Advent 🕯

Så har vi äntligen gått in i ett nytt kyrkoår. Kyrkoåret börjar med advent och slutar med domsöndagen vilket är en spännande resa genom den kristna läran. 

Löste in två presentkort jag fått i spets-sammanhang. Köpte en julstjärna och en julros med kruka. Julrosen är en av mina favoritblommor i all sin enkelhet. Den blommar mitt i vintern, även när den planteras utomhus.

Min senaste vecka har varit lite tuff, men nu ska jag försöka lägga det jobbiga bakom mig. Har fortsatt röja i Ugglebo i den mån jag orkat. Det kanske finns ett ljus i tunneln --> Fyra kartonger, två mindre förpackningar med böcker samt en bildvävsram hoppas jag att Röda Korset tar emot på onsdag, lite böcker ska till två av döttrarna och en Ikea-kasse mönster mm försvinner till Vadstena förhoppningsvis  i helgen. 

I helgen har maken och jag julpyntat lite. Lite tidigt kanske men det är trevligt med lite ljus när mörkret är kompakt 18 timmar om dygnet och de övriga sex timmarna är grå...
 
 
Yngsta har oxå ljusare upp min tillvaro genom att tillägna mig sitt egenhändigt designade kakverk:
 
 
Pepparkakskyrkan  St. Gunilla 💒
 
Godnatt folks 🎄

Allt har sin tid 💛

Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för död, en tid att plantera, en tid att rycka upp, en tid att dräpa, en tid att läka, en tid att riva ner, en tid att bygga upp, en tid att gråta, en tid att le, en tid att sörja, en tid att dansa, en tid att kasta stenar, en tid att samla stenar, en tid att ta i famn, en tid att avstå från famntag, en tid att skaffa, en tid att mista, en tid att spara, en tid att kasta, en tid att riva sönder, en tid att sy ihop, en tid att tiga, en tid att tala, en tid att älska, en tid att hata, en tid för krig, en tid för fred. (Pred 3:1-8)
 
 
Mellan förra kyrkoårets slut och nya kyrkoårets början. Ord från någon som levde för flera tusen år sen. 

Håll ut 💛

Helgen

Vaknade rätt tidigt på lördagmorgon och bestämde mig för att så småningom kliva upp. Gick ut med ovilliga hundar i det iskalla duggregnet.
 
 
Nästa promenad fick de ha varsin jacka på sig, men de var inte mer promenadsugna för det.
 

Maken satte fönster- och dörrfoder i köket så det ser nästan helt färdigt ut nu. Några tapetsnuttar och lite vitfärg så är det klart ✅ Jag gjorde klart årets sista nr av föreningstidningen och jobbade lite på mitt projekt. 

Idag har maken jobbat med en ny paviljong. Jag har hjälp till lite grand men oxå gått en långpromenad med hundarna.

 
För övrigt är "minnen" på Facebook roligt så här års. Vi har nämligen bröllopsdag snart och brukar åka nånstans o närheten av den dan för att fira. För 7 år sen åkte vi till Åland, för 6 år sen Gotland, för 3 år sen var vi i Thailand och firade 25 år, förra året firade vi dagen med min kusin och hennes man i Florida.
 
Peace ✌️

Äntligen sol ☀️

Det där med sjätte sinnet alltså... För nästan precis fyra år sen blev jag och hundarna attackerade av en älg. Onsdagens avsnitt av Åreakuten handlade bl.a om en kvinna och hennes hund som misshandlats till döds och man misstänkte maken, men det visade sig vara en älg som dödat dem. Normalt är inte älgar farliga, men de kan försvara sig och de är stora djur, de har dödat människor... och vad jag förstått gillar de inte hundar. Imorse sken solen och det var jätteskönt. Redan strax efter nio gick vi ut på långpromenad.
 
 
När jag gick över salix-fältet tänkte jag på vildsvinen som håller till i området kvälls- och nattetid, och idag var vi två-tre timmar tidigare än vi brukar gå, så jag gick och småpratade med hundarna för att tala om för grisarna att jag var på gång. Direkt efter salix-fältet går en trång liten stig innan man kommer ut på den vackra skogsvägen och där började jag tänka på älgar, fy vad otäckt att möta en älg just där, trångt och ingenstans att ta vägen... så kom jag ut på skogsvägen och tog fram mobilen för att ta ett kort på solen mellan trädstammarna:
 
 
Då brakade det till och iväg springer ... en älg ... Jag trodde den fastnat på bilden, men jag kan inte hitta den. Ett ögonblick blir jag helt förlamad medan tankarna snurrar jättefort. Jag inser snabbt att älgen knappast tänker gå till attack, den flydde ju, men kroppen säger nåt helt annat vilket inte är så konstigt eftersom jag faktiskt har en erfarenhet av anfallande älg. Jag bestämmer mig för att fortsätta gå på min inslagna väg trots att den löper parallellt med den löpande älgens riktning. Resten av promenaden var öronen på helspänn, ögonen fästa på vägen och tankarna snurrade kring sjätte sinnet. Varför går jag och tänker på älg minutrarna innan en dyker upp? Nåt av kroppens sinnen måste blivit varse dess närvaro!
 
 
När jag kom hem tog jag hand om disken, åt lunch och jobbade en stund med mitt projekt innan det var dax för nästa promenad, denna gång i sällskap med grannen. 

Fåren blev bara nyfikna när hundarna skällde 😂
 
 
När jag kom hem började jag med middag, ärtorna hade legat i blöt över natten och nu fick de koka i sällskap av lök, kryddor, buljong och sidfläsk till maken kom hem. Jag fortsatte med mitt projekt men la ner det när yngsta dottern ringde.

