Poff

Ja det var ju det där med rubriker. Idag har varit en hemmajobbarmåndag. För ovanlighetens skull har det varit lugnt. Alla listor är uppdaterade och verksamheterna igång, fonden som tagit många besökstimmar och extra tid i anspråk skulle vara inlämnad idag. Började dock dagen med provtagning igen på VC. Har fått kallelse till kirurgimottagningen på Mälarsjukhuset på onsdag och jag har absolut ingen aning om vad det innebär, men lever- och gallprover skulle tas inför besöket. 
 
Förutom jobb och provtagning hann jag montera spetsarna jag knypplat under helgen på glaskrukor. Det gick fort, ett tiotal stygn vardera. Innan knypplingen ikväll åkte jag och köpte en azalea till den ena för rosen jag köpte i fredags blev alldeles för liten så den behöll jag.
 
 
I förra veckan viskade en liten fågel i mitt öra att en av mina elever fyllde jämt idag men tänkte komma och knyppla ändå. Det ville vi andra uppmärksamma på något sätt så det blev en knypplad spets på en glaskruka och den matchande azalean. 
 
Lite svamp hann maken och jag plocka på em, den rensade jag klart efter knypplingen innan vovvarna och jag åkte upp till lyan. 
 
 
Nu ligger den på tork förutom de gula, för de stekte vi upp till middags-snitzeln. 
 
Sov gott, världen 🌍

Off

Finns inte så mycket att säga om helgen. Hade planer på att åka upp till föräldrarna och vara med på gudstjänst vid Estonia-korset, det var 25 år sen igår, samt hälsa på en kompis idag, men jag har inte orkat. Istället har jag tagit mig en lugn helg hemma. Maken har jobbat natt så jag har mest suttit och knypplat eller inte gjort ett skit...
 
 
...promenerat hundarna förstås...
 
Ragge fick hänga med på en sväng och välja ut en bra hasselkvist att ta med hem.
 
Gick långpromenad med maken i den regnfräscha skogen.
 
 
Inte mer. Sovit massor förstås... jo, tittat på en hel flock talgoxar som huserar i Ragnars voljär när han inte är där, så vi har typ en voljär full med talgoxar. 
 
 
Jag kan inte låta bli att lägga ut lite frön där mellan varven. 
 
Nej, läggdax 💤

4-timmars

...var upp och duschade vid sex men gick upp på riktigt vid åtta. När jag kom till bilen svor jag ve och förbannelse över hur vissa parkerat...
 
 
... hen hade flera meter framför sig så antingen var hen 1. dum i hela huvudet  2. har noll koll 3. är jävligt elak eller 4. något problem jag inte kan föreställa mig på rak arm. Men jag hade tre dm till bilen bakom så ut kom jag, förstås! Min egen åsikt är att jag har full koll på MIN bil och MIN bilkörning.
 
Började arbetsdagen kl 9 i Klockargården med sista inkomna fondansökan inför deadline 30/9, jagade reda på chefen för underskrift och åkte upp till Prästgården för att görs iordning för Handarbetsgruppen. Alltså, den här gruppen gör mig varm i hjärtat. Idag satt en kvinna rätt upp och ner med händerna i knät... - vill du knyppla idag? frågade jag... och det ville hon. En ny bokmask ser dagens ljus och one of many is missions completed.
 
 
Nu har vi två nybörjare och flera knypplare i olika stadier. Idag stickades det tröjor, dockkläder, vantar och sockor, det broderades, knypplades och nålbands. Och fikastunden är viktig för det är lika ofta där samtalen kommer igång och kontakter knyts.
 
 
Min volontär hade förhinder idag så jag var ensam ansvarig. Jag började plocka undan lite varefter folk gick, men när allt var undanplockat blev jag stående en halvtimme i angelägna samtal i dörren. Det är så här jag vill och vet att det fungerar! One of many missions completed.
 
Två kvällars arbete genererade en kompledig eftermiddag. Kom hem vid tre till glada hundar. Gick ut med dem en sväng och började sen sätta upp en spets.
 
 
Jag hade handlat lite grönt på vägen hem, maken hade tagit fram en fläskfilé så det blev grillat med grönt och kantarellsås i paviljongen före ett par timmars bad i tunnan.
 
 
Nu snarkar maken men jag tror jag ska ”kasta pinnar” en liiiten stund till...
 

9-timmars

Var i Prästgården kl 8.00 och hjälpte till med att göra frukost. Halv9 har vi frukost för oss som jobbar och kl 9.00 slår vi upp dörrarna. Det blev en bra morgon. Varje torsdag mellan 9-11. 
 
Vi får oxå vara här, men bara i hallen
 
Jag smet från disken efter att ha bett om lov att få göra det förstås. Åkte ner till Klockargården och lämnade ifrån mig två fondansöknkngsr för underskrift. Åkte upp till Lyan, bytte om och tog t-banan till Slussen.
 
 
I em har jag varit med på ett forskarseminarium på Ersta. Det är ett tag sen sist, men jag ville verkligen lyssna på Elinn Leo Sandberg när hon berättade om sin uppsats och få fick jag offra mötet med diakonerna i pastoratet.
 
 
Jag ångrar inte min masteruppsats på något sätt, men efterklok kan man vara. Jag ändrade mitt fokus som jag brinner för, från att försöka definiera utsatthet i ett diakonalt perspektiv, vems perspektiv som avgör och vad barmhärtighet innebär i sammanhanget, till att skriva om barmhärtighet i mitt eget kontrakt när jag blev tillfrågad om att bli kontraktsdiakon. Det var väl bra, men det svider lite att INGEN av cheferna iddes läsa den när den väl var klar. Det hurrades av den dåvarande kontraktsprosten och min högste chef då... men så omkom kontraktsprosten och situationen förändrades. Jag vet att minst några diakoner i kontraktet och ett par stycken i kyrkorådet gjort det, men det suger att ha lagt ner så mycket jobb på nåt som sen inte använts. Det har lärt mig att följa hjärtat hellre än att vara praktisk/”tro att man är nåt”.
 
