Fresta kyrka

Bamse somnade tungt igårkväll... fick lyfta in honom i köket...Imorse vaknade jag kl 8.00, åt frukost med Bamse och gick sen ut med honom en timme. Vi träffade en fruktansvärt söt Chax (blandning mellan Chihuahua och Tax), sen kom Zinja och återseendet var kärt.Jag försökte fixa till mitt utseende och gav mig av norrut, mot Fresta kyrka. Jag pratade ju med JD i fredagskväll och jag tänkte att jag nog gärna skulle vilja åka och lyssna på honom, han skulle nämligen predika i Fresta kyrka idag under sin praktik där. Han var jätteduktig och det var jättekul att vara där, att jag tog mig iväg och faktiskt hittade denna lilla by! Träffade dessutom en klasskompis från Ersta som oxå gjorde sin praktik där + min f.d svåger som numera är kyrkoherde där. Fika på kyrkbacken efteråt så jag fick tillfälle att prata lite med dem.


Fresta kyrka


Fresta ligger i Sveriges mest runtäta område och har flest runstenar av alla kyrkor
på sitt område


                    
                     Altarspetsen var virkad i tunt garn


Vi tände ljus för Norge

Nu har jag varit ut en långsväng med Bamse igen. Han är lite slö men verkar inte deppig längre, han är i familjens centrum.

Nu ska jag göra lite... tvätta och städa djurrummet kanske? Skriva matlista, packa, fylla i kontraktet till Bamses dagis och så... huh...

Åter i Roslagen

Skjutsade Janne till en bilfirma i Västberga, han har köpt ny bil! En svart Laguna, fräsch till tusen!Åkte upp till Roslagen, var där halv två ungefär. Ett kärt återseende med lilla Bamseplutt, han var helt tokig och rusade mellan mig och bilen där jag hade småfåglar och sköldpaddor. Jag har nog aldrig trott eller tänkt på att Bamse upplevt alla djuren som flockmedlemmar, han bryr sig inte så mycket och när han bryr sig har han skällt som tokig. Nu brydde han sig massor... och bilen blev jätteviktig.

När vi packat upp sköldpaddornas utebur gick Bamse in dit och vägra gå ur, han skulle ligga hos paddorna en stund och han slickade dem så varsamt...

                     

Mamma lovade att ta hand om mitt olivträd oxå... hon har ett stort själv och en jättefin citrus så mitt lilla träd ska nog trivvas där under semstern.

                      

Efter god mat och en trevlig eftermiddag med föräldrarna var det dax att åka hem. När jag packat ur bilen gick jag en lång runda med Bamse, han började nämligen med att rymma och vägra komma in, massor av ställen han måste pinka in när han varit borta. Sen fick han ett ordentligt bad. Han har trivts på landet och fått lov att skita ner sig. Skitiga hundar är lyckliga hundar, efter badet låg han och skakade i soffan så jag la en handduk över honom... han har inte varit jättelycklig sen han kom hem. Saknar nog sina kompisar även om han var väldigt ivrig att komma in i bilen för att följa med hem...Sitter och tittar på Kommisarie Gently, ska gå ut med Bamse Bus snart... och mörkt är det, så här mörkt var det inte när jag gick ut med honom för två veckor sen...

Dödssynder och heliga dygder

Det blev ingen "Matrevolution" inatt, jag somnade rätt gott efter att ha läst lite bloggar, mina egna från sommarens jobbperiod ... och några andras som jag inte hunnit med på ett par dagar.

Vaknade när Janneman kom hem en stund efter sju imorse, han har jobbat dubbelpass - eftermiddag och natt. Han har två pass kvar men jag vaknade till semesterns första dag. Det känns på riktigt nu och jag kan njuta av det. Riktig semester efter halvmesyrer pga sjukskrivningar och annat jox. Det känns som jag har förtjänat den och inte bara är ledig ändå... om nån kan förstå skillnaden? Jag är nog egentligen mest glad över att känna att jag kan jobba igen, och tycka att det är KUL!

Kunde inte somna om när Janne trynade in så gott, gick upp istället och tänkte att jag kanske skulle försöka ge mig iväg til Roslagen och följa med mamma på Roslagens största ideella loppis och kolla om jag kunde hitta 1. spetsar 2. böcker om makramé... men jag valde att avstå. Ögat var svullet och jag hamnade i soffan, gloendes ut på gråvädret och snurrande tankar.

Jag har ju provat på LCHF och det har gått åt skogen. Fick hjälp av en internetkompis att se mitt verkliga problem - sockerberoendet. Det är jag glad över. Nu kan jag angripa problemet från en annan vinkel. Men så kom mina tankar in på de sju dödssynderna kontra ett av mina ledord för närvarande - balans. Balans och självrespekt är något jag bestämt mig för att försöka leva efter för att kunna hitta en sund livvstil. Lite varför jag hamnade i just dödssynderna är väl det där med fett ... och frosseri. Osökt ... och ogenomtänkta tankar, så jag slog upp dem på Wikipedia. Frosseri ja...dess motsats i dygderna är avhållsamhet. Om man under medeltiden skulle leva som en god människa skulle man passa sig för Högmod (storhetsvansinne, fåfänga), girighet, vällust (otukt, begär), avund, frosseri, vrede (hämd) och lättja. Dess motsatser i dygderna är ödmjukhet, generositet, kyskhet, medmänsklighet, avhållsamhet, tålamod och flit.

Genast sätter hela min varelse igång med att analysera och fundera och försvara... För dygderna kan ju bli verkliga dödssynder de oxå, enligt mitt sätt att se... så BALANS och SJÄLVRESPEKT!

Högmod kontra ödmjukhet. Ja, människor som är fåfänga och har storhetsvansinne är jobbiga att umgås med. Titta bara på Oslo-massmördaren som just nu är sinnebilden för högmod. Han tror han är hjälte och går i spetsen för ett krig och en ny era där vi ska kämpa för vår "rena vita ras". Vilka rättigheter han gett sig själv! Men ödmjukheten då? Den kan bli lika illa när den går till överdrift och tar sjukliga proportioner. Att vara så ödmjuk att man tappar sin identitet och agerar dörrmatta är för mig en lika stor dödssynd. BALANS! Att vara så fåfäng att man uppskattar sig själv och samtidigt så ödmjuk att man uppskattar alla andra... är inte det bra?

Girighet kontra generositet. Giriga snåla människor är ap-jobbiga. Att inte ha pengar är en annan sak och ingår absolut inte i begreppet girig, men att konstant höra något tjata om hur dyrt det är eller försöka betala sin egen nota på nån annans dricks, det är vedervärdigt. Men generositet kan oxå slå över. I synnerhet hos vissa föräldrar som försörjer sina egna vuxna barn till överdrift. Att hjälpa till är väl inget konstigt, att ställa upp gör vi gärna. Men när jag i arbetssammanhang kan möta äldre personer som lämnar i princip allt till sina vuxna arbetande barn eller sparar till ett arv på sin egen hälsas bekostnad. Att vara generös ska inte heller vara självutplånande! BALANS! Vi hjälps åt. Jag delar med mig av det jag förmår och jag tar inte emot det jag inte behöver när givaren egentligen behöver det själv. Det är väl inget konstigt med det. Och ger du en generös dricks till servitören så ska inte jag säga "oj vad mycket han får" och sen bara betala en mindre del av min egen nota eftersom det ändå låg pengar på bordet. Gåvan var inte till mig! Då ska inte heller du som givare hålla käft utan säga det, gåvan var till servitören, han förtjänade den!

Vällust kontra kyskhet. Att leva ut sina begär kan väl vara okej till en viss gräns. Att aldrig skada någon när man själv har ett behov... kontra en påtvingad kyskhet som t.ex innebär celibat. Att förföra grannens fru, eller ta för sig av en omogen människa - må vara barn, ung eller vuxen, att "sno" bästisen kille, det är helt galet. Men en sund sexualitet som innebär att även tjejer tillåts att njuta av sex, och då menar jag frivilligt och otvunget, utan att bli illa ansedd och skitsnackad bakom ryggen vore väl idealet. Det glider lite in i ...

...avund kontra medmänsklighet. Att tillåta både andra och mig själv att vara den vi är ämnad till. Det gäller förstås alla dem som kan ta eget ansvar, att de ska tillåtas göra det. Avund är en svår sjukdom i mina ögon. Visst kan man vara lite sotis utan att man faller i en dödssynd för det... men att vara för medmänsklig... jag har svårt att hitta en dödsynd i det faktiskt. För mig innehåller ordet så mycket människorespekt och så mycket mänskligt lika värde vilket oxå innefattar allt levande.

Frosseri kontra avhållsamhet. Frosseri... ja det är ju inte så bra. Men när man frossar för att man behöver tröst. Tröstätning alltså... var ligger synden i det? Jag ser ingen. Den som tröstäter behöver stöd. Avhållsamhet som tex fasta är bra, men när skönhetsidealet säger size zero ... då är avhållsamheten sjuk... och då pratar jag inte anorexi för det är en annan sjuka man behöver stöd för att komma över. Man kan ju frossa i annat oxå, tänker jag. Maniska samlare tillexempel... men det är ju oxå en fråga om stöd då allt som går till överdrift ofta har en bakomliggande brist hos människan. Man samlar, äter, överdriver för att kompensera ett behov i själen. BALANS! Pratar vi mat kan fett i LCHF-kosten vara den räddande komponenten... det var här mina tankar började ju. För en annan är det pulver och choklad-barer, för en tredje tallriksmodellen osv... det viktiga är att hitta sin egen balans i  hela livet som inkluderar kosten och kroppsrörelsen.

Vrede kontra tålamod. Ja... alla blir vi väl riktigt pissed-off mellan varven. Att låta vreden ha ett sunt utlopp tycker jag är helt ok. Jag har under veckan som gått tyst "förbannat" en och annan socialsekreterare, men i slutändan gör de flesta ändå ett bra jobb. Förhoppningsvis jag oxå. Jag kan ju faktiskt inte veta om alla mina konfidenter är sanna mot mig och jag kan inte veta hur den socialsekreterare jag har i andra ändan luren har blivit bemött under timmen innan jag ringde upp. Jag behöver inte ta reda på sånt, analysera och snoka. Allt har en orsak och allt behöver inte bero på mig eller den andre i just den stunden. Vi är dynamiska varelser med känslor och vi upplever hela tiden. Att beväpna sig med tålamod, erkänna att man själv har brister och söka en konsensus tycker jag brukar fungera. Efteråt är vreden bortblåst och man har hittat en lösning alla kan leva med. Ingen är helt nöjd men alla är oftast lättade.