Ärtsoppan blev god. Videopratade en stund med son och sonson, i övrigt en slö kväll vid tvn 🤗

Väder-torsdag

Imorse var det himlans skönt att bara få ligga kvar i sängen. Jag drog upp rullgardinen och låg och filosoferade, mest över kulning och barnbarn. Jag har valt isoleringen själv i den mån det är möjligt och kan inte säga att jag vantrivs alls, men två dagar med lite happenings ger lixom lite perspektiv på ensamheten. Kulningen skedde utomhus utan att vi vidrörde vare sig varandra eller tillhörande attiraljer. Att träffa små barnbarn utan kroppskontakt är i princip omöjligt, men det går att minimera smittrisk med tex munskydd och handsprit. Och för den som "tycker" en massa kan jag meddela att vissa kontakter är nödvändiga och man får helt enkelt ta kalkylerade risker. Vi var alla symptomfria och har inte vistats i miljöer där covid-19 konstaterats. 

När jag behagade pallra mig upp var det mer förmiddag än morgon. Efter morgonsysslorna övertalade jag två trötta hundar att gå på promenad. Det blev en rätt häftig upplevelse. Först träffade vi en granne med två jakthundar som brukar stanna till och växla några ord. Rambo tar jag upp i famnen medan Bamse hälsar på tiken, hanen tycker mina små gaphalsar är skitjobbiga och vänder sig bort. Men idag ville Rambo hälsa på dem båda. Tiken gick bra, men hanen fick en utskällning varpå Rambo åkte upp i famnen igen. Undrens tid är inte förbi! En dag kan vi kanske gå tillsammans? Vem vet? Framförallt Bamse men även Rambo har gjort stora framsteg. Vi fortsatte till "vändplanen" och där huserade sex domherrar av hankön. Stod och betraktade de färggranna vackra fåglarna en stund men fick ingen bra bild. 
 
 
Det börjar bli en intressant plats för på precis samma ställe filmade jag stjärtmesarna för lite sen, sälgskimmerfjärilen i somras, salamandrarna ser man i diket om vårarna och 20 meter bort har maken sett en uggla vid ett par tillfällen nu under senhösten. Jag fortsatte ner till Skogshall och den fina skogsvägen bort mot masten. Det blåste kraftigt hela tiden. Blåst och kraftiga regn har stor inverkan på mig, de gör mig ödmjuk inför naturens krafter. När vi kom till masten lät det som ett stort flygplan flög på låg höjd. Stod en stund och tittade upp mot masten. Den såg inte ut att röra sig en millimeter men ljudet som den kraftiga vinden frammanade i stålkonstruktionen var kraftigt, magiskt 🧙‍♀️ 

 
Hundarna började få bråttom. Vi hade ungefär 1,5 km hem och himlen var mörk. När vi kom ut på salix-fältet upphörde den kraftiga vinden och det blev tyst. "Spring, spring" sa jag till hundarna och de knatade på så fort jag kunde gå. Då kom regnet. När vi hade ca en halv km kvar hem saktade jag stegen och gick långsamt med ansiktet mot himlen den sista biten hem. Vi var ju redan genomblöta och regnet var ljummet 💦 Ibland kan man faktiskt göra livet till det man vill ha det till. Rätt klädd är blåsten sååå mäktig och ett ljummet regn mot ansiktet underbart! Hemmavid släppte jag in hundarna och torkade dem, sen gick jag ut och fyllde fågelmataren. Trots regnet vimlade det av framförallt talgoxar, men även blåmesar och några nötväckor runt fågelmataren. Sen slängde jag in alla mina blöta kläder samt hundselarna i tvättmaskinen och tog en varm dusch. Gud vad bra jag har det 🙏
 
När jag ätit lunch och diskat var det eftermiddag. Och då började det snöa ❄️ Grannen med jakthundarna frågade mig imorse om jag trodde det skulle komma snö? Ne-ej, inte än på ett tag... och nej, det var absolut inget som la sig, men jag blev ändå överraskad av intensiteten i det timslånga snöandet.
 
 
Vid solnedgången hade jacka och selar torkat i kondenstumlaren. Då gick vi en kortare sväng igen. Vår väderstation har pajat, men det var nog runt nollan, vindstilla och torrt.
 
Det som kan anas som en stjärna är topplanternan i masten
 
Du bär väl reflexer? Dessa är mina favoriter. Svenska kyrkans såklart 😇❤️

Igår sov maken kvar på jobbet och ikväll fick han jobba över. Jag vill inte längta till pensionen men jag längtar efter att få umgås. Både med honom och med alla mina barn, barnbarn och vänner. Fixade squash-plättar som han fick värma när han kom hem. Nån timme fick vi tillsammans innan han la sig för natten 💤 

Roadtrip

Idag har jag kört bil, närmre 35 mil och det har varit jättemysigt 🚙 Hämtade upp äldsta dottern och hennes barn, sen åkte vi på ett litet äventyr. 
 
Nova tyckte mormor var häftig och ville ha ett eget munskydd. Ska skaffa några engångs att ha i bilen. Gosedjur och miniatyrdjur är perfekta djur att ha inneboende i bilen, de roar småfolket 💕
 
Hundpromenadpaus med stenplockning i hundbajspåsar och kurragömma... Luna gömmer sig bakom snöpinnen, helt osynlig ju 💕
 
En hamburgare i Enköping, drive-thru 🍔 varmkorv till grabbarna när vi kom hem 🌭 Maken sover kvar på jobbet så jag softar väl vid tvn så länge lusten finns 😃
 
Tack för ännu en bra dag 💕

Kula 🤩

Idag har jag kulat och det var jättekul 🟣
 
När jag slutade i Huddinge fick jag en avskedspresent, jag skulle få gå med en professionell fotograf och fota en soluppgång. Så kul! En perfekt present. Men i juni-juli går ju knappt solen ner så vi kom överens om att vänta till augusti-september. Men vi var på semester och det var dåligt väder och sen kom värken. Den senaste månaden har det bara varit skitväder, så när jag åt lunch med en f.d kollega häromveckan frågade jag om jag kunde få byta till kulning istället. Det fick jag 😃 Det var en av mina döttrar som för flera år sen frågade om inte det var nåt för mig, det lät jättekul och jag har sugit på karamellen sen dess 🍬 Så i förra veckan kontaktade jag Karin på Kularkraft som har kurser i kulning och idag var det dax!
 
