Bun Bo 🍲

Som sagt... Bun Bo... igår skar jag en halv fläskfilé-stock i tunna skivor och la i marinad över natten. Marinaden bestod av:
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor 
1 finhackad citrongräs
2 msk fisksås
2 msk olja
 
 
Idag stekte jag kött och marinad samt kokade risnudlar och blandade med
böngroddar  
skuren hjärtsallad
2 msk fisksås
1/2 pressad lime
koriander 🌿
picklad morot  
Jordnötter på toppen.
 
Det var gott. Samtidigt börjar maken prata om stuvad blomkål och nakki. Vi har en dag kvar av det vietnamesiska köket och det mesta kommer vi göra igen, men inte 7 dagar i rad.
 
I övrigt idag har vi varit till Granngården i Södertälje och hämtat ut ett par vinterfodrade gummistövlar vi köpt åt mig samt ett soffbord vi reserverat på Jysk i Strängnäs. Vi köpte semlor och bjöd över grannarna på en jättetrevlig eftermiddag med kaffe, whisky, semla och hembakat.
 
Lugn kväll vid tvn med mönsterstickning 🦩
 

Bahn Mi 🥖

Maken skickade mig och min huvudvärk i säng igår. När inte ens en max-mix av Alvedon och Ipren hjälper, vad göra? Jag har inte huvudvärk särskilt ofta, men när jag nån gång får det hjälper bara sömn...
 
Påföljden blev att jag vaknade flera timmar före min fredagslediga make. Låg och messade med yngsta dottern och jämförde olika vietnamesiska recept. Min Pho igår blev ju för trist, men hennes Pho hade blivit lyckad med bl.a lök, kanel och stjärnanis i buljongen. Jag får ge Pho en chans till men inte denna vecka. Idag stod Bahn Mi på menyn, sen vill jag prova Bun Bo och Com Chien Trung innan vår vietnamesiska vecka är slut och Pho kan få en chans till revansch. 

 
När maken vaknat delade vi på det sista av bananbrödet till frukost och gick morgonpromenad tillsammans. Kallt, vackert och inte halt 🙏 I övrigt har vi inte gjort nåt särskilt. Planterat en mango-, två avocado- och ett gäng kvittenkärnor. Till middag blev det, som sagt, Bahn Mi

Min variant av receptet:
1/2 stock fläskfilé tunt skuren som jag brynte och sen hällde på en marinad den fick koka ihop med bestående av
2 msk soja
1 msk honung 
2 vitlöksklyftor 
2-3 cm riven ingefära 
1/2 tsk chilikrydda
Majonäs som breddes på minibaguetter
Strimlad isbergssallad 
Picklad morot som jag gjorde tidigare i år
Srirachamajonäs vi hade kvar från Pizza Hut
 
 
Snabblagat och suuupergott! Men fel bröd, minibaguetterna blev för stabbiga 🥖 Nästa gång ska vi välja ett annat bröd, kanske bara ett snabbt rostat formbröd.

Lugn kväll med telefon, radio och sen tv.
 
Imorgon blir det Bun bo. Jag har redan lagt den andra halvan tunt skivade fläskfilén i marinad. Receptet kommer imorgon...

Pho bo 🍜

Vaknade tidigt imorse av en sån där obestämbart otäck dröm... Jag var på besök i ett fängelse och skulle samtala med en jättefarlig man. Han var stor och muskulös, och eftersom han var så farlig hade de låst in honom i en bur i besöksrummet... men när pliten gått ur rummet öppnade mannen den låsta buren och ville ge mig en kram. Det blev en väldigt skum situation att omfamnas av denne jätte, en varm innerlig omfamning, hela tiden med vetskapen om att han lätt skulle knäcka nacken på mig om han ville. Varför tänkte jag ens att han skulle knäcka nacken på mig? Jag vaknade till men somnade om igen, fortfarande kvar i besöksrummet men nu satt jag uppkrupen i en fåtölj medan mannen satt ovanpå buren med benen i kors. Jag vet inte vad drömmen vill förmedla, om det har något med människans dubbla natur att göra, ni vet ont-gott, kärlek-hat... eller om fördomar? ... eller om det är en signal att passa sig för en fara som kan komma inlindad i nåt som var då behagligt som den kramen? En omfamning idag kan ju innebära smitta, samtidigt som många av oss är svältfödda på mänsklig kontakt? Eller har jag bara tittat för mycket på tv-mord?
 
Gick upp och duschade och kröp ner i sängen igen. Vi får inte upp nån jättebra värme när det är kallt ute så att kunna krypa ner i sängen igen när man är småfrusen är en härlig lyx. Låg och funderade på drömmen, maken ringde från jobbet och jag råkade i misstag ringa upp ena syrran på FaceTime bäst som jag låg där i mörkret. Det var härligt med ett gott skratt som avslutning på filosoferandet. 

Masade mig upp och gick ut med hundarna efter morgonsysslorna. Snöade småspik gjorde det, men det var rätt skönt ändå och gatorna var inte hala så vi gick lilla svängen runt byn. Det blev en tlll sväng senare på em, samma väg, samma väder.
 
 
När alla måsten var avklarade blev det äntligen dax att planera nästa vietnamesiska rätt. Idag Pho Bo 🍜 Det är så himla kul att planera och fixa. Jag förberedde själva buljongen redan mitt på dan. Den skulle "stå till sig" nån timme. Och som vanligt saknas det nåt men man kan ta nåt annat istället. 

Min variant av Pho
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 citrongräs i bitar
1 schalottenlök i bitar
Några cm ingefära i bitar 
Torkad chokladmynta från egen odling
Detta kokade jag upp och fick stå på spisen ett par timmar innan jag silade av det och lät det svalna

2 bitar entrecôte steks i salt och peppar 
Risnudlar kokas upp enl anvisningar 
 
1 riven morot
1 näve sugarsnaps 
2 nävar böngroddar
Färsk koriander
 
Lägg nudlarna i botten på djup tallrik, grönsakerna över och  till sist det tunt skurna köttet. Till sist kokade jag upp buljongen och hällde över i tallriken, toppade med koriander och jordnötter. Det blev en snygg tallrik men det var smaklöst! Jag skulle nog behövt dubbelt upp av allt i buljongen! Och kanske hellre rejält med kalvfond istället för grönsaksbuljong. Det var en fin syra i buljongen, men ingen sälta alls. Om jag gör om en Pho kommer jag se till att få en riktigt smakrik buljong. 
 
 
Lugn kväll vid tvn med huvudvärk så det räcker och blir över...

Vietnamesisk glasnudelsallad 🥗

Dagen började himlans bra. Vaknade i princip utan värk efter en god natts sömn. De senaste dagarnas vurpa och övriga halkövningar verkar ha läkt. Solen sken. Bananbröd a la Hawaii med jordnötssmör till frukost. Vad kan gå fel efter det, lixom?
 
