Inte klok...

Här sitter jag och gör allt möjligt annat... tenta ikväll, så var borde jag vara? Inte vid datorn iallafall... men det är samtidigt väääldigt skönt att tänka på nåt annat en stund. Det som inte sitter i huvet nu lär inte sitta där ikväll heller. Men jag ska ta mig i kragen och gå upp och snabbrepetera GTs 39 böcker... undrar vad mer som kan tänkas komma på tentan?


(fotograf: Maria Andersson)

Uppe på beeerget...

....finns ingen polis... där kan man gå naken och släppa en fis .... den lärde min svärmor våra ungar vid nåt tillfälle... Nu ska jag inte göra anspråk på att jag fisit mer än vanligt idag, men jag har suttit på berget! Helt underbart! Gick upp högst upp på berget bakom vårt hus och njöt av solen, vårvärmen och utsikten.


                        

Det finns hopp om vår! Släppte lös Bamse däruppe oxå, han njöt oxå... av att kunna gå fritt, nosa, fixa, dona, gräva... och jag lät honom hålla på.


                      

Efter en dryg halvtimme klättrade vi ner igen. Jag hade kommit till hälften av dagens tentaplugg och nu var det dax för nästa etapp. Träffade pudeln Sanni på hemvägen, men glömde ta fram kameran :O(

                                     
                                     Krokusarna har slagit ut nu, eller är det Vintergäck?

Pluggade till Monica ringde och sa att hon snart var klar med sin storhandling. Jag hade lovat hämta henne och kassarna. Hann klart tolvprofeterna och apokryferna. Imorgon blir det snabbrepetition av anteckningarna av GT:s alla 39 böcker så... får vi se hur tentan går på kvällen.

Janne har högtrycksvättat plasttaken och det tyckte Ragnar var högintressant!


                        

Han tyckte nog det var bra att pappa kom in sen så att han kom undan den farliga väsnande prylen. Tur att vi har så bra vakt-djur!

När jag hämtat Monica sprang jag ut med Bamse och gick ut en sväng med Bamse igen. Det hettar om kinderna! Ska lägga mig tidigt så jag pallar hela långa dagen imorgon!

Aprilväder

Tänk att det snöade som bara den igår igen. Från en solig härlig morgonpromenad till en sväng i skogen mitt på dan i toksnö... Det blev ingen lång sväng eftersom jag hade bråttom till bussen, men vi träffade Nova så Bamse fick springa lite med henne. Det uppskattade han nog mer...


                             


Fram och tillbaka till terapin, laga middag, ut en långsväng med Bamse, packa knyppeldynan och sen knyppelkurs.

Idag var Bamse och jag bara ute 50 minuter... tentastressen börjar onekligen smyga sig på. Ändå såg jag till att sköldpaddorna fick ett bad och Ragnar rent i buren. Livet måste gå före. Pysslandet är oxå lugnande.

                    


Nu har jag förlängt mitt bibliotekslån och ska sätta igång med pluggandet nu, Jesaja och gänget vängar! Imorgon är det dax...

Rock & Bowl och andra bullar!

Börjar med att bjussa på tre små vårblommor jag träffade på morgonpromenaden igår:


Pärlhyacinten kikar fram minsann!                 Scillan oxå!

             
              Violen står och solar sig mot betongväggen!

Hela förmiddagen sen gick åt att plugga. Hann igenom Poesi och Vishetlitteratur i GT, påbörjade profeterna... sen ut med Bamse och iväg och storhandla med Janne. Packade in allt i kyl och frys, ut med Bamse och sen iväg till kvällens höjdpunkt! Bowling och middag med arbetslaget!

Vi träffades på Rock & Bowl på Hornsgatan och hann spela näääästan två hela serier på en timme. Jag är skitnöjd för trots att diskbråcket protesterade så jag fick ta extra Alvedon så kunde jag faktiskt spela! Och det var jätteroligt!!! Vi låg alla på ungefär samma nivå oxå.Banorna var helt ok....                                                    Min andra serie började lite skumt

Vi fortsatte kvällen på Happy India på St Paulsgatan. Kul att sitta och prata, både privat och om vad som händer på jobbet.


Happy India                                            Sizlande kungsräkor i youghurtsås med naanbröd

Åkte hem strax efter 21.00, missade bussen så jag ringde Janne i hopp om at bli hämtad, men han var ute med Bamse så han kom och mötte mig gåendes istället. En skön kväll att promenera!

Imorse skuttade jag ur sängen halv 8, frukost och ut med Bamse en timme, sen började jag baka bullar! Det ska knypplas ikväll och jag är fika-ansvarig. Jag märker oxå att jag pluggar bättre när jag planerar in annat än att bara läsa, men det gör oxå att min inplanerade läsningstid blir extra viktig. Dock har jag kunnat koncentrera mig mycket bättre denna gång och det känns bra. Inga garantier att jag klarar tentorna men mitt liv blir så mycket mera roligt när jag inte  sitter hemma, pluggar ögonen ur mig och låter prestationsångesten ta över. Denna dag är jag plugg-ledig, Bamse - bakning - terapi - middagslagning - knyppling står på tisdagens schema. Kul hela vägen! Sen blir det två dagar till av supertentaplugg, tenta och sen hemtentan över helgen...


                     

Nu ska jag upp och äta en varm bulle, gå ut med Bamse och åka till terapin!

Sabbaten

Ja, det känns ju som jag brutit den med råge. Hela dagen har gått åt till att plugga. Men å andra sidan så pluggar jag GT... har hunnit "Pentateuken" och "Det Deuteronomistiska Historieverket" + börjat på "Det kronistiska Historieverket". Det är typ Moseböckernas, Samuelsböckernas, Kungaböckernas och Krönikeböckernas innehåll i stort samt placering i kronologin, både historiemässigt och nedteckningsmässigt. Svårast blir att komma ihåg alla profeter, domare, kungar och andra snubbar/snubbinnor som har betydelse för religionen och NT samt i vilka böcker de finns, typ Hosea, Josia, Hesekiel, Sakarja, Haggaj, Ester, Rut och Noomi.... Uh! Säkert kommer nån fråga på skillnaden mellan GT och Torah ... Sen har jag förstått att hon är noga med vad som hände före, under och efter exilen... men det är rätt häftigt att få ihop Bibeln till en kronologisk och sammanhängande bok, hur saker och ting går i varandra. Berättelserna har jag rätt bra koll på, men kronologin hamnar på plats nu! Om än kursen varit lite rörig så är ämnet och grundboken superbra!

Lagade mat till Bekki och mig vid halv sju, två timslånga promenader morgon och em med Bamse... Allt blev lite senare idag pga tidsomställningen så det blev bara tre promenader idag, om än långa. Kvällsnaden blev oxå en timme... i den vackert dalande snön! I övrigt har Bamse varit lite slö idag, det är hans fel att mittpådagennaden uteblev... för han SOV! Jag pluggade och han sov och sov och helt plötsligt var klockan halv 4!!!

När ögonen började strejka innan middagen la jag ihop böckerna och efter middagen påbörjade jag Thyras röda tröja till accompanjemang av Fenomen med Uri Geller. Man blir glad av tröjans färg! Den är verkligen glad-röd! Förstår att Ängla ville ha samma färg. Ska åka och byta in hennes rosa garn i veckan + köpa knappar till den blå babytröjan som ska till Lettland... ska sticka mössa till babytröjan först innan jag lämnar den vidare till Filtklubben. Känns bra att bli av med restgarnerna på nåt vettigt!Fick mess från Linnéa. Mattias var hos tatueraren idag och fick Thyras namn och stjärntecken på vänsterarmen:Ängla finns ju sen förut på högerarmen:
                             

Visst är det snyggt!

Jag måste kolla vidare i bibelkommentarenra vad: "Ni skall inte klippa håret vid tinningarna, inte kapa av skägget, och inte rista några märken på er kropp för någon som är död. Inte heller skall ni tatuera er. Jag är Herren" (3 Mos 19:27-28) kan stå för... Det har ju helt klart nån reaktion mot nåt som var på tapeten då, men som jag inte tror är aktuellt idag. Annars är nog även jag, liksom hela min familj inklusive Bamse, helt förtappade...

Ingen askes här inte...

Vi är inne i fastan och det är ju en tid för askes och inre liv... eller hur jag ska uttrycka det. Kyrkorna har fasteinsamlingar för olika hjälpbehov och vi uppmanas att avstå från något. När jag jobbade med konfirmander brukade vi prata om detta med att avstå något, fasta förknippas oftast med att låta bli mat på olika sätt, men vi uppmanade konfirmanderna att avstå från något annat de uppskattade. Nån avgav godislöfte, nån avstod från datorn eller TV:n, nån ville prova på att vara vegetarian (avstå kött alltså), några avstod inte från nåt men det viktiga var att prata om det och att förstå vad det innebär att vara utan något man uppskattar och är van vid. Att avstå något ger plats för annat. Att avstå datorn ger tid (som man kan spendera med familjen, hjälpa till hemma, passa småsyskon, ägna sig åt en försummad vän), att avstå godis innebär att spara pengar (som man kan lämna till fasteinsamlingen eller köpa en present till någon), att avstå kan innebära förhöjd livskvalitet och hälsa. Varför denna "predikan" nu då? Jo, samvetet! Tänkte på det i morse när jag var ute med Bamse... jag pluggar som bara den, läser och läser... och smäller i mig ofantliga mängder choklad! Vansinnigt! Men just nu hjälper det koncentrationen... Det är inte alltid man lever som man lär.