Björnlunda hembygdsgård 
 
Karin och jag träffades vid Björnlunda hembygdsgård och hon berättade lite bakgrundshistoria, om näver- och kohornslurar, om fäbodar, lockrop, röst- och kvinnokraft.
 

Vi gick igenom vallhornsmodus, 7 toner, och värmde upp kropp och stämband. Sen gick vi ut i skogen till en liten dalgång och drog igång på riktigt.
 
Hjort? 

Pjuuu, pjuuu, pjuuua... ti-ka, ti-ka, ti-ka-ti-ka... hiii-di-di 🎵 hi-di-di... Man kan säga att tekniken under halsen är som vid sång, men över halsen helt annorlunda. Och vilket eko i dalgången. Hon ska skicka mig inspelningar av det vi gått igenom, sen vill jag nog prova i skogen här hemma. Problemet är att det hörs flera kilometer, vilket ju är syftet med kulning...vad grannarna ska undra 💭 
 
Morgonen började före kl 8 med ljud utanför dörren, sen några kraftiga knackningar, galna hundar och maken som for upp och fick på sig lite kläder. Det var vårt nya partytält (eller vad jag ska kalla det) som kom. Paketet skulle komma mellan 10-14 men kom alltså mer än två timmar förtidigt. Maken tog promenaden medan jag hade ett handledningssamtal på telefon mellan 8.30-9.30. Efter frukost började maken med "tältet" och jag bokade lokal för nästa års medlemsmöten och fixade med föreningens hemsida. Sen duschade jag, åt lunch och drog iväg till Björnlunda. När jag kom hem värmde vi potatisplättar och stekte bacon innan vi sjönk ner i tv-soffan. 

Nej men hörni! Sov gott ❤️

Gråmulen måndag

Alltså, jag vaknar inte på riktigt när hela dagen är grå. Jag klagar inte på vädret, tycker temperaturen och luftfuktigheten är rätt skön, men att inte se solen på flera dagar gör nåt med hjärnan, det är väl tallkottkörteln som aldrig stänger av melatonin-produktionen, tror jag... Iof satt jag uppe till strax efter ett igår och tittade på Wallander, men sen sov jag bra och dåsigheten har hållit i sig i veckor.
 
Men men, var ute och gick i två timmar mitt på dan och det var jätteskönt. 

Fönsterlaven ser ut som snö ❄️❄️❄️
 
I övrigt har jag jobbat med med de två kommande numren av föreningstidningen och info kring årsmötet, lagat potatisplättar med fläsk och rårört lingon jag plockade för nån dryg månad sen. Ett par kortare promenader oxå förstås.
 
Maken har sett en uggla här några gånger vid 22-tiden på kvällarna🦉 Vid solnedgången gick jag runt bland träden och lös med ficklampa i hopp om att se ett par uggleögon blänka, men nope 👀🔦 inte ikväll iallafall.
 
Några timmars tv-häng har fått avsluta dagen. Är glad åt de nya hårda restriktionerna på 8 personer!

Söndag igen

Idag fortsatte mina besök av de medeltida kyrkorna häromkring. Dels är de så vackra och så ser och känner man både historia och andlighet påtagligt i de små kyrkorna som människor smyckat i århundraden. Idag blev det Vansö kyrka med anor från 1100-talet. Jag har varit där två gånger tidigare, en trettondagjul och en långfredag. Idag är det söndag före domsöndagen. Kyrkan är ganska oansenlig utanpå, men inne är det nåt helt annat! Den är nämligen täckt med Albertus Pictors väggmålningar från 1400-talet, från golv till tak. Tyvärr kalkades de över på 1700-talet, men knackades fram igen i början av 1900-talet då de, tyvärr igen, renoverades ganska hårt... men det är fortfarande en wow-känsla att komma in. En hel del av interiören som altar- och helgonskåp är från 1400-talet. Och så har kyrkan ett korfönster bakom altaret som påminner om en söndagsskole-affisch, Jesus med ett lamm i famnen. Och vet ni? Altarduken har en knypplad spets! "Mogna ax" heter den 😁
 
Maria-skåp

St Olof
 
 
Högmässan i sig var ok. Det är ju söndagen före domsöndagen och temat därefter --> inte alltför upplyftande. Men utan torndön och svavel blir det ingen sol och inga fröjder.
 
Hemmavid gick jag långpromenad med hundarna. Morgonpromenaden blev ju rätt kort.
 
 
Imorse var jag extremtrött. Kunde inte somna inatt, var vaken till närmre tre, sen väckte Bamse mig för han var kelsugen ... sen drömde jag obehagliga drömmar om grannens hund. Hon avlivade den för några år sen, men inatt drömde jag att hon lämnat honom ensam hemma och åkt bort. Hunden tog sig ut på nåt sätt, satt och tittade in på oss genom fönstret, sov utanför vår dörr, den sprang ensam in till Strängnäs och jag ställde ut mat åt honom men han var så skygg. Jag tyckte så synd om honom. När jag vaknade av makens väckarklocka var jag helt slut. Från början hade jag tänkt följa med honom upp och hjälpa till med grannarnas mammas/svärmors flytt, men jag orkade inte. Det var lagom att åka på gudstjänst och gå långpromenad.
 
Flyttgänget hade ätit lunch på Pizza Hut i Botkyrka. De hade köpt en pepperoni lovers till mig ❤️😋🍕 

Nu sitter vi och ugglar vid tvn. Ny vecka på ingång...