 
När jag skulle gå morgonpromenaden ropade grannen. Och ja, jag ville gärna gå tillsammans men nej, jag ville inte gå skogsvägen. Vi pratade halkbekämpning och broddar i nån minut, sen gick hennes man hem och hon följde mig på lilla rundan genom byn. Ingen halka, sååå skönt! Vi bestämde längre promenaden genom byn till eftermiddagen... och jag blev så otroligt rörd när hon då kom med nya broddar till mig. Mina är ju rätt slitna efter ett par års användning och när jag var på apoteket sist så var de slutsålda... Den längre promenaden genom "byn" blev superhärlig i solen. Mellan promenaderna jobbade jag med "projektet". 

Middag skulle blivit pho bo, men jag hade slut på böngroddar så det skulle maken köpa på hemvägen så vi kan göra pho bo imorgon. Idag blandade jag två olika recept på vietnamesisk nudelsallad nudelsallad 

Min variant:
100gr-förpackning glasnudlar 
2 nävar jätteräkor som jag marinerade i
salt, peppar, mynta, chili och mycket koriander
1 riven morot och ung. lika mycket vitkål (fick ersätta rödkål)
100-150gr aioli
litet isbergssalladshuvud
2 msk fisksås
1/2 lime klämd över röran (maken gillar inte lime, jag kan ha det flerdubbla)
1 liten skvätt vinäger (jag hade äppelcidervinäger hemma)
4 msk sesamfrön som jag snabbt rostade i stekpanna
Det var dock svårt att få ihop det så jag körde ner saxen och klippte sönder nudlarna och allt annat som kom i vägen i byttan. 
Detta serverade jag i några blad hjärtsallad.
 
 
Himmel och morotsvåfflor så gott det vietnamesiska köket är! Hett tips är att göra "rörorna" dan innan så de hinner gotta ihop sig ordentligt! 

Mitt i maten fick maken larm och gav sig iväg. Jag dukade av, tog ut hundarna och broderade på en ny idé på en disktrasa. Den behöver mogna något...  I övrigt har jag slötittat på tv. När maken kom hem blev det semla.
 
 
Gubben sover nu sen ett par timmar. Antar att jag borde ta ut hundarna på sistanaden... typ nu?

Goi Cuon 🫔

Har haft ont hela dagen efter fallet igår och min handarbetslampa drog jag i golvet igårkväll så den pajade, så jag bestämde mig för att inte göra någonting utöver det nödvändiga idag. Halkade till på samma fläck som igår på första hundpromenaden så de efterföljande promenaderna gick jag inåt byn. Där är det bra halkbekämpat nu.

Andra dagen i vietnamesiska veckan och jag gjorde  Goi Cuon. Det är verkligen jättekul med temavecka! Och gott! Jag följde ett recept från tv-programmet Strömsö, men jag fick inte till det riktigt. Risbladen är svåra att jobba med och thaibasilika ersatte jag med koriander och mynta. Alltid saknas det nåt 😅 men smaken var det inget fel på. 
 
Ser ut som nåt som kommit ut i fosterhinnorna typ...
 
Så här blev min variant:
1 liten riven morot
1 näve grovt skurna jätteräkor hastigt stekta i salt och peppar
1 näve grovhackade saltade rostade cashewnötter 
1 salladslök
koriander och mynta
1/2 tsk honung
1 vitlöksklyfta
2 tsk fisksås 
pressa lime över och blanda.
4 risblad (blötläggs en liten stund)
Lägg ca 2 msk fyllning på varje ark och rulla ihop. Låt stå kallt en stund. 
 
Tänkte det kunde vara gott med nån sås till men det hade jag inte planerat, så jag vevade ihop jordnötssmör med lite grädde, lite kokosolja, ett skvätt lime, salt och chili. Det blev en blek men god jordnötssås 🥜 
 
Men det var verkligen skitgott 😋

Gick sistanaden före Lyckoviken. Planerar en tidig sänggång ...

Vietnamesisk vecka 🍝 Banh Xeo

Jag hatar is! Hatar, hatar, hatar! Men vad hjälper det? Snöfallet är så vackert 🤩 men så förrädiskt 🤬 Stegen på stegräknaren maxas och det ser ut som jag går lika långt som vanligt, men sanningen är att jag går myrsteg med böjda knän. Ändå hände det. Trots broddar och myrsteg. På väg hem från andranaden halkade jag, lyckades parera så jag inte gick ner i split utan lyckades lägga mig platt på magen. Låg några sekunder och tuggade snö medan jag ilsket slog knytnäven i marken. Jag var så arg! Men som sagt, vad hjälper det? Inte ett skit! Jag tog mig mörbultad men oskadd hem sista biten. 

 
Hundarna tycker att det är helt fantastiskt och när jag släppte dem på gärdet så de skulle få lite motion var lyckan fulländad. Där kan de ju dessutom gräva efter sork och bli jätteskitiga innan den grälande mamman hinner fram och man måste fly sorkhålet. Jätteskoj 🤣 Jo jag tycker faktiskt oxå det för de har verkligen så roligt 😍 Och de halkar oxå men de har ju inget avstånd ner till marken, liksom. 

Spel för gallerierna... är inte glad alls. Ändå tog jag selfien före fallet 😡
 
Tack och lov finns det saker att glädjas åt på riktigt! Jag och mina döttrar har en chatt på Whatsup där vi dryftar ditten och datten. För ett tag sen föreslog yngsta att vi skulle ha temaveckor i matlagning en gång i månaden. Jättekul idé! Inga krav, inga måsten, bara inspiration, man får välja om man vill vara med eller inte, en dag eller sju dagar... Igår ringde yngsta och frågade om vi skulle köra vietnamesiskt. Jag har noll koll på det vietnamesiska köket så det blir ju perfekt, tänkte jag. Googlade och fann att det vietnamesiska köket ska vara det hälsosammaste. Hittade några rätter att starta veckan med, sen får vi se hur det slutar.
 
 
Så efter morgonsysslorna åkte jag och handlade vietnamesian style. 

Idag blev det Banh xeo... och jag blir så trött på alla recept i gr. Jag har ju ingen våg! Så vår banh xeo blev så här:

Pannkaka

3 dl rismjöl

0,5 tsk socker

0,5 tsk salt

0,5 tsk gurkmeja

2,5 dl kokosgrädde

2 msk olivolja 

Rör ihop och låt vila minst 10 min

Fyllning 

1 msk olivolja

2 st vitlöksklyftor 

2 st schalottenlök 

2 msk fisksås

1 näve grovt skurna wannemei jätteräkor

200gr surimi 

I frp (180gr) böngroddar 

Vitlöken och schalottenlöken pressade jag i  vitlökpressen och sen stekte jag ihop fyllningen innnan jag stekte pannkakorna och fyllde dem med fyllningen. SÅ GOTT!

 

 
Ser fram emot morgondagens middag... som jag inte 100% bestämt vad det blir än...
 
Parallellt bakade jag ett bananbröd på den övermogna bananen vi hade kvar och de övermogna bananer jag tidigare fryst in. Igår såg vi Gordon Ramsey på Hawaii och han sa att han är uppfödd på bananbröd. Klart man måste prova 🍌🍞 Ser fram emot morgondagens frukost - bananbröd med jordnötssmör - vilket tydligen ska vara gott 😋
 
Stillsam kväll vid tvn. Inte ens broderiet kom fram...