Lättja kontra flit. Hm, jag måste påminna mig om att detta var deviser man levde efter i det medeltida katolska samhället. Jag tror inte det finns lata människor. Man kan vara lat ibland, men människans överlevnad är beroende av arbete och vi arbetar. Det samhälle vi lever i idag är ett i historien ny konstruktion och jag tror inte vi riktigt hängt med, lika lite som våra kroppar hängt med i kostförändringen. Att lämna bort sina barn, tappa kontakten med annan släkt och sitta på en stol och knappa med fingrarna är inte naturligt. Idag måste vi lämna bort barnen, väljer vi att vara hemma utan inkomst straffas vi med att hamna utanför samhällets tygghetssystem och pensionen uteblir... och många får sköta jobb som de inte är ämnade för bara för att nån annan tycker det passar den... det tappar man arbetslusten på. Visst måste vi alla göra saker vi inte gillar, men en vanlig bot mot lättja förr var just meningslösa sysselsättningar bara för att det var så farligt att sitta still. En person jag mötte på en utbildning för ca 10 år sen berättade att när hon var barn och var hos äldre släktingar på sommaren fick hon och kusinerna börja dagen med att flytta på gödselstacken. Det var bara att greppa grepar och spadar och skyffla på. Morgonen efter skulle gödselstacken tillbaka. Jag kan tycka att vi är på väg tillbaka till det synsättet i Försäkringskassans fas-program... blir vi mindre lata av det? Eller bara mer förnedrade?

Jahaja... nu har jag försvarat mitt frosseri och fått utlopp för mitt högmod... kan vi säga! Solero och Blue Moon kvittrar på och undrar varför inte de fått nån frukost... det undrar min mage oxå. Och vad ska jag säga? Jag har inte haft tiiiid, jag har semester och måste filosofeeeera!

                

Jag återkommer, var så säker.....  


                                                                                                             BUH!


Vilken kväll det blev!

Jag var grymt trött när jag satt här för ett par timmar sen och funderade... men så ringde jag Linnéa, packade ihop Ragnar och hans grejor och gav mig av. Linnéa och Bella hade varit med alla barnen på Skansen och nu skulle Justin få sova över hos kusinerna så det var fullt ös när jag kom. När jag klev ur hissen hoppade tre barnbarn och en mamma fram och skrämde vettet ur en stackars mormor, sen blev det burbygge. När jag pratat med mamman och pappan en stund ropade barnbarnen in sin gamla mormor i vardagsrummet, de ville att mormor skulle titta på filmen med dem, och så fick mormor lite fredagsmys oxå i en skål. Efter en stund var det läggdax. De små hade stirrat på mig för att visa att deras ögon inte var trötta efter att ha tittat på alla djuren på Skansen, men jag tror nog att den här mormorn hade rätt, ögonen var väldigt trötta och tårarna var inte långt borta när allt kom till kritan. 

             

Mormor pussade på sin fågel och smet iväg från tre nakna barnbarn med varsin tandborste i munnen, alla på rad i hallen... SÅ SÖTT!


                      

Känns sorgligt att lämna ifrån sig mina älsklingar, men jag är så oerhört tacksam över att ha föräldrar och barn som tar hand om djuren när jag känner för att smita hemifrån! Ragnar får bo hos Linnéa och hennes familj under hela min semester. Imorgon hämtar jag Bamse hos föräldrarna och lämnar samtidigt sköldpaddorna (Esmeralda och Kautchuk) och småfåglarna (Solero och Blue Moon)... nu har Bamse varit på "kollo", nu får de andra djuren "semester".

På vägen hem från Linnéa passerar man Tensta och Rinkeby samt avfarten till Spånga kyrka om man ska hem till oss. Jag jobbade ju där 2005-2007. Det slog mig att det var väldigt länge sen jag hörde av JD. Han var ungdomsledare när jag jobbade där och var med till Tanzania 2007. Jag hade hans nummer kvar och chansade på att ringa. Han hade kvar sitt gamla nummer och vi pratade i 1,5 timme! Jag visste att han gick i präst/diakon-tankar... men blev ändå jätteförvånad när jag fick veta att redan var inne i antagningsprocessen för att bli präst! Vad tiden går fort ibland! En annan ungdomsledare som jag oxå tänker ringa upp snart är färdig socionom (eller så blev hon det i juni?) !!! De är inte mina "pluttisar" längre utan i högsta grad unga vuxna! Men under tiden jag pratade ikapp med JD så hann jag hem, parkera och sitta en stund på uteplatsen. Det prasslade i löven och fram kom en igelkottsunge!Den smet undan och kom fram igen på ett annat ställe...

                           

All trötthet är som bortblåst... det blev en så himla bra kväll! Men jag tror jag ska gå och lägga mig ändå. Läsa lite i "Matrevolutionen" kanske? Jag behöver börja om. Har fått en internetkompis hjälp med att inse att jag är helt och hållet sockerberoende. Kanske blir det lättare att bekämpa mitt sockermissbruk under några lediga veckor när jag inte behöver ställa ett enda krav på mig själv... mer än att rasta hunden och vara snäll mot min make förstås, vilket kan räcka om jag blir extra lättretlig under tiden!

Sköt om er! Det ska jag fortsätta med!

                                                                           

Sista arbetsdagen...

Sitter i vardagsrummet och fundelerar... Nu börjar det! Den efterlängtade ledigheten med inga detaljbestämda planer... bara sjön på måndag, sen får det visa sig...

Var på jobbet vid 9.00. Vi var inte många där alls. Började med en liten debriefing för att kolla hur upplösningen blev för killen som sov utanför dassdörren igår, jag var ju bara kvar till polisen plockat upp honom efter 1,5 timmes ringande till SOS Alarm. Kollegan berättade att en ambulans hade ringt på expeditionsingången en kvart efter polisen åkt iväg. Man blir lite mörkrädd när inte vårt larmnummer funkar bättre. Nu var det inte så akut, men när man ringer en andra gång efter en timme och de säger att de varit hos oss så känns det inte tryggt. Och att sen ambulansen kommer efter nästan 2 timmar i fel ingång... men de kom och frågade iallafall!

Ett besök kl 10.00, i övrigt bestod dagen av administration. Information till mina kollegor om saker de kan behöva veta när de kommer tillbaka, avslutade några ärenden, överlämnade ett till en annan, ringde, skrev ut olika papper och sorterade in dem där de skulle vara. Åt lunch ute med Janne som kom förbi. Sist åkte jag till sjukhuset och hälsade på samma person som förra fredagen, pratade lite om livets slutskede och masserade kliande fötter igen. Åkte hem när denne ville sova. Nu har jag storhandlat på zoo och funderar på om jag ska orka iväg till Kallhäll och lämna Ragnar hos Linnéa. Jag har en del att syssla med innan vi kan ge oss ut på den blå böljan, så det gäller att planera för både det praktiska och för att orken ska räcka.... ska ringa Linnéa och bestämma mig NU!

                                                                                     

Våldsamt och hotfullt...

Trist med sant.

Jag var omåttligt trött imorse. Tog det lungt och åkte till jobbet vid 10.00. Janne hade jobbat em, sovit kvar på jobbet för att jobba dubbla pass idag - fm och em - han kommer hem vid midnatt. Bekki var ute sent och slarvade och sov över hos en kompis... och jag tog det förbajat lugnt imorse. Lite administration före lunch, jagar ff socialsekreterare, lunch ute med två kollegor och sen började jag förbereda för hembesök. Av en speciell anledning gick jag upp i kyrkan för att be en vaktmästare kolla till en grej efter jag gått iväg, men däruppe var det problem. En kraftigt påverkad person hade varit aggresiv, kunde inte stå på benen osv och mina kollegor hade ringt polis. Personen verkade lugna sig i min närvaro, medelålders runda kvinnor kan ju ha den effekten ibland ;O), så jag gick och ringde mitt hembesök om att jag skulle bli lite sen. Ett par utfall hann personen med innan denne somnade tungt. Det tog 1,5 timme och tre samtal till 112 innan polisen kom! Vid andra samtalet en timme efter det första sa 112 att polisen tittat in i kyrkan men att det var lugnt där... i helsike heller! Vid det laget hade jag hjälpt personen in på toa men personen hade ramlat och inte kunnat ta sig upp så vi hade hjälpt denne att komma ut på golvet och nu sov personen tungt utanför toadörren, eller om denne var medvetslös visste vi inte. Efter ytterligare 30 minuter ringde min kollega 112 för tredje gången, men då ringde jag 11414 till närpolisen samtidigt, då sa de att de hade en bil på väg ...sen ringde SOS alarm upp och frågade om vi ville ha en ambulans oxå men det tyckte vi polisen kunde få avgöra om de äntligen var på väg... och äntligen kom de, fick personen på fötter med en del hjälp och iväg till sjukhus.

                                                                     

Sen halvsprang jag iväg till mitt hembesök. Hon hade bjudit in en sjuk vän oxå så det blev trångt och gemytligt på balkonen i solen. Efter en dryg timme fick jag lätta igen och gå tillbaka till kyrkan för att hålla öppen dörr innan mässan halv 7. Det blev en lugn fikastund med bara tre gäster... men när vi sen hade mässa hände det saker. Precis före mässan kom en person och ville tända ett ljus vilket denne förstås fick, men sen kom vaktmästaren på personen att försöka pilla upp bössorna i kapphallen, bössorna för Hela Världen och den på bokbordet. Jag hörde konstiga ljud utifrån kapphallen där jag satt och när jag hörde ett brak var jag på väg att lätta och springa ut.... men då blev det tyst och jag trodde att vaktis antagligen bara tappat nåt, men sen fick vi veta vad som hänt. Eftersom personen hotat vaktis med att "ta hand om honom när han kom ut" så valde jag att larma kyrkan med honom och följa med till ett ställe där det fanns folk omkring honom på väg till bussen...Spännade att jobba i kyrkan! Förra veckan var det ju dogfight och slagsmål!

Nej, nu ska jag plocka pajen ur ugnen och åka iväg till båtklubben för att släppa ut min son. Han har tappat bort bilnycklarna och kommer inte hem. Taskigt att låta honom sitta med låst bil och en liten båt i sjön hela natten...

Jaja.....

Shit pommes frites!

                                                                                  ... vad jag är TRÖTT!
      

Sov hur gott som helst inatt, men nu är jag så förbajat trött igen. Antagligen laddar jag för ledighet och jag längtar verkligen nu. Gårdagen var, som sagt, fantastisk. Att ha börjat jobba igen är kul, i alla fall så här långt, men det tar tid att komma upp i arbetskondition igen! Jag har varit borta från jobbet i över 2,5 år! Idag var jag på jobbet till halv tio och administrerade fram till lunch, skrev bla en utvärdering över bussresorna. Åt lunch ute med tre kollegor och hade sen ett sorgesamtal innan jag åkte iväg på ett hembesök. Handlade på vägen hem och kom hem strax efter fem, tog ut fåglarna. Satt och glodde en stund, ringde mamma och diskuterade hämtning av Bamse och lämning av fåglar och sköldpaddor. Värmde frysta crepes till middag och började sedan frossa i olika kaksorter jag köpt, fick i mig körsbärspaj från igår oxå. Satte mig vid TVn, men minns inte vad jag tittade på, började titta på en engelskspråkig Wallander, men det gick bara inte! Wallander pratar svenska och inget annat! Nu har jag kollat igenom lite mail och tänker nanna... skulle nannat för länge sen men har försökt hålla mig vaken för att få sova till 8.00 iaf. Imorgon jobbar jag till 19.30 så jag vill inte gå upp för tidigt om jag ska ha bra ork till dess.