SVAMP 😋

Det kändes fint att få vakna bredvid gubben imorse. Normalt har han jobbat flera timmar när jag kliver upp. Förra helgen hjälpte han änkan på lördan och jag åkte till Huddinge på söndan så då sågs vi knappt heller. Men idag så! 
 
Jag bröt morgonpromenaden efter nån kilometer för dels träffade jag på jägare på vägen plus att jag inte ätit frukost vilken började kännas i huvudet --> blodsockret. Det är jätteskönt att jägarna skjuter av lite vildsvin och bra att de sätter upp skyltar så man kan undvika skogspromenaderna under jakten 🐗 Efter frukost gick maken över till grannen medan jag diskade. Bamse var jätteorolig så jag fick avbryta disken och gå ut med honom igen. Han är så duktig som säger till. Jag gick bort till grannen för att se om jag fick sällskap. Fick höra att en coronasjuk arbetare hade jobbat på gården så nu måste maskinerna saneras mm. Så tanklöst att utsätta andra bara för att man själv mår "bra". Jag fortsatte själv på promenad. Träffade en annan granne som skänkte en påse trattkantareller till oss. De har kommit nu, sa hon, och hennes schäfer hjälper henne att hitta dem 🐕
 
 
På eftermiddagen gick maken och jag ut till de ställen vi brukar hitta svamp. Det gjorde vi idag oxå. Fem stycken! Årets första... och kanske sista?

 
Till middag förvällde och stekte jag svampen, gjorde hamburgare med lök, vitlök och persilja samt spaghetti. Jisses så gott med de smörstekta kantarellerna 🤤
 
Paltkoma i tv-soffan medan vi såg Guy Martin slå världsrekord i fart 🏎 Lite hajar på det 🦈 

Fredag den 13:e

Vilken märklig känsla att vakna upp helt smärtfri! Det var länge sen. Ljuvligt 💕 Nu har jag varit väldigt noga med både kost och belastning på rätt sätt ett tag och iallafall idag fick jag en härlig lön för mödan 🥘👣
 
Långpromenad på nästan en halvmil och en dryg timme. Kände bara av knät litegrann mig slutet av promenaden. Helt underbart 😍 
 
Bamse och Rambo är lika stora efter Bamses klippning igår

Diskade, jobbade en stund med mitt projekt, gjorde en räkmacka till lunch och sen hörde grannen av sig, då var det promenaddax igen.
 
Började med middagen. Maken hade önskat sig stekt fläsk med potatismos och rårivna morötter. Det blev jättegott. Han hade med sig lite godsaker han fått som tack för en tjänst. Jag fick smaka 😋

 
En ask godsaker med humor. Vad sägs om en biskvi som inte gör någon biskviken? Eller bollarnas boll som inte behöver nån ytterligare förklaring?
 
Sen gick luften ur och vi har legat och slappat vid tvn. Mysigt 🥰 Maken tog sistanaden så stegräknaren stoppade lite tidigare än jag tänkt 😝
 
 

Idag...

... vaknade jag mycket senare än igår. Men långpromenad blev det idag oxå. 2 timmar och en dryg halvmil med paus vid Mälaren.
 

Mulet och grått, men vindstilla och rätt varmt. Så varmt att blåklockorna fortfarande blommar!
 
 
När vi kom hem slängde sig två trötta hundar i sina puffar och jag i fåtöljen en stund. Hade varken lust eller ork att göra nåt. Pratade med en dotter en stund, diskade och åt lite frukt innan jag och grannen gick en sväng innan det blev mörkt.
 

Sen blev det snabbmiddag innan jag åkte upp till kungliga huvudstaden 👑 Jag vet att vi inte ska korsa regiongränserna just nu, men en snabbtripp till hundarnas fd fröken för kloklippning och klippning av Bamses päls hoppas jag inte utgör nån fara med alla upptänkliga säkerhetsåtgärder som avstånd, vänta i bilen och sprit. 
 
Nej, jag saknar inte resvägen till Stockholm. Blev en halvtimme sen pga olycka.
 
Kom hem strax före nio, gick kvällspromenaden och duschade hundarna och mig själv. Såg dokumentären om Utøya. Minns den så tydligt...

Men alltså... !

Klockan tio 🕙 imorse slog jag ner ändan i fåtöljen och pustade lite. Då hade jag fixat morgonsysslorna OCH gått en timme med hundarna. Kändes skitbra! Mår f.n skitbra! Det är bara att suga på karamellen 🍬 
 
 
Efter disk och artrosskola satte jag mig en timme med mitt projekt, sen tog jag tag i styrelsemötet. Eftersom jag ringer styrelsemedlemmarna en och en tar det ett tag och nu behövde vi gå igenom både protokoll och prata årsmötet nästa år. Pausade efter hälften av samtalen, fixade en smarrig räkmacka och gick ut en skogspromenad med hundar och grannen. Fortsatte med styrelsemötet och blev klar samtidigt som maken kom hem. Han gick ut med hundarna medan jag gjorde middag - nässelsoppa och våfflor 🧇 
 
 
Lugn kväll vid tvn. Jag slumrade till strax efter åtta, duschade och tog ut vovvarna på sistanaden. Nu Åreakuten... begriper inte varför den fått så dåliga recensioner?!?! Sova kanske? I'm worth it 💤 
 
 

En mulen tisdag

Liljan i buketten jag fick av maken förra veckan har slagit ut och doftar så gott. Rosorna har vissnat men jag fixade inte att slänga dem riktigt än...de får hänga upponer några dagar så får vi se 🌹🌹🌹 
 
Sov illa inatt. Bamse har legat och slickat på sin ena framtass och det stör mig så kolossalt. Vissa ljud går det inte att somna ifrån bara... så morgonen blev sen även om jag var vaken rätt tidigt. Gick en kortare promenad och tog sen tag i medicinskåpet. Hade en påse medikamenter och kroppsvårdsprylar från Lyan i Ugglebo oxå, men nu är det ordning och reda. En halv påse utgången värkmedicin ska tillbaka till apoteket. En har ju samlat på sig en del efter de senaste årens sjukhusvistelser... Skönt att bli av med det!
 