Slö söndag

Idag har vi inte gjort många knop. Mest hängt i tv-soffan och tittat på skidåkning🎿 Jag monterade äntligen fågelträdet. Nu får vi fundera på var det ska hänga. Jag hittade en krok i ett fönster där den får hänga så länge, så den inte skrynklar sig 🤗
 

Ikväll har jag fortsatt med kvinnobroderiet.
 

Vilken härlig dag 🎶 na-na-na-na, na-na-na 🎵

Plockade fram smör och mandelmassa ur kylen imorse för att kunna baka lite. Tänkte prova en saffranslös variant av saffransbullarna för att göra åt mandelmassan vi köpte till jul innan den blev gammal... och när jag letade recept på nåt att göra med kvitten hittade jag ett recept på kvittenkakor, tänkte att jag ville prova det med kompotten jag gjorde mos på.
 
Men så kom maken hemjoggande från morgonpromenaden, han har beredskap och hade fått larm så han for iväg med en faslig fart. Efter nån timme ringde han och frågade om jag ville komma dit och tvätta bilen, och det ville jag. Pärlan var superskitig 💩 Jag lämnade smöret framme och åkte iväg med semlorna han köpte hem igår men som vi inte fick i oss. När jag kom dit gick jag långpromenad med hundarna medan maken tvättade bilen. Snacka lyx 💦🚙 Där gick jag på isfria vägar en hel timme i solen medan Pärlan blev ren och skinande blank ❤️

Överjärna kyrka
 
 
Det var så underbart skönt att både få njuta solen, men oxå att kunna GÅ, gå utan att glo ner i marken och parera is. När vi kom tillbaka till makens jobb stod Pärlan och torkade i solen, kaffedoften mötte oss på gårdsplanen och när vi kom in var fikat uppdukat. Har man det bra eller har man det bra?
 
 
Tankade billigt i Nykvarn på vägen hem, maken kom hem strax efter mig med sushi och friterade räkor 🍣 🍤 
 

SEN började jag baka 😃... 
 
 
 ... kvittenkakor...
 
 
 ... och saffransbullar utan saffran. Kakorna kunde varit sötare, men bullarna blev goda. Man måste våga pröva!
 
Efter välförättat värv tog jag ett glas vin och satte mig i fåröljen vid tvn och gjorde... inte ett skvatt! Enough is enough! 
 
 

Sov gott världen 🌍 

Fredag

Vilket väder! Det ösregnade hela morgonen. Halv 12 var det uppehåll så då manade jag på hundarna att hänga med ut. Ovilligt steppade de ut i vattnet, gjorde det de skulle och ville inte gå längre. Jag försökte få dem en bit till då grannen sandat skogsvägen, men där sanden tog slut var det isgata så jag valde att lyda hundarna och gå hem.
 
Andra promenaden var bättre. Det hade regnat ännu mer så när det blev uppehåll vid halv 3 var det barmark, men hundarna vände på samma ställe och jag tänkte väl att man måste inte gå långt..  på vägen hem började det dåna, det lät som ett flygplan var på väg att landa i närheten, men det var vinden som tog i. Hästarna på gärdet sprang i stora cirklar, jag har aldrig sett dem göra så förr. Hundarna var mycket koncentrerade på att ta sig hem fort. Det var ett otäckt och mäktigt ljud på samma gång. Det blåste rejält en stund, men lugnade dig när mörkret började falla.

Idag har jag jobbat flera timmar med projektet. Maken kom hem i tid och vi har tillbringat kvällen vid tvn. Broderiet framskrider långsamt. Alla blå och grå nyanser börjar bli jobbiga för ögonen... skulle önska lite mer färg 🎨 men resultatet ser ut att bli häftigt. 
 
 
Make och hundar sover sen några timmar men jag är inte trött än och fredagen har gått över i lördag 🤷‍♀️

Pingvin-väder

Det har varit nästan omöjligt att promenera idag. Det har regnat och isen på vägarna har lagt sig kompakt. Isbekämpning existerar inte härute av naturliga skäl så det är bara att ha broddarna på och gå i diket. Jag hatar verkligen is! När jag kom hem från morgonpromenaden hackade jag bort isen på altanen så jag fick en isfri gång fram till trapporna som jag oxå hackade rena från is. Slog ner den is och snö jag nådde på taken oxå för dels är jag rädd att hundarna ska få det i huvudet, dels skäller de varenda gång ett flak åker ner i altanen så det är ett herrans liv hos oss varje snösmältning och snösmältning brukar vi ju ha flera gånger innan våren kommer 🍃🌷🍃

Jag kallar det pingvin-väder för det är ju så man ser ut
 
Utan vatten har vi oxå varit. Jag är glad att vi har en Facebook-grupp för området för där skrev nån i förrgår att ett planerat avbrott skulle göra oss vattenlösa idag mellan kl10-16. All sån information får man annars söka själv... men inte går jag in på såna hemsidor i förväg. Om jag blir utan vatten, el eller om sopbilen inte kommer kollar jag, men inte i förväg som sagt. Jag hör till den generationen som litar på att man får en lapp i brevlådan vid planerade stopp 🛑 Nåväl, en kvart i tio kom jag på det där med vattnet så jag diskade i en farlig fart och fyllde upp den största kastrull jag hittade med vatten 💦 Vattnet var tillbaka redan strax efter 12.00 och det var ju skönt.
 

Sonen kom på besök på eftermiddagen. Han köpte med sig lunchmiddag. Han blev kvar en stund in på kvällen oxå och det var supermysigt. Vi pratade och tittade på tv medan jag jobbade med mitt projekt.
 
 
Och projektet la jag ner först vid 21-tiden. Om jag kan hålla disciplin och/eller inspirationen ett tag till kanske det blir nåt. Stekte upp jätteräkorna jag tagit fram till mig och maken i smör och curry 🍤 De får bli lunch eller nåt imorgon. Tittade klart på en skum film - de bedragna - vacker på ett sätt, men underlig. Funderar på om jag ska krypa i koj. Maken har fått jobba över och sover kvar på jobbet. Det gjorde han natten som var oxå. Vi får se om jag får hem honom i morgon för nu har han gått på beredskapsveckan... och den har börjat rörigt.
 
Godnatt världen 🌍

Så blev onsdagen

Efter morgonens tankar och frukost gick jag ut med hundarna, som vanligt... men innan disken:
* satte jag på en tvätt
* gjorde min artrosgympa
* skalade 5 kvitten och började koka mos/kompott. Jag hade ingen citron men en halv torr lime fick duga. 
 
Jag sparade några kärnor, tänkte plantera dem 😃
 
... sen diskade jag. Innan jag tömde vattnet fortsatte jag gräva i fruktskålen efter en mango för att göra räkcoktail till lunch.
 