Nej, nu sängen!                                              

Favorit i repris - Lövstabruk

                     
                      Besökare i vår trädgård tidigt i går morse

Igår blev det alltså en s.k favorit-i-repris. Jag fick förmånen att än en gång hänga med på bussutfärd till Lövstabruk. Vi var många färre personer än i torsdags så de hade skickat en 18-personers-buss och det blev en gemytlig stämning på bussen. För mig blev förstås allting en så gott som exakt återupprepning av torsdagen, med samma guide och samma mat, men vad gör det när det var så bra? Skillnaden blev väl att jag hoppade över glasutställningen och gick upp till Hantverkets Hus där jag köpte en keramikmugg och ett par örhängen som jag får lägga in bild på senare. Vädret var vackert till skillnad från i torsdags. I torsdags var det enda uppehållet i regnandet under den timme vi hade fri tid vilket kom passligt, men igår hade vi vackert väder hela tiden utom när vi hade andakt i kyrkan, då åskade det och blixtrade så det nästan överröstade prästen. Det blev lite spännande! När vi kom ut hade vi uppehåll igen och när vi fikat på bussen åkte vi hemåt, då körde vi ifatt regnet, hemmavid vad det vackert väder igen när vi landade vid kyrkan halv 7.

             
               Guiden var klädd i tidstypiska kläder (1700-tal)


Herrgården i solsken


                    
                     Här är ovädret på ingång!!!


Utsikt från bussen på hemvägen

Jag blev så katastrof-trött på hemvägen att jag slumrade till ett par gånger. Bekki var på väg hem från en shoppingrunda på stan så jag väntade utanför kyrkan till hon kom så gjorde vi sällskap hem. Hon lagade fruktsallad till middag åt mig och jag gjorde sedan bigarrå-paj. Vi fick flera liter bigarråer (eller körsbär eller klarbär) av bondens fru i söndags. Ska försöka att göra lite saft på dem, tror jag. Pajen blev iaf jättegod. Jens kom förbi och hade turen att få smaka en bit. Janne jobbar som en häst just nu.

Men jag somnade tidigt, kl 22.00 gick jag ner efter CSI Miami, minns inte hur den slutade eller ens att jag stöp i säng. Hade satt klockan på 8.00 men vaknade strax efter 7 vilket tyder på att jag borde vara hyfsat återställd.  Nu ska jag pallra mig iväg till jobbet. Sorgesamtal, hembesök och telefonsamtal står på agendan... men det känns att semestern närmar sig, jag är mer än småtrött nu!


Svårt att åka från Sanda igårmorse, var tvungen att stanna till och titta en stund. Gräsmattan har blivit så fin och det är såååå rofyllt!

                   
                    Scampi Indiana på Skebohof! Mumma för scampi-älskare!

Måndag

Gick upp 20 över 6 imorse och åkte från landet vid 7.00. Var på jobbet kl 9.00 och jobbade med mina ärenden + förberedelser till morgondagens bussresa fram till lunch. Köpte en rostbiffwrap till lunch och hade besök kl 1, samt ett externt samtal kl 2. När jag kom hem åkte Bekki och jag tillbaka till Högdalen och åt Scampi Indiana på restaurang Skebohof medan hon berättade om sin resa till Turkiet.


                     

Vi handlade på väg hem och nu sitter vi och softar vid TVn, snart ska man väl krypa i koj för imorgon är det bussresa till Lövstabruk igen. Men en liten stund till ska jag sticka på Änglas tröja....

En söndag olik alla andra

Sov länge och såg sen gudstjänsten från Oslo domkyrka. Har hållit mig uppdaterad om det som hänt i Norge via datorn och TVn hela dagen... undrar över det där med internet, makt och ideologier. Samtidigt har jag njutit av att sitta ute i den svala blåsten och jag har kunnat brodera ostört under hela dagen. Är snart klar med "Indianflickan och vargen".

                 

Stickade klart framstycket på Änglas tröja imorse och har börjat på bakstycket. Den ser enorm ut och undrar lite över storlekarna. Thyras tröja ser oxå stor ut... men vi får se.

Vi är kvar på landet. Ska sova nu och gå upp tidigt imorgon och åka till jobbet härifrån. Måste hem och sminka mig och hämta kragen bara så jag tänkte starta härifrån runt 7.00...

Sov gott.

En lördag på Sanda...

Natten var otrolig! Janne kom från jobbet en stund efter midnatt och när blixtarna började lysa upp himlen strax efter tog vi ut en extramadrass på altanen och la oss på den... och tittade upp mot himlen. Efter 40 minuter gick vi in, lagom tills ovädret var över oss.

                        
                         Bild från internet

Men det drog över rätt snabbt. Vi vaknade vid 9.00 efter ganska precis 8 timmars sömn. Tog det lugnt, åkte in till Strängnäs och handlade lite smått och gott, fikade på Laura´s, åkte hem, jag broderade och Janne körde trimmer, fixade middag.

Kvällen har vi tillbringat hos bonden och hans fru. Vi har pratat mycket om Kuba, de ska ju flytta dit så fort de får gården såld. Hela dagen har vi oxå hållt oss uppdaterade på det som hänt i Oslo. Det känns så nära. Monica bodde ju där i två år helt nyligen och även om jag inte varit på Utöya så har jag och Monica gått mycket i centrala Oslo när jag varit där... känns overkligt. Att otäcka saker händer i världen vet vi ju, men när det händer i välkända miljöer blir det verkligt på mer än det intellektuella planet. Hungersnöd, torka och tsunamis kommer nog inte hända i Stockholm under detta år, men bombdåd och dödskjutningar är numera i vår verkliga närhet, det kan hända på Drottninggatan eller på Hagsätra torg imorgon. Den mentala beredskapen höjs.

Janne sover... och jag ska väl lägga mig bredvid... eller lägga mig på rygg på altan och titta på stjärnorna....

Upponervända världen...

Tog sovmorgon, jag kunde ju det, och var på jobbet till 10.00. Ringde upp personer som ringt på min telefonsvarare och på diakonimottagningens telefonsvarare... och samtal som uppföljning på ärenden, nya och gamla. Fullt upp att göra men ingen stress ... Åt lunch med en kollega på en sushi-restaurang, fixade lite smågrejer, bla inför tisdagens utflykt som oxå går till Lövstabruk men med bara halva styrkan gentemot igår ... sen åkte jag på ett sjukhusbesök, en person som är rätt dålig. Personen hade besök när jag kom men jag blev snart ensam besökare. Kunde inte göra så mycket... inte förneka tillståndet och massera personens fötter då de kliade väldigt, antagligen av dålig cirkulation. Personen var trött och jag hjälpte denne att få lite vatten och vända på kudden så det blev lite svalare, personen sov innan jag kommit ur rummet.

Hemmavid packade jag, åkte och tankade, sen tog jag mig ner till Sanda med fåglarna, Bekki skulle sköta sköldpaddorna över helgen. Nu har jag suttit här och dels följt rapporteringen från Oslo, skulle vilja veta mer om Utöja med det är väl ff katastrofområde och man kommer inte in. Otäckt! Har oxå sett en jättespännande dokumentär om hudfärg. Den svarta är den ursprungliga som skyddar mot UVB-strålningen, men den vita är en evolution för att släppa igenom det livsviktiga D-vitaminet och alla ljusare färger är en anpassning till förmån för folkvandringar och den mindre UVB-strålning än i Rift Valley vid Afrika och ekvatorn och mänsklighetens vagga. Jättespännande och mer komplicerat än min enda mening.

                        

Ska fortsätta sticka på Änglas tröja... och vänta på Janne som kommer runt midnatt.

Sköt om er! Ni är viktiga!


Förbi Fjuckby! (eller bussutfärd till Lövstabruk)

Vilken härlig dag! Strax efter kl. 8.00 var jag på jobbet och kollade att allt var med, dvs deltagarlistor, frukt och dricka, sen kom bussen och folk fick gå på i regnet så gick jag sen runt i bussen och prickade av folk, vi blev nästan full buss. 

                              

Sen rullade vi iväg mot Tierps kommun och Lövstabruk. Fjuckby åkte vi aldrig igenom, men det var nog årets mest speciella ortsnamn jag stött på hittils. Jag funderar alltid över hur namn kommer till liksom. Vi åkte förbi Lena och Lena kyrka oxå... är det en kvinna som gett  namn till orten eller vad?

Före Uppsala gick jag och prästen runt med frukt och dricka vilket nog var bra, för vi fick lunch först kl 13.00 och det kändes lite långt. När vi kom upp fick en en guidad tur, först runt i kyrkan som och sen herrgården som tillhört släkten De Geer. I kykran finns den världsberömda Cahmanorgeln, som jag tidigare inte hört talas om, men den var magnifik!


                        

En historia från den guidade visningen på herrgården kommer jag nog inte glömma i första taget och det var den om tavlan med älgen!

                 
                     Herrgården

På 1600-talet var en av överklassens stora nöjen jakt... och älgar var ett rätt sällsynt djur i Uppland, men en av baronerna lyckades skjuta en. Det fanns ju inga kameror på 1600-talet så han bad att få sin trofé avmålad och sände huvudet och ett ben till en konstnär de brukade anlita... men denne hade aldrig sett en älg! Han gjorde så gott han kunde, han tog proportionenra från hästen (se jägaren i vänstra hörnet!!!)... och resultatet blev kanske inte vad baronen tänkt. Baronen skickade konstnären att måla av älgar i ett älghägn under ett halvår, sen blev han åter tagen till nåder och fick måla en tavla som baronen blev nöjd med.

                  
Köket

Efter lunchen hade vi lite fri tid och det fanns några bodar och utställningar att kika in på. Glasutställningen tyckte jag var fantastisk. Efter en bussfika (pulverkaffe och bulle) rullade vi sen hemåt och landade vid kyrkan halv 7. Alla verkade mycket nöjda och glada trots regnet som följt oss under hela dagen.

Från glasutställningen:
           


På hemvägen från jobbet hämtade jag in en granne för lite ost, kex och vin, det blev middag för mig. Bekki skulle ut med kompisar men jag hoppas få höra om hennes Turkiet-resa ikväll.