Sen gick grannen och jag långpromenad med hundarna.
 
Trollen i Skoghall 
 
Blev sittande i telefon en stund men lagande sen kyckling i curry. Maken kom hem kl åtta igårkväll och blir kvar på jobbet inatt 🙄 Hoppas han kan ta ledigt i slutet av veckan. Jag började på ett av mina projekt men det tog emot så jag slog igen datorn. Tar nya tag imorgon.
 
Lyckoviken på tv, promenad och sängen får avrunda denna grå tisdag som jag tror jag aldrig riktigt vaknade till... 💤 

Dagen efter...

Det blev en lång skön kväll framför tvn efter att maken lagt sig. Vi såg på dokumentären om Estonia tillsammans, sen gick jag ut med hundarna. Top Dog ville jag se, men det blev Wallander oxå så det blev en sen och mysig kväll i fåtöljen, insvept i täcke och med en hund på fötterna.
 
 
Gick upp vid nio och gick ut med två morgontrötta hundar först vid 11.00. Det blev 1,5 timme och en halvmil i skog och mark och i gott sällskap av ett gäng korpar. Först hörde jag bara deras spöklika knarrande kraxande, men så småningom räknade jag till ca 15 korpar i tre olika grupper. Det är mäktiga fåglar, vackra och intelligenta. Tänker på vikingarna och asagudarna när jag hör eller ser dem. Oden hade två korpar som följeslagare - Hugin (sinnet) och Munin (minnet) - som flög över världen och inhämtade information som de delgav Oden. Idag när jag gick i skogen längs djurstigarna i fuktiga marker, kilometer från närmsta gård och lyssnade på deras kraxande, fick jag välja mellan att bli skrämd eller att fascineras... Det kändes lite ödesdigert, men samtidigt häftigt. Som att sitta på en klippa vid havet när det stormar.
 
 
När vi kom in duschade jag och tvättade håret, sen iväg till tandläkaren. Liksom igår, en kalkylerad risk. Med den accelererande smittspridningen vill jag inte träffa folk, men gårdagen var så speciell. Och om jag inte börjat få ont av frakturen i en tand i överkäken hade jag avbokat idag, men den begynnande tandvärken i kombination med den värk jag nu tror hänger ihop med att jag "biter" gjorde att jag gick dit. Väntade utanför exakt till jag hade min tid. Bort med amalgamet på tanden med fraktur och en ny lagning med glas, sen rosa och gul "modellera" för att kunna gjuta en bettskena. Snabbt in på affären och sen hem. Tvål och sprit 🧼👏 Pratade en stund med mor och en dotter medan bedövningen släppte, kort prommmis och lättuggad middag på varmkorv 🌭 
 
Kvällen har bara spenderats vid tvn och med kortare promenader 👣

 

Återbesök

 
Idag har jag varit med om nåt helt magiskt. För ett år sen planerade vi en ikonvälsignelse men den blev inte av, varför minns jag inte. I maj skulle vi på riktigt ha en, men corona slog till och kyrkorna i Stockholm stängdes. Idag, tredje gången gillt, hölls den. 

 
29 ikoner målade under flera år (en målades för 40 år sen och några blev klara igår) arrangerades framme i koret. 6 av dem var mina. Jag var inte ensam om att få tårar i ögonen för det hela var så starkt!
 

Välsignelseakten var perfekt inbakad i gudstjänsten, diakonen predikade och berörde ikonen och ikonens betydelse. Efter gudstjänsten visade hon en ikon hon hade haft med på en tidigare gudstjänst. Den kom från ombyggnaden av Hagia Sofia, då kyrkan som blev moské blev museum på 1930-talet.
 
Det är lite osäkert vem helgonet är, men han håller Hagia Sofia i famnen. Så vackert 😍
 
Efteråt satt jag och diakonen utanför kyrkan och pratade i över en timme innan jag åkte till en knyppelkompis. Det blev ett kort möte i dörren där jag hämtade en gåva från henne, en "snuttefilt" innehållandes 26 par engelska Knyppelpinnar 🥰
 
Som en godispåse 🍬 Engelska pinnar har en rundel i metalltråd med pärlor för att ge lite tyngd åt de små lätta pinnarna, men oxå för att de ska ligga still på dynan. Så vackra 🤩
 
Till sist tankade jag och åkte hem. Uppfylld. Det är jag fortfarande...

Sankt Göran

Igårkväll blev jag kvar i badtunnan över en timme efter maken gått in. Det var så skönt att ligga och titta på den klara stjärnhimlen, filosofera och räkna stjärnfall. Helt plötsligt hade jag gjort upp en fokus-plan. Det är så mycket som snurrar i skallen och det mesta blir bara nästan-färdigt 😭 Tanken på att min ikon skulle bli färdig till imorgon hade jag släppt så jag när jag kom in intresseanmälde mig till kursen i vår. Jag mailade en fd arbetskompis på dataavdelningen om ett försvunnet dokument som jag funderat på om jag ska orka skriva om, tackade nej till att sitta i en valberedning och har erbjudit gamla knyppelmönster till föreningen Sv Spetsar. Till sist anmälde jag för andra gången till Klarna att en leverans inte kommit fram.
 