 
Gav mig tid att spana in byggena runt Slussen på hemvägen. Vilket gigantiskt projekt! 
 
 
Skrattade gott åt ett meddelande jag fått... Kan bara föreställa mig vad telefonisten tänkt...
 
Satte mig direkt i bilen utanför Lyan och ringde igenom mina telefonmeddelanden. Åkte förbi hunddagis och lämnade in en present till en fröken som ska gå på mammaledighet.
 
Vad annars 🤷‍♀️
 
Fortsatte via McDrivethrouh till Smidig fötter varifrån jag struttat på lätta fötter efter bad, olika filar och fotmassage 👣
 
 
Lugn kväll i Lyan...

11-timmars

... var på jobbet strax före nio för att försöka hinna allt. Besöket kl 10 ringde sig sjuk och det gjorde att jag i lugn och ro hann förbereda sorgegruppsinformationen som jag lovade att ta för en kollega som blivit sjuk. Jag kan ju det mesta efter de år jag haft sorgegrupper, men det är ett tag sen nu och jag behövde uppdatera mig och ta reda på förändringarna. 
 
 
Gick upp till lunchmusiken i kyrkan och lyssnade på när en av våra duktiga musiker spelade moderna klassiker på orgel. Läckert att lyssna till Ted Gärdestad, John Lennon och Simon&Garfunkel på orgel! Sen blev det jordärtskockssoppa som vår nya duktiga husmor gjort. Supergott!
 
Besök kl ett, hembesök halv tre. Hann få bort resten av administrationen innan jag runt fem började göra ordning frukt och juice inför sorgegruppsinformationen. Träffade en ny medarbetare i sorg-arbetslaget från en annan församling och berättade lite om arbetet med sorg och sorgegrupper fram till besökarna började komma till kl sex. Informationen tog inte så lång tid, men nästan alla stannade kvar och fortsatte prata. Det kändes lika oväntat som bra.
 
Kom från jobbet strax före åtta. Åkte ett ärende åt sonen och sen blev det McDonalds ikväll igen 🍔🍟🥤 Hm...
 
 
Ikväll har jag läst större delen av en uppsats. Det ska diskuteras på ett forskarseminarium imorgon. Intressant studie för författaren beskriver kyrkans utgivande av ekonomisk hjälp med en metod som använder termer från teaterns värld. En ögonöppnare vad gäller makt och relation.... men nu ska jag sova. Fryser som en hund!

13-timmars...

...om man räknar arbetsdag alltså. Men det har varit fina timmar. 
 
Började dagen kl 6.00. Stekte kantarellerna från igår och unnade mig en härlig frukost - kaffe och kantarellmackor!
 
 
Hundarna är ff dåliga i magarna, eller åtminstone nån av dem för det var återigen skithögar i badrummet när jag gick upp. Det är nåt konstigt för de brukar säga till! Men nu är det tredje dan i rad och ingen av dem verkar må dåligt, de är pigga bägge två. Men maken är ledig och håller dem hemma.
 
Jag åkte iallafall direkt till jobbet. Det var lite köigt men jag landade i Prästgården kl 8.15 och hann ställa iordning till ikonmålningen utan stress. 
 
Tycker den ser bättre ut på kort än i verkligheten... men ikoner växer ju fram...
 
Knallade ner till Pang’s och åt lunch ute med bevingat sällskap. Mysigt.
 
 
Hann lagom tillbaka till mässan, möte därefter och lite admin innan jag åkte på friskvård - massage. Då himla göttigt. Tillbaka i Prästgården kvart över fem och började med kaffekokning till nästa ikonmålargrupp. Det är inte ”min” grupp men jag hade lite tid över. Pratade lite med kollegan när hon kom och knallade sen ner till kyrkan för att ta meditationen istället för en sjuk kollega. En angenäm arbetsuppgift.
 
 
Gick tillbaka till Prästgården och var med resten av tiden i ikonmålargruppen.
 
Det blev några penseldrag till
 
Åkte hem 21.15 och tog vägen förbi McDonalds. Ikväll har jag stickat klart sockor No12.
 

Kompledig måndag

Magsjuka hundar 🙄 När maken kom hem från nattpasset hittade han skit i både vardagsrum och badrum. Jag skickade honom i säng och gick upp och började svabba... Gick ut en långpromenad med dem och började småfixa med tvätt, disk och packning... ringde ett par arbetssamtal trots att jag tagit ledigt, men ibland är det mindre stressande än att låta bli. 
 
 
När maken vaknat tog vi fram räkor ur frysen och gick ut i svampskogen. Hittade bara ett par förtorkade trattisar men desto fler gula, fast bara på ett enda ställe. Gav upp efter en dryg timme. Satt i paviljongen och rensade, det var varmt och skönt. 
 
Efter räkorna åkte jag iväg till min härliga lilla knyppelgrupp. Timmarna gick fort då två av eleverna satte upp ny spets. 
 
Trollen sitter och tittar på varenda kväll när vi knypplar
 
När jag kom hem berättade maken att han hittat skit igen i badrummet... vi gjorde en omplanering! Jag åker inte upp till lyan ikväll, utan direkt till jobbet imorgonbitti. Maken är ledig så han har hundarna hemma ett par dagar sen hoppas vi att de är bra igen. 
 
Nä, dax för sistanaden, det blir både en tidig och en lång dag imorgon...

Biskopsvigning

Igår dop, idag biskopsvigning, känns på nåt sätt som de två ändarna på ett snöre... mellan hit och dit typ. Det var fantastiskt att få vara med om Andreas Holmbergs biskopsvigning i Uppsala domkyrka idag. Men ingen biskopsvigning utan begynnelsen i ett dop!
 
