Nyårskrönika 2012

Detta börjar bli en rolig tradition. Nu har jag skrivit 2009, 2010 och 2011 och jag hoppas det blir fler gånger! 2012 får man väl kalla sjukhusens och resornas år för min del ;O)
 
Januari började året i år oxå, och året började på Sanda i lugn och ro för Janne och mig. Jag jobbade med en uppsatsi teologi om diakonens vigningslöften som blev klar och godkänd. Justin fyllde fem år. Efter den planerade oppositionen av uppsatsen blev jag liggande i en långvarig magsjuka som avslutades i ett gallstensanfall. Detta var inte årets sista sjukdom... och inte årets sista sjukhusbesök heller... Desto härligare var att vi bokade en resa till Mexico i november för att fira vår 20-åriga bröllopsdag. Något att se fram emot hela året!
 
 
Februari kom och gick. Jens fyllde 21 och jag fyllde 28 vilket vi firade med Bowlingfest i Sickla. Jag fortsatte mina kurser i knyppling och ikonmålning. Monica, Linnéa och jag förgyllde månaden med att tillbringa en eftermiddag på The Studio varifrån vi gick med massa fina bilder. Jag bokade oxå en resa till Egypten för att vandra i Sinaiöknen.
 
 
Månaden avslutades med en förlovningsfest på skottdagen, då förlovade sig Monica och Arto.
 
                                
 
Mars blev en lugn månad. Jag predikade i Hallundakyrkan, fick ännu en förkylning som tillslut fick behandlas med penicillin, vi fick påhälsning av lappugglor på Sanda och grodorna kom till kärret i Hagsätra. Monica fyllde 28 år och Linnéa fyllde 27 år, i övrigt provade jag på fish spa på Stureplan och nunotovning i Huddinge.
 
                                    
                                 
 
April blev en minnesrik månad, framförallt då resan till Egypten och ökenvandringen i Sinai-bergen. Men först firade jag påsk med föräldrarna och senare under april åkte jag till min kompis på Hölö som jag träffar alldeles för sällan. Hon hade både kycklingar och lamm!
 
 
 
Månaden avslutades förstås med Valborg, i år i Rågsved med eld och ponnyridning!
 
                                       

I maj led jag verkligen av extra svåra blödningar, jag fick järnbrist konstaterat och hade jobbigt med trötthet och hormonsvängningar, men det resulterade i att jag äntligen fick remiss för operation, så inget ont som inte har nåt gott med sig! Vi kunde tillbringa lite extra tid på Sanda vilket var en stor läkedom mitt i eländet. Kristihimmelsfärdshelgen kom Linnéa med familj till Sanda. Blandannat gick vi på Stockholm Truck Meet vilket var en upplevelse och jag besökte Hagaparken och Sveriges Tamfågelsförening som hade friluftsträff där. Thyra fyllde tre år vilket firades med grillfest och Isabella blev 27 år när hon, barnen, Bekki och Janne var på Mallis.

              
 
Juni bjöd på fest och andra roligheter. Bekki tog studenten och det firades ordentligt. Dessutom fyllde hon 19 år. Sen åkte jag till Mors Vila en helg för att måla ikoner och efter midsommar åkte jag till Vadstena för att knyppla, fjärde året i rad!
 
            
 
Midsommar firade vi på Sanda med grannarna och Örebroarna, en trevlig tradition!
 
 
Juli får vi väl kalla månaden "på gott och ont". Jag knypplade i Vadstena fram till den 6:e, Janne kom ner och var med mig de sista dagarna och det var jättemysigt. Dagen efter att vi kommit till Sanda skulle vi åka till Linnéa för att lämna några av djuren som hon skulle passa, men vi krockade på vägen dit och det var lite dramatiskt. Jag fick åka ambulanshelikopter till Akademiska i Uppsala och alla andra inblandade blev oxå undersökta. Ingen av oss fick allvarliga skador, tack och lov. Men blåmärket på mitt bröst var något i hästväg! Drygt en vecka efter krocken dog Solero, vår gula lilla fågel. Hennes andning rosslade lite efter krocken och när jag beslutat att ta henne till veterinär så gick hon bort.
 
     
 
Jag jobbade en hel del och vi startade upp vårt akvarium som skänkt oss mycken vilsam glädje.
 
 
Augusti bjöd på ledighet och vila. Jennifer fyllde 1 år vilket vi firade den sista juli. Den 9 augusti uppmärksammade vi att syrran varit borta i 30 år vilket är helt otroligt. Det är svårt att fatta att så mycket tid kan gå utan en närstående. Jag jobbade nästan två veckor in i månaden, sen åkte Janne och jag ut på sjön. Denna semesterperiod styrde vi kosan genom Hjälmare kanal, där Örebroarna mönstrade på i Gravudden, till Örebro där vi tillbringade flera fina soliga dagar och ännu fler i Hjälmaren.

 
Under den två veckor långa båtsemestern knypplade och broderade jag flitigt inför september månads stora händelse! Men innan augusti tog slut började jag jobba med en rivstart. Kick-off på Stensnäs och tjejkväll i Högdalens centrum.
 
Så blev det september även detta år. Äntligen blev jag av med livmodern som under mitt tidigare liv berett mig så mycket glädje i mina fina barn, men på senare år gjort livet riktigt surt. 20 år med kraftiga blödningar, 8 år med kraftiga, täta och oregelbundna blödningar och det sista året med nästan konstanta blödningar. Denna operation är bland det bästa som hänt mig på senare år men jisses så rädd jag var för den. Nu efteråt är jag så lycklig att kunna leva ett normalt liv.
 
 
Läktes gjorde jag på Sanda. Efter tre veckors knypplande, broderande och vilande återgick jag till jobbet. Lite för snabbt kanske för jag fick bakslag, men vad ska man göra då? Det är tre veckors sjukskrivning, punkt slut. 
 
 
Monica och Arto gifte sig i slutet av månaden. Det var förstås kolossalt vackert. Och dagen efter hade vi 20-årsjubileum i kapellet. Inför dessa båda event hade jag knypplat 1,5 meter spets till Monicas brudslöja, broderat en bröllopstavla samt knypplat en bild till jubiléet under semester och sjukskrivning.
 
 
Oktober blev en sån där månad man helst vill glömma. Infektioner, astmaanfall och trötthet. Flera dödsfall på nära håll, blandannat vår gode vän från Örebro som så nyss suttit som gast på vår båt. Ljuspunkterna var Änglas femårsdag (kalaset missade jag pga blödningar efter operationen som antagligen berodde på överansträngning) och mammas 75-årskalas som hon firade i stillhet ett par dagar innan den lyckade ryggoperationen.
 
 
I början av november bestämde jag mig för att denna höst skulle få bli en parantes i mitt arbetsliv. Beslutet gjorde mig mindre stressad. Alla dessa förkylningar och infektioner, all frånvaro från jobbet... hopplöst. November fick smyga igång, vi åkte ner till vår gode väns begravning i Örebro, sen åkte vi på vår bröllopsresa till Mexico. Det var den bästa resa vi varit på, med solen, värmen, äventyren och vilan.
 
       
 
December månad har vi försökt förgylla på alla möjliga sätt. Vi har haft fester med barnen, både 1:a och 2:a advent. Janne och jag var iväg och åt skaldjurplatå som han köpt via Groupon. Jobbet har oxå erbjudit festligheter såsom basar, julbordjulfrukost och avslutningar + konserter. Därutöver var jag på återträff med grundskoleklassen, middag med kompis samt hundmässan. Ändå la jag mig platt inför julaftonens Gemensamma jul i Rågsveds Folkets Hus... öroninflammation. Eller kanske just därför... jag har försökt pressa in för mycket i almanackan!
 
 
Julafton låg jag alltså hemma med öroninflammation, värk, penicillin och alvedon. Vi tog oss över en sväng till Monica och Arto iallafall. Sjuka mellandagar och nyåret firar vi nu på Sanda med vår goda vän från Örebro och hennes cocker Tanja.
 
               ~*~*~*~ Nu önskar vi oss alla ett Gott, Nytt, Friskt 2013 ~*~*~*~
 

Vi e på lande'

Så typiskt! Men nån gång ska det ju hända... Internet-pluppen pajar. På supporten får vi till svar att den är urgammal och de ska skicka en ny, men den kommer ju först efter nyår! Så nu tänkte jag bara prova att blogga från telefonen.... Och det funkar men är lite omständigt. Men handen på hjärtat, om allt bara funkar så lär man sig inget nytt, inte inom tekniken iaf. Vi är på landet! Jag åkte hit i fredags. Först åkte jag in och förnyade körkortet vilket gick på ett kick, in i en fotoautomat och sen till en handläggare, tog fem minuter. Sen skulle Janne och jag åka och handla, men jag orkade inte då det blev en fika på Årsta Torg och en flukt på julkrubban i naturlig storlek dom finns där. Jens röjde snö från taken runt torget vilket var anledningen att vi åkte dit. Janne åkte till jobbet, jag vilade en stund hemma innan jag packade bilen, hämtade Bamse och åkte till landet. Igår kom bonden och hans fru på morgonen, de ville gå ut med Bamse...Bamse är ju född hos dem och de har föräldrarna, så Bamse gav sig glatt iväg med hela flocken. Vi bjöd in dem till kvällen sen åkte vi till Strängnäs och köpte västerbottenpaj. Det blev en supertrevlig kväll.
Sover mycket, vilar mycket,ändå börjar värken gå över i andra örat...men än finns det hopp om ett friskare 2013. På återhörande !