Nu ska jag till jobbet, har tagit ut lite komptid nu på morgonen för även om det var jättekul så blir man trött. Idag, nya äventyr!

Bra dag med lagom att göra

Mm, tycker alla dagar varit så sen jag började jobba. Fullt upp utan att det blivit stressigt, det är det perfekta livet det! Har jobbat lite med mina klienters ärenden idag, lite ringa, lite skriva, lite prata, sen sommarcafé i Hagsätra kapell. En herre som jobbat som lärare i SFI (svenska för invandrare), kunde ryska och rest runt i Afrika kom och berättade om olika kulturer.... intressant men kanske liiite långt.


                             

Janne hade fått jobba över, han hade lovat fixa middag åt mig som skulle jobba senare än honom , men nu kom vi hem samtidigt. Han bjöd ut mig på sushi och det tackade jag glatt ja till. Sen körde vi en bil som hans arbetskompis köpt av en granne till oss, till hans jobb så de kan hämta upp den ... och på vägen in till oss fastnade vi hos en granne.

Inatt kommer Bekki hem från Turkiet. Janne har lagt sig och jag har en 11-timmars arbetsdag framför mig imorgon så jag ska försöka knoppa in nu oxå... bussresa till Lövstabruk med ett drygt 40-tal personer. Det ska bli skoj!

                                   

Som en spärrballong

                               

Hörni kära LCHF-are... ska det vara så här? Eller har jag för bråttom? Magen blir större och större och vikten ökar.... är det en reaktion på kostförändringen? Jag har hållt på 1,5 vecka ungefär. Min värk är så gott som borta, men magen har antagit enorma proportioner, jag är så uppsvälld! Ska jag ta bort allt fett förutom det jag steker i och typ rödmjölk i kaffet? ...eller rättar det till sig? Jag är ff trött oxå... så trött att jag igår, när jag skulle handla, köpte en förpackning havrebollar som nu nästan är slut *SKÄMS*. Det blev inte bättre kan jag säga... Jag försöker ha tålamod med mig själv och berättar för mig att det är en tuff omställning att börja jobba oxå, det måste få ta tid när man varit borta så länge. Jobbet funkar utmärkt, men jag är trött... inte struma-trött, men trött så jag har ingen ork att ta hand om tvätt-berget och åka och träna när jag kommer hem, typ...

                                               

Nu ska jag kraga på och åka iväg. Har två långa och spännande dagar framför mig! Musikcafé och bussutflykt till vallonbruken! Mitt jobb är roligt, tacksamt och omväxlande!

Bekki kommer hem från Turkiet inatt, Jens är på väg till Liseberg i Göteborg, Linnéa har semester och kom nyss hem från Gotland, Monica har tre jobb och Bella har drygt tre veckor till lill-kickan föds, Janne och jag jobbar 1,5 vecka till sen har vi semester... Livet är roligt, spännande och omväxlande!

Full tisdag

                       
När jag gick till jobbet imorse hade jag bara en sak i almanackan... mässa med påföljande personalmöte. Innan dagen var slut hade jag försökt bistå i ett tufft och svårförstått skuldärende som verkar helt sjukt från början till slut, eftersom min kollega är sjuk fick jag överta ansvaret för torsdagens bussutflykt som för mig var ett blankt kort som jag nu skaffat förhoppningsvis all viktig information om, samt pratat med en frivilligkraft om ett annat ärende jag ska försöka fixa på fredag och bokat om torsdagens hembesök till nästa vecka... dessa grejer upptog dagen till kl tre... Mitt jobb känns meninsfullt! Kvart över tre gick jag hem. Onsdagen och torsdagen kommer bli rätt långa dagar så jag kan lika gärna ta ut lite tid i förväg som i efterhand. Gick till blomsteraffären och köpte en sån där ring som porslinsblomman ska kunna slingra sig runt, hämtade ut ny astmamedicin på apoteket och köpte mjölk på Konsum. Sen åkte jag hem och tog ut djuren, satte på en diskmaskin och började läsa instruktionen för den själv-vattnande krukan. Då kom en hundkompis och undrade vart vi tagit vägen.... vi blev sittande på vår altan och pratade över en timme. Hon med hund i knät och jag saknar min "bebis" ännu mer... men han har det mycket bättre i Roslagen nu när vi jobbar, det är bara så!

               

Sen blev det äntligen av att jag planterade om porslinsblomman och satte mig sen att sticka lite. Blev klar med Thyras tröja igår så nu är det Änglas tröja jag påbörjat. Ringde Gullvi´s sybehör för att kolla när hon har semesterstängt och hon öppnar igen 1 aug, då ska jag köpa mer garn, svart till Justin och mer rött till Änglas och Thyras matchande stickade byxor.

Nu har jag lagat lite mat och plockat ur diskmaskinen, sköldpaddorna har fått gå in och Kautchuk har fått sitt antibiotika... ska plocka in fåglarna, duscha och sätta på en tvättmaskin innan jag sätter mig för att softa vid TVn en stund tror jag... Janne mekar bil och Jens verkar styra kosan mot Nacka igen... Imorgon kommer Bekki hem från Turkiet!

Himlen är blå! Mys och må!

Dogfight

Vissa dagar är mer spännande än andra. Idag har jag haft ett bra tempo på jobbet. Ensam diakon pga sjukdom, men det har varit helt lugnt. När mitt besök skulle komma hade vi två killar på mottagningen som skulle fixa fönster så jag fick snabbt jaga rätt på ett annat rum, lånade en semesterledig prästs rum så det gick bra. Ringde några samtal till socialtjänsten och lyckades äntligen reda upp en situation som tyngt en klient ett tag, bokade in ett hembesök och fick tag på en frivillig som hade oväntat besked om en annan frivillig jag sökt, sen lunch. Efter lunch funderade jag ett ögonblick på vad jag skulle göra innan samtalet jag skulle ha externt, men jag behövde inte fundera länge för då började nån skrika utanför fönstret. Jag försökte kika ut men såg inget och olivet fortsatte så jag sprang bort till receptionen... såg en av våra präster utanför kyrkporten så jag valde att gå ut och ställa mig bredvid honom.

                           
                           Bild från internet (Google)

Det hade varit ett hundslagsmål, en amstaff hade bitit unghund av större modell i benet så den hade ett rejält köttsår, någon hade varit i slagsmål med väktare och både näringsidkare och "gänget på torget" var i upprorsstämning. En man satt i kyrkporten med en golden retriever och den blödande unghunden som jag inte vet vad det var för sort, såg ut som en tanig rottweiler eller trubbnosig dobberman, men jag tror inte det var det, möjligen en blandras isåfall. Polisen kom och vartefter tiden gick och man fick höra alla möjliga vittnens historier, alla ville berätta för alla. Antagligen så var det två barn som var satta att passa de två hundarna som nu satt med en främmande man i kyrkporten. Unghunden hade slitit sig och rusat mot amstaffen som gått till attack och flera människor hade gripit in och lyckats sära på dem. Mannen i kyrkporten hade varit en av dem som lyckats rädda undan unghunden och valt att söka skydd med de båda hundarna där. Ägaren hade kommit och velat ta hem sina hundar och plåstra om unghundens skador själv, men då hade folk ingripit och menat att unghunden måste få veterinärvård och då väktarna ingripit hade slagsmål utbrutit. Allt redde upp sig tillslut och polisen körde den skadade hunden till djursjukhuset med dennes matte medan husse fick gå hem med den äldre retrievern till barnen.

Min uppgift i det hela blev att försöka lugna, informera, mota undan folk som ville in och titta på den skadade valpen (vi tyckte den fått tillräcklig chock och inte behövde en folksamling runt sig där den låg), plåstra om en blödande väktare, hämta vatten och avstyra ytterligare bråk... När alla gett sig av hämtade jag fuktiga handdukar och tvättade bort blod inne i kyrkporten. Unghunden hade blödit en del och det hade smetat ut på dörren och väggen till kyrka och reception samt så hade det blivit en del kladd på marken. Vänliga människor hade gett hundarna lite godis och vatten så jag tog reda på det, tog godiset till amstaffen som satt med "gänget på torget" och klappade om honom lite. Han hade fått ett sår på benet han oxå, men det tvättade vi av med en antiseptisk servett. Sen gick jag över med vattenskålen till de näringsidkare som varit över med den till hundarna som legat i kyrkporten. Pratade lite med både torg-gänget och näringsidkarna för alla var fortfarande upprivna men jag kunde lugna dem med att polisen hade koll och unghunden var på väg till sjukhuset och det skulle definitivt inte dö av sina skador. Det var ett köttsår och så var den stackaren nog lite chockad, men det skulle gå bra bara han skulle få lite omplåstring och kanske lite antibiotika med tanke på sårets storlek.

                 

Ganska lagom till två var jag på väg till det samtal vi valt att förlägga externt på ett fik längre bort på torget. En kaffe latte och en smörkrämsgroda var på sin plats efter äventyret och då upptäckte jag att händerna skakade. Det var skönt att personen jag träffade var den det var för jag kunde slappna av berätta vad som hänt och vi kunde ta saker och ting utefter det.

När jag kom hem valde jag att inte tänka så mycket utan lät mig styras av lustprincipen. Fåglarna fick komma ut, jag lirkade i Kautchuk hans 3ml antibiotika med banansmak, fixade en stund med spetsarna, klippte porslinsblomman och lagade mat. Janne och Jens jobbar med en av våra mindre båtar och de får värma när de kommer hem. Jag tänker sätta mig vid TVn!


Orkade bara göra om arken till de nyaste spetsarna jag gjorde i Vadstena,
de andra kräver lite mer engagemang så det får vara till en piggare och
mindre "spännande" dag (klicka på bilderna för större bild)

                         
                          Porslinsblomman har växt in min min virkade gardin, tänkte klippa loss
                          den när den slutat blomma, men den slutar inte blomma. Har nu satt
                          skott i vatten och imorgon orkar jag kanske plantera om den i den 
                          själv-vattnande krukan oxå... eller så går jag och gör det NU! Basta!

Livets efterrätt

Vaknade rätt sent idag oxå, vid tiotiden... Konstaterade att Jens kommit hem och sovit i sitt rum. Han ville sova en stund till men Janne och jag gick upp och började fixa. Bella med familj skulle komma över och Rickard skulle hjälpa oss med seg-datorn så vi ville ha rent och snyggt där han skulle jobba. Sånt där är bra för jag tvingades ta mig igenom min "betalda räkningar"-hög och konstaterade att i denna enorma hög fanns endast ett papper jag trodde det kunde vara bra att spara på. Räkningar och fakturor från 2008... det var ju då jag drabbades av "smällen" och det har alltså inte gjorts sen dess. Jag dammtorkade allt och Janne kom efter med dammsugare och skurmopp, underbart! Sen började jag laga fläskfilégryta i långa banor.