 
Nog f-n låg det ytterligare en kvitten där. Jag skalade den snabbt som ögat och slängde ner den i kvittenkompotten som redan börjar mjukna. 
 
Kvitten hör till rossläktet, även om den både ser ut och smakar likt äpple 🍏🍎
 
Medan moset puttrade klart ringde jag mitt dåliga samvete, änkan, berättade senaste nytt från advokaten som ringde förra veckan och lät henne sen prata en timme på högtalartelefon. Under tiden plockade jag fram painting-by-numbers-tavlan och började måla. Det var rogivande.
 
 
Innan jag gick ut med hundarna igen mixade jag kvitten-moset och hällde upp på burk. Det blev riktigt gott!
 

Satte på en tvättmaskin till och fastnade i målningen. Skulle bara täcka första färgen lite till och det var inte så lätt, det ena gav det andra och sen hade det gått nästan två timmar. Det syns inte men det var kul 🤩
 

Snabb middag och tredjenaden fick gå till brevlådan. Till sist blev det en timmes jobb med mitt projekt. Avslutade med lite broderi innan sistanaden.
 
Godnatt världen 🌍 

The workoholic in me...

Låg kvar i sängen en god stund efter jag vaknade imorse och funderade över kreativitet i kombo med tid. Skapa tar tid. Jag behövde verkligen gå igenom det med mig själv för jag tenderar att gå upp på högvarv och ånga på som bara den... mitt workoholic-problem, ni vet. Just nu håller jag på med mitt "hemliga projekt", jag har en 40x60cm stor canvas där jag ska prova "painting by numbers" (den jag fick hemlevererad av UPS igår), sen ligger en beställning hos Ateljé Margaretha på garn och "diamond painting" som jag oxå vill prova, de levereras v9-10. Meanwhile i Ugglebo ligger mina trä-ägg och väntar tillsammans med stenar jag plockat och färg jag köpt för att prova på att måla mandalas 🎨🖌 Sen har jag förstås mängder av garn och broderier, knypplingar i parti och minut, men det får vänta, liksom mandala-målningen. Skapa kan inte ske under stress. Dessutom borde jag ringa änkan... typ förra veckan...

I fokus de närmaste veckorna får bli mitt hemliga projekt som jag längtar efter att få berätta om (men bara om det blir klart), painting by numbers-tavlan så jag får in pensel-känslan och kan måla trä-äggen förhoppningsvis till påsk. Kvinno-broderiet är ingen brådska med, den pysslar jag med när jag inte har nåt annat att göra, men det vore jättekul om jag fick tummen ur och monterade fågelträdet som jag broderade klart för två år sen. I den sitter typ alla fåglar vi har ute i fågelmataren...
 
 
När garnet kommer i v9-10 blir det sock-stickning, en lite rolig utmaning till en vän. Det blir en bra plan, tror jag.
 
 
Det mer närliggande då, dagens plan? Jag bad maken köpa lite frukt när han åkte till Linas och köpte ägg förra veckan. Han kom hem med en rejäl klase bananer, ett gäng hårda päron, physalis, 2 mango och 6 kvitten.
 
 🥚 🍌 🍐 🥭 🍏
 
Men vad 17 är kvitten? Det har jag bara hört talas om och dessutom heter vår återvinningscentral här i Strängnäs just Kvitten. Ibland är maken lika hejdlös som jag är. Nån av entreprenörerna som ibland kommer till hans jobb berättade om kvitten-kompott och det skulle vara så gott, men nåt recept följde inte med hem. Ingen av oss har tagit en tugga frukt sen dess och inatt kommer han inte hem, ganska jobba hos en kompis. Jag började tugga mig igenom fruktskålen. Banan och päron till frukost... vi får se om jag lyckas hålla mig till min onsdagsplan...

Årets första leverans

Sov skitdåligt inatt. Förmodligen lite av en sockerchock efter att ha smällt i mig mängder av chokladpraliner som jag köpte billigt på matrebellerna i förrgår. Det negativa med att handla billigt är att man köper sånt man inte behöver 😂
 
 
Men väckarklockan ringde åtta ⏰ Jag skulle få en UPS-leverans under dagen och jag ville inte bli tagen på sängen 🚚 Kollade leveransinfo och paketet hade lämnat Järfälla kl 7.15. Klädde på mig och la mig på sängen... undrar om de åker över Stockholm eller Enköping och levererar 🤔 Kollade igen vid halv tio-tiden och då stod det att paketet lämnat Västerås kl 9.01! Sjukgymnasten från Joint Academy ringde enl ök kl 10.15 för lägesrapport och när vi la på kom UPS kl 10.34. Underbart! Fri från att passa tider resten av dagen!
 
Inget litet paket 😅
 
Jag tog ut hundarna en sväng och åkte sen in till stan, hämtade ut medicin och ännu ett paket. Maken och jag bestämde att nästa år ska vi ha virkade adventsstjärnor i alla fyra fönstren mot altanen, inte bara i två, och bäst tid att köpa julgrejer är efter jul 🎄 
 
 
Men jag tänker inte börja virka dem nu, har lite annat skoj att göra först. På vägen hem höll jag både på att krocka och köra i diket. Jag hade en stressad bilist i ändan och fick möte på vår kringelikrok-väg, plötsligt tappar bakhjulen fästet och bilen far fram och tillbaka i ett tiotal svängar över vägen. Missade både den mötande bilen och sen högerdiket med några centimeter tillgodo. Efter det höll stressputten bakom mig ett bättre avstånd. Det kändes skönt att jag genom hela händelsen var iskall och glasklar över hur jag skulle hantera bilen. Inget ont som inte har nåt gott med sig.
 
 
Eftermiddagen har gått åt till att lägga sista handen vid föreningstidningen och fortsätta jobba på mitt projekt. Lagade kållåda till maken kom hem som vi åt vid tvn, till Johnny English. När maken lagt sig satt jag kvar vid tvn och broderade. Är inne i ett göra-färdigt-mood... vi får se hur långt jag kommer 😁
 
 
 Godnatt världen 🌍 

Årets första tulpaner 🌷

Igår när vi var på kalas i Hagsätra passade vi på att handla lite på MatRebellerna. De har ofta bra priser på utvalda varor, i princip alltid på jätteräkor vilket vi i första hand var ute efter och även köpte 🍤 men igår hade de även bra pris på tulpaner 🌷 Jag köpte ett packe lila och ett packe vita för 20+20kr. Inte de allra vackraste men ändå en fantastisk och prisvärd bukett 💐 Igår såg tulpanerna lite taskiga ut, men de kommer ta sig 🌷😃🌷
 
 
Idag har jag typ bara jobbat med mitt projekt samt föreningstidningen. Tidningen är i princip klar och behöver bara korr-läsas av redaktionen.
 
Mitt projekt fortskrider. Det är ju lite som så att när man vill att nåt ska bli bra så expanderar det... men min vision är fortfarande att det ska bli klart till 31/1 ✅  Jag vill komma en liten bit till på väg innan jag tar bladet från munnen och berättar...  Just nu har jag flow och inspiration så jag har jobbat långt in på kvällen med projektet. Det tar så mycket mer tid än man tror... och när man är klar bagatelliserar man processen 🤣 Part of the game... 
 