Men för mig handlar det oxå om att avstå prestationen (även om man i mitt fall lätt skulle kunna påstå att summan av lasterna alltid är detsamma). Jag har alltid varit högpresterande i vad jag än företagit mig och faran i det är att man glömmer att leva i nuet. Carpe Diem. Chokladen och matslarvet får jag be om förlåtelse för. Tentaplugget hamnar hur jag än planerar mitt i fastan. Jag får ta livet med ro. Att pausa pluggandet och gå på bio med Bekki, för att inte tala om Paris-resan med Linnéa kan få vara såna där avbrott i presterandet... och varje Bamsenad... att upptäcka och njuta av livets under, naturens under... Att avstå prestationen och titta mot himlen! Att avstå chansen till ett VG och ge lite tid till familjen och hunden. Att avstå den inövade stressen och leta reda på favoritdikten. Att avstå något kan oxå vara att få nåt annat... nåt oväntat...!

                          
Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan 
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
               och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna
               och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
               som skapar världen.
(Karin Boye)

Black Swan!

Bekki och jag har tillbringat kvällen på Heron City! Först löste vi ut våra bokade biljetter till "Black Swan"...

                       

.... sen gick vi på Pizza Hut!


Maten på faten tog snabbt slut!


Knäpp-bilder...

                     
                      På väg till bion...


.........efter att ha köpt biogodis!

                   
                    Träffade en gammal kompis i foajen!

 
Black Swan var jättebra! Lite seg i början... men den ökade snabbt till crescendo av psykologiskt otäckeri, en handling där man inte visste om ballerinan blivit helgalen eller bara levde sig in i rollen 200% ...

Vi åkte hem. Bekki tog Bamse på promenad, hon skulle ut och gå med en kompis. Själv såg jag slutet av Morden i Midsommer och gjorde klart babytröjan. Ska virka en liten kant med knapphål bara...Det blev sent i natt och hyfsat tidigt imorse ... Sängen är skön!

Bamsenader och plugg

Hade dragit ner persienner och dragit ur timers i hopp om att få sova lite längre imorse eftersom jag var uppe så sent inatt... men jag vaknade halv 8 iallafall! Åt frukost med Monica och tog ut Bamse lite efter 8, vi var ute nästan 1,5 timme. Först träffade vi Kyros. Han fyller 9 år idag och en av de hannar Bamse gillar stenhårt!Fortsatte morgonpromenaden och träffade Oreo som ville jaga Bamse en stund. Hon är verkligen en salig blandning av tax, tibetansk spets, spaniel, shuitsu och en femte ras jag glömt nu... urläcker lite vovve. Lång som en tax med shuitzu-huvud och spanielpäls!

                     

Sist men inte inte minst och nästan hemma träffade vi Lillyfour (Lilly, den fjärde i kullen står det för), oxå en liten blandrastjej.Vi stod och pratade en stund om ersättningsbussarna som dundrat runt i området igår... och när jag nu em satt och spanade runt på lite bloggar hittade jag svaret hos Filijokus, det var ett rån på Hagsätra torg igår!

Efter att ha pratat med Monica en stund satte jag mig med tentaplugget. Har hunnit en bra bit och känner mig nöjd. Antagligen pluggar jag fel saker som vanligt, men jag läser för att lära, inte för att få bra betyg!

En promenad till har Bamse och jag tagit i skogen. Underbart väder!


            

Kunde inte låta bli att sätta mig och sola dubbelhakorna en stund. Bamse smakade på våren och grävde fina gropar!

Nu ska Bekki och jag åka till Heron... berättar mer sen!

Full fräs

                        
                        Grattis Linnéa, 26 år!

Det blev en sån där som jag kallar spring-spring idag igen, har inte gjort annat än kutat mellan de olika grejerna jag tänkt göra. Först Campus Sköndal och låna bok. Trodde inte jag skulle hinna förbi garnaffären men det hann jag. Köpte rött till Thyra och rosa till Ängla (men på kvällen när jag träffade godisarna ville Ängla oxå ha rött... och visst är den snygg!!!)

                        

Fick oxå mönster på de sötaste pjuck jag sett på länge!

                       
                         Virkade babyskor!

Han hem och slänga i mig två uppvärmda Wallenbergare innan jag rusade till bussen, terapin, hem igen, ut med Bamse, i bilen, hämta Bekki, ut till Kallhäll och hämta godisarna från dagis. Linnéa kom hem och gjorde våfflor. Faktiskt fyller hon 26 idag men det kom bort sig lite. Ett antal av "mina" ungdomar skulle åka till en besökande tatuerare under eftermiddagen och kvällen, och det var meningen att Mattias skulle tatuera in Thyras namn på armen, men sent omsider fick han en ny tid på söndag för tatueraren hade jobbat tre timmar var med Monica och Jens, så det blev försent. Men vi hade en mysig kväll ändå och det blev ju lite sällskap om det nu inte blev regelrätt firande:


Fredagsmys!

                         

Lek med maten ;O)

                          
                           Kvällshimmel från Linnéas köksfönster

Eftersom Matte fick en ny tatuerartid åkte Bekki och jag från dem tidigare än vi planerat. Bekki ville gå på nån förfest och jag åkte hem till stickorna, stickade nästan klart ärmen på den blå babytröjan. Jens skjutsade hem Monica och jag fick beskåda deras nya gaddningar. Jag tycker motivet är lite läskigt, men det ska vara ärkeängeln Mikael och de var riktigt snyggt gjorda!


Jens´

                    
                       Monicas

Nå, efter "Tyst vittne" tog jag ut Bamse... och jag är inte klok som sitter här än... men jag är vuxen och gör vad jag vill ;O)

Fri-dag

Orkade vare sig renskriva anteckningar eller knyppla igår. Bekki ringde och ville jag skulle hämta henne från pendeln och det var diverse strul med planerade sprängningar på vägen för Citybanan... men hon kom lagom till en buss så jag gick ut kvällsnaden med Bamse och låg i säng precis 22.00, medvetslös. Kusinbarnet och Monica kom bra överens så jag behövde inte känna samvete över att jag var otrevlig.

Imorse åt vi frukost tillsammans, Monica och Bekki sprang iväg till samma buss. Kusinbarnet skulle till Jordbro idag och ha praktisk undervisning på truck-körning. Han planerar inte att komma tillbaka utan skulle åka direkt till centralstation och försöka komma med nån buss tillbaka till sin skola direkt efter truckutbildningen ... så vi sa hejdå och jag tog ut Bamse en lång promenad. Igår hade jag så ont i hela kroppen att det bara blev 30-minutare, men imorse var vi ute över en timme. Blåsigt och soligt! Och bäst av allt, det gick att gå längs järnvägen igen! Isen var borta!

När jag kom hem vid halv 10 fick de andra djuren frukost och jag småfixade lite. Hittade en lapp på gästsängen:

                   

Tyckte det var så gulligt :O)

Nu tänkte jag åka till Sköndal och låna en bok på skolbiblioteket, sen åka förbi garnaffären och se om hon har lite fina stickmönster till tröja/byxa. Ängla och Thyra har vuxit ur sina lila uppsättningar. Därefter är det terapi och barnvakteri som gäller för kvällen!


Plugg-dag

Känner mig nöjd med dagen. Har hunnit läsa en del och klottra ett helt anteckningspapper fullt. Ska renskriva det efter duschen tänkte jag. Mittpådagenaden med Bamse gick till min morbror som ville jag skulle prova en jacka efter moster, men det blev istället så att vi packade ner allt i högar och påsar så ska jag ta hem alltihopa, låta barnen välja och lämna resten till insamling. Janne hämtar alltihopa på måndag när han ska dit och skruva bokhylla åt morbror. Han tyckte det var skönt att jag tar ansvar över alltihopa så han kan släppa kläd-biten.

                      

Gjorde Wallenbergare till en halvt kompani. Janne var här med Sandras lillebror och hämtade sängar, så när kusinbarnet kom hem från truck-kursen (de hade gjort teoriprovet sist idag och det gick bra) åt vi tillsammans innan jag gick ut dagen tredje Bamsenad.

Så ska jag väl ta och duscha då. Får se om jag hinner/orkar knyppla en stund oxå, är bra trött måste jag säga, men om jag gör lite varje dag av var sak jag ska göra så kommer allt gå bra!


Vårtecken!

Åt frukost med mitt kusinbarn imorse, sen följde jag och Bamse honom till bussen. I övrigt hade han fått (förhoppningsvis) tydliga färdhänvisningar till sin truck-kurs. Men han har inte hört av sig så det gick med största säkerhet bra. Han är i högsta grad vuxen, ändå bekymrar jag mig för att han ska åka vilse... vissa mamma-grejer går aldrig ur, tror jag! När jag sen kom hem från den soliga Bamsenaden hittade jag dessa i vår rabatt:

                     

Blommor har vi väl sett här och där... men nu har våren gjort sitt intåg även i våran rabatt!