                                  

Vid tre kom Linnéa och godisarna som ville hälsa på hos mormor och leka med sin kusin, strax efter kom Bella och hennes lilla familj. Vi började med att äta och sen satte Rickard och Janne fart i källaren.

                
                  En del av vår familj

Jag var omväxlande med döttrarna och omväxlande med barnbarnen... Ragnar fick komma ut och härja en stund oxå. Barnbarnen fick plocka av våra vinbär och äta upp alla smultron de kunde hitta, de tyckte det var jättegott. I övrigt roade de sig så fint på egen hand...


Filosoferar på en gräsplan i området

                       
                        Plockar smultron


Plockar vinbär

                
                 Studerar sköldpaddorna


Efterrätt: glass med grädde, chokladsås, banan och maräng


               
                Ragnar i rosen

Ängla fick ett litet förtroendeuppdrag. Hon är väldigt förtjust i blommor just nu och är dessutom väldigt duktig säger Linnéan... så hon ska få ta hand om trollet Truls som bor i sin koja (plättar i luften) så han klarar sig tills efter semestern. Hon verkade gilla uppdraget! Tillochmed så mycket att hon gick med att fotas tillsammans med blomman och Truls!

            

            
              Trollet Truls som bor i min "Plättar i luften"

Nästa gång ville Justin ta hand om Truls... men vi får se om han kommer tillbaka eller om han får bo kvar i Änglas rum ...

Nu är huset tomt och tyst igen. Jens har tvättat och dammsugit sin bil så det blev så fin och väldoftande. Nu är han och spelar bowling... Bekki har simmat en piratgrotta nånstans i Turkiet idag, nu är hon på klubb. Ska bli skönt när hon berättar mer imorgon på Facebook. Janne försöker sova, det har jag oxå gjort men vi har nog båda sovit väääldigt bra i helgen för vi kan inte koppla av riktigt. Nu är tvättmaskinen snart klar och då ska jag göra ett försök till, annars får det bli lite handarbete. Thyras tröja är klar och ska sys ihop... men jag hoppas kunna somna för denna vecka lär bli lika spännande och intensiv som förra veckan.

Och för dem som sprack av nyfikenhet om vi skulle kamma hem storvinsten igår kan jag berätta att vi håvade in 35 kronor. Fem lotter med fem kronor och en med tio - alla Femman, Triss var helt vinstbefriade!

             

För nu: sov gott och sköt om er!

Lite lördagsgodis

Idag har vi varit ute litegrann, fåglarna har varit ute hela dagen (ja... sen vi vaknade dvs vid 12-tiden vill säga :O/ ) och sköldpaddorna fick vara ute till det började hällregna. Då tog jag in dem, fåglarna satt under tak) och började knepa och knåpa med Kautchuks penicillin med banansmak. Började med att ge honom lite gurka vilket han började äta, men när jag sprutat en droppe penicillin på den slöt han ögonen och knep igen munnen så det blev stört omöjligt. Då skar jag upp ett par skivor gurka och la på ett litet lock med annan god sallad och satte in det i transportburen, med sköldpadda, men tji, han VÄGRADE! Så då började jag "djurplågeriet" igen. Ställde honom på högkant och droppade en fjärdedels milliliter i taget i näbbkanten så jag såg att det långsamt rann in. Tog 20 minuter igen. Han knep, jag envisades... misstänkte att mycket av det aldrig hamnade i magen så jag blandade ut nån milliliter i dricksvattnet och ett par i maten. Visserligen äter Esmeralda oxå, men jag tror inte hon tar skada av lite penicillin. Hon kanske har samma infektion fast utan symptom, de lever ju ihop!

Jobbade på i vardagsrummet, tog en paus och släppte ut Ragnar en stund. Han fick klättra runt en stund i vår Flammentanz.


                    

Ragnar gillade nypon-karten som börjat bildas!


                    
                     I år har vi fått TRE päron i päronträdet! Vi får se om fåglarna tar dem
                     innan de mognat...   :O(

Vårt körsbärsträd har fått en massa vissna bruna blad. Vet inte om det är nån skadeinsekt eller om det bara varit för torrt, men Ragnar fick husera i trädet medan jag klippte bort allt som såg fult ut.


                


Janne hade köpt hem en självvattnade kruka som jag tror vi ska använda till porslinsblomman. Sen hade han köpt några konstiga blåsor som man kan trycka ner uppochner i jorden, fyllda med vatten, och de satte vi i Clivian och Benjaminfikusen. Får se om det blir nån ordning.

                
                 Här är mitt inspirerande olivträd! Den har en oliv och har skjutit nya
                 skott sen jag kom hem från Vadstena där jag köpte den!


Vår Flammentanz har blivit flerfärgad!!! ???

Nu har jag lagat lite mat åt mig och gubben. Vi har båda känt av att vi åt kolhydrater på kinarestaurangen igår, så nu blev det strikt LCHF så jag tror natten blir "lugn". Just nu bokar han flygbiljetter till Fuerteventura och förhoppningsvis hyrbil för hela den veckan oxå, det var rätt billigt om man gör det via nätet. Sen har vi lite mer lördagsgodis att ägna kvällen åt:
                 

Jag frågade om han drabbats av speldjävulen, men det är nog tvärtom. Vi vann 100kr i våras och de har han hämtat ut nya lotter för. Han prenumererar på nåt sånt där och han har inte skrapat på tre eller fyra månader så det kan vara dax nu så vi kan slänga skiten!

Jag har fixat min knyppelmönster-pärm nu, och har bestämt att göra en egen pärm för det jag knypplat själv. Får se om jag orkar ikväll och det blir en syssla för morgondagen. Vill plantera om porslinsblomman oxå!

Nog för ikväll! Sov gott nu!


Gäsp! (Visst är hon/han lik Drutten! Men det är
en bild snodd från internet)

Unbelievable

Janne och jag sov till halvtolv!!! Han har sina nattpass bakom sig, jag kostomläggning och livsstilsomläggning (jobbet t.ex)


                             

Men nu håller vi på och gör vad vi vill. Janne är ute och shoppar... golv till vardagsrummet har han hittat, sen skulle han leta självvattnande kruka. Vi hålller på med en flyttrensning och -städning som vi räknar med kommer ta minst ett år. I Vadstena köpte jag ett olivträd och då fick mitt krukväxtintresse ny näring så nu håller vi på att planera vilka blommor vi ska ha kvar och vilka vi ska kompostera. Att rädda halvdöda blommor har tidigare legat i mitt intresse, men nu vill jag ha glada friska flowers omkring mig. Annars är det mest knyppelpryttlarna och djuren som fått min engagemang. Nu tänker jag fixa knyppelpärmen och sen har jag fått lov att använda en Ikea-förvaring till mina handarbetsintressen och då känns det som man kan få ordning på allt från stick-korgAR tll knyppeldynOR (pluralis förstås)!

Jaha, detta var ett kort mellanspel på datorn. Jag har fört över pengar så Janne kan köpa golvet och jag har kollat upp vad Bekki har för sig i utomlands. Allt verkar lugnt. Vi hörs framåt kvällen eller så.

   

I Roslagens famn...

... har vi lämnat Bamse nu ikväll. Han ska få vara hos mina föräldrar medan Janne och jag jobbar och Bekki roar sig i Turkiet. Det är så skönt att mina föräldrar inte verkar tycka att det är nåt större jobb att ha honom där, och han trivs ju bra med dem och deras hundar.

Imorse var det regntungt och trist väder så vi gick gångvägarna för att inte bli så skitiga. Jag hade med mig paraplyet men tyckte inte att jag behövde använda det. Bamse har en förkärlek till mitt paraply, så när jag erbjöd honom att bära det sista biten hem, nappade han ivrigt.

                   

När vi kom hem fick jag muta honom med godis för att han skulle släppa sin dyrgrip!

Sen åkte jag till jobbet. Min kollega var sjuk men min dag blev lugn iallafall. Hade ett sorgesamtal som jag lät dra ut på tiden, lunch och sen administration innan jag kunde gå en stund tidigare, det blev ju ändå 10 timmar igår!

Handlade och gick på apoteket för att hämta ut Kautchuks antibiotika med banansmak!Hemmavid försökte jag lirka i honom dagens dos på 3 ml och det tog 20 minuter.... här kommer det att krävas tålamod eller våld! I 14 dagar ska vi hålla på med detta! Sen gick jag ut och plockade smultron i vårt smultronland med Ragnar på axeln. Ragnar ville inte smaka, men Bamse åt smultron med god aptit!

Strax före fem åkte vi upp mot Roslagen. Trafiken var lugn, Bamse och Hagge började genast leka när vi kom fram. Så bjöd vi ut föräldrarna på kinarestaurang innan vi styrde kosan hemåt.

Nu hägrar sängen. Visserligen blev det kolhydrater på restaurangen, men jag är trött ändå. Imorgon får jag sova så länge jag vill, sen kan jag göra vad jag vill hela dagen... och det kommer vara SÅ tomt utan Bamse Ulltuss!

10 timmars arbetsdag

Det har varit en spännande dag idag. Började med ett uppföljningsmöte med chefen, sen rullade det på. Konfidentbesök och uppföljning, en rubrik i verksamhetsfoldern som behövde ändras, 4 nya besök på telefonsvararen som skulle bokas, för att avslutas med Öppen kyrka. Allt tar sin tid och jag tänker inte stressa upp mig över att saker faktiskt tar en väldig massa tid. Arbete med människor tar tid! Jag älskar ju det här, men önskar att tiden kunde stå stilla så jag hann allt. Men nu är det inte så och då får man ta det som är.

Sist på dagen var det alltså Öppen kyrka. Det är andra gången jag är med och det är en spridd skara som samlas. Även denna gång hamnade samtalsämnet kring teologi och jag satt tyst och bara häpnade över teologiska frågor som inte finns i min tankevärld. Jag är så trygg i det jag tror på, det bara finns där och jag har egentligen inte funderat så mycket över det, lika lite som jag funderar över att jag har händer och fötter... liksom. De bara finns där...

Janne hade varit ute med Bamse i två timmar när jag äntligen kom hem, drygt 10 timmar efter att jag åkt hemifrån imorse. Ingen av oss orkade åka upp och köpa sushi som vi var lite sugna på, så jag hittade lax och räkor... men grädde... det blev strikt LCHF-middag igen så det var väl bra.

Gick ut en kortare sväng med Bamse nu, dels är jag övertrött, dels började det regna... och var han ute två timmar för ett par timmar sen så klarar han sig nog. Han protesterade inte utan gick och la sig på kudden när vi kom in.

Bekki är i Turkland. Hon landade igårkväll och kom till hotellet en stund före midnatt. Det är varmt och de har solat idag, men skulle ta det lugnt på kvällen.... Får lite rapporter via sms och Facebook.

Avslutar med två himla-bilder. En från igår em när det ff regnade när solen tittade fram igen. 