My little runners ❤️💙

Årets första kalas

Idag har vi varit på 2-årskalas. Corona-anpassat förstås. Williams kalasande var uppdelat på tre tillfällen så igår var först min sons alla syskon med barn där, fikade och lekte i snön. På em en repris med svärdotterns familj, de är nästan lika många ... och idag var det min och makens tur. Supermysigt 💝 Trist att inte kunna samlas alla samtidigt, vi är två stora familjer, men låter vi bli nu ökar chansen att vi alla får träffas i framtiden.
 
 
Vi höll till nere i parken och åkte lite kälke, sen lekte vi med boll på basketplanen, lite fotboll och lite basket. När jag sparkade boll med William tänkte jag på min mormor som brukade "kicka boll" med min lillebror. Vad jag saknar henne ibland 💔 Så skrapade vi ett bord rent från snö så vi kunde fika ☕️ 🍪 
 
 
Och så fick de hela gänget med sockor 🧦
 
 
Efter ett par timmar åkte vi upp till svärmor och lämnade fröknäcke, jag fick ett broderi hon köpte för länge sen och aldrig började med, hon bjöd på en fika innan vi åkte hemåt. Vi svängde förbi Pizza Hut i Hallunda på väg hem. En Large Take away meny Supreme med såser och glass🍕😋
 
 Lugn kväll vid tvn. Orkar inte brodera. Första avsnittet av "Tunna blå linjen", den ska jag försöka följa 😃

Årets första riktigt dåliga samvete

Jag har insett att jag inte är nån odlare, men däremot kan man nog kalla mig samlare. Jag är så tacksam över det jag plockar under årets grönare årstider 🙏 När min barndomsvän var här förra helgen gjorde jag sås på rödgul trumpetsvamp jag plockade i Roslagen förra hösten. Jäääättegott! När jag plockar fram mina köttbullar ur frysen brukar jag ta fram nån deciliter lingon oxå. När de tinat något mosar jag dem med en klick närodlad honung. Vi har förvällda nässlor kvar i frysen och det är super att få ladda kroppen med lite god och näringsrik nässelsoppa när man känner sig hängig eller bara lääängtar till våren. 

 
När vi var på Ljusterö häromhelgen bjöd min svärmor och hennes syster blandannat på fröknäcke som de tyckte var så gott, det var lite salt och inte smaklöst som flera andra sorter de provat på, sa de. De blev lite förvånade när jag sa att jag bakar fröknäcke för de trodde det var jätteavancerat.  Jag lovade att bjuda på det vid tillfälle.

Farmor pratar med 2-åringen 💝
 
Igår fyllde vårt yngsta barnbarn 2 år och imorgon ska vi dit och fika. På vägen hem ska vi åka förbi svärmor oxå när vi ändå är i Storstan så jag satte igång att baka fröknäcke. Och NU kommer vi äntligen till meningen med rubriken: Igår när vi satt och mumsade på våra räkor, extra stora härliga räkor vi fick av mina föräldrar i julklapp. Ett glas vin hade vi oxå slagit oss lösa på 🥂 Då ringer makens telefon, det är en arbetskollega, och han svarar och går ut!!! Jag blev så himla besviken! Vi har dålig mottagning här hemma så det är inget konstigt i att han går ut. Det är inte heller konstigt att en kollega hör av sig en fredagkväll för de har himla fin kontakt... och det tog en stund för mig att komma på vad som skavde. Han har jobbat över två kvällar och sovit kvar två nätter, han kom alltså hem i tid endast en kväll denna vecka och jag är förbaskat ensam! Att bli brädad av en arbetskompis mitt i räkfrossan kändes väl sisådär ... Inget illa ment, men det var inte så kul att sitta där själv med vinet och räkorna. Jag skalade de som var kvar och delade dem mellan oss, åt upp min del, dukade av och hällde upp ett glas vin till åt mig och satte mig i fåtöljen och broderade. Det blev inget mer sagt igårkväll, han var trött efter veckan och sov mest i sin fåtölj, men imorse drabbades jag av dåligt samvete. Det var ju ingen stor grej! Mina fel ställda förväntningar i kombo med isolationen bara. Kände mig barnslig... 
 
 
... så när fröknäcket åkte i ugnen plockade jag fram hallon ur frysen, vildhallon och mormorshallon från våra buskar, samt smuldeg som jag brukar frysa in för jag gör alltid för mycket just för att kunna frysa in och trolla fram en smulpaj på kort varsel, vispade marsansås så jag kunde bjuda på go'fika när maken kom in efter att ha jobbat med att tina upp badtunnan 😋
 
 
Efter fikat tog vi hundarna i bilen och åkte till samma elljusspår vi var i början av december. Härligt med lite promenad-omväxling ibland. Det märks att hundarna gillar det oxå.
 
 
Efter middagen kröp vi ner i en varm badtunna och mjukade upp ömma muskler och frusna leder. En fantastisk lyx 💝
 

Slutet gott, allting gott! Godnatt världen 🌍 

Årets tredje fredag

Solen har varit i farten idag och fyllt mig med energi! Plockade julkulorna och ljusslingan ur utomhusgranen, tog ner julgardinerna och strök nya. En som jag tycker om...
 

... och två som jag inte tycker om... av två skäl.
 
 
Jag gillar inte när det ska knytas upp i snören och det blir snett och vint, sen är det väl oxå en liten tagg i hjärtat att maken köper fläckiga gardiner på loppis när jag handarbetar så mycket som jag gör, även om budskapen är fina ❤️ Nå, jag bestämde mig för att de får hänga där fram till i vår innan jag bestämmer mig för om jag ska "trolla bort" dem eller inte 😈
 
Bara ett par dagar till med gastrit-medicinen. Han är så tapper, även om han försöker komma undan 😢
 
Det tog en stund att snurra ihop ljusslingorna och leta kartongerna till mina virkade stjärnor. Tre promenader med hundarna blev det oxå innan maken sent omsider kom hem från jobbet, men då stod räkorna på bordet... 
 

Lugn kväll vid tvn. Fortsätter brodera på ett ufo (unfinished object) som legat i träda några år...
 