Att-göra-listan

 
Den såg nog lite mer gedigen ut än det var, men ändå. Jag är trött nu. Vaknade kl 5 imorse och tänkte på saker jag borde/måste göra samt tänkte ut vad vi skulle kunna ha på pysselbordet inför Stilla Kvinnotimmar i februari. Det hade jag tänkt göra på jobbet idag men har valt att stanna hemma för att kurera min elända förkylning. Ringde mina båda besök jag skulle ha och ingen av dem ville träffa mig, jag låter hemsk! Bihålorna är det ingen större fara med, men halsen och örat smärtar. Har inte tagit alvedon förrän nu och jag fattar inte att örat värker ff? Det är en vecka imorgon och det har ju gått hål!
 
* Nåväl, tvätthögen har jag inte orkat.
* Posthögen - check. Den genererade massa skräp, två obetalda men ej förfallna räkningar, receptet på macarons och upphittandet av beställningen till mitt körkort som visar sig gå ut den 3 jan. Det blev lite panik. Men jag betalade avgiften och kan komma in till trafikverket imorgon och fotas + skriva under, sen hoppas jag att det bara tar en vecka. Jag hade glömt bort det, den hamnade i "efter Mexico-högen" och försvann ur medvetandet.
* Risalamalta - check. Det var bara att vispa grädde, hälla i skalade mandarinklyftor och röra runt i gröten från julafton. Mums-lunch!
* Marianne - check! Nu vet vi när hon kommer och åker!
* Oliv-hibiskus - check! Det var två gröna växter som skulle klippas ner för de lövade av sig så in i vassen. Två döda ampelfacklor åkte i papperskorgen.
* Blue Moons bur - check! Jag trodde inte jag skulle palla den men den är rengjord och alla tillbehören diskade. Ska bara bäras ner i källaren.
* Dammsuga vardagsrum - check! Det var ju fullt av oliv- och hibiskuslöv under fönsterbänken. Mer vart inte suget!
* Fruktkorg - check! Det doftade aceton och jag misstänkte fruktkorgen. Jodå, mögliga mandariner och möglig ananas, resten gick att rädda!
* Cocosfet ska vara cocosfett... den ska värmas och blandas med BMs frön till glädje för småfåglarna på landet. Jag tar med mig fett och frön dit och gör det under nyårshelgen.
* Bekki har fått tillbaka pengar som jag lånat så - check - på den oxå.
* Itrim - halvcheck. Ringde och det är bättre att åka dit och skriva på papper att jag avslutar abonnemanget när mitt provår går ut i slutet av februari. Det har inte funkat alls. När man inte får pausa vid t.ex operation, semester och upprepade infektioner är det bätte att stavgå när man kan. Billigare, det blir av oftare och är gratis!
* Polis - check! Skadorna på min bil är rapporterade. När jag kom ut från jobbet i fredags satt en lapp på min ruta med ett telefonnummer till ett vittne som sett en person backa på min bil på perkeringen och åka därifrån. Då var jag för dålig att ta tag i det, jag såg inget pga snön i fronten men sen har jag sett att det är en spricka i kofångaren och Janne säger att plasten spruckit undertill oxå. Nu går det vidare till brottmål visst...personen smet ju!
* Sen står det VV och VC - check! Det är inte dagens toabesök som någon trodde ;O) utan jag har sökt kontakt med ViktVäktarna (smaltjockis) för att kolla om de kan hjälpa mig. Det fanns inget telefonnummer men jag skickade mail. Jag hade oxå nånstans i bakhuvudet att jag skulle ta prover på VårdCentralen och det skulle jag gjort i början av december fick jag veta när jag ringde dit. Läkaren minskade min Levaxin-dos sist... och det kan vara en bidragande orsak till min trötthet och infektionskänslighet. Attans att jag slarvat och inte gått dit! Nu blir det först i nästa vecka...
* Linnéa brandbil - check! Jag har kollat upp en julklapp och fixat till den.
* 3 - check! Jag har ordnat upp ett struligt abbonemang.
 
Det är tvättberget och "cocosfet" som jag spar på till en annan dag. Istället rullade jag 20 köttbullar till middag och det var bra för Jens kom förbi och åt middag med mig efter att ha snöröjt tak en hel dag.  Mysigt med sällis. Dessförinnan hämtade jag Bamse som är väldigt låg efter gårdagens händelse. Han fick följa med till zoo där vi köpte ben med bacon samt frö till Ragnar så det räcker hela nyårshelgen. Både på dagis och på zoo reagerade de på att han inte är lika pigg och glad som vanligt. På dagis hade det varit som vanligt, men när jag kom för att hämta honom satte han sig vid mina fötter istället för att hoppa och vifta på svansen som han brukar. Han ger akt på mig hela tiden och jag tror han känner att jag är chockad/ledsen. Eller så är han ff chockad över mitt väldigt ovanliga beteende igår, han satt ju och ylade i buren när jag grät i djurens rum... Ja, jag vet inte vad han tänker eller känner men nåt är annorlunda. När jag gjorde ren BMs bur ikväll var han med mig hela tiden och varje gång jag reser mig rusar han till buren som står i hallen i väntan på att jag ska bära ner den i källaren. Han kompis är borta. Han vet det.
 
Jag har tokförälskat mig i vita, fläckiga, långfenade teleskopfiskar som finns på Hagsätra zoo. Attans att de blir så stora! Speciellt en som jag gett namnet Lenore för hon ser precis ut som henne... Men hur skulle jag kunna ha henne? De kräver större akvarier och de äter mina fiskar när de blir större... Men åh! Jag vet ju att det är ett substitut för Blue Moon men.... ÅÅÅHHHH!!!!
 
        
 
Jens har åkt, Bekki jobbar till midnatt, Janne åkte till landet efter jobbet och har skottat och fixat inför nyår. Jag tänker ta ut Bamse snart och lägga mig tidigt.

Saffran-macarons

 
Ca 30 kakor
 
Kakorna:
125 gr skållad, skalad sötmandel
4 dl florsocker
1 pkt saffran (0,5gr)
1 1/4 dl äggvita, 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
2 krm gul hushållsfärg
 
Smörkräm:
100gr rumsvarmt smör
1 tsk saft av apelsin
1 1/2 dkl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
finrivet skal av 1 apelsin
2 krm gul hushållsfärg
 
Kakorna:
Mixa mandeln fint i en mixer.
Blanda florsocker, mandel och saffran.
 
Vispa äggvitorna med elvisp.
Tillsätt strösocker och vispa till en fast marängsmet, ca 2 minuter.
Tillsätt hushållsfärg och vipsa lite till så färgen blir jäm.
 
Blanda ihop med de torra ingredienserna till en jämn smet.
 
Spritsa/klicka ut kakorna till ca 60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila 30 minuter (så spricker de inte i ugnen).
Sätt ugnen på 125 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minurwe.
Lår kakorna kallna.
 
Smörkräm:
Lägg smöret i en bunke och blanda ner apelsinsaft, florsocker och vaniljsocker.
Vispa med elvisp till blandningen är ljus och porös.
Vispa ner äggula, apelsinskal och hushållsfärg.
 
Bred en klick smörkräm på hälften av kakorna och täck med den andra hälften så de ser ut som små gula hamburgare.
 
Förvara i kylskåp.
 
Jag tyckte de var jättegoda. Om nån har tips på hallon-, choklad- eller annan smaksättning tar jag gärna emot det!

Ibland suger det fett!

Fy fa-an vad jag mår dåligt! Och Bamse kan jag knappt titta på, men han har vett att hålla sig ur vägen. Det är inte hans fel, det är mitt fel och ingen annans. Jag lät olyckan ske. Jag hade varit ute med Bamse, vilat en stund och hade precis gjort rent i fåglarnas burar. Gick ut i köket med soporna och hörde Blue Moons glada kvittrande, skit oxå, jag glömde stänga luckan... men strunt samma, hon får vara ute en stund innan jag plockar in henne. Jag hade inte tänkt att hon skulle vara ute just då för jag tänkte försöka mig på att ta hand om lite lakan i källaren innan jag la mig i soffan och DÅ skulle fåglarna få komma ut. Jag bestämde mig för att min plan skulle få se ut så för förkylningen får mig att svettas kopiöst och då kan det vara skönt att ha fått undan lite innan man duschar och lägger sig för att vila. Så jag skred till verket och försökte få tag på busfröet men hon hann undan förstås, högst upp i taket på Ragnars voljär. Då går jag ut i köket för att hämta Ragnar, min baktanke är att hon kommer att gå ner på golvet för att riva i de rena tidningspappren på golvet i voljären och då är det bara att plocka upp henne. Jag tar dammsugaren med mig och suger upp några frön under Ragnars köks-bur men släpper den lika fort när jag hör att Blue Moon skriker och papper prasslar inne i djurrummet. Jag rusar dit utan att egentligen veta vad jag hör, jag hugger Bamse i nackskinnet och slänger ut honom ur voljären och ut i hallen, plockar upp Blue Moon som ligger på mage, hon tittar på mig en sekund, hon rycker till och sen är det slut. 
 
