu börjar sandaler bli väl svalt, i alla fall på kvällarna.
 
Ikväll har grannen varit in och vi har bökat med hennes telefon. Tänk att man nästen måste inneha en professorshatt för att få igång en telefon! Vad hände med instruktionsböcker? Nå, nu det är fixat i alla fall!
 
                   
 
Och vad hämtade jag ut på posten då? Jo, min lilla brosch! En ny knyppelpinne för varje tvåveckorskurs. I broschen får tre plats. Den första får man köpa lös, den andra i en brosch och den tredje och fjärde fästes sedan i broschen. Nu får jag börja samla fler pinnar i halskedjan
 
 
Janne har hunnit synliga resultat på gästhuset idag, regnet till trots...
 

... men vi hoppas på mindre regn imorgon! Det blir så himla fiiiiiint!
 
Snart Bamsenad och läggdax så man orkar med den oskrivna morgondagen... Vad kan den bjuda på?

Home, sweet home

Strängnäs i bakgrunden
 
Ja, de lovade skitväder och kuling även i kustbandet så igår tog vi beslutet att ge oss hemåt. Vi sa ju att vi skulle vara borta en till två veckor, beroende på vädret. Nu blev det inte ens en vecka men det spelar ingen roll. Vi har haft det bra. Och förra årets båtsemester när vi gjorde "Blå Triangeln" är svårslagen! Årets malörer är ett svullet knä, antagligen efter att jag halkade i mossan när jag vigt hoppade i land vid Edö första dagen, samt att Bamse gav sig på en geting på Ljusterö som gav igen... men efter att  ha legat över mitt bröst och svalt och slickat sig om munnen en timme kom han igen. Vi hade ju inga möjligheter att komma till veterinär i tid ifall han skulle svullna upp i halsen, så jag gjorde som jag lärt mig att man ska göra vid ormbett, bara ta det jättelugnt så inte gift kommer ut i kroppen snabbare än det behöver. Vi vet ju inte var getingsticket tog, bara att han blev stungen och att inget syntes i munnen. I övrigt kunde vi bara att konstatera att vi behöver köpa nytt batteri till datorn för det håller bara 30-40 minuter...
 
I allt annat har veckan varit toppen. Jens och Sandra har köpt båt och var med oss tis-fre vilket var jättekul. Vattnet har varit platt stilla och värmen lagom. När regnet sen nådde oss vid Ljusterö kändes det ändå lagom att åka hem. Janne vill fortsätta med bodarna och jag vill vila mitt knä som inte velat fungera optimalt i båten.
 
 
Jag vill också berätta att det gått över förväntan att ha Ragnar med i båten. Han är ju lite svår med de flesta så han kan vara svår att lämna bort, men att åka båt har han provat förr och det går bra. Han verkar ha trivts!
 

En ny dag har grytt sen länge. Janne är ute och jobbar med bodarna, jag har packat undan det mesta från båtsemestern och ska nu ta mig en sväng till stan. Tvättmedlet är slut och tvättkorgen full, ett brev väntar på posten och jag vet vad det är!
 
                    
 

Båtlogg 4 och 5 --> Ljusterö

Två härliga dagar på Storö-Träskö, en med Jens, Sandra och Bitchen och en ensamma. Tur med vädret har vi också haft. Igår såg vi en svart molnskärm som drog över inemot fastlandet, men blixt och dunder, men vi klarade oss helt. Solen sken hela tiden så det var ett underligt sken över ön.
 
Solnedgång första kvällen
 
                                                                       Igår åkte Jens, Sandra och Bitchen hem
 
Janne och jag tog det lugnt hela eftermiddagen och i förmiddags släppte vi ankar och åkte över till Ljusterö och Jannes moster. Här ligger vi inatt.
 
Janne tillverkar en leksak åt Ragnar, Bamse godkänner den
 
Ragnar duschar hos moster
 
Batteriet på datorn är hel-kajko och håller bara en liten stund. Återkommer vid nästa eltankning.