Onödigt vetande - perrong 3 på Stockholms central mäter ca 1200 steg från ände till ände och tillbaks! En låååång perrong!
 
Rosa biljetter till halv-VIParna, typ kontraktsdiakonerna 😁
 
Ärkebiskop Antje Jackelen höll ett fantastiskt tal/predikan. Att inte förhäva sig, de minsta ska vara de största...tänk så många vi är som skapar oss bilder av människor i vår omgivning och låter bilderna bli sanningen om människan. Så för vi ”sanningarna” vidare om hur den och den är och släpper inte in ”dom”. Jag tyckte det Antje sa var klockrent, detta är min vidaretolkning av det hon sa utifrån mitt nu alltså 🤪 
 
Kungen och drottningen lyssnade uppmärksamt!
 
Biskoparna i Borgåöverenskommelsens olika stift välsignade Andreas i hans uppdrag som biskop
 
Stolt som en tupp (?.. tupp? varför inte stolt som en höna? eller stolt som nåt annat struttande fjäderfä 🐓, genus-passus) besåg jag hur en av diakonerna i ”mitt” kontrakt var med och klädde Andreas i biskopsskrud.
 
Nästa vecka välkomnas Andreas som biskop i Stockholms stift 👍
 
Jag såg många jag kände igen. Pastor Kisanga från Tanzania tex, jag har bott hos honom under en resa 2007, men han var strängt upptagen med en kvinna som utövande sina kunskaper i swahili så efter en stunds kramsugenhet tänkte jag ”Asante, hakuna matata” och gick vidare. Ett par andra präster och diakoner vinkade och/eller kramades, bl.a E som var min praktikant för några år sen och vigdes till diakon i våras. Jättefin update! Alla ”mina” präst- och diakonpraktikanter är vigda till tjänst idag och jag är så glad och stolt att få ha följt dem på vägen på olika sätt. 
 
 
Jag hade sällskap hela dagen av bästa Laila, kontraktsdiakon på Essingen. Vi och ännu en kontraktsdiakon tog sällskap, köpte lunch/middag på Max som intogs på tåget hem.
 
Halloumiburgare!
 
När jag kom hem fick jag veta att någon av hundarna skitit inne på tre ställen trots 25-minutaren imorse. Son + flickvän hade torkat skit och rastat dem, och precis när jag plockat ihop mina pinaler ringde de att de var utanför lyan. Sonen kom upp och hjälpte mig plocka ner gardiner (för tvätt) och packning ner till bilen. 
 
En nyammad Wille var pigg och glad.
 
Körde via biltvätten i Östertälje....
 
 
Hemma packade jag in, gick ut med hundarna och konstaterade att Rambo skitit ner sin bur... ikväll har tvättmaskinen snurrat med ömsom nerskitna hundfiltar och dammiga gardiner. Jag har plockat ner torkad Roslags-svamp i barnmatsburkar, legat i soffan i det tilltagande mörkret och reflekterat. Älskar pompa och ståt i riten... men i slutändan är jag nöjd med att vara en underdog.
 
 
Jag har gjort min klassresa med allt vad det innebär. Jag vet vem jag är och var jag kommer ifrån, det kan ingen ta ifrån mig och jag är stolt över att ha följt med min far ner i källaren och skyfflat kol för att få värme på vintern som femåring, jag är stolt över att ha legat i samma säng som mina syskon och sparkat mig/oss varma kalla vinternätter på landet och snabbt kilat på utedass under mörka kvällar, att ha fått hjälpa min mor med att skriva in hennes översättningar av Cosmas på datorn när datorfenomenet var nytt på 90-talet och deltagit i hennes disputation 2006. Jag är stolt som det där struttande fjäderfät över både mina fantastiska föräldrar som lärt mig om livet och mina underbara barn som oxå lärt mig om livet. Att få barn som outbildad tonåring i 80-talets Botkyrka till att kunna stoltsera med 9 års utbildning i högskola/universitetet, snart 15 år som diakon, mamma till fyra vuxna barn och sju barnbarn idag. Jag vet vem jag är och vad jag kan prestera, ingenting kommer lätt, men utan din spegling är jag ingenting. Blott en ”ekande cymbal”. Värt att tänka på i ditt möte med ”den andre”. Vi behöver varandra, du och jag och allt levande - historiskt, symboliskt och helt enkelt existentiellt.
 
Tack för att du följt mig ända hit, till ”the bitter end”, nu ska  mina lyckopiller ut och nattkissa 💕

Dop-lördag

Vaknade som vanligt nuförtiden alldeles förtidigt. Gick upp och duschade men somnade sen om så himla gott! Snoozade kl 9.00 och fick sen lite brått, men det var den goda sömnen värd. Gick ut en sväng med hundarna och sen åkte vi på dop i Tyresö kyrka. Lille D blev döpt och min son fadder till honom. Allt var så fint och jag så glad att bli inbjuden av min sons kamrat. 
 
 
Smörgåstårtor och fika i Trollbäckens kyrka, den har jag aldrig varit in i förr. 
 
Sonen körde mig tillbaka till Lyan och jag gick långis med hundarna... inte lång som jag tänkt för den sköna nattsömnen till trots blev jag jättetrött efter dop och smörgåstårtor... men en skön promenad till Ornkärrsdammen fram och tillbaka via olika skogsstigar blev det.
 
 
Sen blev det soffslapp med en ny chokladsmak innan yngsta dottern kom för att hänga...
 
 
Sonen med flickvän köpte hem salladsrullar åt oss och det blev en kväll i tv-soffan och dokumentären om Kapten Klänning. Ruggig! Efter andra avsnittet gick son med flickvän och la sig, jag följde yngsta dottern till t-banan och knäppte det sista avsnittet själv.
 
😴💤💤💤

🧶

Härlig start på dagen och den fortsatte typ så. Vaknade tidigt, gick upp och tog en prommis med hundarna. La in lite packning i bilen till handarbetsgruppen på väg ut med hundarna, kom tillbaka en halvtimme senare och upptäcker att jag glömt låsa bildörren. I Hagsätra. Allt orört.
 