Tyvärr försvann solen så jag får sitta inne och tentaplugga. Men efter alla inlämnade uppgifter känner jag mig nu behagligt avspänd. Får njuta av det så länge det varar!


Röra!

Dagen gick... kan jag säga... Drog ut tre ex av fältstudien, plockade undan resväska och post som blivit liggande på köksbordet, vek tvätt, tvättade 2 maskiner, skickade mail fram och tillbaka till biblioteket om försenade böcker som inte gick att låna om (typiskt en vecka före tentan!) ... gick med Bamse till zoo och köpte fågelfrö, duschade... sen var klockan 3 och jag fick rusa till bussen. Bar två bibliotektsböcker med mig och det känns i diskbråcket kan jag säga. Jag fattar inte varför jag hade en så hög förseningsavgift och jag skulle inte få vare sig låna om eller låna nytt förrän skulden var betald så det var bara att betala och se glad ut. Fick låna om de två böcker jag hade med mig och bibliotikarien fuskade lite så jag kunde behålla de andra böckerna en vecka till, gulle henne! Jag var lite för snabb med att betala så jag fick aldrig reda på vad som kostat så mycket, när skulden var betald var mina synder raderade från kortet, vilket känns bra!

Vi redovisade våra fältstudier för varandra och det var kul. Ungdomsmässa i Svenska kyrkan på Gärdet, Syrisk Ortodoxa i Hallonbergen, Katolska kyrkan i Stockholm, Jehovas vittnen i Nacka och Missionsförbundet i Hallunda. Kul att det blev så mixat!

Monica, Jens och Sandra var på shoppingrunda och köpte hem en pizza åt mig. Jag har slarvat med maten sen Paris och vräker i mig fel saker för jag glömmer att äta. Två mackor på hela dan och sen en chokladkaka och pizza kl 8 på kvällen är inte bra! Skärpning!

Jens och jag åkte in till Centralstation till kl 22.00 och hämtade upp ett av mina kusinbarn från Skåne. Han ska ta truck-körkort och ska sova här i två nätter. Har visat honom runt, dragit ut karta och färdbeskrivning åt honom och hoppas han ska känna sig hemma. Det tog en stund för sur-Bamse att acceptera honom, men sen har han travat honom i hasorna. Lite spännande är det väl, antar jag.

Nu har Bamse och jag varit ute, huset sover, Janne kommer väl hem snart... och jag ska SOVA!

                             

En vanlig tisdag i mars

Upp och duscha, frukost med goja på axeln, ut med Bamse... sen skolarbete. Nudlar och ut med Bamse igen innan terapin.  Bekki hade missat att det var friluftsdag men friluftade sig på annat sätt, hon satt ute och pluggade:

                              

Det var så varmt ute att jag gick i bara fleece och halsduk! När jag gick Mamsell Josabeths trappor uppför Erstaberget såg jag att backen var full av krokus!

  

Seminariet i skolan blev en smått rörig tillställning. Först lämnade vi in våra recensioner och vi som hade med oss interpretationerna lämnade in dem oxå. Jag hade tagit med mig för att visa två tjejer i klassen hur min såg ut, de hade visat sina igår... men jag lämnade in den innan jag hann ångra mig, nu kan jag ju tentaplugga efter redovisningen av fältstudien imorgon och fokusera på det. Tentan är ju det viktigaste momentet för att klara kursen så vad spelar det för roll om jag stavat fel eller missat nåt i interpretationen? Efter seminariet ville fröken repetera, men började ta upp nya grejer och då tappade jag fokus helt! De sista 10 minuternas lektionstid före en tenta? Hm, kändes lite tungt. Men skit samma, nu ska jag försöka hålla fokus på Moseböckerna, Skrifterna, Profeterna, historien och kristendomens utveckling mm...

                                

Tittade på TV en stund hemma, stickade klart armen på babytröjan och har nu varit ute sista svängen med Bamse.... Sängen lockar!

Åter i vardagen...

Tänk att det bara är ett drygt dygn sen jag satt här och skrev om mina reseminnen från den fantastiska långweekenden... och att det bara är tre dygn sen jag somnade efter att ha varit uppe i Eiffeltornet... det är inte klokt! jag har fortfarande inte lämnat Paris själsligt...

                       

Men min kropp har jobbat på även om den var extremt svårväckt imorse. Jag kände att Janne kramade mig när han kom hem efter sitt nattpass, men kroppen ville inte komma ur sitt komaliknande sömntillstånd... Sen tvingade jag mig upp iallafall för jag hade en del att stå i.

Bame var överlycklig när jag kom hem igår, han tappade andan flera gånger i sin iver och sitt svansviftande. Snacka om att jag känner mig älskad. Imorse gjorde han en något mildare repris på sina kärleksyttringar. Men han hade ju inte voffat så jag gjorde frukost åt mig och gav de andra djuren innan jag tog ut honom halv 9. Bekki kom upp med migränliknande huvudvärk så hon fick sjukanmäla sig. Bamse blev så grymt skitig av promenaden att jag fick ställa honom i duschen, passade på att skrubba hela honom, han verkar inte ogilla det alls. Sen blev det handduksmys:


                           

Jag duschade själv och satte mig sen att skriva klart recensionen på Gardells "Om Gud". Packade skolväskan, bredde några mackor till lunch och middag, väckte Janne som lovat ta mittpådagen-naden med Bamse och åkte sen till skolan, Bekki skulle ta eftermiddags-naden med Bamselito. Tog pendeln eftersom Hagsätralinjen är avstängd från idag till september pga stationsrenovering. Träffade min pluggkompis kl 14.00 och fixade klart texten till fältstudien. Thage räddade min kväll genom att bjuda på en cappucino från automaten. Han hade vunnit 25 kr på Triss och det ville han dela med sig av :O) Jag är så fascinerad över hans enkelhet och ödmjukhet trots allt han uträttat... eller kanske just därför? Lektion 16.30 till 19.15, sen tog jag tunnelbanan hem för att prova hur det skulle gå med ersättningsbussarna... det gick smidigt faktiskt. Lite längre att gå än från t-banan, men det viktigaste är ju att trafiken flyter och det gjorde det idag, tycker jag.

Kom hem 20.15, tog ett par kokta ägg och överbliven tårta från Monicas födelsedagsfest innan jag satte mig vid datorn och renskrev fältstudien. Nu känner jag mig klar med den, hoppas min studiekompis tycker detsamma (den ska redovisas muntligt och lämnas in skriftligt på onsdag). Nu tänker jag ta sista Bamsenaden och sen nanna kudde.

Paris!

Helt otrolig resa! Lika fantastisk som Rom-resan med Monica för två år sen! Svårt att författa en rättvis blogg om hur fantastiskt vi haft det, men jag ska göra ett litet försök. Stavningen försöker jag inte ens göra rätt men jag hoppas ni förstår var vi varit ändå!

Jag gick upp kvart över 3 i torsdagsmorse, väckte Jens, vi slängde i oss en kopp kaffe och varsin äggmacka innan vi åkte för att hämta upp Linnéa och åka vidare ut till Arlanda. Vi kom dit vid halv fem ungefär.


Trötta och förväntansfulla

                                     
                                     Flygplanet i soluppgång                      


Landstigning i Paris!

Vi åkte med Roissy-bus in till Opéra i centrala Paris, letade reda på hotellet så vi kunde lämna av våra väskor, sen gick vi ut på äventyr med karta i hand. Klockan var ca 1 när vi gav oss av. Först ut blev teatern Moulin Rouge och Sacre Ceour.

               


Vi var ute flera timmar och när vi kom tillbaka till hotellet kunde vi checka in och vila en stund på rummet. Kvällen blev lugn. Vi träffade Mattias bror (Linnéas svåger alltså), som jobbar som kock i Paris och gick ut och åt middag med honom. Vi somnade gott strax efter 9 på kvällen.

Dag två snubblade vi över Notre-Dame-de Lorette, Place Vendome och Madelen på vägen till Triumfbågen och Eiffeltornet. Vi tänkte gå och se vad Madelen och Obelisken var för nåt på kartan, men gick fel och hamnade vid Colonnen på Place Vendome istället... och sen gick vi in i Madelene som vi inte visste vad det var för nåt, men hamnade i en fantastisk kyrka tillägnad Maria Magdalena!


Notre-Dame de Lorette                                      Colonnen på Place Vendome


Madelen

                          
                           Altaret i Madelen tolkar jag som att det är Maria Magdalena själv?

Obelisken stod i la Tuliere och sista dagen upptäckte vi att den står som en pelare mellan Triumfbågen och Louvren... men vi visste inte denna andra dag att det var Louvren...

              

Vi knallade upp längs hela Champs Elysee till den ändas av Triumfbågen.


Champs Elysee

                      
                        Triumfbågen

Vad vi inte hade en aning om var att man kunde gå upp i den 50 meter höga bågen, men det kunde man! 285 trappsteg senare hade vi en fantastisk vy över Paris!