Fokus då? Jo, dagen veks åt att måla på min ikon, imorgon ska jag rensa medicinskåpet på em och nästa vecka ska ägnas åt ett av mina projekt som jag verkligen verkligen vill få klart ✅ Veckan därefter ska gå till föreningstidningen och ev. fortsatt röjning av Ugglebo! Jag fick sån energi av min fokus-plan att jag började redigera en inkommen artikel redan igårkväll ... bara för att jag fick sån lust! Jag hade ändå ingen lust att virka, klistra in bilder i ett dokument går oxå bra när man tittar på tv.
 
Imorse åkte maken iväg till änkan för att hjälpa henne att klippa ner häcken samt hälsa på sin mamma. Efter frukost började jag måla. Vid ett gick grannen och jag en skogspromenad, sen åt jag lunch och fortsatte måla.., och döm om min förvåning blev jag klar ✅ Jag ser ju felen, jag har svårt med färgseendet och vet inte varifrån ljuset kommer men jag blev rätt nöjd ändå 😃
 
Draken kanske kunde fått blöda lite mer🩸 men det kändes bäst att sluta innan det blev "kladdigt"
 
Maken blev kvar på middag hos sin mamma så det blir lax-rester imorgon. Gott och nyttigt. Fixade en hallonpaj till han kom hem, hallon från våra egna buskar 😋 Lite tv och slutfinish på artikeln jag nästan redigerade klart igår. Vad SKÖNT när saker och ting blir färdigt!!!
 
Sov gott 💤 

Gustav II Adolf m.m

Imorse visade maken tydligt att han tröttnat på mig! Eller kanske inte på mig som person men på viss "lättja" om man kan kalla det så. Jag gillar verkligen inte att gå i affärer i vanliga fall, och i synnerhet inte nu mitt i värsta smittspridningen med alla nonchalanta idioter som ska stå och flåsa en i nacken... men nu har det stått blöta skor, urtagna sulor och legat hopknölat tidningspapper på golvet i hallen ett par veckor eftersom efter varje promenad måste mina trasiga skor torka 👞 --> "Nu åker vi till Eskilstuna och köper nya skor åt dig! Jag bjuder på fika!" deklarerade han vid frukostbordet. "Ve och fasa", tänkte jag 😱 men vågade inte säga emot eftersom han lät väldigt bestämd...
 
Sagt och gjort, när vi fixat klart här hemma åkte vi iväg. Jag tänkte att är det mycket folk i affären går jag inte in! Men min oro visade sig vara helt obefogad. Två expediter, maken och jag var de enda som var där. Dessutom hittade jag skor direkt. Vi var i affären 10 minuter!

Nu är jag varm och torr om tossorna 👣
 
Sen googlade jag fram ett kondis, det blev Janelings och även detta blev rätt på första försöket. De hade både Gustav Adolfbakelser och takeaway-kaffe. Här höll folk dessutom avstånd och vi fick våra bakelser snyggt inpaketerade.

Visste du att Gustav II Adolf var barnbarn till Gustav Vasa och far till drottning Kristina? Han dog i slaget vid Lützen 6 november 1632 under 30-åriga kriget och grädden under hans chokladporträtt symboliserar dimma. Utrycket vi hör i olika sammanhang: "dimmorna vid Lützen", härrör från detta slag. Morgondimmans lättade aldrig och blandades med krutrök och brandrök från staden Lützen som stod i brand 🔥 Det tog över 1,5 år att bära hem kungen till Stockholm där han begravdes i Riddarholmskyrkan ☠️ Liket blev kvar i Nyköping 10 månader i väntan på att gravkoret skulle färdigställas ⛪️ Sista anhalten innan processionen anlände Stockholm var Huddinge prästgård! Följet var så stort att hälften fick övernatta i Brännkyrka. 
 
Självklart får grabbarna smaka på Gustav Adolf 😁

Vi åkte till Sundbyholms slott och fikade vid vattnet. Maken hade till och med tänkt på att ta med skedar och tallrikar hemifrån... han är verkligen min bättre hälft! Sen gick vi promenad runt udden och slottet. 

 
Vi sjönk ner en stund i tv-soffan innan jag fixade tacos. Vi hade sås, gräddfil, kryddor, riven ost och nachos kvar sen förra fredagen så det fick bli en god repris 🌮 
 

Nu är badtunnan varm... vilket härligt slut på en perfekt fredag👌✌️

Mitt i naturen

Även idag kom jag ut sent på promenad med hundarna. Bland det första som hände var att ett Påfågelöga flög förbi och landade invid vägkanten. I november!!!
 
 
På långt håll såg jag det guldhjärtat, ett björklöv som ensamt hängde kvar på en kvist. Nästan lite magiskt 🍂 
 
 
Nästa upplevelse kom efter nån km när fyra röda domherrar lekte i en gran 🌲 Jag försökte smyga närmre för att kunna fota eller filma, men de var så otroligt mycket skyggare än stjärtmesarna igår så det gick inte. Jag fortsatte promenaden och tänkte våga mig på en något kortare promenad än igår... för igår tog jag alvedon innan jag gick, men idag ville jag prova utan. Igår träffade jag en svampplockare vars hund smitit. Hon hade hittat tre trattkantareller på vägen upp mot sandtaget. Jag svängde av på den stigen men hittade givetvis ingen svamp, men vi stod en stund på toppen av sandtaget och njöt av utsikten.
 
 
Vi tog oss ner till Mälaren. Bamse gick och strosade för sig själv, men Rambo ville upp i mitt knä och där satt han och grinade. Jag vet inte om han tyckte det kalla vattnet och vågorna var otäcka.
 

Vi vände och gick tillbaka längs den väg jag ursprungligen tänkt ta.
 
 
Det blev nästan en halvmil idag oxå och det känns helt underbart att benen bär igen. Hemmavid gjorde jag en färgglad falukorvslunch och duschade, plockade lite och satte mig att måla en stund vid mitt blommande färgglada köksbord.
 