Handarbetsgruppen trevlig som vanligt.  En ny person som ville lära sig knyppla kom, hon hann nästan en halv bokmask. 
 
 
Hann köpa en doppresent på lunchen innan jag åkte vidare på hembesök. Hämtade hundar halv fem och slappade en timme innan jag åkte hem till änkan 2,5 timme.
 
Pillade loss fem fästingar från Bamse. Den som gömt sig på svansen är nog årets största... Trodde säsongen var typ slut.
 
 
Trött! Natti 💕
 
Verkar ha väldigt regelbundna vanor...

En rätt så lång torsdag

Var i Prästgården kl åtta och började rådda med frukost. Fick strax sällskap av husmor och sen fler kollegor. Intensiv mottagning idag. Åt lunch med husmor när allt var bortplockat och torkat. Mys.
 
 
Fortsatte ner till Klockargården för Torsdagsträff med jubilarer. Uppskattad underhållning med Lars Gunnar Wiklund. Han hade bla ett björnpotpurri då han skickade runt en nalle. Barnsligt och jätteroligt! Alla kramade gott på nallen, jag oxå.
 
 
Mitt em-besök kom aldrig men jag blev kvar med admin till strax efter fem då jag raskade på för att handla salladsrullar åt mig och sonen.
 
Inte orkat göra nåt särskilt förutom att sticka. Ringt änkan och bestämt tid för bouppteckning enligt förslag från juristen samt pratat med en Knyppelpinne om att knyppla soduko. När grabben kom hem tittade vi på två avsnitt Suits innan kvällspromenaden.
 
Over and out 🤘

En lång onsdag

Maken var snäll och körde mig till Mälarsjukhuset när jag bad honom imorse. Kände att jag inte orkade köra själv när jag varken fått äta eller dricka. Undersökningen gick bra och jag låg i det där magnetkameraröret i 45 minuter ungefär. Andas in, håll andan, dunk-dunk-dunk-dunk, andas ut... osv osv. Provsvar om ca en vecka.
 
Lite kul måste man väl få ha 🙄
 
Efteråt åkte vi till Ica Ekängen där jag raskt drog i mig två koppar kaffe och en räkmacka.
 
 
När vi kom hem var det dax för promenad och maken var inte svårövertalad att komma med ut i svampskogen.
 
 
På en halvtimme fick vi ihop en halv soppåse ungefär. Det fick räcka för maken skulle till jobbet och min arbetstelefon skulle gå igång.
 
 
Det ringde några samtal, men inte mer än att jag kunde rensa svampen, plocka ihop mig och åka upp till lyan. Stekte ett par rejäla svampmackor åt mig och sonen som vi intog till sista avsnittet av Orange is the new black. Gick ut med hundarna en snabbis innan jag åkte på knyppelkurs.
 
Farsta Gård
 
Ikväll har jag pratat med äldsta en timme. Känns fint 💕

🖌

Gick upp långt före klockan ringde. Lite spänd inför dagens första begivenhet... ikonmålarstart! Det har varit högt tryck på platserna men nu har vi fått några återbud så alla som vill och kan har fått plats. Har haft flera fina kontakter med personer som vill, men inte kan vara med. Jag har morgongruppen tillsammans med en lärare och en kollega ska ha kvällskursen med samma lärare. Vi har nybörjare och olika grader av erfarenhet i båda grupperna. Perfekt, kan inte bli bättre! 
 
Slipa, kola, teckna upp och börja måla flödigt...Det kommer bli en julkrubba. Detta är min ikon!
 
Det blev en jättebra uppstart! En dam kom 40 minuter före start och ville prata så det var så skönt att jag gick hemifrån tidigt så jag hade tid att möta. Det är för mig lika viktigt som aktiviteten, ibland viktigare. Husmor hade lämnat jättegod äppelkaka efter gårdagens surströmmingsskiva vilket blev så uppskattat. Vi har aldrig under förra terminen suttit och pratat vid fikat så länge allihopa tillsammans ...  och alla, både nybörjare och de som gick förra terminen, kom igång bra. Supertrevlig stämning överlag!
 
 
Åkte förbi Mc och köpte en BigTasty som jag intog i Lyan tillsammans med Ragnar innan jag åkte iväg på ett terapeutiskt samtal på em.
 
Upphör aldrig att fascineras av denna pelare...
 
Kom tillbaka till Lyan samtidigt som sonen kom från jobbet. Vi pratade lite innan jag tog mitt pick och pack, hämtade hundar från dagis och åkte hem med ett jobbsamtal i luren.
 
Gick direkt ut med hundarna, vek av den vanliga vägen i ett fåfängt hopp att hitta nya svampmarker, men hittade nåt annat. Fick av en granne när vi köpte huset här utanför Strängnäs, en bok om Tosterön i det historiska perspektivet. Vill minnas att här finns typ rullstensås och Sanda har sitt namn efter att inlandsisen legat här och gnagt sand av urberget. Boken kan mycket väl bli nästa läsprojekt...
 
 
...för även om det var jättenära hemma har jag aldrig gått just där förut, och det otroliga landskapet i form av skog och grön mossa var förrädiskt. Den mjuka gröna mossan växte på sten som inte alls var förankrad och fastlagd i nån grund. Flera gånger gick jag ner mig i hål och klev på sten som ruckade sig loss. Bara hundratals meter hemifrån! Vad mer har jag missat? Bäst som jag gick där och försökte hålla balansen ringde bästa kollegan och vi bestämde träff på söndag. Jag hann inte från stenen jag stod på innan mäklaren från visningen igår ringde. Jag hoppade av budgivningen som gått från 1.995.000 till 2.050.000... inga stora summor i sak, visst finns suget och ekonomin att flytta upp men jag har inte orken... När jag klev av stenen jag stod på välte den. Omen? Signifikativt? Symboliskt? Tolkningsfråga?! Oskadd gick jag vidare de få hundratals meterna hem. 
 