Båtlogg dag 2 och 3 --> Storö/Träskö

Några minuter kvar, sen är laddningen kaputt på datorn. Vi har legat en natt till vid Edö, men efter ett stopp vid Ingmarsö ligger vi nu vid Storö/Träskö för natten. Vi får se när vi kan få landström nästa gång.
 

Båtlogg dag 1 --> Edö

Dåligt batteri i datorn och ingen möjlighet att ladda så jag fattar mig kort.
 
 
En fantastisk båtdag. Vi lämnade Strängnäs vid 11-tiden och körde direkt till Fjäderholmarna där vi väntade in Jens, Sandra och Bitchen. Passade på att äta glass och köpa varmrökt lax som vi åt när vi kom ut till Edö, som ligger i närheten av Ljusterö, Nässlingen, Ingmarsö. Här stannar vi åtminstone till imorgon. Solen skiner och det är behaglig temperatur.
 
 
På återhörande

Packad

Sovmorgon. Ingen av oss hade lust att gå upp när regnet strilade ner utanför fönstret... men vid 10.00 satte jag på Bamse regnrocken och klev i vinterskorna (har inga stövlar och hittar inte foppatofflorna) så gick vi ändå. Bamse protesterade först men gav sig snabbt och knallade på duktigt.
 
Efter frukost började vi jobba på:
 
Båten är fixad - check
Hus- och djurvakt installerad - check
Packat - check
Handlat - check
.... till sist gav jag mig på en italiensk svamprisotto till middag.
 
Nu är allt klart!
 
 
Imorgon kan vi ge oss iväg när det passar!
 

Ett par roliga dygn på drift

I fredags stack vi vid 8.00 upp till Roslagen och lämnade Bamse. Han fick husera hos mina föräldrar medan Janne och jag for iväg på galej. Första anhalten var färjefästet till Ljusterö där vi hämtade upp Jannes moster.
 
 
Vi körde hem henne till syrran, dvs säga Jannes mamma, fikade med dem och sen körde Janne mig till frissan. Det var verkligen på tiden att få rufset fixat.
 
 
Därifrån tog jag mig till Odenplan där jag mötte upp Janne och vi checkade in oss på Hotell Oden. Ett mysigt litet hotell mitt i stan som lägger ner nästa vecka till förmån för bostadsrätter...
 
Utsikt från hotellrumsfönstret                              
 
Efter nån timme mötte vi upp några av barnen med deras respektive till en något surrealistisk restaurangupplevelse. Janne hade köpt ett par dealar på Group On eller Let´s deal och bokat bord på en malaysisk restaurang inte långt från hotellet. Vi blev varmt välkomnade och så skulle vi bli bjudna på fördrink, en liten stark sak med chili tror jag ... men så kom hon på att det var fel deal så vi skulle betala för fördrinken. Jaja, inga problem. Men Jens och Sandra var något sena och de fick aldrig nån fördrink. Efter en god stund fick vi beställa och efter 1,5 timme kom förrätten in. Jag bad att vi skulle få beställa dricka och fick svaret "absolut", vi åt förrätten och när varmrätten sen kom hade vi återigen bett att få beställa dricka 2 gånger. "Absolut" och "jag tar upp drickabeställning när jag kommit ut med varmrätten". Vi fick in maten i omgångar, men bara två portioner ris i två små skålar till sju personer. Till slut fick vi beställa dricka. De flesta av oss hann äta upp innan drickan kom, då var vi irriterade. Rickard fick sitt bröd när varmrätten var uppäten. Dessutom blev Rebekka sjuk, för hon tål inte lök och det skulle inte vara lök i hennes kyckling när hon frågade. Jag gick ut med henne för hon hade magkramp och var illamående medan de andra försökte reda upp situationen, men vi åkte på att betala för allt extra, extra för tre av oss tog en förrätt som var 20 kr dyrare än den billigaste, inget avdrag för ris som inte kom, fullpris för dricka och bröd... Och vad gällde den sena drickan så fick vi skylla oss själva när vi beställt den så sent. Som svar på lök-incidenten så får de svaret att det var ju inte lök utan purjolök! ... Rickard och Bella skjutsade hem Bekki.
 