 
 
Jag lyfter upp henne mot bröstet och bara skriker. Bekki kommer och ser vad som hänt, hon tar ut Bamse och stänger in honom i reseburen i köket där han sitter och ylar i kapp med mig. Bekki sitter med mig tills jag kommer till sans igen, då går jag ut till köket, hugger tag i Bamses nackskin och visar honom den döda fågeln. Sen är han tyst. Jag lindar in blue Moon i en näsduk och lägger henne på burgolvet och där ligger hon än inlindad i en vit näsduk i den rena eukalyptusdoftande sanden... 
 
 
Det är inte Bamses fel. Bamse och Blue Moon brukar tjafsa när hon är ute men Bamse har aldrig rört henne. Idag signalerade jag väl tillåten jakt när jag  försökte få tag i Blue Moon och hon flög undan. Hade jag tänkt mig för hade jag stängt dörren till djurens rum när jag gick ut, men "jag skulle bara" ställa undan dammsugaren och hämta Ragnar, det tog nog inte en minut sen var olyckan redan skedd. Jag tror inte ens Bamse gick in för att döda, utan det var lek. Hon hade ett litet sår på magen, men antagligen knäcktes nacken när han tog henne i munnen och skakade henne som han gör med sina leksaker, såret var inte så illa att det var dödande.
 
 
Mamma, Janne, Bekki och Monica säger att jag inte får anklaga mig själv, det var en olycka, en som man faktiskt inte kan förutsäga eftersom de brukade "leka" ihop. Blue Moon var inte ett dugg rädd för Bamse. Bara därför kunde det hända. Hur ska Bamse veta att Blue Moon inte tål att skakas lite? Jag kunde inte tänka ut det händelseförloppet i förväg och det gick ju så fort! Men OM jag inte glömt luckan öppen, OM jag åtminstone stängt voljärdörren, OM jag inte tagit dammsugaren kanske jag kommit tillbaka innan Bamse gick in i voljären, OM om om....

 
Bamse har varit väldigt tystlåten hela em. Han gick fot nästan hela promenaden nu på em, han var extremt lätt att ha att göra med vid hundmöten och nu behöver jag bara stirra på honom när han tänker börja skälla på saker utanför fönstret. Han fattar.
 
Men han är hund och Blue Moon var bara en liten fågel... och jag borde inte ha gett det chansen att hända!
 
Jag hoppas att hon hittat sin livspartner Solero i fågelhimlen. Hon dog ungefär två veckor efter olyckan i somras och jag vet inte hur mycket den spelade in i hennes bortgång. De har levt så många år med mig och de fattas mig!
 
                       

Virus

    
 
Sov länge imorse oxå. Skönt att jag har en så morgontrött hund. Sen bokade jag tid på Gullmarsplans Närakut, halv två fick jag komma dit, men åkte därifrån utan något annat än att ha tagit ett halsprov som inte visade på bakterier. Bara vila som gäller! Jag tog lite skamset upp Mexicopenicillinet ur fickan och frågade om det kunde ha med detta att göra och det trodde han inte. Han trodde inte heller att det utgjorde någon fara så jag kunde ta de sista fyra tabletterna oxå, sa han.
 
Kvällen har jag tillbringat i soffan vid TV:n. Virkat lite, sovit lite. Bekki jobbar ikväll och Janne tar ut Bamse nu så jag ska omgående krypa i koj. Otroligt vad mycket man kan sova!
 

Merry Xmas

Vi sov jättelänge imorse. Jag gick upp efter 10, duschade och Bamse kom upp en stund efteråt. Tog en halvlång vända med honom innan jag drack morgonkaffet. Måste ha kapuschongen uppdragen över huvudet för annars känns det som det blåser storm inne i skallen. Undrar om det ff är hål i trumhinnan eller om det bara är fuktigt och inflammerat i hörselgången. 
 
 
Janne har beredskap och de ringde redan igårkväll att han måste jobba fm så han stack före 6 imorse. Själv tog jag en extra alvedon för att orka köra till Monica och Arto. Det var skönt att komma bort lite och de hade dukat upp så fint med god mat och godis. Vi hängde mest i TV-soffan och hade en jättemysig eftermiddag. 
 
Monicas osvikliga känsla för kitch. Julkrubban i plast på väggen!
 
Köttbullar är mums!
 
Kalle Anka?
 
Jag trodde det var Rudolf med Röda Mulen men Arto säger att det är ett lasersikte...
 
Vid sjutiden drog vi oss hem. Penicillin och mer alvedon.
 
Nu har vi ätit glass och pratat lite med Janne. Han har nu åkt till nattpasset. Mycket jobb för honom när folk blir sjuka. jag ska ut med Bamse och slänga mig i säng, Halsen värker, örat oxå och det börjar gå upp i andra örat nu. Undrar om jag inte behöver ett annat penicillin.... BLÄÄÄÄHHH....

Öroninflammation ja

Imorse vaknade jag av små tassande steg i trappan, det var Ängla och Thyra som skulle hämta upp spökena Glittra och Fiskis så de inte väckte mormor... Snälla barnbarn jag har!
 
När jag ringde Gullmars Närakut igår höll de med om att alla symptom tyder på öroninflammation. När jag vaknade imorse hade jag inte lika ont längre plus att nu har trumhinnan brustit. Alvedon Forte och mexikanskt penicillin får det bli för nu verkar det ha vänt. Stoppade i mig tablettskörden och tog ut Bamse och Spike på en promenad. Bekki hade tagit ut Spike en kortis men Bamse sov ju med mig och hon kunde ju inte lämna flickorna.
 
Holy Toast! Man får passa på när man har formbröd hemma :Ö)
 
Efter promenad och frukost intog jag min plats i soffan. Ringde och pratade med två arbetskamrater om morgondagen. Jag kan inte få nån ersättare men prästen jag skulle jobba med går själv på Gemensam Jul. Vår uppgift var att mingla, prata och han skulle hålla andakt. Trist för mig, förra året var jättebra, men vad ska jag göra? Min kollega tyckte att jag skulle uppsöka en doktor och inte hålla på med mitt mexianska penicillin och jag håller med henne, men idag orkade jag då rakt inte sitta på nån tunnelbana till Gullmarsplan för att åka vidare till stan och hämta ut penicillin och sen hem igen. Jag hade det bättre i soffan! I värsta fall kan det straffa sig hårt, men nu ska jag försöka se ljust på tillvaron!
 
 
När Linnéa kom för att hämta flickorna tog vi ut hundarna en kort sväng i skogen, åt korv med bröd och sen la jag mig i soffan och fortsatte med nyårskrönikan jag ska publicera på bloggen på nyårsafton. Kul att ligga och läsa gamla bloggar. Svårt att hålla ner en nyårkrönika på läsbar nivå, det är lätt att svamla på för mycket.
 
 
Ja, Bamse Bus får nog ligga under granen och vänta på klappar förgäves. I år, liksom förra året, får bara barnbarnen julklappar. Men visst är det broderade julgransmattan snygg att se på :P
 
Nu är snart Janne hemma från jobbet, då blir det prinskorv, rödbetssallad och ägghalvor, mer förmår inte kocken idag :O)
 
Kör försiktigt <3

Ont ont ont...

Bekki har varit barnvakt åt godisarna idag och det har ju fått dagen att gå. Janne har tagit alla Bamsenader så jag har mest legat och setat i sofforna i vardagsrummet. Har ont i hals och öra. Ikväll har jag suttit en bra stund i telefonkö till Vårdguiden men gav upp tillslut, för vad vill jag höra? Ringde Gullmars Närakut istället men de hade inga tider ikväll, får återkomma kl 8.00 imorgonbitti om jag vill boka tid under morgondagen.
 
Bekki har jobbat hårt för att småtjejerna skulle ha roligt. De har bakat pepparkakshus, lussebullar och haft lördagsmys med cheese balls och Grodan Boll. Janne har varit iväg med julblommor. Han åker alltid till sin mamma, till sina "reservföräldrar" (som är en äldre f.d arbetskamrat han ff har kontakt med). Mina föräldrar var förbi med julklappar till barnbarnsbarnen och då fick de sin julblomma + lite annat. 
 
Spike och jag busar. Han har så häftigt bett med sina dubbla huggtänder. Mjölkisarna sitter kvar ...

Söt Spike!

Svartsjuk Bamse!
 
Lussebullsbak på g...
 
Spike snodde Bamses ben och flydde upp på min mage. Där kunde han tryggt bearbeta stöldgodset.
 
Inslaget av napparna är tilltalande, tycker jag...
 