 
Ikväll har jag inte ens tänkt tanken att se tv eller att vara social. En grogg, en snurrande tvättmaskin/torktumlare och mina egna tankar. Maken tog bort en grej i pannan i fredags. Jag kör en återkoll på de mörka fläckar de såg på MR i maj imorgon. Förutsätter att allt är väl. Lever i nuet och njuter i det, i det som är livet och alla dess variabler. 

☕️

Himla svårt med rubriker! I synnerhet när det händer mycket om dagarna...eller ingenting.
 
Imorse hade sonen sovmorgon vilket betydde att vi åt frukost tillsammans. Det var mysigt. Sen åkte jag till tandläkaren och fick godkänt. Det var ju inte så länge sen jag var där akut med en spräckt tand, men nu var det årskontroll.
 
 
Åkte hem och fixade lunch innan jag åkte med kyrkgruppen till Vårby Gårds kyrka.
 
Ser lite tråkig ut på utsidan...
 
Jätteintressant invändigt. Arkitekten Harald Thafvelin hade en idé om kontraster. Trä möter sten, glödlampor möter kristallkronor osv. En av våra deltagare berättade att hon hört en guide säga för många år sen att kyrkorummet var byggt som en vikinga-hall... och det kan kanske stämma. Ett gammalt gravfält finns ju precis utanför dessutom. 
 
Mariastatyns skugga är lika iögonenfallande som statyn själv.
 
Thafvelins kontraster finns även i en diagonal. Ena delen av kyrkan är röd resp. blå. Detta är inget fotomontage alltså utan fotat på den diagonala linjen.

Jag blev kvar hos en kollega efter fikat innan jag fick skjuts tillbaka till Klockargården där jag jobbade en halvtimme till. Kom hem precis lagom till att åka upp till plan 8 på en visning. Underbar utsikt! Jag ska hänga med i budgivningen och se vad som händer...
 
 
Nä... John Blund 💤

Knyppelsöndag

Gick upp sju och famlade runt i husbilen tills maken bad mig dra upp gardinerna. Jag var uppenbarligen urkass på att smyga 😂 Kvart i åtta satt jag i bilen på väg till Kallhäll.
 
Hejdå svamparna! Vi ses hemma senare i veckan 💕
 
Idag hade vi köp- och säljdag i föreningen Knyppelpinnarna inför kursstarterna samt styrelsemöte som vanligt samband med medlemsmötet. En säljare hade tackat nej och en ringde igår och var jätteförkyld, men två var där. Försäljningen gick som vanligt i vågor. Jag köpte på mig fyra tunna glittergarner och en ”Lazy Susan”, knappnålar, grovt lingarn till mitt soduko samt mönster och ullgarn till stickade pulsvärmare med knypplad spetsinfällning. 
 
Scenförhänget i Kallhälls Folkets Hus
 
Körde hem en knyppelkompis och köpte en pizza på vägen till lyan. Stickade sockor och knäppte flera tidigare avsnitt av Animal Kingdom och ett Orange is the new black när sonen kom hem. Svärdottern och barnbarnet är på begravning i Finland. 
 
 
Bekki har gjort pastasås på hälften av sin skörd gulröd trumpetsvamp och det hade tydligen varit jättegott! Ser fram emot att hitta på nåt gott av våra 🍄
 
 
Kommer somna ovaggad... nu 😴💤💤💤💤

Lördag den 14:e

Vi gick upp rätt tidigt. Jag tog morgonpromenaden medan Janne gjorde frukost. Det var en rätt kylig morgon, en sån där morgon som får mig att tänka på trattkantareller. Jag gick till ”mitt” ställe och hittade lite, en hundbajspåse full! Satt och rensade den vud frukosten och la på tork.
 
 
Sen började vi jobba. Maken sågade och jag drog kvistar.
 
 
När vi varit igång ett par timmar kom sonen och yngsta dottern. Sammanlagt har vi tagit ner 14 stammar av främst gran och asp. Nu borde huset gå säkert för vinterstormar ett tag framöver.
 
 
Rebekka lagade trappen och hon och jag drog kvist och bar stock. På andranaden kom jag hem med 1,5 bajspåse full av det jag trodde var trattisar, men det visade sig under rensningen att hälften var rödgul trumpetsvamp. 
 
Det här är en fjärdedel av allt vi hittat.
 
Bekki och jag gick tillbaka till samma ställe och plockade varsin halv soppåse full av trumpetsvamp på en timme... Jag vet inte hur mycket vi fått ihop men det är många liter.
 
 
Sen var det dags för middag som mamma utlovat till kl 5. Efter middagen satt Bekki och jag och rensade svamp. Kvart i sju åkte ungdomarna.
 
För oss andra blev det tv en stund medan jag stickade klar mammas sjal.
 
 
Maken och jag tog sistanaden tillsammans. Vi är trötta och så nöjda. 

Fredagen den 13:e

Ja, den började på värst tänkbara sätt men artade sig riktigt bra vartefter den led. Fick ju veta sent igår eftermiddag att Prästgården skulle vara vattenlöst mellan kl7-14 så jag tänkte hämta termosar och åka ner till Klockargården för att koka kaffe och the... men på vägen till jobbet fick jag veta att en närstående fått hudcancer och då blev det för mycket helt enkelt. Jag  ringde en arbetskamrat på Öppna Förskolan och fick komma dit istället. Hon kokade kaffe och the samt fixade en dunk vatten medan jag spydde galla över tingens ordning, svor och grät en tår. Fick hjälp ut till bilen av en annan arbetskamrat, gick förbi receptionen som hjälpte mig få kontakt med vaktis som kom uppcyklande med ett gäng vattenhinkar så vi kunde använda toaletten.... sen blev det bättre och bättre. Bara det att ha så fina arbetskamrater!
 