 
Klockan 06.00 igår ringde våra alarm på hotellrummet, 06.45 hämtade vi upp Jens och Sandra vid Medis och 07.00 var vi på Vikingterminalen i Stadsgården. Svärmor fyllde 75 år igår och den närmaste släkten var inbjuden till 23-timmars kryssning till Åbo. Det var jättetrevligt! Vi började med champagnefrukost så snart båten la ut, sol och prat och drinkar på däck till klockan 12.00 då vi fick lunch.
 
 
Vi fortsatte mingla på däck och i andra utrymmen till klockan 18.30 då vi skålade i champagne i svärmors hytt och 20.00 blev det trerätters middag. Efter det möttes vi upp i dansbaren, det blev lite drinkar och dans, bland annat shakade vi loss till t.ex "macarena". Vartefter började folk droppa av till olika nattklubbar och spelhörnor men jag stannade i dansbaren och lyssnade till Jägermaestros, ett finsk hårdrockband som jag tyckte var bra. Klockan 01.00 smög jag ner i hytten och försökte att inte väcka Janne. Bekki kom så småningom men jag har ingen koll på vad klockan var då.
 
 
Trots att kryssningen var fantastisk så var det inte så kul att kliva upp imorse. Tant Guggelutt har inte åldern på sin sida och två sena kvällar med två tidiga mornar ... jaja, det är smällar man får ta! Vi klev av båten vid 7.00, kramkalas på kajen och sen bar det av upp mot Roslagen. Vi stannade på McDonalds för frukost och var uppe hos föräldrarna och Bamse halv nio imorse.
 
 
Vi åkte förbi Jens jobb och hämtade upp vår lill-båt som han haft ett tag och for sen hem. Jag har sovit 1,5 timme på eftermiddagen men nu går tvättmaskinen i ett och jag försöker styra upp planerna för den närmsta framtiden. Vi får se om det händer något imorgon.
 
                                               

Barnbarnbesök

Gårdagen blev extremt lugn. På kvällen roade Janne och jag oss med TV och jag kombinerade det med virknålen. Har gjort klart "baken" på mitt projekt. Är inte nöjd men tror jag kan rätta till det. Bamse fick sitt spel som jag köpte samtidigt som han trimmades. Halva löste han på en gång, den andra halvan löste han på ett sätt som nog inte var tänkt... men ändå.
 
 
Det regnade tidigt i morse och brandröken från Sala har inte känts under dagen. Frukosten intogs ute och där njuter jag hejdlöst av min vackra hibiskus som står ute nu och som jag köpte för pengar jag fick av Jannes moster när jag fyllde 50 år. Jag älskar den!
 
 
I förmiddags kom Linnéa med flickorna och Spike. Familjen ska stanna här och passa hus och djur medan vi företar oss en mindre utflykt, men kom en dag tidigt så vi kunde umgås. Skansen-besöket i förrgår blev ju en spontan grej från min sida då Janne och jag hade planerat att ta båten till Västerås, men skrinlade det av olika skäl. Linnéa frågade mig tidigare om jag ville följa med men tackade då nej, nu var det kul att kunna ringa i måndags och fråga om jag kunde hänga med på kort varsel.
 
Som vanligt en mysig dag när vi får besök. Tjejerna har röjt och tagit det lugnt om vartannat, men de roar sig och mig fantastiskt bra!
 
"Finns i sjön", Ängla och jag vann: Wo-hoo!
 
 
Janne stack iväg och handlade i Solberga och kom hem med ett litet fynd. han har tydligen spanat på den ett tag men nu var det halva priset och "kryssen" var också nedsatt rejält, så nu har vi fint vid trappan!
 

Nu sover barn och barnbarn, Spike har varit ute med Bamse och mig. Klockan börjar närma sig packningsdax tycker jag...

Skansen

Vet ni, det blev inget bad i förrgårkväll. Efter allt överhettat inomhusjobb blev jag frusen av att sätta mig ute i ynka 25-27 grader. Märkligt vad kroppen ställer om sig. Janne roade sig med att spika fast takpappen i det tilltagande mörkret då tjäran inte längre fastnade under skorna.
 