                             


Och en från ikväll när jag skulle ut med hunden.... en så röd himmel tyder på oväder har jag för mig???

Men det skiter jag i just nu för nu vill jag bara soooova!

                                 

Majsbajs

I förrgår åt vi varsin majskolv, Bamse fick gnaga av majsen som blev kvar på min kolv. Men han var visst inte färdig för igår plockade han fram den avgnagda kolven nånstans ifrån och höll sig sysselsatt med den medan jag satt och stickade. Tro det eller ej, hundskrället knaprade i sig hela kolven! Klockan tre inatt grät hunden i övervåningen och i min förvirrade trötthet drog jag på mig morgonrocken och foppatofflorna och tog ut honom i skogen... då slog det mig att det kanske inte är så smart att springa näck under morgonrocken då skärpet inte vill  hålla igen ordentligt... foppatofflor är inga vidare löparskor... och i synnerhet inte nån smart outfit om man dessutom har en skitnödig hund i kort koppel. Efter fem minuter hade iaf Bamse Bajsnödig fått ur sig ordentligt mycket majsbajs i två omgångar och vi kunde smyga in igen, troligen osynliga för sovande grannar... men man vet ju  inte...

                                   

Jag var väldigt trött imorse oxå. Var inte så smart igår som fick för mig att jag nog skulle orka se Agatha Christie oxå, den slutade ju femielva och då blev det väl 8 timmars sömn resonerade jag, men Bamse ska ju ut oxå, Jens kom förbi och hämtade pappas bil och så krympte tiden. Men efter Bamses morgonpromenad och sex majsbajsar var jag ändå piggare än igår. Det är säkert LCHF som spökar eftersom blodsockret går ner när man slutar med stärkelse och kolhydrater.

Arbetsdagen har gått fort. Ett planerat besök, uppföljande samtal till diverse myndigheter efter gårdagens akuta besök, ytterligare ett akut besök och på det skriva överklagan, intyg och upprätta en låneförbindelse. Tänkte gå och träna efter klockan tre, men jag tänkte först byta några ord med vår extra-diakon som skulle vara med på sommarcaféet, men prästen var själv så jag stannade kvar där. Nån miss har det väl blivt nånstans, sånt händer, men man vet aldrig när det händer nåt och man kan behöva vara två, så jag stannade (som sagt) och lyssnade på klarinetten, flygeln och reciterandet av Ylva Eggehorns texter för jag hade ju möjligheten till det. Hon som reciterade kände igen mig och det var kul för de flesta gör inte det, har väl ett ganska intetsägande fejs eller nåt. Hon mindes inte mitt namn men hon minns att jag var student på Ersta, hon var kaplan där då :O)Träningen fick vara för klockan hann bli fem, jag åkte förbi zoo och köpte fågelfrön i långa banor. Glömde apoteket där jag skulle hämtat ut antibiotika med banansmak (!!!) åt Kautchuk. Veterinären hade ringt på min telsvar och han har en infektion så det var tur att jag gav mig iväg med honom fast han är piggare nu.

Hemma har jag fixat med alla mina knyppelpinnar, de var nästan 250 stycken, så nu är de sorterade och lagda i mina nyinköpta Jysk-lådor. Imorgon hoppas jag hinna med knyppel-mönstren, men vi får se, mitt liv ska inte planeras, bara upplevas verkar det som :O) Här ser ut! Alla mina knyppelgrejer överallt! Och Janne har bjudit in Bella med stora magen, Rickard och Justin på söndag för Rickard ska hjälpa oss med den stationära seg-datorn på söndag. Vore bra om jag kunde fixa snyggt så han har lite plats därnere... Men en sak i taget! Middan blev nåt underligt hopkok av köttfärs, mexikansk sås, lite grädde och ost... vet inte om det var så gott, men mätta blev vi.

Ikväll behöver jag lägga mig tidigt så jag tänker inte ens sätta mig vid TVn och fastna i nån visionär frestelse! Ska kanske göra ett ryck med knyppelmönstren så har jag en sak mindre att tänka på och stressa upp mig över :O/

Försök nu att sova gott och vakna utvilade imorgon! Det ska jag försöka göra... och inte tänka på att Bekki landar i Turkiet inatt, ensam i världen med bara en 18-årig kompis som sällskap.... HUR  ska det gå?

                                                                                                   

LCHF-biverkan eller bara åska i luften?

                                                                    

Jösses vad trött jag är idag! Ska väl inte tjafsa för mycket med tanke på hur det var för 2,5 år sen, detta känns betydligt mer normalt än det jag gick igenom då. Låg och läste "Matrevolutionen" till över kl 23.00 och gick upp före 7.00 för att stressa igenom morgonrutiner och hundpromenad. Hann nästan i tid till morgonmässan, bara lite sen. Drack en extra kopp kaffe, men tröttheten har hängt i hela dagen. Fick ett akutbesök och i övrigt mest ringt samtal och plockat i gamla papper igen, lugn dag mao. Tänkte åka och träna efter jobbet men tur som var att jag kollade öppettiderna och de stängde 15.00 idag (sommartider) så jag åkte hem istället. Min planering rubbades så jag glömde både att handla mjölk och zoo... men men, det räcker imorgon oxå.

Tror jag skött min LCHF-kost, men har inte kommit till kapitlen om vad som är bra mat eller om vad som ev. kan vara biverkningar till en början. Annars är det kanske bara vädret... Ena stunden regn och stora grå gubbar på himlavalvet för att strax efter solen ska bryta igenom och steka genom fönstren på jobbet.

Hemmavid har jag plockat i mina påsar efter Vadstena. Tänkte börja med att snygga till spetspärmen, men jag är så tung i huvudet att lite TV och ett par varv på stickorna kanske är klokare. Nu har jag iaf begränsat utspridningen av knyppel-pryttlar till vardagsrummet så det börjar bli överskådligt, i synnerhet sen de packats upp ur sina kassar igen. Men som sagt, att jobba med rakblad och en tunn vit penna på svart kartong kan vara bortkastad möda en kväll som denna...  Så! Nu har jag övertygat mig själv! Tack för hjälpen.

Sköldpaddorna har varit ute och är nu inne igen. Fåglarna är på altan under tak så de kan sitta kvar där ett tag... Ragnar stter och tjoar ömsom "atjo", "shut up" och "Ragnar"... grannarna är dock härdade. Jag ska preparera en fläck på golvet med tabasco för jag hör att Bamse håller på att slicka bort fernissan...fattar inte vad som är så gott fläckvis på golvet men han har slickat några vita områden i vardagsrummet när jag inte varit snabb nog.

Uj vad huvudet är tungt! Och godis-sugen som en ... gnu?

Tänker ta ut Bamse på kvällsnad vid 9 ikväll så jag får sova ordentligt. Imorgon har jag både samtal plus att jag tänker träna efter jobbet OCH handla... så orkar jag kanske fixa spetspärm oxå? Antingen har man energi eller så har man det inte. Janne hjälper Rickard med hans bil, sen ska han till jobbet på nattpass. Bekki är ute och grillar med vänner, imorgon åker hon till Turkiet och det känns onödigt spännande för en hönsmamma... men ungar blir ju vuxna och man måste släppa taget om dem!

Vasaja nurå? Stickorna var det...

  

Funderingar kring hälsa

Trots att jag var ute i god tid imorse blev det stressigt på slutet... kom till jobbet något sent efter att ha åkt hem igen för att hämta Bamses vaccinationsintyg. Jobb-dagen bestod mest i att fylla i almanackan för hösten, sen att fylla i outlook-kalendern med samma information. På lunchen gick jag till bokhandeln och hittade ett ex av "Matrevolutionen" som jag blev rekommenderad av en knyppelkursist att läsa om jag var intresserad av LCHF (Lite kolhydrater, mer fett)

                        Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat

Kvart i två hämtade Janne mig från jobbet och vi åkte till veterinären med sköldpaddan Kautchuk och hunden Bamse. Bamse fick sina vaccinationer och Kautchuk fick ta blodprov och blev grundligt undersökt. Han har förlorat i vikt sen förkylningen i vintras och det är antagligen diaréen som orsakat det. Men nu verkar det lugnt så jag hoppar veterinären kommer med goda besked på onsdag när hon ringer om provresultaten.

Janne och jag åkte till Claes Ohlsson i Farsta och köpte batteri till Bamses anti-skällhalsband. Han är väldigt skällig sen kastreringen. Hittade oxå en liten nätt mattkniv som jag ska använda när jag gör om min spets-pärm, likaså ett par förstoringsglasögon man kan knäppa på de vanliga glasögonen, en god hjälp vid t.ex svåra passager i knyppling. Vi åkte hem och lämnade av djuren, sen åkte vi till Jysk där jag hittade två plastbyttor till mina knyppelpinnar som ligger utspridda i olika påsar här och där, nu ska det äntligen bli ordning! Gick tillbaka till bokhandeln och köpte svarta kartongark och en tunn vit penna.Jag tycker mina monteringar blev lite klumpiga och så vill jag sätta in mina tidigare spetsar snyggt och på samma sätt. Blir en finare pärm då :O)

Lax med creme fraiche och säsongssallad till middag. Läst första delen i Matrevolutionen och jag gillar det jag läser. Man får ju äta egentligen allt jag gillar... utom möjligvis jordgubbar (fruktsocker) som jag tänker gå och snoppa nu och äta med vispgrädde innan gubben åker till sitt nattpass.

Take care out there!

;O)


Näring för kropp, själ och ande

Det blev lite makramé igår. Satt på uteplatsen med djuren och knöt två armband åt Bekki innan jag tog ut Bamse på kvällsronden. Sen sov jag godare än gott i 9 timmar och vaknade av mig själv strax före 8.00 imorse.

          

Gick en 45-minutare med Bamse och efter lite småplock gick jag till högmässan. Behövde verkligen en gudstjänst och det fick jag, en livligare sådan med inslag av frivillig-medverkan av oväntat slag kan vi säga. Jag pratade lite med en vaktis och hoppade över fikat. Åkte till Willys och handlade åt LCHF-hållet och åkte hem till Bamse igen. Lagade lunch och gick sen ut en 45-minutare till med honom innan jag satte mig vid TV:n och tittade på ett inspelat program av Morden i Midsomer medan jag stickade en halv ärm till Thyras tröja. Fåglarna fick vara ute på trappen men sköldpaddorna fick vara inne för regnet hotade och det blåste.


Burstapel

                    
                     Esmeralda har hamnat i i prekär situtaion... mamma fick hjälpa loss


Kautchuk var dålig igår, diarée och tung andning och jag har veterinärtid
för honom imorgon...undrar om jag vågar ringa återbud för nu verkar han pigg igen

Klockan hann bli lite efter fyra innan filmen var slut och Itrim öppnar fyra på söndagar, så jag tog ut Bamse en kortis och var där ungefär halv 6. Körde stenhårt idag! Har förut varit lite rädd om rygg och hälsenor men idag glömde jag bort det och körde järnet, pulsen låg på 160 vilket jag sen förstod var lite för högt... men än så länge verkar jag ha klarat mig från men så det ska nog gå vägen. Lagade LCHF-middag, väntade på Janne till halv 8 sen åt jag utan honom eftersom han uppenbarligen var sen från jobbet (han slutade 7).