 

Årets hitintills kallaste dag

Det har varit kylslaget att gå ut med hundarna idag. Flera minus och vind på det så real feel har lugnt legat under -10. Vovvsingarna har pinnat på bra 🐾🐾 och jag i sträckt lina efter 👣
 

Idag har jag monterat klart mitt knypplade soduko med glaspärlorna jag gjorde på Pärlmakeriet förra hösten. Sen skrev jag klart artikeln om soduko till föreningstidningen 🙌 Kände mig så kreativ 😃
 
 
Jobbade lite med mitt projekt oxå när jag ändå hade datorn igång. Tänk om jag kan bli klar med det innan januari månads utgång.... jag tror jag ska försöka sätta upp det som mål för mig själv 🤞
 
Ikväll kom maken hem och han har plockat ner julen. Han ville inte ha min hjälp och jag trugade inte. Gick ut med hundarna en sväng och stickade sockor medan jag tittade på när julen åkte ut🎄🧑‍🎄
 
 
Tv och stickor. Nu är sock-familjen klar att levereras till svärdottern 🧦 Sov gott 😴 


Årets första styrelsemöte

Idag har jag suttit i telefonen och vid datorn i princip hela dagen. Föreningsarbete i parti och minut. Förutom några kortare vovvenader i isfallet (det har snöat isnålar) har jag både pratat med alla i styrelsen och flera som sitter på andra ansvarspositioner i föreningen. Till sist jobbade jag nån timme med föreningstidningen. Jag tycker föreningsjobbet är jättekul och jag känner hur jag saknar mitt arbete och interaktionerna med arbetskamrater och klienter. Längtar efter "sen" och "efter"... men ska försöka använda tiden från nu till "dit" förnuftigt.
 
Middagen blev sen i förhoppningen att maken skulle komma hem, men han blir kvar på jobbet inatt oxå, andra natten denna vecka 🙄
 
Stickor och tv får avrunda 😃🧶
 

Årets andra tisdag

Kom i säng efter ett men valde att gå upp när jag vaknade vid sju. Det är bara jobbigt att somna om strax före väckarklockan ringer ⏰ Duschade och gick ut till bilen för att kolla läget. Rätt ordentligt nedisad efter först snöfallet och sen plusgraderna igår... så jag hämtade piassavakvasten och sopade av taket 🧹 Med all is lär det knappast bli repor. Kollade för säkerhets skull att jag ställt motorvärmaren på rätt tid och det hade jag. Sen skottade jag trappen och altan. Tungt och isigt var det så jag brydde mig inte om att skotta gången ner till vägen... då ringde väckarklockan. Kändes som jag låg bra till i tid 😃 Efter morgonsysslorna och disk gick vi på promenad, men den blev rätt kort. Jag hade inte satt på broddarna och den första biten var såpa-hal, sen kom ett parti med is-spår efter traktor och där hade hundarna svårt att gå med sina små tassar 🐾 Vi vände hem när de gjort sina "ärenden" 🏠 
 
Strax efter tio satt jag i tandläkarstolen och hon kontrollerade att bettskenan skötte sig. Det gjorde den 🦷 Passade på att hämta ut ett bokpaket och köpte ett par biskvier innan jag åkte hem, pratade lite i telefon och stickade socka innan jag kopplade hundarna och åkte till båtklubben. Solen sken från en blå himmel och jag tänkte att det är nog lättare att promenera därifrån och inåt stan än på våra hala skogsvägar. Det blev en jättefin promenad. 3,6 km och drygt 6000 steg 👣
 
Visst ser det ut som nån har badat?

Isen börjar lägga sig...
 
 
Unnade mig en biskvi och en stund i fåtöljen innan jag jobbade en stund med ett av mina projekt.

Jag blir lite glad av färgprakten 😃
 
Ikväll kom maken hem och det var mysigt. Efter middagen tittade vi på tv en stund innan han kröp i koj... och här sitter jag ännu 😄
 
Sonsonens och svärdotterns 🧦🧦

Årets första snöoväder 🌨

Jag valde tillägget "visdomsord" till min almanacka i år...

Idag har jag levt i 20 791 dagar. Jag tror inte att jag är ensam om att ömsom tänka tillbaka på levda dagar <-- på glädjeämnen och tillkortakommanden, ömsom blicka framåt --> önska, längta och planera dagarna som ligger framför. Ibland rusar man framåt i livet och har svårt att hinna med, ibland finns alldeles för mycket tid att "slå ihjäl"... och sen allt däremellan. Men uppfattningen om tiden kan variera. I olika perspektiv kan samma tidsrymd upplevas som väldigt lång och väldigt kort samtidigt. Även om jag tycker mitt liv gått väldigt fort så har jag samtidigt hunnit med väldigt mycket. Ett liv som inrymt så mycket glädje, så mycket sorg, så mycket förväntan, så många tillkortakommanden. Jag ångrar ingenting i mitt liv, är glad åt min livsvisdom, önskar att min hälsa stått mig bi men det är oxå en nyttig livsläxa jag inte vill vara utan ... den att inte ta något för givet. Det tar jag med mig in i framtiden.

 
Jag började dagen med att kravla mig upp och sätta mig att titta ut på vintervädret. Efter morgonsysslor, promenad, disk och artros-skola ringde jag maken som berättade att han blir kvar på jobbet över natten med pannor som strular och ett oväder på ingång. Själv ägnade jag eftermiddagen åt att skriva en jätterolig artikel om engelska knyppelpinnar svarvade av Mr Barlow till föreningstidningen för oss knyppelnördar. Det finns så himla mycket roligt som man inte har en aning om!  Det blev väl dagens grej liksom - massor av snö och skriva på datorn ❄️ 
 
 
... och ikväll stickade jag klart sonens sockor och började på sonsonens...
 
 
Över änd out 🙋‍♀️

Årets första gäst

Sovmorgon efter en sen kväll (eller natt) Det är som om jag är mest kreativ på natten? Stickade och tittade på National Geographic och Animal Planet till efter kl 1.00, sista promenaden strax efter midnatt. Jag trivs rätt bra i nattmörkret tror jag? Inte det här dagsmörkret och definitivt inte grådasket... men nattmörkret 🌖✨💫 
 
Idag har det snöat en hel del, jag har stickat och vi har tittat på skidor. Jag är egentligen inte ett dugg intresserad av sport men tycker det är vilsamt med just skidsporterna. Kanske för att jag älskade att åka skidor innan jag fick mina autoimmuna sjukdomar ... av allt man kan längta efter är det nog utförsåkning 🎿 jag saknar allra mest 😢
 
Fick lite hjälp att hålla ordning på stickorna
 
Framåt eftermiddan kom min barndomsvän, den enda som jag i nuläget törs släppa in då hon lever i samma isolation som vi gör. Ragnar var överlycklig, han gillar henne skarpt efter i somras då hon var fågelvakt 🦜 Vi pratade, tittade på mer skidor och åt middag tillsammans - räk/mangococktail 🦐 🥭 och makens köttfärslimpa med bacon och mozzarella 😋 
 
Nu blir det väl lite mer stickor och tv kan jag tro 🙋‍♀️

Årets första vinterdag 🌞

Vi började dagen med en uppsnyggning av köksbordet. Där har julblommorna trängts med olika ljus och julkort. Det har varit så vackert men nu började det bli lite visset. Viktiga papper sorterades in på rätt ställen och resten åkte i återvinningen. Nu har vi gott om plats igen och de sista amaryllisklockorna blommar. 
 
 
Efter fika och sportens årskrönika åkte vi till båtklubben och parkerade bilen, så gick vi längs Mälaren in till stan.
 
Vi var nog fler som hade velat hänga med skärmflygaren idag ...