 
Igår åkte jag upp till Storstan och följde med på utflykt med barnbarn. Halv tolv var jag hos Linnéa och tio över tolv gick bussen mot pendeltåget som tog oss till Stan där vi gick en bit och sen tog spårvagnen till Skansen. När vi skulle åka ösregnade och åskade det, men dagen på Skansen blev fin. Några mindre regnskurar med det klarades lätt av med paraply. Skansenakvariet och Lillskansen ingick i äventyret.
 
... dessa betalade jag för, så krokodilen får äta upp nån annan!
 

                        ...
 
                                                                       Lemur
 
Ängla, Thyra och kusin Simon
 
Surikat
 
Ängla är inte rädd för orm!
 
Jordekorren Piff                                         ... och Meija på språng
 
Ängla på Manfred                                               Thyra på Karin
 
                                    
Björnungar, mitt i Stan!
 
Vi delade matsäck (pannkaka) med en hungrig påfågel
 
Ekorrarna var otroligt tama
 
Imponerande ren!
 
Mormors möss
 
Riktigt skönt!
 
Kusiner på studiebesök hos sälen
 
Meija provar Humlan Hubert
 
Ängla visar sina skoknytarfärdigheter
 
En fantastisk dag, verkligen. Hoppas inte det tar typ 20 år till nästa gång. Vi var hemma hos Linnéa vid 20.30-tiden och jag valde att åka hem rätt omgående. Vi var nog rätt trötta allihopa efter alla äventyr.
 
I jämnhöjd med Enköping började det lukta brandrök... och varför jag skriver det är för att jag vaknade av röklukten imorse. Skogsbranden i Sala känns ända nu. Det är disigt så röken löper väl under diset. En granne berättade att de inte kunna äta ute i hamnen igårkväll för röken var så stickande, och en annan att lukten kändes ända upp till Norrbotten. Det är riktigt läskigt!
 
Nej, nu har jag fått titta på alla fina bilder från igår och skrivit om vår fantastiska dag, fikat med grannen och diskuterat branden och röken... nu ska jag göra något annat en stund...

Två dagar har smält bort

Svårt att skriva redogörelser för vad jag har för mig i hettan. Det är väl inte så intressant heller. Igår knypplade jag i den skugga som fanns, såg till att Janne drack massor och lagade spaghetti med spenatsås till honom. Han har nu satt upp nästan alla väggar i båda bodarna. På kvällen åkte vi ner till badet och låg i det 24-gradiga vattnet för att försöka få ner kroppstempen lite inför natten. Det var skönt! Jag satt uppe och virkade en stund medan Janne fastnade vid datorn. Nu vet jag precis vad "african flowers" ska bli. Det blir ingen gardin och ingen kudde... jag tror jag väntar lite med att berätta för jag vill se hur det blir först.
                                                                        

Idag hade jag tänkt knyppla klart sista spetsen och virka minst sex rutor, men det blev inget av det. Istället åkte jag och handlade. Tänkte köpa marsipangrönt garn för jag har fått en beställning på den virkade prinsesstårtan jag har som nåldyna, men garnaffären hade semesterstängt denna vecka. Hälsokost hade inte mina blåbärspiller men skulle beställa. Konsum hade det mesta jag skulle ha, till och med frimärken, men inte Loka Crush så det blev ett besök på Ica också, dom hade EN kvar. Folk är visst törstiga i värmen.
 
 
Hemmavid var det över 30 grader i skuggan och Janne sprang runt på bod-taken och la takpapp. Jag har hållit mig inomhus för jag bestämde mig för att trotsa den stillastående luften inomhus och baka något gott åt honom! Tosca-kaka blev det. Och grannen bjöd vi över. Hon fick med sig en bit hem för den blev faktiskt riktigt god och det mesta försvann ner i våra magar. Nu finns en liten bit kvar till Janne för han blir troligitvis ensam imorgon. Sen diskade jag upp jättedisken som blivit och började sen med middagen. Kalvfrikadeller hade byggherren önskat sig och det han vill ha, det får han. Jag tjatar varje dag om det, men jag FATTAR INTE hur han står ut att bygga i värmen. Och som grädde på moset lägga takpapp under årets varmaste dag! Visserligen har jag varit inne och bakat och lagat varm mat i 35 grader stillastående luft, men det är en annan sak än att lägga takpapp som smälter under hans skosulor!
 