Så hjälp mig nu, ni som kan LCHF:

Frukost: äggstanning och bacon
Lunch: fläskött i sky redd på lite grädde med grön sparris och en klick smör
Middag: bacon i grädd-och-ost-sås, massor av blomkål och broccoli

Godkänt?

Nu ska jag prata lite med gubben, han har projekt på gång. Sen hoppas jag på en romantisk månskenspromenad med honom och Bamse :D


Jens kom förbi i går med en liten liter öl... men den var inte till mig :O(

                   
                     Bamse kissade på sin kompis när vi var ute... kompisen fick bada i tvättmedel!


Slapp lördag

Sov illa inatt. Svettades och fick springa på toa i ett. Duschade kallt vi fem-tiden. Gick upp halv 9 och åt frukost med massa starkt kaffe innan jag gick ut en 45-minutare med Bamse. Har inte haft några planer med dagen men jag har gjort rent hos de flesta djuren, klippt klor och borstat igenom pälsen på Bamse, badat Kautchuk och beställt veterinärtid åt honom för han rosslar tungt när han andas igen, knypplat klart Blekingeudden som längdspets och satt in den i kurspärmen, tvättat en massa maskiner, gått ärenden till brevlådan och soptunnan och gått en halvtimme till med Bamse.

                       
                        Vår Flammentanz blommar för fullt.


Esmeralda och Kautchuk har fått sin utebur monterad

                  
                    Bamse tycker att det är varmt...


Blue Moon

                
                 Solero


En bild från Midsommar på Ragnar

Det regnade tidigt imorse, men tempen har inte varit nådig på dagen. Jag har varit oändligt slö, men efter tvåveckorskursen i Vadstena, värmen och en taskig nattsömn så är det väl i sin ordning.

      

Har surfat runt efter info om LCHF. Har en nätkompis som går på den dieten och är nöjd, en kursare gick oxå på den dieten och mådde mycket bättre... vill så gärna gå ner i vikt nu. Jag hade iaf inte gått upp under Vadstenaveckorna men jag är bra uppblåst efter att ha ätit kall mat i 12 dagar. Nu är jag rätt taggad...

Ska gå en sväng till med Bamse... så får vi se om jag ska knyta lite makramé eller om jag ska sticka... eller inte göra ett skit!

Long way home...

Examinationsdax. Tänk att jag blev så irriterad på att jag fick kritik över att inte broderiets baksida dög! Det var inte min lärare som kritiserade utan de hade bedömt alla alster i grupp och någon hade dragit upp min duk ur plastfickan och kommenterat att korsstygnen inte löpte åt samma håll PÅ BAKSIDAN och att jag inte fäst varje liten rosa och blå dutt för sig! Jag skulle aldrig komma på tanken! Snacka om 1) onödigt arbete! 2) den ökade risken att trådarna repas upp! ... När vår lärare gått vidare och gett nästa person sin bedömning kunde jag inte låta bli att fråga vad bedömargruppen sagt om mina SPETSAR! Och jo, de var bra. I utvärderingen skrev jag att en materialsats kunde vara på sin plats där beskrivningar fanns. Jag hade ju fotat min lärares duk och gjort efter fotot. Inte kunde jag drömma om att få kritik för broderiet när jag var på knypplingskurs! Men men, bra att lära sig hur det ska vara enligt gamla mått, även om jag tyckte att det var onödig negativ kritik. Jag hade hellre velat veta hur jag kunde gå vidare i montering och knyppling, men nu fick jag lite broderilära på köpet. När vi avslutat fick jag en stor kram av vår lärare och hon tyckte iaf att min duk var jättefin och det tar jag med mig! Förhoppningsvis har den lilla diskussionen om broderikonsten utvecklat även mönster och kurser i framtiden, för vad som oxå kom upp var om duken egentligen hörde till provensiell knyppling (den kommer ju från Blekinge och är uppförd på begäran av Blekinge Hemslöjd och de ger kurser även i provensiell knyppling) ... men det finns inga anvisningar än om att den inte får göras på nivå 1. Vi kanske kan utvecklas på alla håll. Jag tänker iaf anmäla mig till fördjupning 2 för avskräckt är jag inte. Snarare lite taggad.... vad ska jag hitta på för att röra om i grytan nästa år då???

            

Två tjejer var i Gränna i söndags och hade köpt polkagrisar, och nu gjorde vi ett kort till vår lärare som avslutningspresent. Det finns en spetsaffär, Vadstenas nu äldsta, som heter Elsa Pettersson och hon säljer olika kort. Jag föreslog scrapping och det gick igenom... i en variant...

                      
                          Min spets är den tredje från vänster...Jag har köpt två likadana kort till som jag tänker göra nåt spetsigt av :O)

Vi hann knyppla lite till, vi fick avslutningsfika och de som beställt fick små handgjorda knyppelpinnar i silver för genomförd kurs.


                    

För att mildra min kritik ovan måste jag berätta att Svenska Spetsar är en förening som till stor del bedrivs ideellt och det gör det med en stor proffession! Att göra lite utstickande saker tror jag främjar knypplingens utveckling för det fanns en lärare för två år sen som inte tyckte man skulle knyppla brudkrona före man gjort övningsserien... men jag kontrade med att min dotter inte tänkte vänta tills det var gjort så jag gjorde den ändå... med stöd av min dåvarande lärare. Att vara lite obstinat är gott för utveckling, det är jag övertygad om.
 
               

Hemfärden gick via Elsa Pettersson där jag köpte "sipporna" och "konvaljen"... och eftersom jag valde att köra bil upp till centrum så visade fröken GPS en helt annan väg hem. Över skira linfält, genom störtskurar och mogna rågfält, ett fantastiskt naturscenario fram till E4 då jag kunde bränna på ordentligt för att komma hem till en överlycklig Bamse som inte visste hur han skulle visa sin glädje... och en lika sur Ragnar som vägrade komma ner till min arm och som bet när jag kom för nära. Solero och Blue Moon bar jag ut och de har fått sitta ute till nu (22.10). Imorgon ska jag göra ordning sköldpaddornas utebur så de får beta lite friskt gräs.

Nu ska jag ta ut Bamse en sista kvällsrunda och duscha kärringsvetten av mig... Snart kommer gubben hem. Det är sällan vi är från varandra så här länge! Yngsta dottern, som är den enda som bor hemma, har gått på krogen... och ... jaja... Längtar ändå redan tillbaka till Vadstena och nästa års knyppelkurser! Kanske kan gubben komma ner och hälsa på under helgen då... om vi mutar nåt barn att ta hand om alla djur?

I MÅL!!! (eller montering och makramé)

Helt otroligt att en hel dag kan gå åt till att montera en yttepytteliten duk. Men så blev det faktiskt ganska bra oxå!


Hitta mitten med hjälp av linjal och nålar. Likaså fållkanten!

                   
                   Klipp trådrakt!


Mera nålar och sy vändsydda hörn

                
                  Sy hålsöm


Skrivbordet ser för hemskt ut!

             
               Jag flyttar ut i korridoren ist!


Här sys spetsen genom sina små uddar fast i kanten

            
              Ånga duken med pressduk!


Klart! Törs inte räkna hur många timmar det tog... och så här liten är den. MEN jag är SÅ nöjd!

Jag lämnade in mitt provhäfte  klockan fem, en timme tillgodo! Det kändes skönt! Strax efter sex möttes hela vår grupp om sex knypplerskor på restaurang Hörnet.  Vi åt mycket gott och hade en supertrevlig avslutning av våra 12 dagar tillsammans. Jag har verkligen haft turen att få vara i en superkul grupp under dessa veckor.Gissa drinken!          Lax med smörslungade grönsaker och Husets paj

          

Lite senare, i vårt kök, i solnegången... fick jag sen min första lektion  makramé... Ännu en teknik som är kul att få lära sig. Inget jag i nuläget tror att jag kommer att utveckla till någon konstform, men kul att knyta, precis som det är kul att kunna grunderna i frivoliteter.


Två grundknutar


... och så långt jag kom på dem ikväll :O)

Tack M för lektionen! Och vi lär minnas länge att man inte knypplar i ärtsoppa ;O)

Nu hägrar sängen. Imorgon avslutning... känns trist, dessa veckor har varit fantastiska! Men ändå, jag längtar till gubben, barnen och djuren... Man kan inte ha allt gott på en gång, tyvärr... men hade man det skulle man nog inte kunna uppskatta det heller. Så bra livet är inordnat ändå :D

UPPLOPP!

                     

Jupp... i två dagar nu har jag laddat i upploppet mot inlämningen. Att göra den lilla märkesduken med Blekingeudd var ingen lek. Det har tagit lite tid att komma in i spetsen och sen skulle ca 45 cm knypplas av den plus att duken oxå består av ett broderi. Jag närmar mig slutet!

Men mer än så har vi fått ta del av. Igår kl 9.00 hade vi obligatorisk ergonomilektion i aulan, det var toppenbra. Sjukgymnasten, som själv är knypplare och uppenbarligen van föreläsare berättade tydligt och roligt om hur kroppen är upphängd och om tyngdlagen, plus att vi fick en serie bra rörelser för att sträcka rygg och axlar.En kort sväng till Rödtornet för att slänga ett extra öga på "Vättersnipan" som jag gärna vill göra till landet...

              
               Bild från Rödtornet

... samt några snabba svängar för matinköp, sen har tiden bara gått åt till Blekingeuddsarbetet.


                       

Ikväll har jag knypplat klart spetsen, broderat klart broderiet, sytt in hörnen på spetsen och imorgon får jag fortsätta med resten av monteringen.

I ett par pauser under dagen har jag oxå gjort klart lin-kartan (som jag inte fotat!) och tvättat Linnéas brudkrona så hon kanske äntligen kan få tillbaka den:


Verktyg: natursvamp och milt tvättmedel löst i ljummet vatten!


Dutta, dutta, dutta. Sen dutta med sköljvatten........           Torka på nåt lämpligt, helst
                                                                                     plant och metall... men en
                                                                                     hushållsrulle kan få duga....


Igårkväll lovade jag mig en liter jordgubbar när jag var klar med broderiet... det infriade jag idag, kryddat med hackat choklad...

                

... till ännu en makalös solnedgång:

               

Sov gott alla vänner! DET kommer jag göra nu!