Mälaren var helt spegelblank 
 
 
Eftermiddagen och kvällen har ägnats åt att slappa ikapp. Svärdotterns sockor blev klara och jag har påbörjat sonens 🧦 
 

Årets andra fredag

Gick och la mig kl 1 inatt så jag tyckte det kändes lagom att kliva upp halv 9. Efter morgonsysslorna gick jag promenad och mötte grannen på vägen. Vi gick ut på salix-fältet och lät hundarna springa.
 
 
Efter disk, artrosgympa och en stund i telefon med en väninna ringde jag en av mina volontärer från tiden i Vantör. Vi har tidigare haft kontakt ett par gånger om året men nu var det ett tag sen, hennes nummer har inte funkat... men hon fanns på Eniro så jag skickade ett julkort. Igår ringde hon tre gånger utan att jag hade möjlighet att svara, men hon meddelade sitt nya nummer. Kändes gott att höra hennes röst igen. Fäste alla trådar i den stickade presenten, pratade lite mer i telefonen, åt lunch och gick långpromenad med granne och hundar.
 
 
När jag hem läste jag ett par kapitel i sjunde delen av Släkten - Stenhuggarens dotter, innan jag ringde en knyppelkompis om en artikel till kommande nr av föreningstidningen.
 
 
Maken fick inte tag på några havskräftor som han suktade efter, så jag stekte på lite fiskpanetter och gjorde två goda såser med vitlök till 🧄 
 
Antar att det blir tv och stickning resten av kvällen... annars blir jag nog lite förvånad 😃

Årets första torsdag

Lite av en "bits and pieces"-dag idag oxå. Efter morgonrutinerna jobbade jag med föreningsarbete några timmar - telefonsamtal, kallelse, tidning. Efter em-promenaden var det morotsdax 🥕 Det blev picklade morötter och kållåda, vilken innehåller nästan lika delar vitkål och morötter 🥕 Och så rårörde jag lingon i närodlad honung 🍯 
 
 
Jag fick slänga fyra stora morötter som var lika mycket svarta som oranga och nu har jag bara ett par stycken kvar... får se vad det blir av dem 😃🥕
 
Rambo blev utan middag. Nej, det blev han inte men han var upp på bordet och åt upp ena skålen köttfärs och ris och han påbörja den andra skålen innan jag fick syn på honom, så när det var matdax fick Bamse det som var kvar med extra mycket pellets. Rambo såg lite snopen ut, men han hade ju tagit för sig redan...
 
 
Har stickat klart en present men har efterarbetet kvar 🧶Har börjat sticka på ett par sockor till svärdottern 🧦  
 

Det har kommit lite snö under kvällen och det knarrade härligt under skosulorna på kvällspromenaden ❄️👞 
 
 
Sitter väl och stickar vid tvn tills jag tröttnar 🥱🧶

Trettondagen

Jag kunde knappt fatta det när jag vaknade och tittade på klockan ⏰ HALV TIO 🕤 Maken var påklädd och på väg ut med hundarna... och jag hade sovit i över 13 timmar! Men skönt var det 😃 Är det trettondagen så är det 😁
 
Efter morgonsysslorna fixade vi lite inomhus. Vi arrangerade om lite på väggarna. Mina kvinnobroderier som jag hade i Lyan förut kom upp i sovrummet och ikonerna i vardagsrummet.
 
 
Jag ska köpa en ramlist till så ikonerna får lite mer utrymme... men det kan ju hända att jag kanske målar nån till oxå 🤭 så lite mer plats behövs allt 😃
 
 
Vi gick på promenad tillsammans men inte så jättelångt. Rambo har fortfarande ont efter slagsmålet igår, men han är helt klart på bättringsvägen. Sen satte jag mig med första upplagan av nästa medlemstidning samt en artikel om mitt knypplade soduko som jag tänkte publicera, kanske i detta nummer eller i nästkommande... om jag får det färdigmonterat ✔️ 
 
 
Fixade morotsvåfflor med kardemumma-grädde. Mums 🧇 Fler morotsrätter blir det inom kort, har 1,5 påse kvar 🥕 
 
 
Tv-kväll med stickorna 🧶 Följt demonstrationerna i Washington...

Easy going tuesday

Betydligt lugnare dag idag. Har mått illa. Det var ju grädde i mangokycklingen och jag börjar undra om illamåendet hänger ihop med grädde. Det verkar logiskt tycker jag. Det är samma fenomen som efter förra veckans risalamalta 🥣  

17 minuter mer dagsljus ☀️ 
 
Inga jättepromenader utan jag har ägnat mig åt telefonen istället. Tre längre samtal varav ett med änkan. Roade mig med att börja sticka ett par sockor samtidigt  🧶 🧦 
 
Till middag använde jag en av apelsinerna efter kylskåpsrensningen till att göra apelsinsås till krabbkakorna. Resten pressade jag till apelsinjuice som jag tänker ta imorgonbitti. Sen blir det att ta itu med alla morötter 🥕 
 
 
Bamse har varit betydligt piggare idag. Tänk om han gått runt och haft ont i magen en längre tid? Medicinen verkar ha effekt iallafall. Han har oxå lyckats nypa till Rambo rejält. Rambo har ont nånstans, fryser och vill ligga nära nära. Jag fick t.o.m handmata honom för han ville inte ha middag. Hoppas det är bättre imorgon...
 
 
Jag fryser oxå. Har letat fram en Omeprazol och krupit ner i kojen. Håller tummarna för en bättre morgondag 🤞

Bits and pieces...

Vissa dagar är typ tomma medan andra dagar är jag så oerhört effektiv. Jag typ hamnar i nåt "jobb-mood" och bara plöjer... Idag var en sån dag och det kändes sååå skönt!
 
Började med att ringa Folksam och kolla upp ett par siffror. Fortsatte sen att ringa änkans bank och fick tag på handläggaren som varit ledig. Detta medan jag åt frukost. Sen gjorde jag rent i Ragnars bur så jag kunde ta ut den påsen och dra fram sop-pellen inför soptömningen imorgon. När jag kom hem från förstanaden duschade jag båda hundarna grundligt och slängde sängkläderna i tvättmaskinen. Sen ringde jag till kundombudsmannen för den juristbyrå som änkan anlitat för att klaga på hanteringen av arvskiftet. Blev bra bemött, boupptecknaren har tydligen inte gjort fel, men felinformerat både änkan och mig om skiftet vilket man kan undra över 🤔 Hursomhelst bad ombudsmannen mig att maila en mailväxling mellan mig och juristen som visar på att det inte är jag och änkan som är tokiga, hen har faktiskt skrivit det hen sagt vilket ombudsmannen tog fasta på. Lokalkontorets chef är informerad och då juristen slutat kommer efterträdaren ta tag i ärendet med högsta prioritet när hen är tillbaka från sin ledighet. Helt sjukt att det går till så här! När jag ändå var i gasen ringde jag upp Klarna och ifrågasatte deras "få först, betala sen". Jag beställde en matta 18/10 som aldrig levererades, men pengar skulle Klarna ha även om köpet sattes på paus. När jag chattat med kundtjänst (2ggr, i nov och dec) har jag fått till svar att jag måste göra upp med leverantören så de kan skicka en annullering (el likn.) ... men företaget finns ju inte längre! Nu fick jag prata med nån återköpsavdelning och pengarna ska återbetalas inom kort 🙌🙌🙌
 
Så slängde jag i mig lunch, mailade Lyans bostadsrättsförening om att jag ramlat ur garage-kön (som jag anmälde mig till i september 2019) och tog vovvarna på en kort promenad innan jag åkte iväg till veterinären. Innan jag hann åka fick jag ett mail från Lyans bf om att jag satts in igen på min köplats. Fasiken vad man konstant måste vara observant! Helatiden!
 