 
Nu sover barnen så gott. Bekki är ute med Spike och Janne med Bamse. Janne tog med Spike förra promenaden men han var livrädd för den mörka skogen. Nu går Bekki på upplysta gator med Spike och Janne föredrar att gå ut i skogen där Bamse kan springa lös så här dax, det går ju ingen annan i skogen så här dax.
 
Jag går och lägger mig när Bekki kommit in igen. Barnen sover i hennes rum inatt. Undrar om jag ska ta en skvätt cocillana till. Alvedonet får jag nog spara till midnatt om jag är vaken då. Måtte detta ha vänt till imorgon. Det gör så ont! Svårt att svälja, det värker i hals och öra bara jag sväljer lite vatten... och det rinner ff ur örat. Jag trodde värken skulle släppa om trumhinnan sprack, men det har väl inte gått så långt än. Feber kan jag inte kolla för jag knaprar ju alvedon plus att vår temp gått sönder. Vi får se om jag får nån läkartid imorgon....

PALLAR INTE!!!

Det blev en lyckad förmiddag igår. Vi träffdes i köket på jobbet och började koka gröt och bre mackor. Klockan nio hade vi julfrukost för besökarna på Convictus Bryggan + alla andra som ville komma. Det kom ett 40-tal och åt risgrynsgröt, skinkmackor och lussebullar.
 

Sen blev det avplockning och disk. Jag skrev ut protokollet från mötet i torsdags-em och sen åkte jag hem. Knaprade i mig en alvedon forte men kände ändå hur killet i halsen mycket snabbt utvecklades till smärta på halsens vänster sida och spred sig upp mot örat och vänster näsborre och bihåla. Innan kvällen var slut började örat bulta och vätska sig, halsen värka från halsmandeln och upp mot örat så jag knappt kunde svälja... så jag letade reda på penicillinet från Mexico. Jag pallar inte! Har varit icke-funktionell nästan hela hösten! Hostade killekill och drog i mig både cocillana och en alvedon forte till under förnatten, ännu mer på morgonen, Janne valde ändå att förpassa sig in i gästrummet för jag förde ett grymt o-liv!
 
Får ha lite is i magen, men jag gör nog klokast i att ringa jobbet och kolla av julafton. Mår inte ett dugg bättre än igår. Jag ska ju jobba på Gemensam Jul på julafton men betvivlar att det är nån bra idé i nuläget. Bekki ska vara barnvakt åt godisarna ikväll och inatt medan Matte och Linnéa åker på julmiddag, men jag ska se till att hålla mig på avstånd och hoppas att penicillinet minimerar smittorisken. Vill bara grina... orkar inte vara sjuk igen... WTF gör man?
 

Varningstecken...

Jag får inte blunda för dem, varningstecknen... Min kropp är riktigt trött nu och gårdagen blev inte för mycket, men väldigt mycket ovanpå allt det andra. Idag sov jag en timme längre, gjorde bara det jag måste på morgonen och gick jag osminkad till jobbet. Bar in kartonger och bössor och återställde allt material från julkonserten igår. Sen blev jag intevjuad om tystnadsplikten innan jag läste mailen och tog lunch. Jag och en kollega gick ut och åt Yakiniku, min nya "crave". Åkte till Hagsätra för möte mellan 13-14.30, hjälpte till att rensa kylen och diska inför jullovet. Gick in på zoo och donerade lite överblivna grönsaker till djuren där och tog mig sen hem.
 
Eftermiddagen har jag tillbringat i soffan itutad två alvedon i ett försök att avvärja en analkande förkylning. Janne hämtade Bamse och har oxå lovat att ta kvällspromenaden. Allt jag har gjort är att masa mig upp och ungsbaka lax, riva morötter, skölja tomater och koka ris. I övrigt pratat med mamma och legat och njutit av att titta på våra nya och gamla fiskar samt diskutera julafton med Janne! 
 
 
Nu ska jag gå och knoppa!
 
Bild snodd från nätet. Visst är de vackra - rödmunstetrorna

Drag på julkonserten!

Intensiv dag så det förslår. Var på jobbet före nio och ordnade med ett akut ärende + lite andra småsaker som inte kunde vänta innan jag tog tidig och lång lunchrast mellan halv11 och halv1. Åkte till kapellets parkering där Janne hämtade upp mig så åkte vi till leksaksaffären i Stuvsta där vi faktiskt hittade årets hela julklapps-skörd - varsin klapp till alla fem barnbarnen. Det gjorde att vi både hann till CRT och köpa lysör til Esmeralnda samt lite akvariefisk (rödmunstetror) samt till Hagsätra zoo och köpa mer akvariefisk (svart, vit och två dalmatinermolly) och ändå jag hann hem och slänga i mig lite lunch medan fiskarna vandes in i akvariet.
 
             
 
Upp till kapellet där vi hade avslutning på Caféet. Det blev en liten skara där vi kom igång med ett otroligt spännande samtal om livet efter detta, spöken och bibelsyn... så jag drog på andakten som vi sen tog vid kaffebordet. Vi jag läste Wiktor Rydbergs "Endast tomten är vaken" och avslutade med "Stilla natt". Kändes som ett värdigt terminsavslut. Sen spelade jag ett parti Fia utan knuff med tre gäster samt fick en introduktion i pingis vilket jag hittills nogsamt undvikit... men det var riktigt kul faktiskt... det blir nog mer pingis i vår :P
 
Stack från kapellet ett par minuter efter stängning och åkte till Hödgalen där jag fick hjälp att bära kartonger med "Julboken" och lite annat som vi packade i bilen, upp till dagis och hämta Bamse, gå en kort promenad med honom och fixa middag åt honom. Jag stekte snabbt upp ett par prinskorvar som jag åt på stående fot med rödbetssallad, sen iväg till Folkets Hus. Ikväll har vi haft julkonsert där. Först packade vi upp grejorna, sen kollade vi av med caféet och till sist kom folk med sina biljetter. Vi hade delat ut 90 biljetter och det kom tyvärr bara ett 40-tal, men det svängde rejält om körerna så de som valde bort konserten gick miste om nåt fantastiskt. Även om jag var dödstrött redan när jag kom dit så är jag ännu mera glad över att få vara med i dessa sammanhang för de ger så otroligt mycket. Goda samtal efteråt vid kaffebordet.
 
 
Kom hem en stund efter nio... jag är dödstrött! Men nu har jag petat i mig två alvedon, gått ner i varv en stund och ska ut med Bamse och krypa i koj med spikmattan en stund. Imorgon blir en lugn dag! Iaf enligt almanackan ...

På besök hos Brännvinskungen!

Sov bättre inatt, men morgnarna är tunga. Kändes bättre efter en varm dusch, Morgonrutiner som vanligt, mässa och personalmöte på jobbet. Sen rann tiden snabbt iväg i sistaminutenavcheckning inför julkonserten i Rågsveds Folkets Hus imorgon. Allt frid och fröjd, sen iväg på julbord på Carlshälls Gård i Långholmen.
 
Det känns lite underligt att åka båt med all denna snö...
 
Vi möttes upp allihopa - anställda, f.d anställda, kyrkoråd m.fl vid Stadshuskajen och åkte en kort båtresa till Långholmen. Jag förstod inte vitsen med denna korta båtresa som var både mysig och där det bjöds på varm glögg, men förklaringen kom när självaste brännvinskungen välkomnade oss till ön och berättade sin historia. Båtresan var en del av Absolut Vodkas historia och --> här <-- kan ni läsa mer om hur Smithen kringgick lagar och förordningar för att Stockholmarna skulle få dricka rent brännvin och inte bli sjuka eller rent av dö av dåligt finkelbrännvin, en mission god som någon! Hän tänkte verkligen på Stockholmarnas hälsa, han trodde att finklet gjorde dem sjuka och Absolut rent Brännvin (som sen bytte namn till Absolut Vodka) var ju så mycket bättre än det de fick tag på då. Tekniken att destillera tog han hem från Frankrike (eller var det Tyskland) och var tiodubbelt renat mot dåtidens brännvin. Män över 15 år skulle dricka brännvin för att duga som karl! Resten kan ni ju fantisera om själva om brännvinet dessutom var dåligt!
 
             
 
 
Julbordet var stort, de rätter jag tog av var goda och dessert-bordet var utöver alla fantasier med massa småplock som pytte-dammsugare, marmeladkonfekt, chokladmousse, julkola mm mm 

 
Jag och tre damer till tog taxi til Högdalen där vi skingrades. En bodde där, jag hämtade min bil som stod utanför hennes hus (vilket vi skrattade gott åt) och körde en annan till tåget, den tredje tog en buss hem. Jag kom hem vid fem. En frivillig ringde och ville checka av julkonserten så nu måste bara allt gå perfekt!
 
Höll Janne sällskap medan han åt middag. Han har gett mig en julklapp via Gruopon, jag ska få gå på kinesisk massage mot ryggvärk och trötthet! Ska boka det direkt efter nyår, tror jag! Nu fryser jag som tokig så Janne har tagit kvällsrundan med Bamse för han skällde uppfordrande. Jag ska gå och knyta mig :O)

En liten Meija!