                               

Vi tog sikte på Eiffeltornet där vi skulle möta upp Mattias bror för en hisnande färd upp i himlen.

                       

                                                                   När vi kommit upp till andra våningen
                                                                   hade vi en bit kvar, kan man säga!


Från 274 meters höjd sen vi floden Seine

                                  
                                   Visst ser ni Triumfbågen mitt i bilden!

         

Dagens sista utflyktsmål blev Frihetsgudinnan! Orginalet alltså! Sen tog vi tunnelbanan hem!


                               

Ja, det blir mycket bilder så jag ska försöka förkorta sista dagen lite.


Monumentet över det ökända fängelset le Bastille


Vi sprang förbi Pantheon


NOTRE DAME!!! Här gick vi in och spenderade en timme.


Louvren!


MONA LISA


Vi har sett HENNE!

Vi spankulerade runt en stund och väntade på att klockan skulle bli halv 8, då hade Linnéas svåger bokat bord åt oss på restaurangen där han jobbar.


                
                 Lamm som Linnéas svåger rostat. Det var mumsfilibabba!

Idag har vi strosat en stund på gatorna innan vi tog en taxi-shuttle till flygplatsen. Säkert kommer fler historier från Paris när huvudet fått vila, men för ikväll får det räcka! Ska umgås med mina andra flickor och Bamse innan kvällsnad och kudde.

Peace out <3

Resfeber!

Ja, dagen har jag ägnat åt min resfeber på både gott och ont. Jag är ju löjligt flygrädd trots alla mina resor genom flera världsdelar, men jag ger mig inte och det kallas  systematisk desensibilisering och något jag ägnat mig åt i snart 20 år för att komma över min flygrädsla. Terapeuten bytte tid till från igår till idag för hon skulle gå på nåt möte och det passade väl rätt bra. Dels fick jag prata flygrädsla och varför jag blivit så flygrädd (en otäck flygresa över Alperna för över 20 år sen när precis allt gick fel, från det att jag missade flyget till att genomlida turbulens som mer liknade en bergodalbana), dels är plugg inte att tänka på en dag som denna, dagen före en flygresa. Nu på kvällen har jag varit på utvecklingssamtal med Bekki oxå, i övrigt har jag ägnat mig åt Bamse och att packa.

När Monica fyllde 25 år för två år sen åkte vi till Rom, för hon önskade sig att åka till Rom.


Dotter och mor vid Colosseum

                   
                    Mor vid Fontana di Trevi (La dolce vita)


Dotter i Vatikanen, Petruskyrkan

                          
                           Dotter vid Forum Romanum

Förra året, när Linnéa fyllde 25 år kunde vi inte komma iväg för Thyra var spädis så vi sköt på det ett år. Linnéa önskade sig Paris ... och det hoppas jag kunna ge henne i helgen. Janne skulle åka med Bella och ett tag tänkte vi ta dem båda till Mallorca eller Grasse... men nu har ju Bella en liten i magen så nu får Janne åka med henne kanske nästa år då.

Bekki har lovat ta sista svängen med Bamse och jag tror jag ska gå och knyta mig. Jens kommer väl snart, han sover här inatt för vi tänkte åka vid halv 4 imorgonbitti. Jag avskyr att stressa så hellre en extra timme på Arlanda än att rusa genom säkerhetskontrollen med andan i halsen... Nervös är jag så det räcker. Men jag tänker på allt som finns att uppleva i Paris och att få rå om Linnéa alldeles själv!

Tisdagen fortskrider

Har hunnit det mesta på recensionen idag. Inte hela som jag hade hoppats, men en god bit iaf. Gick ut med Bamse och lagade middag till familjen. Terapeuten har bytt tid till imorgon och precis när jag skulle åka till skolan ringde min knyppellärare och ställde in, han mådde inte så bra. Men seminarium i skolan blev det. Jag hade glömt glasögonen och det blev lite jobbigt, men det gick när jag la Bibeln på kompisens bänk och kisade.Janne hämtade mig i Högdalen så vi kunde åka och handla tillsammans. Nu sitter jag och laddar ner alla årets foton på back-up-CD så jag kan tömma kameran inför helgens äventyr. Det är SEGT och jag är trött efter den fantastiska kvällen igår. Tant orkar inte som förr :-D

Jens har gjort nåt busigt på jobbet... http://www.youtube.com/watch?v=MiorLRkNN-g

....och nu kom sista CDskivan ur datorn så ut med Bamse och i säng :O)

              
               Ännu en utsiktsbild från Campus Ersta. Birka Paradis lägger ut.

Who let the dog´s out?

http://www.youtube.com/watch?v=1uaPs8sxqB0

...eller in! Att ha hund kan vara som att ha små barn igen. Bamse är som en liten vessla när flickorna glömt stänga dörrarna till sina rum. Resultatet efter en plugg-förmiddag när Bamse varit väldigt tyst kan alltså vara detta:


                                    
                                    "Jag har inte gjort nåt, jag har legat här heeela tiden"

Genrep på Hair

Jorå! Det var den musikalen och kvällen var magisk! Träffade min gode vän på Sergelplattan och vi började med att gå på Tex Mex för att äta och uppdatera oss på varandras liv.


Nachotallrik på Santa Marias Tex Mex. Mumsfilibabba!

                          
                           "Mexikanen" och "Katten"

På den gamla goda tiden, för sisådär 25 år sen när vi båda var singlar, hade vi massa kul ihop. Nu har vi glidit ifrån varandra lite, han har småbarn och jag är mormor, han jobbar och jag har pluggat en massa år... Desto roligare och mer uppskattat när man ses, och ikväll hade han fått biljetter till genrepet av Hair på Stadsteatern.


                         

Hans fru jobbar på Stadsteatern och jag är så glad att jag fick följa med ikväll. Tack Mexikanen och tack Mexikanens fru! Musikalen var rå, brutal, naken, flummig, fantasifull, levande och helt fantastisk! Och sen musiken, jag bara älskar den! Finalen var helt otrolig! Jag vill se den igen!

Familjen sover. Bamse har varit ute. Jag har varvat ner och tror jag ska kunna somna nu... med "The age of Aquarius" ringande i öronen...

Försöker komma i stämning ;O)Haha! Nu får jag hoppas att det är den musikalen jag ska på oxå ... minnet är allför kort, men jag har bestämt för mig att det var genrep och ikväll och den musikalen. Annars blir jag överraskad och det är oxå kul :-D

I övrigt har jag jobbat med Gardell-recensionen på em... kommit en bit, hoppas på en längre bit imorgon så jag slipper akuta insatser senare. Den ska vara inlämnad på tisdag och jag är ju på resande fot tors-sön. Tänk vad jag har det bra <3


Blogga med en hund i knät

Nu har jag betalat skulden till zoo. Rusade in där i lördags efter hon slagit ut kassan men fick ta med mig tugg-ben till Bamse iallafall. Nu har jag betalt dem och fixat ögonbryn och fransar hos Daniela.

             

Har lovat Bamse en promenad efter att ha kollat t-bane-tider till ikväll och han håller koll på att jag håller mitt löfte!

                 

Så... lunch och promenad då! Sen bara måste jag börja med recensionen :O)

Öser på lite...

Mycket som ska fixas nu. Har uppgraderat hemförsäkringen så den täcker utökat reseskydd oxå. Skickat iväg viktiga mail har jag gjort och ska nu fixa ett reseapotek, skriva komihåglista för packning, betala en skuld på zoo och fixa ögonbrynen, tänkte jag... innan jag sätter mig med recensionen... eller så får jag planera om nånstans. Till kvällen ska jag åka in till Gallerian och leta reda på en bankomat som lämnar ifrån sig Euro (enligt en lista på internet) innan jag går på musikal med min "gamla" kompis. Dusch och doggywalks ska in nånstans oxå... och så har jag lovat att laga köttfärssås till familjen innan jag sticker :-D

Nu har jag samlat tankarna så nu öser jag på en stund till ;O)

Nu är det bara armarna kvar på tröjan :O)

                    

Besök från Örebro

Det blev knyppeldynan i går eftermiddag. Blev nästan klar med "Tvärgatan" innan jag duschade, tog ut Bamse och åkte iväg. Janne och jag hämtade upp våra goda vänner från Örebro som bevistat båtmässan. Vi åkte till Texas Long Horn på Skånegatan för att äta middag ihop. Jag har varit på Texas Long Horn en gång tidigare och mindes att det var gott, trots att köttet var rött. Denna gång valde jag sizzling pan av Fajitas. För mig är sizzling nåt som kommer in rykande hett på en het panna, men jag fick nästan kall strimlad biff, dessutom allt annat än genomstekt vilket jag förväntat mig på en sizzling pan. Men jag tänkte att man måste ju prova. Dessvärre smaklöst om det inte varit för såserna. När jag var inne på sista fajitasbrödet var köttet bara senor. Fy vad besviken jag var! Det var så bra förra gången! Men Janne och våra vänner från Örebro var nöjda så det var väl bara jag som hade för högt ställda förväntningar och lite otur på det. Jag älskar kött... men en bidragade orsak till missnöjet kan ha varit kossan som tittade på mig med sina mörka ögon under hela måltiden. Tycker liksom inte om när maten tittar på mig... TUR att sällskapet var så himla trevligt, även om det var svårt att höra varandra i sorlet emellanåt.