 
Till middag fortsatte vi på falukorvtemat, det blev makaronipudding med korv och grönsaker 🍅 🌽 😋
 
 
Orkar inte handarbeta ikväll. Det är då skönt att bara få sitta och glo på tv 🤗

Fler stjärtmesar!

Vi kom iväg sent på morgonpromenaden idag. Testade gränsen igen då jag tagit Alvedon och vi kunde faktiskt gå rätt långt. En halvmil blev det. Kände mig jätteglad 😁 Hade vare sig tänkt eller trott att det skulle gå SÅ bra 😅 
 
 
Det är lite festligt med hundarna för när jag har ont går de gärna bakom mig och visar på att de vill hem, men idag när jag knappt hade nån värk alls pinnade de på och man såg hur de njöt av promenaden. Det gjorde jag oxå, känslan av att kunna gå i skog och mark utan att det känns som om höftkulan trillat ur sitt fäste. De var bra i sina magar oxå vilket är så skönt.

Under nästa promenad som var betydligt kortare träffade jag på stjärtmesarna igen. Igår såg jag dem i flykten, idag höll de till bara ett par meter ifrån mig i en buske. Vilken ynnest att få sällskapa med dem en stund, de är så fruktansvärt söta och kvittrar så fint 😍
 
 
Efter andra promenaden satte jag mig att måla en stund. Älskar pillerillet jag håller på med nu - linjer och konturer 💖
 
 
Mellan promenaderna har jag pratat med mina båda äldsta. De har fått svar på sina faderskapstest och föga förvånande är deras pappa deras pappa med 99,999% säkerhet. Har inte bestämt mig för om jag ska fortsätta tiga ihjäl idioten eller agera på något sätt så han fattar att han har gått flera meter över gränsen för vad som är acceptabelt. Efter en sån här omogen och elak handling vet man inte vad som kommer härnäst...
 
 
Maken kom hem med en bukett blommor 🌹🌹🌹 som uppmuntran och jag svängde ihop squash-plättar med lök, citron och romröra. Så gott 😋

 
Känner mig tröstad.
 
 
Svenska truckers, Åreakuten och NCIS har fått avrunda dagen 🤗 Maken fick åka till jobbet så han sover kvar där.

Domherrar och stjärtmesar

Det har varit lite typ dagens händelse. Gick en längre promenad i förmiddags för det kändes som om höften skulle hålla. Och det gjorde den. Solen sken och när jag gick upp på skogsvägen sjöng domherrarna. På morgonen såg jag oxå de första domherrarna vid vårt fågelbord 😍
 

När jag var nästan hemma blev jag omflugen av en flock stjärtmesar. Det är en av de sötaste fåglar jag vet och inte är det ofta jag ser dem 😍
 
Lite udda höstfärger ...
 
Under eftermiddagen har jag pratat en del i telefon, men tog oxå tag i ikonmålningen. Jag får sluta upp att vara så osäker och våga testa lite. Färger går att måla över och blir äggtemperan för tunn eller tjock går det oxå att åtgärda! Kändes bra att komma igång på egen hand🎨🖌 
 

Ikväll har jag sett massa kul på tv. Två program om vikingarna i Skottland och till sist "en oväntad vänskap". Inte första gången jag ser den och säkert inte sista heller, den är så bra!
 
Kvällspromenaden kom vi iväg på närmre halv ett, i gott sällskap av en vacker måne 🌓
 

Att vända på kuttingen

Gårdagen började inte så kul, men jag tog revanch. Rambo väckte mig tidigt och behövde komma ut fort. Bamse verkar ok i magen igen men inte Rambo. Har ingen aning om vad de fått i sig! Duschade och kröp ner i sängen igen. Kände att det skavde alldeles jättemycket i själen, så jag bestämde mig för att ställa in styrelsemötet vi skulle hålla i Huddinge. Smittspridningen i Sthlm är galen just nu och flera av styrelsemedlemmarna måste åka kommunalt... nej, det kändes inte bra! När jag ringde runt lite senare på morgonen och det hördes att de flera var lättade så det kändes som rätt beslut att ta. Avbokade lokalen och hundvakt oxå.
 
Men ladda om blev lite jobbigt. Jag var ju mentalt på språng. Vad ska jag göra nu då? Luften gick ur liksom. Så satt jag och spanade mot min garderob, maken gjorde sin i helgen och min har skrkit efter röjning länge. Skrev lite på pappren vi skulle diskuterat på mötet, sen gjorde jag ett ryck och röjde ur min ytterklädes-garderob. Jag har alldeles för mycket grejer som ligger och har haft alldeles för litet tid att göra nåt åt det. Nu har jag ett gyllene tillfälle att faktiskt få ordning på det där som liksom bara ligger och suger energi enbart för att det inte blir gjort. Kändes jättebra! Det som ska behållas hängdes in snyggt på varsin egen galge, det som ska skänkas åkte i tvätten och resten i en hög på golvet.
 
Tog fram kyckling ur frysen och tänkte ha currykyckling i cocosgrädde klar till maken kom hem... men han blev kvar på jobbet och jag åt på tok för mycket, för gott blev det och det fanns ju massor! Låg och jäste vid tvn innan kvällspromenaden. Efter promenaden höll jag på att somna i soffan så varför tvinga sig kvar? 

En ny dag har grytt. Känns skönt att dygnet inte längre är så felvänt. Det blåser men regnar inte och för en stund sen såg jag aningen av en sol. Det kanske blir en fin dag 😃
 

Det är på landet det händer 🐎

Självömkan har ingen blivit bättre av, men att få gråta ordentligt som jag gjorde igår, renar systemet. Jag förivrar mig lätt och överdriver ofta. I fredagskväll skrev jag till fysioterapeuten och frågade om det var bra eller dåligt att jag gör sjukgymnastiken flera gånger om dagen och gärna alla övningarna vid olika tillfällen. Svaret hade kommit imorse och var kanske inte oväntat men jag blev ändå överraskad. Istället för att få höra "duktig flicka" 💪 så blev svaret att syftet är att öka belastningstoleransen i lederna vilket man gör med lagom träning, dvs 1gång om dagen. Ja, vad trodde jag egentligen? Självklart är träningen anpassad! Återhämtningen i leden är lika viktig som regelbunden träning. Vilken idiot jag är! Så ju ondare höften gjort, desto mer har jag tränat just de övningarna. Nu hoppas jag få bli lite bättre under dagarna som kommer...
 