 
Jag hann ställa iordning innan damerna kom till handarbetsgruppen. De började droppa in strax före kl10 och vi blev 14 st idag plus en fotograf från IKON, kyrkans nationella bildbyrå. Han var jättetrevlig och gick runt och fotade oss, material och lite i huset. Han satt oxå med på fikat där husmor gett oss en god citronkaka.
 
 
Husmor kom förbi med surströmmingsburkar och annnat ”gott” inför surströmmingsfesten på måndag så jag kunde informera henne om vattenläget och min oförmåga att fixa disken. Det skulle hon fixa på måndag 💕
 
Precis innnan gruppen kom blev jag kontaktad av polisen som ville hålla ett förhör med mig, de skulle återkomma kl13 och det gjorde de. Det gällde en konfident som blivit misshandlad. Jag ringde på ett telefonmeddelande oxå och fick kontakta kommunen då ett då hemtjänstföretag vägrade hämta ut medicin och personen ifråga låg hemma med lunginflammation! Vad är det för fel på folk???
 
Av den tilltänkta komplediga eftermiddagen blev inte mycket kvar. Jag hämtade hundar vid två och packningen därefter, svängde förbi tankomaten och Mc och satte mig med ett långsamtal i luren på väg upp till Roslagen. Här har maken fällt träd och jag har släpat grenar hos mina föräldrar. Inte en vinter till med oro att det ska blåsa ner träd på deras hus under vinterstormarna!
 
 
När det började bli mörkt åt vi middag tillsammans med föräldrarna och tittade på tv en stund innan maken och jag tog sistanaden tillsammans. Vi kommer sova gott inatt för det har jag bestämt 🌕
 

En ganska vanlig torsdag

Började arbetsdagen med frukost i Prästgården. Inte lika högt tryck på diakonin som förra torsdagen, men fler gäster. Tog min lunchlåda när allt var klart och tänkte åka direkt till hembesöket... men vi hade sagt halv ett-ett och klockan var bara tolv så jag unnade mig faktiskt en rast på övervåningen. Jag la mig i en soffa och tog det lugnt. Så skönt! Jag har varit så trött hela veckan!
 
 
Sen åkte jag ner till Klockargården med fondblanketterna som fyllts i under fm innan jag åkte på hembesöket. Idag stannade jag lite längre än vanligt. Dels hade jag inte bråttom, dels började det spöka på övervåningen när jag skulle gå så det kändes bättre att stanna kvar en liten stund till.
 
Hämtade hundarna osv osv och tog det lugnt en stund till innan jag åkte hem till änkan. På vägen dit satt en ekorre mitt i vägen. Jag stannade framför den och slog på varningsblinkers medan jag gick framför bilen och försökte mota bort den. Antingen var den sjuk eller så hade den fått en smäll från nån tidigare bil för den vinglade runt innan den kurade ihop sig mitt på vägbanan. Min första impuls var att lyfta upp den, men så kom jag och tänka på bett och sjukdomar... Jag daskade den lätt i ändan och strax hoppade den iväg ner i vägrenen. När jag reste mig igen upptäckte jag att en buss stannat och spärrade vägen i motsatt färdriktning och en kvinna i en mindre bil spärrade vägen utåt vägrenen på min sida ... Det kändes som ett fin och samlad räddningsinsats för lilla Kurre. De vinkade åt mig medan jag hoppade in i bilen. Hoppas det gick bra för ekorren sen.
 
 
Efter några timmmar hos änkan åkte jag till lyan och gick ut med hundarna, pratade lite med sonen och virkade.
 
Har fått ett sms från receptionen att vattnet avstängt i Prästgården flera timmar imorgon fm ... morgondagens bekymmer!

En hyfsat vanlig onsdag

Idag är det 14 år sen jag vigdes till diakon!
 
 
Det har hänt otroligt mycket under de här åren, både gott och mindre gott, men allt oerhört lärorikt.
 
Började dagen i Prästgården. Fixade med mail och telefonsamtal medan jag väntade på ett besök som inte dök upp... men kvart i tio började herrarna dyka upp i tid för Herrklubben. Vi har fått två nyanmälda så nu är vi elva sammanlagt. 
 
 
Idag åkte vi till Lida. Vi tände grillen och mer eller mindre rykte ut ungdomarna som hade friluftsdag och satt och åt lunch i vindskyddet. Korv med bröd, kaffe och kakor, känsla av friluftsliv🌲 Vi hade fått låna nyckeln till kyrkan på Lida. Där spelade min kollega upp ett godlyplay som herrarna fick reflektera över. 
 
Åkte och lämnade tillbaka kyrknyckeln i Tumba och sen till Prästgården med termos mm medan kollegan fick köra tillbaka herrarna i kyrkbussen.
 
Åter på jobbet spontanbesök, inbokade besöket uteblev så  jag blev klar med administrationen tidigare. Passade på att gå hem, handla, äta middag och ta det lugnt en stund innan kvällskursen i knyppling på vackra Farsta Gård som jag ska gå nu tio gånger.
 
 
Ikväll är jag riktigt trött 💤 Godnatt världen 🌍

En väldigt vanlig tisdag

Vissa morgnar börjar bättre än andra. Kan man bli på annat än bra humör när man får snacka med Wille vid frukost?
 
 
Möte på kommunen på morgonen följt av besök på jobbet, lunch, mässa, personalmöte, avstämning inför morgondagen, admin och handla inför morgondagen.
 
Gjorde squashplättar till middag åt mig och ungdomarna. Spenderade kvällen med virknålen...
 

Manic måndag

Börjar veckan med att vakna ”för tidigt”... som vanligt kan jag väl nästan tillägga. Skulle vara fastande inför provtagningen idag som skulle göras inför bukröntgen nästa vecka så det var lixom ingen idé att gå upp och börja dagen heller. Gick upp och duschade, kollade sociala medier, sen smög jag iväg kvart i åtta för att inte dra igång hundarna.
 