Kastsöm och Blekingeudd

Hm, nu får vi se då... jag är ingen expert på nånting, inte på sömnad iaf. Vi skulle fålla runda dukskrället med kastsöm och jag kastade runt den lilla fållen... men nu är jag osäker när jag ser hur kursarna gjort. På hur många sätt kan  man kasta en söm tro? Jaja. Dagen började med ett JÄRNSPIKAR! ...när jag kom upp för trapporna till lektionssalen. Spärren i knyppeldynans rulle ramlade ur... rullen och mönsterpappen med mitt Kumlagaller likaså. 

                
                #/%#&)&?!#%&&()%/&%""¤%"¤

Tur att fröken körde lite teori så jag fick ordning på alla pinnarna... för att inte tala om att sätta nålarna rätt igen genom mönsterpapp och rulle :O/ Men jag klarade det :D Är nöjd med båda mina spetsbitar som jag ska lämna in på torsdagkväll. Allt kan göras bättre, men på den nivå jag befinner mig får jag känna mig nöjd!

                  
                 Kumlagallret och Rosenmandel

Sen får vi se vad som sägs om min kastfåll på runda duken (eller hatten), men den ska oxå lämnas in som överkursuppgift. Får se om jag hinner nåt mer för nu har jag satt upp Blekingeudden och tänkte montera den på duk oxå för då har jag gjort tre olika varianter (av fyra??? eller finns det fler sätt?). Fyrkantig spets på duk, rund spets i kant på duk, Blekingeudden blir fyrkantig spets i kant på duk och fler monteringar tänker jag inte göra i denna kurs. En fyrkantig montering var obligatorium, resten överkurs.Som ni nog har förstått så har dagen bestått i att fixa klart Kumlagallret, spola på garn till Blekingeudden och kasta sömmar i runda duken. Men jag har oxå varit och fått massage. Det var ljuvligt. 30 minuters klassisk ryggmassage, extra på nacke och axlar samt en avslutande skalpmassage av en massös som hade vett att låta bli att prata under massagen. Det löste upp en hel del knyppelspänningar i skuldrorna och jag var så pass groggy efteråt att jag fick gå hem lägga mig på sängen en stund innan jag gick upp till lektionssalen, gjorde en udd på Blekingeudden och hämtade grejerna för att göra klart runda duken.

Nu ska jag knoppa. Somnade inte igårkväll och det märks på koncentrationen: tappade knyppelrullar, felknypplade Blekingeuddar och knasiga kastsömmar. Sov gott!

           

Trefaldighetsgården har ett eget kapell. Altaret har en knypplad spets som är NÅLAD i duken, antagligen för att det ska vara lättare att ta av den vid tvätt, men det såg lite underligt ut på nära håll. Stod man vid altaret hade man en fantastisk utsikt över Klosterkyrkan genom glasfönstren bak i kapellet...

Klosterkyrka och Kumlagaller

Började dagen med att skriva blogg om igår. Efter frukost knypplade jag mandlar en stund innan mamma ringde pratade en stund. Klockan 11.00 satt jag i kyrkbänken i Klosterkyrkan. Dock, jag avvek efter 40 minuter för det var högmässa med konfirmation och jag kände mig inte riktigt hemma så jag smet vid deras redovisning som bestod i att går runt kyrkan medsols för att se vad de gjort under sin konfirmationstid. Heligt kaos eller salig röra... som prästen uttryckte det.Innan jag smet ut tog jag två kort. Det första är ett altare som de satt upp där en gång nunnorna kom in från sitt kloster. Det var en gång som gick från klostret till kyrkan och den är sen länge igenmurad och gången borta:

 

Birgitta-statyn är i trä och riktigt gammal, minns inte hur gammal men det ska jag kolla nästa gång jag går in. Jag har för vana att ta på foten på såna här statyer eller monument. Har sett det i katolska kyrkor... och konstaterade att även denna Brigittastaty börjar få en ganska glansig yta på foten... På nåt sätt är det gott att veta att människor vördar henne och att kyssa foten på olika religiösa människostatyer tycker jag är nåt fint. Faktiskt så tror jag att konstnären låtit foten sticka fram på just denna staty för detta ändamål, det är som sagt vanligt i katolsk kultur.


Klosterkyrkan                                                Min knyppelplats i köket

Efter att ha handlat lite förnödenheter intog jag min plats i köket och fortsatte knyppla mandlar. De är inte så lätta men jag bestämde mig för att göra 20 stycken... det blev 21st! Den i mitten på första bilden är perfekt, men helhetintrycket är väl inte så pjåkigt inbillar jag mig. Betydligt bättre än det arbetsprov jag skickade in iaf!Sen knallade jag upp till lektionssalen och spolade på garn till Kumlagallret. Det är inte fängelset Kumla man syftar på utan det finns en liten by härutanför Vadstena som heter Kumla. Jag tycker denna spets är vansinnigt vacker. Lite svår att komma underfund med. Har aldrig gjort kastöglor (uddarna) förr men jag tror jag lyckades klura ut mönstret bra?Klockan 18.00 var jag tillbaka i Klosterkyrkan och lyssnade på en konsert med sopranen Christina Larsson Malmberg och Anna Paradiso Laurin på cembalo... ja, det var så vackert så när de applåderades in för ett extranummer och spelade och sjöng "Dagen är nära" på italienska... då rann tårarna. Christinas röst var som ett porlande vattenfall i Klosterkyrkans otroliga akustik, och jag har aldrig hört nån hantera en cembalo som Anna. Eller så har jag bara fått spatt efter allt intensivt knypplande... men hursomhelst var jag djupt berörd av konserten.
 
Gick tillbaka till köket och jobbade med Kumlagallret till klockan var över 22.00... Nu tror jag att jag ska sova en stund innan det är dax för en ny knypplarvecka!


Montera runt i ring

Igår hade vi halvdag... men det blev en heldag ändå, utan lärare. Jag knogade på med monteringen av min runda duk.

               
Fästa ihop spetsen, först från rätan, sen klippa trådar och peta in dem från avan


Mäta spetsens diameter och fixa till ett runt papper med passare


Nåla fast pappen trådrät                                   ...tråckla runt pappen


Tråckla runt pappen en gång till, 5 mm utanför rundeln och nåla fast spetsen efter tråckeltråden


                                                        Sy fast spetsen med hålsöm i kant med inre tråckeltråd


Klart!                                                             Klipp 5 mm utanför yttre tråckeltråden


Pilla bort intre tråckeltråden                                    ... och rynka den yttre.

               

Här stannade jag för helgen. Nu ska den vikas och fållas med kaststygn, men jag fortsätter när vi har lärarledd lektion på måndag. Istället spolade jag på garn för en Rosenmandel för det mandlar var nåt jag behövde träna lite på. Jag började knyppla spetsen men när åskan bråkade på himlen och klockan passerat fem tog jag dynan med mig och gick ner till rummet. Efter middag sydde jag klart hålsömmen i den fyrkantiga duken som jag sparat och knypplade sen vidare på rosenmandeln i köket i skenet av den röda solnedgången över Vättern.

 
                       

Så småningom kom mina kursare som knypplat i lektionssalen nertroppande. Vi hade en urmysig kväll i köket med ost, vin, nötter, ostbågar, hålsöm och stickningar.

Lite bonus som kommer utöver knypplingen är förstås alla trevliga människor man möter och alla roliga tips man får. Jag har länge gått i tankarna att göra en bok med tips om vad man kan göra med mormors-rutor, jag har alltid älskat virkade mormorsrutor. En kursare har gjort en jättevacker väst i mormors-rutor:

                      

Hennes lösningar vid nacke och armhål var jättesmarta... men får mig att inse att mina brister i design av eventuella kläder är nog för stora för att skriva en bok, i alla fall i nuläget. Men denna väst fick jag iaf "kopiera", för om jag gör den i grönt och vitt tror jag den blir perfekt till mina diakonskjortor...

Men nu ska jag gå och duscha, frukostera och göra klart rosenmandeln... det skulle vara kul att åtminstone ha börjat på:


                    

... Blekingeudden, innan jag åker hem. Blev så helförtjust i färgerna... och så är det ett korsstygnsbroderi oxå!

Dusch och kök! Hepp hepp!


Stora Knyppeldagen

Idag har vi haft fest hela dagen. Efter en stund lektion slog knyppelkurserna upp sina dörrar för nyfikna och det var mycket folk som kom in och tittade på vad vi gjorde.

                  
                   Här sitter feta fru Guggelutt i dörren och visar folk tillrätta

Trots allt trevligt folk, nyfikna frågor och beundrande av Linnéas brudkrona lyckades jag faktisk göra klart "korallen". Jag hade tänkt sy klart hålsömen i min fyrkantiga duk, men det var roligare att knyppla.Efter lunch jobbade vi en timme, sen gick vi ut på huvudgatan och strosade längs den till slutet. 60 knypplerskor satt längs gatan och visade prov på knyppelkonsten. På Stora Torget visade man linberedning.


Längs huvudgatan                                             En knypplad fågel

                        
                        En fantastisk liten fjäril!


Här bråkas linet på bråkstaken


Linet shäktas                                           ... och häcklas


Unga knypplerskor                                                  .... och skåne-knyppling

Jag avslutade denna stora knyppeldag på biblioteket där det var prisutdelning i en tävling som Svenska Spetsar haft. Passade på att fota min älsklingsknyppling, "Birgittasystrar" av Ulla Fagerlin som hänger på biblioteket:

                    

På biblioteket visades bidragen till tävlingen. Några var riktigt kul, tycker jag:


En knypplad smiley

                             
                             Knypplade ballonger i nåt som påminner om scrapbooking


Detta glasögonfodral fick ett hedersutnämnande i tävlingen!

Jag och en kursare handlade lite på vägen hem och vi tänkte gå längs Vättern till skolan. Men på vägen blev vi inropade av den kvinna som brukar stå i den provisoriska affären som de upprättar på skolan för att vi ska ha lättare att få tag i material. Hon ville visa oss "Robban" och hans nya kompis.Här sticks årets nya knyppelmönster upp av Robbans nya kompis...

                 
                   ... och här sticker Robban upp ett annat mönster

Robban är allstå den dator, den enda i sitt slag, som ritar och sticker upp mönster för spetsknyppling. Nu har han fått en mycket större kompis som ännu inte fått namn. Det var faktiskt jätteroligt att få träffa Robban efter att ha suttit en heldag och prickat mönster för hand. Jag uppskattar Robban nåt otroligt efter det, även om det var bra att lära sig hur ett mönster blir till. Men att sitta med det jobbet inför varje spets...  då hade nog inte många orka knyppla.

Kvällen slutade med stor fest i skolans matsal. God mat och trevligt sällskap med kursarna. Efteråt gick några av oss till vårt gemensamma kök och stickade... som omväxling till knypplingen.

Säger godnatt med en kvällsbild från vårt köksfönster:

              
               Solnedgång över Vättern

RSS 2.0