                                     

Kvällen på deras hotellrum blev desto bättre. Vi fick tid att prata och umgås.Efter kvälls-Bamsenad blev det säng, klockan hade hunnit bli midnatt.

Idag gick jag upp halv 8, tog ut Bamse och satte mig vid knyppeldynan till kvart över 10, ut med Bamse och sen iväg för att träffa Örebroarna igen. Denna gång åkte vi till Zetas Handelsträdgård.


Fiket är nåt exeptionellt, tycker jag...

                        
                         Vicken chokladkaka! Alltid hembakat!


Gulligt kaffe!


Apelsinträd .....                                           och magnolia!


Snödroppar och...                                       ... JANNE?

                            
                             Hortensia i olika stadier av utslagning ...


...och små söta trädgårdsänglar :O)

Vi stod utanför och pratade en god stund innan vi åkte hemåt, vi till vårt och de till sitt. Jag satte mig en stund till med knyppeldynan och gjorde klart "Tvärgatan".

              

"Udd och stad" är inte så vackra, men om jag hinner ska jag göra om dem sist. Det är NIO spetsar som ska bli klara till 6 april! Jag har börjat med den 4:e nu som heter "Vitsippan".

När jag fått nog av knyppelpinnar gick Janne och jag till centrum med Bamse för att handla lite. Hem och göra middag. Nu tänker jag sticka en liten stund, eller rättare sagt fästa trådar i fram- och bakstycke samt sy ihop axeln på barnhemströjan så jag kan sticka halsen på den. Morgondagen måste jag ägna åt recensionen på Gardell... den ska vara inlämnad om en vecka!

Softish fredag!

Bamse var trött efter morgonpromenaden igår, dessutom fick han duscha så han la sig i sin korg. Jag passade på att ägna kvalitetstid åt Ragnar. Bamse är så svartsjuk och har sina jaktinstinkter så Ragnar får sällan vara i fred. Nu satt vi i vardagsrummet och pussades, han putsade sig och softade på min axel.
 

                            

Jag surfade runt och letade flera hunddagis, men hittade eg. bara ett till som verkar intressant, Hundriket ... men det var mycket stora hundar på bilderna. Pytteliten verkar mer i min smak, men vi ska naturligtvis gå och hälsa på så många dagis vi hittar!

Sen knypplade jag en stund. Gjorde klar andra spetsen under dagen och spolade på garn för den tredje. Jag ska göra åtta spetsar innan den 6 april, tänkte jag.

Terapi var jag på oxå. Och Bamsenader förstås! Lagade fiskgratäng till middag. Men kvällen blev sur för Janne och jag grälade om semester och djur igen. Jag vet att mina djur binder upp honom, men om han säger att han ska ta hand om dem när jag åker och knypplar så litar jag på det, annars hittar jag bara andra lösningar så är han fri. Dessutom är det kanske bäst att Bamse får börja dagis redan i sommar (om det är öppet) eftersom jag börjar jobba 13 juni! Nå, Paris-resan först, sen blir det väl både dagisjakt och kastrering...

En gammal god vän hörde av sig och bjöd på musikal på måndag. Först tänkte jag tacka nej pga lektion i skolan... men så tänkte jag igen... Vilka dumheter! Jag har inte träffat honom på flera år! Han var en av mina bästa vänner när jag var singel! Nu har han fru och småbarn... Hur kan jag ens tänka tanken att missa chansen?

Tillbringade kvällen med stickningen och TV:n. Drog ner alla persienner i övervåningen så Bamse och alla andra djur skulle sova länge idag och inte berätta för mig att solen gått upp ... och det funkade! Jag gick upp kvart över 9, behövde verkligen sovmorgonen! Gick 45 minuter och träffade Rottweilern Nova och Jack Russeln Ella utanför vårt hus på hemvägen så vi var ute i en timme och en kvart. Glömde fota Nova, men fick några fina bilder på Ella:

                        

                                

                       

                           
Bamse var helt slut, blöt och smutsig när vi kom in så det blev dusch igen! Ragnar badade oxå, men mer för att han älskar det, tror jag :O)

             
                       

Janne hade dessutom gjort frukost åt mig när jag kom in. Nu snackade vi igenom semestern och djuren i lugn och ro så jag hoppas allt får sin lösning nu.

             

Janne har dammsugit och skurat hela övervåningen. Jag har hjälpt till. Bamse har varit förvisad till trappen, men han tycks inte ha lidit ett dugg! Nu ska Bamse få komma ut igen, sen får vi se om det blir knyppeldynan eller storstädning av djurens rum!


                      


torsdag

Snön smälter undan i strida strömmar. Gick en helt annan morgonpromenad i morse. Där jag brukar gå, längs järnvägen, där var halt redan igår så idag gick jag rakt bort mot Rågsved för att få en uppfattning om hur långt det är att gå till Pyttelitens hundagis. Jag gick nästan halva vägen och det tog 15 minuter så uppskattningsvis 30-35 minuters gångväg till dagis då. Perfekt morgon- och eftermiddagspromenad. Sen gick vi lite hit och dit, träffade mellanpudlarna Ella och Moa så vi kom in efter en timme ungefär.

Spetskonsulenten ringde om min anmälan. Jag skrev den som en preliminäranmälan eftersom jag inte fått semestern beviljad ännu... och fick veta att jag måste skicka in arbetsproverna. Jag frågade om jag kunde få dispans till kursstart, men det gick inte och det förstod jag innan jag frågade... men jag ville veta vad de skulle ha dem till. Och det är så att om jag inte knypplat en spets tillräckligt bra så får jag göra om den där innan jag får diplom vid kurs-slut. Ingen press, alltså ;O)

                                    

Satt en del och surfade framför datorn innan jag tog ut Bamse igen vid kvart i ett. Det såg ut att dra ihop sig till oväder. Men vi fick en fin promenad. När jag sen stod och gjorde fruktsallad började det snöa och regna om vartannat.

  

Efter promenad och lunch gjorde jag klart interpretationen över Amos 5:21-24, lagade middag - baconlindad kyckling med potatismos, samtidigt som jag började med den andra spetsen i övningsserien. Det gäller ju att ligga i lite nu! Gick ut med Bamse - regnet hade upphört så det blev en skön promenad till.

                             

Kvällen har jag ägnat vid TV:n med babytröjan till barnhemmet. Såg Kalla Fakta om fetmaoperationer bla. Min läkare erbjöd sig för ett tag sen att skriva remiss men jag avböjde, det är jag innerligt glad för efter det programmet. Visst finns det lyckade operationer, men jag är inte beredd att ta det steget... inte än... och nu går jag ju ner i vikt så sakteliga. Och som jag sagt förut, ska jag operera magen vill jag att det ska vara en bukplastik. Magen är ju lite hängig efter fyra graviditeter med jättemage och sen den kraftiga övervikten i samband med hypothyreosen. Men inga sorger i förskott tack, jag har 24 kilo kvar att gå ner innan tanken ens ska tänkas :O)

-3,5 kg

                         

Dax för den dansade tjejen igen. Jag vägde mig varje dag under Nutrilett-dagarna och gick ner 2 kg på en knapp vecka. Sen bröt jag nutrilettandet iom begravningen och vips la jag på mig ett kilo. Men nu har det försvunnit + ytterligare ett halvt kilo. Det betyder 3,5 kilo på en månad och 12,4 kilo totalt sen i höstas. Det har ju gått lite upp och ner... mest ner.

Jag har ingen direkt lust att utmana och pressa mig så jag kommer bara väga mig när jag har lust. Har övergått till en LCHF-variant á la Guggelutt. Proteinkällor, inte mycket fett och i största möjliga mån från olivolja samt frukt och grönsaker. Det är lite lättare att promenera på gatorna nu, snön smälter undan. Livet är härligt!

Hur blev det sen då?

Ja, stressen kom inte tillbaka efter morgonens tankeställare, kan jag säga! Jag hade tänkt att stressa runt i massa olika ärenden, men jag hoppade över rubbet. Boken jag tänkte låna på Campus Sköndal finns nog kvar imorgon oxå, margarin kan jag köpa efter skolan, källhänvisningen till intrepretationen kan jag hämta en annan dag, garnet har jag ändå inte råd med just nu... dessutom har jag massor att sticka/virka så jag behöver det inte ha det heller akut, apoteket kan vänta...

Jag gjorde det jag skulle, dvs gick ner i källaren och skrev om Missionsförbundets bakgrund i fältstudien. Valde bitar ur texten från Missonsförbundets hemsida, skrev om konfessionella kännetecken och monterade in lite bilder i det som ska bli en inlämningsprodukt så småningom. Drog ut den på papper för att min studiekompis ska kunna läsa igenom. Hon ska skriva om intervjun, sen ska vi fylla i varandras skrivna delar.