 
Tänk vad fina ultraljuden blir idag. Man ser ju precis, ryggraden, hjärtat, navelsträngen, huvudet som hon gosat in i moderkakan... Det här är lilla Meija som vi väntar på i vår! Änglas och Thyras lillasyster <3
 
Inatt har jag nästan inte sovit någonting. Uppbär flera symptom på depression. Känner mig inte direkt deppig, men svårmodig, sover illa, tappat stinget i jobbet, orkar inte ta tag i saker hemma, trött, ser suddigt, tänker mycket på olyckan i somras och jag tror oxå att operationen har hunnit ifatt mig mentalt. Det är saker jag inte hunnit bearbeta men det har gått bra så länge jag hade Mexico att se fram emot. Nu tynger tankar och känslor ner mig istället, förut kunde jag ruska dem av mig. Operationen är jag inte ledsen över, saknar inte livmodern alls, men nånstans bearbetar jag ändå detta att inte kunna få fler barn. Det tror jag de flesta kvinnor gör någon tid i livet. Mina barn är vuxna och jag har nog lite svårt att hitta en ny roll... Den hårt arbetande kvinnan, den omsorgsfulla mormodern, den livsglada tanten... jag passar inte in nånstans. Fet, ful, gammal, dum och oduglig... kul grej liksom!
 
 
Nå bara vi kommer över vissa datum nu så blir det lättare igen. Först är det den 21 december, årets längsta natt, efter nyår så känns det fräschare, sen vårens ankomst med allt det gröna och de löftesrika dofterna av en annalkande sommar, fågelkvittret. Mmmm...
 
Började arbetsdagen med möte, sen lunch. Mitt kl.12-besök blev flyttat till 14. Sist telefonmottagningen. Satte mig sen i telefonkö till apoteket för att försäkra mig om att Bamses penicillin kommit men telefonkön tog aldrig slut så jag åkte dit istället. Det hade kommit.
 
Janne hade lagat mat när jag kom hem. Bekki, Jens och en kompis till Jens åt med oss. Sen har jag gosat med Bamse och Ragnar. Bamse hade fått en julklapp från dagis och precis som förra året fattade han att den var hans. Att ha den under granen gick ju förstås inte så jag lyfte upp den på pianot. Därunder stod sen Bamse och skällde till Bekki hjälpte honom att öppna den. Godis och en gos-apa!
 
 
Bekki är ute med kompisar, Janne hjälper sonen med vän att meka bil... jag funderar på TV:n, ikonen får vänta lite...

3:e advent

 
Det blev en rejäl sovmorgon. Gick upp vid 10, duschade och fixade med djuren, Bamse kom upp halv 11 men dråsade ner i sin puff efter att ha fått medicinen mot klåda i en bit ostsmörgås. Undrar om han blir extra trött av den? Hur blir det imorgon då när hans specialbeställda penicillin ska hämtas ut från apoteket... Han är ju morgontrött i vanliga fall och sover gärna länge om han får ligga i vår säng. 
 
 
Kl 11.00 gick vi ut iallafall och tog en extra lång sväng. Sen gjorde jag mig klar och åkte till jobbet.
 
Lite rörigt men angenämt - Gudtjänst med middag i kapellet. Förberedelser, genomförande, middag och efterarbete. Julkorv med rotmos - mumma!
 
När jag kom hem hade Janne hunnit iväg till sitt nattpass så jag satte mig att måla på min nya Maria-ikon inför intensivhelgen i ikonmålning i februari på temat Maria.
 
Jag gjorde om plattan igen imorse. Den skulle sköljas i kallvatten och gnuggas. Förabetet är superviktigt!
 
 
 Det är väl återigen dax att gå ut en prommis med Herr Hund. En spännande vecka ligger framför...!

Hundmässan 2012

Bekki var en raring och tog ut Bamse igårkväll så jag kom i säng. Mådde inte bra alls. Gick upp och satte fingrarna i halsen vid midnatt för då dansade ostbågarna rumba med chokladpralinerna och det är ju enkelt att få stopp på. (I know I know - bulimivarning) Fyllde sen magsäcken med iskallt vatten och mådde som en prinsessa, sov jättegott.
 
Bamse var måttligt glad när han fattade att han inte skulle få följa med. Han har kroppsspråk!
 
Gick upp lite före 8 och fixade med alla djur inkl promenad innan jag tog busssen till Älvsjömässan och kl 11.00 mötte jag upp en kollega som slutat hos oss. Vi har haft en kanondag på Hundmässan!
 
Russkiy toy!
 
Chihuahua
 
Bedlington
 
Russkiy toy
 
Olika färger och pälsar på Russkiy toy
 
Pomeranier, dvärgspets
 
Dåsig Afghan
 
Chinese Crested och Powder Puff
 
Årets bragdhundar, schäfrarna hjälpte till att leta efter det försvunna planet vid Kebnekajse, Labradoren hade nosat rätt på narkotika för 380 miljoner kronor och ridgebacken hade hållt sin matte varm och vid liv i 12 timmar när hon ramlat ute i kylan. Otroliga djur vi har!
 
 
Det blev en heldag! Janne hämtade mig med bilen för vädret var kletigt, moddigt, blåsigt och snöigt. Hoppas det blir bättre till imorgon! Och att "nån" skottar.
 
Kvällen har jag tillbringat med julkort. Det är några år sen vi skickade julkort men i år har vi beställt några. Det tar tid att slå efter adresser på datorn men nu är det gjort :O) 
 
Janne jobbar natt och Bekki jobbar kväll, jag och Bamse ska ut och trotsa isregnet!
 

Svindeppigt värre!

Fattar inget! Borde vara superpigg så snart inpå den fantastiska resan till Mexico men jag håller på att falla i bitar! Vad är det som händer?
 
 
Tål inte snön som jag normalt älskar, tål inte nåt! Datorhistorien igår var ju bara löjlig i sammanhanget men det är i såna detaljer ett dåligt mående får utlopp ... men jag är ledsen. Anledningarna är svåra att skriva ut här för jag vet inte sanningshalten i dem eftersom det är min subjektiva upplevelse av ett händelseförlopp. Visst, sanningen ligger i betraktarens öga, men det kan oxå generera skitsnack och det vill jag inte vara med om. Jag är ledsen. Det har inget med jobbet att göra, det har med privata relationer att göra!
 
Idag vaknade jag tungt när klockan ringde 8. Bamse Bus skulle till veterinären och kolla rumpa och tassar. Jag har känt mig som en dålig hundägare hela veckan (trots att jag beställt tid tll vet) eftersom Bamse glidit runt på arslet lika mycket som han går på sina tassar. Imorse såg jag att han var svullen i analen och fattade att det knappast var mask det var frågan om. Jag hade rätt, det var analsäcksinflammation plus att tassarna hade en bakteriell inflammation. Behandlingen blev en veterinärs finger upp i hundrumpan som klämde ut inflammationen ur analsäckarna plus antibiotika och klådstillande för tassarna i två veckor. Bamse verkar mycket nöjd så här efteråt även om det fordrade en munkorg och mattes armstyrka vid veterinärbesöket.
 
I väntan på otäckheterna...

Bamse fick en groda för han var så duktig :)
 
På väg därifrån hälsade vi på Jens på jobbet, han och Sandra kom och fikade på em. Sen har jag suttit och glott in i akvariet en god stund.
 
En av överlevarna, vår Sewhilla
 
Våra bothior, Kubothai
 
Vår gamla och nya molly
 
En av våra Ancistrus
 
Kvällen...ja vad har jag gjort? Lagom lite. Dammsugit, skurat ugnen, gjort middag, surfat på nätet och gått ut med hunden samt gjort en snöängel ...  Hur ska jag orka vara vaken till kvällspromenaden? 
 

Fart och fläng

Tog lite sovmorgon imorse, duschade och åkte med Bamse till dagis, när jag kom hem hade Janne gjort frukost. Kom till jobbet halv 10 och höll på att bryta ihop när min dator var borta. Jag fick en hint förra veckan om att jag skulle få en bärbar eftersom jag sitter i både Hagsätra och Högdalen men det var först nu informationen sjönk in. Vad var det för fel på att ha en stationär på båda ställena, då kan ju vem som helst låna båda datorerna när jag inte är på plats? Och datorn stod förstås i Hagsätra eftersom min tröga skalle inte tagit in informationen... jag la in en protest hos en ansvarig och blev vänligt övertalad om fördelarna att ha en bärbar dator. Ja, jag är tillräckligt teknisk för att se fördelarna när jag bara kommit över nesan av att glömma nåt så viktigt, att "någon" glömt att informera mig om detta planerade tilltag, att alltid behöva planera vart jag ska jobba dagen efter och att jag alltid måste förvara datorn i ett låst skåp. Jag får ju faktiskt använda den privat oxå plus att den är väldigt liten och behändig. Det handlar nog mest om att det händer så mycket kring jul att hjärnan sorterar information och deleatar det som är irrelevant - tror den - och så var just detta så väsentligt. Nå, jag lånade min gamla dator som flyttat in i ett tomt rum och jobbade på med fonder, mail och planering. Efter lunch åkte jag på hembesök, efter hembesöket fyllde jag i almanackan för våren då vårschemat kommit, sen åkte jag och handlade, hämtade Bamse, lagade lax i ugn och åkte iväg på nästa hembesök.
 