Hemma igen halv nio, då gick vi någorlunda-långis under hotet av regnskurar och sen blev det gofrukost med bacon, ägg och kaffe. 
 
Idag har huvudet känts som en påse micropop på hög värme i micron. Det är så mycket som ska kommas ihåg! Innan jag satte på arbetstelefonen kl 10.00 hade jag packat för knyppelkursstart i Strängnäs ikväll samt en knyppelkurs jag ska gå i Farsta. Det är mycket pryttlar till höger och vänster och det har hänt att jag åkt iväg på kurs utan vare sig nålar eller pinnar... och det är jätterörigt att bo på två ställen, ansvara för en kurs på jobbet och en hemma samt nu gå en själv oxå!
 
Sen jobbet. Flera telefonsamtal. Är nu helt knökafullbokad två veckor framåt, men så är det en fond många vill söka som måste sökas före 30 september. Ett samtal blev lååångt, men då satte jag på högtalartelefonen och virkade under tiden. Har så mycket lättare att hålla fokus när jag har nåt för händerna. Bokade in en föreläsare och skickade massa mail, bokade rum, projektor osv inför det. Ikonmålarmailet gick iväg förra veckan och nu kommer svaren. De flesta är glada och tackar men nån har fått förhinder så då måste listorna ändras...
 
 
På lunchen gick jag långis med hundarna. Letade svamp och hittade massor, men inga jag ville plocka. Det blev lite lingon istället.
 
 
Solskyddet till Willes barnvagn blev lagat och fixade snabbmiddag till maken kom hem, varmkorv och spenat. Han försvann till jobbet med husbilen i lördagsmorse och kom hem strax före fyra idag. Jag satt och pillade på mina glaspärlor under middagen, de blev riktigt fina när jag putsat lite på dem och fått bort glassplitter från trasiga pärlor och lera från mandrillerna. Maken och jag fick en timme tillsammans innan jag åkte till terminens första knyppelkurstillfälle på ABF i Strängnäs. Jätteroligt att träffa mina fina elever igen!
 
Har haft mina pärlorna blöt ett par dagar. Hoppades att leran i hålen från mandrillerna som gör att pärlorna inte bränner fast skulle bli lättare att slipa bort, men nope. Får fråga ”fröken” om tips... 
 
Nu är jag uppe i lyan. Har pratat lite med sonen och ska försöka komma till ro nu... 💤

Hästgos-söndag

Idag klev jag upp vid sju alldeles frivilligt! Mötte upp min barndomsvän och åkte iväg på utflykt till hästhagen. Jag var ju upp till henne ett par dagar i somras och fölvakade men det blev inget föl, inte då... men för två veckor sen kom han: vackra Lazaro!
 
 
Vi fotade massor förstås...
 
Systrarna och lilleman 💕
 
”Moster” och äldre föl
 
Efter nån timme åkte vi hem igen.
 
 
Hundarna fick en ordentlig skogspromenad och de kunde springa lösa. På svampromenaden igår funkade inte det. Jag höll på att kliva i färsk älgspillning när jag kom upp i skogen och strax efter brakade det till 15-20m längre bort. Jag vände och gick åt ett annat håll medan jag förde lite oväsen, sen vände jag tillbaka... men när vi gått 50 meter doftade det starkt av älg och jag vill inte träffa älg i skogen med mina pitbullwannabes! Är man ensam kan man kliva åt sidan men mina små söta älsklingar går ju till attack! 
 
 
Svampen hamnade på macka imorse efter jag fått veta att torkade gula kantareller kan bli beska.
 
Kvällen ägnas åt virkning...
 

💤-lördag

Vaknade till när makens väckarklocka ringde kl 5.40, ruskade på honom eftersom han sovit med hörselproppar då jag tittade på tv inatt. Hörde nånstans långt borta att han låste dörren en stund senare. Gick på toa halvåtta... och vaknade kl 11.05!!! Jag fick bråttom ut med hundarna, men de hade ju sovit gott de med...
 
 
Har tagit det allmänt lugnt hela dagen. Virkat och plockat lite kantareller på en av vovvenaderna...
 
 
De ligger på tork nu... och jag virkar på...

Åsså en fredag

Jobbade en timme i Klockis innan jag åkte upp till Prästgården och fixade inför Handarbetsgruppen. En så himla trevlig uppstart! En kvinna kom med melon-bål (alkoholfritt såklart) och när vi satt och njöt av detta kröp det fram att hon fyllde år idag! Såklart vi sjöng jamåhonleva och hurrade 🎶
 
 
Vi njöt oxå gårdagens rester i form av brieost och skrädmjölsdrömmar. Vilken fest!
 
 
Efter en snabb lunch åkte jag på hembesök. Kom sent eftersom handarbetsgruppens uppstart blev så himla trevlig, men när jag sa att vi kan väl boka våra framtida besök kl två istället tyckte hen att ”nejdå, vi säger halvtvå för jag vet att du kommer kvart i pga allt annat viktigt du gör... ”. Det kändes så sympatiskt ❤️
 
Hämtade pinaler i lyan, hundar på dagis, undvek E4 då olyckor och köer utlovades... men efter 30 minuter vid rödlysen och köer på Tullinge/Grödingevägarna stannade jag vid naturreservatet vid Moriaberg och promenerade hundarna...
 
 
Ikväll har jag lagat squash-plättar! ...och så har vi badat tunna.... Försöker hänga med i Pelikanfallet ...

Lång torsdag <————>

Började arbetsdagen med Diakonal Frukost i Prästgården. Det kom fler än förra torsdagen. Jag var ensam diakon idag och satt i princip hela frukosten med olika ärenden. Det är en angelägen syssla. Lika angelägen som jag tycker att kvällens återträff med Värmlandsresenärerna är. Diakoni är inte bara att jobba med ekonomi, missbruk och psykisk ohälsa, det är oxå att motverka ensamhet och osäkerhet samt att skapa trygga miljöer när den fysiska hälsan sviker på ålderns höst.
 