Sen värmde jag lunch och gick ut på Bamse. Skogspromenaden var underbar när vi slutligen lyckats lämna de halkiga gångvägarna. Bamse hittade ett perfekt grävställe och jag ställde mig med näsan i solen och njöt av solens värme och fåglarnas kvitter... medan Bamse grävde och grävde... en jättefin grop... Halva Bamse försvann ner i den...... sen började han snöbada ända tills jag reagerade över det konstiga lövet som såg onaturligt tungt ut. Han tog det i munnen, la det på snön, rullade på det, tog det i munnen... och jag fick världens fart att dra in honom. Det var en platt och stendöd mus!!! Vi fick slåss en stund om den spännande tingesten innan jag lyckades slänga iväg den utom räckhåll för honom. Sen gick vi hem i rask takt och Bamse Bus åkte i duschen. Jag skrubbade och skrubbade, i synnerhet runt hela den tjocka manen han har runt halsen. Sen blev det gos i handduken.

                              

Nu gäller det att se upp när han hittar spännande saker framöver. Imorse var det nåt djurbajs han kom med i munnen, båda dessa företeelser är nya så det gäller för mamma att hänga med! Hundbajs går han omvägar runt, harpluttar är smaskens... detta var nåt annat... kattbajs kanske?

Lagade middag till familjen och åkte sen till skolan. Vi skulle ha ett seminarium om kyrkan under Upplysningen, men det blev repetition istället. Det var bra. Jag ligger ju så långt efter i läsningen att jag har tappat kontrollen ju. Men skit samma. Allt fixar sig! Tog vägen förbi Lidl på Folkungagatan där jag, förutom margarinet, hittade billig kyckling oxå. Hade sen tur och hann med bussen från Högdalen så jag slapp bära kassen hem.

Janne och jag har planerat semester. Eller rättare sagt när vi ska vara lediga. Har mailat mina önskningar till chefen. Har oxå ansökt om knyppelkurs i Vadstena i sommar. Chansar på fördjupningen... så nu får jag se till att göra arbetsprovet till 6 april. Men hur som helst så går jag inte under om jag inte hinner klart, eller inte kommer in... då har jag bett om att få gå på nybörjarkursen med min favvo-fröken istället, så det kan bara bli bra. Man får ju se till att hålla dörrar öppna :O)

Jag har oxå fått svar från Pyttelitens hunddagis. Bamse och jag ska gå dit och hälsa på i vår för att se om han trivs med dem. Han kvalar in med sina 3,3 kilo, maxgränsen för Pytteliten är 20kg :-D Hundfröken berättade att det just nu finns två hundar som är chihuahua/papillon-blandningar där, jag är jättenyfiken! Och att gå dit blir en rejäl morgon- och eftermiddags-promenad. Dagiset ligger i Rågsved, mellan mina båda arbetsplatser i Hagsätra och Högdalen. Det andra jag är sugen på ligger i Högdalen, men jag har inte kontaktat dem än... och jag kanske hittar fler när jag letar. Har hört talas om ett bakom Hagsätra Centrum... men Pytteliten verkar jättetrevligt.

Nej, idag ska jag komma i säng långt före midnatt hade jag tänkt mig. Ska ut med Bamse Bus nu så jag får sova sen. Otroligt är ändå att jag på sistone sovit 7-8 timmar per natt och klarar dagarna på det! Jämförelsevis mot de 10-14 timmar jag behövde för bara några månader sen! Allt löser sig!

En påminnelse om det viktiga i livet!

Här har jag stressat upp mig i flera dagar... Jag hinner inte med plugget, hinner inte med hemmet, hinner ingenting, hinner inte träffa barnbarnen, hinner inte engagera mig i min understimulerade papegoja, hinner inte läsa böckerna om hund och hunduppfostran, hinner inte med knypplingen....

Så ringer en av mina absolut bästaste vänner... som jag inte orkade ringa upp igår efter skolan för jag var så trött ... och berättar att operationen hon gick igenom i torsdags inte gick helt enligt planerna .... det hade kunnat gå åt pepparsvängen... och så sjunker mitt hjärta ner i magen, stressen försvinner i ett nafs ... och skammen kryper på ....

HUR kunde jag glömma att det var i förra veckan hon skulle opereras? Det skulle ske dagen före mosters begravning, men det trillade bort ur mitt huvud. HUR KUNDE DET SKE? Kanske orkade jag inte ta till mig mer... men ändå! En av de kvinnor som betyder mest för mig! Vem är jag egentligen?

Nu är det på väg att gå för långt igen i mitt presterande. Det får räcka. Jag kommer ingenvart ändå. Lika bra att dra upp fossingarna och flyta med strömmen ett tag. Det blir som det blir, man kan inte kontrollera allt... hinna allt.

Vi är inte lovade en morgondag, men vi kan leva idag. Göra det bästa för oss själva och andra idag. Allt löser sig. Det kan vara jobbigt innan man står med facit i hand och vet hur det löste sig... men allt löser sig, även om det inte blev som förväntat.

                   

Förlåt mig för min ofullkomlighet, min egocentrism, min ofullständighet, min klantighet och allt som jag ideligen gör galet! Jag har inget ont i sinnet, men glömmer ideligen det som är viktigt och fastnar i detaljer och prestationsångest...vilket inte är en godtagbar ursäkt, utan en dålig förklaring till mitt självupptagna liv.

Förlåt!

Och tack för att DU ringde och tog ner mig på jorden!

Fettisdagen

... och inte en semla i sikte! De var slut!!! De kom nån annan till godo, väl unt. Jag och familjen har ju ätit ett par semlor sen nyår så det är inte synd om oss alls.

Vad finns att säga om dagen? Tja... Gick upp och duschade en stund efter 7.00 eftersom Bamse ännu sov, gick ut med honom vid kvart i 8. Hade lovat att göra Wallenbergare till middag men upptäckte att en hel del saknades så innan Bekki hunnit iväg till skolan (för att Bamse skulle slippa hamna bakom grinden till köket så snart efter han sluppit ut efter natten) tog jag en snabb sväng till Willys och fyllde på förråden. Glömde bordsmargarin, men vem är perfekt? Hittade istället en liten glädjespridare som fick följa med hem istället!

                 

"Plättar i luften" och ett litet troll! Onödigt men nödvändigt ;O)

Sen fick de andra djuren frukost (Bamse och Ragnar äter alltid frukost med mig)... och jag testade att ge Esmeralda och Kautchuk mangokärnan som Ragnar ratade igår... för de hade slukat hela den lilla bit mango de fått igår... och det var visst en favorit!!! Jag upplever sköldpaddorna som kräsna, men jag ska helt klart testa mer frukt på dem. I grönsaksväg är det mest sallad och gurka som funkar, äpplen gillar de men sen har det varit lite si och så med variationen (de får fullfoderspellets och hö, men jag ser gärna att de äter annat oxå)

               

Hade planer på att skriva om missionsförbundets historia till fältstudien men jag hade ju lovat familjen Wallenbergare så... det blev bara en jättekort sväng ner till datorn innan jag skulle på terapin. Sen skolan. Hittade Marabous Mango på vägen (har jagat den ett par dagar) och det får godkänt!

               

Janne hämtade mig och det var jag så tacksam över, kände mig helt hjärntvättad efter den snabba genomgången av 12-profeterna... men ska man kunna alla dessa detaljer till tentan? Innan lektionen gladde mig ett par klasskompisar att de inte hunnit med alla uppgifter och all litteratur heller. Flera av oss låg på ungefär samma nivå och det känns skönt. Jag tror ju alltid att jag är knäpp i huvet om jag inte ligger i fas i studierna. Jag gläds inte åt andras olycka, men åt att jag inte är ensam om att ligga lite efter läs-schemat!

Stickade klart bakstycket på babytröjan till Lettland, gick ut med Bamse. Träffade Ella på vägen, vi släppte dem lösa så de fick rasa av sig en stund. Lite kul var att när Ella rusade efter en hare blev Bamse rädd och sprang till mamma... sen sprang han ett par meter ifrån mig och skällde till Ella kom tillbaka. Han är morsk, men inte SÅ morsk!

                    

Nu ska det bli skönt att sova!

Måndagens fortskridande

Det har ju varit ett par riktigt intensiva dagar... ja en hel intensiv vecka nog... Det blev en halvslö dag idag där jag sent omsider tog mig i kragen och letade info om missionskyrkan på deras hemsida. Sen åt jag lunch och åkte till skolan. Vi är bara 7 stycken och 2 var tvugna att gå tidigare, men jag trivs superbra i denna lilla grupp. Idag handlade det om kyrkan i tiden före Upplysningen och så hade vi ett seminarium om Luthers lilla Katekes, det var riktigt spännande när man tittat i den utifrån ett historiskt perspektiv. Janne hämtade mig. Har ägnat kvällen åt att sticka på en barntröja som ska till Lettland. Jag har en påse restgarner av samma garnmärke men lite olika färg... tänkte se vad de kan räcka till, men några babytröjor och nån mössa ska det kunna bli istället för att det ska ligga i en påse tills jag slänger det.Det är ett sött mönster med flätor och moss-stickning. Den bruna babyfilten är snart halvfärdig.