Nej, jag tror jag ska gå ut och svalka mig. Tempen har sjunkit till 27 grader, Janne lägger kvällens sista ork på att sätta den sista asfa-borden och om nån timme tror jag vi åker ner till sjön och badar.
 

Toscakaka

Recept från Recepten.se. Supergod och enkel att göra.
 
Du behöver en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter ... och gärna en elvisp också.
 
Tänk på att du kommer behöva glasyren när kakan stått i ugnen 20-25 minuter så du planerar för det om du t.ex skållar och hackar mandel själv.
 
Kakan tar ca 1 timme att göra.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader 
 
Kakan
100 gr smör
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
 
ströbröd
smör att smörja formen med
 
Smöra och bröa formen.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker med elvisp, vispa i bakpulvret.
Tillsätt mjöl, mjölk och smör. Om smöret fortfarande är varmt så ställ in kakan i ugnen på en gång då bakpulvret börjar verka omgående.
Ställ på galler nere i ugnen
 
Börja med glasyren på en gång
 
Glasyr
100 gr mandelspån eller hackad mandel
100gr smör
1 dl strösocker
2 msk mjöl
2 msk mjölk eller vispgrädde
 
Rör ihop ingredienserna på svag värme. När smeten tjocknat och börjat bubbla med stora bubblor från botten börjar den bli klar. Var försiktig så smeten inte bränns vid!
Om den blir klar före kakan stått inne i 20-25 minuter så dra ner värmen och håll den varm.
 
När kakan varit i ugnen 20-25 minuter tas den ut och glasyren bres på. Flytta upp gallret ett hack och ställ in kakan igen. Ta ut efter ca 20 minuter när kakan fått gyllene färg. Vänta ett par minuter med att lossa formen och låt den sen svalna på galler, lägg gärna över formen igen och bakduk ovanpå.

Treårskalas!

Janne fortsätter jobba med bodarna. Det går fort framåt men det är otroligt mycket jobb. Nu är det Asfa-boarden/väggar som sätts upp. Än en gång häpnar jag över hans fysik. Han står ute i hetta, åskskurar och storm.... och idag en luftfuktighet som är hur hög som helst (det regnade 23mm tidigt imorse) och bara jobbar på som en maskin.
 
 
Men igår gjorde han paus och vi åkte iväg på Jennifers kalas. En supertrevlig eftermiddag med släkt man alltför sällan ser, med gott fikabröd och en härlig grillkväll.
 
 
Idag fyller hon tre år. Det är kul att läsa gamla bloggar och minnas hur saker gick till. --> Så här <-- gick det till när hon föddes och --> så här <-- när vi träffade henne första gången. Numera är hon stor och har tillochmed pojkvän!
 
 
Strax efter 23.00 var vi hemma igen. Vi låg en stund ute i solstolarna i den varma kvällen och tittade på fladdermöss, sen somnade vi gott. Och tidigt i morse vaknade vi av blixt, dunder och hällregn som varade en dryg timmes tid. De 23 mm kommer göra gräsmattan gott, men jag är redan helt slut. Ska försöka göra något vettigt men det är ångbastukänsla idag!
 

Att köpa något onödigt!

Igår hade Janne och jag taklagsfest! Janne gjorde klart taken på båda bodarna.
 
 
Idag stack han iväg och köpte asfaboard och kom hem med en prinsess-stubbe så vi hade en taklagsfest till, det är ju två bodar!
 

Han hade också köpt hem honung från Klackbaren, nyslungad och höstens skörd.
 