 
Hos veterinären friskförklarades Rambo så att han i framtiden även kommer vara försäkrad för magproblem. Bamse som varit lite småhängig, kräkts av och till och varit lös i magen ett tag troddes lida av gastrit och hade ett något lågt T4...vilket inte behöver betyda något men kan vara indikationer på hypothyreos... har bokat tid för tandfix i februari, det kommer bli dyrt men vi har ju ingen dagisavgift längre så det löser sig... promenad vid Gorsingelund bort mot järnvägen, via apoteket för gastrit-medicin och hem 🏡 
 
Lugn kväll. Maken kom hem med nya element till bodarna, vi åt mangokycklingen 🥭 🐣 som var himlans god, i övrigt tv och stickning 🧶 

Ljuva Ljusterö

Igår gick det inte att komma in på bloggen igen (???) Men vi gjorde en liten utflykt till makens moster och mor på Ljusterö. Det var trevligt. Vi klev upp kl 7.00, åkte iväg vid halv nio och kom fram vid 11.00. Maken släppte mig och hundarna ett par km före vi kom fram och vi fick  en härlig promenad.
 
 
Mack-lunch, promenad, trevligt sällskap och riktigt god grillad oxfilé till middag.
 
 
Vi kom hem lagom till kvällspromenaden som maken tog. Jag tittade på dokumentären om Greta och den efterföljande scensättningen om jordens klimat. Verkligen nåt att tänka på.,,
 
... och nu har en ny dag och en ny vecka grytt. Vecka 1 anno 2021 ✨💫

Rest-fest

Alltså, jag tycker det är så inspirerande med rester! Det kan liksom ta vägen varsomhelst ‼️ Idag gick jag igenom kylen och tog mig en funderare på vad man kunde göra av slattarna som blivit kvar efter nyår. Vi hade en utgången grädde, en del såser samt rom kvar plus att jag behövde ta reda på de två stora laxsidorna maken köpte i mellandagarna. Vi hade en ledsen mango kvar i fruktskålen oxå... Hittade ett recept på mangokyckling så för att göra plats i frysen för laxen tog jag fram kyckling. Receptet innehöll garam masala vilket genererade en undersökning av kryddskåpet och jag hade alla kryddor för att kunna göra egen garam masala minus kummin. Perfekt👌 Och istället för yoghurt tog jag créme fraîche. Smakade suveränt vid avsmakning 😋
 

Men sås-slattarna då? Jag bestämde mig för att låta mangokycklingen få stå till sig nåt dygn ...
 
 
... och ugnsbakade en tredjedels lax med "hummersmöret" som blev över på nyårsafton. Till det blev det sista bitarna västerbottenostpaj och det sista av gräddfilen, rommen och créme fraîches-såsen som vi haft till stekt kyckling i mellandagarna. Det blev en riktig rest-fest!
 
 
Ikväll satte vi i oss ost-slattarna som blivit kvar efter vår räkafton dan före julafton. Att kylskåpsrensa är kul! Och gott! Och inspirerande!
 
 
I veckan som kommer bjuder kylskåpet på apelsiner 🍊🍊 och en massa morötter 🥕🥕🥕 Det ska bli spännande ‼️

14 min mer dagsljus har vi fått sen vinterns kortaste dag 🌒  Det tackar jag allra varmast för ❤️🙏❤️

Nyårsdagar

Nyårsaftonen tog vi det sååå lugnt och vi hade det supermysigt. Vi åt en massa god mat, gick långpromenad tillsammans mitt på dan, tittade på tv och badade tunna på kvällskvisten 💦 
 
Västerbottenostpaj m. gräddfil, kaviar och rökta räkor till lunch 🥧 🍤 
 
Räkcoktail med avocado, mango och citron före badet
🍤 🥑 🥭 🍋  Den har vi inte gjort för sista gången ‼️
 
Gratinerad hummer (smör, vitlök, citron och panko👌) samt västerbottenostpaj efter badet 🦞 🥧 Gratineringen kommer jag prova på annat oxå 😋
 
Chokladpudding med färska bär till Nyårsklockan
 
Lite trist är det dock med folk som måste sabba andras nyår genom att smälla i tid och otid. Jag tror ju inte att folk i gemen är elaka utan att de går ut efter maten och fyrar av några raketer med ungarna, ungarna som förmodligen sover på 12-slaget... men jag tror detta hände 10 gånger mellan 17.30-22.00 och då är det inte kul. Bamse bryr sig inte men Rambo är nervös, sen vet jag att det finns livrädda katter, hundar och även hästar i området. Det finns folk som inte vet om problemen och det finns folk som vet om det men skiter i det. Finalen kom 00.42 då (och nu spekulerar jag bara för att få det begripligt) då antagligen fyllskallar som missat 12-slaget gick ut och fyrade av sina magasin, precis i samma stund som maken öppnade dörren för att gå ut och låta hundarna nattkissa efter den smälliga kvällen.

Idag, nyårsdagen, sov vi länge. Maken tog morgonpromenaden och jag jättedisken. Jag tog en lång promenad mitt på dagen medan maken gjorde annat.
 
 
Idag gick jag längs med sandåsen och funderade på om områdena med större stenar är rester av bosättningar eller "bara" lämningar från istiden. Vi har ju Stenby Skans precis vid Strängnäsbron och kungaborgen ett par km åt andra hållet vid Vårfruberga klosterruin. All sten inlandsisen en gång lämnat efter sig måste ha gjort det idealiskt för människorna att bygga sig försvarsmurar på högre höjder och bygger man uppe på en sandås är det ju inte lätt för anfallare att ta sig upp heller, eller...? Mina fantasier fick skena medan hundarna sprang lösa, jag njöt av äventyret och den sköna luften. Jag "såg" barn springa i backarna, kvinnor tvätta vid strandkanten och män patrullera åsen...
 
 
Eftermiddagen har ägnats åt tv och stickor.
 
 
Till middag blev det rester och jag älskar rester❗️Det blir nästan alltid nya smaksensationer och efter en festdag som igår är det bara att njuta för fullt 😋
 
Gjorde "cocktail-sallad" på leftovers som tillbehör till kvarbliven västerbottenostpaj
 
Mer tv och stickor innan efterrätten, en repris på nattens chokladpudding med färska bär 🍫🫐🍓
 

God fortsättning på Nya Året ✨💫 

RSS 2.0