                         

Bekki har fått ett mms från Boden idag. Jag frågade om jag fick publicera det ... och det fick jag. Gissa vem!

             

Han ser ut att trivas i sin uniform. Han har snart varit på utbildningen halvtid och det går bra för honom.

Alla sover utom Janne som jobbar natt. Nu hägrar ullbolstren även för mig!

Gudomlig söndag!


Gick upp 7, duschade och fixade alla morgonsysslor innan jag gick ut med Bamse. Halv 10 träffade jag en kurskompis i Hallunda Centrum. Vi jobbar med en fältstudie i ämnet "kyrka och samhälle" ... eller kyrkohistoria som vi kallar kursen ... och vi har valt Hallundakyrkan. Syftet är att placera in kyrkan i kyrkoträdet och se utvecklingen genom årtusendena och var kyrkan är idag. Jag har ju en del kontakt med Halundakyrkan och tyckte att det skulle vara spännande att skriva om dem, särkilt hur utvecklingen och utmaningarna ser ut idag!


Kyrkobyggnaden, inklämd mellan parkering, centrum och bussplan! "Kyrka mitt i byn"!!!

                                
                                 Psalmboken


Altaret

                             
                               Ljusbäraren


Hembakta semlor!

Först kollade vi in särskilda kännetecken och dopgraven är väl en sån speciell sak, det enkla altarbordet likaså. Vi var med i gudstjänsten kl 10.00, sen fikade vi, hembakta semlor! Så hade vi intervju med pastorn. Det är så spännande att höra om kyrkans framväxt, 12 medlemmar 1973, kyrkan stod klar 1978 och nu finns där över 200 medlemmar varav hälften är engelsktalande västafrikaner + att det finns en urdutalande grupp. Vi var med nästan en timme i den engelsktalande gudstjänsten som började halv 1, det var barndop och det är ju oemotståndligt! Sen gjorde vi en liten exkursion och åkte runt i området. Jag har ju bott där i över 20 år så jag kunde visa min kurskompis var Svenska Kyrkan ursprungligen låg, där hade Pingstkyrkan sin hemvist nu. Det har byggts både en syriansk och en syrisk ortodox kyrka, likaså en moské... och så har vi Botkyrka kyrka från 1128! Jättespännande område. Sen skjutsade jag kurskompisen en bit på på vägen hem.

              
Det finns f.n en hel drös filmer jag vill se just nu. När jag kom hem och varit ute med Bamse åkte Monica och jag in till Götgatan, vi åt varsin pizza och gick sen över till biografen Victoria för att se "Gudar och människor". En seg början som jag hade svårt att förstå... man fick sen munkarnas dagliga rutiner, folket i byn som växt upp runt klostret, munkarna talade franska med det kändes inte som de var i Frankrike... och efter halva filmen förstod man att de var i Frankrikes f.d koloni Alger. Sen blev den ångestfylld när gerillan och militären började tjafsa med landsortsbefolkning och munkar... och filmen slutade med att munkarna tillfångatogs och försvann. Lämnade efter sig en obehaglig känsla... som efter "Lilja 4ever". Trots den sega upptakten, som ändå gav filmen en karaktär av seriös dokumentär (det var ju en sann historia från 2006), jag tyckte om den.

                  


Hem och virka lite, se slutet av "Morden i Midsomer" innan Bamses sista promenad.

Idag är jag trögstartad. Har varit ute med Bamse, busat med Ragnar, gett djuren frukost och pratat med Janne... nu har jag suttit här en stund... ska ut med Bamse igen, sen skulle jag behöva plugga lite innan skolan ikväll... undrar om jag ska försöka fila lite på samfundets historia i fältstudien medan det är färskt... eller bibelkommentarerna till Amos ...? Känns lite stort att påbörja recensionen på Gardells bok när jag är så sen i starten... eller ska jag kolla vad föreläsningen ska handla om så jag kan läsa lite förberedande...?

Bamse först!

                       


En oväntad dag

Tänk att jag gick morgonpromenaden imorse och hade lite panik inför dagen. Jag var inte på humör att vare sig plugga, virka, knyppla, städa eller nåt... Jag ville bara åka bort, inte vara hemma, vad som helst... och så bara löser allt sig!

               
                Bamse tar ett snöbad på samma ställe varje morgon...

Så när vi närmade oss slutet för morgonpromenaden hör jag en röst bakom mig... "Bamse, Bamse..." Det är minsta flickvännens matte som ropar. Vi träffade dem igårmorse oxå men då hade vi inte tid för lek eftersom vi skulle på begravningen. Men nu kunde vi stanna och de kramades både länge och väl!


                            
De är så himla söta ihop!

När jag sen kom hem efter nästan en och en halv timmes promenad satte jag mig med Ragnar och frukost. Då ringde morbror och tackade för min insats igår. Vi pratade 10 minuter ungefär, sen sa han att han skulle åka till familjegraven och lämna den hjärtformade kransen som han beställt till kistan, och placera den på vår grav där moster ska urnsättas om ett par veckor... Efter två minuter ringde jag upp honom och frågade om han ville ha skjuts. Jag har inte varit vid graven på hela vintern. Min syster ligger där, likaså mormor och morfar som förstås är morbrors mamma och pappa. Han ville gärna ha sällskap.


Skogskyrkogården
                            

                         

Vi åkte hem... och jag hade lovat Bekki att gå till frissan. Nu ville hon ha sällskap så jag följde med henne. Bekki blev dock jättemissnöjd. Frissan ville inte färga om håret till blont, hon klippte inte luggen tillräckligt och hon tog ju minst en decimeter på de slitna topparna... jag tyckte hon blev söt, fåret ser tjockare ut och luggen var ett nytt tilltag, men hon klippte mer på luggen när hon kom hem. Jag föreslog att vi skulle ut och övningsköra för att för att hon skulle få annat att tänka på. Då ringde morbror igen. Grannarna på hans lantställe hade upptäckt att hans dörr stod på glänt. De hade tittat till huset och stängt dörren, men nu ville morbror ner och kolla läget. Vi hade ju ändå planerat att övningsköra så vi åkte och tankade, hämtade morbror och åkte ner till landet, Bekki fick köra sista biten till huset.


Jet, Älvsjö                                                        Staty, Västerhaninge Centrum

Inget var stulet, dörren låstes ordentligt och efter ett kort besök hos grannen och hans katt Rymmar-Nisse, åkte vi till Västerhaningen där morbror bjöd på kondis, sen åkte vi hem med morbror. Bekki fick köra en mindre bit som inte var så trafikrad. Morbror höll sig lugn i baksätet ;O)

När vi släppt av morbror åkte vi ner till Tullinge och körde landsväg nånstans i skogen. Jag trodde vi skulle komma ut vid Brantbrinks IP där jag brukade köra med Linnéa när hon var 16-17... men vi hamnade vid... Dalarövägen, tror jag. Jag vände bilen, sen fick hon köra tillbaka till Tullinge. Sen tog jag över ratten hem. Det gick jättebra, men det blev en ganska avancerad körning idag!

Gick ut med Bamse, sen har jag suttit vid TV:n och virkat mormorsrutor. Nu kom Janne nyss från jobbet, han är helt slut. Inga raster och fullt ös i 12 timmar... inte bra. Dessutom har förkylningen utvecklat sig fullt idag oxå. Blir väl så om man inte äter och inte får rast.

Nej, jag ska väl sy ihop rutorna då, gå ut med Bamse och sen nanna kudde själv. Ska upp tidigare imorgon igen. Fältstudie i Hallundakyrkan. Är lite pluggtrött just nu. Det är jobbigt att läsa, vill helst bara gå på föreläsningarna... och tentorna närmar sig. Dock, jag har en hel del kul att se fram emot, både före och efter tentorna!

                   

Begravning

Det har varit en både tung och lättsam dag. Sov rätt illa inatt, men vaknade före klockan och fixade lite innan jag gick ut med Bamse halv 8. Morgonsysslor och på med begravningskläderna. Det är så sällan jag är uppklädd så det känns konstigt... Bamse undrade väl oxå vad som var på gång!Sen bar det av till Allhelgonakyrkan på Söder. Min mormor och morfar bodde där i så gott som hela sitt gemensamma liv och har jobbat frivilligt mycket i denna anrika träkyrka, bland annat i Allhelgonakyrkans vänner. Kristallkronorna togs ner två gånger om året och putsades, mormor bakade sina fantastiska toscatårtor till basarerna ...                           

... senare blev det en kändiskyrka efter det att Olle Carlsson satte igång med allhelgonamässorna. De har, som allt annat, fört både gott och mindre gott med sig. Han har gjort gott för många, men andra har han gjort väldigt illa. Dock är kyrkan fortfarande lika vacker, charmig och säregen på sin kulle i Helgalunden.