Inkakrona vi fick av barndomsvännen
 
Jag sparade dagens gymnastik till efter mittpådagen-promenaden, en promenad som blev onödigt spännande. Jag träffade ett för oss nytt ekipage av häst och ryttarinna. Jag lyfte upp Bamse och klev åt sidan för att gå mötet så lugnt som möjligt. Efter några minuter hör jag dunkande ljud och strax kommer hästen i full galopp utan ryttare 🐎 Jag slet med mig hundarna ner i diket och skyndade mig sen åt andra hållet. Var är kvinnan??? Hon kom gående med korta steg och jag frågade hur hon mådde. "Hästen sprang nog hem" svarade hon. "Säkert", svarade jag "men är du okej?" Det tyckte hon att hon var och jag såg hur hon ökade på stegen ändå till hon kunde småspringa efter kusen som förmodligen redan var hemma med tanke på farten den kom med. Hon var helt lerig över hela ryggen så jag kan tänka mig att hon tappat andan vid nerslaget. Jag följde hästspåren i leran i över 1km och konstaterade att den hållit sig på vägen så förmodligen sammanstrålade ekipaget hemma efter äventyret...
 
Förutom att ha rensat ur kubitsen med djurens olika attiraljer började maken och jag med ytterklädes-garderoberna oxå. Vi blev inte riktigt klara. Imorgon kanske?

Allhelgona vs Halloween ✝️👻

Först och främst, jag har inget emot halloween som företeelse. Jag tycker inte att det är nåt direkt fel i att importera en festlighet i vårt murriga höstmörker... MEN jag tycker det är SÅ olyckligt att vår svenska allhelgona-tradition får stå tillbaka. Bara i vårt senaste reklamblad stod det endast om att ladda upp med godis, men ändå hålla avstånd under halloween och undvika "trick or treat", inget om att köpa ljus och vår gravtradition.  Vår svenska tradition att hedra våra helgon på allhelgona-lördagen och alla själar på söndagen är en svensk tradition som härstammar från medeltiden. Genom åren har vi kommit att sätta ljus och kransar på nära och käras gravar under lördagen men helgen har varit "helig" och förankrad i en stark tradition. 
 
 
Halloween är en importerad tradition. Kanske och troligtvis av en hugad svensk marknad som sett en inkomstpotential. Halloween har sitt ursprung i kelternas Irland, och irländska immigranter tog med sig traditionen till USA där den blivit stor. Alltså, även detta en stark tradition med gamla anor, men inte "svensk". Vi var i Florida i oktober för 4 år sen och såg förberedelserna inför den, helhäftigt! 

Min kusin och jag på Walmart i Florida nån vecka före Halloween 2016
 
Jag tycker att det är så olyckligt att Allhelgona och Halloween ligger så nära varandra och ibland sammanfaller. Halloween firas 31 oktober och Allhelgonahelgen firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, som förgjort att blanda ihop. I år tex är det samma dag. Så synd! Jag skulle verkligen önska att vi firade halloween lördagen före eller efter allhelgona! Ska vi fira halloween kan vi väl göra det till vår halloween och inte förminska eller ta bort vår traditionsrika och värdefulla Allhelgona, eller???
 
 
I 6 år har jag haft förmånen att arbeta på Allhelgona i Huddinge kyrka... men de två senaste åren inträffade det "obehagliga" - sammanblandningen. För två år sen skred en ung Dracula in, men spetsiga öron, mantel och blod i mungiporna🩸och tände ett ljus framme i koret. Jag höll ögonen på honom men fann ingen som helst anledning att ingripa då allt gick fridfullt och hedervärt (förutom den udda munderingen) tillväga. Förra året kom en tregenerationers-familj in i full Halloween-kostymering... de båda yngre generationerna tror jag snabbt uppfattade det något olämpliga i stämningen medan den äldsta, en person jag väl väl kände till, skuttade runt i kyrkgången i sin halloween-mundering och hojtade "buuuuhh" till höger och vänster. Utan att hänga ut hen så kan jag förstå beteendet men det är faktiskt inte särskilt lämpligt. Jag pratade lite med familjen ifråga vilka som fångade in den äldre, tände sina ljus i ljusbäraren vid dörren och gav sig av. De vet nog nu att det inte är läge att iförda maskeradkostymer vare sig försöka skrämma eller muntra upp besökare i kyrkan under allhelgona.
 
 
Igår efter frukost gav sig min barndomsvän iväg till stallet. Maken fick åka till jobbet (han har beredskap) och jag gjorde så lite som möjligt. Akvariet blev rent iallafall och blommorna vattnade med akvarievattnet. Har haft jätteont i höften i flera dagar och efter eftermiddagspromenaden satte jag mig att storgråta. I ca 20 minuter tillät jag tårarna att spruta och tycka jättesynd om mig själv. Sen hällde jag upp ett glas vin och började förbereda middagen. Somnade när maken gick ut kvällspromenaden. Det tar faktiskt på krafterna att ha så ont hela tiden. 

En ny dag har börjat. Bamse väckte mig i gryningen och var nödig så vi gick ut en kort sväng. Han är dålig i magen igen. Rambo gjorde på sig i sovrummet en timme efter morgonpromenaden. Undrar vad de fått i sig 🤔 Tar dan som den kommer...

RSS 2.0