 
 
Nej jag är inte glad just nu. Något viktigt fattas mig. På ena hembesöket beundrade jag det lilla nytillskottet lite för närgånget och skulle ta en allergitablett, men innan jag hann svälja den kände jag att nåt var tokigt. Jag tog upp tablettkartan och upptäckte att jag hade en Atarax i munnen. Atarax är lugnande och jag fick det utskrivet efter min stora skräll 2008. Tog inte många tabletter då men har sparat dom och haft med dem i väskan när jag ska flyga. Flyga är bland det jobbigaste jag vet och jag har bara använt dem en enda gång när jag flugit, men de är sköna att ha i väskan omutifallatt. Nu låg de kvar i väskan efter Mexico. Jag ville ju inte spotta och ha mig hemma hos folk och jag kunde ju definitivt inte svälja eftersom jag skulle köra bil hem, men jag lyckades smuggla ur den lilla vita tabletten ur munnen och klistra fast den på insidan av glaset. En stund senare fiskade jag upp den och fick ner den i strumpan... Tänk vad små söta kissebebisar kan ställa till med!
 
Båda fick plats i mina kupade händer!
 
Nu är det Bamses tur. Bekki sover hos Linnéa och Janne kommer hem från jobbet vid midnatt...

Julkrubbor och testpiloten!

Trots att jag sovit riktigt gott inatt... eller kanske just därför... så var morgonen så seg. Jag vaknade knappt förrän fram på em. Nån gång vid femtiden imorse låg jag och tänkte på att jag nog ska höra av mig till KRIS och säga att vi gärna har dem med i nätverket så de inte tror att de är bortglömda, så jag skrev in det i mobilen som en påminnelse till mig själv. Sen ställde jag om klockan så jag fick sova en halvtimme till. När jag gick upp kom jag att jag inte hade något tack-kort till caféets föreläsare på em, så när jag gick upp prioriterade jag att komma iväg med Bamse till dagis och åka förbi Högdalen för att hämta kort innan mottagningen öppnade. Dörren var låst och jag fibblade runt med nycklarna så när jag väl kom in och utbrast jag "FUCK" i tron att jag var ensam i vår mörka korridor... men där misstog jag mig. Två arbetskompisar satt och kurade i mörkret och det gjorde mig så nervös att jag pladdade dumheter. Jag hade kört in bilen i en snödriva och bestämt mig för att det skulle gå lätt att backar ur den, men min ena kollega envisades med att hjälpa mig loss, dock gled bilen lätt ut på gatan som jag trott. Fy vad jag känner mig pladdrig och oproffesionell. Att dessutom komma till jobbet osminkad i mysbyxor och svära gör inte heller att jag känt mig så proffsig idag. Åkte hem, fick huvudvärk, drack kaffe, bytte byxor och målade ögonen, åkte upp till kapellet.
 
Där gapade jag tack och lov inte "FUCK" när jag skulle in genom dörren för bäst som jag stod där och fibblade med nycklarna (glasögon vore inte fel!!!) så öppnas dörren och innanför står fyra kollegor och 25 barn i farstun! De har julkrubbevisning. Äh, men snälla! Ska jag stolpa in mitt i det oxå. Jag stod stilla och log fånigt till de gick in i kapellet och sjöng julpsalmer och kollegorna berättade om krubban.
 
Jag gömde mig på rummet, ringde tre långa samtal och gick sen och åt lunch med kollegorna. De verkade inte ha tagit illa vid sig, men jag skäms än. Tung i huvudet, seg i kroppen, missnöjd med mig själv och grinfärdig = depp på gång. Jaja, jag kan hantera sånt men jag blir ju rätt seg...
 
Kapellets flanellograf
 
Sen blev det full fart med caféet. Det kom inte så många men två nya som varit med ett par gånger tog med sig en kompis för de tycker vårt café är så himla mysigt. Föreläsaren kom strax före hav tre och vi bar in vår flanellograf som pryddes av en julkrubba, för det var det han skulle tala om. Det var en himla spännande historisk berättelse om hur själva idéen med julkrubbor i kyrkor och hem kommit till. Den helige Franciskus i Assisi var visst "boven" till detta, för när han på 1500-talet skulle företa sig en pilgrimsresa till stallet i Betlehem så var det oroligt där och pilgrimer avråddes från att resa dit. Då gjorde han en egen julkrubba i Assisi, sen spred sig seden under århundradena och först på 1940-talet blev den vanlig i svenska hem.
 
Kapellets julkrubba
 
Ett kort strömavbrott hann vi med att få innan jag tog mig iväg hemåt. Först gick jag över till zoo och köpte hundmat och en fisk, en svart molly. Han får nu vara testpiloten! VitaPrickSjukan verkar ha hävts och vi har gjort rent. Mollys är inte så känsliga som vissa andra så nu får vi se vad som händer.
 
Vår enda kvarvarande vita molly var jätteintresserad av sin unga artfrände!
 
Kokade korv till middag, orkade inte mer än så. Pratade lite med Bekki och började sen med en ny ikon. Tänkte att jag kan ju göra grundjobbet innan intensivhelgen i februari och jag har lite äggemulsion kvar sen i måndags så jag kan grundmåla den. Så långt törs jag jobba själv. Det är sen ljussättning mm jag inte kan. Så jag mätte och fick dit den så fint på plattan, ritade av den och när jag tog bort pappret så jag att att jag glömt att slipa plattan. Bajs!
 
 
Det var bara att ta fram sandpappret och slipa plattan och återigen rita av den. Det går ganska lätt eftersom man kalkerar, men ändå. Nu är det gjort. Måla får jag göra en annan dag. 
 
 
Bekki är i centrum med en kompis som ska sova över, de har lovat ta Bamse när de kommer hem och det är jag glad för. Så nu ska jag raska i säng och få en extra halvtimmes god kvällsömn... eller en stunds läsning på spikmattan :)
 

Mera snö!

Lite less är jag, och jag tror inte jag är ensam. Det är tröstlöst med mer snö när gatorna ännu är oplogade sen förra veckan. Jag förstår inte varför inte plogarna är ute och jobbar lite? Har det med upphandlingar att göra? Halva Rågsved och bitvis har Hagsätra och Högdalen fortfarande bara ett körfält, bilarna parkerar ibland mer än en meter ut från trottoarerna för snön inte tas bort så de kan komma närmre trottoarerna som är oplogade. Många av parkeringsplatserna är oanvändbara pga snölass vilket bidrar till parkeringskaos överallt. Ikväll har det snöat ca 5 cm till och inte en plog på hela veckan. Att det var kaos förra onsdagen förstår jag, att de inte hann med att röja på torsdagen och tillochmed fredagen förstår jag... men vad är problemet nu? Med lite ordning i snöröjningen så skulle vintern vara riktigt vacker, men mina äldre gäster som brukar komma till cafét och soppan mm vågar sig inte ut på osandade och dåligt plogade gator. Trist!
 
Men jag kom iaf till jobbet och efter en stunds letande hittade jag en p-plats som inte var översnöad. Lite jobb, mässa, möten och sen fortsatte jag mitt ringande. Nu är det bara tre samtal kvar på listan. Sopplunchen var jag med på och det var min favoritsoppa idag, tomatsoppa med chili och aprikoser! lite mer telefon och skrivjobb innan sista mötet kl 3. Halv fem packade jag ihop och åkte för att hämta Bamse, hem och ge honom mat. Ikväll slapp han vara ensam för Bekki var hemma med en kompis. Själv åkte jag tillbaka till Högdalen för att äta middag med Lotta hos kinesen. Tack Lotta för alltid lika härligt samspråk och god mat.
 
Scampi Indiana
 
Friterad glass med mangosås
 
Skottade vår uppfart och lilla gångvägen när jag kom hem. Mätt och belåten sjönk jag sen ner vid datorn.
 
Klockan tickar på och Bamse tittar på mig. Det är väl dax att forcera snövallarna och trotsa den isiga vinden igen då :)

Duktiga jag!

Idag hade jag bara planerat in telefonsamtal som arbetsuppgift, och i telefonen satt jag i princip hela dagen. Ligger efter med massa samtal och nu har jag bara några kvar. Det är mycket som ska fixas i juletider, det är besök, hembesök, fonder, uppmuntran och avcheckningar. Jag ringde även Specsavers för min egen del och fick komma på undersökning på stört... synen var inte så mycket sämre än för två år sen men hon föreslog progressiva glas vilket jag ska tänka på till på fredag, då måste jag tillbaka isåfall. Att gå över gränsen från att se tex en meny när man anstränger sig till att inte med bästa vilja i världen kunna läsa densamma är en tuff gräns att gå över, sa optikern, men hon menade oxå att min synförändring var marginell mot sist.
 