 
Jag gick en sväng med Bamse och sen var det min tur att åka iväg. Jag är inte mycket för att ränna i affärer, men nu behövde vi verkligen mjölk och smör så jag bestämde mig för att åka till på Solberga Handel. Jag sa till Janne att jag tänker köpa något onödigt för nu SKA jag gå och titta lite. Det är normalt det värsta jag vet, men jag är så uttråkad så jag tänkte att ett litet studiebesök i shopparnas värld och försöka förstå vad det är som lockar, kan vara en ok sysselsättning för en eftermiddag. Jag parkerade utanför Coop och gick upp till Handelsträdgården och tittade på blommor. Janne och jag har pratat namn på bodarna och jag har nästan bestämt mig för att "min" bod ska heta "Ugglebo" för där tänker jag sitta och uggla. På vägen till Solberga kom "Sinnesro" för mig. Ska kolla av med Janne för "Sinnesro" kan väl vara fint på en gäststuga? "Jansro" tyckte inte Janne om... Men åter till Handelsträdgården, jag tittade efter ugglor. De hade några i keramik men inget som föll mig på läppen, däremot hittade jag en blomsterpinne som var tillräckligt fulsöt för att tilltala fru Guggelutt. Två små lerkkrukor och en murgröna fick hänga med. Hela 88 kronor spenderades!
 
När jag kom hem planterade jag om ett paradisträdskott jag fick av mamma och satte ugglepinnen i den, murgrönan hamnade i den fina kopparkitteln jag fick av min bästis för ett tag sen.
 
 
Innan jag gick in på Coop och inhandlade förnödenheter gick jag in på Djurmagazinet också. Tre affärer får lov att räcka! De hade två marsvin, en skinny (nakenmarsvin) och en släthår. Kollade fiskar, kaniner och fåglar, sen gick jag till böckerna. Jag upptäckte att de har en hel serie med böcker om olika djurs skötsel. Bläddrade i "valpar", "dvärghamstrar" och "undulater" och köpte sen "marsvin". Onödigt inköp med det ska likafullt bli kul att läsa. Jag har inte släppt tanken på att skaffa en American Crested och en Himalaya Crested med tiden.
 
 
Janne har åkt iväg ännu en sväng för att köpa byggmaterial. Väggarna är på gång att komma upp...
 
 
Jag ska prova om det går att knyppla lite. Mina handflator har liksom fjällat efter fadäsen igår så allt bara fastnar i dem... men nu börjar det ge sig....
 

Benny i mina drömmar...

Så var det dags igen för en skum dröm igen, med samma intensitet men helt andra känslor mot förra gången.
 
Jag sitter på bussen och in kommer Benny i ABBA. Han är i 40-årsåldern i drömmen, han sätter sig längst fram och känner väl att jag tittar på honom, han ser mig och vi hälsar, han byter plats och sätter sig bredvid mig. Vi känner varandra sen gammalt och jag förvånas över att han känner mig, eller känner igen mig, samtidigt blir jag väldigt stolt. I nästa sekvens är vi hemma hos mig, jag bor i min gamla lägenhet i Hallunda och han ligger i kökssoffan. Jag pysslar med två av barnen, men inte mina barn utan mina barnbarn, de ska till skolan och jag fixar med deras hår, lagar en klänning mm. Under tiden bestämmer Benny och min son att de ska träffas på tu man hand och gå ut en kväll. Jag kan ta på Benny, jag tillochmed lägger mig på hans arm en stund och hela tiden har jag en varm och stark känsla av trygghet och lugn. På något sätt är Benny känslan, han är både verklig och en känsla samtidigt. Det är torsdag och på fredagen ska jag göra något för jag har knypplat vävbotten i kalendern över fredagen, men jag kommer inte att gå dit. Jag kommer inte heller ge återbud. Varför vet jag inte men det gör mig fullständigt lugn i hela kroppen, för jag vet att jag inte kommer vara saknad och ingen kommer bråka med mig för att jag struntar i att gå dit eller återbuda. Benny kommer att vara kvar hela fredagen och jag vet att den underbara känslan av att vara fullständigt lugn i hela kroppen kommer att bestå.
 
Jag vaknar och ligger länge och tänker på drömmen, lugn och skön i hela kroppen.
 
Vad kan denna dröm betyda? Förslag någon? Jag älskade ABBA i min ungdom men har aldrig haft någon särskilt fling för Benny, mer än att jag tyckte han såg så snäll och glad ut...
 

RSS 2.0