Mosters begravningen var vacker. Sorg och framtidshopp blandat. Mamma var officiant och hon är så duktig, talar lugnt och tydligt, griftetalet var personligt och välskrivet, dessutom sjöng hon begravningsbönen och det är så vackert! Jag lyckades sjunga två psalmer solo, moster hade själv bett att jag skulle sjunga på begravningen och det ville jag naturligtvis ställa upp på. Jag har haft mina tveksamheter för jag kraxar värre än vanligt efter jag började med Pulmicorten (hade jag vetat det skulle jag väntat till efter begravningen, men jag visste ju inte). Jag valde att sjunga iallfall, varje människa begravs bara en gång och då ville jag förstås sjunga som hon bett om. Medicinen lägger sig som en hinna över stämbanden, jag harklade mig mellan varje vers, men det kändes som jag kunde hålla tonen rätt så jag får vara nöjd. Att göra moster till viljes kändes gott. Och som sagt, hela begravningsakten kändes ändå positiv. Hon fick sitt besked strax efter jul och valde bort behandling, hon somnade in lugnt och smärtfritt efter fem veckor, precis som hon ville. Hon fasade för smärtan och hon fasade för att bli liggande i flera år... och hon slapp bådadera.

                  

Sen var det smörgås- och prinsesstårta hos morbrors syster. Det blev trevligt. Jag sjöng "Nocturne" och en kusin kompade på gitarr, duktigt av honom att ta den direkt på accorden! Han sjöng och spelade två Beatles-låtar. Morbror berättade några anekdoter. Folk gick och tillslut satt vi några kvar i ett mindre rum och pratade minnen. Janne och jag, kusinerna, mamma och pappa, moster och våra grannar. Vi köpte radhuset av morbror och moster för 17 år sen, så han känner förstås då våra grannar väl, och kusinerna är jämngamla med grannarnas barn. Det blev en bra avslutning.

När jag sen kom hem var jag så trött. Anspänningen tog mer än jag förväntat mig. Slumrade till skidstafetten i Holmenkollen och tog sen ut Bamse på en långpromenad. Lagade middag. Monica kom från jobbet. Vi åt. Jens och Sandra kom över en sväng. Nu vill jag snart gå ut kvällspromenad med Bamse så jag får sova... Jag är SÅ trött!

"Nocturne" Text & musik Evert Taube

Sov på min arm!
Natten gömmer
under sin vinge din blossande kind.
Lycklig och varm
snart du drömmer,
flyr mig i drömmen som våg flyr vind.
Fångas igen.
Flämtar. Strider.
Vill inte. Vill.
och blir åter kysst.
Slumra min vän!
Natten skrider.
Kärleken vaktar dig ömt och tyst.

Sov på min arm!
Månens skära
lyftes ur lundarnas skugga skyggt,
och på din barm,
o, min kära,
täljer dess återglans timmarnas flykt.
Helig den frid
hjärtat hyser
mitt i den virvlande blodstormens larm!
Slut är din strid.
Månen lyser.
Vårnattsvind svalkar dig. Sov på min arm!

Jobbet!

Idag har jag tillbringat flera timmar på jobbet. Det var väldigt trevligt. Först ett bra samtal med chefen, kunde kopiera några bibelkommentarer till interpretationen, tillbringade ett par timmar på Filtklubben där jag jobbade på den bruna babyfilten ... och sen ytterligare nån timme med en kollega.Hem och ut med Bamse. Träffade en hundkompis och vi blev fast i samtal en stund - om småhundar, hunduppfostran och allt möjligt...

                          

Sen hem till Janne och värma mat. Åt två chokladbitar oxå... annars har jag varit ståndaktig i mitt nutrilettande och bara middag som enda mål.

Nu har jag kollat upp begravningskläder och skor till imorgon. Ska stryka en skjorta och laga ett litet hål i kavajen... sen ska jag handarbeta en stund med nåt...

Från sköldpaddsbad till kvällspromenad

Sköldpaddsbad
                             

Badade sköldpaddorna på morgonen, det tyckte Bamse var jättespännande! Han har inte brytt sig förr, men så ibland får han visst en aha-upplevelse. Kautchuk verkade oxå intresserad för han sträckte sin lilla näbb mot Bamse...Läkare och diagnoser (astma, hälar, övervikt, ögon)
Vädret var varmt, iallafall i solen! Trots all snö har jag vårkänslor! Halv 12 hade jag tid hos min husläkare, jag skulle få besked på alla prover jag tagit. Inga bakterier i hals och näsa så förkylningen hänger ihop med ASTMA! Nu fick jag den diagnosen och behandling för det. Två puffar Pulmicort morgon ock kväll tills jag märker en avsevärd förbättring (ca 2-3 veckor) då en puff morgon och kväll. Vad gäller hälsenorna fick jag välja remiss, antingen till sjukgymnastik eller till en specialist som kan ge kärldödande spruta för kärlet som växt in i hälsenan och orsakar smärta. Jag valde sjukgymnastik till att börja med. I övrigt var hälsenorna förtjockade av flera år långa inflammationer men det var inga sprickor i dem så jag har inga medicinska hinder att promenera eller göra vad jag vill. Skönt! Jag fick oxå en remiss till ögonläkare för jag har dimsyn, prickar och synen har försämrats kraftigt sista halvåret. Jag hoppas att det bara är sk "ålderssyn" men jag gick från 0,75 som jag haft sen jag var 23 år, till 2,0 i höstas... och de räcker inte längre. Dessutom är dataskärmen suddig nu och böckerna jag ska läsa kräver extra ansträngning. Vad gäller övervikten kan vi skrota tankarna på gastric bypass för denna gång. Har gått ner 12 kilo sen i höstas! Rätt väg!

Itrim


Halv 2 hade jag tid för motionsanalys hos Itrim. Jag bokade tiden när jag var där med jobbet för introduktion. Vi gick igenom min gedigna ohälsa, men framförallt vart jag är på väg! Hade gått ner tre kilo sen jag var där sist så nu är det bara 25 kilo kvar!!! Vi bestämde att jag ska aktivera mitt presentkort (som vi fick i julklapp av jobbet, en månads gratis träning) när jag slutat med Nutriletten och astma-medicinen gett verkan... i mitten-slutet av mars hoppas jag!

Övningskörning
             


Spontant bestämde sig Bekki och jag att vi skulle ut och köra lite. Hon fick börja med att tanka, det var första gången. Sen övade vi svängar på Älvsjöparkeringen bakom McDonalds. Döda vinkeln, kolla backspeglar, blinka... och vi började oxå lite med back och parkering... men det får vi ta mer om nästa gång. Hon är duktig, men hon var bra trött efter nästan en timmes övande för denna gång var vi intensiva!

Knyppling
                        
I princip hela fm och kvällen ägnade jag åt knyppling. Har jobbat på den första av övninggspetsarna och det går inte bra. Hade med mig den i tisdagskväll på knyppelkursen ... Men skam den som ger sig. Jag skulle vilja göra ett "arbetsprov" för att nån gång kunna söka till fördjupningskurs... eller bara ha i pärmen! Den övre är den jag gjorde igår och den blev ju mycket bättre än den förra! Jag fattar inte att man börjar med en så pass svår spets! Men å ena sidan är den inte komplicerad att göra, bara att få snygg! Jag fortsätter med nästa nu iallafall så får vi se om jag återkommer till denna första eller om det får vara bra nu! Det ska ju vara KUL att knyppla!

Jag höll nästan på att säga att jag är studieledig denna vecka, men det är en sanning med modifikation. Lärarna har sportlov och det tycker jag är sympatiskt! Så var det varken på socionom- eller diakonutbildningen och det är faktiskt inte bara lärarna som har barn, många studenter har det oxå. Men denna vecka har jag valt att inte läsa så mycket utan ägna mig åt annat. Det har varit interpretationen och fältstudien. Idag ska jag till jobbet en sväng och då bl.a läsa bibelkommentarerna för Amos.  I tisdags träffade jag en klasskompis för att förbereda fältstudien och på söndag ska vi göra fältstudien. Och jag har behov att att få knyppla lite just nu!

Kvällspromenad


Bamse hittade en röd ballong på kvällspromenaden! Synd att jag inte hade kameran med. Jag tog denna med mobilen, men som vanligt har jag kameralbumet i mobilen fullt så jag hann inte radera bilder innan ballongen flugit iväg för långt för att vi skulle hinna ikapp den!

Nu ska jag förbereda mig för dagens möten ... och morgondagens ...

Tisdag hela långa dagen!

Ut med Bamse, nutriletter, lite läsning, mer Bamsenad och så iväg till terapin. Sen gick jag till Söderhallarna och mötte upp en klassskompis. Vi ska göra en fältstudie ihop i ena kursen. Så hem, laga mat - prinskorv, blomkålsstuvning, spaghetti och stekt ägg - för min del uppvärmd hemlagad wallenbergare och kokt blomkål! Jens kom, han har varit i Skåne några dagar, han hade hämtat upp Sandra så de åt med oss. Jens hade köpt en present åt pappa i Tyskland, han var ju där igår!


4,5 liter Famous Grouse! Har aldrig sett en sån flarra förr!!!

Jag stack igen. Knyppelkursen ville jag inte missa. Hade glömt glasisarna så Bekki kom ut med dom, söt som hon är!

                     

Nu efter kursen har hon och jag snackat ett tag, Bamse har varit ute oxå förstås... och nu längtar jag efter ullbolstren!

Natti natti!

RSS 2.0