När arbetsdagen började närma sig sitt slut åkte jag iväg på friskvård på Itrim. När jag var på hälsoprofil i torsdags skrev sköterskan in i mina mål att jag skulle träna måndagar och fredagar på Itrim samt lägga till stavgång på onsdagar så småningom. Jag är frisk, men med min övervikt kommer jag knappast vara så här frisk om tio år vilket jag tänker mycket på. Jag har haft tur, alla mina smådiagnoser till trots! Och nu när kylan slagit till kommer värken i kroppen och den vet jag lindras av måttlig fysisk träning. Alltså, iväg med tant Guggelutt! Annat vore det om det var varmt året runt!
 
 
Hämtade Bamse på dagis efter träningen, slängde i mig en handfull chokladpraliner till middag och halv sex satt jag på ikonmålningen. Det var sista gången för terminen och sista gången öht i denna form. Det har inte kommit så många deltagare sen läraren slutade i våras och vi är överens om att det är inte meningsfullt att sitta 2-3 stycken per gång. Jag t.ex. har ju inte varit där mycket pga operation, astma och Mexico. Vi pratade om att träffas en hel lördag en eller ett par gånger per termin istället och det tror jag kan bli jättebra. Dels hinner man mer, dels är det lättare att prioritera en heldag om fler saker inträffar på en gång. Och för att utnyttja hålrummet kanske jag ska hoppa på en kurs i teologi varannan måndag istället, en kurs om forn-nordisk och keltisk religion för det lät så spännande!  Men nu ser jag först och främst fram emot intensivhelgen iikonmålning i februari på temat "Guds Moder" och jag vet redan vad jag ska måla... men sen gäller det att bli klar med mina änglar oxå. Jag har två ikonmålarvänner som jag tänker gå på och fråga om vi inte kan ses nån lördag eller så.
 
 
Nu ska jag kolla Facebook och gå ut med Bamse. Janne jobber sent och Bekki är ute och "ränner". 
 
Take care out there och bevara oss från fler snöstormar <3

2:a advents-fest

Ännu en fantastisk morgonpromenad i skogen. Det är vackert i kolossalformat!
 
 
Efter en lugn förmiddag åkte Janne och handlade medan jag plockade lite hemma. Ca halv tre kom Bella med familj som inte kunde komma förra söndagen, men idag kom de istället. Bekki var hemma och Jens + Sandra kom oxå. En mysig em!
 
Bus med morfar
 
Glassmonstret Justin
 
Glassmonstret Jennifer
 
Akvariet känns jättefräscht efter att vi städade det ordentligt igår. Den överlevande befolkningen i det verkar mycket piggare oxå, så jag ser fram emot nästa helg då vi ska shoppa lite nya kompisar till dem. Hoppas verkligen att sjukdomen som härjat däri var en engångsföreteelse. Av alla mina år tidigare som akvarist har jag aldrig drabbats av en sån fiskdöd. Ett par som dött i VitaPrick vid ett par tillfällen, men inte ett halvt bestånd! Vad som var riktigt kul var att när vi tog ur borgen för att göra rent den hittade vi FYRA räkor. Jag trodde bara vi hade två kvar, men det var fyra varav TVÅ är romstinna. Jag är jättesugen på ett nanoakvarium för att se om jag kan få rommen att växa upp till levande Amanoräkor... men var  kan jag "låna" ett sådant och var hittar jag bra kunskap? På internet skriver man om bräckt vatten och det är väl ingen konst, men i samma meningar att det är svårt, sägs det.
 
 
Jaja, nu ska jag softa lite och lägga mig tidigt. Janne har återigen lovat att ta kvällsnaden vilket jag är mycekt tacksam över. 
 
Kram på er <3

Platå

Janne skickade mig i säng vid halv8 igår, jag snarkade högt framför TVn så han erbjöd sig att ta ut Bamse så jag fick gå och nanna. Det gjorde jag till halv 10 imorse! Så kan det gå när tanter är ute och svirar en torsdag!
 
Promenaden imorse var vacker!
 
 
Idag har vi varit och handlat lite. Mest på Hornbach. Det blev lite nya växter till akvariet. När vi kom hem från Mexico så hade akvariet drabbats av något som gick att bota med medicin mot VitaPrickSjukan. Flera firrar hade dött och många hade blåsor på kroppen. Hälften av firrarna har dött men nu har vi fått stopp på det och nu är desutom akvariet rent med nya växter. Om en vecka provar vi att köpa lite ny fisk.
 
Bamse fick grisöra!
 
 
 
Halv 8 hade vi bokat bord på Hammarby Sjöstads Bistro. Där har vi ikväll inmundigat Skaldjursplatå. Det var hur gott som helst!
 
Nu är Janne ute med Bamse och jag ska hasta i bingen! Sov gott, vänner <3

Party party

Det blev en riktigt lång dag igår. Började med andakt ur tidegärden kl 9.00, därefter möte, admin, lunch och iväg på hälsoprofil på företagshälsovården i stan, åter till jobbet och administrera och planera kvällens jobb. Vi hade avslutning i en grupp med julkrubbevisning och clownandakt.
 
                                                                               
Kvart över sju gav jag mig av in mot stan igen. En tjej ur klassen från grundskolan hade bjudit in till återträff i restaurang Himlens skybar i Skrapan. Jag hade lite problem att hitta hissen upp, så tillslut var jag tvungen att samla ihop mod nog för att fråga en person vart man tog hissen till Himlen. Kände efter en extra gång att jag inte hade kragen på mig för det hade kunnat bli tokigt. Väl i Himlen fick man gå en trappa till upp till skybaren och där samlades 16 stycken klasskompisar från Adolf Fredriks musikklasser. Det blev en toppenkväll. Det var flera som inte var med för 2,5 år sen när Su och jag började leta gamla klassisar, nu är nästan alla lokaliserade tror jag. Det finns ingen direkt lista men snacket har gått och den känner den som har kontakt med den. jag försökte uppdatera mig på så många som möjligt innan folk började troppa av. Själv gick jag hem med de sista vid halv 1 på natten. Kom hem strax före 2.
 
Hammarbyverket, Ringvägen och Skanstullsbron med Globen.

Det var inte så tufft som jag trodde det skulle bli att gå upp imorse. Jag satte klockan på 8.00 men vaknade lite före det, duschade och skjutsade Bamse till dagis, sen åkte jag hem och gjorde resten. 
 
Partypinglan har vaknat!
 
Möte kl 10.00. Resten av dagen har jag ägnat åt fondhantering, förbön och andra aministrativa uppgifter, ringt folk samt affischerade på vårdcentralen och anslagstavlor på vägen till dagis.
 
När jag kom hem hade Darling Janne lagat mat. Kvällen är ung men tant Guggelutt längtar till bingen. Ska gå ut med Bamse tidigt och sova gott, det är iaf min plan. Och jag ser fram emot nästa återträff. Och jag kan rekommendera skybaren i Skrapan. Bartenderna var inget att hänga i granen, men utsikten! 

Spännande!

Vilken dag! När det händer oförutsedda saker så får man ha lite is i magen (vilket ju inte var så svårt med tanke på vädret) och göra det bästa av situationen. 
 
Det snöade duktigt imorse, jag vaknade före klockan och gick upp och duschade mm innan jag drog på mig kläderna och gick ut och skottade uppfart och lilla gångvägen. Bamse var lycklig över snön tills vi kom fram till ordinarie gångväg för där reste sig snön som en vägg framför lilleman. Vi forcerade "väggen" och kom ner till nästa gångväg och där hade en annan hundägare gått så vi knallade på i de spåren, Bamse studsade och studsade så innan vi kommit fram till skolan var min lille jeti helt slut. Vi vek av och gick upp mot bilen. Bilen kunde forcera de vallar som byggts upp av vinden och snön inne i garaget och vi kom oskadda fram både till dagis och jobbet.
 
 
Mottagningen rullade på och det var folk hela tiden trots ovädret. Sprang ut och ställde om P-skivan innan jag gjorde fond-administrationen med stack sen snabbt iväg till Hagsätra. Köpte Yakiniku på Sushi-restaurangen och gick upp till kapellet. Idag skulle vi ha Luciatåg och redan halv 1 var två körmedlemmar där. Dock, körfröken hade snöat in och alla körmedlemmar utom fyra samt två besökare, så Luciafirandet med allsång fick ställas in och istället vi bjöd de som kom på mackor och kaffe. 1,5 timme försent kom ytterligare två körmedlemmar som suttit fast i T-banetrafiken som legat nere mellan Högdalen och Hagsätra, vilket oxå gjort att en anställd och en frivillig inte kunde komma. 10 i fyra kom den sista gästen som försökt ta sig till oss hela eftermiddagen. Vi stänger fyra men han fick kaffe och macka innan han fick vända hem vid halv 5-snåret.
 