En av återträffsdeltagarna hade fångat mig på bild i Erlandergården.
 
Snittar, varmrökt lax med färskpotatis och slungade grönsaker, pannacotta och drömmar på skrädmjöl.
 
Husmor hade gjort god mat som vanligt, bildspelet snurrade och samtal utspanns. Västergötland röstades fram till nästa års resa.
 
Mellan frukost och återträff i Prästgården jobbade jag ett par timmar i Klockargården. En ny deltagare anmälde sig till Herrklubben och två till ikonmålningen. Jag hann oxå bjuda in in en föreläsare till nästa kontraktsträff för diakonerna, skriva välkomsbrev och maila/skicka det till båda ikonmålargrupperna varav morgongruppen är knökfull nu.
 
 
Efter att disk och undanplockning åkte vi hem, jag tog en sväng via Klockis med projektor och duk. Make och hundar väntade i lyan och strax efter kom sonen med familj... Mys-pys med båt- och semestersnack samt virkning. Sista sjalen för säsongen är på g 💕
 
PS Mitt jagande efter remissen av röntgen av bukspottkörteln i tisdags gav resultat! Idag ringde de om tid för röntgen!

Oj-onsdag 👩‍👧‍👧

Maken åkte på jobb på morgonen men jag tog det lugnt större delen av dagen. Plockade ihop mina pinaler och åkte till dottern för att vara barnvakt till kvällen.
 
Jag har stickat sockor åt lilla familjen samt virkat en väska och en sjal åt dottern...
 
 
... men hade inte satt fast handtaget. Det fick jag hjälp med av barnen... men lite disträ som man kan bli när man har mer fokus på att vara mormor och inte hur saker och ting ska vara gjorde att vi nitade dit handtaget lite  fel 🤪
 
 
A-ja, jag går använda min kreativa sida och fundera ut nån lösning på problemet. Annars gick allt bra. Jag hade god hjälp med både matlagning och hundpromenerande.
 
 
Efter avslutat värv åkte vovvarna och jag till lyan och bänkade oss framför tvn en stund med son och svärdotter. Lagom laddad för jobb imorgon.
 
Godnatt världen 🌍

Aj-tisdag 🤕

Idag blev jag kvar hemma. Har haft ont av och till i galltrakten under sommaren men väntat tålmodigt på remissen till ny röntgen av bukspottkörteln och de mörka fläckarna de skulle kolla upp i augusti. När värken gjorde sig påmind igen under kvällen och natten bestämde jag mig för att stanna hemma och jaga läkaren. Jag behöver inte gå igenom förmiddagens olika turer bland mottagningar som inte svarar och avdelningar som stängt telefontiden, men jag har iallafall fått mailadressen och skickat iväg ett mail till överläkaren som gjorde slutanteckningarna efter inläggningen i maj, så nu kan jag bara hoppas att få besked snart. Vem vill ha okontrollerade mörka fläckar i magen hur länge som helst? 
 
Fotot taget  i maj
 
Har i övrigt mest tagit det lugnt. Maken hittade gula kantareller på andranaden så dem har jag suttit och rensat utomhus. Det blev varsin himla god kantarell-macka. Hösten har sin tjusning oxå... 
 
 
Jag har bett om en varm badtunna och det har jag fått. Maken har huggit ved och eldat så den är varm nu. Värme är alltid bra mot värk tror jag, oavsett var man har ont...

Pärlmakerimåndag 🍡

Har haft en härlig kompledig dag på Pärlmakeriet. Jag har gjort ca 100 mindre pärlor i 9 färger som jag hoppas kunna använda i höst till en soduko jag ska knyppla. Rafflande fortsättning följer förhoppningsvis.
 
Mandrillerna är fixade, glasstavarna utvalda, sen är det ”bara” att forma i lågan och lägga i brännugnen 👍
 
Pärlmakeriet
 
Har haft fint sällskap hela dan 💕
 
Efter avslutat pärlmakardag åkte jag hem till föräldrarna som inte bor särskilt långt därifrån. Det blev en mysig kväll med prat, god mat och Minou-promenad.
 
 
Hemvägen bjöd på hagel, rådjur och broöppning. Livet är en spännande resa... 
 

Sönda 🧶

Jobbat på efter listan. Har laddat ner Värmlandsbilderna på stickan. Det är lite omständigt då jag har iCloud på telefon men inte datorn, så jag skickar mina bilder från telefon till Facebook och sen kan jag plocka ner dem på datorn och stickan. Får fixa nåt snabbare alternativ nångång men är så hopplöst ointresserad... Skrev överklagan och mailade till jobbmailen.
 
Plockade fram mina glaspärlor och lät mig inspireras. Hade inte rätt verktyg och material för att göra det jag ville, men det blev ett par örhängen iallafall. Kollade igenom boken om Lampwork. 
 
 
Maken hade åkt till jobbet för att lämna beredskapsbilen (han har haft beredskap hela veckan efter kontorstid) så jag åkte in till stan och hämtade honom från tåget. Vi handlade på vägen hem. Vi blev bjudna på squashplättar av vännerna på Gotland och jag är numera innehavare av receptet. Så himla gott med bl.a mandelmjöl och dill!
 
 
Har stickat lite, både ute i paviljongen och vid tvn. Hade hoppats på svampplockarväder men regnet har vräkt ner, och när det inte gjort det har det ändå varit alldeles för blött. 
 
 
Har mailat kallelse kursstart till mina knyppelelever, nästa måndag kör vi igång! Jag har själv anmält mig till en knyppelkurs så hösten kommer förhoppningsvis gå i knypplingens tecken.
 
 
Dotterns väska hinner jag imorgon.
 
Det blir väl inte så mycket mer än stickning och tv ikväll. Inte dumt alls 😃
 

RSS 2.0