 
Bilfärden till dagis var ett äventyr i sig. Jag kan inte fatta att vissa fotgängare inte fattar att hålla lite marginalavstånd till slirande bilar, men jag var t.o.m med om när jag åkte till kapellet att två fotgängare gick i bilspåren mitt i gatan så jag fick stanna i uppförsbacke då de vägrade flytta på sig. De gick runt min stillastående bil som jag faktiskt fick fart på igen och kunde göra vidare. Och att vissa människor inte heller fattar att det är livsfarligt att gena över oplogade vägar för om de sticker ut 3 meter framför en slirande bil så finns det inga garantier för att den slirande bilen hinner stanna, det är ju rena kamikazie-projektet!  Likaså en kille som står och försöker skotta ut sin bil ur snödrivan och så står kompisarna ute i hjulspåren och tycker tydligen att andra bilar får väl väja... och jag undrar vartdå? Ingen kör väl frivilligt in i meterhöga snövallar? Nå, de flesta sköter sig dock och håller säkerhetsavstånd och hjälps åt. Jag har oxå sett folk som knuffat på varandras bilar, hjälpts åt att skotta fram bilar ur drivor och på parkeringar osv så ovädret tar ju fram det bästa ur de flesta.
 
Min bilfärd tog först ett oplanerat stopp i en driva utanför dagis. Dagisfröken såg min belägenhet och medan jag gungade loss bilen (back, 1:an, back, 1:an) hämtade hon Bamse och kom ut med honom i famnen till bilen, sen tog bilfärden definitivt slut i vår vändplan. I garaget hade det blåst upp en driva på över en meter och jag pallade inte skotta bort den med en skällande hund i bilen, så jag pulsade hem på de oplogade gångvägarna med snö upp på låren. Bamse gjorde sina behov i fotspåren. Sen hjälpte Janne mig med skottningen så vi fick in bilen på min plats i garaget. Nu får vi se vad i hela friden jag ska göra imorgon. Jag befarar att jag inte kommer ut alls. Men det tar jag då.
 
Jens kom hit på 4-hjuling för att hämta sin post. Det såg kallt ut men han tar sig tydligen fram överallt.
 
Nu ska jag pulsa ut med Bamse och låta morgondagen bära sina bekymmer.
 
För två veckor sen var vi i Tulum:

Ojojoj...

Idag har det varit intensivt! Morgonmässa med påföljande personalfika och personalmöte, avstämning, småjobb, gudstjänstplanering, lunch, möte, ringa samtal bla till datasupporten så jag fick igång min dator efter strömavbrottet igår, mer telefon, möte och iväg till Hagsätra för samtal. Sen hämta Bamse och möta upp Janne i tvättstugan där han börjat klockan 17, jag var väl där kvart i sex. Har hunnit hem och värma tacorester till mig och familjen mellan maskinerna och nu ska jag gå upp och en kvart och börja vika ihop allt som förhoppningsvis hunnit torka samt städa tvättstugan. Janne ligger med feber. Bekki är hemma men ska strax iväg. Jag är trött! Vad jag är glad över att jag har Mexiko i kroppen :O)
 

Elavbrott

Det har varit en bra dag full av spänning. Först morgonsysslor och iväg till jobbet, in en sväng i Högdalen för att sedan raska iväg till Hagsätra för samtal, lunch, samtal och sen möte kring arbetet i Hagsätra/Rågsved. Det blev skitbra. Åkte till dagis för att hämta Bamse och då blev allt svart. Strömavbrott i T-banan i Högdalen med omnjed hade jag fått veta tidigare, nu blev det Rågsved/Hagsätra oxå. Hunddagisfröken tyckte det var så obehagligt att jag erbjöd mig att stanna tills ljuset kom tillbaka så jag och Bamse höll henne sällskap en timme innan en annan matte kom som skulle vänta på att hon skulle avlösas av ägaren.
 
 
Åkte hem, tände stearinljus och drog snabbt ut tacorester ur den mörka kylen. Tacofärs går bra att äta kall oxå. Bamse var orolig ända till lyset gick på igen. Pratade med Lotta en bra stund, hon hade oxå drabbats av elavbrottet. Jag tänkte att fortsätter det många timmar till får jag värma upp bilen och åka ner till landet där vi åtminstone kan elda i brasan om det blir kallt. Bamse och jag klarar väl oss om vi kryper ner i sängen, sköldpaddan Esmeralda oxå, men fåglarna är svåra att bädda ner i sängen och hålla värmen om huset kyls ner mot 0-an och det kändes som det kunde gå fort med den kyla vi har ute nu.
 
Janne sover på landet och Bekki borta så jag ska väl ta en isig promenad med Bamse och krypa ner i en kall säng. Tempen är inte uppe i det normala än i huset. Vi hoppas slippa fler elavbrott det här dygnet.
 
För två veckor sen...:
Bad i cenote 
 
Mata påfglar
 
Chichen Itza (Janne var med även om han inte syns, han gillar inte att bli fotad. Ett foto fick jag ta på hela semestern och det var detta. Det finns ett par till men då var det andra som inte frågade honom utan tog ändå :)

1:a advents-fest

Inatt har jag sovit första hela natten sen Mexico. Det var skönt. Ändå var det litet svårt att pallra sig upp imorse. Men när jag väl masat mig upp så var morgonpromenaden ljuvlig!
 
 
Sen åkte Janne och jag och handlade. De flesta av barnen med respektive skulle komma på middag. Sandra jobbade em och Bella hade jobbat natt så de hade sagt att de inte kunde komma. Janne plockade och fixade med bord och dukning medan jag stekte, hackade och skar till tacos för 10 pers. Esmeralda fick bada och fåglarna fick vara lösa under tiden.
 
Blue Moon undrar över hur Ragnar badar... och i vad?
 
Vanligt vatten?
 
Det blev en härlig eftermiddag!
 
Änglarna från basaren sover lite
 
Fina fåglar i Ragnars voljär...
 
Årets gran!
 
Kvällen börjar lida mot sitt slut. Janne ska upp i ottan och jag strax efter. Ska snart ut med Bamse, det är -13 grader ute så det biter lite i skinnet, men vad det är skönt mot slasket vi kom hem till i tisdags. Nu kommer Bamse in torr och ren!
 
Tack för en underbar dag!
 
Förra fredagen var vi på äventyrspark! Här firar vi ner oss i en cenote ... 17 meter till vattnet :O)

Full fräs på syföreningens basar!

Idag har jag haft förmånen att jobba på syföreningens basar. Jag beundrar dessa tuffa damer mellan 40 -100 år som flitigt handarbetar hela året, med stor fantasi och uppfinningrikedom likväl som kunskap och nogrannhet, för att en gång om året sälja till förmån för kyrkans arbete. Det var den första basaren jag jobbat på i Hagsätra och jag gör gärna om det. Vi har haft så kul och trots att det inte var något besökarrekord så fick vi in bra med pengar ändå. Jag har i flera år gått och tittat på de dubbelstickade grytlapparna med katter som D gör, men eftersom jag inte varit med på basaren har jag inte kunnat köpa (nå, jag hade nog fått göra det i förväg eller efterhand om jag frågat men jag har varit för blyg), i år slog jag till på två. Hon hade i år fått för sig att sticka julkulor och bara idén är ju så härligt galen så jag blev helkär. Det blev fem stycken - en med en julgris, en gunghäst. en harpa (?), en ängel och en snögubbe. En mobilpåse med en skateåkare blev det oxå, liksom sex änglar som barngrupperna gjort. Dessutom fick man ta en lott för varje julkula man tog och jag vann en ljuslykta i glas. Kom hem rik på söta fynd :O)

 
När jag kom hem vid fyra började jag röja på vårt hemska vardagsrumsbord. Där har allt möjligt hamnat, allt som vi inte vet var vi ska ha eller om vi ska ha det öht. En del åkte väl i soporna, annat gömde jag i lådor till den där flyttrensningen jag pratat om i några år. Den blir väl av så småningom. Funderade om jag skulle ta en kompledig dag varannan vecka och röja ett område i taget, jag har 30 timmars övertid jag kan plocka av. Nåt gott ska de väl gå till? Och nån gång ska vi flytta från denna stora lagerlokal som förlorar hemkänslan vartefter ungarna flyttar ut.
 
Efter Bamsenad ringde jag Maran och pratade bort en god stund, sen kom Janne md Yakiniku. Han hade varit hos Monica och Arto för att sätta upp badrumsskåp. Efter maten såsade vi en stund, sen har Janne satt upp alla adventsgrejor i fönstren och jag har städat ordentligt hos fåglarna + djurrummet samt friserat Bamse. Han ser inte klok ut men han är iaf fri från tovor. Hans silkeslena päls blir fruktansvärt tovig i snön och han far fram lika mycket under snön som över den. Han rullar sig och frustar fram i alla spår han kan hitta. Han ÄÄÄÄLSKAR snö.
 
 
Nu är Janne ute sista Bamsenaden, jag är nyduschad och trött. Låg vaken tre timmar mitt i natten igen, ff lite jetlaggad tror jag, men det är det värt.
 
Sov gott, vänner <3
 
I Mexico säger man inte "cheese" inför kameran... man skriker "TEQUILAAAAA"

RSS 2.0